江苏省镇江市2020-2021学年高一上学期期中九校大联考英语试题试题含解析

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

2020-2021学年第一学期高一期中考试试卷
英语
第一部分听力(共两节,满分30分)
第一节听下面5段对话。

每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。

听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。

每段对话仅读一遍。

1.When will the football program begin?
A.At 7:00.
B.At 8:25.
C.At 9:30.
2.What did the woman get from her mother?
A.A new CD.
B.A new bike.
C.A birthday card.
3.What subject does the man have trouble with?
A.Math.
B.Science.
C.English.
4.What does the man usually do on the weekend?
A.Go to the movies.
B.Meet up with friends.
C.Read books at home.
5.What is the probable relationship between the speakers?
AFriends. B.Boss and employee. C.Salesman and customer.
第二节听下面5段对话或独白。

每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。

听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。

每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6、7题。

6.What are the speakers mainly talking about?
A.Chinese tea culture.
B.Famous places in China.
C.Different kinds of tea in the world.
7.How does black tea taste according to the woman?
A.Sweet.
B.Heavy.
C.Light.
听第7段材料,回答第8、9题。

8.Where were the man's shoes made?
A.In France.
B.In Spain.
C.In Germany.
9.What are the speakers doing now?
A.Having lunch.
B.Shopping at a mall.
C.Watching a fashion show. 听第8段材料,回答第10至12题。

10.What is the man famous for?
A.Collecting coins.
B.Starting a college.
C.Teaching mathematics.
11.When did the man begin to collect coins?
A.When he was thirteen years old.
B.When he got a special book from his uncle.
C.When he picked some rare coins on the road.
12.Where does the man usually get coins?
A.From his friends.
B.From small shops.
C.From other collectors.
听第9段材料,回答第13至16题。

13.What does Mike look like?
A.He has a beard.
B.He's tall and heavy.
C.He has blue eyes and brown hair.
14.Who is the person the man is describing?
A.His mother.
B.The woman's mother.
C.Mike's mother.
15.How does the woman feel about what happened in the game?
A.Embarrassed.
B.Bored.
C.Sad.
16.What is most important in the game the speakers are playing?
A.A person's appearance.
B.A person's character.
C.A person's career.
听第10段材料,回答第17至20题。

17.When did the speaker start taking music lessons?
A.At age two.
B.At age ten.
C.At age twenty.
18.How often did the speaker practice as a child?
A.Two hours a day.
B.Three hours a day.
C.Ten hours a day.
19.Why did the speaker play in concerts?
A.To travel to other cities.
BTo get into a good college.
C.To make his parents happy.
20.What is the speaker's attitude toward music now?
A.He only does it for fun.
B.He wants to be the best.
C.He never plays it anymore.
第二部分阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。

A
Feeling a bit bored with your job and fancy a change? Why not try one of these jobs out? They're probably not to everyone's taste, but believe it or not, these are actually real jobs done by real people.
Here are the top 5 weirdest jobs in the world:
1.Professional sleeper:
A hotel in Finland hired a member of staff as a 'professional sleeper' to test the comfort of their beds.The individual sleeps in a different one of the hotel beds each night and writes a review about her satisfaction with each one.
2.Drying paint watcher:
No, this isn't a joke.Someone actually earns a living watching paint dry.A man in the UK currently has the job and he spends his days painting sheets of cardboard to test how long new paint mixes take to dry and watching for changes in color and texture.
3.Train Pusher:
If you think the London Underground is bad, you should see the trains in Japan. 'Oshiyas' are hired to help cram as many people onto a train as possible by pushing them from the outside until the doors will close.
4.Snake Milker:
Not for the light-hearted. The job of a snake milker is to collect the venom of poisonous snakes in jars for use in anti-venoms and other medication.Thank god someone's brave enough!
5.Scuba Diving Pizza Delivery Man:
If the fact that there's an underwater hotel in Florida isn't bizarre enough, to add on to that, they have a scuba diving pizza delivery man who supplies them with pizza by carrying them through the
sea in a watertight case.
Do you do an unusual job? We'd love to hear about it, so let us know!
1. In which job is a job-seeker's strength a necessity?
A. Scuba Diving Pizza Delivery Man
B. Train Pusher
C. Professional sleeper
D. Snake Milker
2. Which job could not be your cup of tea,if you were not brave enough?
A. Drying paint watcher
B. Train Pusher
C. Professional sleeper
D. Snake Milker
3. Which of the following is True according to the passage?
A. A hotel in Finland employed a member of staff as a 'professional sleeper' to test the quality of their beds.
B. A drying paint watcher spends his days painting sheets of cardboard and watching for changes in color just out of boredom.
C. It's bizarre that an underwater hotel in Florida has a man deliver pizza by carrying them through the sea in a watertight case.
D. These weirdest jobs are actually unreal jobs seen only in sci-fi films.
【答案】1. B 2. D 3. C
【分析】
这是一篇应用文。

