【英语】八年级英语上册阅读理解专题复习经典

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

【英语】八年级英语上册阅读理解专题复习经典
一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)
1.阅读理解
John and Bobby joined the same company together just after they completed their university studies the same year. Both of them worked very hard. Several years later, however, the boss promoted(提拔) Bobby to manager but John was still a worker. John could not take it, and gave his resignation(辞呈) to the boss. He complained that the boss did not think much of those who were hard- working, but promoted only those who flattered(奉承) him.
The boss knew that John had worked very hard for the years. He thought a moment and said," Thank you for what you said, but I hope you will do one more thing for our company before you leave."
John agreed the boss asked him to go and find anyone selling watermelons in the market. John went and returned soon. He said he had found a man selling watermelons. The boss asked how much they cost every kilogram. John shook his head and went back to the seller to ask and returned to tell the boss $1.2 every kilogram,
The boss told John to wait a second, and he called Bobby to come to his office. He asked Bobby to go and find anyone selling watermelons in the market. Bobby went and returned, saying. Boss, only one person is selling watermelons. $1.2 every kilogram, and $10 for 10 kilograms. The seller has 340 melons. On the table there are 58 melons, and every melon weighs about 2 kilograms. They were brought from the South two days ago. They are of good quality.
Hearing what Bobby said, John realized the difference between himself and Bobby. He decided to stay and learn from Bobby.
(1)How did John feel when Bobby was promoted to manager?
A. Angry.
B. Nervous.
C. Unlucky.
D. Helpless.
(2)We can infer(推断) from the passage that .
A. Bobby was unselfish
B. John was lazy
C. the seller was dishonest
D. the boss was wise
(3)What can we learn from the passage?
A. The boss should treat all his workers in a fair way.
B. The boss should not promote one who flatters him,
C. One should not only work hard but also use his head.
D. One should try to get every detail of watermelons.
【答案】(1)A
(2)D
(3)C
【解析】【分析】主要讲了John和Bobby大学毕业后同时去一家公司工作,许多年后Bobby被老板提拔为经理,John仍然是工人,John生气后辞职,最终明白Bobby被老板提拔为经理的原因,决定和Bobby学习。

(1)细节题。

根据John could not take it, and gave his resignation(辞呈) to the boss. He complained that the boss did not think much of those who were hard- working, but promoted only those who flattered(奉承) him可知John抱怨老板没有考虑他的努力,仅仅提报奉承他的人,所以John是生气的,故选A。

(2)细节题。

根据Bobby went and returned, saying. Boss, only one person is selling watermelons. $1.2 every kilogram, and $10 for 10 kilograms. The seller has 340 melons. On the table there are 58 melons, and every melon weighs about 2 kilograms. They were brought from the South two days ago. They are of good quality.可知Bobby是细心的,即老板的选择是明智的,故选D。

(3)细节题。

根据Hearing what Bobby said, John realized the difference between himself and Bobby. He decided to stay and learn from Bobby可知Bobby与John的区别是Bobby是努力工作,细心的,勤于动脑,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读理解
There is a saying in China that goes, "Women hold up half the sky." Now, let's look at some famous women who have a big influence in China.
China's Women's Volleyball Team Profession: Sportswomen Key word: Persistent Achievement: After a 12-year wait, China's Women's Volleyball Team won the gold medal at the 2016 Summer Olympics. The team are now. regarded as national heroines, proudly carrying the flag of China's Olympic glory(荣耀) that first flew 30 years ago.
Dong Qing
Profession: TV hostess Key word: Intelligent Achievement: As a well- known Chinese television hostess, she is the face of two cultural shows Chinese Poetry Conference(会议)and Readers. The shows are redefining(重新定义) audiences' opinions on traditional culture and seeking the beauty of life.
Dong Mingzhu
Profession: Businesswoman Key word: Thoughtful Achievement: Dong Mingzhu has changed GREE from a small factory into the world's largest maker of air conditioners based on sales. Dong has won the award "Top 10 Economic Figures in China".
Wu Yishu
Profession: Student ‘Key word: Wise Achievement: Wu Yishu, a senior high school student from Shanghai, is the champion of Chinese Poetry Conference. Her rich knowledge of classical poetry impressed everyone and she has become famous online."
(1)When did China's Women's Volleyball Team won the gold medal first?
A. In 1986.
B. In 1996.
C. In 2002.
D. In 2016.
(2)Dong Qing is famous for/as .
A. a television hostess
B. the beauty of her good life
C. her rich knowledge
D. the award "Top 10 Economic Figures" in China
(3)What do you think the underlined word "GREE" in the third form stands for?
A. A name of a famous person.
B. A large supermarket.
C. A name of a great factory.
D. A good TV program.
(4)Which of the following words can best describe Wu Yishu?
A. Persistent.
B. Intelligent
C. Thoughtful.
D. Wise.
(5)Who can you see on the same TV program according to the passage?
A. The women players and Dong Qing.
B. Dong Mingzhu and Dong Qing.
C. The women players and Dong Mingzhu
D. Wu Yishu and Dong Qing.
【答案】(1)A
(2)A
(3)C
(4)D
(5)D
【解析】【分析】主要讲了一些著名的女士对中国产生的重大的影响。

