黑龙江省双鸭山市第一中学2020-2021学年高一上学期期中考试英语试题

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

【全国百强校】黑龙江省双鸭山市第一中学2020-2021学年
高一上学期期中考试英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读选择
If you are travelling in Britain, besides so many world-class things to see and do in London, planning a day trip away from it can also be good.
Stonehenge
Stonehenge consists of a group of large standing stones. The 5,000-year-old stones are one of the world’s biggest mysteries(谜) that no one has understood yet. While travelling Stonehenge, you can imagine wildly and decide for yourself how the stones came to be there and why. Although you can’t touch the stones, you can walk among them and feel the changes of seasons.
Windsor
Most people visit Windsor to see Windsor Castle, where the Queen spends most of her time. The castle(城堡) itself could keep you busy for days. The best way to appreciate Windsor Castle is to approach via the Long Walk, a straight road where there are no cars, but you might see some deer.
Oxford
Oxford is best known for its world-famous university. The large student population keeps the university young and fresh, though there’s no shortage of history if you want it. 30 colleges make up the university itself. A tour of the colleges is a must—Harry Potter fans will find many places used in the movies.
Bath
Founded by the Rom ans, who used the area’s springs to create a spa retreat(水疗中心), Bath’s now the best tourist attraction of Southwest England. Visitors never miss the Roman Bath Complex, which is divided into four main parts—the Bath House, the Sacred Spring, the Roman Temple and the museum, which displays fascinating finds from the historical ruins of the city.
1.What remains a mystery about Stonehenge?
A.How long it has been there. B.Why the stones can’t be touched. C.Why it changes with seasons. D.How the stones came there.
2.If you want to visit some shooting sites(拍摄现场) of Harry Potter, you should go to
________.
A.London B.Oxford University
C.Windsor Castle D.Bath House
3.We can learn from the text that ________.
A.London is no longer a popular tourist destination
B.visitors will be received by the Queen in Windsor Castle
C.the large number of college students adds freshness to Oxford
D.the historical ruins of Bath is not worth visiting
There are so many expressions in American English that sound good but are not.
“Face the music” is a good example. When someone says they have to face the music, it does not mean they are going to a musical show or concert. To face the music means to accept the bad results of an action.
Imagine a friend asks you to take care of her beautiful red sports car. She gives you the keys and says, “Thanks so much for watching my car while I’m away. But please do not drive it. It is a very fast car and you are not on the insurance (保险).”
But you do not listen. You want to show it to some friends and pretend(假装) the car is yours. So, you drive it around town one night. As bad luck would have it, you lose control of the car and drive it into a stop sign. The damage is serious. When your friend returns you must tell her what you have done and “face the music”.
The “music” here is the result of your actions. It could be losing her friendship or paying for repairs to her sports car or both. Whatever the music is, you must face it.
There are other American expressions that mean the same as “face the music”.
To “take your medicine” means to accept the results from something bad you have done. And if someone says, “You made your bed. Now lie in it.” He means you created a bad situation and now you will experience the results, or as we say in American spoken English, you must deal with it!
“Pay the piper” also means the same as “face the music”. But, that expression has its own very interesting beginning. We will talk about that in the next Words and Their Stories. 4.What’s the main idea of this passa ge?
A.To invite a friend to go to a musical performance.
B.To tell people how to deal with a bad situation.
C.To give people a lesson on an action.
D.To introduce some expressions.
5.Which action belongs to “take your medicine”?
A.You broke the traffic rules and caused an accident.
B.You worked hard but failed in the exam.
C.You caught a cold and took some medicine.
D.You moved to a new city and lost touch with your old friends.
6.Which of the following expressions doesn’t have the same meaning with the oth ers? A.Face the music. B.Take your medicine.
C.Make your bed. D.Pay the piper.
7.The next programme may talk about __________.
A.Other words and their stories
B.The beginning of “pay the piper”
C.The wider use of “face the music”
D.An example of “take your medicine”
My friend Jason and I wanted to do something to help other people who are less lucky and help us grow at the same time. After we decided that we would volunteer in Nepal, I did some surveys on the Internet and I found an organization called V olunteer(志愿者) Nepal and felt strongly that it was the right choice for us.
While making our plans, Jason and I realized that others might like the chance to be a part of our experience. So before leaving for Nepal, we asked the people we know whether they would be interested in donating(捐赠) money or goods to Nepal Orphans Home.
One friend, whose family owns a shop called Drake Supermarket, told others about it. Many people wanted to donate something. We received donations that filled 29 boxes with sporting goods, toys, coloring books, pencils, children's books, and more, The boxes were later taken to Drake's warehouse(仓库) where I prepared them for shipment. Drake agreed to ship them to Nepal for free .
