2018高考英语(人教)大一轮复习(检测): 必修2 Unit 5 Music 练案 含解析
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
(人教版)2018届高考英语大一轮复习检测;
第一部分必修二Unit 5;
Ⅰ.完形填空
(2015·北京)导学号 42492216
A Welcome Gift
Dario and his mother loved their new apartment.The living room was large enough for their piano.That night, the two of them__1.A__side by side at the piano.They played jazz music to celebrate their new home.The loud__2.C__filled the room and made them feel very happy.
The next morning,__3.B__,their happiness disappeared.Someone had left a__4.A__under their door during the night.One of their neighbors had written to complain(抱怨) about the sound of the piano.Dario's mother asked the building superintendent(管理员) if he knew anything about it.But he said that they were all__5.D__people and he couldn't imagine any of them had done ter that morning, Dario suggested that they write a letter to their__6.A__and apologize for their playing.
“Maybe we could go and__7.D__everyone in person.” his mother said.
“What if we invited them to come here for a__8.A__instead?”Dario asked.
They both loved the__9.B__.Over the next few days, they sent out invitations and prepared desserts__10.C__ their guests.They decorated the apartment with streamers(彩带) and party lights.
Finally, the day of the party__11.B__.Some guests brought presents.Others brought flowers.Some even brought desserts to__12.C__.One woman, Mrs.Gilbert,__13.B__Dario's mother with a book of piano music by Chopin.
“I heard you playing the other night,”she said.“The sounds woke me out of bed.I__14.D__ that you might play like this every night.So I wrote a short not e.I hope you don't think I disliked the playing.”
Dario's mother smiled at Mrs.Gilbert.“I think maybe we__15.D__you an apology,”she said.“I didn't__16.A__how late it was when we were playing.Maybe we should play some quieter music at night.”
“You play, you play!”Mrs.Gilbert said.“I like what you play! Just not so loud at night.” She pointed to the book she had given them.“These songs are not such__17.D__music.”
“These songs are beautiful music,”Dario's mother said.“We will be__18.C__to play them in the e vening.”
“And we won't play so loud or late!” Dario said.He was already looking forward to__19.B__the new music.More than that, however, he was happy to see the big smile on his mother's face.It gave him a feeling of__20.C__and made him feel that they were home at last.
文章大意:搬进新居的母子俩深夜弹奏钢琴以庆祝乔迁之喜,不料引起邻居的不满。
儿子达里奥想到一个主意:何不邀请邻居来家做客,盛情接待?此举果然奏效,邻居纷纷携礼物前来,甚至有人赠送他们一本肖邦的音乐书。
一场邻里矛盾因为彼此的尊重和包容而轻松化解。
1.A.sat B.stood
C.lay D.walked
解析:句意为:那天晚上,母子俩并排坐在钢琴前。
下文说到他们弹奏音乐,结合常识此处应该是坐(sat)在钢琴旁。
stand意为“站立”,lie意为“躺;位于”,walk意为“行走”,均不符合语境。
2.A.voice B.ring
C.music D.cry
解析:由前句他们弹奏爵士乐可知,此处是说高声的音乐(music)充满整个房间。
voice意为“说话声”,ring意为“铃声;钟声”,cry 意为“哭声;叫喊”,均不符合语境。
3.A.therefore B.however
C.otherwise D.instead
解析:逻辑推理题。
根据空后的their happiness disappeared与前段中的made them feel very happy可知,上下文之间是转折关系,故选however,意为“然而,但是”。
