山东省临沂实验学校2021届高三英语模拟卷6含解析

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

山东省临沂实验学校2021届高三英语模拟卷6(含解析)
(考试时间:100 分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。

2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。

回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。

3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。

第一部分阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。

A
2021 at Butlin’s
EASTER HOLIDAYS
Fri 3-Mon 20 April 2021
The Easter holidays are the perfect opportunities to shake off the winter coats, breathe in the fresh sea air and have your first paddle of the year in the sea. With lots of Easter-themed things to do, your kids can enjoy some of the more traditional Easter activities and shows.
Come with your family, make the most of the extra days off work and spend your Easter holidays with the people who matter most to you.
MAY HALF TERM
Fri 22 May-Mon 1 June 2021
The kids are off school, spring has come and there’s a bank holiday weekend in the mix; that means a trip to the seaside is a must! When the British weather’s playing ball, enjoy our outdoor activities, head to the beach and treat the family to an ice cream.
And if the weather’s not on our side, embrace the seaside in true British form while making the most of our indoor activity venues (场地) and brilliant live shows.
SUMMER HOLIDAYS
Fri 17 July-Fri 4 September 2021
Pack up the car and take your kids on a summer holiday to create long lasting family memories. Make the most of the beautiful beaches sitting on our resorts’ doorsteps, enjoy the Traditional Fairground and its unique rides, see live shows, and dive into our family pool; perfect for those not-so-sunny summer days.
CHRISTMAS HOLIDAYS
Fri 4 Dec 2021-Sat 2 January 2021
Join us throughout December as we transform our resorts into festive(节日的) wonderlands, with particular live
Christmas shows and activities for all ages.
Whether it’s seeing a festive show, sitting down to eat together or wrapping up for a wander along the beach on Christmas Eve, we’re sure the whole family will leave feeling sparkly on the outside and warm and fuzzy on the inside.
1. What can you do at Butlin’s during the MAY HALF TERM?
A. Visit a bank.
B. Play ball.
C. Enjoy the beach.
D. Observe the weather.
2. Which holiday has the longest time?
A. EASTER HOLIDAYS
B. MAY HALF TERM
C. SUMMER HOLIDAYS
D. CHRISTMAS HOLIDAYS
3. Who are these holidays mainly intended for?
A. Families.
B. Students.
C. Kids.
D. Adults. 【答案】1. C 2. C 3. A
【解析】
这是一篇应用文。

文章介绍了四个适合和家人出去游玩的节假日活动以及具体信息。

【1题详解】
细节理解题。

根据MAY HALF TERM中When the British weather’s playing ball, enjoy our outdoor activities, head to the beach and treat the family to an ice cream. 当英国的天气可以打球的时候,我们可以享受户外活动,去海滩,请家人一起吃冰激凌。

可知,在MAY HALF TERM期间,你能在Butlin享受海滩。

故选C项。

【2题详解】
细节理解题。

根据SUMMER HOLIDAYS中Fri 17 July-Fri 4 September 2021从2020年7月17日至9月4日。

可知,UMMER HOLIDAYS拥有最长的假期。

故选C项。

【3题详解】
推理判断题。

根据EASTER HOLIDAYS中Come with your family, make the most of the extra days off work and spend your Easter holidays with the people who matter most to you. 和你的家人一起来吧,充分利用这额外的休息日,和对你最重要的人一起度过复活节假期。

MAY HALF TERM中When the British weather’s playing ball, enjoy our outdoor activities, head to the beach and treat the family to an ice cream. 当英国的天气可以打球的时候,我们可以享受户外活动,去海滩,请家人一起吃冰激凌。

SUMMER HOLIDAYS中Pack up the car and take your kids on a summer holiday to create long lasting family memories. 收拾好车,带着你的孩子去度暑假,创造一个长久的家庭回忆。

CHRISTMAS HOLIDAYS中we’re sure the whole family will leave feeling sparkly on the outside and warm and fuzzy on the inside. 我们确信全家人离开的时候都会感到外面闪闪发光,里面温暖舒适。

