2020-2021学年新教材英语北师大版必修第二册课时作业:5.4 Part 4 Lesson 3
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
姓名,年级:
时间:
Part 4 Lesson 3 Race to the Pole
必备知识基础练进阶训练第
一层
1.I am going to learn to ________ (滑雪) during the winter holiday。
2.My mother bought me a pair of ________ (靴子)as my birthday gift。
3.I am making every effort to be ________ (高兴的)every day whatever happens。
4.She finally achieved her ________ (抱负) of becoming a writer。
5.Make full use of today and make a good ________ (准备) for tomorrow。
6.The ________ (探险者) kept a journal of his adventure。
7.The ________ (队长) of our team has resigned。
8.Warmth melted some of the ________ (极地的) ice。
9.These facts are enough to ________ (证明) that she is right。
10.There are two long rivers within the ________ (大陆).
Ⅱ。
单句语法填空
1.It is hard for me to give a speech without ________ (prepare).
2.Success must be ________ (base) on a clear goal and hard work。
3.If you are worried about your health, share your ________ (anxious) with your doctor.
4.The fans were shouting and ________ (cheer) when the team scored another goal。
5.What is the ________ (distant) between Beijing
and Guangzhou?
6.Mothers are always highly ________ (ambition) for their children.
7.A big program of oil ________ (explore) has begun off shore.
8.The secret of success is ________ (honest) and fair dealing.
9.No one doubts your ________ (sincere).
10.Our soldiers were fighting with the enemy ________ (brave).
Ⅲ。
短语填空
break down, in preparation for, make progress, at one time, put on, on the way to, have difficulty in doing。
.。
, carry on, leave for, for nothing 1.Let’s collect new material ________________ the experiment.
2.I hope we can ________________ in the coming year。
3.I lost my cellphone ________________ the zoo.
4.We ________________ finding a parking place。
5.________________ the school were mainly attached to the church。
6.Tomorrow, he will ________________ Japan to attend an important meeting。
7.You gave me the wrong address and made me go all that way ________________.
8.Her bravery has given him the will to ________________ with his life and his work.
9.My car ________________ suddenly when I was driving along the road。
10.It is cold outside. You should ________________ more clothes.
Ⅳ。
语法专练
请根据要求写出所给单词的相应形式。
explorer→________(动词)
preparation→________(动词)
base→________(形容词)
anxiously→________(名词)
cheerful→________(动词)
distant→________(名词)
polar→________(名词)
hope→________(形容词)
ambition→________(形容词)
sad→________(名词)
Ⅴ。
课文语法填空
The race to the South Pole was between Captain Scott and the Norwegian explorer Roald Amundsen。
Captain Scott left London to begin his journey to Antarctica on 1 June,1910。
On his way to Antarctica, he received a message from Amundsen 1。
________ said he was going south, too. Then the race began.
To get prepared for their journeys the next year,both teams organised their food 2。
________ (base)during the polar summer of 1910~1911。
Then came the total 3.________ (dark) of the polar winter。
The two explorers waited 4.________ (anxious) for spring。
The first to leave was Amundsen, who set off on 8 September, 1911, with teams of dogs 5.________ (pull) the sledges。
All his men were on skis. Because of this, he made rapid progress. On 1 November, Scott left and soon 6.________ (have) problems. His two sledges broke down and then the horses had difficulties with the snow and the cold。
As 7。
________ result, Scott and his men had to push the sledges 8。
________ (them)。
So, when Scott and his four team members finally arrived at the Pole, they were shocked to see the Norwegian flag there. They realised that they had failed to win the race.
Then, they prepared for the return journey。
It was one of the 9.________ (bad) in the history of exploration. They had to face 800 miles of hard pushing. They were soon very tired and what was worse, they were running out 10。
________ food。
Unfortunately, they didn’t make it to their food base。
The news of Scott's death was really shocking. But the great courage shown by Scott and his team members made them heroes。
关键能力综合练进阶训练第
二层
Ⅰ.阅读
A
No sooner had we found coverage of the tornado (龙卷风) from the TV than it was on top of us。
It was the loudest thing I have ever heard. The wind began to roar (咆哮) through the house. We had three flights of steps (三段楼梯) to get to the first floor。
The closet down there is underneath a brick staircase, which seemed like the strongest place in our house to wait things out。
It felt as if there were no floor underneath me as the wind lifted me off my feet. As we finally reached the last flight of steps, our front door blew out. Glass flew everywhere。
Suddenly, a threefoot。
long tree branch hit the doorframe。
It flew over our heads, missing us by inches。
Had we been one step up, it would have killed us。
We got close to the staircase only to hear the loud sound of our garage door coming off. The back wall of the house followed and was torn off into the darkness outside. By the time I reached the closet, the tornado had been over us for about a minute. Jimmy pushed me down to the
closet floor, but he couldn't get inside himself because of the wind. I got Jimmy's arm and tried to bring Jimmy with it. My knees were full of glass, but in that moment,I felt no pain。
If I had let go, Jimmy would have flown right out the back of the house and into the bay. All of a sudden, Jimmy lifted off his feet like people in tornadoes do in the movies。
I thought he was gone. And then everything stopped。
He landed on his feet. In those first quiet moments, I couldn't believe it was over.
