精品解析:江苏省无锡市2023-2024学年高三上学期期中教学质量调研测试英语试卷(解析版)

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

无锡市2023年秋学期高三期中教学质量调研测试
英语
注意事项及说明:
1. 试卷共150分,考试时间120分钟。

2. 答案一律写在答题卡上。

考试结束时,上交答题卡。

第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。

录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。

每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。

听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。

每段对话仅读一遍。

1. How does the man enjoy the view?
A. Through a telescope.
B. Through a camera.
C. Through a mobile phone.
2. Where does the conversation probably take place?
A. On the playground.
B. In a store.
C. In a gym.
3What will the speakers probably do next?
.
A. Eat at a restaurant.
B. Shop at a grocery store.
C. Have dinner with Jack’s mother.
4. When will the meeting be held?
A. On Wednesday.
B. On Thursday.
C. On Friday.
5. What are the speakers most probably talking about?
A. A bed.
B. A chair.
C. A blanket.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。

每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。

听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。

每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6、7题。

6. Which part of the body is the woman focusing on recovering now?
A. Her shoulder.
B. Her fingers.
C. Her arm.
7. Who probably helps the woman carry her groceries?
A. Her brother.
B. The man.
C. Her co-workers.
听第7段材料,回答第8、9题。

8. What are the speakers mainly talking about?
A. A magic school.
B. A costume party.
C. The movie Harry Potter.
9. What is the woman like?
A. Confident.
B. Funny.
C. Helpful.
听第8段材料,回答第10至13题。

10. What difficulty does the woman meet?
A. How to publish her book.
B. When to publish her book.
C. Where to publish her book.
11. What does the man suggest the woman do about her book?
A. Call a publisher.
B. Advertise it herself.
C. Ask the teacher for advice.
12How many pages does the woman’s book have?
.
A. About 200.
B. About 350.
C. About 700.
13. What will the woman give the man to read?
听第9段材料,回答第14至17题。

14. When might the birthday party be held?
A. On Thursday.
B. On Friday.
C. On Saturday.
15. What does Judy have to do on the day of the party?
A. Go to work.
B. Take the car for a check.
C. Drive her brother somewhere.
16. What gift will Dave give to Brad for his birthday?
A. A hat.
B. A gift card.
C. A C
D.
17. What will the speakers do at Brad’s birthday party?
A. Do some sports.
B. See a movie.
C. Watch a performance.
听第10段材料,回答第18至20题。

18. What is the clever thing about the mall?
A. Its location.
B. Its atmosphere.
C. Its shopkeepers.
19. What does Maria Larsson think of the mall?
A. Common.
B. Creative.
C. Modern.
20. Why is the mall special?
A. Because it’s fashionable.
B. Because it’s easily accessible.
C. Because it’s environmentally friendly.
第二部分阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

A
The traditional Chinese solar calendar divides the year into 24 solar terms. Start of Autumn, the 13th solar term, reflects the end of summer and the beginning of autumn. The fruitful season is approaching. The following are several things you should know about it.
“Autumn Tiger”
Although Start of Autumn indicates the beginning of autumn, hot weather won’t come to an end. The period of hot days after Start of Autumn, is called “Autumn Tiger”. Because of decreasing rainfall, it is even more sweltering (闷热的) during this period than during Major Heat.
Eating longans
The Start of Autumn period is harvest time for Taiwan longan. People believe that eating longan will help their children become senior officials.
Eating red beans
Starting from the Tang Dynasty and the Song Dynasty, people in Yiwu, Zhejiang province, have eaten red beans on Start of Autumn day. They take 7 to 14 little beans, swallowing them with well water. When taking the beans, one must face west, it is said, so as not to get dysentery during the autumn.
Eating gourds (葫芦)
During the Qing Dynasty, people would put gourds outside for a day before the Start of Autumn, and eat them on Start of Autumn day to drive off the summer heat. Today people in Tianjin still keep this custom, believing that eating melons such as towel gourd, white gourd and bitter gourd can prevent diarrhea (腹泻) in autumn.
1. What causes “Autumn Tiger” according to the passage?
A. The reducing rainfall.
B. The ending of summer.
C. The approaching autumn.
D. The beginning of the solar term.
2. What is the common belief for people to eat red beans and gourds?
A. To avoid heat.
B. To keep the custom.
C. To prevent diseases.
D. To help children become senior officials.
3. In which column of a magazine might the passage be taken from?
A. Sports.
B. Culture.
C. Entertainment.
D. Politics.
【答案】1. A 2. C 3. B
【解析】
【导语】这是一篇应用文。

