2019年高考英语一轮复习 专题02 English around the world(押题专练)新人教版必修1
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
专题02 English around the world
第一节阅读理解A
“Her grades are fine; I'm not worried about that, but she just doesn't seem to love learning any more,” Alice's mum said.
She's absolutely right. I'd noticed the same thing about her daughter over the previous two or three years when I'd been Alice's middle school English, Latin, and writing teacher, and I have an answer, right there on the tip of my tongue, to what has gone wrong. Yet I'm torn between my responsibility to help Alice and the knowledge that what I have to say is a truth I'm not sure this mother is ready to hear.
The truth for this parent and so many others is this: Her child has sacrificed her natural curiosity and love of learning at the altar (圣坛) of achievement, and it's our fault. Alice's parents, her teachers, society at large — we are all supposed to be blamed in this crime against learning. From her first day of school, we pointed her toward that altar and trained her to measure her progress by means of points, scores, and awards.We taught Alice that her potential is tied to her intellect (智力), and that her intellect is more important than her character. We taught her to come home proudly bearing grade As, championship prizes, and college acceptance, and not on purpose, we taught her that we don't really care how she obtains them. We taught her to protect her academic and extracurricular perfection at all costs and that it's better to quit when things get challenging rather than risk losing that perfect record. Above all else, we taught her to fear failure. That fear is what has destroyed her love of learning.
【文章大意】本文通过Alice的例子说明了父母、老师和社会有时会扼杀孩子的好奇心和对学习的热爱。
【难句分析】 We taught Alice that her potential is tied to her intellect(智力),and that her intellect is more important than her character.(第三段第四句) 分析:这是一个复合句,含有两个that引导的宾语从句。
We是主语,taught是谓语,两个that在从句中均不充当成分。
译文:我们教给Alice的是她的潜力和她的智力是联系在一起的,并且她的智力比她的性格更重要。
1.Both the mother and the author have noticed that ________.
A.Alice hates to tell them the truth
B.Alice's test scores are not so good
C.Alice chooses several subjects to learn
D.Alice doesn't enjoy studying any more
答案与解析:D 考查细节理解。
根据第一段中的“but she just doesn't seem to love learning any more”和第二段中的“I'd noticed the same thing about her daughter”可知,Alice的妈妈和作者都注意到了Alice不再喜欢学习。
A项和C项文中没有提到;根据第一段中的“Her grades are fine”可知,B项错误。
2.What does the underlined word “torn” mean in the passage?
A.Pained to choose. B.Guilty to quit.
C.Tired to manage. D.Certain to decide.
答案与解析:A'考查词义猜测。
根据画线词后的“between my responsibility...and the knowledge that what I have to say is a truth”可知,作者在两者之间很难选择。
3.What does the teacher think of the girl?
A.Her academic perfection results from her character.
B.She is a gifted girl with spirits of challenging.
C.She is perfect in her character development.
D.Her academic performance is great.
4.What leads to the girl's change?
A.A few failure experiences.
B.Fear of failing to get good grades.
C.Her mother's overprotection.
D.Her not being accepted by colleges.
答案与解析:B'考查细节理解。
根据第三段中的“We taught her to protect... That fear is what has destroyed her love of learning.”可知,害怕失败毁掉了Alice对学
习的热爱。
阅读理解B
The popular TV program Readers has prompted more people in China to practice reading aloud in booths (小间) set up in big cities across the country.
As the latest TV show to help people's love for literature recover, the CCTV program Readers invites people from all walks of life to read aloud their favorite poems, essays and books, or even personal letters they wrote to their loved ones. Just as the weekly show has been wellreceived, its reading booths, equipped with professional recording devices and cameras, have become instant hits.
A crowd of more than 200 people were pictured lining up outside the Shanghai Library at 11 am on March 4 — the first day of the booth's opening to the public in Shanghai. The deadline for registrations was brought forward to 2 pm instead of the scheduled 5:30 pm, as the number of waiting readers continued to grow. Some waited more than nine hours for a tryout in the booth, according to library management.
“There is an old photo in the late 1970s capturing people lining up outside the Shanghai Library before it opens. If that was a spring of reading in Shanghai, now I think another spring has arrived again,” library manager Zhou Deming, told The Paper.
The reading booth is the only one of its kind in the city of economic center at the moment, but more are expected to be put into use in the coming months, according to the library's website.
The program has also led to booths in other cities including Beijing, Hangzhou, Guangzhou and Xi'an to appeal to more people to read and share their life stories.
With the recent boom of culturethemed TV shows such as Readers and Chinese Poetry Congress, some are optimistic that this will help the country love literature and reading again in general.