由此判断出,这些节日主要是为家庭准备的。

故选A项。

B
My violin is like a soul mate that whispers words of wisdom to me. Together, we’ve gone through both tears and happiness.
About 12 years ago, I made acquaintance with it following an order from my mom. Many hours of boredom were spent practicing it. And to make things worse, the disappointment in my teacher’s eyes as I played the wrong notes was like an invisible hammer, striking on my heart. One day, I finally decided: I hate it!
By chance, things changed when I was seven. I was at home lying on the sofa, wondering how those famous violinists dealt with this terrible dilemma. I searched online for the E-minor Concerto, a well-known violin work by German composer Felix Mendelssohn, and listened to it.
A beautiful and mysterious sound came from the violin as the bow moved across it. It was like the music slid over the flowers, rose up, and started to fill the air. The violin’s voice woke up the sun, made the trees green, and freshened the air. As the music changed, the sky turned back to gray. A gloomy shade covered the
grass as all the sunshine disappeared. I could hear children crying and men shouting. It was like an invisible claw had grabbed my heart tightly, making it unable to beat.
That glorious day set off my passion and interest in violin — I grabbed mine and never let it go. Before the memories faded, I stared at my instrument. Without hesitating, I picked it up, rosined(用松香擦) the bow, and began to play. Peace filled my heart.
My violin has been by my side for 12 years. When I feel happy, an energetic tune makes it even better; when I’m deep in sorrow, a peaceful tune washes it away, when I’m wal king on air, feeling especially pleased with my achievements, solemn(庄严的) tunes calm me down. Gradually, it has become a part of my life.
My violin, shall I compare you to a summer’s day?
4. What further contributed to the author’s dislike of violin-playing?
A. Orders from mum.
B. Boredom of practice.
C Loss of passion for violin. D. Disappointment in the teacher’s eyes.
5. What can be inferred from Paragraph 4?
A. The author’s feeling was continuously influenced by the music.
B. The weather actually changed because of the tune.
C. The sudden change made the author’s heart unable to beat.
D. The scenery outside the room was quite attractive.
6. Why did the author pick up the violin again?
A. The invisible hammer and claw are gone.
B. The beautiful imagination changed his attitude.
C. A famous tune aroused his interest and passion.
D. He was crazy about Felix Mendelssohn’s works.
7. Which of the following can be the best title for the text?
A. Deep love for music
B. My dislike and like of violin
C. An inspiring story of violin
D. Musical soul mate—violin
【答案】4. D 5. A 6. C 7. D
【解析】
【分析】
本文是一篇记叙文,作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成了生活的一部分,成了我的灵魂伴侣。

【4题详解】
细节理解题。

根据第二段中的And to make things worse, the disappointment in my teacher’s eyes as I played the wrong notes was like an invisible(隐形的) hammer, striking on my heart.可知,当作者演奏错误时老师失望的眼神加剧了作者对小提琴的不喜欢,故选D。

【5题详解】
推理判断题。

通过第四段中的It was like the music slid over the flowers, rose up, and started to fill the air. The violin’s voic e woke up the sun, made the trees green, and freshened the air. As the music changed, the sky turned back to gray.可知,这些对优美琴声的描写,表现了琴声对人心情的影响,人的心情会随着音乐而变化。

故选A。

【6题详解】
推理判断题。

根据第三段中的I searched online for the E-minor Concerto, a well-known violin work by German composer Felix Mendelssohn, and listened to it.和第五段中的That glorious day set off my passion and interest in violin - I grabbed mine and never let it go.可知,Felix Mendelssohn的E-minor Concerto这首曲子让作者对小提琴又有了兴趣和热情,故选C。

