【英语】初中英语阅读理解日常生活类真题
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
【英语】阅读理解日常生活类真题
一、英语阅读理解日常生活类(含答案详细解析)
1.阅读理解
One night, when I was eight, my mother gently asked me a question I would never forget. "Sweetie, my company wants to promote(升职) me but needs me to work in Brazil. This is like your teacher telling you that you've done well and allowing you to skip(跳) a grade, but you'll have to leave your friends. Would you say yes to your teacher?" She gave me a hug and asked me to think about it. I was lost in thought. The question kept me wondering for the rest of the night. I had said "Yes" but for the first time, I realized the difficult decisions adults had to make.
For almost four years, my mother would call us from Brazil every day. Every evening I'd eagerly wait for the phone to ring and then tell her everything that happened during the day. A phone call, however, could never take her place and it was difficult not to feel lonely at times.
During my fourth-grade Christmas break, we flew to Rio to visit her. Looking at her large empty apartment. It was then I started to understand the difficult choices she had to make. She needed to think about both family and work. Faced with difficult decisions, she used to tell me, you wouldn't know whether you made the right choice, but you could always make the best out of the situation, with a positive attitude.
Back home, I reminded myself that what my mother could do, I could, too. If she managed to live in Rio all by herself, I, too, could learn to be independent. I learn how to take care of myself and set high but achievable goals.
My mother is now back with us. But I will never forget what the experience has really taught me. I've learned a lot because of this separation(分离). There are lots of difficult decisions that we have to face in our life. We need to have a positive attitude no matter what happens.(1)It was __________ for the writer to say "Yes" to her mother s question.
A. excited
B. difficult
C. unusual
D. easy
(2)Which of the following sentences can be put in the blank in Paragraph 3?
A. I thought my mother might regret her decision.
B. I thought my mother might want to go home with us.
C. I realized how lonely my mother was in Brazil herself.
D. I realized my mother had a happy time in Brazil herself.
(3)The writer most probably wants to tell us that __________.
A. how she gets on well with her mother
B. it's difficult for her to make a decision
C. she has learnt a lot from the experience
D. adults have to face the difficult decisions
【答案】(1)B
(2)C
(3)C
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了我在小时候与妈妈分开的一段经历,懂得做决定的艰难,理解了妈妈工作的辛苦。
(1)细节理解题。
根据文中的第一The question kept me wondering for the rest of the night.I had said"yes",可知这个问题很难回答,故答案是B。
(2)细节理解题。
根据文中的前面Looking at her large empty apartment看着她那空荡荡的大公寓,可知后面应该是我意识到我母亲在巴西是多么孤独,故答案是C。
(3)细节理解题。
根据文中的最后一段My mother is now back with us.But I will never forget what the experience has really taught me.I've learned a lot because of this separation.There are lots of difficult decisions that we have to face in our life.We need to have a positive attitude no matter what happens.可知作者从中学到了很多,故答案是C。
【点评】考查阅读理解。
考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
2.阅读下列短文,从每题所给的几个选项中,选出最佳选项。
What subject do you worry about the most at school? Many students worry about math. Some students can't sleep well the day before a math exam. Others may feel very nervous during the exam itself. But there might be a way to make the subject less stressful(压力大的).
"For people who are worried about math, posture (姿势)makes a big difference," Erik Paper from San Francisco State University told the Daily Mail. That's right – sitting up straight can help you do better on math exams.
Scientists tested 125 college students. They asked them to do a simple math exam while sitting in a slumped-over (趴倒的)posture, or sitting up straight. After the test, 56 percent of students said the exam was easier to do if they were sitting up straight.
Slumping over is a defensive(戒备的) posture. It can bring about bad memories in the body and brain. This can stop you from thinking clearly, Paper said.
Students who were not nervous about taking the math exam did not necessarily benefit(受益)from better posture. But they did find that doing math while slumped over was more difficult, Science Daily reported.