The boxes had arrived at the V olunteer House when we arrived there. The next day, Jason and I opened the boxes. The children from the orphanages(孤儿院) stood in a line and were able to choose a gift. This took about an hour, but the looks on their faces and the happiness that
we saw in their eyes made it one of the best days of our life.
We visited the orphanages there in the following days. Being with the children at the orphanages was both sad and wonderful. I’m sure that anyone who has volunteered will understand what I mean by that. My experience as a volunteer was very useful. It has changed me as a person and the way I viewed life in the past.
8.The writer did some surveys on the Internet probably to_______.
A.get in touch with some students B.decide country to volunteer
C.find some friends to volunteer with him D.find an organization for volunteers 9.Before leaving for Nepal, the writer______.
A.asked his friends to go with him
B.filled 29 boxes with the things he bought
C.received many donations from other people
D.bought many things in Drake Supermarket
10.What can we learn from Paragraph 4?
A.The writer didn't expect the kids would love the gifts.
B.The children were very happy to receive the gifts.
C.The children had never received gifts from others before.
D.The writer and his friend took the gifts to the orphanages.
11.The writer thinks that his experience as a volunteer was______.
A.useful B.embarrassing
C.boring D.disappointing
Having a smart phone may not be as smart as you think.They may let you surf the Internet,listen to music and take photos wherever you are…but they also turn you into a workaholic(工作狂),it seems.
A study suggests that,by giving you access to emails at all times,the smart phone adds as much as two hours to your working day. Experts found that British people work an additional 460 hours a year on average as they are able to respond to emails on their mobiles.The study shows the average UK working day is between 9 and 10 hours,but 2 more hours is spent responding to or sending work emails,or making work calls.
Almost one in ten admits spending up to three hours outside their normal working day checking work emails. Some workers say they are on call almost 24 hours a day. Nearly
two-thirds say they often check work emails just before they go to bed and as soon as they wake up, while over a third have replied to one in the middle of the night.The average time for first checking emails is between 6 a.m and 7 a.m, with more than a third checking their first email in the period, and a quarter checking them between 11p.m.and midnight.
Ghadi Hobeika,marketing director of Pixmania,said:“The ability to access millions of Apps has made smart phone invaluable for many people.However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day, seven days a week,and smart phones mean that people cannot get away from work.The more frequently in contact we become,the more is expected of us in a work capacity.”
12.With a smart phone the average UK working day is .
A.11 to 12 hours B.9 to 10 hours
C.8 hours D.2 hours
13.We can learn from the text that the British people .
A.prefer to check emails in the morning B.are crazy about different smart phone C.work more hours with smart phones D.shorten their normal working hours 14.What does the underlined wor d “invaluable” mean?
A.useless B.necessary
C.expensive D.cheap
15.What does Ghadi Hobeika feel about smart phones?
A.They are unimportant for most of people.
B.They have disadvantages for some companies.
C.They are useful to improve a work ability.
D.They make it impossible for people to rest.
二、完形填空
There was a woman in Detroit, who has two sons. She was 16 about them, especially the younger one, Ben, 17 he was not doing well in school. Boys in his class 18 him because he seemed so 19 .
The mother 20 that she would, herself, have to get her sons to do better in school.
She 21 them to go to the Detroit Public Library to read a 22 a week and do a report about it for her.
One day, in Ben’s 23 , the teacher held up a rock and asked if anyone knew it. Ben
24 up his hand and the teacher let him 25 . “Why did Ben raise his hand?” they wondered. He 26 said anything; what could he possibly want to say?
Well, Ben not only 27 the rock; he said a lot about it. He named other rocks in its group and even knew 28 the teacher had found it. The teacher and the students were 29 . Ben had learned all this from doing one of his book 30 .
Ben later went on to the 31 of his class. When he finished high school, he went to Yale University 32 at last became one of the best doctors in the United States.
After Ben had grown up, he 33 something about his mother that he did not know as a 34 . She, herself, had never learned how to 35 .
16.A.worried B.happy C.sorry D.mad 17.A.so B.because C.but D.though 18.A.thought highly of B.took pride in C.was strict with
D.laughed at
19.A.clever B.hard C.quick D.slow 20.A.asked B.decided C.forgot D.heard 21.A.chose B.invited C.told D.wanted 22.A.notice B.message C.book D.question 23.A.class B.room C.office D.lab 24.A.looked B.gave C.took D.put 25.A.think B.leave C.speak D.stand 26.A.always B.even C.quickly D.never 27.A.found B.played C.knew D.threw 28.A.whether B.when C.where D.why 29.A.afraid B.surprised C.worried D.unhappy 30.A.pictures B.exercises C.shops D.reports 31.A.top B.end C.back D.side 32.A.so B.and C.or D.however 33.A.learned B.remembered C.interviewed D.guessed 34.A.child B.doctor C.expert D.teacher 35.A.work B.read C.teach D.show
三、用单词的适当形式完成短文
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1词)或括号内所给单词的正确形式(不多于3个单词)。

