山东初三初中英语开学考试带答案解析
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
山东初三初中英语开学考试
班级:___________ 姓名:___________ 分数:___________
一、单项选择
1.–Have you ever decided to go there? -- No, I haven’t decided_____.
A.already B.just C.ever D.yet
2.All the students went to the cinema. But____ of them has come back now.
A.all B.neither C.none D.no one
3.---Helen is an excellent girl.Everyone likes her.
---Yes.Her parents are very _____ of her.
A.afraid B.proud C.excited D.funny
4.He finds_____ really difficult for him to learn English well in just one year.
A.that B.this C.it’s D.it 5.—Where’s your mother?
—She the library.
A.has gone to B.has been
C.has been to D.has gone
6.Students in Beijing_____ away many books to the Hope Schools since 2009.
A.has given B.gave
C.have given D.give
7.Have you ever a speaking competition?
A.meet B.enter C.entered D.joined
8.I’ve met her before, so I don’t know her.
A.never B.ever C.just D.yet
9.I invited her together, but she didn’t agree.
A.sing B.singing C.to sing D.sings
10.There are people in the park on weekends!
A.such B.so C.so much D.so many 11.Grandpa is getting old and he has trouble what others say to him.
A.hear B.to hear C.hearing D.have heard 12.Do you finish the letter?
A.to write B.writing C.write D.writes
13.They_________ China for two years.
A.has been to B.have been in C.have gone to D.has come to 14.A lot of famous doctors gathered in New York_____ save this old woman. A.so that B.in order that C.in order to D.as a result
二、阅读理解
1. Beijing 2—day Tour( including hotel)
A.Twice a day B.Every day C.Twice a week D.once a week 【2】The Beijing 2-day tour is given _____.
A.old people from Beijing
B.students from other cities
C.English-speaking People
D.none of above
【3】Tourist will visit _____ first.
A.Tian’anman Square B.the Temple of Heaven
C.the Forbidden City D.the Summer Palace
【4】Tourist will ______ near the Forbidden City.
A.have a rest B.going shopping
C.have lunch D.play games
【5】If Tom, together with his parents, choose super class Beijing 2-day Tour, he will pay____.
A.$230B.$285C.$345D.$405
st weekend, our family went to have Christmas dinner in a restaurant.We were the only family with a baby in the restaurant.Suddenly, my baby Erik became excited when we were enjoying our meal.I looked around and saw an old man with old clothes and dirty old shoes.His hair was unwashed.He was smiling at my Erik.
“He might hurt my Erik,” I thought.Everyone in the restaurant looked at us and the old man.Then we decided to leave.The old man sat between the door and us.
As I walked closer to the man, I turned my back.Suddenly, Erik leaned(倾斜) over my arms, reaching with both arms in a baby’s pick-me-up position(姿势).Before I could stop him, Erik had escaped(逃跑) from my arms to the man’s.Soon the very old smelly man and my young baby developed a kind o f friendship.
Erik put his little hand on the man’s face, and I saw the old man closed his eyes and tears running down his face.His aged hands held my baby so gently(温柔地).A moment later, the old man opened his eyes, passed me my baby and said, “Thank you, Madam.You’ve given me the best Christmas gift.”
I cried, with my face burning hot.A child saw a soul(灵魂), but a mother saw only a kind of clothes.
【1】At first, the writer thought the old man was ______ .
A.terrible B.friendly
C.impossible D.wise
【2】The family decided to leave the restaurant because they ______.
A.had finished the meal already
B.had some important things to do
C.thought the food there was bad
D.worried about their baby’s safety
【3】We can learn from the passage that Erik _______.
A.showed kindness to the old man
B.had seen the old man before
C.was popular in the restaurant
D.was hurt by the old man
【4】Why did the old man thank the writer?
A.Because the writer bought food for him
B.Because the writer said Merry Christmas to him
C.Because staying with the baby made him feel happy
D.Because the writer asked him to play with her baby
【5】What is the best title of the passage?
A.A special restaurant
B.A lovely baby
C.Soul and clothes
D.Parents’ influence on babies
3.Children today would rather read, do housework or even do homework than play outside--- and they get out half as much as their parents did when they were young.
