江苏省南通市通州区高考英语一轮复习 完形填空选编(一
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
南通市通州区2017高考英语完形填空一轮选编(一)
完形填空。
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳答案。
It was unusua lly quiet in the emergency room on December 25.I didn’t think there would be any__1__,sighing about having to work on Christmas.Just then five bodies__2__at my desk,a pale woman and four children.
“Are you all__3__?”I asked.
“Yes,” she said weakly and lowered her head.
But when it came to__4__of their problems,things got a little uncertain. Two of the children had headaches,two children had earaches,__5__only one could tell me which ear was affected.The__6__complained of a cough but seemed to work to produce it.
I didn’t sa y anything but__7__that it might he a little while__8__a doctor could see her. She responded,“__9__your time;it’s warm in here.”
Then,I checked their chart. No address—they were__10__.The waiting room was warm.
I went back to the nurses station and mentioned we had a homeless__11__in the waiting room. The nurses,complaining of__12__on Christmas,turned to sympathy for a family just trying to get__13__on Christmas. The team went into action,much as we do when there’s a__14__emergency.But this was a Christmas emergency.
We were all__15__a free meal on Christmas Day,so we took back that meal and prepared a big dinner for our__16__.We needed presents.We__17__from different departments candies,fruits and other things__18__that could be presents. As seriously as we met the__19__needs of the patients,our team worked to meet the needs of a family who just wanted to be warm on Christmas.
Later,as the family walked to the door to__20__,the fouryearold boy came running back,gave me a hug and whispered,“Thanks for being our angels today.”
【语篇解读】本文是一篇记叙文。
圣诞夜,当我们这些护士为还要继续工作而抱怨时,一家五口来急诊。
当我们了解情况后,纷纷伸出援助之手,让无家可归的一家人度过了一个温暖的圣诞节。
1.A.customers B.patients
C.workers D.tourists
解析customer意为“顾客”;patient意为“病人”;worker意为“工人”;tourist意为“游客”。
根据下文内容可知,此处是医院,“我”想着圣诞节应该不会再有病人了。
答案 B
2.A.s howed up B.took in
C.came out D.looked on
解析show up意为“出现”;take in意为“吸收;欺骗”;come out意为“出版;结果是”;look on意为“旁观”。
根据上下文内容可知,是五个人出现在“我”的办公桌前。
答案 A
3.A. eager B.hungry
C.sick D.warm
解析由语境可知,此处是在医院,因此我询问他们是不是都病了。
答案 C
4.A. descriptions B.comments
C.instructions D.results
解析description意为“描述”;comment意为“评论”;instruction意为“说明”;result意为“结果;成绩”。
由语境可知,当他们开始描述他们的病情时,事情就有点让人摸不着头脑了。
答案 A
5.A. so B.for
C.thus D.but
解析由语境可知,两个孩子说头疼,两个孩子说耳朵疼,但只有一个能告诉“我”是哪只耳朵疼。
这里表示一种转折关系。
答案 D
6.A. mother B.children
C.nurses D.doctor
解析根据上文内容可知,母子共五人来看病,其中四个孩子都说了自己的问题,只剩下母亲没有说了,因此是孩子的母亲说自己咳嗽了。
答案 A
7.A. answered B.imagined
C.explained D.analysed
解析answer意为“回答”;imagine意为“想象”;explain意为“解释”;analyse意为“分析”。
由语境可知,“我”也没说什么,只是解释说,过会儿医生才会来给她检查。
答案 C
8.A. after B.since
C.before D.when
解析由语境可知,在医生来之前还得有一会儿。
答案 C
9.A. Make B.Take
C.Care D.Spend
解析make意为“使得;形成”;take意为“拿;取”;care意为“在意”;spend意为“度过”。
由语境可知,她回答说:“不着急,这里挺暖和的。
”take one’s time意为“不着急”,符合语境。
答案 B
10.A. lonely B.greedy
C.clever D.homeless
解析lonely意为“孤独的”;greedy意为“贪婪的”;clever意为“聪明的”;homeless 意为“无家可归的”。
由语境可知,“我”查了下他们的登记表,但登记表上没有写地址,因此他们是无家可归的。
答案 D
11.A. family B.holiday
C.woman D.Christmas
解析由语境可知,回到护士室,“我”讲述了候诊室里这无家可归的一家子人的事。
答案 A
12.A. operating B.interrupting
C.managing D.working
解析operate意为“手术;操作”;interrupt意为“中断”;manage意为“管理”;work 意为“工作”。
由语境可知,原本抱怨圣诞节还要上班的护士们,都转而同情起在圣诞节只祈求温暖的这家人了。
答案 D
13.A. present B.warm
C.relief D.comfort
解析present,意为“礼物”;warm意为“温暖”;relief意为“救济;安慰”;comfort 意为“安慰”。
根据上文内容可知,这家人在圣诞节来到医院,是为了寻找温暖。
答案 B
14.A. beneficial B.friendly
C.medical D.different
解析beneficial意为“有益的”;friendly意为“友好的”;medical意为“医学的”;different意为“不同的”。
由语境可知,这个团队马上展开行动,就好像我们对待医疗紧急情况一样,只不过这次是“圣诞节急诊”。
答案 C
15.A. rewarded B.offered
C.allowed D.ordered
解析reward意为“奖励”;offer意为“提供”;allow意为“允许”;order意为“命令”。
由语境可知,圣诞节这天,医院食堂免费给我们提供一顿饭。
答案 B
16.A. neighbors B.relations