therefore意为“因此,所以”;otherwise 意为“否则”;instead意为“相反”。
4.A.note B.poster
C.bill D.report
解析:根据第七段中So I wrote a short note.可知此处应选note,为原词复现。
poster意为“海报;招贴画”,bill意为“账单”,report 意为“报道;报告”,均与文意不符。
5.A.proud B.rich
C.lucky D.nice
解析:逻辑推理题。
根据空前的but和空后的he couldn't imagine any of them had done that可知,管理员认为邻居们都是友善的人。
proud 意为“骄傲的”;rich意为“富有的”;lucky意为“幸运的”;nice 意为“友善的”。
根据语境可知应选D项。
6.A.neighbors B.friends
C.relatives D.audiences
解析:上文提到是有一个邻居抱怨他们,此处应是儿子建议给邻居们(neighbors)写道歉信。
friend意为“朋友”,relative意为“亲戚”,audience意为“听众;观众”,均不符合语境。
7.A.blame B.instruct
C.question D.visit
解析:此句意为:也许我们可以亲自去拜访每一个人。
blame意为“责备”;instruct意为“教导,指导”;question意为“质疑;询问”;visit意为“拜访”。
根据语境可知应选D项。
8.A.party B.concert
C.show D.play
解析:此句意为:相反地,我们邀请他们来这儿参加聚会,怎么样?由下文中的party lights以及Finally,the day of the party...可知应选A项。
9.A.experience B.idea
C.performance D.action
解析:上文提到达里奥提出办一个聚会,由下文可知,他们确实办了聚会,故此处是说他们都喜欢这个主意。
experience意为“经历;经验”;idea意为“想法,主意”;performance意为“表演;表现”;action意为“行为;行动”。
根据上下文语境可知应选B项。
10.A.to B.with
C.for D.from
解析:此句意为:在接下来的几天里,他们发了请柬并为客人准备了甜点。
prepare...for...意为“为……准备……”,for在此处表示对
象。
11.A.continued B.arrived
C.passed D.finished
解析:逻辑推理题。
此句意为:终于,聚会的这天到了。
由finally 和下文内容可知,此处是说他们准备的聚会到来了(arrived)。
continue 意为“继续”;pass意为“经过;过去”,finish意为“完成”,均不符合语境。
12.A.order B.sell
C.share D.advertise
解析:客人们带甜点来参加聚会,应该是为了分享(share),而不是为了售卖(sell)和做广告(advertise),更与订购(order)无关。
故选C项。
13.A.treated B.presented
C.helped D.served
解析:此句意为:吉尔伯特夫人赠给达里奥的妈妈一本肖邦的钢琴音乐书。
present sb.with sth.意为“赠送某人某物”,为固定搭配,故选B项。
treat sb.with sth.意为“用某物招待某人”,help sb.with sth.意为“帮助某人做某事”,serve sb.(with)sth.意为“用某物招待某人”,均与文意不符。
14.A.promised B.admitted
C.agreed D.worried
解析:逻辑推理题。
由上文“钢琴声把我吵醒了”可知,此处是指吉尔伯特夫人是担心(worried)他们会每天晚上这样弹奏。
promise意为“承诺;答应”;admit意为“承认”;agree意为“同意”。
15.A.give B.send
C.offer D.owe
解析:逻辑推理题。
根据上文可知母子俩想要向邻居道歉,可知此处表示欠邻居一个道歉。
owe sb.sth.是固定搭配,意为“欠某人某物”。
16.A.realize B.remember
C.understand D.accept
解析:此句意为:我没有意识到我们弹钢琴的时候是那么晚了。
realize意为“认识到;意识到”,符合语境。
remember意为“记得”;understand意为“理解;懂得”;accept意为“接受”。
17.A.sweet B.strange
C.funny D.loud
解析:根据上文的Just not so loud at night.可知,此处吉尔伯特夫人是说这些歌曲不太吵。
故选loud。
18.A.brave B.sorry
C.happy D.afraid
解析:逻辑推理题。
由前面提到的beautiful music可知,达里奥的妈妈是说将会很高兴(happy)能在晚上演奏这些音乐。
19.A.changing B.practicing
C.recording D.writing
解析:此句意为:他已经期待着能练习这些新乐曲了。
结合语境可知,拿到新的音乐书,达里奥当然想要练习或者演奏了。
practice 意为“练习;实践”,符合语境。
20.A.equality B.freedom
C.warmth D.sympathy
解析:逻辑推理题。
根据空后的...made him feel that they were home at last.可知,此处是说达里奥感到温暖。
equality意为“平等”;
freedom意为“自由”;warmth意为“温暖”;sympathy意为“怜悯;同情”。
根据语境可知应选C项。
Ⅱ.阅读理解
(2016·海南中学考前模拟)导学号 42492217 Nat King Cole was born in the southern city of Montgomery, Alabama, in 1919.His parents named him Nathaniel Adams Coles.When Nathaniel was four years old, his parents moved the family north to Chicago.Nat learned to play the piano when he was very young.His mother was the only piano teacher he ever had.He gave his first public performance when he was four.By the time he was twelve, Nat was playing the piano at his father's church.