文章主要介绍了在中国的传统文化中,关于立秋我们应该知道的几件事。

【1题详解】
细节理解题。

根据Autumn Tiger部分中“Because of decreasing rainfall, it is even more sweltering (闷热的) during this period than during Major Heat.(由于降雨量减少,这段时间比大暑期间更闷热)”可知,“秋老虎”是由于降雨量减少,故选A。

【2题详解】
细节理解题。

根据Eating red beans部分中“When taking the beans, one must face west, it is said, so as not to get dysentery during the autumn.(据说,吃豆子的时候一定要面朝西,以免在秋天得痢疾)”和Eating gourds (葫芦)部分中“Today people in Tianjin still keep this custom, believing that eating melons such as towel gourd, white gourd and bitter gourd can prevent diarrhea (腹泻) in autumn.(今天天津人仍然保留着这个习俗,认为在秋天吃丝瓜、冬瓜、苦瓜可以预防腹泻)”可知,人们吃红豆和冬瓜是为了预防疾病,故选C。

【3题详解】
推理判断题。

根据全文内容,结合第一段中“The traditional Chinese solar calendar divides the year into 24 solar terms. Start of Autumn, the 13th solar term, reflects the end of summer and the beginning of autumn. The fruitful season is approaching. The following are several things you should know about it.(中国传统的阳历将一年分为24个节气。

立秋,第13个节气,反映了夏天的结束和秋天的开始。

丰收的季节即将来临。

以下是你应该知道的几件事)”可知,文章主要介绍了在中国的传统文化中,关于立秋我们应该知道的几件事,应是摘自杂志的文化部分,故选B。

B
Each morning at 6 o’clock, even on weekends, Kamaljeet Singh, 57, is up and out of the house. He starts by spending three hours helping distribute food to nearly two dozen drop-off locations across Delhi, India, and then checks on the many facilities run by the volunteer organization he leads with his brother, Premjit. The organization,
Veerji Ka Dera, was founded in 1989 by their father, Trilokchan Singh.
Trilokchan and his helpers began supporting one of India’s most underserved groups: the migrant workers who came to Delhi from rural areas. It started with a free breakfast, and eventually the group was also providing basic first aid for minor, often job-related, injuries. During this time, Trilokchan would begin his days as early as 4 o’clock in the morning, then go to his paid job 5 hours later, and end each day by volunteering in the evenings.
After his death, Kamaljeet and Premjit, inspired by their father’s lifetime of service, took over the organization. “We are continuing his legacy of helping the poorest of the poor,” says Premjit, 61, “Our aim is that no one goes hungry and uncared for in Delhi.”
Veerji Ka Dera now feeds about 2500 daily wage workers and homeless people a day, in addition to providing basic medical care for as many as 500 people. The group operates a main building in west Delhi, several rented farms — growing crops such as wheat, mustard, millet and rice — an old-age home and clinics. It even operates an animal shelter housing a few hundred rescued cows and buffalo.
It’s all made possible by the roughly 250 families who volunteer their time to cook, drive, nurse, farm and clean. Kamaljeet and his wife, Raminder, juggle their volunteer work with managing their security-camera installation (设备) company, and they get help from their son and daughter-in-law, too. His other adult children, who now live abroad, have volunteered in the past, as have Premjit’s kids.
Despite the size and scope of the organization, the brothers claim it causes them no stress. Kamaljeet says 4. What can we learn about Kamaljeet from paragraph 1?
A. He sets up Veerji Ka Dera.
B. He is fond of getting up early.
C. He routinely helps those in need.
D. He can have a rest on weekends.
5. What is the author’s purpose in mentioning Trilokchan?
A. To comment on his work.
B. To compare his work with his sons’.
C. To show his influence on his sons.
D. To describe his tough living conditions.
6. What does the underlined word “juggle” mean in paragraph 5?
A. Combine.
B. Share.
C. Connect.
D. Balance.
7. What is the text mainly about?
A. A caring family.
B. A worthy organization.
C. A mysterious tale.
D. A meaningful experience.【答案】4 C 5. C
6. D
7. B ,
.
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。