Good posture isn't just helpful for taking math exams. Sportspeople, musicians and public speakers can all benefit from better posture. When you feel stressed out, you can also try to sit up straight or stand tall. It can help you feel more certain and focus better.
(1)What posture can make people feel less stressed during math exams?
A. Sitting up straight.
B. Hanging your head.
C. Lying on your back.
D. Raising one hand.
(2)What did the scientists ask the college students to do during the test?
A. To do sit-ups.
B. To count numbers.
C. To think carefully.
D. To sit in different postures.
(3)How many students in the test benefited from the better posture?
A. All the 125 students.
B. Less than half of them.
C. 56 percent of them.
D. None of the students.
(4)The fourth paragraph is written to explain .
A. why slumping over makes exams harder to do
B. why slumping over is bad for one's health
C. why some people slump over during exams
D. why people are nervous during math exams
(5)Which of the following is the best title for the passage?
A. Slump over to Take Exams
B. Sit up to Do Math
C. Better Posture for Nervous Students
D. Good Advice for Better Exams
【答案】(1)A
(2)D
(3)C
(4)A
(5)B
【解析】【分析】本文介绍姿势不仅有助于参加数学考试。
运动员、音乐家和演说家都可以从更好的姿势中受益。
当你感到压力大的时候,你也可以试着坐直或者站直。
它可以帮助你更确定,更专注。
(1)细节题。
根据For people who are worried about math, posture (姿势)makes a big difference 和That's right – sitting up straight can help you do better on math exams. 可知坐直可以让人们在数学考试中感觉压力更小,故选A。
(2)推理题。
根据 They asked them to do a simple math exam while sitting in a slumped-over (趴倒的)posture, or sitting up straight. 可知科学家在测试中要求大学生以不同的姿势坐着,故选D。
(3)细节题。
根据 After the test, 56 percent of students said the exam was easier to do if they were sitting up straight 可知56%的参加测试的学生从更好的姿势中受益,故选C。
(4)主旨题。
根据 Slumping over is a defensive(戒备的)posture. It can bring about bad memories in the body and brain. This can stop you from thinking clearly, 可知第四段是用来解释为什么睡懒觉会让考试变得更难,故选A。
(5)主旨题。
根据本文教室里姿势有助于参加数学考试和 the exam was easier to do if they were sitting up straight ,可知标题适合是 Sit up to Do Math 坐起来做数学,故选B。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
3.阅读理解
The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to fly from Cardiff to Lanzarote last weekend. Because of a had mistake at the airline check-in desk, the Greens got on the wrong flight(航班) and ended up in Ankara. So how did the mix-up happen?
It was five o' clock on Sunday morning when Charlie and Kate Green arrived at Cardiff airport with their nine-year-old daughter Tina. They checked in properly for their fight to Lanzarote, but the check-in attendant(服务员)made a mistake with their boarding passes and also sent them to the wrong boarding gate. Unluckily, it was so curly and the Greens were feeling so tired that they didn't notice any thing wrong. What was worse, there weren't any announcements in the boarding gate area.
When the Greens finally got on the plane, Charlie and Kate Green fell asleep at once, though
there were interesting films, magazines, newspapers and music for them to choose to spend the boring time. Little Tina took out a history book about Rome and read. Two hours later, she fell asleep too. They didn't wake up until six hours later, when the plane was landing. Suddenly, the flight attendant said. "Welcome to Ankara!" The Greens couldn't believe it and little Tina was quite unhappy, The family had to get off the plane and then pay 10 for a tourist visa(签证). In the end, they decided to get back home, living at 5:00 p.m. on the same day.
(1)Where did the Greens plan to spend their weekend?
A. In Cardiff.
B. In Lanzarote.
C. In Rome.
D. In Ankara.
(2)What did little Tina do first on the plane?
A. She saw a film.
B. She went to sleep.
C. She listened to music.
D. She read a history book.
(3)How did the Greens feel when they arrived in Ankara?