文章是一个广告,主要给觉得自己的工作无聊并且想要换工作的人,介绍了五种奇怪的工作,并简单描述了每个工作。

【1题详解】
推理判断题。

对比五种工作的介绍,根据Train Pusher(列车推动员)“Oshiyas' are hired to help cram as many people onto a train as possible by pushing them from the outside until the doors will close.”(Oshiyas被雇佣来从外面推乘客,以帮助尽可能多的人挤上火车,直到火车关门)可推知,要成为列车推动员力气是必须的。

因为他们必须尽力把乘客从外面往上
推。

故选B。

【2题详解】
细节理解题。

根据Snake Milker部分的“Thank god someone's brave enough!”(感谢上帝,有人足够勇敢)可知,Snake Milker这项工作需要有足够的勇气。

如果没有足够的勇气,这份工作就不适合你。

故选D。

【3题详解】
细节理解题。

根据Scuba Diving Pizza Delivery Man部分的“If the fact that there's an underwater hotel in Florida isn't bizarre enough, to add on to that, they have a scuba diving pizza delivery man who supplies them with pizza by carrying them through the sea in a watertight case.”(如果弗罗里达州有一家水下酒店还不够奇怪的话,那就请一个带着水肺潜水的披萨外卖员来送披萨吧,他会把披萨装在一个防水的箱子里穿过大海)可知,非常奇怪的是弗罗里达州一家地下酒店竟然有一名男子把披萨装进防水箱,穿过大海,送到酒店来。

故选C。

【点睛】
B
The only proved lock of Jane Austen' s hair was sold at Sotheby's in 1948.Attendees at the next Annual Meeting of the newly formed Jane Austen Society were expressing great sadness to the loss of this relic to an American when Alberta H.Burke rose to her feet."I am the American who bought Jane' s hair, and if the Society would like to have it,I shall be glad to make a contribution of it."
The Society agreed,and the hair is now in the Jane Austen House at Chawton.But Mrs Burke' s collection of Austen' s letters and manuscripts(手稿)was donated to the Pierpont Morgan Library in New York, combined with other letters purchased for the library.
Having kept the hair and lost the handwriting,English Janeites may cast envious glances towards New York, where an exhibition of letters and manuscripts, together with first and early illustrated editions of Austen' s novels and other related material,currently occupies part of the Morgan.A good modern edition of Austen' s letters was published by R.W.Chapman in 1932 and updated in 1952; in 1995,Deirdre Le Faye re-edited the collection for Oxford University Press.It represents a small fraction of Austen' s output, estimated to have been around 3,000 letters,mostly written to her sister Cassandra.
As Virginia Woolf imagines their loss, "when Miss Cassandra Austen grew old, and the growth of her sister's fame made her suspect that a time might come when strangers would try to find out and scholars make guesses about, she burnt, at great cost to herself, every letter that could satisfy their curiosity, and spared only what she judged to be too unimportant to be of interest." Even those that escaped have had lines removed by cutting.Nevertheless, much of interest remains.Visitors may not read all seventeen letters on display.But those with the eyes to focus will be able to find evidence of Austen' s sharp tongue,as when a neighbour' s wife is discovered to be "everything that the Neighbourhood could wish her,silly and cross".We can see her sense of the ridiculous, her talent for skillful characterization and a writer's high spirits that rarely desert her for long.
4. Where can people see the only proved lock of Jane Austen' s hair housed?
A. Sotheby
B. Alberta HBurke' s house
C. the Jane Austen House at Chawton
D. the Pierpont Morgan Library
5. Why may English Janeites cast envious glances towards New York?
A. Because a small fraction of Austen' s output, estimated to have been around 3,000 letters, currently occupies part of the Morgan.
B. Because though her hair was kept in Britain, many other things left by Austen were in New York
C. Because a good modern edition of Austen' s letters was published in New York.
D. Because Deirdre Le Faye re-edited Austen' s collection for the Pierpont Morgan Library in New York.
6. Which of the following does t he underlined word "relic” in Paragraph 1 refer to?
A. lock
B. hair
C. letter
D.
manuscript
7. We can infer from the passage that
A. Miss Cassandra Austen made an attempt to maintain a good name for Austen.
B. Austen' s work brought her sister much personal fame and many positive reviews..
C. A Janeite fan culture came into being during Austen' s lifetime.
D. Austen 's sister burned every letter and achieved her purpose.
【答案】4. C 5. B 6. B 7. A
这是一篇记叙文。