My friend had a chance to make a trip to Hong Kong36.August 15, 2015. He had dreamed about 37.(visit) it since his boyhood and it was the first time that he38.(be) there. The following was what he had seen.
Arriving there, he was 39.(surprise) by its beautiful scenery and tall 40.(building). As we all know, Hong Kong has the most skyscrapers in the world. Wherever he 41.(go), he saw many smiling faces. People in Hong Kong were kind, generous, easy-going and ready to help others. Much to his surprise, he saw that people there always kept order in public places. 42.a great number of people were waiting for the next train at the subway station, they were talking in such 43.low voice as not to bother others.
Chinese and English are the official languages of Hong Kong. English is 44.(wide) used in governments, markets, service centers and other fields.
Staying there for a week was a good experience for him, 45.he would never forget.
四、用单词的适当形式完成句子
在空白处填入适当的内容(1词)或括号内所给单词的正确形式(不多于3个单词)。

46.His being late made _________ impossible for the meeting to be held on time.
47.He was concentrating his attention _________ his work when I came in.
48.A recent survey finds that the number of _________ unemployed is increasing.
49.It is _________ fine a day that I want to go out for a walk.
50.Many countries are now setting up national parks ___________ animals and plants can be protected.
51.When __________(compare)with the other members of the team, I am at a disadvantage. 52.People are not allowed __________(talk) freely at the meeting
53.When the man came in, gun in hand, we all stood there, ___________(astonish) 54.With our vacation ________________(approach), we still can’t decide where to go. 55.You cannot leave the room without the teacher’s ____________(permit).
56.Alice returned from the manager's office, _________(tell) me that the boss wanted to see me at once.
57.I want to prepare for my examination, so I get away from my friend to avoid
______________(invite) to the party tonight.
58.I used to go camping a lot. So it isn’t the first time I _____________(sleep) in a tent. 59.A terrible disease broke out last month, but till now a great many patients
_____________(survive).
60.I am really proud that two thirds of my hometown ____________(cover) with green trees. It’s really a beautiful city.
61.The expert, ___________(interview) by the reporter just now, is a member of the committee.
62.The more you listen to English, the _________(easy) you’ll feel in speaking English. 63.The flood cut off the only way to the village, so it is not ___________ (access) to the outside now.
64.According to the new law, you are not supposed _____________(smoke) on the bus. 65.The team will ____________(definite) lose if he doesn’t play.
五、短文改错
66.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。