According to a UK study, those growing up during the 1970s and 1980s enjoying more than two hours of outdoor activities each weekday, and nine hours on weekends—whatever the weather is.But their children play outside for just over one hour each weekday, and fewer than five hours on Saturdays and Sundays.
So, the UK started an activity to encourage children to give up 30 minutes of screen time a day to play outdoors. The Wild Network, born on September 25, 2013, is joined by more than 300 organizations, large or small.It tries to attract children away from television and computer screen and into woods and parks.
It is the biggest ever activity to reconnect children with nature and outdoor activities, and it plans to help improve children’s health.
Suggestions on how to get more time in nature including collecting fruits, camping, watching autumn colour on trees and so on.
This is not the first time the message of less screen, more play has been brought up.Children in the 1980s were encouraged to do the same by BBC TV show Why Don’t You, which encouraged children to “turn off your TV set, and go to do something less boring instead”.
You can learn more about the activity by visiting .
【1】We can learn from the second paragraph that _______.
A.today’s children have more free time
B.today’s children spend more time outdoors
C.the parents had more free time when they were young
D.The parents spent more time outdoors when they were young
【2】The Wild Network was started to __________.
A.encourage children to spend more time outdoors
B.encourage children to play with their parents outdoors
C.encourage children to spend more time on their studies
D.encourage parents to spend more time with their children
【3】What can we learn about the Wild Network?
A.It was set up this year
B.It was the best ever activity
C.Both large organizations or small can join it
D.You can learn about it from the show Why Don’t You
【4】Which of the following activities is not mentioned?
A.Camping B.Collecting fruits
C.Bird watching D.Autumn clour watching
【5】The underlined part “do the same” can be replaced by _______.
A.start an activity B.play outdoors
C.do homework D.do housework
4.According to a national study, in the summer of 2013, the long-term(长期的) warm weather in the UK has made the number of butterflies increase.
Around 46,000 volunteers(志愿者) took part in the year’s Big Butterfly Count(统计), and they found 830,000 butterflies.Volunteers were asked to make a record.They would record how many times they found one of 21 different kinds of butterflies.
Later, the scientists used the records to find out how many butterflies of different kinds were found across the country.Then, they compared the results to the year before.They found that there was a rise in the number of 15 kinds of butterflies, and some of them went up by 50% compared to recent years.They said the increase in butterfly numbers was a result of warm weather.
However, scientists also said that the number of butterflies was in decline(下降) as a whole, and that we might not see the same result the next year.
Richard Fox, who works for Butterfly Conservation, said, “UK butterflies are in long-term decline.Studies have been done since the 1970s.They show that UK butterflies have declined in type and number.”
He added, “We must halt the long-term decline of these beautiful creatures(生物).The only way is by stopping the damage that has been done to the butterfl ies’ habitats(栖息地) across the UK.”
【1】The volunteers were asked to ______.
A.study 830,000 butterflies
B.help scientists take notes
C.record the number of each kind of butterfly
D.find how many kinds of butterflies there are
【2】What can we learn from the study?
A.There were 20 kinds of UK butterflies.
B.50% more UK butterflies were found in 2013.
C.The number of 15 kinds of UK butterflies increased.
D.There was a long-term increase in UK butterfly number.
【3】What does the underlined part “the same result” in Paragraph 4 mean?
A.The weather is cold.
B.The weather is warm.
C.UK butterfly numbers decline.
D.UK butterfly numbers increase.
【4】The underlined word “halt” in the last paragraph means “_________”.
A.stop B.study C.make D.plan
【5】What would be the best headline of the passage?
A.Different kinds of butterflies in the UK.
B.Big Butterfly Count in the UK in 2013.
C.UK Scientists made butterfly numbers increase.
D.Warm weather made UK butterfly numbers increase.
5.You know that eating a sensible diet and getting plenty of exercise help make your body healthy and strong.But do you know that there are ways to make your brain healthier and smarter? Here are some steps toward a smarter brain.
Limit your TV viewing
(1) Never spend too much time on TV viewing, for it needs very little brain activities.Your brain will become weak just as your muscles do.If you do watch TV, choose something educational and meaningful.
Travel
Travelling to another country forces you to see and do things in a fresh way, bringing stimulation to the brain. Learn a new language
Learning a new language involves different learning methods.Learning a language sharpens your brain and helps prevent memory problems that you may meet in later years.
