高考英语专题复习记叙文阅读解题诀窍课后练习新人教版0509199.doc
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
记叙文阅读解题诀窍专项练习
A
Samuel Osmond is a 19-year-old law student from Cornwall, England. He never studied the piano. However, he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. He learns a piece of music by listening to it in parts. Then he thinks about the notes in his head. Two years ago, he played his first piece Moonlight Sonata(奏鸣曲)by Beethoven. He surprised everyone around him.
Amazed that he remembered this long and difficult piece of music and played it perfectly, his teachers say Samuel is unbelievable .They say his ability is very rare, but Samuel doesn’t even realize that what he can do is special. Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, but music teachers told him he should study music instead. Now, he studies law and music.
Samuel can’t understand why everyone is so surprised. “I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. About two years ago, I suddenly decided to start playing the piano, without being able to read music and without having any lessons. It comes easily to me -I hear the notes and can bear them in mind-each and every note,” says Samuel.
Recently, Samuel performed a piece during a special event at his college. The piece had more than a thousand notes. The audience was impressed by his amazing performance. He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists can’t play it. Samuel says confidently,” It’s all about super memory -I guess I have that gift.”
However, Samuel’s ability to remember things doesn’t stop with music. His family says that even when he was a young boy, Samuel heard someone read a story, and then he could retell the story word for word.
Samuel is still only a te enager. He doesn’t know what he wants to do in the future. For now, he is just happy to play beautiful music and continue his studies.
1. What is special about Samuel Osmond?
A. He has a gift for writing music.
B. He can write down the note he hears.
C. He is a top student at the law school.
D. He can play the musical piece he hears.
2. What can we learn from Paragraph 2?
A. Samuel chose law against the wish of his parents.
B. Samuel planned to be a lawyer rather than a musician.
C. Samuel thinks of himself as a man of great musical ability.
D. Samuel studies law and music on the advice of his teachers.
3. Everyone around Samuel was surprised because he _________.
A.received a good early education in music
B.played the guitar and the piano perfectly
C.could play the piano without reading music
D.could play the guitar better than his father
4. What can we infer about Samuel in Paragraph 4?
A.He became famous during a special event at his college.
B.He is proud of his ability to remember things accurately.
C.He plays the piano better than many professional pianists.
D.He impressed the audience by playing all the musical pieces.
5. Which of the following is the best title of the passage?
A.The Qualities of a Musician
B.The Story of a Musical Talent
C.The Importance of Early Education
D. The Relationship between Memory and Music.
B
Elizabeth Freeman was born about 1742 to African American parents who were slaves. At the age of six months she was acquired, along with her sister, by John Ashley, a wealthy Massachusetts slaveholders. She b ecame known as “Mumbet” or “Mum Bett.”
For nearly 30 years Mumbet served the Ashley family. One day, Ashley’s wife tried to strike Mumbet’s sister with a spade. Mumbet protected her sister and took the blow instead. Furious, she left the house and refused to come back. When the Ashleys tried to make her return, Mumbet consulted a lawyer, Theodore Sedgewick. With his help, Mumbet sued(起诉) for her freedom.
While serving the Ashleys, Mumbet had listened to many discussions of the new Massachusetts constitution. If the constitution said that all people were free and equal, then she thought it should apply to her. Eventually, Mumbet won her freedom -the first slave in Massachusetts to do so under the new constitution.
Strangely enough, after the trial, the Ashleys asked Mumbet to come back and work for them as a paid employee. She declined and instead went to work for Segdewick. Mumbet died in 1829, but her legacy lived on in her many descendants(后裔). One of her great-grandchildren was W.E.B. Du Bois, one of the founder of the NAACP, and an important writer and spokesperson for African American civil rights.
Mumbet’s tombstone still stands in the Massachusetts cemetery where she was buried. It reads, in part: “She was born a slave and remained a slave and remain ed a slave for nearly thirty years. She could neither read nor write, yet in her own sphere she had no superior or equal.”