【7题详解】
主旨大意题。

文中作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成为了生活的一部分,成了灵魂伴侣。

Musical soul mate—violin概括了全文意思,又能吸引读者,适合作为标题。

故选D。

【点睛】主旨大意题的做题技巧。

1) 主旨大意题属于归纳概括题。

如有标题,标题中蕴含的信息往往是关键信息。

2) 找准文章的主题句是关键。

“主题句定位法”是一种行之有效的方法。

在答题时,我们可以:读首句抓大意;读尾句抓大意;读首尾段抓大意。

3.) 无明显主题句时高频信息词,任一篇文章都是围绕某个主题展开的,因此,有的文章中
最明显的特点之一是有一个反复出现的中心词,即高频词,也叫做主题词。

抓住了它,便容
易抓住文章的中心。

比如小题4,文中作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成为了生活的一部分,成了灵魂伴侣。

Musical soul mate—violin概括了全文意思,又能吸引读者,适合作为标题。

故选D。

C
On my fourth day in a self-driving car, I finally felt comfortable enough to let it stop itself. Before then, I'd allowed the car-a Volvo S90 sedan-to control the direction, with my hands still on the wheel, and to adjust speed in traffic. By Day 4, I was ready to make a jump into the future.
With the car traveling on a busy road, I activated the driverless mode. Soon, a traffic light turned red. For a split second, I prepared to get on the brakes. There was no need. The cameras and computers in the Volvo recognized the traffic conditions and smoothly began applying the brake.
If you're anything like most people, you're familiar with this anxiety. Almost 80 percent of Americans fear traveling in a self-driving car, a recent survey found.
Researchers at the University of Chicago have conducted some clever experiments studying the phenomenon. They asked participants to complete tasks and compare their performance with a computer system's. After the computer made a mistake, people were unwilling to use it again. After the people made mistakes, their self-confidence wouldn't change. It didn't matter that the human beings made more mistakes than the computer. So it is with driving. More than 37,000 Americans died in crashes last year, most from human error. The death count from cars goes beyond that from guns. So if you are shocked and angry by guns and want things to change, you should feel the same about car crashes.
Technology creates an opportunity to save lives. Computers don't get drunk or distracted by text messages, and they don't have blind spots. Just look at commercial airlines: Automation has helped all but get rid of deadly crashes among American air carriers. The last one happened in 2009.
The technology for self-driving cars still isn't good enough. But it is improving rapidly. Within a few years, many cars will have advanced crash-avoidance systems and driving will be revolutionized sooner than many people now understand.
8. How does the author introduce the topic?
A. By offering a piece of news.
B. By giving background information.
C. By describing an experience.
D. By introducing a latest car.
9. What can be learnt about the participants of the experiments?
A. They tended to accept the computer's faults.
B. They seemed to care little about their own mistakes.
C. They felt less confident after making mistakes.
D. They performed better than computer systems.
10. The author mentioned commercial airlines___________.
A. to prove the advantage of technology
B. to assess the security of driverless cars
C. to find fault with computers
D. to advertise for the commercial airlines
11. What does the author expect of the self-driving car?
A. I'll avoid deadly crashes entirely.
B. It'll occupy the market in a short time.
C. It'll be bettered in every possible way.
D. It'll be popularized sooner than expected.
【答案】8. C 9. B 10. A 11. D
【解析】
【分析】
这是一篇夹叙夹议文。

文章中作者先是通过自己驾驶自动汽车的经历来说明了最近的一项调查发现,近80%的美国人害怕乘坐自动驾驶汽车。

而芝加哥大学的研究人员进行了一些巧妙的实验来研究这一现象,结果发现电脑出了错误后,人们就不愿再用它了。

当人们犯了错误之后,他们的自信并不会改变。

文章还说明了电脑技术的优势以及作者对自动驾驶汽车的期待。

【8题详解】
推理判断题。

根据文章前三段主要描述了作者第四天驾驶自动驾驶汽车时的经过,在路上,
交通灯变红了刹那间,作者准备踩刹车,这是没有必要的,沃尔沃车上的摄像头和电脑识别出了交通状况,并开始平稳地刹车。

结合第三段中Almost 80 percent of Americans fear traveling in a self-driving car, a recent survey found.可知最近的一项调查发现,近80%的美国人害怕乘坐自动驾驶汽车。

第四段中则开始论述文章的主题。

由此可推知,作者通过描述一个自身经历来引入主题。

故选C。

【9题详解】
推理判断题。

根据第四段中They asked participants to complete tasks and compare their performance with a computer system's. After the computer made a mistake, people were unwilling to use it again. After the people made mistakes, their self-confidence wouldn't change. It didn't matter that the human beings made more mistakes than the computer.可知他们要求参与者完成任务,并将他们的表现与电脑系统进行比较。