文章介绍了一个公益组织Veerji Ka Dera。

这个组织由Trilokchan Singh于1989年创立,他去世后由他的两个儿子接管,250个志愿者家庭自愿花时间做饭、开车、护理、种地和打扫卫生,服务于从农村地区来到德里的农民工。

他们的目标是:在德里,没有人挨饿,没有人无人照顾。

【4题详解】
细节理解题。

根据第一段“Each morning at 6 o’clock, even on weekends, Kamaljeet Singh, 57, is up and out of the house. He starts by spending three hours helping distribute food to nearly two dozen drop-off locations across Delhi, India, and then checks on the many facilities run by the volunteer organization he leads with his brother, Premjit. The organization, Veerji Ka Dera, was founded in 1989 by their father, Trilokchan Singh.(每天早上6
点,57岁的卡玛吉特·辛格就起床出门了,即使在周末也是如此。

他首先要花3个小时帮助向印度德里的近24个送餐点分发食物,然后检查由他和哥哥普雷姆吉特领导的志愿者组织运营的许多设施。

这个名为Veerji Ka Dera的组织由他们的父亲Trilokchan Singh于1989年创立)”可知,Kamaljeet每天包括周末都是这样忙着打理这个组织的事务,而这个组织是帮助那些困境中的人。

故选C项。

【5题详解】
推理判断题。

根据第三段“After his death, Kamaljeet and Premjit, inspired by their father’s lifetime of service, took over the organization. ‘We are continuing his legacy of helping the poorest of the poor,’ says Premjit, 61, ‘Our aim is that no one goes hungry and uncared for in Delhi.’(父亲去世后,卡玛吉特和普雷姆吉特受到父亲一生服务的启发,接管了这个组织。

61岁的普雷姆吉特说:‘我们正在继承他的遗志,帮助有需要的穷人。

我们
的目标是,在德里,没有人挨饿,没有人无人照顾’)”可知,作者提到这位父亲是为了讲述这兄弟两个是在父亲的影响下从事这个慈善事业的。

故选C项。

【6题详解】
词句猜测题。

根据划线词后面的“their volunteer work(做志愿者工作)”和“ managing their security-camera installation (设备) company(管理他们的安全摄像头安装公司)”可知,划线词和balance意义相近,他们要
平衡好机构的公益事业和自己的公司,兼顾两者。

故选D项。

【7题详解】
主旨大意题。

通读全文可知,文章介绍了一个公益组织Veerji Ka Dera。

这个组织由Trilokchan Singh于1989年创立,他去世后由他的两个儿子接管,250个志愿者家庭自愿花时间做饭、开车、护理、种地和打扫卫生,服务于从农村地区来到德里的农民工。