Read often
As you read, take the time to look up people or places that aren’t familiar.Reading makes your vocabulary much larger if you always search for words and definitions that you don’t know.Each week, choose an animal, a bird or fish, and read everything you can about it.Stretch your brain as you become an expert on the subject.
Calculate (计算)when you shop
As you put things in your grocery cart, total everything in your head.See how close you get to the actual total. Use your non-dominant(不占优势的)hand
If you are right-handed, use your left hand for everyday activities, or use your right hand if you are left-handed.Doing familiar things in a different way will make your brain create new neural (神经)networks. Wechat(微信)
(2) Read messages from various people.They have different interests.And some say that learning to express yourself in just 100 words is a great brain challenge.
Have a try and do these every day.Little by little you can get into the habit of challenging your brain, and make your brain smarter!
【1】将(1)处翻译成汉语
___________________________________________
【2】将(2)处合并成一句
___________________________________________
【3】Why do you read often according to the passage? (至少两条)
______________________________________
【4】How many steps towards a smarter brain are mentioned in the passage?
______________________________________
【5】Give a title of the passage.
___________________________________
三、单词拼写
There are many sporting heroes, such as hurdling, marathon heroes on sports yearbook.Many of them broke the r 【1】 and were awarded prizes in tough matches.They represent their country to get m
【2】 in match season.Sometimes they are also invited to appear in advertisements.
As sportsmen and sportswomen, they all know there is no overnight success.They must train hard.First of all, their coaches always e
【3】 them to train regularly.Their races were recorded and their coaches used the information to change their training m___
【4】____.
We’ll never forget the scenes: An athlete got hurt in a r
【5】 .He s
【6】 a lot from his leg problem, and went on running and reached the finishing line.The audience all left their seats and c
【7】 for him.An old man began to practice Taekwondo at the age of sixty and got a black belt in less than five years.
So, in some degree, all these athlete s
【8】 up a good example for us in spirit.They s
【9】 for courage, fearlessness and strength.We take great p__
【10】___ in them.
四、补充句子
短文还原
In most parts of the world, many students help their schools make less pollution.They join "environment clubs".【1】_________________
No-garbage(垃圾) lunches.
【2】___________________________ Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can
be used again.Every week they will choose the classes that make the least garbage and report them to the
whole school!
【3】____________________On the no-car day, nobody comes to school by car-not the students and not the teachers! Cars give pollution to the air, so remember: Walk, jump, bike or e your legs! It's not only good
for the environment but also lots of fun!
【4】________________________Did you know that some toilets could waste twenty to forty cubic meters(立方米)of water an hour? In a year, that would fill a small river! In environment clubs, students mend those broken toilets themselves.
We love our environment.
【5】_______________________
五、书面表达
当今许多家长不仅要求孩子刻苦学习功课,而且还要求他们学习诸如音乐、舞蹈、书法、美术、棋类等各种特长,希望孩子未来能更成功。
对此现象的利弊、得失众说纷纭。
请你根据下面提示要点写一篇短文并简单表明自己的观点。
益处:发展多种技能,培养多种爱好, 丰富生活;开阔视野,完善自我;增加就业机会。
弊端:孩子自我支配时间少;压力更大;加重家庭经济负担等。
你的观点:……
注意:1.不少于100词;短文的开头已经给出,不计入总词数。
2.参考词汇:enrich 丰富 broaden 开阔 horizon视野
Many parents are trying to find tutors to teach their children special skills such as music, dancing, calligraphy, painting, chess and so on,
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
山东初三初中英语开学考试答案及解析
一、单项选择
1.–Have you ever decided to go there? -- No, I haven’t decided_____.
A.already B.just C.ever D.yet
【答案】D
【解析】句意:――你曾经决定去那儿了吗?――没有,我还没有决定。
A.already已经,常用于肯定的陈述句;B.just刚好,恰好,通常用于句中;C.ever曾经;D.yet还,仍旧,常用于否定句或疑问句里。
后句是否定句,用yet,故选D。
【考点】考查副词辨析。
2.All the students went to the cinema. But____ of them has come back now.
