高考英语阅读理解暑假精选
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
定额市鞍钢阳光实验学校福州第一中学2015高考英语阅读理解暑假精选(1)及答案(精品)
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。
A funny thing happened on the way to the communications revolution: we stopped talking to one another.
I was walking in the park with a friend recently, and his cell phone rang, interrupting our conversation.There we were, walking and talking on a beautiful sunny day and…I became invisible, absent from the conversation.
The telephone used to connect you to the absent.Now it makes people sitting next to you feel absent.Why is it that the more connected we get, the more disconnected I feel? Every advance in communications technology is a tragedy to the closeness of human interaction.With email and instant messaging over the Internet, we can now communicate without seeing or talking to one another.With voice mail, you can conduct entire conversations without ever reaching anyone.If my mom has a question, I just leave the answer on her machine.
As almost every contact we can imagine between human beings gets automated, the alienation(疏远) index goes up. You can't even call a person to get the phone number of another person anymore.Directory assistance is almost always fully automated.
I am not against modern technology.I own a cell phone, an ATM card,
a voicemail system, and an email account.Giving them up isn't wis e, they're a great help to us.It's some of their possible consequences that make me feel uneasy.
More and more, I find myself hiding behind email to do a job meant for conversation, or being relieved that voice mail picked up because I didn' t really have time to talk.The industry devoted to helping me keep in touch is making me lonelier, or at least facilitating my antisocial instincts.
So I've put myself on technology restriction: no instant messaging with people w ho live near me, no cellphoning in the presence of friends, no letting the voice mail pick up when I'm at home.
1.Which of the following would be the best title of the passage?
A.The Advance of Communications Technology
B.The Consequences of Modern Technology
C.The Story of the Communications Revolution
D.The Automation of Modern Communications
2.The sentence “Now it makes people sitting next to you feel absent” means that _________.
A.the people sitting beside you have to go away to receive phone
call
B.you can hardly get in touch with the people sitting beside you
C.modern technology makes it hard for people to have a
facetoface talk
D.people can now go to work without going to the office
3.The writer feels that the use of modern communications is _________.
A.satisfying B.encouraging
C.disappointing D.embarrassing
4.The passage implies that ________.
A.modern technology is bridging people
B.modern technology is separating people
C.modern technology is developing too fast
D.modern technology is interrupting our communication
5.What does the underlined word “facilitating” mean?
A.加深 B.限制 C.帮助 D.装备
【要点综述】本文主要论述现代技术的消极影响——现代技术的使用在疏
远人与人之间的距离。
1. B 主旨大意题。
本文主要论述了现代技的影响。
2. C 句意理解题。
第一段作者提出:通讯革命使我们不再面对面地交谈;第二段作者举自己生活的一例来予以说明;第三段作者感慨“Now it makes people sitting next to you feel absent”,即其意应为:现在技术使人们很难有面对面的交谈。
故选C项。
3. D 推理判断题。
根据第五段可知,作者并不反对现代技术,也认为它极有帮助,只是某一些结果让他感到不安,比如第二段中他所举的生活例子。
由此判断他会认为使用现代技术有时令人感到尴尬,故选D项。
4. B 推理判断题。
根据第四段可推断现代技术正在疏远人们之间的关系,故选B项。
5. A 词义猜测题。
画线词所在的这一段主要在讲述现代技术对他的消极影响,因此他才决定限制自己对现代技术的使用。
由此判断画线词应意为“加深”,即:加重他的不爱交际的天性。
故选A项。
较难题目特训:科普知识类
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳
选项。
Today just as technology changed the face of industry, farms have experienced an “agricultural revolution”. On the farm of today, machines provide almost all the power.
One of the most important benefits will be the farm computer. A few forward-looking farmers are already using computers to help them run their farms more efficiently. The computers help them keep more accurate records so they can make better decisions on what crops to plant, how much livestock (家畜) to buy, when to sell their products, and how much profit they can expect. Many computer companies have been developing special computer programs just for farmers. Programs are being written for pig producers, grain farmers, potato farmers, and dairy farmers. In the future, farmers will be able to purchase computer programs made to their needs. Because of the growing importance of computers on the farm, students at agricultural colleges are required to take computer classes in addition to their normal agricultural courses. There can be no doubt that farmers will rely on computers even more in the future. While the old-time farms depended on horse power, and modern farms depend on machine power, farms of the future will depend on computer power. Another technological advance which is still in the experimental stage is the robot, a real “mechanized hired hand”that will be able to move and, in some ways, think like a human being. Agricultural engineers believe that computer-aided robots will make shocking changes in farming before the end of the century. Unlike farmers of the present, farmers of the future will find that many day-to-day tasks will be done for them. Scientists are now developing robots that will be able to shear (修剪)sheep, drive tractors, and harvest fruit. Even complex jobs will be done by robots. For example, in order to milk their cows, farmers must first drive them into the barn, then connect them to the milking machines, watch the machines, and disconnect them when they are finished. In the future, this will all be done by robots. In addition, when the milking is completed, the robots will automatically check to make sure that the milk is pure. The complete change of the farm is far in the future, but engineers expect that some robots will be used before long.
1. Which sentence carried the main idea of the whole passage?
A. The first sentence of the third paragraph.
B. The first sentence of the second paragraph.
C. The first sentence of the first paragraph.
D. The last sentence of the second paragraph.
2. According to the passage, computers can not help farmers decide______.
A. how much money they can earn from their products
B. whether to plant a certain kind of crop
C. what livestock to raise
D. when to sell their products
3. Which of the following statements is true?
A. Farmers in the future will depend totally on computers.
B. Farmers mainly use machines on their farms at present.
C. Both computers and robots have been in use on today’s farms.
D. Students at agricultural colleges must take computer classes because they can do nothing without the help of computers on today’s farms.