他们的目标是:在德里,没有人挨饿,没有人无人照顾,因此本文主要介绍一个有意义的公益组织。

故选B项。

C
Insomnia (失眠) feels like a curse for those left tossing and turning as they try to fall asleep. Such problems can
be not only upsetting, but also harmful to the brain, as revealed in last issue’s article on sleep.
Scientists from the US University of Washington have been using bracelets (手镯) to monitor the sleep patters of 507 university students over a period of three years. The bracelets allowed scientists not only to monitor the sleep patterns of their subjects but also to examine their exposure to light during the day.
The data revealed that the students enjoyed about the same quantity of sleep regardless of seasons. But on weeknights in the winter they went to bed 35 minutes later, and also rose again 27 minutes later, compared with weeknights in the summer.
The discovery surprised the scientists. The city of Seattle, where the university is located, gets 16 hours of daylight in the summer and only 8 in the winter. They expected that long light summer evenings would keep the students up longer — but the opposite proved to be the case.
According to the scientists, the explanation may be that the low quantity of daylight in winter disturbs the students’ internal clock, shifting it by some 40 minutes. They simply spent too little time outdoors during winter months.
The scientists also suggest that the type of light matters very much. “Light during the day, particularly in the morning, affects your internal clock, so you get tired earlier in the evening, while light late in the day or early in the evening delays your tiredness,” explains Horacio, Professor of Biology at the University of Washington and one of the scientists behind the publication.
According to him, the results are an important reminder to all of us, not just American university students, to think about light levels and our exposure. “Many of us live in cities with lots of artificial light, and at the same time our lifestyle keeps us indoors during the day,” Horacio notes. “The study demonstrates that we have to step outside — even briefly, and particularly in the morning — to be subjected to natural light.”
8. What does paragraph 1 intend to tell us?
A The signs of insomnia. B. The causes of insomnia.
.
C. The experiences of insomnia.
D. The problems of insomnia.
9. What surprised the scientists?
A. Long hours of daylight in Seattle’s summer.
B. The same quantity of sleep whatever the season.
C. The changeable sleep patterns of the participants.
D. The shorter sleeping time in winter weeknights.
10. What is the function of paragraph 6?
A. To state another problem.
B. To present doubt.
C. To provide another explanation.
D. To give evidence.
11. What does Horacio advise us to do from the last paragraph?
A. Have enough sleep.
B. Get out early to enjoy natural light.
C. Deal with light pollution.
D. Stay indoor to avoid light exposure.
【答案】8. D 9. B 10. C 11. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文,文章主要讲述美国华盛顿大学的科学家们进行的一项关于睡眠的调查,发现光线类型和暴露时长都会影响睡眠时间,最后建议人们早上去户外享受自然光的照射。

【8题详解】
段落大意题。

根据第一段“Insomnia (失眠) feels like a curse for those left tossing and turning as they try to fall asleep. Such problems can be not only upsetting, but also harmful to the brain, as revealed in last issue’s article on sleep.(对于那些在试图入睡时辗转反侧的人来说,失眠就像是一种诅咒。

正如上一期关于睡眠的文章所揭示的那样,这些问题不仅会让人心烦意乱,而且对大脑有害)”可知,第一段旨在告诉我们失眠的问题,故选D。

【9题详解】
细节理解题。

根据第三段中“The data revealed that the students enjoyed about the same quantity of sleep regardless of seasons.(数据显示,无论季节如何,学生们的睡眠时间都是一样的)”和第四段中“The discovery surprised the scientists.(这一发现使科学家们大吃一惊)”以及“They expected that long light summer evenings would keep the students up longer(他们原以为漫长而明亮的夏夜会让学生们睡得更久)”可知,科学家原以为夏天学生们会睡更长时间,但数据显示学生们的睡眠时间都是一样的,这使使科学家们大吃一惊,故选B。

【10题详解】
推理判断题。

第五段中“According to the scientists, the explanation may be that…(据科学家解释,这可能是……)”解释了其中一个原因,根据第六段中“The scientists also suggest that the type of light matters very much.(科学家们还指出,光的类型也很重要)”可知,第六段是解释另一个原因,故选C。

【11题详解】
细节理解题。

根据最后一段中“The study demonstrates that we have to step outside — even briefly, and particularly in the morning — to be subjected to natural light.(这项研究表明,我们必须走出家门,哪怕只是一小会儿,尤其是在早晨,接受自然光的照射)”可知,Horacio建议我们早上去户外享受自然光的照射,故选B。