The tornado lasted four minutes. To us, it felt like a lifetime. In that time, four of the twelve town houses in our unit were completely destroyed. Of the houses left standing, ours suffered the most damage。
Amazingly,none of us were severely injured。
1.What do we know from the text?
A.Their house was one of the houses in the unit that were completely destroyed。
B.It was hard to make it to the first floor because there was no floor underneath them.
C.They decided to hide in the brick staircase because it was the strongest place to hide。
D.If the tornado hadn't stopped in time, Jimmy would have been blown away into the darkness。
2.What happened first when they got close to the staircase?
A.They heard that the garage door came off。
B.The author was pushed down to the closet by Jimmy。
C.A tree branch hit the doorframe and flew over their heads.
D.The back wall of the house tore off into the darkness outside.
3.Which of the following words can best describe their experience?
A.Thrilling but smooth。
B.Frightening but lucky.
C.Suffering and miserable。
D.Painful and unfortunate.
4.Which of the following might be the best title for the text?
A.Love Defeats Everything
B.A Tornado on the Way
C.An Unforgettable Experience
D.The Life。
Long 4 Minutes
B
Stonehenge, the world。
famous circle of stone columns may have had a brother. A much bigger, older brother.
University of Bradford researchers announced they had discovered about 100 stones covering several acres thought to have been built around 4,500 years ago。
The Stonehenge Hidden Landscapes Project discovered the monument, which is near Durrington Walls, also known as “superhe nge". Stonehenge, which is believed to have been completed 3,500 years ago, is about 2 miles away。
“What we are starting to see is the largest surviving stone monument, preserved underneath a bank, which has ever been discovered in Britain and possibly in Europe," said Vince Gaffney.
The evidence was found under 3 feet of earth. Some of the stones are thought to have stood 15 feet tall before they were_toppled. “Our radar data has shown an amazing row of up to 90 standing stones, a number of which have survived after being pushed over, and a large bank placed over the stones." said professor Wolfgang Neubauer, director of the Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology。
“In the east, up to 30 stones..。
have survived below,
" he said. “The extraordinary scale and details of the evidence produced by the Stonehenge Hidden Landscapes Project, are greatly changing our understanding of Stonehenge and the world around it," Neubauer added。
“Everything written before about the Ston ehenge landscape and the ancient monuments within it will need to be rewritten,” said Paul Garwood, a scientist and lead historian on the project at the University of Birmingham. The findings were announced on the fist day of the British Science Festival being held at the University of Bradford。
5.Compared to the Stonehenge, the superhenge is believed to be ________.
A.1,000 years earlier
B.1,000 years later
C.3,500 years earlier
D.4,500 years earlier
6.What do researchers think of the superhenge?
A.It is the biggest monument discovered in the world。
B.It was built much later than the Stonehenge。
C.It is the largest surviving stone monument found in England.
D.It is better protected than the Stonehenge.
7.What do the underlined words “were toppled” most probably mean?
A.Set up. B.Pushed down。
C.Moved away. D.Brought up.
8.What is the best title of the passage?
A.The southern England has many historic sites
B.The British Science Festival will be held again C.Bigger Brother to Stonehenge has been discovered D.The Project at the University of Birmingham
Ⅱ。
七选五
The Power of a Touch
Too often we ignore the power of a touch。
__1__ It can hurt and it can heal. Touch people in a negative way and you may get a strong reaction (反应)you didn’t expect。
Touch them in a safe and affectionate way, and you’ll probably get just a good response-only this one you will welcome。
Touch is powerful for infants。
__2__ Studies have shown that babies who lack touch have a significantly higher mortality rate (死亡率) than those who are held and cuddled (怀抱) by caring adults。
Touch is powerful for teenagers. Teens who are touched communicate better. Many adolescents assert their independence by refusing to be hugged by their parents。
__3__ That act of touch communicates love in a powerful way。
It will frequently break down emotional barriers and even help young people to “open” up and talk about what is on their minds。
Touch is powerful for adults. Both men and women who are touched are happier and healthier. According to University of Colorado researchers, most adults would like to be touched more. __4__
__5__ Learn the art of a caring touch and you'll discover a magical key that opens the lives and hearts of those you care about。
A.Touching is powerful.