(1)细节题。

根据第一个表格After a 12-year wait, China's Women's Volleyball Team won the gold medal at the 2016 Summer Olympics. The team are now. regarded as national heroines, proudly carrying the flag of China's Olympic glory(荣耀) that first flew 30 years ago.经过12年的等待,中国女排赢得了2016年夏季奥运会的金牌。

球队现在是。

被誉为国家英雄,骄傲地高举着30年前第一次飘扬的中国奥林匹克光荣旗帜。

可知30年前是2016-30=1986年,故选A。

(2)细节题。

根据第二个表格Profession: TV hostess可知董卿是一名电台主持人,故选
A。

(3)细节题。

根据第三个表格Dong Mingzhu has changed GREE from a small factory into the world's largest maker of air conditioners based on sales.董明珠将格力从一家小工厂变成了全球最大的空调销售制造商。

所以GREE是一个工厂的名字,故选C。

(4)细节题。

根据第四个表格Key word: Wise可知是明智的,故选D。

(5)细节题。

根据第二个表格As a well- known Chinese television hostess, she is the face of two cultural shows Chinese Poetry Conference(会议) and Readers.可知董卿主持中国诗词大会,第四个表格Wu Yishu, a senior high school student from Shanghai, is the champion of Chinese Poetry Conference.来自上海的高中生吴亦舒是中国诗歌大会的冠军。

可知吴亦舒出现在中国诗词大会上,所以董卿和吴亦舒出现在同一个电视节目上,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

3.阅读理解
If you don't like sports, you can try some non-sport activities. The non-sport activities can also help you take exercise and keep you active. Here are some popular non-sport activities.
Walking your dog
Lots of teenagers(青少年) like dogs. If you have a pet dog, you can take it for a walk. Dogs always run around. They run faster than you. When you walk your dog, you will run after it. You will get exercise in this way. Walking your dog can also keep you active.
Working in the garden
Gardening is getting popular nowadays. There are some things you can do in the garden. You can water flowers, grow vegetables or pick apples. Working in the garden can make you feel relaxed. Some people say working in the garden can also make them healthy.
Making a snowman
Do you feel bored on snowy days? Go outside and make a snowman. You can make a snowman with your parents or friends. You will have great fun making a snowman
It doesn't matter what activity you will choose. Just remember that the most important thing is to keep healthy and be active.
(1)We can do some things in the garden EXCEPT(除了)______ according to the third paragraph.
A. watering flowers
B. growing vegetables
C. cooking meals
D. picking apples
(2)Which of the following is TRUE according to the passage?
A. There are four non-sport activities in the passage.
B. We can know how teenagers get exercise by walking dog.
C. Lots of teenagers don't want to work in the garden.
D. The writer thinks the most important thing is to have fun.
(3)The purpose(目的) of the passage is to _______.
A. ask teenagers to take more exercise
B. tell teenagers some ways to have fun.
C. ask teenagers to work in the garden.
D. ask teenagers to try some non-sport activities.(4)Which part of a magazine can we read the passage?
A. Health & Exercise
B. Seasons & Games
C. Animals & Plants
D. Food & Drinks
【答案】(1)C
(2)B
(3)D
(4)A
【解析】【分析】本文讲述了几个受欢迎的非体育活动。

(1)细节题。

根据There are some things you can do in the garden. You can water flowers, grow vegetables or pick apples你可以在花园里做一些事。

你可以浇花、种菜或摘苹果,可知除了做饭我们都可以做,故选C。

(2)推理题。

根据Walking your dog can also keep you active遛狗也能让你保持活力可知,我们可以知道青少年如何通过遛狗来锻炼身体是对的,故选B。