电脑出了错误后,人们就不愿再用它了。

当人们犯了错误之后,他们的自信不会改变。

人类犯的错误比计算机多并不重要。

由此可推知,实验参与者似乎对自己的错误毫不在意。

故选B。

【10题详解】
推理判断题。

根据倒数第二段中Technology creates an opportunity to save lives. Computers don't get drunk or distracted by text messages, and they don't have blind spots.Just look at commercial airlines: Automation has helped all but get rid of deadly crashes among American air carriers.可知技术创造了拯救生命的机会。

电脑不会喝醉或被短信分心,也没有盲点。

看看商业航空公司:自动化几乎帮助所有美国航空公司摆脱了致命的坠机事故.由此可推知,作者提到商业航空公司是为了证明技术的优势。

故选A。

【11题详解】
推理判断题。

根据最后一段中The technology for self-driving cars still isn't good enough. But it is improving rapidly. Within a few years, many cars will have advanced crash-avoidance systems and driving will be revolutionized sooner than many people now understand.可知自动驾驶汽车的技术还不够好。

但它正在迅速改善。

几年之内,许多汽车将拥有先进的防撞系统,驾驶技术将比现在人们所了解的更快地发生革命性变化。

由此可推知,作者对自动驾驶汽车的期望是它会比预期更早地普及。

故选D。

【点睛】推理判断题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意义和深层意义。

推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题,做这类题目时,同学们应严格依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气等,
找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词语,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。

以本文第二题为例,根据第四段中They asked participants to complete tasks and compare their performance with a computer system's. After the computer made a mistake, people were unwilling to use it again. After the people made mistakes, their self-confidence wouldn't change. It didn't matter that the human beings made more mistakes than the computer.可知他们要求参与者完成任务,并将他们的表现与电脑系统进行比较。

电脑出了错误后,人们就不愿再用它了。

当人们犯了错误之后,他们的自信不会改变。

人类犯的错误比计算机多并不重要。

由此可推知,实验参与者似乎对自己的错误毫不在意。

故选B。

D
It is believed that around half the US adult population will be obese (肥胖的) by 2030, while one in four will fall into the severely obese category. This is according to a new study led by the Harvard T.H. Chan School of Public Health, which found that levels of obesity are increasing in every state. Indeed the predictions show that levels of severe obesity could be higher than 25 percent in half of states.
“Especially striking was our finding that among adults with very low income (less than $20,000 per year), severe obesity is predicted to be the most common in 44 states—almost everywhere in the US,” a researcher said.
The research was carried out to inform state policymakers—and perhaps help change the tendency. The study authors say the best form of attack is prevention. Limiting intake of sugar is stressed as one of the most effective and cost-effective methods for reducing obesity levels, and a tax likely to save more money than it costs.
Sugar (and the sugar industry) has come under fire for its role in promoting obesity. Indeed, one recent study published in September 2021 puts responsibility for today’s obesity epidemic (流行病) firmly on the shoulders of sugar, concluding high-sugar diets during childhood in the seventies and eighties could be behind the rise.
“We knew from previous work that obesity is increasing in the US, and that some states and demographic groups (人群) are at higher risk, but we were surprised that even the states with the lowest obesity will be above 35 percent in 2030—a level
currently considered high, a researcher told Newsweek. What is clear is that we will not be able to treat our way out of this epidemic—achieving and keeping weight loss is difficult—so prevention efforts will be key to making progress in this area.”
12. What’s the most surprising finding in the study?
A. Over 25% of people will be seriously obese.
B. Levels of obesity are increasing in every state.
C. poor adults are more likely to be severely obese.
D. Half of the US adults will be overweight by 2030.
13. What is the best way to solve the problem according to the passage?
A. To reduce the tax.
B. To limit intake of sugar.
C. To reduce obesity level.
D. To inform policymakers.
14. What does the underlined word “fire” actually refer to in paragraph 4?
A. Blame from researchers.
B. Rapid chemical change.
C. Current obesity epidemic.
D. High-sugar diets.
15. What’s the main idea of the last two paragraphs?
A. Obesity is increasing everywhere in the US.
B. All states in America are at the same level of obesity.
C. Maintaining weight loss is a good way to deal with obesity.
D. Diets with less sugar are vital to preventing the problem of obesity.
【答案】12. C 13. B 14. A 15. D
【解析】
这是一篇说明文。