A.all B.neither C.none D.no one
【答案】C
【解析】句意:所有的学生都去了电影院。
但是现在他们一个人都没有回来。
A.all所有,全部。
指三者及三者以
上的人或物都;B.neither指两者都不;C.none指三者及三者以上的人或物都不;D.no one 没有人,一个人也没有,后不跟介词of。
连词but表示语义转折,可知都还没有回来,指三者及三者以上,用none,故选C。
【考点】考查不定代词辨析。
3.---Helen is an excellent girl.Everyone likes her.
---Yes.Her parents are very _____ of her.
A.afraid B.proud C.excited D.funny
【答案】B
【解析】句意:海伦是一位优秀的女孩,大家都喜欢她。
―― 是的,她的父母以她为自豪。
A.afraid害怕的;
B.proud自豪的;
C.excited激动的,令人振奋的;
D.funny有趣的。
父母以自己优秀的儿女而自豪,be proud of:对……感到骄傲/自豪。
故选B。
【考点】考查形容词辨析。
4.He finds_____ really difficult for him to learn English well in just one year.
A.that B.this C.it’s D.it
【答案】D
【解析】句意:他发现对他来讲,仅用一年时间学好英语真的很难。
find的宾语是to learn English well in just
one year,先用一个代词作形式宾语放在前面,再将真实的宾语用带to的不定式跟在后面。
代替不定式的代词,
只能用it。
故选D。
【考点】考查代词辨析。
5.—Where’s yo ur mother?
—She the library.
A.has gone to B.has been
C.has been to D.has gone
【答案】A
【解析】句意:――你妈妈在哪儿?――她去图书馆了。
have been to去过某地(已回),have gone to去了某地(未回)。
后跟名词(短语)时要带介词to;后跟副词时不带to。
找不到你妈妈,去了未回,用have gone to,
the library是名词短语,要带介词to,故选A。
【考点】考查现在完成时。
6.Students in Beijing_____ away many books to the Hope Schools since 2009.
A.has given B.gave
C.have given D.give
【答案】C
【解析】句意:自2009年以来北京的学生给希望学校捐了许多书。
since短语表示从2009年开始一直延续到现在的动作或状态。
用现在完成时态,主语students是复数,助动词用have,故选C。
【考点】考查动词时态辨析。
7.Have you ever a speaking competition?
A.meet B.enter C.entered D.joined
【答案】C
【解析】句意:你曾经参加过演讲比赛吗?A.meet遇见,相逢;B.enter进入;C.entered进入;D.joined参加,
由句首的助动词have可知本句用的是现在完成时态,动词用过去分词A、B错;join指以平等的地位、身份成为
某组织、社团的一员,本题指参加演讲比赛,不能用join,D错。
故选C。
【考点】考查动词辨析。
8.I’ve met her before, so I don’t know her.
A.never B.ever C.just D.yet
【答案】A
【解析】句意:我从未见过她,因此我不认识她。
A.never从不,绝不;B.ever 曾经;C.just 刚好,恰好;D.yet 还,仍旧。
不认识她是因为从未见过她,故选A。
【考点】考查副词辨析。
9.I invited her together, but she didn’t agree.
A.sing B.singing C.to sing D.sings
【答案】C
【解析】句意:我邀请她一起唱歌,但是她不同意。
邀请某人做某事:invite sb to do sth,后跟带to的不定式作
宾语补足语,故选C。
【考点】考查非谓语动词。
10.There are people in the park on weekends!
A.such B.so C.so much D.so many
【答案】D
【解析】句意:周末公园里有那么多的人。
A.such如此,这样,后跟名词(短语);B.so如此,后跟形容词/副词;
C.so much那么多,后跟不可数名词;
D.so many那么多,后跟可数名词的复数形式。
根据句意,表示“那么多的人”,people是复数名词,故选D。
【考点】考查形容词及副词辨析。
11.Grandpa is getting old and he has trouble what others say to him.
A.hear B.to hear C.hearing D.have heard
【答案】C
【解析】句意:爷爷老了,听别人对他讲的话有困难了。
have trouble in doing sth,固定搭配in可以省略,意思
是做某事有困难。
故选C。
【考点】考查非谓语动词。
12.Do you finish the letter?
A.to write B.writing C.write D.writes
【答案】B
【解析】句意:你写完信了吗?完成某事,做完某事:finish doing sth.后跟动名词作宾语,故选B。
【考点】考查非谓语动词。
13.They_________ China for two years.