A. Bored.
B. Excited.
C. Interested.
D. Surprised.
(4)What's the best title for the text?
A. What a Wrong I.
B. A Trip to Ankara.
C. The Greens' Trip.
D. How long a Trip.【答案】(1)B
(2)D
(3)D
(4)B
【解析】【分析】大意:本文介绍格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司登记处出了一个错误,他们上错了航班,最后在安卡拉降落的故事。
(1)细节理解题。
根据第一句The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to fly from Cardiff to Lanzarote last weekend. 上周末,格林一家试图从加的夫飞往兰扎罗特时,他们得到了一个相当不愉快的惊喜。
可知,他们去"兰扎罗特",故选B。
(2)细节理解题。
根据第三段中Little Tina took out a history book about Rome and read. 小蒂娜拿出一本关于罗马的历史书读了起来。
可知,她读一本历史书,故选D。
(3)细节理解题。
根据第三段中The Greens couldn't believe it,格林一家简直不敢相信。
可知,他们感觉很"吃惊",故选D。
(4)主旨大意题。
本文主要讲述格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司登记处出了一个错误,他们上错了航班,最后在安卡拉降落,故安卡拉之旅符合标题,故选B。
【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。
细节题要从文中寻找答案。
主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
4.阅读理解
Robert was a boy of eight years old. One day, when he was doing cleaning at home, he thought he should move the box out of the house. The box made of wood was very heavy. And it was much bigger than he. He tried, but he could not move it. After resting for a short time, the boy
started once more, but failed again. He couldn't even move it a bit. He felt very tired and hopeless.
Just then, his father came home from work and saw his son work hard. He didn't help Robert. Instead, he asked, "Dear son, have you done your best? And are you doing everything you can?" " ▲ " the boy cried.
"No, you're not." his father said quietly, "You have not asked me to help you. Asking for help is not a weakness. At some point, even the strongest of us needs help. It is important to know when to ask for help and understand why you need it. Never be afraid to ask others for help when you're in trouble."
Robert nodded with a big smile.
(1)What did the boy want to move away?
A. A stone.
B. A box.
C. A wood.
D. A toy.
(2)Robert couldn't move it out because it was too .
A. heavy
B. tall
C. low
D. high
(3)How did Robert feel after he tried again and again?
A. He hoped he could move it sometime later.
B. He thought he could ask for help.
C. He felt very tired and hopeless.
D. He became very proud of himself.
(4)Which of the following can be put in▲ in the seventh line of the article?
A. I hardly did!
B. Yes, I do!
C. No, I am not!
D. Yes, I am!(5)What can be the best title of the passage?
A. How to move a heavy thing away.
B. An interesting story about Robert.
C. Robert's hard work.
D. Learn to ask for help when needed.
【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)D
(5)D
【解析】【分析】大意:本文通过Robert一个8岁的男孩打扫卫生时,发现他应该把房间里的木箱搬走却搬不动的而没有请求他爸爸帮助,后来他爸爸通过搬木箱的事情告诉他儿子要学会求助,当需要帮助的时候,应该向他人寻求帮助,不要害怕向他人寻求帮助。
(1)细节理解题。
根据when he was doing cleaning at home, he thought he should move the box out of the house当他在家打扫卫生时,他想他应该把盒子搬出去,可知他想移动箱子,故选B。
(2)细节理解题。
根据 The box made of wood was very heavy这个木头盒子很重,可知因为箱子太重了,故选A。
(3)细节理解题。
根据After resting for a short time,the boy started once more,but
failed again. He couldn't even move it a bit. He felt very tired and hopeless休息了一会儿后,男孩又开始了,但又失败了. 他一点也动不了. 他感到非常疲倦和绝望,可知他感到非常疲倦和绝望,故选C。
(4)细节推断题。
根据And are you doing everything you can?你尽力了吗?你在尽你所能吗?和下文No, you're not.不,你没有。
可知此处是讲是的,我是,are you 提问,肯定回答用Yes, I am,故选D。
(5)主旨大意题。
根据 Asking for help is not a weakness. At some point, even the strongest of us needs help. It is important to know when to ask for help and understand why you need it. Never be afraid to ask others for help when you're in trouble可知,寻求帮助不是一个弱点。
在某个时候,即使是我们中最强壮的人也需要帮助。
知道何时寻求帮助并理解你为什么需要帮助是很重要的。
遇到困难时,不要害怕向别人寻求帮助. 结合文章内容,文章主要讲了罗伯特父亲教育他要学会求助,故选D。
【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。
细节题要从文中寻找答案主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
5.阅读理解
This is the school timetable of Class One, Grade Three, Sunshine School on Monday.
