贵州省贵阳市高考英语阅读、阅读表达一轮自练题(2)

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

2015贵阳市高考英语阅读、阅读表达一轮自练题(2)及答案
完形填空。

阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C、D)中选出能填入空白处的
最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

It was a freezing November night and the stars shone coldly as I walked through the
deserted town of Wick with my heavy overnight bag. It was the third time I'd ____1____
the streets looking for somewhere—anywhere—to stay. But there was no sign of ___2____,
even the pubs were shut. I ___3___ to wrap my scarf round my neck. "Five more hours before
the next train to Thurso," I thought ____4___, picturing a sleepless night on the streets.
Then suddenly I heard a ____5___ behind me:"What's up, laddie? Need some help?"
It was from an old man called Robert MacDougal who noticed me huddle(卷缩)in the
street on his way home. When I ____6___ my situation he ____7___ offered shelter for
the night. At first I ___8___, I''d learnt from experience not to trust ___9____, having
been robbed once in London. That ___10___ had left its mark, but it soon became clear
that Robert sincerely desired to help. Wick was a small town and ____11___ I wasn't a
local. It was also obvious that I needed a place to sleep.
I ____12____ Robert back to a small cottage where we sat in front of a warm fire
and had a little chat about Wick and Robert. Robert was a ___13___. He had three children
and several grandchildren, but most of them had moved away. I began to ____14____ why
Robert was glad of some company.
After a peaceful night on an old sofa, I got up at 4:30 a.m. To catch my ____15____,
leaving behind a note of thanks. Today I sometimes think about Wick, and wonder if Robert
is still there. I'll always remember with gratitude his simple act of kindness.
1.A.hunted for B.go through C.walked round D.twisted up
2.A.life B.hope C.tourism D.trust
3.A.continued B.attempted C.paused D.managed
4.A.enthusiastically B.desperately C.delightedly
D.unbelievably
5.A.voice B.remark C.sound D.speech
6.A.introduced B.explained C.exposed D.mentioned
7.A.unwillingly B.reluctantly C.automatically
D.immediately
8.A.considerate B.suspicious C.reasonable D.curious
9.A.strangers B.elders C.adults D.robbers
10.A.accident B.coincident C.evidence D.incident
11.A.strangely B.apparently C.luckily D.naturally
12.A.watched B.attracted C.followed D.directed
13.A.widower B.father C.husband D.survivor
14.A.understand B.acknowledge C.know D.analyze
15.A.dream B.flight C.bus D.train
1.【答案】C
【解析】考查过去分词及语境的理解。

A.搜寻,寻找;B.参加,经受,仔细检查;C.四处逛;
D.把……卷成螺旋形。

由“……looking for somewhere—anywhere—to stay.”可知他在街
上四处逛着寻找住处。

故选C。

2.【答案】A
【解析】考查名词及语境的理解。

A。

生活,生存;B。

希望; C。

旅游业;D。

信任。

由“I walked
through the deserted town of Wick”和“even the pubs were shut.”可知这是个被废弃
的小镇,甚至连酒吧都关门了。

所以没有人活动的迹象。

故选A。

3.【答案】C
【解析】考查动词及语境的理解。

A.继续;B.企图;C.暂停;D.设法完成,管理,负责。

“……noticed me huddle(卷缩)in the street”说明我停下来了。

故选C。

4.【答案】B
【解析】考查副词及语境的理解。

A.热心地,满腔热情地;B。

绝望地,极度地;C.高兴地;D.
难以置信地。

由“picturing a sleepless night on the streets.”可知他是在绝望地想。

5.【答案】A
【解析】考查名词及语境的理解。

A.声音,嗓音,人说话声;B.言辞,注意;C.声音,声响;
D.演讲,讲话。

"What's up, laddie? Need some help?"由下一段可知,这是一个老人说得话。

故选A。

6.【答案】B
【解析】考查动词及语境的理解。

A.介绍;B.解释;C.暴露,揭露;D.提到。

由“offered shelter for the night.”他为我提供庇护所。

可知我向他解释了我的情况。

故选B。

7.【答案】D
【解析】考查副词及语境的理解。

A.不情愿地,勉强地;B.不情愿地,嫌恶地;C.主动地,机械地;D.立即,立刻。

由“Robert sincerely desired to help”可知是Robert主动为我提供住所。

8.【答案】B
【解析】考查形容词及语境的理解。

A.体贴的,体谅的,考虑周到的;B.可疑的,怀疑的;C.
合理的,公道的;D.好奇的,古怪的。

因为“having been robbed once in London.”他曾经被抢劫过的经历,使他起初对Robert有所怀疑。

9.【答案】A
【解析】考查名词及语境的理解。

A.陌生人;B.老年人;C.成年人;D.盗贼。

因为在伦敦被抢劫的经历,使他不相信陌生人,所以选A。

10.【答案】D
【解析】考查名词及语境的理解。

A.事故,意外;B.一致的,符合的,同时发生的;C.证据,明显;D.事件,事变。

“having been robbed once in London.”这是一次事件,故选D。

11.【答案】B
【解析】考查副词及语境的理解。

A.奇怪地,奇妙地;B.显然地;C.幸运地;D.自然地。

由“I walked through the deserted town of Wick with my heavy overnight bag. It was the third time I'd ____1____ the streets looking for somewhere—anywhere—to stay.”可知我是路过这儿,显然不是当地人。