4. What is the best title for the whole passage?
A. Computer, Farmers’ Best Friend
B. Farmers in the Future
C. The Agricultural Revolution
D. Computers and Robots
【参考答案】1—4、CCBC
较难题目特训:科普知识类
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。
In the long discussion of water on the Moon, a new study contradicts (与……相矛盾) some recent reports that say the Moon had water at the time of its formation. A group of researchers reports in the journal Science that when the Moon was created, some 4. 5 billion years ago, there was not much hydrogen (氢气) on it, and therefore no water.
The researchers surveyed and evaluated this by analyzing chlorine isotopes found in lunar rock samples from Apollo missions. The range of chlorine (氯) isotopes in lunar samples was 25 times that found in samples from Earth.
“If the Moon had significant levels of hydrogen, as Earth did, this range would have been far less,” said Zachary D. Sharp, a scientist in the Department of Earth and Planetary Sciences and the study’s lead author. “The chlorine would have stuck together with hydrogen, forming compounds like hydrogen chloride, and escaped from the Moon’s surface,”he said. The abundance of chlorine indicates a lack of hydrogen and water.
“The amount of water on the Moon was way too low for life to have ever have possibly have existed there,” he said.
Most scientists believe the Moon was formed when a large object struck Earth, breaking off a chunk (a vast piece) that has since orbited Earth.
On Earth, goes one theory, water was released as steam from molten basalts (玄武岩) over time, eventually forming bodies of water.
“An understanding of whether the Moon was dry or wet will help us understand how water appeared on Earth,” Dr. Sharp said.
1. A new study indicates that on the moon.
A. there is plenty of water
B. water is unlikely to exist
C. water existed in the past
D. there is a little water now
2. The author would like to tell us through the sixth paragraph.
A. why there is no water on the Moon
B. how the Moon was formed
C. when the Earth struck the Moon
D. where the Moon orbited
3. What does the underlined word “this” stand for in the second paragraph?
A. Neither hydrogen nor water on the Moon.
B. Too much chlorine isotopes on the Moon.
C. Not being much hydrogen, no water on the Moon.
D. More chlorine exists on the Moon than Earth. 4. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?
A. Zachary D. Sharp, a scientist of New Mexico was in charge of the new study.
B. Chlorine isotopes are 25 times in lunar larger than Earth.
C. The more abundant chloride, the shorter hydrogen and water.
D. The new study is beneficial to understand how water appeared on Earth.
5. What can we learn from the passage?
A. There are enough water on the Earth.
B. Hydrogen chloride easily escaped from the Moon’s surface.
C. The Earth had significant levels of hydrogen.
D. Water on the Earth is directly from molten basalts.
【参考答案】1—4、BBCBC
阅读理解。
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。
(2011·全国卷,E)
“I didn't he ar them call my name,” explained Shelley Hennig to Active Teens (AT) as she talked about that exciting moment on national
television when she won the honor of Miss Teen USA 2004. “Are you ready?”is what she heard.Then she said,“I shook my head no,and then they said ‘yes’and it was announced again.”
It was four days after that life changing moment for the seventeenyearold high school student from Destrehan, Louisianashe was still on_cloud_nine.
“I was so shocked! I never believed that it could actually really happen. ”Present in the audience (观众) that day were: her mother and father, older brother, her friends, and her dance teacher.
Understanding why members of her family and her friends would be there,AT asked why her dance teacher had traveled so far to see her compete (比赛). “She's always been my role model. I've danced with her since I was six. She's been through so many difficulties and came through them all. I've learned to get over bad life's experiences and learned how to move on because of her.”
One of those bad life's experiences for Shelley happened three years ago when her brother Brad was killed in a drunk driving accident. He was 18. She found writing helped her get through the rough days. She said, “I write a lot about my brother. I write a lot, a lot,a lot...”
As Miss Louisiana Teen, she traveled around the state speaking to teens (青少年) about the dangers of drinking and driving. In her role as Miss Teen USA, Shelley will continue to speak to youth about safe driving,in addition to many other things to help the youth.
When AT asked Miss Teen USA if she had any advice for our readers, she said, “Don't let anyone change you. Hang out with people that make you feel good about yourself. That way,it is easy to be yourself.”
人生要经历许多苦难,但不管怎样都要勇敢面对,不能让任何人改变你自己。
1. What do the underlined words “on cloud nine” in Paragraph 2 probably mean?
A. Frightened
B. Troubled
C. Very happy
D. Very angry
答案:C。
词义猜测题。
由第一段中“...as she talked about that exciting moment...”可知C项正确。
2.Shelley takes her dance teacher as a role model mainly because she is ________.
A. determined
B. friendly
C. strict
D. experienced
答案:A。
细节理解题。
由第四段“She's been through so many
diffi culties and came through them all”.可知答案为A项。
3.How many children did the Hennigs have according to the text?
A. 1.
B. 2.
C. 3.
D. 4.
答案:C。
细节理解题。
第三段中提到“older brother”,第五段中提到“her brother Brad”以及Shelley Hennig,由此可知the Hennigs共有三个孩子。
4.What did Shelley often do after she became Miss Louisiana Teen?
A. She visited drunken drivers.
B. She gave dance performances.
C. She made speeches on safe driving.
D. She helped other teens with their studies.
答案:C。
细节理解题。
由倒数第二段中“...she traveled around the state speaking to teens (青少年) about the dangers of drinking and driving.”可知正确答案为C。
5.What suggestion does Shelley give to the teens?
A. Be yourself with the support of friends.
B. Meet friends whenever possible.
C. Go easy on yourself and others.
D. Have a good role model.
答案:A。
细节理解题。
由最后一段Shelley所说的话可知她对青少年的建议是A项。