【文章大意】随着CCTV的《朗读者》节目受到人们的欢迎,全国范围开始刮起了“读书风”。
各大城市纷纷建立“朗读亭”,人们阅读的热情也越来越高。
5. The CCTV program Readers aims to ________.
A.teach people what to read
B.attract people's attention to CCTV
C.invite people to read aloud in the booth
D.arouse people's enthusiasm for reading
答案与解析:D 考查细节理解。
根据文章第二段第一句“As the latest TV show...loved ones.”可知,《朗读者》旨在帮助人们重燃对文学的热情,故D项正确。
6.We can learn from Paragraph 3 that ________.
A.some people waited for a long time to read in the booth
B.March 4 was the first day of the opening of Shanghai Library
C.on March 4,200 people read in the booth
D.the time for registrations was lengthened for three and a half hours
7.The passage mainly tells that ________.
A.many people line up to read aloud in reading booths
B.more reading booths will be set up in the future
C.Readers has become popular all over China
D.Readers has inspired more people to read aloud in reading booths
阅读理解C
阅读下面的短文,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。
Daniel Anderson,a famous psychologist,believes it's important to distinguish television's influences on children from those of the family.We tend to blame TV,he says,for problems it doesn't really cause,overlooking our own roles in shaping children's minds.
One traditional belief about television is that it reduces a child's ability to think and to understand the world.While watching TV,children do not merely absorb words and images (影像).Instead,they learn both explicit and hidden meanings from what they see.Actually,children learn early the psychology of characters in TV shows.Furthermore,as many teachers agree,children understand far more when parents watch TV with them,explaining new words and ideas.Yet,most parents use an
educational program as a chance to park their kids in front of the set and do something in another room.
Another argument against television is that it replaces reading as a form of entertainment.But according to Anderson,the amount of time spent watching television is not related to reading doesn't take the place of reading for most children;it takes the place of similar sorts of recreation,such as listening to the radio and playing sports.Things like parents' educational background have a stronger influence on a child's reading.“A child's reading ab ility is best predicted by how much a parent reads,”Anderson says.
Traditional wisdom also has it that heavy televisionwatching lowers IQ (智商) scores and affects school performance.But here,too,Anderson notes that no studies have proved it.In fact,researc h suggests that it's the other way around.“If you're smart young,you'll watch less TV when you're older,”Anderson says.Yet,people of lower IQ tend to be lifelong television viewers.
For years researchers have attempted to show that television is dangerous to children.However,by showing that television promotes none of the dangerous effects as conventionally believed,Anderson suggests that television cannot be condemned without considering other influences.
1.By watching TV,children learn ________.
A.images through words
B.more than explicit meanings
C.more about images than words
D.little about people's psychology
2.An educational program is best watched by a child ________.
A.on his own B.with other kids
C.with his parents D.with his teachers
3.Which of the following is most related to children's reading ability?
A.Radiolistening.
B.Televisionwatching.
C.Parents' reading list.
D.Parents' educational background.
4.What is the main purpose of the passage?
A.To advise on the educational use of TV.
B.To describe TV's harmful effects on children.
C.To explain traditional views on TV influences.
D.To present Anderson's unconventional ideas.
语篇解读:本文为说明文,题材为社会生活类。
传统观念认为,看电视会对孩子思维能力的培养产生负面的影响,还会让孩子远离阅读。
而著名心理学家Daniel Anderson对此提出了不同的看法。
3.解析:事实细节题。
根据文章第三段倒数第二句“Things like parents' educational background have a stronger influence on a child's reading.”可知答案。
答案:D
4.解析:主旨大意题。
整篇文章讲述的都是Anderson关于看电视对孩子的影响所提出的非传统的观点。
故选D。
答案:D
第二节七选五
Reasons to Take Part in Student Clubs
and Organizations
Many college students don't know what they're missing by not taking part in the student clubs and organizations that are offered at most colleges and universities. Taking part in one can be a rich and rewarding experience. __1__ Check them out and see what's available. Here are a few reasons why you should take part in student clubs and organizations.
1. Meet new people.
It can be hard to meet new people in college, especially in your first year. __2__ However, in a club, you'll find yourself in a smaller group of people who likely share your interest.
2. Help your major.
There are many student clubs and organizations for different majors and departments. Such clubs can be a lot of fun as well as a great academic resource for you. By joining an academic club you will probably have an easier time to know
professors in your departments. __3__
3. Learn important leadership skills.
Student clubs and organizations can be a good way to learn important leadership skills that would look great on job applications. __4__ These skills could be event planning, finance management, and so on. Find a club that you love being a part of and if you work hard you might be able to gain such a position.