(3)推理题。

根据本文讲述了几个受欢迎的非体育活动可知,本文目的是请青少年尝试一些非体育活动,故选D。

(4)细节题。

A健康与运动,B季节与游戏,C动物与植物,D食物与饮料,根据本文介绍了几个受欢迎的非体育活动,可知文章来自健康与运动,故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

4.阅读理解
It is the 22nd century(世纪) and it is very popular to change people's bodies.
Mr. Smith decided to change his body. He changed his big nose to a small one, and his old and gray hair to short and blond hair, He also bought new green eyes, new ears, new hands, new arms, new knees and new feet. Mrs. Smith was happy because Mr. Smith's new feet didn't smell as bad as his old feet.
However, something bad happened. One morning, Mr. Smith woke up and his new nose didn't work. The next morning he couldn't hear anything. Then his new blond hair went gray, and his new knees didn't move. And finally he could see nothing with his green eyes.
It was really terrible. Mr. Smith wanted his old body back. However, he had to pay 100, 000 dollars for his old body.
It was expensive but Mr. Smith still got his own body back. He would never follow the fashion.(1)What was Mr. Smith's new hair like?
A. Short and gray.
B. Long and gray.
C. Short and blond.
D. Long and blond.
(2)Why was Mrs. Smith happy?
A. Because Mr. Smith's new look was cool.
B. Because Mr. Smith's new feet were small.
C. Because Mr. Smith looked younger than before.
D. Because Mr. Smith's new feet didn't smell bad.
(3)What did Mr. Smith think of his new body at the beginning?
A. Strange.
B. Fantastic.
C. Terrible.
D. Clean.
(4)Which part of Mr. Smith's body went wrong first?
A. The new nose.
B. The new eyes.
C. The new knees.
D. The new ears.(5)What did Mr. Smith pay 100,000 dollars for?
A. His new nose.
B. His old eyes.
C. Another new body.
D. His old body.
【答案】(1)C
(2)D
(3)B
(4)A
(5)D
【解析】【分析】文章大意:主人公改变了自己的身体,一开始很高兴,但接下来就不断地出现问题,最后不得不花钱变回自己原来的身体。

(1)细节理解题。

根据第二段的He changed…and hi s old and grey hair to short and blond hair可知,Mr. Smith的头发是短而金黄的。

故选C。

(2)细节理解题。

根据第二段的Mrs.Smith was happy because Mr. Smith's new feet didn't smell as bad as his old feet,史密斯夫人高兴是因为史密斯先生的脚不难闻了。

故选D。

(3)细节理解题。

根据第三段的He felt great可知,他感觉棒极了,很满意。

故选B。

(4)细节理解题。

根据第四段的However, something bad happened. One morning, Mr. Smith woke up and his new nose didn't work可知,首先是他的鼻子出现问题。

故选A。

(5)细节理解题。

根据第五段的Mr. Smith wanted his old body back. However, he had to pay 100,000 euros (欧元)for his old body可知,史密斯先生付款100,000想要回他原来的身体。

故选D。

【点评】考查阅读理解。

本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

5.阅读理解
Every one of us, rich or poor, should have at least one or two good friends. Your friends will listen to you when you speak, will help you when you have problems, and will be together with you in your life.
Everyone needs friends. Friendship can make us happier, How can we find a good friend and get on well with(与.....相处得好) each other? Here are some tips.
Make friends with a person who is easy to get on with.
You should make friends with a person who has something in common with you.
Give your friend a hand when he or she has problems. Friends should always be ready to help each other.
Believe in(信任) each other. This is the most important thing in a friendship.
Even the best friends may have a quarrel(争吵) sometimes. If this happens, don't let your quarrel last too long. Try to say sorry to your friend soon.
(1)Who need(s) at least one or two good friends?
A. The young.
B. Everyone.
C. The rich.
D. The poor.
(2)Which is the most important thing in a friendship?
A. Never doubting (怀疑) your friend.
B. Never having a fight with your friend.
C. Getting on well with your friend.
D. Giving your friend a hand if he or she needs.(3)You may not make friends with a person .
A. who is easy to get on with
B. who is always glad to help you
C. who never says sorry to you after quarrelling
D. who has something that is similar to you (4)What's the best title for the passage?
A. Everyone needs friends
B. How to make friends
C. How to keep friendship long
D. Find and keep your friendship
【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)D
【解析】【分析】大意:本文讲述友谊很重要,并就如何找到好友并维持友谊提出了一些建议。

(1)细节题。

根据Every one of us, rich or poor, should have at least one or two good friends.可知,每个人都应该至少有一到二位好友,故选B。