A.has been to B.have been in
C.have gone to D.has come to
【答案】B
【解析】句意:他们在中国两年了。
A.has been to去过某地(已回),常与“次数”连用,不与时间的长度连用。
错;B.have been in在某地;C.have gone to去了某地(未回);D.has come to来……。
go和come都是非延续性动作,不与for, since等表示一段时间的状语连用,C、D错。
故选B。
【考点】考查现在完成时。
14.A lot of famous doctors gathered in New York_____ save this old woman.
A.so that B.in order that
C.in order to D.as a result
【答案】C
【解析】句意:许多名医聚在纽约,为了救这位老妇人。
A.so that以便,为了,后跟表示结果的句子;B.in order that为了,后跟表示结果的句子;C.in order to为了,后跟动词不定式,表示目的;D.as a result结果是。
根据句意:为了救老人,save this old woman.是一个动词短语,故选C。
【考点】考查短语辨析。
二、阅读理解
1. Beijing 2—day Tour( including hotel)
A.Twice a day B.Every day
C.Twice a week D.once a week
【答案】B
【解析】B 细节理解题。
题意:北京二日游多久一次?A.Twice a day每天两次;B.Every day每天;C.Twice a week每周两次;D.once a week每周一次。
由广告第一句:Departure date: every day可知每天一次。
故选B。
【2】The Beijing 2-day tour is given _____.
A.old people from Beijing
B.students from other cities
C.English-speaking People
D.none of above
【答案】C
【解析】C 推理判断题。
题意:北京二日游是为谁提供的?A.old people from Beijing 来自北京的老人;
B.students from other cities来自其它城市的学生;
C.English-speaking People讲英语的人;
D.none of above以上都不是。
根据短文中的导游信息Tour guide serve(服务): English-speaking tour guide,(讲英语的导游)及价格Tour price (each person in US dollar)(以美元为单位)可以推测出这是为讲英语的人提供的旅游服务,故选C
【3】Tourist will visit _____ first.
A.Tian’anman Square B.the Temple of Heaven
C.the Forbidden City D.the Summer Palace
【答案】A
【解析】A 细节理解题。
题意:游客首先参观哪儿?A.Tian’anman Square天安门广场;B.the Temple of Heaven 天坛;C.the Forbidden City故宫;D.the Summer Palace颐和园。
根据短文中的:In the morning: Visit
Tian’anmen Square可知首先参观的是天安门。
故选A。
【4】Tourist will ______ near the Forbidden City.
A.have a rest B.going shopping
C.have lunch D.play games
【答案】C
【解析】C 细节理解题。
题意:游客将在故宫附近做什么?A.have a rest休息;B.going shopping购物;C.have lunch午餐;D.play games游戏。
根据文中的:Then you’ll have lunch at a local restaurant near the Forbidden City.可知在故宫附近午餐。
故选:C。
【5】If Tom, together with his parents, choose super class Beijing 2-day Tour, he will pay____.
A.$230B.$285C.$345D.$405
【答案】D
【解析】D 推理判断题。
题意:如果汤姆和父母亲一起,选择超级北京二日游套餐,他将付多少钱?A.$230;B.$285;C.$345;D.$405。
根据广告内容,超级套餐,2-5人,每人135美元,135*3=405,故选D。
【考点】考查广告类短文阅读。
st weekend, our family went to have Christmas dinner in a restaurant.We were the only family with a baby in the restaurant.Suddenly, my baby Erik became excited when we were enjoying our meal.I looked around and saw an old man with old clothes and dirty old shoes.His hair was unwashed.He was smiling at my Erik.
“He might hurt my Erik,” I thought.Everyone in the restaurant looked at us and the old man.Then we decided to leave.The old man sat between the door and us.
As I walked closer to the man, I turned my back.Suddenly, Erik leaned(倾斜) over my arms, reaching with both arms in a baby’s pick-me-up position(姿势).Before I could stop him, Erik had escaped(逃跑) from my arms to the man’s.Soon the very old smelly man and my young baby developed a kind of friendshi p.
Erik put his little hand on the man’s face, and I saw the old man closed his eyes and tears running down his face.His aged hands held my baby so gently(温柔地).A moment later, the old man opened his eyes, passed me my baby and said, “Thank you, Madam.You’ve given me the best Christmas gift.”
I cried, with my face burning hot.A child saw a soul(灵魂), but a mother saw only a kind of clothes.