D
Are you good at interpreting other people’s emotions? Then there’s a good chance that you’re also good at understanding what animals try to say.
A new Danish-Swiss study published in the open journal Royal Society Open Science indicates that empathetic (能共情的) people are also good at decoding (解读) animal sounds. Other factors also improve your chance of communicating with animals — you are more likely to be animal-empathetic if you also work with animals, and the ability seems to peak in those aged 20-29 years old, according to the scientists.
“Our results show that, based on animal sounds, people are able to tell whether an animal is agitated (焦虑不安的) or not and whether the animal expresses positive or negative emotions,” says behavioural biologist Elodie Briefer from the University of Copenhagen’s Faculty of Science. “This is true in connection with a number of different mammals. We can also see that our ability to interpret the sounds depends on factors such as age, first-hand knowledge of animals, and not least how empathetic we are towards other people.”
The study was based on answers from 1024 people across 48 countries. They were introduced to sounds from six mammals: goats, cattle, domesticated horses, Asian wild horses, pigs, and wild boars. The sounds from the six animals were played to the study’s respondents together with sounds of human nonsense (胡言乱语) produced by actors. Afterwards, the participants had to guess whether the sounds expressed a high or low level of agitation, and if the emotions were positive or negative. Following the test, the participants were asked to take an empathy test that measured their empathy towards human beings. “It is a convincing test which measures empathy towards other people,” Elodie Briefer explains. “And we saw a clear connection with the ability to interpret animal sounds.”
12. How does the author introduce the topic of the passage?
A. By stating opinions.
B. By quoting a saying.
C. By giving an example.
D. By asking a question.
13. Who might be best at understanding animal emotions based on the study?
A. A 15-year-old hard-working student.
B. A 25-year-old caring animal raiser.
C. A29-year-old experienced hunter.
D. A 30-year-old friendly teacher.
14. What does Elodie Briefer think of the test involved?
A. Doubtful.
B. Reliable.
C. Ineffective.
D. Disappointing.
15. What can be a suitable title for the text?
A. Human empathy extends to animals
B. Emotion interpretation helps animals
C. Sound interpretation depends on ages
D. Emotion expression protects animals
【答案】12. D 13. B 14. B 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。

主要介绍了研究表明有同理心的人也擅长解码动物的声音。

【12题详解】
推理判断题。

根据文章第一段“Are you good at interpreting other people’s emotions? Then there’s a good chance that you’re also good at understanding what animals try to say.(你善于解读别人的情绪吗?那么很有可能你也很擅长理解动物想说什么。

)”接下来第二段讲述文章的主题“A new Danish-Swiss study published in the open journal Royal Society Open Science indicates that empathetic (能共情的) people are also good at decoding (解读) animal sounds.(发表在开放期刊《皇家学会开放科学》上的一项丹麦——瑞士联合研究表明,有同理心的人也擅长解码动物的声音。

)”可知,作者通过提问来引出文章的主题。

故选D。

【13题详解】
细节理解题。

根据文章第二段“Other factors also improve your chance of communicating with animals — you are more likely to be animal-empathetic if you also work with animals, and the ability seems to peak in those aged 20-29 years old, according to the scientists.(其他因素也会增加你与动物交流的机会——如果你也和动物一起工作,你更有可能具有动物同理心,而且这种能力似乎在20-29岁的人身上达到顶峰。

)”可知,一个25岁的有爱心的动物饲养员可能最能理解动物的情绪。

故选B。

【14题详解】
推理判断题。

根据文章最后一段““It is a convincing test which measures empathy towards other people,” Elodie Briefer explains. “And we saw a clear connection with the ability to interpret animal sounds.”(Elodie Briefer解释说:“这是一个令人信服的测试,可以衡量对他人的同理心。

”“我们发现这与解释动物声音的能力有明显的联系。

”)”可知,Elodie Briefer认为测试是可靠的。

故选B。

【15题详解】
主旨大意题。

根据文章主题段第二段“A new Danish-Swiss study published in the open journal Royal Society Open Science indicates that empathetic (能共情的) people are also good at decoding (解读) animal sounds. (发表在开放期刊《皇家学会开放科学》上的一项丹麦-瑞士联合研究表明,有同理心的人也擅长解码动物的声音)”可知,文章主要讲述的是有同理心的人也擅长解码动物的声音,A项:Human empathy extends to animals(人类的同理心也延伸到了动物身上)合乎题意。