故选B。

12.【答案】C
【解析】考查现动词及语境的理解。

A.观察,注视;B.吸引;C.跟随;D.指导。

由“I needed a place to sleep.”可知我需要一个地方睡觉,所以跟随Robert去了他家。

故选C。

13.【答案】A
【解析】考查名词及语境的理解。

A.鳏夫B.父亲;C.丈夫;D.幸存者。

由“Robert was glad of some company.”可知他是个鳏夫。

故选A。

14.【答案】A
【解析】考查动词及语境的理解。

A.理解,懂得;B.承认,答谢,报偿;C.知道,了解;D.分
析,分解。

由上一句“He had three children and several grandchildren, but most of them had moved away.”可知我理解了他为何乐于有人陪伴。

故选A .
15.【答案】D
【解析】考查名词及语境的理解。

A.梦,梦想;B.飞行,班机;C.公共汽车;D.火车。

由“Five more hours before the next train to Thurso,”可知我要赶火车,故选D。

阅读理解。

Pacing and Pausing
Sara tried to befriend her old friend Steve’s new wife, but Betty never seemed to have anything to say. While Sara felt Betty didn’t h old up her end of the conversation, Betty complained to Steve that Sara never gave her a chance to talk. The problem had
to do with expectations about pacing and pausing.
Conversation is a turn-taking game. When our habits are similar, there’s no problem.
But if our habits are different, you may start to talk before I’m finished or fail
to take your turn when I’m finished. That’s what was happening with Betty and Sara.
It may not be coincidental that Betty, who expected relatively longer pauses between turns, is British, and Sara, who expected relatively shorter pauses, is American. Betty often felt interrupted by Sara. But Betty herself became an interrupter and found herself doing most of the talking when she met a visitor from Finland. And Sara had a hard time cutting in on some speakers from Latin America or Israel.
The general phenomenon, then, is that the small conversation techniques, like pacing and pausing, lead people to draw conclusions not about conversational style but about personality and abilities. These habitual differences are often the basis for dangerous stereotyping(思维定式). And these social phenomena can have very personal consequences. For example, a woman from the southwestern part of the US went to live
in an eastern city to take up a job in personnel. When the Personnel Department got
together for meetings, she kept searching for the right time to break in—and never found it. Although back home she was considered outgoing and confident, in Washington she was viewed as shy and retiring. When she was evaluated at the end of the year, she was told to take a training course because of her inability to speak up.
That’s why slight differences in conversational style—tiny little things like microseconds of pause—can have a great effect on on e’s life. The result in this case was a judgment of psychological problems—even in the mind of the woman herself, who really wondered what was wrong with her and registered for assertiveness training.
1. What did Sara think of Betty when talking with her?
A. Betty was talkative.
B. Betty was an interrupter.
C. Betty did not take her turn.
D. Betty paid no attention to Sara.
2. According to the passage, who are likely to expect the shortest pauses between turns?
A. Americans.
B. Israelis.
C. The British.
D. The Finns.
3. We can learn from the passage that .
A. communication breakdown results from short pauses and fast pacing
B. women are unfavorably stereotyped in eastern cities of the US
C. one’s inability to speak up is culturally determined someti mes
D. one should receive training to build up one’s confidence
4. The underlined word“assertiveness” in the last paragraph probably means.
A. being willing to speak one’s mind
B. being able to increase one’s power
C. being ready to make one’s own judg ment
D. being quick to express one’s ideas confidently
【参考答案】66.1-4 CBCD
阅读理解
【2013·潍坊5月模拟】
“Oh,you must have been a spoiled (宠坏的) kid.You must be really bossy.I wonder what you’re going to be like to deal with?” That’s often the response Angela Hult g ets when people find out she’s an only child,she told ABC News.Despite such negative (消极的) remarks,Hult has decided to have only one child herself.And she’s not alone.
According to the US’ Office for National Statistics,women approaching the end of their childbearing years had an average of 1.9 children in 2004,compared with 3.1 for their counterparts in 1976.The percentage of one­child families in Britain had risen from 18 percent in 1972 to 26 percent in 2007.
But even though only children are becoming increasingly common,the traditional view that they’re selfish,spoiled and lack social skills holds strong.Even parents of only children,like Hult,are made to feel guilty about having only one child.Worried that they’re being selfish and endangering their child’s future,they flock to online discussion forums seeking advice.Soon,however,they ask themselves:is this social prejudice really reasonable?
“There have been hundreds and hundreds of research studies that show that only children are no different from their peers (同龄人),” Susan Newman,a social psychologist at Rutgers University in the US,told ABC News.
This raises another question:why are only children still viewed with such suspicion?
“There is a belief that’s been around probably since humans first existe d that to have just one child is somehow dangerous,both for you and for the continuation of your race,” Toni Falbo,a professor of educational psychology,told the
Guardian.“In the past a lot of children died.You’d have had to be crazy to only have one.”
Times,of course,have changed and infant mortality (婴儿死亡率) has largely reduced.So what do only children themselves say?
Kayley Kravitz,a blogger for The Huffington Post,grew up as an only child and highly recommends the experience.“Being an only child taught m e the most valuable skill of all:the ability to be alone,” she said.
1.Which of the following could be the best title for the text?
A.Are only children lonely?
B.Are only children common?
C.Are only children dangerous?
D.Are only children different?
2.What does Susan Newman mean?
A. Only children are as good as their peers.
B.Only children are more selfish and spoiled.
C.Parents feel guilty about having only one child.
D.Parents will endanger their only child’s future.
3.What is the common belief since human existed?
A.The infant death rate always stays high.
B.People are crazy to have only one child.
C.It’s easy for only children to earn their living.
D.It’s hard to continue the family line with only one child.
4.An only child like Kayley________.
A.must be difficult to persuade
B.can possibly learn to be alone
C.should value special skills
D.need ignore bad experience
5.What’s the author’s attitude towards having only one child?
A.Neutral. B.Negative.
C.Positive. D.Doubtful.
语篇解读本文是一篇议论文。

