(浙江专用)2020版高考英语大一轮新优化复习考点强化练10Unit5Music新人教版必修2
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
Unit 5 Music
Ⅰ.阅读理解
A
Mandy Harvey is a 29-year-old singer from the American state of Florida.She suffers from connective tissue disorder.She lost most of her ability to hear when she was 18.As a child and during her teenage years,Harvey was a singer.But she stopped singing for a time after she went deaf.
But she decided to start singing again after she learned how to feel a song’s beat through the wooden floor of a stage or theater.She uses visual aids to make sure her musical instruments are tuned correctly and she is singing in the correct pitch (音高).
Harvey is now a professional singer.But until Tuesday night,not many people in the United States had heard of her.Of course that changed when she appeared on the television show “America’s Got Talent〞.The show has four judges who watch people perform and decide if they should continue in the competition.
Mandy Harvey appeared on stage with a small instrument: a ukulele.A sign language interpreter stood next to the judges.One of the judges,Simon Cowell,asked Harvey about the condition that caused her to go deaf.Then she got ready to perform.She sang a piece she wrote,called “Try.〞Harvey said: “After I lost my hearing,I gave
up.But I want to do more with my life than just give up.〞Cowell said: “Good for you,〞 and clapped his hands loudly.
As she was singing,one camera cut away to capture images of people in the theater.Many were seen crying.At one point,everyone stood up and cheered.By Wednesday afternoon,a video of Harvey’s performance had been played 46 mill ion times.
Shortly after she finished singing,Cowell smiled,and said “Mandy,I don’t think you’re going to need a translator for this.〞 And he reached over and hit a button that released golden confetti (五彩纸屑) into the air.That meant Harvey automatically moved on to the final part of the talent competition.
【语篇导读】本文介绍美国聋哑歌手Mandy Harvey的成长经历。
1.How does Mandy Harvey sing with her musical instruments as a deaf person?
A.By senses of touch.
B.By her instrument.
C.By experience.
D.By sight.
instruments are tuned correctly and she is singing in the correct pitch(音高).〞可知她虽然聋了但是她通过视觉教具确定乐器调音准确,唱歌时音调准确。
应选D项。
2.What does the underlined word “that〞 in Paragraph 3 refer to?
A.Harvey is not well-known.
B.Harvey is a professional singer.
C.Harvey is popular with Americans.
D.Harvey is lucky with her childhood.
States had heard of her.Of course that changed when she appeared on the television show ‘America’s Got Talent.’〞可知that指代前面的星期二晚上以前Mandy在美国并不著名。
应选A项。
3.What do you know about topic of her song “Try〞?
A.Showing her hard situation.
B.Expressing her perseverance.
C.Asking for sympathy from others.
D.Proving her success in her career.
said:‘After I lost my hearing,I gave up.But I want to do more with my life than just give up.’〞可知“Try〞这首歌曲表达了她的毅力。
应选B项。
4.What was the result of Mandy’s performance?
A.She got the first place.
B.She moved the three judges.
C.She succeeded in entering the finals.
D.She didn’t satisfy the whole audience.
final part of the talent competition.〞可知她最后成功进入决赛。
应选C项。
B
How to dea l successfully with a child showing outstanding musical ability?It’s not always clear how best to develop and encourage his gift.Many parents may even
fail to recognize and respond to their children’s need until discouragement explodes into uncooperative(不合作的) behavior.And while most schools are equipped to deal with children who are especially able in academic subjects,the musically gifted require special understanding which may not always be available in an ordinary school.Such children may well benefit from the education offered by a specialist music school.
The five music schools in Britain aim to provide all environments where gifted children can develop their skills under the guidance of professional
musicians.Children here spend about half of a day on musical activities,for example,individual lessons,orchestras,chamber music(室内音乐),voice
training,conducting and theory.They also spend several hours a day practicing in private rooms.The rest of their time is taken up with the subjects:English,maths and basic sciences.
What are the disadvantages?An obvious problem is that the fees are
high.However,each school will offer scholarships and other forms of financial
aid.Secondly,not all parents want to send their children to boarding
school,especially at an early age.
Almost all the directors of the specialist schools express doubts about the wisdom of admitting children as young as seven into such a tense and disciplined(守纪律的) environment.They stress,however,that their main aim is to turn out “well-rounded and well-balanced individual〞.
【语篇导读】本文是一篇说明文。
如果孩子有着非凡的音乐天赋,我们该怎样做才能让孩子的天赋得到最好的开展?英国的五所音乐学校专门为那些有音乐天赋的孩子提供根底学科以外的专业方面的课程,由专业人士指导,让孩子的音乐才能得到最好的开展。
5.If a child’s musical ability is not recognized .
A.the parents may become anxious
B.the child may behave badly
C.the child may lose interest
D.the ability may fade away
,如果家长没能认识到并回应有音乐天赋的孩子的需求,可能会导致孩子有不好的行为。
应选B项。
6.What makes specialist music schools different from other schools?
A.Their working day is longer.
B.More than half the day is spent on music.
C.The children have mostly one-to-one lessons.
D.A range of musical training is offered.
,专业音乐学校为有音乐天赋的学生提供了一系列的音乐培训:专业音乐家的指导,各种音乐活动,如个性课程、管弦乐、室内乐、声音训练、音乐理论等。
应选D 项。
7.The passage mainly talks about .