主要讲述了英国作家简·奥斯汀(Jane Austen)留下的头发,手稿和信件等保存的故事。

【4题详解】
细节理解题。

根据第二段第一句中“the hair is now in the Jane Austen House at Chawton”(这绺头发现在藏在查顿的简·奥斯汀故居里)可知,如果人们可以去简·奥斯汀的故居看到这绺头发,故选C项。

【5题详解】
细节理解题。

根据第三段第一句话“...where an exhib ition of letters and manuscripts, together with first and early illustrated editions of Austen' s novels and other related material,currently occupies part of the Morgan.”(那里的信件和手稿展览,以及奥斯汀小说的早期插图版本和其他相关资料,目前占据了摩根博物馆的一部分。

)可知,虽然奥斯汀的头发保存在英国,但留下的许多其他东西都在纽约,所以英国的简迷会对纽约投去了羡慕的目光,故选B项。

【6题详解】
词义猜测题。

根据第一段第二句“Attendees at the next Annual Meeting of the newly formed Jane Austen Society were expressing great sadness to the loss of this relic to an American when Alberta H.Burke rose to her feet."I am the American who bought Jane' s hair, and if the Society would like to have it,I shall be glad to make a contribution of it."”可知,唯一被证实的简·奥斯汀的一绺头发于1948年在苏富比拍卖,当一位美国人Alberta H.Burke 拍下了这绺头发后,简·奥斯丁协会因为痛失这绺头发而伤心,但是Alberta H.Burke 最终还是将这绺头发捐给了简·奥斯丁协会,因此relic指的就是头发,故选B项。

【7题详解】
推理判断题。

根据最后一段“she burnt, at great cost to herself, every letter that could satisfy their
curiosity, and spared only what she judged to be too unimportant to be of interest”(凡是能满足她们好奇心的信,她都把它烧掉了,而且只留下那些她认为无足轻重、无关紧要的信,为此她自己也付出了很大的代价),以及“But those with the eyes to focus will be able to find evidence of Austen' s sharp tongue...”(但是如果你仔细观察,你就会发现奥斯汀刻薄的言语的证据......)可知,卡桑德拉·奥斯汀小姐尽管烧掉了很多往来信件,但是人们还是能够从余下的信件中发现奥斯汀刻薄的证据,可推测出卡桑德拉·奥斯汀小姐之的动机是试图为奥斯汀保留好名声,故选A项。