A. At 8:00 am.
B. At 10:00 am.
C. At 1:00 pm.
D. At 2:00 pm.(2)How long does the science homework take?
A. At least 90 minutes.
B. About 20 minutes.
C. More than 60 minutes.
D. About 40 minutes.
(3)Which of the following is TRUE according to the timetable?
A. Students always take their painting lessons outsides.
B. Boy students will play a short soccer match this week.
C. Students will use skills in real games in the theory lesson.
D. Students learn how to fix computers in the technology lesson.
【答案】(1)B
(2)D
(3)B
【解析】【分析】文章大意:主要介绍阳光学校三年级一班的周一上课时间表。
(1)细节理解题。
根据10:00-11;00 am:Drama During this lesson, students will have the chance to act out roles with other students. 可知戏剧在这节课将在上午10:00开始,故选B。
(2)细节理解题。
根据Science (Biology or chemistry) Students have to write a report of the lesson(about 40 minutes) .可知科学作业花费大约40分钟,故选D。
(3)细节理解题。
根据 Practice Students will play a short match lasting 45 minutes. This week, the sports are soccer(the boys)and volleyball(for girls). 可知实习学生将进行一场持续45分钟的短比赛。
本周的运动项目是男孩足球和女孩排球。
故选B。
【点评】考查阅读理解。
要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。
6.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。
Few students like homework, but it is an important part of middle school life in the UK.
The UK has these rules for homework: Grades7and 8 (ages 11 to 13): 45 to 90 minutes per day; Grade 9 (ages 14 to 15):1 to 2 hours a day.
Today, many homework tasks are done on a computer. For example, preparing reports, using the Internet or doing online tasks. So schools are usually open before and after normal hours. In this way, students without computers or the Internet at home can use the schools' facilities(设
备).
Sometimes, students are given extended learning tasks. That means they need to do more research and analysis(分析).But however big a task is, teachers always give feedback反馈)
to help students find the areas where they can improve.
Some schools send students home with home diaries. They advise parents to check on their
Children's progress. Sadly, not every parent takes much interest. In a survey of 1,000 students aged 11 to 18, over 10 percent said that they did not have space at home to do homework. Almost 15 percent said their families did not support them enough.
(1)In the UK, which one of the following shouldn't do homework for more than 90 minutes?
A. A student of 12.
B. A girl of 14.
C. A boy of 15.
(2)If a student doesn't have a computer or the Internet, how can he finish his online homework?
A. He doesn't have to finish it.
B. He can ask his teacher for help.
C. He can finish it at school.
(3)The underlined word "extended" in Paragraph 4 probably means .
A. 扩展的
B. 特别的
C. 困难的
(4)Why do some schools send students home with home diaries?
A. To advise students to do their homework in time.
B. To advise parents to learn more about their children's progress.
C. To advise parents to help their children with their homework.
(5)Which part is the passage probably from in a newspaper?