故选A。

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

选项中有两项为多余选项。

The world continues to struggle with extreme heatwaves, which are becoming even more regular thanks to climate change. ____16____ Researchers have found that by wearing appropriate clothes, it is possible to save
considerable energy, both saving money and cutting greenhouse gas emissions. So what should you wear?
When it comes to colour, most people wear white in summer, because white reflects the sun’s rays, rather than absorb the light. ____17____ When that heat from our bodies hits the white clothing, it is reflected back at us. A study of why Bedouins, who live in desert regions in the Arabian peninsula, Middle East and North Africa wear black robes (袍服) in the desert, found that heat exposure was the same whether they wore black or white robes.
How is that possible? Black coloured fabrics absorb heat coming from the body, which plays a role in cooling your body down. ____18____ The clothes heat up the space between the fabric and the skin, promoting an upward air current-like a chimney-and providing cooling relief. ____19____
In terms of material, it’s better to have fabrics that allow water vapour (蒸气) to pass through. Cotton absorbs moisture but it doesn’t dry quickly, so if you’re sweating a lot your clothes will stay wet. ____20____ Linen is widely worn as it has excellent breath ability due to its large fibres, but like cotton it is slow to dry. Merino wool has been a popular choice for outdoor enthusiasts as it’s breathable.
Therefore, it turns out that picking an outfit to stay cool is more complex than simply throwing on a white T-shirt. But the right fabric and appropriate fit work.
A. It means cotton does not do so great with this.
B. Cotton is considered as the most comfortable material.
C. The clothing we wear is a vital component in how we stay cool.
D. So the fit of the clothing is actually more important than the colour.
E. So if you are considering what to wear, then stick with white T-shirt.
F. However, heat doesn’t just come from the sun — it comes from our bodies too.
G. The Bedouin’s secret is wearing loose-fitting black clothing, especially if it’s windy.
【答案】16. C 17. F 18. G 19. D 20. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。

文章主要说明了衣服的材质、合身度、颜色对穿着凉爽的影响。

【16题详解】
根据上文“The world continues to struggle with extreme heatwaves, which are becoming even more regular thanks to climate change. (世界继续与极端热浪作斗争,由于气候变化,极端热浪变得更加频繁)”以及后文“Researchers have found that by wearing appropriate clothes, it is possible to save considerable energy, both saving money and cutting greenhouse gas emissions. So what should you wear?(研究人员发现,通过穿着合适的衣服,可以节省大量能源,既省钱又减少温室气体排放。

那么你应该穿什么呢?)”可知,上文提到了极端热浪天气,后文则提到了合适的衣服,可知本句是在说明衣服和保持凉爽之间的关系。

故C选项“我们穿
的衣服是保持凉爽的重要因素”符合语境,故选C。

【17题详解】
根据上文“When it comes to colour, most people wear white in summer, because white reflects the sun’s rays, rather than absorb the light.(说到颜色,大多数人在夏天穿白色,因为白色会反射阳光,而不是吸收阳光)”以及后文“When that heat from our bodies hits the white clothing, it is reflected back at us. A study of why Bedouins, who live in desert regions in the Arabian peninsula, Middle East and North Africa wear black robes (袍服) in the desert, found that heat exposure was the same whether they wore black or white robes.(当我们身体的热量接触到白色衣服时,它会反射回我们身上。

一项关于为什么居住在阿拉伯半岛、中东和北非沙漠地区的贝都因人在沙漠中穿黑袍的研究发现,无论他们穿黑袍还是白袍,接触的热量都是一样的)”可知,上文提到了白色反光,后文则提到了当我们身体的热量接触到白色衣服时,它会反射回我们身上,说明热量也来自于身体。

故F选项“然而,热量不仅来自太阳,也来自我们的身体”符合语境,故选F。

【18题详解】
根据上文“How is that possible? Black coloured fabrics absorb heat coming from the body, which plays a role in cooling your body down.(这怎么可能呢?黑色的布料会吸收来自身体的热量,起到降温的作用)”以及后文“The clothes heat up the space between the fabric and the skin, promoting an upward air current-like a chimney-and providing cooling relief.(这种衣服加热了织物和皮肤之间的空间,促进了向上的气流,就像烟囱一样,并提供了凉爽的缓解)”可知,本句主要是在说明穿某种衣服可以保持凉爽,G选项中loose-fitting black clothing对应后文The clothes。