C
Simply put, cloud computing is the delivery of computing service s over the Internet (“the cloud”')to offer faster innovation, flexible materials, and economies of scale.You typically pay only for cloud services you use, helping lower your operating costs,run your infrastructure more efficiently and scale(改变大小)as your business needs change.
Cloud computing is a big shift from the traditional way businesses think about IT resources.Here are some common reasons organizations are turning to cloud computing services: Cloud computing eliminates the costs of buying hardware and software and setting up and running on-site data centers.
Most cloud computing services are provided self service and on demand, so even vast amounts of computing resources can be provided in minutes, typically with just a few mouse clicks,giving businesses a lot of flexibility and taking the pressure off capacity planning
Cloud computing removes the need for many of these tasks like hardware setup, software patching, and other time-consuming IT management chores,so IT teams can spend time on achieving more important business goals.
The biggest cloud computing services run on a worldwide network of secure datacenters, which are regularly upgraded to the latest generation of fast and efficient computing hardware.
Cloud computing makes data backup, disaster recovery and business continuity easier and less expensive.
Many cloud providers offer a broad set of policies,technologies and controls that strengthen your security posture overall, helping protect your data, apps and infrastructure from potential threats.
8. What can be inferred from the article about cloud computing?
A. It works in the traditional way businesses think about it.
B. It can bring about flexibility via its convenience and speed.
C. It requires a lot of hardware setup,software patching and IT management chores.
D. It costs customers more to finish tasks such as data backup and disaster recovery.
9. What does the underlined word "eliminates"in paragraph 3 mean?
A. changes
B. increases
C. covers
D. removes
10. The author intends to write this article to
A. introduce a new computing service
B. explain the benefits of cloud computing
C. compare different types of cloud computing
D. describe various uses of cloud computing
11. What is the author's attitude towards the security of cloud computing?
A. neutral
B. negative
C. positive
D. indifferent
【答案】8. B 9. D 10. B 11. C
【分析】
这是一篇说明文。

短文着重介绍云计算的优点和益处。

【详解】1.推理判断题。

根据第四段“Most cloud computing services are provided self service and on demand, so even vast amounts of computing resources can be provided in minutes, typically with just a few mouse clicks,giving businesses a lot of flexibility and taking the pressure off capacity planning”(大多数云计算服务都是自助式和随需应变的,因此即使是大量的计算资源也可以在几分钟内提供,通常只需点击几下鼠标,这为企业提供了很大的灵活性,并减轻了容量规划的压力)由此判断出,云计算可以通过方便和速度带来灵活性。

故选B。

2.词义猜测题。

根据第一段“ You typically pay only for cloud services you use, helping lower your operating costs”可知,通常,您只需为所使用的云服务付费,这有助于降低运营成本。

所以云计算消除了购买硬件和软件以及建立和运行现场数据中心的成本。

所以换线词的意思为“消除”。

故选D。

3.主旨大意题。

根据第一段“Simply put, cloud computing is the delivery of c omputing services over the Internet (“the cloud”')to offer faster innovation, flexible materials, and economies of scale.You typically pay only for cloud services you use, helping lower your operating costs,run your infrastructure more efficiently and scale(改变大小)as your business needs change ”简单地说,云计算就是通过互联网(“云”)提供计算服务,提供更快的创新、灵活的材料和规模经济。

通常,您只需为所使用的云服务付费,这有助于降低运营成本,更有效地运行基础设施,并随着业务需求的变化而扩大规模。

以及每一段的内容可知,我们发现主要的段落是讲云计算便利、快速的优点以及其相应的作用。

故短文的目的是介绍云计算优点、好处的。

故选B。

4.推理判断题。

根据最后一段“Many cloud providers off er a broad set of policies,technologies and controls that strengthen your security posture overall, helping protect your data, apps and infrastructure from potential threats.”(许多云提供商提供了广泛的策略、技术和控制,从整体上加强您的安全态势,帮助保护您的数据、应用程序和基础设施免受潜在威胁。