Nat played the piano in New York City and in Los Angeles when he was a young man.In 1937, he formed a group that played Jazz music.The group reportedly did not need a drummer because Nat's piano playing kept the beat so well.They named the band The King Cole Trio.At the same time, Nat also changed his name into Nat King Cole.
The band soon became very popular.Nat sang some songs, but mostly played the piano.By the middle of 1940, he was beginning to be known as a popular singer as well as a jazz piano player.He was one of the first musicians to record with the new record company, Capitol Records.
The first song he recorded for Capitol was Straighten Up and Fly Right, which became one of the biggest hits of 1943.
Nat recorded hundreds of songs.Some of the most popular include Sweet Lorraine,Nature Boy, and Mona Lisa, which made him famous as a singer.By 1956, he was known internationally.Nat was the first black man to have his own television show.The Nat King Cole Show, which began on NBC Television in 1965.
Nat King Cole always smoked a lot of cigarettes.He died of lung
cancer in 1965 when he was only forty-five years old.He received many awards during his life.He also received many more after his death.One was a 1990 Grammy Award for lifetime achievement.
文章大意:这是一篇名人轶事,文章向读者介绍了美国钢琴演奏家男中音纳京高和他的音乐历程。
他的主要音乐风格是爵士乐、流行乐。
1.From the first paragraph, we can learn that Nathaniel__C__.
A.was named Nat King Cole by his parents
B.studied how to play the piano from his teacher
C.gave his first public performance in 1923
D.was born in the north of Chicago
解析:考查的是考生对文章细节的理解能力。
根据第一段的信息可知,Nathaniel生于1919年,四岁首次公开表演,也就是在1923年首次公开表演。
故正确答案为C。
A、B、D三项与第一段的信息不一致。
2.When did Nathaniel Adams Coles change his name into Nat King Cole?__A__
A.In 1937. B.In 1935.
C.In 1930. D.In 1927.
解析:考查的是考生的推理判断能力。
根据第二段中的信息“In 1937,he formed a group that played Jazz music...At the same time,Nat also changed his name into Nat King cole.”可知,正确答案为A。
3.What's the right order of the following events?__D__
①Nat got a Grammy Award.
②Nat became internationally known.
③Nat founded the brand, The King Cole Trio.
④Nat recorded the song, Straighten Up and Fly Right.
A.②①③④B.②③④①
C.③②④①D.③④②①
解析:考查的是考生对文章整体的把握。
根据短文信息可知,①事件发生在1990年;②事件发生在1956年;③事件发生在1937年;
④事件发生在1943年。
因此,按时间顺序排列,正确答案为D。
4.What can we infer from the passage?__B__
A.Straighten Up and Fly Right was the biggest hit of 1943.
B.Nat King Cole was most probably a heavy smoker.
C.Nat King Cole was very good at playing the drum.
D.The Grammy Award was founded in the middle of 1940.