文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。

错误涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

My little cousin is greatly interesting in science. And he does some dangerous experiments sometimes. Although his parents want to encourage him to be great scientist, at times they worry about his safety. Last week, if my cousin was doing an experiment, he hurts his thumb. My aunt felt sadly and wanted him to stop from doing that experiment. However, my cousin didn’t want to give up. She said, “Many scientists got hurt when they were doing experiments, so they didn’t give up.” My aunt had to let him finish the experiments and he finally succeeded in finish it.
六、提纲类作文
67.假如你是李华。

最近,美国笔友Peter 发来电子邮件,说他在汉语学习中遇到了困难,感到非常着急。

请根据下面的写作提纲给他回复一封电子邮件。

内容包括:
1.同情他的处境
2.给他提出几点建议
3.希望他情况好转。

注意:1.可以适当增加细节,以使行文连贯
2.词数100左右。

3.开头和结尾已给出,不计入总词数
Dear Peter,
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
___________________________________________________________________________ _________________
Yours sincerely,
Li Hua
参考答案
1.D
2.B
3.C
【分析】
本文是一篇广告布告类短语阅读。

如果你在英国旅行,除了在伦敦看到和做的许多世界级的事情之外,计划离开伦敦一天的旅行也是值得的。

文章介绍了几个在伦敦外值得你去参观的地方。

1.细节理解题。

根据Stonehenge中While exploring Stonehenge, you can imagine wildly and decide for yourself how the stones came to be there and why可知,关于巨石阵的秘密是“石头是怎么来的。

”故选D。

2.细节理解题。

根据Oxford中A tour of the colleges is a must—Harry Potter fans will recognize various locations used in the movies.可知,如果你想参观一些哈利波特的拍摄地点,你应该去牛津大学。

故选B。

3.推理判断题。

根据Oxford中The large student population keeps the atmosphere young and fresh, though there’s no shortage of history if you want it. 30 colleges make up the university itself.可知,我们可以从文中了解到,大量的大学生给牛津增添了新鲜感。

故选C。

【点睛】
本文是一篇广告布告类短文阅读。

广告类或布告类的文章主要考查学生根据问题迅速从文中定位、提取有效信息的能力。

考生需要根据问题中的信息迅速定位到相关的广告板块,并从中寻找有用信息。

例如小题1需要抓住选择项中的关键句How the stones came there.,然后迅速定位到Stonehenge这一段落中的关键句how the stones came to be there and why,从而得出正确的答案。

4.D
5.A
6.C
7.B
【分析】
这是一篇说明文。

文章主要介绍了美式英语中许多短语听起来很简单,但其实真实含义并非如此。

4.主旨大意题。

根据文章大意:文章主要介绍了美式英语中许多短语听起来很简单,但其实真实含义并非如此。

故选D。

5.推理判断题。

根据第七段的To “take your medicine” means to accept the results from something bad you have done. 可知,take your medicine的意思是接受你所做的坏事的结果,四个选项所给的例子A. You broke the traffic rules and caused an accident. 你违反了交通,造成了交通事故,与题意相符。

努力学习但考试失败不能说是坏事;感冒了要吃药和搬到新城市,失去了跟朋友的联系,都不能说是做的坏事,故排除B、C、D。

故选A。

6.细节理解题。

文中对四个选项的意思分别进行了解释,Pay the piper 和Take your medicine 都是Face the music 的同义词,意思是接受自己的行为的结果,根据第七段的“You made your bed. Now lie in it.” He means you created a bad situation and now you will experience the results, or as we say in American spoken English, you must deal with it! 可知,Make your bed的意思是制造了一个糟糕的局面,所以Make your bed 与其它几个词意思不同,故选C项。

7.推理判断题。

根据文章最后一段主要叙述的是Pay the piper这个词有一个很有意思的开端,根据最后一句We will talk about that in the next Words and Their Stories.可知,下一段要讲的是Pay the piper的开始。