)可知,作者对此持肯定、积极的态度。

故选C。

D
Misfortune sneaked into my family when I was thirteen.First, my mother fell ill and was hospitalized; then my father, in poor health himself, was filled with anxiety and worry.Both had to stay in the hospital, leaving my younger sister and me alone at home.
As the sun set in the west, fear rose in my heart.In the dim of night,the hills beyond the village loomed in a ghostly shape on the windows of our spacious room; the frightening howls of wolves often scared us out of our sleep.
Our cries for help were unlikely to reach the villagers, for our home was located in the school some distance away from the village.Suddenly I thought of the whistle my mother used for PE classes.I took out the whistle and, drawing a deep breath,I blew it as loudly as possible.Before long,a bustle of footsteps and voices came nearer and nearer,and flashlight beams crisscrossed outside our windows.Hearing my name called,I went to open the door, and there in front of me stood a group of familiar villagers, each with a hoe on the shoulder.The very sight of their kind faces and deeply concerned eyes drove the fear away from my heart.
“Now go to sleep, kid.We are staying out here tonight!” said one old man.Resting their hoes against the wall, they sat or squatted nearby,smoking Chinese pipes or chatting in loud
voices....Gradually,I fell asleep.They didn't leave until daybreak; and at dusk they came again, banging their hoes on the flagstones as if to tell me: Don't be afraid, kid,we are here with you.No one dares to hurt you!
Afterwards, the bustle of footsteps and the clatter of hoes could be heard every night around our home as if on schedule.I know what they actually meant by making the "noises" was to remove fear from my mind and reassure me: they were right outside our windows!
Ever since then,I have been convinced that sound has "temperature" and that it can warm the hearts of lonely, fear-stricken people.
12. Which of the following is true according to the passage?
A. The "noises”made by villagers outside the author's windows acc ompanied the writer and his sister to sleep.
B. The author's home was far away from the village, and that's why he didn't dare to seek help from villagers.
C. At the sight of villagers' faces,the author still felt fearful from the bottom of his heart.
D. The author was left alone at home because both his parents fell ill and were in hospital.
13. What's the probable meaning of the underlined word "loomed" in Paragraph 2?
A. surrounded
B. appeared
C. happened
D. reached
14. What' the best title for this text?
A. A Life-saving Whistle
B. The Story of Wolves and Villagers
C. The Temperature of Sound
D. The Misfortune of My Childhood
15. Where can we most probably find the passage?
A. In a popular culture magazine
B. In a collection of literature
C. In a news report
D. In a tour guide
【答案】12. A 13. B 14. C 15. B
这是一篇记叙文。

主要讲述了生病住院的父母把两个孩子单独留在家,在村民发出的声响的
陪伴下,不再害怕,安然入睡的故事。

【12题详解】
细节理解题。

根据文章倒数第二段“I know what they actually meant by making the "noises" was to remove fear from my mind and reassure me: they wer e right outside our windows!”(我知道他们发出“噪音”是为了消除我的恐惧,让我安心:他们就在我们的窗外!)可知,村民们发出声响是让作者知道有人在陪伴他和妹妹,让他们安心睡觉,故选A项。

【13题详解】
词义猜测题。

根据画线词后的“in a ghostly shape on the windows”(在窗户上有一个幽灵的形状)可知,作者把“在昏暗的夜色中,村庄外的群山”幽灵般地出现在窗户上,所以画线词为“呈现,显现”之意。

故选B项。

【14题详解】
主旨大意题。

根据最后一段“Eve r since then,I have been convinced that sound has "temperature" and that it can warm the hearts of lonely, fear-stricken people.”(从那时起,我一直相信声音有“温度”,它可以温暖孤独、恐惧的人们的心。

)可知,本文作者认为因为有了村民的陪伴,村民们发出的声响使他感到安心,十分温暖,带着温度。

这是本文的重点,整篇文章都是围绕“作者和妹妹睡觉害怕”和“村民的声响与陪伴”这两个点展开。

故选C项。

【15题详解】
推理判断题。

ton股全文可知,本文讲述了生病住院的父母把两个孩子单独留在家,在村民“有声响的”陪伴下,不再害怕,安然入睡的故事,故事很有感染力,属于一篇文学作品,因此可以推断我们会在文学作品集中看到它。

故选B项。

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

选项中有两项为多余选项。

Some people succeed,while others may not.___16___
The first thing you must remember is that in order to succeed, you must be optimistic(乐观的)。