6. What do we know about Mumbet according to Paragraph 1?
A. She was born a slave
B. She was a slaveholder
C. She had a famous sister
D. She was born into a rich family
7. Why did Mumbet run away from the Ashleys?
A. She found an employer
B. She wanted to be a lawyer
C. She was hit and got angry
D. She had to take care of her sister
8. What did Mumbet learn from discussions about the new constitution?
A. She should always obey her owners’ orders.
B. She should be as free and equal as whites.
C. How to be a good servant.
D. How to apply for a job.
9. What did Mumbet do after the trial?
A. She chose to work for a lawyer.
B. She found the NAACP.
C. She continued to serve the Ashleys.
D. She went to live with her grandchildren.
10. What is the test mainly about?
A. A story of a famous writer and spokesperson.
B. The friendship between a lawyer and a slave.
C. The life of a brave African American woman.
D. A trial that shocked the whole world.
记叙文阅读解题诀窍专项练习
参考答案
A
考点:考查人物传记类阅读。
文章大意:本文主要讲述了一位音乐天才的故事,在不懂乐谱,也从来没有上过钢琴课的情况下就能够演奏很难的乐曲。
而且他有超强的记忆力,他就是Samuel Osmond。
1. D 解析:细节题。
根据第一段第三句However, he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.得知他在听完一个乐曲几分钟以后就可以立刻演奏这些很难学的乐曲。
说明他的记忆力和音乐才能很突出。
故D正确。
2. B 解析:推理题。
根据第二段最后两句Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, but music teachers told him he should study music instead. Now, he studies law and music.因为他父母亲希望他学习法律,所以他希望自己成为律师,但是他的音乐老师让他学习音乐,所以现在法律和音乐他一起学习。
根据句意可知他原来计划是学习法律的。
故B正确。
3. C 解析:细节题。
根据第三段2、3行About two years ago, I suddenly decided to start playing the piano, without being able to read music and without having any lessons.得知他在不理解乐谱也不去上音乐课的情况下,就会弹钢琴,这让人们非常惊讶。
故C正确。
4. B 解析:推理题。
根据第四段最后一句Samuel says confidently,” It’s all about super memory-I guess I have that gift.”他很自信地说:这是关于超级记忆的事情——我认为我有那个天赋。
本句说明他很自豪自己有这样的能力。
故B正确。
5. B 解析:主旨大意题。
本文主要讲述了一位音乐天才的故事,在不懂乐谱,也从来没有上过钢琴课的情况下就能够演奏很难的乐曲。
他就是Samuel Osmond。
故B正确。
长难句解析:
About two years ago, I suddenly decided to start playing the piano, without being able to read music and without having any lessons.
翻译:大约2年前,我突然决定开始弹钢琴,我不懂乐谱也没有上过音乐课。
分析:本句中的介词短语without being able to read music and without having any lessons在句中是伴随状语。
表示“我决定弹钢琴的时候”所处的状态。
B
考点:考查人物传记类阅读。
文章大意:本文介绍了生来就是奴隶的Elizabeth Freeman为了获得自由而进行斗争,最后获得自由的故事,以及人们对她的评价。
6. A 解析:推理题。
根据文章第一行Elizabeth Freeman was born about 1742 to African American parents who were slaves.可知她是一对奴隶父母亲生下的孩子,天生就是一位奴隶。
故A正确。
7. C 解析:推理题。
根据第二段前3行One day, Ashley’ s wife tried to strike Mumbet’s sister with a spade. Mumbet protected her sister and took the blow instead. Furious, she left the house and refused to come back.可知Ashley的妻子要打她的妹妹,Mumbet为了保护妹妹而被Ashley的妻子打了,之后她就离开了Ashley 的家。
由句意
知她离开是因为她被打了,她非常生气,所以才离开。
故C正确。
8. B 解析:推理题。
根据文章第三段前3行While serving the Ashleys, Mumbet had listened to many discussions of the new Massachusetts constitution. If the constitution said that all people were free and equal, then she thought it should apply to her.可知她一直在了解与宪法有关的内容,目的是为了获得和白人一样的平等权利。
故B正确。
9. A 解析:细节题。
根据文章第2、4段When the Ashleys tried to make her return, Mumbet consulted a lawyer, Theodore Sedgewick. With his help, Mumbet sued(起诉) for her freedom. 和She declined and instead went to work for Segdewick.可知Theodore Sedgewick是帮助她获得自由的律师。
当Ashley请求她回去的时候,她拒绝了,而是选择为律师工作。
故A正确。
10. C 解析:主旨大意题。
本文属于人物传记类短文,介绍了生来就是奴隶的Elizabeth Freeman为了获得自由而进行斗争的故事,以及人们对她的评价。
故C项说法和文章主要内容相符。
故C正确。
长难句解析:
When the Ashleys tried to make her return, Mumbet consulted a lawyer, Theodore Sedgewick.