尽管在英国越来越多的孩子都是独生子女,但很多人对独生子女的看法却依然如故,认为他们自私、娇气、缺少社交技能。

对此,独生子女们有他们的看法。

1.解析:标题概括题。

本文主要讨论了独生子女是否就是英国传统观念中的自私、娇气,缺少社交技能的人,所以D项最适合做文章的标题,故选D。

答案: D
2.解析:细节理解题。

根据第四段Susan Newman所说的话可知,成百上千的研究表明独生子女和别的孩子没有什么区别,故选A。

答案: A
3.解析:细节理解题。

根据文章第六段中的“There is a belief that’s bee n around probably...both for you and for the continuation of your race”可知,自从人类存在以来,人们就认为只生一个孩子不论对你自己还是对种族的延续来说都是很危险的,故选D。

答案: D
4.解析:细节理解题。

根据文章最后一段中“Being an only child...the ability to be alone”可知,选B。

答案: B
5.解析:观点态度题。

文中提到不同人对于独生子女的不同观点,但并没有直接提到作者自己的看法,由此可知,应选A,中立的。

答案:A。

【山东省青岛市2014高考英语一模】
阅读表达 (共5小题;每小题3分,满分15分)
阅读下面的短文并用英语回答问题,然后将答案写到答题卡相应的位置上(请注意问题后的词数要求)。

[ 1 ] William Butler Yeats, a most famous Irish writer, was born in Dublin on June 13, 1865. His childhood lacked the harmony(和睦)that was typical of a happy family. Later, Yeats shocked his family by saying that he remembered "little of childhood but its pain". In fact, he inherited (继承)excellent taste in art from his family — both his father and his brother were painters. But he finally settled on literature, particularly drama and poetry.
[ 2 ] Yeats had strong faith in coming of new artistic movements. He set himself the fresh task in founding an Irish national theatre in the late 1890s. His early theatrical experiments, however, were not received favorably at the beginning. He didn't lose heart, and finally enjoyed success in his poetical drama.
[ 3 ] Compared with his dramatic works, Yeats's poems attract much admiring notice. The subject matter includes love, nature, history, time and aging. Though Yeats generally relied on very traditional forms, he brought modern sensibility to them. As his literary life progressed, his poetry grew finer and richer, which led him to worldwide recognition.
[ 4 ] He had not enjoyed a major public life since winning the Nobel Prize in 1923. Yet, he continued writing almost to the end of his life. ______________, he would probably now be valued as a minor (不重要的)poet, for there is no other example in literary history of a poet who produces his greatest works between the ages of 50 and 75. After Yeats's Death in 1939, W. H. Auden wrote, among others, the following lines:
Earth, receive an honored guest:
William Yeats is laid to rest.
Let the Irish vessel (船) lie
Emptied of its poetry.
66. What does the first paragraph mainly tell us? (no more than 10 words )
__________________________________________________________________________
67. Explain the underlined sentence in paragraph 2. ( no more than 10 words)
__________________________________________________________________________ 68. What does the underlined word "them" in paragraph 3 refer to? ( no more than 5 words)
__________________________________________________________________________
69. Fill in the blanks in the last paragraph with proper words (no more than
10 words)
__________________________________________________________________________
70. What can you learn from Yeats as a writer? (no more than 10 words)
__________________________________________________________________________ 【参考答案】阅读表达(共5题,每小题3分,满分15分)
66. The family background of William Butler Yeats/
67. His early theatrical experiments were not successful/ popular at the beginning His early theatrical experiments were not widely accepted.
68. Yeats's poems
69. Had Yeats stopped writing at an early age / when he was young.
If Yeats had stopped / given up writing at an early age / when he was young If Yeats hadn't insisted on / continued writing all his life.
70. Persistence makes success.
Persistence leads to success.
Success belongs to preserving.
Perseverance means victory.
Never give up/ Stick to your aim, and you’ll succeed.
We should be determined.
(根据学生表达酌情给分)。

相关文档
最新文档