【1】At first, the writer thought the old man was ______ .
A.terrible B.friendly
C.impossible D.wise
【答案】A
【解析】A细节理解题。
题意:开始,作者怎样认为这位老人?A.terrible可怕的;B.friendly友好的;
C.impossible不可能的;
D.wise机智的。
由第二段“He might hurt my Erik,” I thought.可知作者认为老人可能伤害Eric,即老人是可怕的。
故选A。
【2】The family decided to leave the restaurant because they ______.
A.had finished the meal already
B.had some important things to do
C.thought the food there was bad
D.worried about their baby’s safety
【答案】D
【解析】D 推理判断题。
题意:因为什么家人决定离开饭店?A.had finished the meal already已经吃完饭;B.had some important things to do有重要的事要做; C.thought the food there was bad认为那儿的食物不好;
D.worried about their baby’s safety担心孩子的安全。
由He might hurt my Erik,” I thought.Everyone in the restaurant looked at us and the old man.Then we decided to leave.可以推测出我们决定离开是因为孩子的安全。
可知选D。
【3】We can learn from the passage that Erik _______.
A.showed kindness to the old man
B.had seen the old man before
C.was popular in the restaurant
D.was hurt by the old man
【答案】A
【解析】A 推理判断题。
题意:从文中我们可以知道有关Erik的什么事?A.showed kindness to the old man对老人友善;B.had seen the old man before以前见过老人;C.was popular in the restaurant在饭店受欢迎;D.was hurt by the old man被这位老人伤害了。
由文中Erik put his little hand on the man’s face, and I saw the old man closed his eyes and tears running down his face.His aged hands held my baby so gently(Eick把小手放在老人的脸上,老人闭上眼睛,脸上流着泪子,有手轻轻地所握着我孩子的手。
)可知他对老人很友善。
故选A。
【4】Why did the old man thank the writer?
A.Because the writer bought food for him
B.Because the writer said Merry Christmas to him
C.Because staying with the baby made him feel happy
D.Because the writer asked him to play with her baby
【答案】C
【解析】C 细节理解题。
题意:老人为什么感谢作者?A.Because the writer bought food for him.因为作者给他买了食物;B.Because the writer said Merry Christmas to him因为作者对他说了圣诞快乐;C.Because staying with the baby made him feel happy因为和孩子呆在一起使他快乐; D.Because the writer asked him to play with her
baby因为作者叫他和她的孩子玩。
由文中Thank you, Madam.You’ve given me the best Christmas gift.。
可知老人觉得和作者的孩子在一起的时光是给他的最好的圣诞礼物,故选C。
【5】What is the best title of the passage?
A.A special restaurant
B.A lovely baby
C.Soul and clothes
D.Parents’ influence on babies
【答案】C
【解析】C题目推断题。
题意:短文最好的标题是什么?A.A special restaurant一家特殊的饭店;B.A lovely baby 一个可爱的孩子;C.Soul and clothes灵魂与衣服;D.Parents’ influence on babies父母对孩子的影响。
根据短文结尾,可知本文讲述了灵魂和衣服的关系,故选C。
【考点】考查故事类短文阅读。
3.Children today would rather read, do housework or even do homework than play outside--- and they get out half as much as their parents did when they were young.
According to a UK study, those growing up during the 1970s and 1980s enjoying more than two hours of outdoor activities each weekday, and nine hours on weekends—whatever the weather is.But their children play outside for just over one hour each weekday, and fewer than five hours on Saturdays and Sundays.
So, the UK started an activity to encourage children to give up 30 minutes of screen time a day to play outdoors. The Wild Network, born on September 25, 2013, is joined by more than 300 organizations, large or small.It tries to attract children away from television and computer screen and into woods and parks.
It is the biggest ever activity to reconnect children with nature and outdoor activities, and it plans to help improve children’s health.
Suggestions on how to get more time in nature including collecting fruits, camping, watching autumn colour on trees and so on.
This is not the first time the message of less screen, more play has been brought up.Children in the 1980s were encouraged to do the same by BBC TV show Why Don’t You, which encouraged children to “turn off your TV set, and go to do something less boring instead”.
You can learn more about the activity by visiting .
【1】We can learn from the second paragraph that _______.