A. Education.
B. Sports.
C. Amusement.
【答案】(1)A
(2)C
(3)A
(4)B
(5)A
【解析】【分析】短文大意:本文介绍了英国学生的家庭作业情况。
不同年龄段的学生家
庭作业时间不同。
现在大部分的学生都通过电脑完成作业。
学生们还需要做一些扩展作业。
学校也希望家长配合来更好的帮助学生完成家庭作业。
(1)细节理解题。
根据Grade 9(ages 14 to 15): 1 to 2 hours a day。
可知,14到15岁
的学生需要做1到2小时的作业。
根据Grades 7 and 8(ages 11 to 13): 45 to 90 minutes perday可知,12岁的学生只需要做45到90分钟。
故选A。
(2)细节理解题。
根据So schools are usually open before and after normal hours。
In this way, students without computers or the Internet at home can use the schools' facilities因此,
学校通常在正常时间前后开放,这样,没有电脑或家里的互联网的学生就可以使用学校的
设施。
可知,没有电脑的学生可以在学校完成在线作业。
故选C。
(3)词义猜测题。
结合语境,Sometimes, students are given extended learning tasks。
根
据That means they need to do more research and analysis(分析). 可知此处表示有时候,学
生们会做一些扩展的学习任务。
故选A。
(4)细节理解题。
根据They advise parents to check on their children's progress。
可知,学校让孩子们带家庭日记回家,是为了让家长了解一下孩子们的进展。
故选B。
(5)推理判断题。
通读全文The UK has these rules for homework英国有这些家庭作业规则,可知本文主要讲解英国的学生的作业情况。
所以,本文应该出自报纸的教育部分。
故选A。
【点评】此题考查阅读理解。
此题涉及到细节理解,词意猜测和推理判断等题型。
对于细节理解题,可直接从短文的细节中找出问题答案。
对于词意猜测题,要根据上下文的联系,进行推理,确定词在文章中的意思,对于推理判断题,要根据文章的细节及作者的观点和对文章的认知进行推测判断,找出正确答案。
7.阅读理解
Jenny wanted to encourage students to read more famous books, so she decided to put an introduction to some interesting children's story books in the school newspaper.
The Little Prince(《小王子》) is a famous work written by French writer Antoine de Saint-Exupéry. In the book, the little prince leaves his own planet to explore the universe(宇宙). In his journey, he finds that the adult world is really strange and boring. Finally, he goes back to his planet which is full of love. The book is really popular throughout the world.
Charlotte's Web(《夏洛特的网》) is a famous children's novel written by American author E. B. White. The novel tells the story of a pig named Wilbur and his friendship with a spider named Charlotte on a farm. When Wilbur is in danger of being killed for his meat by the farmer, Charlotte writes messages to praise Wilbur in her web and saves him. Wilbur becomes famous in the village and he is safe in the end. When it came out in 1952, the book was welcomed by both adults and children. And it is still very popular today.
The Miraculous Journey of Edward Tulane(《爱德华的奇妙之旅》) is a 2006 novel written by Kate DiCamillo. The book is about an unusual journey of a china rabbit named Edward Tulane. He travels from one place to another, meeting many people. During his journey, he learns to love and finally finds love again. This book is popular nowadays and was mentioned many times in the famous South Korean TV series My love from the Star (《来自星星的你》). The warm and sweet story will surely make you understand more about love.
(1)Jenny introduced some interesting children's story books to .
A. encourage students to read more
B. encourage students to write more
C. show off the books she has read
D. make money by selling books
(2)The underlined word "praise" properly means " " in Chinese.
A. 欺骗
B. 批评
C. 赞扬
D. 攻击
(3)Which statement is TRUE according to the passage?