翻译:当Ashley一家人试图让她回去为他们服务的时候,Mumbet咨询了一位律师Theodore Sedgewick。
分析:本句中的When the Ashleys tried to make her return是一个时间状语从句,句中有一个冠词的用法:the+姓氏的复数形式。
表示“……一家人/夫妻两人”。
品味人生
1、不管鸟的翅膀多么完美,如果不凭借空气,鸟就永远飞不到高空。
想象力是翅膀,客观实际是空气,只有两方面紧密结合,才能取得显着成绩。
2、想停下来深情地沉湎一番,怎奈行驶的船却没有铁锚;想回过头去重温旧梦,怎奈身后早已没有了归途。
因为时间的钟摆一刻也不曾停顿过,所以生命便赋予我们将在汹涌的大潮之中不停地颠簸。
3、真正痛苦的人,却在笑脸的背后,流着别人无法知道的眼泪,生活中我们笑得比谁都开心,可是当所有的人潮散去的时候,我们比谁都落寂。
4、温暖是飘飘洒洒的春雨;温暖是写在脸上的笑影;温暖是义无反顾的响应;温暖是一丝不苟的配合。
5、幸福,是一种人生的感悟,一种个人的体验。
也许,幸福是你风尘仆仆走进家门时亲切的笑脸;也许,幸福是你卧病床上百无聊赖时温馨的问候;也许,幸福是你屡遭挫折心灰意冷时劝慰的话语;也许,幸福是你历经艰辛获得成功时赞赏的掌声。
关键的是,你要有一副热爱生活的心肠,要有一个积极奋进的目标,要有一种矢志不渝的追求。
这样,你才能感受到幸福。
6、母爱是迷惘时苦口婆心的规劝;母爱是远行时一声殷切的叮咛;母爱是孤苦无助时慈祥的微笑。
7、淡淡素笺,浓浓墨韵,典雅的文字,浸染尘世情怀;悠悠岁月,袅袅茶香,别致的杯盏,盛满诗样芳华;云淡风轻,捧茗品文,灵动的音符,吟唱温馨暖语;春花秋月,红尘阡陌,放飞的思绪,漫过四季如歌。
读一段
美文,品一盏香茗,听一曲琴音,拾一抹心情。
8、尘缘飞花,人去楼空,梦里花落为谁痛?顾眸流盼,几许痴缠。
把自己揉入了轮回里,忆起,在曾相逢的梦里;别离,在泪眼迷朦的花落间;心碎,在指尖的苍白中;淡落,在亘古的残梦中。
在夜莺凄凉的叹息里,让片片细腻的柔情,哽咽失语在暗夜的诗句里。
9、用不朽的“人”字支撑起来的美好风景,既有“虽体解吾犹未变兮”的执着吟哦,也有“我辈岂是蓬蒿人”的跌宕胸怀;既有“我以我血荐轩辕”的崇高追求,也有“敢教日月换新天”的豪放气魄。
33 我是一只蜜蜂,在祖国的花园里,飞来飞去,不知疲倦地为祖国酿制甘甜的蜂蜜;我是一只紫燕,在祖国的蓝天上,穿越千家万户,向祖国向人民报告春的信息;我是一滴雨点,在祖国的原野上,从天而降,滋润干渴的禾苗;我是一株青松,在祖国的边疆,傲然屹立,显示出庄严的身姿。
10、母爱是一滴甘露,亲吻干涸的泥土,它用细雨的温情,用钻石的坚毅,期待着闪着碎光的泥土的肥沃;母爱不是人生中的一个凝固点,而是一条流动的河,这条河造就了我们生命中美丽的情感之景。
11、青春是盛开的鲜花,用它艳丽的花瓣铺就人生的道路;青春是美妙的乐章,用它跳跃的音符谱写人生的旋律;青春是翱翔的雄鹰,用它矫健的翅膀搏击广阔的天宇;青春是奔腾的河流,用它倒海的气势冲垮陈旧的桎梏。
12、失败,是把有价值的东西毁灭给人看;成功,是把有价值的东西包装给人看。
成功的秘诀是不怕失败和不忘失败。
成功者都是从失败的炼狱中走出来的。
成功与失败循环往复,构成精彩的人生。
成功与失败的裁决,不是在起点,而是在终点。
13、母爱是一缕阳光,让你的心灵即便在寒冷的冬天也能感受到温暖如春;母爱是一泓清泉,让你的情感即使蒙上岁月的风尘仍然清澈澄净。
14、不要吝惜自己的爱,敞开自己的胸怀,多多给予,你会发现,你也已经沐浴在了爱河里。
15、奉献是爱心,勇于付出,你一定会收到意外之外的馈赠。
16、人生就像一条河,经历丰富,才能远源流长。
伟大的一生,像黄河一样跌宕起伏,像长江一样神奇壮美。
人生就像一座山,经历奇特才能蔚为大观。
伟大的一生,像黄山一样奇峰迭起,像泰山一样大气磅礴。
经历就是人生的硎石,生命的锋芒在磨砺中闪光;经历就是人生的矿石,生命的活力在提炼中释放。
经历就是体验,经历就是积淀。
没有体验就没有生存的质量;没有积淀,就没有生存的智慧。
人生的真谛在经历中探寻,人生的价值在经历中实现。
17、生命不是一张永远旋转的唱片;青春也不是一张永远不老的容颜。
爱情是一个永恒的故事,从冬说到夏,又从绿说到黄;步履是一个载着命运的轻舟,由南驶向北,又由近驶向远。
18、过去与未来,都离自己很遥远,关键是抓住现在,抓住当前。
19、采一点晨曦,装点一天的清新,捧一把阳光,温暖一季的心情。
雨中潇洒走一回,去释放心底的罗曼蒂克。
一段白云下的遐想,找回的是心灵空间的宽广和飞翔。
听一曲欢快流畅音乐,脸上没有了忧郁的浮云,心中燃烧着一团艳阳。
把笑意写在脸上,人生四季的良辰美景,即如小桥流水,也如风清月明!
20、生命本是一场漂泊的漫旅,遇见了谁都是一个美丽的意外。
我珍惜着每一个可以让我称做朋友的人,因为那是可以让漂泊的心驻足的地方。
有时候会被一句话感动,因为真诚;有时候会为一首歌流泪,因为自然。
要快乐,不止此时,而是一生!。