故选B。

8.D
9.C
10.B
11.A
【分析】
本文是一篇记叙文。

文章主要讲述作者和朋友在尼泊尔做志愿者的经历。

8.推理判断题。

根据文章第一段最后一句的After we decided that we would volunteer in Nepal, I did some surveys on the Internet and I found an organization called V olunteer(志愿者) Nepal and felt strongly that it was the right choice for us.可推断作者上网是为了寻找一个志愿者机构。

故选D。

9.细节理解题。

根据文章第三段We received donations that filled 29 boxes with sporting goods, toys, coloring books, pencils, children's books, and more可知作者离开尼泊尔之前,收到许多来
自他人的捐赠。

故选C。

10.推理判断题。

根据文章第四段This took about an hour, but the looks on their faces and the happiness that we saw in their eyes made it one of the best days of our life.可知孩子们收到礼物很高兴。

故选B。

11.细节理解题。

根据文章最后一段My experience as a volunteer was very useful. It has changed me as a person and the way I viewed life in the past.可知作者认为他这次做志愿者的经历对他自己很有用。

故选A。

12.A
13.C
14.B
15.D
【分析】
本文是一篇科教类短文阅读。

文章主要介绍使用智能手机也许并不像你想的那样明智。

使用智能手机可以让你随时随地上网、听音乐、拍照片……但也可能让你变成工作狂。

最新调查显示,智能手机能让你随时查收邮件,因此这种花哨的手机会让你每天的工作时间延长多达两个小时。

12.细节理解题。

根据文章第二段的The study shows the average UK working day is between 9 and 10 hours, but 2 more hours is spent responding to or sending work emails, or making work calls.可知英国的平均工作日,使用智能手机11到12小时。

故选A。

13.细节理解题。

根据文章第二段的A study suggests that, by giving you access to emails at all times, the smartphone adds as much as two hours to your working day.可知,英国人在智能手机上比工作时间更长。

故选C。

14.词义猜测题。

根据文章最后一段其后两句However, there are disadvantages. Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day, seven days a week, and smart phones mean that people cannot get away from work.可知,其也有缺点,许多公司希望他们的员工能够随时等待电话通知,使得人们工作离不开智能手机。

从而可以猜测出invaluable为“极为重要的
”之意。

故选B。

15.推理判断题。

根据文章最后一段However, there are disadvantages. Many companies expect
their employees to be on call 24 hours a day, seven days a week, and smartphones mean that people cannot get away from work. The more constantly in touch we become, the more is expected of us in work .可知,Ghadi Hobeika认为智能手机让人们很难得到休息。

故选D。

16.A
17.B
18.D
19.D
20.B
21.C
22.C
23.A
24.D
25.C
26.D
27.C
28.C
29.B
30.D
31.A
32.B
33.A
34.A
35.B
【分析】
本文讲述了笨小孩变聪明的故事:Ben小时反应迟钝,经常被同学取笑,于是她的妈妈让她每周去图书馆看书并作一篇报告,后来Ben因此变得优秀了,最终成了一位出色的博士,才发现她的母亲并不懂如何去阅读。