If you do not expect to win,you will not try as hard as those who do expect to win.
___17___If you do not have an aim,then you will not be motivated to work hard and put your performance under the microscope to make sure that every detail is right.
Another quality that helps people succeed is creativity(有创造力)-thinking about things in a different way and wondering how others would do the same thing.___18___ They might be
successful with a little creativity,but the most successful people are the most creative ones.
___19___It will help you learn about how other people have achieved success.If you want to learn how to set up a successful business, you should read books about people like Bill Gates and Jerry Yang.
Practicing is also important if you want to succeed because practice makes perfect.Practise every day at whatever career you are in,and by doing so,you will see yourself,your business and your self-confidence begin to grow.___20___
Success is yours for the taking! Cheers!
A. If you trust yourself and do what you want confidently,your colleagues will be happy to work with you.
B. Think about some successful people you know.
C. Reading is another to success.
D. That's because some people work extra hard.
E. Listening is also of importance to success.
F. You also need to have a clear goal because motivation(动力)is a key to achieving success.
G. This is because some people possess certain qualities,which others do not.
【答案】16. G 17. F 18. B 19. C 20. A
本文是说明文。

主要讲述了成功的要素。

【16题详解】
根据第二段提到的“The first thing you must remember is that in order to succeed, you must be optimistic(乐观的).(你必须记住的第一件事是,为了成功,你必须乐观)”和第四段提到的“Another quality that helps people succeed is creativity(有创造力)(帮助人们成功的另一个品质是创造力)”可知,下文说到了成功需要乐观和有创造力,论述了成功所需要的品质,即如何成功,结合上文“Some people succeed, while others may not.( 有些人成功了,而另一些人可能不成功。

)”可推断承接上文提到的success,此处引出下文的成功的要素,G项中的“this”指代上文的“some people succeed”,且G项中的“some…,others…”结构与上文一致,“qualities”引出下文对成功品质的解释。

故选G。

【17题详解】
下文“If you do not have an aim, then you will not be motivated to work hard and put your
performance under the microscope to make sure that every detail is right.( 如果你没有目标,那么你就不会有动力去努力工作,不能把你的表现放在显微镜下,以确保每一个细节都是正确的)”说明你需要有一个目标,然后就会被激励去付诸努力。

F项中的“motivation”与下文的“motivate”一致,说明你也需要有一个清晰的目标,因为动力是成功的关键要素之一。

故选F。

【18题详解】
下文“They might be successful with a little creativity, but the most succ essful people are the most creative ones.( 他们可能会有一点创造力,但最成功的人是最有创造力的人。

)”可知,后一句的they肯定是指代前文出现过的人,并且后面说的是最成功的人是最有创造力的。

B项中的“some successful people”相符,想想你身边的成功人士,然后引出下文。

故选B。

【19题详解】
下文“It will help you learn about how other people have achieved success. If you want to learn how to set up a successful business, you should read books about people like Bill Gates and Jerry Yang.( 它将帮助你了解其他人是如何取得成功的。

如果你想学习如何建立一个成功的企业,你应该读一些关于比尔盖茨和杰瑞杨这样的人的书。

)”说明你应该读书,说明阅读也是成功的另一要素。

故选C。

【20题详解】
上文“Practise every day at whatever caree r you are in, and by doing so, you will see yourself, your business and your self-confidence begin to grow.( 无论你从事什么职业,每天都要练习,这样你就会看到你自己、你的事业和你的自信开始增长。