B.Touch is powerful for the olders.
C.Newborns who are touched will grow healthily.
D.They need touching when they are hungry or suffering。
E.But most of them will accept a simple back or shoulder massage。
F.Negative touch as well as positive touch has a great
effect on emotions。
G.Holding a hand or offering a hug can warm hearts and heal relationships like nothing else can.
Ⅲ.完形填空
I grew up the “baby” of my family。
I was the __1__ of three sons。
My elder brothers handled most of the small routine tasks。
I spent my childhood with all the fun and none of the __2__.
By the time I entered my early teens,however, both of my brothers had moved __3__ our home。
My Dad had injured his back and become __4__。
We had moved to a mountain top house __5__ by a stove。
I soon found myself doing more work than I had ever done before. I __6__ our garden in the spring and summer. In the fall I __7__ and piled wood up to keep us __8__ in the winter months to come。
And all year round I __9__ heavy five gallon containers of water from a mountain spring back to our house __10__ we could have water to drink and cook with。
At first I __11__ and wasn’t satisfied。
After a while, though, I began to find __12__ in helping my parents that I loved so much。
I sang to myself while I piled wood up and smiled while I carried water。
I __13__ found myself helping my mom with the dinner dishes and cleaning. I started to __14__ something that I would carry with me the rest of my __15__ too: When your work is done in love, it isn’t work.
1.A。
smartest B.laziest
C.youngest D.strangest
2.A.effort B.preparation
C.patience D.responsibility
3.A.next to B.out of
C.along with D.owing to
4.A.confident B.disabled
C.talkative D.humorous
5.A.built B.supported
C.heated D.destroyed
6.A。
planted B.weeded
C.visited D.fenced
7.A.harvested B.recorded
C.carried D.admired
8.A.healthy B.apart
C.safe D.warm
9.A。
dragged B.dug
C.piped D.stored
10.A。
so B.while
C.because D.but
11.A。
lied B.quit
C.complained D.wandered
12.A.hope B.pity
C.pain D.joy
13.A。
even B.seldom
C.alone D.again
14.A.promote B.realize
C.confuse D.explained
15.A。
journey B.cash
C.life D.expense
Ⅳ。
语法填空
Once upon a time, there lived an old man who used to stick his nose into others' business。
He used to spread 1。
________ (rumor) about everyone he disliked. Likewise, one fine day, he 2.________ (start) to shout Jim was a thief. Because of that, Jim 3。
________ (arrest). As the investigation went on, the young man was proven innocent。
Jim felt humiliated (使蒙羞) as he walked back to his home after 4。
________ (get) released. He sued the old man for wrongly accusing him。
In the court, 5。
________ old man told the judge they were just comments and that they did not harm anyone。
The judge, before passing sentence on the case, said to the old man,“Write whatever you want 6。
________ (say)on a piece of paper。
Tear the paper 7.________ small pieces as you go back home。
Tomorrow, 8。
________ (come) back to hear the sentence。
” As the old man was walking back to his home, he did 9.________ the judge told him。
To this, the judge replied,“In the same manner,simple comments may destroy the honour of a man to such an extent that one is not able to fix it. The old man now realised his mistake and pleaded for 10.________ (forgive).”