故G“贝都因人的秘密是穿着宽松的黑色衣服,尤其是在刮风的时候”符合语境,故选G。

【19题详解】
根据上文“The clothes heat up the space between the fabric and the skin, promoting an upward air current-like a chimney-and providing cooling relief.(这种衣服加热了织物和皮肤之间的空间,促进了向上的气流,就像烟囱一样,并提供了凉爽的缓解)”可知,上文提到了衣服和皮肤之间空间的大小会影响穿着的温度,即合身度的重要性。

故D选项“所以衣服的合身度实际上比颜色更重要”符合语境,故选D。

【20题详解】
根据上文“In terms of material, it’s better to have fabrics that allow water vapour (蒸气) to pass through Cotton absorbs moisture but it doesn’t dry quickly, so if you’re sweating a lot your clothes will stay wet.(在面料方面,最好选择能让水蒸气通过的面料。

棉质吸收水分,但不会很快干,所以如果你出汗很多,你的衣服就会保持潮湿)”可知,上文提到了棉质会吸收水分,你的衣服就会保持潮湿,说明棉花不利于透气和保持凉爽,故A选项“这意味着棉花在这方面做得不太好。

”符合语境,故选A。

第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

KATHY XU, a high school teacher, had always wanted to see a shark in the wild. The ____21____ finally came in 2011, when she went on a snorkelling (浮潜) trip to the Ningaloo Reef. Instead of being ____22____ of the whale shark, she was inspired by its ____23____ and grace.
Xu later learned about the shark trade in the village of Tanjung Luar. Curious, Xu ____24____ the village. She spoke with several fishermen. Shark fishing is ____25____ and involves hard physical work, but it’s one of few ways to ____26____ their families.
Once the fishermen heard Xu liked snorkelling. they urged her to visit the coral reefs (珊瑚礁) nearby. The reefs were ____27____, alive with life and colour. Xu was confident that snorkelling boat trip was the ____28____ — a way the fishermen could make a living without risking catching sharks.
In late 2012, Xu ____29____ her full-time teaching job to focus on building The Dorsal Effect, an ecotourism business she hoped would ____30____ the declining shark population.
In late 2013, The Dorsal Effect ____31____ its first boat trip. Snorkellers paid $120 for a one-day trip to ____32____ places the local fishermen know about but could not be found on a Google search. It ____33____ a much more reliable income for the fishermen.
Now, Xu is proud of the small ____34____ happening in the village, from the fishermen who now have a new way to earn an income to the school children who learn about sharks on ____35____. “I love the beautiful sharks and decided to change the negative opinion people have of them,” Xu says.
21. A. idea B. opportunity C. experience D. hope
22. A. fond B. ashamed C. scared D. careful
23. A. beauty B. flexibility C. responsibility D. variety
24. A. hid in B. fled to C. ran in D. headed to
25. A. risky B. funny C. fancy D. worthy
26. A. protect B. amuse C. support D. serve
27. A. disappointing B. confusing C. amazing D. boring
28. A. guidance B. result C. problem D. solution
29. A. quit B. enjoyed C. continued D. found
30. A. control B. ensure C. keep D. save
31. A. realized B. launched C. delayed D. evaluated
32. A. defend B. empty C. design D. explore
33. A. provides B. prepares C. lowers D. limits
34. A. events B. disasters C. joys D. changes
35. A. business B. tour C. campus D. duty
【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. A 26. C 27. C 28. D 29. A 30. D 31. B 32. D 33. A 34. D 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。

主要讲述一名高中教师Kathy Xu喜欢鲨鱼,后来,她了解到捕鲨的渔民是为
了生计,她决定成立一家生态旅游企业去解决渔民的生计问题,从而保护鲨鱼的数量。

【21题详解】
考查名词词义辨析。

句意:2011年,机会终于来了,那时候她去宁格鲁礁(Ningaloo Reef)浮潜。

A. idea主意;B. opportunity机会;C. experience经验;D. hope希望。

根据前文“KATHY XU, a high school teacher, had always wanted to see a shark in the wild.”可知,她一直想看野外的鲨鱼,所以此处应是机会来了。