C.brothers D.guests
解析neighbor意为“邻居”;relation意为“关系”;brother意为“兄弟”;guest意为“客人”。
由语境可知,我们把饭领回来,为我们的圣诞客人准备了一场大的宴会。
答案 D
17.A. borrowed B.received
C.collected D.bought
解析由语境可知,我们从不同的科室收集了糖和水果。
collect from意为“收集”,符合语境。
答案 C
18.A. expensive B.fantastic
C.generous D.available
解析expensive意为“昂贵的”;fantastic意为“奇异的;极好的”;generous意为“慷慨的”;available意为“可得的;可利用的”。
由语境可知,除了糖和水果,还有一些能当做礼物的可以利用的东西。
答案 D
19.A. healthy B.physical
C.tragic D.mental
解析healthy意为“健康的”;physical意为“身体的;物理的”;tragic意为“悲剧的:不幸的”;mental意为“精神的;脑力的”。
由语境可知,我们的团队工作严肃,就像满足患者的身体需要一样,我们尽力满足这家人只想过一个温暖圣诞节的愿望。
答案 B
20.A. leave B.travel
C.rest D.relax
解析由语境可知,当这家人走到门前要离开的时候,那个四岁的孩子跑回来,给了“我”拥抱和感谢。
答案 A
完形填空
Here You Grow Again
“You’re having problems? No problem. ”That’s what
I try to tell myself when I begin to feel overwhelmed. And
then I 1 myself that the only people I am aware of who
don’t have 2 are gathered in peaceful neighborhoods.
There is never a 3 , never a moment of stress to ruin
a day. All is calm. Most 4 have at least one such worry-free zone. We call them
5 .
But if you’re still 6 , you have difficulties. It’s the way of life. And believe it or not, most of your problems may actually be 7 for you than you think. Let me explain.
Maybe you have seen the Great Barrier Reef, 8 some 1, 800 miles from New Guinea to Australia. Tour guides regularly take visitors to 9 the reef. On one tour, the guide was asked a question. “I notice that the lagoon(浅水湖)side of the reef looks 10 and lifeless, while the ocean side is lively and colorful, ”a traveler observed. “11 is this? ”
The guide gave an interesting answer, “The coral(珊瑚)around the lagoon side is in 12 water, with no challenge for its survival. It 13 early. The coral on the ocean side is constantly being 14 by wind, waves, storms—surges of power. It has to fight for 15 every day of its life. As it is challenged and tested it changes and 16 . It grows healthy. It grows strong. And it reproduces. ”Then he added this telling note, “That’s the way it is17 every living organism. ”
Like coral 18 by the sea, we grow. 19 demands can cause us to grow stronger. Mental and emotional stress can produce strength and determination. Spiritual testing can produce 20 of character and faithfulness.
【文章大意】大堡礁上经常受到海水冲击的珊瑚生命力更加旺盛, 但是那些没有受海水冲击的反而会死得更早。
作者从而得出, 在我们的人生中, 经常遇到挫折, 会使我们更加具有能力。
1. A. warn B. remind C. inform D. persuade
【解析】选B。
从后面的myself that the only people I am aware of who don’t have
are gathered in peaceful neighborhoods可知, 这是作者提醒自己的事情。
2. A. purposes B. troubles C. plans D. opinions
【解析】选B。
与本文的第一句话You’r e having problems? No problem中的problems 呼应, 指那些没有麻烦的人们。
3. A. wonder B. miracle C. care D. wish
【解析】选C。
与上文中的problems, troubles和后面的stress等呼应, 指没有任何关心的事情。
4. A. suburbs B. halls C. countries D. towns
【解析】选D。
根据后面的We call them 可知是公墓, 因此表明这里指每个城镇。
5. A. cemeteries B. yards C. squares D. parks
【解析】选A。
与上文提到的Most have at least one such worry-free zone. 每个城镇都有一个人从来不会担忧的地区, 即公墓。
6. A. worrying B. breathing C. thinking D. working
【解析】选B。
根据后面的you have difficulties. It’s the way of life可知, 只要你呼吸, 只要你活着, 你就有困难。
7. A. bigger B. smaller C. better D. heavier
【解析】选C。
根据空格前面的And believe it or not, most of your problems may actually be和后面的for you than you think. 可知, 你的问题要比你想象的要好。
8. A. covering B. running C. reaching D. stretching
【解析】选D。
从后面的some 1, 800 miles from New Guinea to Australia可知这里指大堡礁绵延1 800英里。
9. A. view B. dig C. protect D. find
【解析】选A。
根据前面的Tour guides regularly take visitors可知导游带着游客们去欣赏这里的风景。
10. A. healthy B. pale C. strong D. colorful
【解析】选B。
与后面的and lifeless呼应, 指这里的珊瑚是无生命的, 并且颜色是苍白的。
11. A. how B. when C. why D. what
【解析】选C。
根据前面的“I n otice that the lagoon side of the reef looks and lifeless, while the ocean side is lively and colorful, ”a traveler observed. 可
知, 这个游客看见这种情景之后, 问为什么。
12. A. dirty B. cold C. deep D. still
【解析】选D。