解析:考查的是考生的推理判断能力。
根据短文信息“Nat King Cole always smoked a lot of cigarettes.He died of lung cancer in 1965 when he was only forty-five years old.”(他45岁时因吸烟太多而死于肺癌)可以推断,Nat King Cole的烟瘾很大。
故正确答案为B。
Ⅲ.语法填空导学号42492218
阅读下列短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
(2016·广东四校联考) There is a wonderful story about Jimmy Durante, one of great singers.__1.Asked__(ask) to be a part of a show for some old World War II soldiers, he told them he was very busy and he could afford only a few minutes,__2.but__he would come if they wouldn't mind his singing one short song and immediately leaving for his next appointment.Of course, the show's director agreed__3.happily__(happy).
But when Jimmy got on stage, something surprising happened.He
went through__4.the__short song and then stayed.The applause grew louder and louder and he kept__5.staying__(stay).Pretty soon, he had been on stage__6.for__fifteen, twenty, and then thirty minutes.One of his__7.assistants__(assist) behind the stage stopped him and said, “I thought you had to go after a few minutes.What happened?”
Jimmy answered, “I did have to go, but I can show you the reason why I stayed.You can see for__8.yourself__(you) if you look at the front row.” In the front row were two men, both of__9.whom__had lost an arm in the war.One had lost his right arm and the other had lost his left.Together, they were able to clap, and that was exactly what they__10.were_doing__(do), loudly and cheerfully.
语篇导读:著名歌手吉米·杜兰特在为二战老兵演出时,因档期紧张,本打算唱一首短歌离开,但被前排两位分别失去左胳膊和右胳膊的抗战老兵为自己热情鼓掌、欢呼的场景所感动,坚持留了下来。
解析:
1.考查非谓语动词。
句意:应邀为一些二战老兵演出,他告诉他们自己很忙,只能抽出几分钟的时间,但是如果他们不介意他唱一首短歌便立刻离开赶赴下一场通告的话,他会到场。
句中已有谓语动词told,设空处应用非谓语动词;ask和其逻辑主语he之间是动宾关系,故用过去分词表被动。
故填Asked。
方法:非谓语动词作状语时,是用现在分词还是用过去分词,取决于该动词与句子主语之间的关系。
如果两者之间是主谓关系,一般用现在分词;如果两者之间是动宾关系,则用过去分词。
2.考查连词。
句意见上一题解析。
根据句意可知,前后两个分句之间是转折关系,故用连词but连接。
3.考查词性转换。
句意:当然,演出的导演很高兴地同意了。
设
空处修饰谓语动词agreed,应用副词。
故填happily。
4.考查冠词。
句意:他唱完了这首短歌然后留了下来。
设空后的short song特指上文提到的short song,故填定冠词the。
5.考查非谓语动词。
句意:掌声越来越大,他继续留了下来。
keep doing sth.意为“继续做某事”,为固定搭配。
故填staying。
拓展:后常接动名词作宾语的动词
考虑建议盼原谅:consider,suggest/advise,look forward to,excuse/pardon
承认推迟没得想:admit,delay/put off,fancy
避免错过继续练:avoid,miss,keep/keep on,practice
否认完成就欣赏:deny,finish,enjoy/appreciate
不禁介意准逃亡:can’t help,mind,allow/permit,escape
不准冒险凭想像:forbid,risk,imagine
6.考查介词。
句意:很快,他在舞台上呆了15、20分钟,然后是30分钟。
设空后为时间段,应用介词for。
7.考查词性转换及名词单复数。
根据设空后的动作stopped him and said可知,该空需填表示人的名词;且前面有One of修饰,应用复数形式。
故填assistants。
8.考查代词。
句意:如果你看看前排,你也能看到。
设空处与主语you同指一人,应用反身代词。
故填yourself,for yourself意为“你亲自”。
9.考查定语从句。
句意:在前排有两个人,他们两个都在战争中失去了一只胳膊。
分析句式结构可知,both of________引导定语从句,先行词为two men,且设空处在从句中作of的宾语,故用宾格whom。
10.考查动词的时态。
句意:他们一起合作才能够拍手,那就是他们正在做的事情,大声地欢呼着。
根据句意可知,此处指吉米·杜兰
特演出时正在发生的事情,应用过去进行时。
故填were doing。