Part 4Lesson 3Race to the Pole
必备知识基础练
Ⅰ.单词拼写
1.ski 2。
boots 3。
cheerful 4。
ambition 5。
preparation 6。
explorer
7.captain 8。
polar 9.prove 10。
continent
Ⅱ.单句语法填空
1.preparation 2.based 3.anxiety 4。
cheering 5。
distance
6.ambitious7.exploration8。
honesty 9.sincerity 10。
bravely
Ⅲ。
短语填空
1.in preparation for 2。
make progress 3。
on the way to
4.had difficulty in 5.At one time 6。
leave for 7。
for nothing
8.carry on 9.broke down 10。
put on
Ⅳ.语法专练
explore, prepare, basic, anxiety, cheer, distance,pole, hopeful, ambitious, sadness
Ⅴ.课文语法填空
1.答案与解析:which/that 考查定语从句。
此句中用关系代词which或者that替代先行词a message在从句中做主语。
2.答案与解析:bases 考查名词的数。
根据句意“两队人建立了他们的食物补给基地”可知,这里base应用复数形式。
3.答案与解析:darkness 考查名词。
由空格前的冠词the 和形容词total可知该空应用名词。
4.答案与解析:anxiously 考查副词。
用副词anxiously 修饰句子的谓语动词waited,表示“焦急地等待”。
5.答案与解析:pulling 考查非谓语动词.在with独立结构中,非谓语动词的形式与其前面的名词在逻辑上保持一致,这里dogs和pull the sledges之间是主动关系,所以用pulling。
6.答案与解析:had 考查时态。
从该句的时间状语和并列谓语动词left可知应用过去时。
7.答案与解析:a 考查冠词和固定短语。
短语as a result 表示“结果,因此”。
8.答案与解析:themselves 考查代词。
此处用反身代词表示Scott及队员“他们自己”推雪橇。
9.答案与解析:worst 考查形容词。
根据定冠词the和句意可知,这里用bad的最高级表示“他们的返程是人类探险史上最糟糕的事件之一"。
10.答案与解析:of 考查介词。
此空考查短语run out of“耗尽”。
关键能力综合练
Ⅰ.阅读
A
【语篇解读】本文是一篇记叙文,描述了作者和她的丈夫所经历的一次龙卷风,龙卷风虽然只持续了四分钟,却让作者感觉像是一生那么长。
1.答案与解析:D 细节理解题。
根据倒数第二段的“If I had let go, Jimmy would have flown right out the back of the house and into the bay。
All of a sudden, Jimmy lifted off his feet like people in tornadoes do in the movies。
I thought he was gone. And then everything stopped." 可知,如果龙卷风没有及时停止的话,Jimmy就会被刮走.故选D。
2.答案与解析:A 细节理解题。
根据第二段内容可知,C 项内容是在他们靠近楼梯前发生的,所以首先排除;根据第三段中的“We got close to the staircase only to hear the
loud sound of our garage door coming off。
The back wall of the house followed and was torn off into the darkness outside。
By the time I reached the closet, the tornado had been over us for about a minute。
Jimmy pushed me down to the closet floor,but he couldn’t get inside himself because of the wind。
”可知,“我们”靠近楼梯时,只听到车库门掉了下来,紧接着就是后面的墙不知道被吹到了哪里.当“我"挣扎到小房间时,龙卷风已过境一分多钟了.吉米把“我"推了进来,自己却进不来。
故选A。
3.答案与解析:B 推理判断题。
根据作者对这次龙卷风的描述可知,这次大风非常令人恐惧,根据最后的“Amazingly, none of us were severely injured。
”可知,他们也很幸运,故选B。
4.答案与解析:D 标题归纳题。
文章主要讲述了作者所经历的龙卷风虽然只持续了四分钟,但作者感觉犹如一生那么长.根据“The tornado lasted four minutes。
To us,it felt like a lifetime.”可知,以The LifeLong 4 Minutes作为标题最为贴切。
故选D。
B
【语篇解读】布拉德福德大学的研究者在英国的巨石阵附近发现了一个规模更大的巨石阵,该巨石阵的存在将会改变关于巨石阵描写的内容.
5.答案与解析:A 细节理解题。
根据第二段第一句中的thought to have been built around 4,500 years ago可知,超级巨石阵是在4 500年前建造的;而根据第二段第三句中的which is believed to have been completed 3,500 years ago 可知,巨石阵是3 500年前建造的;因此超级巨石阵早了1 000年。
6.答案与解析:C 细节理解题.根据第二段的“...is the largest surviving stone monument。
..has ever been discovered in Britain and possibly in Europe。
..”可知,C项与该意思相符。
7.答案与解析:B 词义猜测题。
根据“Some of the stones
are thought to have stood 15 feet tall before they were.。
.”中的to have stood可知,该词的意思应该是“倒塌;使倒塌”的意思,所以选B项.
8.答案与解析:C 主旨大意题。
根据文章第一段的“。
.。
may have had a brother。
A much bigger, older brother。
”可知,该文章主要讲述的是巨石阵还有一个“大哥哥”的事情.