16.考查形容词词义辨析。

A. worried担心的;B. happy高兴的;C. sorry内疚的;D. mad 疯狂的。

be worried about:对..担忧,为固定搭配。

她很担心他们。

故选A。

17.考查连词词义辨析。

A. so因此;B. because因为;C. but但是;D. though 尽管。

根据下文he was not doing well in school可知在学校的表现不好是担忧的原因。

故选B。

18.考查动词短语词义辨析。

A. thought highly of高度评价;B. took pride in以…..为骄傲;
C. was strict with 对……严格要求;
D. laughed at嘲笑。

此处应理解为班上的男孩都取笑他。

故选D。

19.考查形容词词义辨析。

A. clever聪明的;B. hard艰辛的;C. quick反应快的;D. slow 慢的,迟钝的。

因为反应迟钝的人才会容易被人戏耍。

故选D。

20.考查动词词义辨析。

A. asked询问,要求;B. decided决定;C. forgot忘记; D. heard 听说。

此处应理解为母亲决定做些什么让孩子在学校做的更好。

故选B。

21.考查动词词义辨析。

A. chose选择;B. invited邀请;C. told告诉;D. wanted 想要。

她告诉他们去底特律公共图书馆。

故选C。

22.考查名词词义辨析。

A. notice通知;B. message留言;C. book书;D. question问题。

由后文的do a report 以及去的是图书馆可知是看书。

故选C。

23.考查名词词义辨析。

A. class课堂;B. room房间;C. office办公室;D. lab实验室。

根据后文的asked if anyone knew it中的anyone可知是在课堂上。

故选A。

24.考查动词词义辨析。

A. looked看;B. gave给;C. took 带走;D. put 放。

短语put up举起,张贴。

根据后文raise his hand此处应为Ben举起手。

故选D。

25.考查动词词义辨析。

A. think认为;B. leave离开;C. speak说;D. stand站起来。

根据后文said anything可知Ben举手示意,老师让他说。

故选C。

26.考查副词词义辨析。

A. always总是;B. even甚至;C. quickly迅速地;D. never从不。

根据前文可知在去图书馆以前Ben是反应迟钝的,所以可以推测他在以前是从不说话。

故选D。

27.考查动词词义辨析。

A. found发现; B. played演奏,玩;C. knew知道;D. threw扔。

根据前文asked if anyone knew it可知此处应为Ben知道它。

故选C。

28.考查副词词义辨析。

A. whether是否;B. when什么时候;C. where哪里;D. why为什么。

根据前文他是去图书馆学习所以只能知道老师从哪儿了解到这个群体的信息的。

故选C。

29.考查形容词词义辨析。

A. afraid害怕的;B. surprised惊讶的;C. worried担忧的;D. unhappy 不愉快的。

根据前文可知Ben的对答如流打破了以往他在老师和学生心中的笨拙印象,使他们很吃惊。

故选B。

30.考查名词词义辨析。

A. pictures图片;B. exercises练习;C. shops商店;D. reports报告。

根据前文do a report可知他是在报告中学到的。

故选D。

31.考查名词词义辨析。

A. top尖子生;B. end最后;C. back后面;D. side一边。

根据后文he went to Yale University可知他变成了一名尖子生。

故选A。

32.考查连词词义辨析。

A. so因此;B. and并且;C. or或者;D. however然而。

前面的上耶鲁大学和后面的最终成为一名出色的博士属于并列关系。

故选B。

33.考查动词词义辨析。

A. learned学会;B. remembered记得;C. interviewed采访;D. guessed 猜测。

很据后文的had never learned可知此处应为他学到了一些他母亲从小就不知道的东西。

故选A。

34.考查名词词义辨析。

A. child孩子;B. doctor博士;C. expert专家;D. teacher老师。

.
根据前文After Ben had grown up可知应是他是一个小孩的时候。

故选A。

35.考查动词词义辨析。

A. work工作;B. read阅读;C. teach教;D. show展示。

根据前文他的母亲要他作阅读报告,但是长大后才发现了她不会看这些报告。

故选B。

36.on
37.visiting
38.had been
39.surprised
40.buildings
41.went
42.Although/Though
43.a
44.widely
45.which
【分析】
本文为一篇游记,讲述了作者的朋友第一次去香港的所见所闻.
36.考查介词。