研究人员估计到2030年,美国成年人将有一半肥胖,四分之一的人将严重肥胖,每个州的肥胖水平都在上升。

这项研究是为了告知国家政策制定者,这或许也有助于改变这一趋势。

该研究的作者认为最好的攻击形式是预防,即限制糖的摄入量。

【12题详解】
细节理解题。

根据第二段中“Especially striking was our finding that among adults with very low income (less than $20,000 per year), severe obesity is predicted to be the most common in 44 states—almost everywhere in the US,” a researcher said. 一名研究人员说:“尤其让人吃惊的是,我们的研究发现,在收入极低(每年不到2万美元)的成年人中,严重肥胖预计将在44个州最为普遍——几乎在美国各地都是如此。

”可知,这项研
究最令人惊讶的发现是贫穷的成年人更有可能严重肥胖。

故选C项。

【13题详解】
细节理解题。

根据第三段中Limiting intake of sugar is stressed as one of the most effective and cost-effective methods for reducing obesity levels限制糖的摄入被强调为降低肥胖水平的最有效和最划算的方法之一。

可知,解决这个问题的最好方法是限制糖的摄入量。

故选B项。

【14题详解】
词义猜测题。

根据第四段中Sugar (and the sugar industry) has come under fire for its role in promoting obesity. Indeed, one recent study published in September 2021 puts responsibility for today’s obesity epidemic (流行病) firmly on the shoulders of sugar 糖(以及制糖业)因其在促进肥胖方面的作用而受到_________。

事实上,2021年9月发表的一项最新研究将当今肥胖流行的责任完全推到了糖的肩上。

由把肥胖的责任推到糖的肩上,可知,这是研究人员责备糖的不良影响,因此猜测划线词fire实际指的是“来自研究人员的责备”。

故选A项。

【15题详解】
主旨大意题。

根据第四段中Sugar (and the sugar industry) has come under fire for its role in promoting obesity. 糖(以及制糖业)因其在促进肥胖方面的作用而受到抨击;以及最后一段中What is clear is that we will not be able to treat our way out of this epidemic—achieving and keeping weight loss is difficult—so prevention efforts will be key to making progress in this area. 很明显,我们将无法摆脱这种流行病——实现和保持体重减轻是困难的——所以预防工作将是在这一领域取得进展的关键。

可知,最后两段的大意是少吃糖对预防肥胖至关重要。

故选D项。

第二节 (共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。

选项中有两项为多余选项。

Criticism (批评) is harmful to healthy relationships. It’s okay to expre ss disappointment if someone is behaving in a way that hurts you. ____16____ The following are some ways to catch criticism before it begins.
____17____ Before you criticize, pause and consider whether you really need to say anything at all. If someone did something to get on your nerves, would you really need to point it out? Sometimes, it’s best to let small rudeness go Take a few deep
breaths and leave the room instead of criticizing.
Be realistic. Critical people often have very high expectations of those around them. Your tendency to criticize may come from expecting too much from others. Sometimes you may find yourself consistently annoyed or disappointed with others. ____18____
Separate the individual from their actions. Critical people often focus on the negative aspects of a situation or a person, failing to see good qualities alongside negative ones. If you find yourself making assumptions about a person’s character, stop yourself. ____19____ We all behave poorly sometimes, but a single action is not a reflection of character.
Focus on positives.Oftentimes, being critical results from how you’re choosing to see a situation. ____20____ However, the vast majority of people have good qualities that outweigh the bad ones. Try to focus on a person’s posi tive qualities over their negative ones.
A. Never criticize others.
B. Think before you speak.
C. Everyone has drawbacks and imperfections.
D. It may be a good idea to adjust your expectations.
E. We should focus on other people’s disappointing actions.
F. Try to separate a disappointing action from the person doing the action.
G. Being overly critical, however, can cause tension in a relationship over time. 【答案】16. G 17. B 18. D 19. F 20. C
【解析】
这是一篇说明文。