4. __5__
Lastly, student clubs and organizations can simply be a lot of fun. Make sure to take advantage of student clubs and organizations to make the most of your time in college!
A.Have fun.
B.Never waste energy.
C.Class sizes can be big.
D.Take advantage of your major.
E.So don't just walk past those tables during clubs week.
F.In a club, you will be able to gain other important skills.
G.And you might even get access to study skills and other academic advice.
【文章大意】文章主要介绍了大学生在大学期间参加俱乐部和组织的益处。
3.答案与解析:G 根据设空前的“By joining an academic club you will probably have an easier time to know professors in your departments.”可知,加入俱乐部有助于学术成长。
故选G项,该项中的academic与上文的academic club相照应。
4.答案与解析:F 根据设空后的“These skills could be event planning, finance management”可知,设空处应是指除学会领导技能以外的其他技能,关键词skills与F项中的skills相呼应。
故选F项。
5.答案与解析:A 根据下文“...simply be a lot of fun.”可知,本段的主题是:加入俱乐部或组织给大学生带来很多乐趣。
故选A项。
第三节完形填空
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从1~20题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选
项。
A Welcome Gift
Dario and his mother loved their new apartment.The living room was large enough for their piano.That night,the two of them ____1____ side by side at the piano.They played jazz music to celebrate their new home.The loud ____2____ filled the room and made them feel very happy.
The next morning,____3____,their happiness disappeared.Someone had left a ____4____ under their door during the night.One of their neighbors had written to complain (抱怨) about the sound of the piano.Dario's mother asked the building superintendent (管理员) if he knew anything about it.But he said that they were all ____5____ people and he couldn't imagine any of them had done ter that morning,Dario suggested that they write a letter to their ____6____ and apologize for their playing.
“Maybe we could go and ____7____ everyone in person,”his mother said.
“What if we invited them to come here for a ____8____ instead?”Dario asked.
They both loved the ____9____.Over the next few days,they sent out invitations and prepared desserts ____10____ their guests.They decorated the apartment with streamers (彩带) and party lights.
Finally,the day of the party ____11____.Some guests brought presents.Others brought flowers.Some even brought desserts to ____12____.One woman,Mrs.Gilbert,____13____ Dario's mother with a book of piano music by Chopin.
“I heard you playing the other night,”she said.“The sounds woke me out of bed.I ____14____ that you might play like this every night.So I wrote a short note.I hope you don't think I disliked the playing.”
Dario's mother smiled at Mrs.Gilbert.“I think maybe we ____15____ you an apology,”she said.“I didn't ____16____ how late it was when we were playing.Maybe we shoul d play some quieter music at night.”
“You play,you play!”Mrs.Gilbert said.“I like what you play!Just not so loud at night.”She pointed to the book she had given them.“These songs are not such ____17____ music.”
“These songs are beautiful music,”Dario's mother said.“We will be ____18____ to play them in the evening.”
“And we won't play so loud or late!”Dario said.He was already looking forward to ____19____ the new music.More than that,however,he was happy to see the big
smile on his mother's face.It gave him a feeling of ____20____ and made him feel that they were home at last.
1.A.sat B.stood
C.lay D.walked
2.A.voice B.ring
C.music D.cry
3.A.therefore B.however
C.otherwise D.instead
4.A.note B.poster
C.bill D.report
5.A.proud B.rich
C.lucky D.nice
6.A.neighbors B.friends
C.relatives D.audiences
7.A.blame B.instruct
C.question D.visit
8.A.party B.concert
C.show D.play
9.A.experience B.idea
C.performance D.action
10.A.to B.with
C.for D.from
11.A.continued B.arrived
C.passed D.finished
12.A.order B.sell
C.share D.advertise
13.A.treated B.presented
C.helped D.served
14.A.promised B.admitted
C.agreed D.worried
15.A.give B.send
C.offer D.owe
16.A.realize B.remember
C.understand D.accept
17.A.sweet B.strange
C.funny D.loud
18.A.brave B.sorry
C.happy D.afraid
19.A.changing B.practicing