)”说明无论你从事什么工作都要自信,A项中“trust yourself”和“confidently”与上文的“self-confidence”一致。

因此推断选A项“如果你相信自己,并且自信地做自己想做的事,你的同事将会很愉快地与你工作。

”符合语境。

故选A。

第三部分语言知识运用(共四节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

Even armed with a Ph.D.in developmental psychology, I remember the___21___first moments after bringing my newborn daughter home from the hospital.I wasn't sure what to do-and not at
all___22___that I was capable of being the parent she___23___me to be.
Popular accounts of parenting and child development research were not
particularly___24___,either.I feared that my daughter's formula milk powder would___25___lower IQ.And, since she started elementary school, I have,many times,called her“___26___”instead of more appropriately praising her effort, as so many articles advise.
My personal experiences as a parent are in part why I study the experiences of other parents.I have tried to___27___this"parenting perfectionism".
So what does a“good"parent look like? Good parenting has a lot more to
do___28___the“how”than the “what".Good parents are those___29___are sensitive to their children's needs, and able to adjust their parenting as children grow up and desire
greater___30___.Children develop when their parents hold high ___31___for children's behavior, explain the reasons behind their rules and negotiate when necessary.
Greater stress about parenting further consumes parents' psychological resources,which
may___32___affect their ability to adapt to the changing needs of their children and regulate their own emotions and behavior when parenting their children.In other words, when you lack confidence and feel constantly stressed about parenting, it is hard to be___33___,warm and consistent.
So don't sweat the small stuff.Remember, the best ___34___you can give yourself and your children may be permission to be___35___
21. A. exciting B. inspiring C. frightening D. disappointing
22. A. hesitant B. confident C. professional D. anxious
23. A. desired B. needed C. expected D. required
24. A. secure B. original C. tricky D. helpful
25. A. result in B. bring in C. result from D. bring out
26. A. smart B. diligent C. passive D. energetic
27. A. compare B. adapt C. criticize D. measure
28. A. about B. on C. with D. of
29. A. whom B. who C. that D. which
30. A. company B. security C. dependence D.
independence
31. A. requirements B. expectations C. preparations D. arrangements
32. A. in fact B. in case C. in return D. in turn
33. A. thoughtful B. supportive C. adaptive D. communicative
34. A. future B. care C. gift D. relationship
35. A. incomplete B. irresponsible C. imperfect D. incompetent
【答案】21. C 22. B 23. B 24. D 25. A 26. A 27. D 28. C 29. B 30. D 31. B 32. D 33. A 34. C 35. C
这是一篇夹叙夹议文。

本文讲述了作者自己是个心理学博士,但还是在成为父母后感到不安,然后开始研究教育的完美主义,论述了想成为一个完美的父母带来的过大的教育压力反而会导致负面影响,最后建议父母们要允许自己不完美。

【21题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:即使我拥有发展心理学的博士学位,我仍记得把刚出生的女儿从医院带回家后那可怕的一刻。

A. exciting令人兴奋的;B. inspiring鼓舞人心的;C. frightening 令人害怕的;D. disappointing令人失望的。

根据后文说我不知道该干什么,我觉得自己并没有能力成为一个好父母可知,这里对于作者来说,女儿的出生是让他害怕的,担心自己无法做好一个父母,frightening也照应下一段的fear。

故选C。

【22题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:我不知道该做什么,也不确定我是否有能力成为她所需要的父母。

A. hesitant犹豫的;B. confident自信的;C. professional职业的;D. anxious着急的。

根据“I wasn't sure what to do”可知,我不知道该做什么,也不确定我是否有能力成为她所需要的父母。

故选B。

【23题详解】
考查动词词义辨析。

句意:我不知道该做什么,也不确定我是否有能力成为她所需要的父母。

A. desired想要;
B. needed需要;
C. expected期待;
D. required需要。

这里女儿才刚出生,
加上我的不安可知,这里是我觉得我没法成为一个正如她所需要的那样的父母。

故选B。

【24题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:关于育儿和儿童发展研究的流行说法也不是特别有用。

A. secure 安全的;B. original最初的,原始的;C. tricky狡猾的,棘手的;D. helpful有帮助的。

根据前面说我已经是发展心理学的博士,后文说我还是害怕女儿的婴儿奶粉会降低她的智力可知,这里是那些教育和儿童发展心理报告并不是很有用,我还是会和普通的父母一样不安。

故选D。

【25题详解】
考查动词短语词义辨析。

句意:我担心我女儿的配方奶粉会导致智商下降。

A. result in导致;
B. bring in带来,推行;
C. result from原因是;
D. bring out出版,显现。

根据前面是fear可知,这里是我担心婴儿奶粉会导致她的智力降低,因此是result in。

故选A。

【26题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:而且,自从她上小学以来,我多次称她“聪明”,而不是像许多文章所建议的那样,更恰当地赞扬她的努力。