故选
B项。

【22题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:她没有害怕鲸鲨,而是被它的美丽和优雅所鼓舞。

A. fond喜欢的;B. ashamed羞愧;C. scared害怕的;D. careful小心。

根据后文“whale shark”结合选项和常识可知,常人遇
到鲸鲨是感到害怕的。

故选C项。

【23题详解】
考查名词词义辨析。

句意:她没有害怕鲸鲨,而是被它的美丽和优雅所鼓舞。

A. beauty美丽;B. flexibility
灵活性;C. responsibility责任;D. variety不同种类。

根据后文“and grace”可知,空处和grace并列,根
据选项,应是“beauty美丽”符合语境。

故选A项。

【24题详解】
考查动词短语辨析。

句意:出于好奇,徐向村子走去。

A. hid in藏起来;B. fled to逃到;C. ran in磨合;D. headed to前往。

根据后文“She spoke with several fishermen.”可知,她和几个渔民谈过,所以是前往村子。

故选D项。

【25题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:捕鲨是有风险的,需要做艰苦的体力劳动,但这是为数不多的养家糊口的方
式之一。

A. risky有风险的;B. funny有趣的;C. fancy昂贵的;D. worthy值得的。

根据后文文“a way the fishermen could make a living without risking catching sharks.”可知,捕鲨是有风险的。

故选A项。

【26题详解】
考查动词词义辨析。

句意:捕鲨是有风险的,需要做艰苦的体力劳动,但这是为数不多的养家糊口的方式
之一。

A. protect防护;B. amuse娱乐;C. support养活;支持;D. serve服务。

根据后文“a way the
fishermen could make a living without risking catching sharks.”可知,渔民捕鲨是为了生计,所以是support
their families意为“养家”符合语境。

故选C项。

【27题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:珊瑚礁是惊奇的,充满了生命和色彩。

A. disappointing令人失望的;B. confusing令人困惑;C. amazing令人大为惊奇的;D. boring没趣的。

根据后文“alive with life and colour.”
可知,充满了生命和色彩,是令人大为惊奇的。

故选C项。

【28题详解】
考查名词词义辨析。

句意:徐相信浮潜船之旅是解决问题的办法,这是一种渔民可以在不冒着捕获鲨鱼的
风险的情况下谋生的方式。

A. guidance指导;B. result后果;C. problem问题;D. solution解决方案。

根据
后文“a way the fishermen could make a living without risking catching sharks.”可知,是一种办法。

故选D
项。

【29题详解】
考查动词词义辨析。

句意:2012年底,徐辞去了全职教师的工作,专注于建立生态旅游企业The Dorsal Effect,她希望借此挽救不断减少的鲨鱼数量。

A. quit辞职;退出;B. enjoyed享受;C. continued持续;D. found找到。

根据后文“to focus on building The Dorsal Effect, an ecotourism business”可知,她建立生态旅
游企业,所以是辞去了全职教师的工作。

故选A项。

【30题详解】
考查动词词义辨析。

句意:2012年底,徐辞去了全职教师的工作,专注于建立生态旅游企业The Dorsal Effect,她希望借此挽救不断减少的鲨鱼数量。

A. control控制;B. ensure确保;C. keep保持;D. save挽
救。

根据前文“In late 2012, Xu 9 her full-time teaching job to focus on building The Dorsal Effect, an ecotourism business”结合前文内容可知,徐认为,如果能开发浮潜船之旅的话,渔民就不用去捕
鲨,从而挽救不断减少的鲨鱼数量。

故选D项。

【31题详解】
考查动词词义辨析。

句意:2013年底,The Dorsal Effect推出了第一次乘船旅行。

A. realized认识到;B. launched发行;C. delayed延迟;D. evaluated评价。

根据后文“Snorkellers paid $120 for a one-day trip to 12 places the local fishermen know about but could not be found on a Google search.”可知,潜水者支
付120美元,进行为期一天的旅行,所以应是推出了第一次乘船旅行。

故选B项。

【32题详解】
考查动词词义辨析。

句意:潜水者支付120美元,进行为期一天的旅行,探索当地渔民知道但在谷歌搜索
中找不到的地方。

A. defend保护;B. empty腾空;C. design设计;D. explore探索。

根据后文“places the。

相关文档
最新文档