(2)细节题。

根据Believe in(信任)each other. This is the most important thing in a friendship.可知,从不怀疑朋友是友谊中最重要的东西,故选A。

(3)推断题。

根据Try to say sorry to your friend soon.可知,我可能不会争吵后从不道歉的人交朋友,故选C。

(4)主旨题。

本文讲述友谊很重要,并就如何找到好友并维持友谊提出了一些建议,选项D,符合题意,故选D。

【点评】考查阅读理解。

细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。

细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解
If you give someone something for free, they maybe don't value it. If you are their friend and you've done something great in the world, they may think you can't be that great. If you were "that" great, then, you certainly wouldn't be their friend. So what is free and so valuable(有价值的) to us?
Well, air is free and is not only valuable, but, if you don't have it, you will die. Another free thing is friendship. Think about your friends. If you have friends like I do, you cherish, like, respect and are thankful to them. They are always there for you, especially true and loyal(忠诚的)friends.
What else is free? Well, family. I love my family. We have great relationships. We don't argue or fight. We get along very well. I treasure every conversation I have with them. I follow their advice when I ask for it. I admire their silence when I don't ask. I enjoy their support and love for me.
Education is free. You can study in the library and pursue(从事)your own personal education for free, You might have to pay to go to a high school or college, but you can always go to the library and learn for free.
There are so many things that are free. I give a lot of things away that can and will change your life. I give free English lessons. I give away free books that I've written. I give my time and efforts at an English corner where I help others learn English better.
Think about it. The best things in life are all free. Do you agree?
(1)The writer thinks the following things are free and valuable EXCEPT .
A. books
B. friendship
C. education
D. family
(2)From the third paragraph, we know the writer .
A. sometimes fights with his brother
B. has some problems with his family
C. often discusses with his family
D. gets on well with his family
(3)Why does the writer think education is free?
A. Because you needn't pay for a high school or college.
B. Because you can go to the library and learn for free.
C. Because he gives away free books that he has written.
D. Because he gives free English lessons to everyone.
(4)What does the passage mainly talk about?
A. How to make good friends.
B. What is free and valuable to us.
C. Getting on well with your family.
D. How to speak English well.
【答案】(1)A
(2)D
(3)B
(4)B
【解析】【分析】主要讲了对于我们来说什么是免费的和有价值的。

(1)细节题。

根据Well, air is free and is not only valuable.Another free thing is friendship.What else is free? Well, family. Education is free.可知空气、友谊、家庭和教育是免费的,没有书,故选A。

(2)细节题。

根据We don't argue or fight. We get along very well.可知作者和家人相处得好,故选D。

(3)细节题。

根据You might have to pay to go to a high school or college, but you can always go to the library and learn for free.你可能要付学费去高中或大学,但你可以随时去图书馆免费学习,故选B。

(4)主旨题。

根据全文可知主要讲了对于我们来说什么是免费的和有价值的,故选B。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解
A TALKING HANDBAG
It's 8:00 am and you are running out of the door. You walk outside and your handbag suddenly says, "Wait! You forgot your keys!" A talking handbag? Yes, it's true. This "smart bag" can "talk" to the things you often bring with. If you forgot your keys or drop your purse, for example, the bag will tell you.
How does it work? There is a "smart chip(芯片)" in the bag. You put other chips on your phone, purse or keys. Then the bag and the others can "talk" to each other and you!
SMART CLOTHES
These clothes change(改变)color — when you are wearing them! Is it hot outside? Watch your jacket change from dark blue to a lighter color to stop you from the sun. Did you spill(泼洒) coffee on your white pants or shirt? No problem. These smart clothes never get dirty!
(1)Which of the following sentences about a "talking handbag" is true?
A. It is smart and it can talk with you.
B. It can talk to you when you are happy.
C. It can tell you if you forget something.
D. It has a smart chip and works as a phone.
(2)Smart clothes change color when you .
A. are washing them
B. are wearing them
C. watch them carefully
D. make them dirty
(3)Who needs the "smart clothes" most?
A. Someone working in a restaurant.
B. Someone who can't remember well.
C. Someone working in a library.
D. Someone who often loses the mobile phone.
【答案】(1)C
(2)B
(3)A
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了一个智能手袋——会说话的手提袋和智能衣服。