Ⅱ.七选五
【语篇解读】本文是一篇说明文.主要说明触摸的力量以及在每个年龄段(婴儿、青少年、成人)所起的作用。
1.答案与解析:F 考查过渡衔接句。
根据下一句“它会伤人,也能治愈人”,再结合后面的进一步解释“in a negative way”“in a safe and affectionate way”可知,这是说消极的触摸或积极的触摸,故选F。
2.答案与解析:C考查过渡衔接句。
根据前面的“infants”和后面的“babies”可知,这里与婴儿有关,所以答案选有“Newborns”的C项。
3.答案与解析:E 考查过渡衔接句。
根据前一句中的“hug(拥抱)"和后面的“act of touch”都与身体接触相关,而选项E中有“back or shoulder massage”,故答案选E项。
4.答案与解析:G 考查细节注释句.根据这一段的第二句“被抚摸的男人和女人都更快乐,更健康.”可知选项G中的“warm hearts and heal relationships”与这些有关,故答案选G项。
5.答案与解析:A 考查主旨概括句。
根据前面的大标题“The Power of a Touch”以及下一句的“Learn the art of a caring touch。
.."可知作者在这里总结和强调触摸的重要性。
Ⅲ.完形填空
【语篇解读】本文为夹叙夹议体裁.随着我的长大,我开始在家里干更多的活,我发现当带着爱去工作时,它就不是工作了。
1.答案与解析:C 根据1空后的语境My elder brothers
handled most of the small routine tasks。
判断,我是三个儿子中年龄最小的。
2.答案与解析:D 前面提到I spent my childhood with all the fun ,说明作者不用负担任何责任(responsibility).
3.答案与解析:B 根据第二段后面的描述判断,他俩都离开(out of)了家。
4.答案与解析:B 前面提到My Dad had injured his back ,说明父亲残疾了.
5.答案与解析:C 根据by a stove判断,我们搬到了一座山顶上的用火炉取暖的房子.
6.答案与解析:B 根据前面I soon found myself doing more work than I had ever done before.可知,我在春天和夏天给花园除草。
7.答案与解析:C 根据后文and piled wood判断,在秋天我搬运和堆放木头。
8.答案与解析:D 根据后面语境in the winter months to come判断,在即将到来的冬季让我们保持温暖.
9.答案与解析:A 根据后文的heavy five gallon containers of water from a mountain spring判断,我全年都从山泉里拖每桶五加仑重的水.
10.答案与解析:A 前后句子在逻辑上为因果关系,所以用so.
11.答案与解析:C 根据and wasn’t satisfied判断,起初我抱怨。
12.答案与解析:D 根据At first I __11__ and wasn't satisfied。
After a while, though判断,过了一段时间,我开始在帮助我非常爱的父母中找到了快乐.
13.答案与解析:A 前面提到I sang to myself while I piled wood up and smiled while I carried water.,这里表示递进,我甚至帮我妈妈洗碗和打扫卫生。
14.答案与解析:B 这里表示我意识到某个道理。
15.答案与解析:C 根据前面提到的my early teens判断,我的余生也会带着这种认识。
Ⅳ.语法填空
【语篇解读】本文是记叙文。
从前,有个老人总是散布谣言,对别人产生了很严重的影响。
法官借助撕碎的纸片教导了他。
1.答案与解析:rumors 考查名词复数。
空后提到了“about everyone”,可见是很多,故填复数形式rumors。
2.答案与解析:started 考查时态。
根据全文的时态可知,此处应用一般过去时,故填started。
3.答案与解析:was arrested 考查时态和语态。
散布谣言之后Jim被逮捕了,并且应用一般过去时,故填was arrested.
4.答案与解析:getting 考查非谓语动词。
介词after 后的动词get需要填动名词形式,故填getting。
5.答案与解析:the 考查冠词.这里特指“散布谣言的这个老人”,表示特指,故填the.
6.答案与解析:to say 考查非谓语动词.want to do sth。
是固定搭配,意为“想要做某事”,故填to say。
7.答案与解析:into 考查介词。
tear sth. into pieces 意为“把某物撕成碎片”,故填into.
8.答案与解析:come 考查祈使句。
本句没有出现主语,且根据语气可知,此处应用动词原形开头构成祈使句,故填come。
9.答案与解析:as 考查连词。
as在这里表示“按照……方法”,引导后面的状语从句。
10.答案与解析:forgiveness 考查名词.此处的介词for 后应跟名词,故填forgive的名词形式forgiveness。