根据前面的浅水背景和后面的with no challenge for its survival可知, 这些珊瑚生长在平静的水中。
13. A. grows B. dies C. rests D. settles
【解析】选B。
从前面的with no challenge for its survival没有生存的挑战性, 可知它们死得早。
14. A. tested B. washed C. cleaned D. killed
【解析】选A。
根据空格前面的The coral on the ocean side is constantly being和后面的by wind, waves, storms—surges of power可知这些珊瑚经常遭到风、海浪和暴风雨的考验。
15. A. nutriment B. development
C. survival
D. energy
【解析】选C。
上文已经提到了The coral around the lagoon side is in_______water, with no challenge for its survival其中有survival, 因此选C。
16. A. enlarges B. breaks
C. disappears
D. adapts
【解析】选D。
从后面的It grows healthy. It grows strong. And it reproduces可知, 这些珊瑚已经适应了环境, 因此选D。
17. A. for B. with C. on D. in
【解析】选B。
根据空格前面的Th at’s the way it is和后面的every living organism 可知with指的是这些情况适用于每一个活着的生物。
18. A. struck B. flooded C. swallowed D. supported
【解析】选A。
从后面的by the sea, we grow可知这里指我们像珊瑚一样, 经常接受海水的撞击, 从而我们能够成长。
19. A. Social B. Emotional C. Spiritual D. Physical
【解析】选D。
与后面的Mental and emotional stress精神的和情感的对比, 指身体上的。
20. A. feature B. result C. strength D. influence
【解析】选C。
上文已经提到了Mental and emotional stress can produce strength and determination因此选C。
2016高考完形填空选练
完型填空。
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空
白处的最佳选项。
When I was a child, I began learning to play the piano, which was my favorite musical 41 ,but I was forced to give up when I started my middle school 42 I could concentrate more on my studies.
It’s one of my biggest 43 to stop practicing the piano when I recall sadly today. During the following years, I kept telling my piano teacher that I would 44 . However, I didn’t keep my promise because I was 45 with my study. 46 I lost touch with my teacher. Some years later, my teacher died. I was very sad because I lost such a good teacher. She was a very warm and gentle person. It hurts me to think she may have been 47 that I never returned. I haven’t taken lessons since then but to be honest, I 48 to. Sitting at the piano, I couldn’t help recalling many 49 -- times of my practising at home and playing before my teacher and one time my teacher 50 me after I played entire pieces of music wrong in front of her colleagues. I was so 51 that I could hardly say anything. But her 52 helped ease my shame. These memories, 53 , good or bad, never caused my 54 for playing the piano again.
This thought then led me to think that 55 is like music, and that we all try to play different 56 in the instrument of our life. Sometimes the pitch(音高) is 57 when we play it well, but sometimes we are out of tone. However, we all continue to create our own 58 style of music. No matter what style our music is, it is 59 that we sing the songs of joy, quietness and love. Though I may never make it back to piano lessons, it doesn’t 60 that I’ve stopped making music.
41. A. room B. performance C. instrument D. stage
42. A. so that B. because C. now that D. for
43. A. successes B. decisions C. regrets D. hobbies
44. A. play B. graduate C. leave D. return
45. A. angry B. occupied C. satisfied D. patient
46. A. Actually B. Constantly C. Gradually D. Suddenly
47. A. disappointed B. glad C. astonished D. amazed
48. A. liked B. wanted C. needed D. decided
49. A. dreams B. expressions C. words D. memories
50. A. instructed B. hurt C. punished D. respected
51. A. frightened B. moved C. excited D. embarrassed
52. A. happiness B. comfort C. satisfaction D. sigh
53. A. instead B. meanwhile C. therefore D. however
54. A. hope B. feeling C. courage D. effort
55. A. life B. learning C. attitude D. enjoyment
56. A. cards B. roles C. sports D. games
57. A. hard B. surprising C. wonderful D. complex
58. A. unique B. boring C. common D. similar
59 A. necessary B. strange C. possible D. important
60 A. matter B. mean C. report D. appear
参考答案
41-45:CACDB 46-50:CABDA 51-55:DBDCA 56-60:BCADB。