(1)细节理解题。

根据第一段"Wait! You forgot your keys!" “等等,你忘记了你的钥匙”可知,当你忘东西的时候,智能手袋会提醒你。

故选C。

(2)细节理解题。

根据第三段 These clothes change(改变)color — when you are wearing them! 可知,穿上衣服就会变色。

故选B。

(3)推理判断题。

根据第三段 Did you spill(泼洒) coffee on your white pants or shirt? No problem. These smart clothes never get dirty! 这些智能衣服永远不会变脏,可知智能衣服很适合在餐厅工作的人。

故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

8.阅读理解
Do you have true friends? Do you want to know better between you and your friends? There are three different kinds of friends: "pest friends", "guest friends", and "best friends".
The first kind of friend is simply acquaintances (熟人), and all you usually know about them is their names. You may meet this kind of friend at school, at work, or on the bus, but you don't miss them when they're not around. When this kind of friend does something bad, you don't tell them. That is why they are called "pest friends".
The second kind of friend could also be called "social partners". They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories; you usually have a few things in common, but you
don't talk about anything deep(深), such as your wishes or fears(害怕), and they don't open up to you how they really feel.
The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest. You're like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other's houses, and you share your deepest feelings and thoughts. They will correct you when you're wrong, and though they may not be perfect(完美的), they at least will always care about you, and never do anything on purpose(故意地)to hurt you.
We all have our pest, guest, and best friends. We should value(重视)all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.
(1)If you and David are neighbors and classmates, and do things together, but don't share their feelings, you are " ".
A. pest friends
B. guest friends
C. best friends
D. not friends
(2)The fourth paragraph mainly tells us .
A. how to make a best friend
B. how to learn from your best friends
C. what a "best friend" is
D. what a best friend can do for you
(3)From the passage, we can learn that .
A. pest friends are important than guest friends
B. we miss our best friends when we're not with them
C. a best friend hardly does something bad to you
D. a "pest friend" will never become your best friend
(4)Which of the following shows the structure(结构)of the passage?
A. B.
C. D.
【答案】(1)B
(2)C
(3)C
(4)B
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了三种不同的朋友的特点。

(1)细节理解题。

根据第三段 but you don't talk about anything deep(深), such as your wishes or fears(害怕), and they don't open up to you how they really feel. 可知,对于guest friends我们不会分享我们内心的感受。

故选B。

(2)主旨大意题。

根据第三段 The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest. 可知,本段主要介绍了什么是最好的朋友。

故选C。

(3)细节理解题。

根据第四段 they at least will always care about you, and never do anything
on purpose(故意地)to hurt you. 可知,最好的朋友几乎不会对你做一些不好的事情。

故选C。

(4)推理判断题。

根据文章第一段首先引出主题——不同的三种朋友,第二、和四段分别对三种朋友的特点进行了论述,最后一段进行总结,可知本文属于总分总结构。

故选B。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

9.阅读理解
There are four great places to have fun in Sunshine Town.
Happy Restaurant It has the most delicious food. And it plays the most wonderful music. However, the food is the most expensive. And the waiters aren't as friendly as I think.
Fun Times Many people like the theater, It has the biggest screens and the most comfortable seats, and the workers always do their best to help you, But the I tickets are more expensive than any other theater.
Easy Mall I always go shopping here because it's the closest to my home, People can buy the cheapest things. But there is a bad thing. The assistants here aren't friendly. They always ask you to buy things you don't need at all.
People's Park It's the best place to go to on weekends. There are beautiful trees and flowers. The most important thing is that it is free for visitors. However, sometimes it's kind of crowded because of too many people.
(1) plays the most wonderful music.
A. Happy Restaurant
B. Fun Times
C. Easy Mall
D. People's Park (2)What can people do in Fun Times?
A. Buy the cheapest things.
B. Eat .the most delicious food.
C. Watch movies on the biggest screens.
D. Watch the funniest movies.
(3)What does the writer think of the assistants in Easy Mall?
A. Unfriendly.
B. Kind.
C. Funny.
D. Clever.(4)Why does the writer always go shopping in Easy Mall?
A. Because it has the best things.
B. Because it has the best service.
C. Because it's the newest mall.
D. Because it's the closest mall.
(5)Which is free for visitors?
A. Happy Restaurant.
B. Fun Times.
C. Easy Mall.
D. People's Park.
【答案】(1)A
(2)C
(3)A
(4)D
(5)D
【解析】【分析】主要讲了在阳光城镇玩得高兴的4个好地方。