C.recording D.writing
20.A.equality B.freedom
C.warmth D.sympathy
语篇解读:本文为记叙文,题材为人际关系类。
邻里关系是社会关系的一个重要组成部分,一件小事的恰当处理不仅能促进邻里关系还会有意外的收获。
1.解析:由下句中的“played jazz music”可知此处为“坐”在钢琴旁边。
答案:A
2.解析:由上文的“jazz music”可知此处为响亮的“音乐”充满房间。
答案:C
3.解析:由“their happiness disappeared”可知此处为“然而;可是”。
答案:B
4.解析:由下文中的“So I wrote a short note”.可知答案。
答案:A
8.解析:由下文提示可知此处指邀请他们参加派对。
答案:A
9.解析:由上文中“What if we invited them to come here for a party instead?”可知此处为“想法”。
答案:B
10.解析:prepare...for...为……准备……。
答案:C
11.解析:此处为派对的日期“到了”。
答案:B
12.解析:参加派对,客人们带来的甜点应该与大家“分享”。
答案:C
13.解析:present sb.with sth.赠送某人某物。
答案:B
14.解析:由上文中“The sounds woke me out of bed”.和下文中“So I wrote a short note”.可知此处为“担心”。
答案:D
18.解析:由上文中“These songs are beautiful music”可知此处为弹奏这些音乐我们会很“高兴”。
答案:C
19.解析:他已经盼望着“练习”这些新的音乐。
答案:B
20.解析:由上文中“see the big smile on his mother's face”和下文中“made him feel that they were home at last”可知此处为给他带来“一股暖流”。
答案:C
第四节语法填空
Zoos are some of the most __1__ (delight) places children, and even adults __2__ all ages love to visit. Zoos are more than just a place of entertainment and education for people, but also a place __3__ animals are kept in safe enclosures. Zoos allow us to enjoy __4__ (view) animals __5__ we would have to make a trip to Africa to view them.
My first trip to the zoo __6__ (be) years ago during an elementary school trip. That was the first time I had found myself close to wild animals like tigers, lions, giraffes and zebras. The last time I visited the zoo was about a year back when I took my kids there. Children especially are __7__ (interest) in such animals on display and in terms of __8__ (education) value. I would say that the trip was worth every minute __9__ (spend). However, there are some of us who feel that animals
shouldn't be kept in enclosures, but should rather be let out in the wild. Some feel that keeping animals in enclosures is a form of cruelty. But looking at it from another perspective, the same animals may not survive this far had they been left on their own in the wilderness because of the __10__ (present) of their enemies.
【文章大意】本文是一篇夹叙夹议文。
文章主要介绍了在运物园里看动物的意义并讨论了动物是否应该被关在动物园。
【长难句分析】But looking at it from another perspective, the same animals may not survive this far had they been left on their own in the wilderness because of the presence of their enemies.(第二段最后一句)
分析:这是一个复合句。
looking at it...为现在分词作状语;had they been left on their own in the wilderness是省略了if的虚拟条件句,从句补充完整是:if they had been left on their own in the wilderness; because of...作原因状语。
译文:但是从另一个角度来看,如果这些动物被独自留在野外它们也许不会活这么长,因为有它们的敌人存在。
1.答案与解析:delightful 考查形容词。
根据空格前面的“the most”和空格后的名词“places”可知,此处应用delight的形容词形式,意为“令人愉快的”。
故用delightful。
2.答案与解析:of 考查介词。
of all ages意为“各个年龄段的”,符合语境。
故用of。
3.答案与解析:where 考查定语从句。
分析句子结构可知,空格处引导定语从句,先行词为“place”,在从句中作地点状语,所以用where引导该从句。
故用where。
4.答案与解析:viewing'考查非谓语动词。
enjoy doing sth.为固定用法,意为“喜欢做某事”。
故用viewing。
5.答案与解析:otherwise/or 考查副词/连词。
句意为:动物园可以让我们尽情地观赏动物,不然我们就得去非洲观看它们了。
此处意为“否则,要不然”。
故用otherwise/or。
8.答案与解析:educational'考查形容词。
此处应用形容词修饰名词“value”,表示“有教育意义的价值”。
故用educational。
9.答案与解析:spent'考查非谓语动词。
分析句子结构可知,动词spend与被修饰词“every minute”之间是被动关系,应用过去分词作后置定语,表示被动与完成。
故用spent。
10.答案与解析:presence'考查名词。
根据空格前的定冠词“the”和后面的“of”可知,此处应用present的名词形式,意为“存在”。
故用presence。
第五节短文改错
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。
文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。
错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏词符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)画掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Nearly five years before,and with the help by our father,my sister and I planted some cherry tomatoes(圣女果)in our back garden.Since then—for all these year—we had been allowing tomatoes to selfseed where they please.As result,the plants are growing somewhere.The fruits are small in size,but juicy and taste.There are so much that we often share them with our neighbors.Although we allow tomato plants to grow in the same place year after year,but we have never had any disease or insect attack problems.We are growing wonderfully tomatoes at no cost!
答案:。