A. The three books mentioned in the passage are popular today.
B. The writers of the three books are all Americans.
C. When Charlotte's Web came out, it was only popular with adults.
D. My Love from the Star is a famous Chinese TV series.
【答案】(1)A
(2)C
(3)A
【解析】【分析】文章大意:珍妮为鼓励学生阅读更多书籍,决定在校报上介绍一些世界名著,其中包括《小王子》、《夏洛特的网》和《爱德华的奇妙之旅》。
老师在简介中分别介绍了三本小说的作者、故事大意和它们的流行(受欢迎)程度。
(1)细节理解题。
根据文中的"Jenny wanted to encourage students to read more famous books,so she decided to put an introduction to some interesting children's story books in the school newspaper"可知,珍妮想鼓励学生阅读名著,于是决定在校报上刊登一些名著的简介。
由此可知珍妮向学生介绍儿童读物的目的是鼓励学生多读书。
故选A。
(2)词义猜测题。
根据文中的"When Wilbur is in danger of being killed for his meat by the farmer,Charlotte writes messages to praise Wilbur in her web and saves him"可知,当威尔伯面临被杀的危险时,夏洛特在自己的网上写信称赞威尔伯,并拯救了他,故知praise的意思是"赞扬"。
故选C。
(3)细节判断题。
根据整篇文章内容及其第二段句子The book is really popular throughout the world. 这本书在世界各地很受欢迎.和第三段句子 it is still very popular today. 今天仍然是非常受欢迎的。
和第四段句子This book is popular nowadays. 这本书现在很流行。
可知这篇文章中提到的三本书今天仍很受欢迎,故选A。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
8.阅读理解
Did you take part in a camp this summer? There are so many summer camps and not all of them are the same. To choose which camp is best for you, first you must do a bit of research.
Maybe you've never thought about it before, but every great summer camp has the same main goals—opportunity, challenge and growth.
Opportunity means you are given a chance to do something special. It also makes you special because other kids don't have the same opportunity. For example, if you are interested in writing, then you can choose to join a journalism (新闻)camp. You may have the opportunity of meeting famous journalists there.
Challenge means you are given a task. You must finish the task and succeed in dealing with the challenge. Then you will have a sense of achievement. For example, you could take a lifeguard course at some summer camps. If you pass the exam, then you will receive a certificate (证书)to become a real lifeguard.
This also leads to the third and most important goal of very great summer camp—personal growth. It doesn't mean growing taller and stronger or more beautiful. It means seeing yourself improve, learning something new and doing something you didn't know or believe you could do before. It also means becoming more confident in yourself.
So in the future when choosing your next summer camp, remember to ask yourself: Is it a special opportunity? Is it a challenge? Will I grow?
But what about friendship, fun and joy? These will all happen naturally when you have the right goals at summer camps!
(1)Which is the writer's opinion?
A. Different camps have different goals.
B. There are too many summer camps today.
C. All great summer camps have the same main goals.
D. All the summer camps offer the same activities and courses.
(2)According to the passage, a camper feels successful when he ______.
A. joins the best camp
B. finishes a hard task
C. grows taller and stronger
D. takes a special chance
(3)The most important thing for a camper is to ______.
A. take opportunities
B. grow more beautiful
C. become better and more confident
D. learn new life-saving skills
(4)What does the last paragraph tell us?
A. It's not important to have fun at a camp.
B. It's hard to make real friends at a camp.
C. You can get more joy with more goals at camp.
D. With the right goals, you can have fun while learning at a camp.
(5)Which is the best title for the passage?