A.disadvantages of music schools
cation and development about children
C.music schools for children with music gift
D.how to deal with music talented children
,本文以怎样更好地引导和培养那些有着非凡音乐天赋的孩子为导入,讲述了英国五所音乐学校专门为这些孩子设置了特殊课程,由专业人士指导,让孩子的音乐才能得到最好的开展。
应选C项。
Ⅱ.七选五
(2021·全国Ⅲ)
Before there was the written word,there was the language of dance.Dance expresses love and hate,joy and sorrow,life and death,and everything else in between.
1 We dance from Florida to Alaska,from north to south and sea to sea.We dance at weddings,birthdays,office parties and just to fill the time.
“I adore dancing,〞says Lester Bridges,the owner of a dance studio in Iowa.“I can’t imagine doing anything else with my life.〞Bridges runs dance classes for all ages.“Teaching dance is wonderful. 2 It’s great to watch them.For many of them,it’s a way of meeting people and having a social life.〞
3 “I can tell you about one young couple,〞says Bridges.“They’re learning to do traditional dances.They arrive at the class in low spirits and they leave with a smile.
4 〞
So,do we dance in order to make ourselves feel better,calmer,healthier? Andrea Hillier says,“Dance,like the pattern of a beating heart,is life.Even after all these years,I want to get better and better. 5 I find it hard to stop! Dancing reminds me I’m alive.〞
A.So why do we dance?
B.Dance in the U.S.is everywhere.
C.If you like dancing outdoors,come to America.
D.My older students say it makes them feel young.
E.I keep practicing even when I’m extremely ti red.
F.Dancing seems to change their feeling completely.
G.They stayed up all night long singing and dancing.
【语篇导读】舞蹈的历史比人类创造的文字还要早。
热爱舞蹈吧,它给你带来的好处超乎想象。
1.B 由后文提到的不同跳舞地点和场合可知,答案为B项,强调在美国舞蹈无处不在。
2.D 由上文的“Bridges runs dance classes for all ages.〞可知,Bridges举办的舞蹈培训班中各个年龄段的学员都有,所以选D项,其中提到“My older students〞,与前后文一致。
3.A 后文通过一对年轻夫妇为例来说明跳舞的好处,所以答案为A项,采用一问一答的形式。
4.F 由上文“They arrive at the class in low spirits and they leave with a smile.〞可知,这对夫妻来学舞蹈的时候情绪低落,跳完舞后却带着笑容离开,这说明舞蹈可以改变人的心情,
所以答案为F项。
5.E 由后文“I find it hard to stop!〞可知,Andrea Hillier发现舞蹈一旦跳起来就很难停下来,和选项E中的“I keep practicing〞相一致,表示即便是很累的时候也不愿停下来。
Ⅲ.语篇填空
In order to understand the role and function of belief in our society,one way is to compare the 1. (different) between a society with belief and a
society without it.And through this process of comparison,it might be easier for us
to understand 2. important belief really is.
Without belief,we do not know what we are fighting 3..This is the fundamental difference between someone who has 4. belief system and someone who does not.A parent who is working so hard for the benefits and financial security of the children tend to give more and complain 5. .A man or a woman in
love,who is trying to maintain or change their situation in the belief that they
could one day be with their beloved ones,would not even feel the burden of work.A student,who 6. (strong) believes that a brighter future is available,would not mind a few extra hours to be better academically.And a public servant,who makes the interest of the general public as priority,would not mind 7. (burn) some late night oil so that the required work could 8.(finish) in
high quality.For all the examples mentioned above,we can easily imagine how the situation would change dramatically when they do not have the belief system of their own.
It’s a given fact 9. life is hard but whatever difficulties
occur,those 10. belief is stronger are more likely to overcome them successfully.
答案与解析
【语篇导读】本文是一篇议论文。
信仰是人生强大的前进动力和精神食粮,会让我们更加坚决目标,克制困难,勇往直前。
1.differences 考察名词复数。
根据语境可知:理解信仰角色和功能的一种方法是比照一下有信
仰和无信仰社会的区别。
difference为可数名词,根据常识可知,区别不止一处,故用名词复数。
2.how 考察宾语从句。
连接副词how引导宾语从句,how做状语,修饰形容词important。
3.for 考察介词。
根据语境可知:生活中没有信仰,我们就没有奋斗目标。
fight for 为固定搭配,意为“为……奋斗〞。
4.a 考察冠词。
根据语境可知:人们有无信仰差距是非常大的。
此处表示泛指,一种信仰体系,故
用不定冠词a。
5.less 考察比拟级。
根据语境可知:为给孩子提供稳定的物质保障而努力工作的父母,他们在生
活中付出得多,抱怨得少。
此处表示比照,根据前面的more,可知用less。
6.strongly 考察副词。
句意:坚信有美好未来的学生,为了取得好成绩不会介意每天多学几个小时。
副词strongly做状语修饰动词believe。
7.burning 考察非谓语动词。
句意:把人民利益放在第一位的公务员,不会介意晚上挑灯夜战以便高质量地完成所安排的任务。
mind doing sth.意为“介意做某事〞。
8.be finished 考察被动语态。
此处指高质量地完成所安排的任务,表示被动,故用被动语态。
9.that 考察同位语从句。
根据语境可知:生活是困难的,这是既定的事实。
连词that引导同位语从句,对名词 fact进展解释,that在同位语从句中不充当句子成分,无意义,但不能省略。
10.whose 考察定语从句。
此处语境为:不管生活中出现什么困难,那些有着更加坚强信仰的人总会成功地克制困难。
关系代词whose引导定语从句 whose belief is stronger,用来修饰先行词those。