A. smart聪明的;B. diligent勤奋的;C. passive 被动的;D .energetic精力充沛的。

根据后面是我没有像文章中建议的那样夸她努力可知,这里是事实上我总是夸她聪明,即强调她的先天智力,而没有去表扬她的后天勤奋。

故选A。

【27题详解】
考查动词词义辨析。

句意:我试着衡量这种“完美育儿主义”。

A.c-o/mpare比较;B. adapt 适应;C. criticize批评;D. measure衡量。

根据下文作者开始论述一个好的父母的定义,以及父母在现实生活中没法做到理论上那样完美时容易导致负面结果,要允许自己不完美可知,这里是作者开始去估量“教育的完美主义”,measure的熟词僻义是估量,判定,英文解释为to judge the importance, value or effect of sth.,填measure最能呼应下文,作者并不是在完全否定批评完美主义,不是说让大家不要去努力做好父母,想怎么带孩子就怎么带,而是给出好父母的定义,然后让父母不要有太大的压力,不要为小事担心,接纳自己的不完美,所以criticize不如measure好。

故选D。

【28题详解】
考查介词词义辨析。

句意:好的育儿方法更多的是“怎么做”而不是“做了什么”。

A. about 关于;B. on关于,在……之上;C. with和……一起;D. of……的。

have something to do with 表示和……有关,这里是好的父母是要能及时感应到孩子的需要……。

故选C。

【29题详解】
考查定语从句。

句意:好的
父母对孩子的需求很敏感,并且能够随着孩子的成长和渴望更大的独立性而调整他们的养育方式。

A. whom 引导定语从句,先行词人,在从句中作宾语;
B. who 引导宾语从句,先行词人,在从句中作主语或宾语;
C. that 引导宾语从句,先行词为人或物,在从句中作主语或宾语;
D. which 引导定语从句,先行词物,在定语从句中作主语或宾语。

分析句子结构可知,空处需用关系词引导定语从句,先行词是those ,指人,在定语从句中作主语,所以此处只能用who 引导定从,不能用that 。

故选B 。

【30题详解】
考查名词词义辨析。

句意同上。

A. company 公司,陪伴;B .security 安全;C. dependence 依赖;D. independence 独立。

根据前面是调整自己的教育而且desire 的主语是children 可知,这里是在孩子长大渴望更多的独立时。

故选D 。

【31题详解】
考查名词词义辨析。

句意:当父母对孩子的行为抱有很高的期望值,解释他们的规则背后的
原因,并在必要的时候进行协商,孩子就会成长。

A. requirements 要求;
B. expectations 期待;
C. preparations 准备;
D. arrangements 安排。

根据前面说children develop ,以及后面都是积极的行为可知,这里是父母对孩子的表现有高的期待,解释规则背后原因并在必要时协商的话,孩子会成长。

故选B 。

【32题详解】
考查固定短语词义辨析。

句意:养育子女的更大压力会进一步消耗父母的心理资源,而这反过来可能会消耗父母的心理资源影响他们适应孩子不断变化的需求的能力,以及在养育孩子时调节自己的情绪和行为的能力。

A. in fact 实际上;B.in case 以防万一;C.in return 作为回报;D.in turn 反过来。

教育压力会消耗父母的精力,这反过来会影响父母适应孩子不断变化的需要和控制情绪的能力。

故选D 。

【33题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:换句话说,当你缺乏自信,对养育子女感到压力时,你很难体贴、温暖和始终如一。

A. thoughtful 体贴的;B. supportive 支持的;C. adaptive 适应的;D. communicative 爱交际的。

根据前面会影响控制情绪的能力以及“warm and consistent.”可知,这里是当你有压力时,很难让自己体贴,温暖和不反复无常,因此是thoughtful 。

故选A 。

【34题详解】
考查名词词义辨析。

句意:记住,你能给自己和孩子最好的礼物可能就是允许自己不完美。

相关文档
最新文档