A. What makes a camp great?
B. Which is the best goal?
C. How to be a successful camper?
D. How to do research work?
【答案】(1)C
(2)B
(3)C
(4)D
(5)C
【解析】【分析】大意:本文讲述作者就如何成为一个成功的野营者给出了一些看法,每个好的夏令营都有相同的主要的目标——机会,挑战和成长,让自己一边学到东西一边获得乐趣。
(1)细节题。
根据but every great summer camp has the same main goals—opportunity, challenge and growth.可知,作者观点是所有好的夏令营都有相同的主要目标——机会,挑战,成长,故选C。
(2)细节题。
根据You must finish the task and succeed in dealing with the challenge. Then you will have a sense of achievement.可知,每当野营者完成一次艰难的任务后会有成就感,
故选B。
(3)推断题。
根据the third and most important goal of very great summer camp—personal growth. It means seeing yourself improve, learning something new and doing something you didn't know or believe you could do before. It also means becoming more confident in yourself.可知,对于野营者而言,最重要的事是变得更好而且更自信,故选C。
(4)段落大意题。
最后一段主要讲述有用正确的目标,你便可以在夏令营中一边学到东
西一边获得乐趣,故选D。
(5)主旨题。
本文主要讲述如何成为一个成功的野营者的,故选C。
【点评】考查阅读理解。
细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。
细节题需要
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
二、中考英语完形填空(含答案详细解析)
9.阅读下面短文,理解其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
My neighbor is a doctor. He and his wife are some of the 1 people I have ever met. A few years ago, we started this kind of "favor war "where one of us would do something kind for the other, such as 2 the driveway or building a shed, and next time the other would 3 to top it with another favor.
Yesterday morning there was about 2 or 3 feet of snow on the ground and I 4 he shoveled (铲) my driveway for me when I was out on a business trip last 5 . So I took out my shovel and took care of both our sidewalks and driveways because it was my turn to do a favor 6 . It took a while but I finished it and got into my car for work.
That night I got a 7 on my door, it was my neighbor. He immediately shook my hand and thanked me for shoveling 8 driveway and sidewalk, so that he was able to get to work earlier and 9 a boy.
"As soon as I started the car early this morning, a(n) 10 came through that a young boy in our neighborhood was seriously ill. 11 , my partner and I were only about 2 minutes away, but the closest ambulance (救护车) 10 minutes," added he. "A young boy got
to live his life 12 you did me the favor earlier this morning."
It wasn't too much 13 to shovel a driveway, but what I did got a young boy to see his family again, go back to school again and live his life again.
14 favor is too small. Even the smallest favor can make the biggest 15 . One favor will always be followed by another.
1. A. nicest B. busiest C. richest D. happiest
2. A. looking for B. going down C. cleaning up D. walking across
3. A. try B. stop C. agree D. refuse
4. A. saw B. thought C. expected D. remembered
5. A. spring B. summer C. autumn D. winter
6. A. soon B. back C. again D. first
7. A. note B. kick C. gift D. knock
8. A. my B. our C. his D. your
9. A. met B. saved C. supported D. encouraged
10. A. call B. card C. letter D. invitation
11. A. Finally B. Actually C. Luckily D. Suddenly
12. A. when B. unless C. because D. though
13. A. practice B. trouble C. attention D. experience
14. A. No B. Any C. Some D. Each