文章指出了批评有害于健康的关系,并提出了在开始批评之前控制它的一些办法。

【16题详解】
根据下一句The following are some ways to catch criticism before it begins. 下面是一些在批评开始之前控制它的方法。

可知,此处内容与批评不恰当带来不好的影响有关,选项G“然而,过度批评会导致关系长期紧张。

”符合语境。

故选G。

【17题详解】
根据下一句Before you criticize, pause and consider whether you really need to say anything at all.在你批评别人之前,停下来想一想你是否真的需要说些什么。

可知,此处内容与三思而后言有关,选项B“三思而后言。

”符合语境,为短文的小标题。

故选B。

【18题详解】
根据上文Your tendency to criticize may come from expecting too much from others. Sometimes you may find yourself consistently annoyed or disappointed with others. 你批评的倾向可能来自于对别人期望过高。

有时你会发现自己总是对别人感到恼火或失望。

可知,此处内容与调整自己的期望值有关,选项D“调整你的期望值可能是个好主意。

”符合语境。

故选D。

【19题详解】
根据上文Separate the individual from their actions. 把个人和他们的行为分开。

可知,此处内容与把个人的行为与个人区分开有关,选项F“试着把一个令人失望的行为和正在做这个行为的人区分开来。

”符合语境。

故选F。

【20题详解】
根据下文However, the vast majority of people have good qualities that outweigh the bad ones. Try to focus on a person’s positive qualities over their negative ones. 然而,绝大多数人的优点多于缺点。

试着关注一个人的积极品质而不是消极品质。

可知,此处内容与每个人都有缺点有关,选项C“每个人都有缺点和不完美。

”符合语境。

故选C。

第二部分语言运用 (共两节,满分 30 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

At the heart of the shop’s popularity is its_____21_____staff:Almost everyone has an intellectual(智力的)or developmental disability.
The coffee shop was opened in 202X by Amy Wright and her husband,_____22_____by two of her four children Beau and Bitty,who have Down syndrome(唐氏症).
When the couple discovered that most people with intellectual and developmental disabilities could never find an employer who would even give them a(n)_____23_____,they decided to do something about it.
“It_____24_____me like a flash of lightning:a coffee shop! “Wright said. “It
would be the perfect environment for bringing people together. Seeing the
staff_____25_____customers at the door, preparing food,serving orders and cleaning tables,people would realize how____26____they are. ”
When the shop opened,it immediately had_____27_____out the door. National press attention_____28_____,and six months later,it had to move to a_____29_____space.
Today,the store employs 40 people with disabilities,who are really good at their jobs.
What makes Amy most proud is the________30________it has built in the community. “Every day,people say,‘You’ve made my day. Thank you. ’That’s a feeling of happiness most people don’t get elsewhere, and it's what____31____ people back here,”she said. “This is a place where people can____32____with those with disabilities and realize how much more alike we are than different. It’s____33____a cup of coffee. It's a human rights movement. It's given our employees the respect and a sense of being_____34_____that they deserve. For many employees,it's their first job, and their_____35_____fills the air. ”
21. A. professional B. unique C. active D. talented
22. A. accompanied B. controlled C. impressed D. inspired
23. A. interview B. appointment C. reason D.
invitation
24. A. moved B. encouraged C. struck D. affected
25. A. greeting B. observing C. gathering D. finding
26. A. capable B. generous C. reliable D. considerate
27. A. waiters B. activities C. lines D. guards
28. A. agreed B. continued C. responded D. followed
29. A. farther B. larger C. quieter D. nearer
30 A. background B. balance C. bridge D.
tradition
31. A. holds B. calls C. forces D. draws
32. A. interact B. discuss C. play D. work
33. A. nothing but
B. far from
C. above all
D. more than 34. A. admired`
B. valued
C. separated
D.
protected
35. A. ambition B. humor C. joy` D. patience 【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. A 26. A 27. C 28. D 29.
B 30.
C 31.
D 32. A 33. D 34. B 35. C
【解析】
本文是一篇记叙文,讲述了受到自己患有唐氏综合症的
孩子的启发,艾米·赖特和丈夫开了一家特殊的咖啡店,店里的员工都是有智力障碍或发育障碍的残疾人,这家店在当地社区大受欢迎,而且还得到了国家媒体的关注。