(1)细节题。

根据第一个表格And it plays the most wonderful music.可知Happy Restaurant 演奏最好的音乐,故选A。

(2)细节题。

根据第二个表格Many people like the theater许多人喜欢电影院,可知Fun Times是电影院,所以人们可知在大屏幕上看电影,故选C。

(3)细节题。

根据第三个表格But there is a bad thing. The assistants here aren't friendly.但有件坏事。

这里的助手不友好,即unfriendly,故选A。

(4)细节题。

根据第三个表格I always go shopping here because it's the closest to my home 可知Easy Mall是离作者家最近的,所以总是去购物,故选D。

(5)细节题。

根据第四个表格The most important thing is that it is free for visitors.可知人民公园对于游客来说是免费的,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

10.阅读理解
Do you have true friends? Do you want to know better between you and your friends? There are three different kinds of friends: "pest friends", "guest friends", and "best friends".
The first kind of friend is simply acquaintances (熟人), and all you usually know about them is their names. You may meet this kind of friend at school, at work, or on the bus, but you don't miss them when they're not around. When this kind of friend does something bad, you don't tell them. That is why they are called "pest friends".
The second kind of friend could also be called "social partners". They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories; you usually have a few things in common, but you don't talk about anything deep(深), such as your wishes or fears(害怕), and they don't open up to you how they really feel.
The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest. You're like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other's houses, and you share your deepest feelings and thoughts. They will correct you when you're wrong, and though they may not be perfect(完美的), they at least will always care about you, and never do anything on purpose(故意地)to hurt you.
We all have our pest, guest, and best friends. We should value(重视)all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.
(1)If you and David are neighbors and classmates, and do things together, but don't share your feelings, you are " ".
A. pest friends
B. guest friends
C. best friends
D. not friends
(2)The fourth paragraph mainly tells us .
A. how to make a best friend
B. how to learn from your best friends
C. what a "best friend" is
D. what a best friend can do for you
(3)From the passage, we can learn that .
A. pest friends are important than guest friends
B. we miss our best friends when we're not with them
C. a best friend hardly does something bad to you
D. a "pest friend" will never become your best friend
(4)Which of the following shows the structure(结构)of the passage?
A.
B.
C.
D.
【答案】(1)B
(2)C
(3)C
(4)B
【解析】【分析】主要讲了三种不同种类的朋友。

(1)细节题。

根据第三段but you don't talk about anything deep(深), such as your wishes or fears(害怕)可知不谈论深的事情,比如愿望和害怕,即不分享情感,所以是guest friends,故选B。

(2)细节题。

根据The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest 可知讲了最好的朋友是什么,故选C。

(3)细节题。

根据and never do anything on purpose(故意地)to hurt you.可知最好的朋
友永远不会故意伤害你,故选C。

(4)细节题。

根据第一段可知主要讲了三种不同的朋友,第二段到第四段分别介绍三种类型朋友,第五段是总结,故选B。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

11.根据短文内容, 完成下列各题。

A few days ago, I ran into(撞上)a stranger as he passed by. I said sorry to him, and he said, "Excuse me too, I wasn't even watching for you.” We were very polite, this stranger and I. Then we went on our way after saying goodbye.
Later in the kitchen at home, as I cooked our meal, my daughter Betty walked up to me, very quietly. When I turned around (转身), I nearly knocked her down "Get out of the way!" I shouted angrily. She ran away, crying.
That night, when I lay in b ed, my husband said to me, “You were so rude to Betty. Go and look around on the kitchen floor, and you'll find some flowers there. Betty brought those for you. She picked them herself-pink, yellow, and your favourite blue.’’
When I heard this, I thought deeply: While meeting with a stranger, I was calm and polite; but with my daughter, I was not patient. I felt sad and tears began to fall.
I quietly went to Betty's bed, "Wake up, my dear," I said. "Are these the flowers you picked for me?" S he smiled, “I found them by the tree. I knew you'd like them, especially the blue.” I said, ‘‘I am so sorry that I treated (对待)you that way today." And she whispered(悄声地说), “Mommy, that's okay- I still love you anyway.’’ I kissed her and said, “I love you too and I do love the flowers.”
That day Betty gave me a lesson on how to get along with each other in the family. I spent much time on work before and didn't realize how important family life was. I decided to do better in the future.
(1)The writer ________ to a stranger when she ran into him.
(2)When the writer nearly knocked Betty down, she ________ at her.
(3)The writer's ________ told her Betty had picked those flowers for her.
(4)The writer felt sad and began to cry because ________.
(5)The writer decided to ________.
【答案】(1)said sorry。

相关文档
最新文档