15. A. choice B. progress C. decision D. difference
【答案】(1)A;(2)C;(3)A;(4)D;(5)D;(6)B;(7)D;(8)C;(9)B;(10)A;(11)C;(12)C;(13)B;(14)A;(15)D;
【解析】【分析】文章大意:作者与邻居经常互相帮忙,如帮忙扫雪等,但因为这些小事,让医生挽救了一位孩子的生命,因此好事无大小,往往极小的好事会产生很大的不同。
(1)句意:他和他的妻子是我见过的最好的人。
A.最好的;B.最忙的;C.最富有的;D.最高兴的。
根据下文的叙述可至,他们心地善良,因此是最好的人,故答案是A。
(2)句意:我们当中的一个人为别人做点善事。
例如打扫私家车道或者搭建简易车棚。
A.寻找;B.下去;C.打扫;D.走过。
根据宾语the driveway,可知应该是打扫,故答案是C。
(3)句意:下一次,另一家人也会帮助上次做事的家庭以回报。
A.试一试;B.停止;C.同意;D.拒绝。
try to do sth.尽力做某事,固定短语,故答案是A。
(4)句意:我记着他为我铲除私家车道的积雪。
A.看见;B.思考;C.期待;D.记住。
根据句子的两个时间yesterday和last winter,可知是记着,故答案是D。
(5)句意:在我去年冬天出差的时候。
A.春天;B.夏天;C.秋天;D.冬天。
雪一般是在冬天落下的,因此是去年冬天,故答案是D。
(6)句意:所以我拿出铲子,把人行道和车道的雪都清除了,因为这次轮到我来做好事。
A.很快;
B.回来;
C.再,又;
D.首先,第一。
根据前文的描述,没去年邻居帮了他,今年他要回报一下邻居,故答案是B。
(7)句意:那天晚上有人敲门。
A.便条;B.踢;C.礼物;D.敲。
根据on the door,可知应该是敲门声,故答案是D。
(8)句意:他立刻握住我的手,并感谢我铲除了他私家车道和人行道上的雪。
A.我的;B.我们的;C.他的;D.你的,你们的。
根据前文的描述,我要回报一下邻居,因此是作者铲路了他邻居私家车道和便道上的学,故答案是C。
(9)句意:因此他才能更早去上班并救了个孩子。
A.见面;B.拯救;C.支持;D.鼓励。
根据后文的描述,可知他救了那个男孩,故答案是B。
(10)句意:那天我一发动汽车就接了一个电话,说是我们社区的一个孩子得了重病。
A.电话;B.卡片;C.信;D.邀请。
根据后面的叙述我和同伴离现场有两分钟的路程,最近的救护车需要十分钟,可知这些内容是通过电话知道的故答案是A。
(11)句意:幸运的是,我和我的伙伴离着只有两分钟的路程,但是最近的救护车要10分钟才能到。
A.最后;B.实际上;C.幸运地;D.突然。
两分钟的路程很近,对于生了重病的孩
子来说,真的是幸运的的,故答案是C。
(12)句意:一个小孩子得救了,因为你早上帮了我的忙。
A.什么时候;B.除非;C.因为;D.尽管。
你帮了我的忙是我能够救孩子的原因,需要用because连接,故答案是C。
(13)句意:铲私家车道上的雪不会很麻烦,但是我做的事情让一个孩子又能见到自己的
家人,能再回学校读书并且再一次拥有生命。
A.练习;B.麻烦,问题;C.注意;D.经历。
铲
雪是一件费力的麻烦事,故答案是B。
(14)句意:没有一件好事是小事。
A.不,没有;B.任何;C.一些;D.每一个。
根据前文的
叙述可知作者应为铲雪才让医生及时救了孩子的命,因此好事没有小事,故答案是A。
(15)句意:即使最小的好事也会产生非常大的不同。
A.选择;B.进步;C.决定;D.区别,
不同。
结合语境可知应选用difference,故答案是D。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然
后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。
最后通读一遍
检查验证。
10.阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Miss Chan, our class teacher, is my favorite teacher. We are going to 1 this school and I will miss her very much.
Miss Chan is very patient. Whenever we 2 questions in class, she explains to us very carefully. She is also 3 because she cares much about us. She often says to us. "Tell me immediately if you feel unhappy. Share your 4 with me and do not just try to solve it by yourself."
Miss Clran is very generous(慷慨的). One day, she gave each of us a book, Three Days to See, and told 5 We should read more. She once chose our monitor as the most helpful student, and gave him a set of stationery(文具)as a 6 .When she is free, she 7 helps us with our studies and we've made great progress.
Not only do all of us like Miss Chan, but Miss Chan also likes my class because she thinks all of
us are 8 . She always says she thinks herself very 9 to be the teacher of my class. In fact, Miss Chan is the most thoughtful (体贴的) teacher I have ever met. She always thinks about our feelings. I hope I will go to a high school with 10 as good as Miss Chan.
1. A. leave B. know C. meet D. choose
2. A. spell B. train C. ask D. remember
3. A. surprised B. humorous C. strange D. kind
4. A. chance B. problem C. advantage D. skill
5. A. them B. you C. us D. him
6. A. gift B. mark C. smile D. joke
7. A. seldom B. often C. never D. hardly
8. A. difficult B. careless C. unable D. excellent
9. A. lucky B. silly C. angry D. worried。