【21题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:这家店的人气核心是其独特的员工:几乎每个人都有智力障碍或发育障碍。

A. professional 专业的;B. unique 独一无二的;C. active 积极的;D. talented 有天赋的。

空后一句说几乎每个员工都有智力障碍或发育障碍,因此这家店的员工是独特的,故选 B 。

【22题详解】
考查动词词义辨析。

句意:这家咖啡店由艾米·赖特和丈夫于202X 年开办,灵感来自他们四个孩子中的两个——博和贝蒂,他俩患有唐氏综合症。

A. accompanied 陪伴;B. controlled 控制;C. impressed 使人印象深刻;D. inspired 鼓舞、给人以灵感。

上文说这家店的员工很独特,几乎每个人都有智力障碍或发育障碍,空后一句又说艾米·赖特的孩子博和贝蒂都患有唐氏综合症,因此他俩是她开这家咖啡店的灵感来源,故选 D 。

【23题详解】 考查名词词义辨析。

句意:当这对夫妇发现大多数有智力障碍或发育障碍的人甚至得不到一个面试机会时,他们决定做点什么。

A. interview 面试;B. appointment 约会;C. reason 理由;D. invitation 邀请。

上文说艾米·赖特和丈夫开的这家咖啡店给有智力障碍或发育障碍的人提供工作的机会,因此此处是说很多雇主都不愿意给那些有智力障碍和发育障碍的人面试的机会,故选 A 。

【24题详解】
考查动词词义辨析。

句意:赖特说:“我突然想到开一家咖啡店,这将是把这些人召集在一起的完美环境,看到他们在门口招呼顾客、准备食物、上咖啡、收拾桌子,人们就会意识到
他们是多么能干。

A. moved 移动、感动;B. encouraged 鼓励;C. struck 使某人突然想到,击打;D. affected 影响。

根据空后的“me like a flash of lightning: a coffee shop!”可知,她突然有了一个想法——开一家咖啡店来帮助有智力障碍或发育障碍的人就业,故选C。

【25题详解】
考查动词词义辨析。

句意同上。

A. greeting 问候、迎接; B. observing 观察;C. gathering 聚集; D. finding 找到。

根据空后的“customers at the door,preparing food,serving orders and cleaning tables”可知,服务员要负责招呼客人、准备食物,端咖啡和收拾桌子等工作,故选 A。

【26题详解】
考查形容词词义辨析。

句意同上。

A. capable 有能力的;B. generous 大方的;C. reliable 可信赖的;D. considerate 体贴的。

空前说这些残疾服务员负责招呼客人、准备食物,端咖啡和收拾桌子等工作,人们看到他们像正常人一样工作自然会觉得他们也是有用之人,故选A。

【27题详解】
考查名词词义辨析。

句意:当咖啡店开门营业时,门口立刻排起了长队。

A. waiters 服务员;
B. activities活动;
C. lines 队列;
D. guards 门卫。

空后一句说全国媒体的关注随之而来,六个月后,它不得不搬到更大的地方,这说明该店生意火爆,开门营业的时候,顾客就排起了长队,故选 C。

【28题详解】
考查动词词义辨析。

句意:国家媒体的关注随之而来,六个月后,它不得不搬到更大的地方。

A. agreed 同意;
B. continued 继续;
C. responded 回应;
D. followed 跟随。

空前一句说这家咖啡店的生意火爆,开门营业的时候,顾客就排起了长队,这也引起了国家媒体关注(国家媒体的关注随之而来),故选 D。

【29题详解】
考查形容词词义辨析。

句意同上。

A. farther 更远;B. 1arger 更大;C. quieter 更安静;
D. nearer 更近。

空前说这家咖啡店的生意火爆,开门营业的时候,顾客就排起了长队,而后又引起了国家媒体关注,因此由于顾客爆满,小店的规模已经不够用了,需要扩大店面——搬到一个空间更大的地方,故选 B。

【30题详解】。

相关文档
最新文档