A.today’s children have more free time
B.today’s children spend more time outdoors
C.the parents had more free time when they were young
D.The parents spent more time outdoors when they were young
【答案】D
【解析】D 推理判断题。
题意:从第二段我们可以知道什么?A.today’s children have more free time今天的孩子有更多的空余时间;B.today’s children spend more time outdoors今天的孩子们在户外度过更多的时间;C.the parents had more free time when they were young父母们年轻时有更多的空余时间;D.The parents spent more time outdoors when they were young父母们年轻时在户外度过更多的时间。
第二段主要是讲述父母那一代比我们更多的参加户外活动。
可知选D。
【2】The Wild Network was started to __________.
A.encourage children to spend more time outdoors
B.encourage children to play with their parents outdoors
C.encourage children to spend more time on their studies
D.encourage parents to spend more time with their children
【答案】A
【解析】A 细节理解题。
题意:设立The Wild Network 是为了什么? A.encourage children to spend more time outdoors鼓励孩子们多在户外度过时间;B.encourage children to play with their parents outdoors鼓励孩子们和父母一起在户外玩耍;C.encourage children to spend more time on their studies鼓励孩子们多花时间学
习; D.encourage parents to spend more time with their children鼓励家长和孩子们一起度过时间。
由文中The Wild Network, born on September 25, 2013, is joined by more than 300 organizations, large or small.It tries to attract children away from television and computer screen and into woods and parks.可知这项活动是鼓励孩子们更多的参加户外活动。
可知选A。
【3】What can we learn about the Wild Network?
A.It was set up this year
B.It was the best ever activity
C.Both large organizations or small can join it
D.You can learn about it from the show Why Don’t You
【答案】C
【解析】C 题意:我们可以了解有关the Wild Network的什么?A.It was set up this year它是今年成立的;B.It
was the best ever activity是最好的活动;C.Both large organizations or small can join it大、小活动都可以参加;D.You can learn about it from the show Why Don’t You你可以在Why Don’t You节目中了解到它。
根据短文内容,在Wild Network这项活动中,大活动或小活动我们都能参加。
故选C。
【4】Which of the following activities is not mentioned?
A.Camping B.Collecting fruits
C.Bird watching D.Autumn clour watching
【答案】C
【解析】C 细节理解题。
题意:下面哪项活动没有提到?A.Camping野营;B.Collecting fruits摘水果;C.Bird watching观鸟;D.Autumn colour watching看秋色。
由Suggestions on how to get more time in nature including collecting fruits, camping, watching autumn colour on trees and so on.可知只有Bird watching这项活动没有提到。
故选C
【5】The underlined part “do the same” can be replaced by _______.
A.start an activity B.play outdoors
C.do homework D.do housework
【答案】B
【解析】B 词义猜测题。
题意:有下划线的“do the same” 可以用什么替换?A.start an activity开始活动;B.play outdoors在户外玩耍; C.do homework做作业;D.do housework做家务。
由文中的which encouraged children
to “turn off your TV set, and go to do something less boring instead”.可知表示做户外活动。
故选B。
【考点】考查健康生活类短文阅读。
4.According to a national study, in the summer of 2013, the long-term(长期的) warm weather in the UK has made the number of butterflies increase.
Around 46,000 volunteers(志愿者) took part in the year’s Big Butterfly Count(统计), and they found 830,000 butterflies.Volunteers were asked to make a record.They would record how many times they found one of 21 different kinds of butterflies.
Later, the scientists used the records to find out how many butterflies of different kinds were found across the country.Then, they compared the results to the year before.They found that there was a rise in the number of 15 kinds of butterflies, and some of them went up by 50% compared to recent years.They said the increase in butterfly numbers was a result of warm weather.
However, scientists also said that the number of butterflies was in decline(下降) as a whole, and that we might
not see the same result the next year.
Richard Fox, who works for Butterfly Conservation, said, “UK butterflies are in long-term decline.Studies have been don e since the 1970s.They show that UK butterflies have declined in type and number.”
He added, “We must halt the long-term decline of these beautiful creatures(生物).The only way is by stopping the damage that has been done to the butterflies’ habitats(栖息地) ac ross the UK.”
【1】The volunteers were asked to ______.
A.study 830,000 butterflies
B.help scientists take notes
C.record the number of each kind of butterfly
D.find how many kinds of butterflies there are。