根据后面August 15可知是"在August 15",具体某一天应该使用介词on。

在8月15日,我的朋友有机会去香港旅行。

故填on。

37.考查非谓语动词。

短语dream about doing sth.梦想做某事,动名词作about的介词宾语。

他从小就梦想去参观它。

故填visiting。

38.考查固定句型。

句中固定句型it was the first time that sb.had done sth.某人第一次做某事。

那是他第一次到香港,应该使用过去完成时。

故填had been。

39.考查短语。

短语be surprised by对…感到吃惊。

到达那里时,他对美丽的风景和高大的建筑感到惊讶。

故填surprised。

40.考查名词。

名词building为可数名词,故用复数形式。

到达那里时,他对美丽的风景和高大的建筑感到惊讶。

故填buildings。

41.考查时态。

根据文章时态可知用一般过去时。

无论他走到哪里,他都能看到许多笑脸。

故填went。

42.考查连词。

句意:虽然许多人在地铁站等车,但是他们说话的声音很低,不打扰别人。

后句中无but,但是有转折的意思。

故填Though/Although。

43.考查冠词。

such a + n. 都表示“如此的……”。

他们说话的声音很低,不至于打扰别人。

故填a。

44.考查副词。

应该用副词修饰动词,所以应该用wide的副词widely修饰动词used。

英语广泛应用于政府、市场、服务中心和其他领域。

故填widely。

45.考查定语从句。

句意:在这里仅仅呆了一周,对他来说是永远不会忘记的美好经历。

前后两个句子没有连接词,且forget后面缺少宾语,所以这里应用定语从句表达,且引导词在从句中作forget的宾语。

故填which。

【点睛】
语法填空是通过语篇在语境中考查语法知识的运用能力,在解题前应快速浏览短文
掌握大意,在读懂短文的基础上,结合短文提供的特定的语言环境去逐句分析。


解决好语法填空,离不开坚实的语法知识,有了坚实的语法知识才能对语言进行正
确的分析和判断,从而答对题目。

本篇语法填空考查到的语法知识有时态、词性、
从句以及固定短语等,其中定语从句考查,先要找准先行词,然后分析先行词在定
语从句中所作的成分,最后确定关系词。

例如小题10中,考查定语从句,先行词为a good experience,指代人,且在从句中作动词forget的宾语,且为非限定性定语从句,故用关系代词which。

46.it
47.on
48.the
49.so
50.where
51.compared
52.to talk
53.astonished
54.approaching
55.permission
56.telling
57.being invited
58.have slept
59.have survived
60.is covered
61.interviewed
62.easier
63.accessible
64.to smoke
65.definitely
【分析】
本题考查完成句子。

重点考查的是短语、固定搭配、定语从句、非谓语动词等在句子中的运用,考生完成时需要根据中文注意正确填入并注意时态等语法的恰当应用。

46.考查代词。

句中it是形式宾语,真正的宾语是不定式短语,而possible是宾语补足语。

当think, make, find, feel, consider等动词后面是不定式或从句作宾语,并且宾语带有补语时,通常用it作形式宾语,而真正的宾语置于宾补后,构成句式:主语+谓语+it+宾语补足语+真正的宾语。

句意:他来晚了,使得会议不可能按时召开。

故填it。

47.考查短语。

短语concentrate on集中于。

句意:当我进来时,他把注意力都集中在工作上。

故填on。

48.考查冠词。

英语中定冠词the + adj.表示一类人。

句意:最近的一项调查发现失业人数正在增加。

故填the。

49.考查固定结构。

so … that …如此……以至于…..。

句意:天气这么很好,我想出去散步。

故填so。

50.考查定语从句。

句中先行词为national parks,在定语从句中作地点状语,故用关系副词where。

句意:许多国家正在建立一些国家公园,动物和植物在那儿可以得到保护。

故填where。

51.考查非谓语动词。

短语be compared with和……相比较,在句中作状语,故用过去分词。

句意:和其他队员相比,我处于劣势。

故填compared。

52.考查短语。

短语allow sb to do sth.允许某人做某事,这里用其被动结构。

在会上不允许自由交谈。

故填to talk。

53.考查非谓语动词。

这里用形容词做状语,表示状态,astonished修饰人。

句意:当手持枪的男人进来的时候,我们都站在那里,诧异万分。

故填astonished。

54.考查非谓语动词。

句中介词with后宾语our vacation与宾语补足语approach之间为主动关系,故用现在分词。

随着假期的临近,我们仍然无法决定去哪里。

故填approaching。

55.考查名词。

根据句中the teacher’s为所有格结构,后接名词形式。

句意:没有老师的允许,你不能离开房间。

故填permission。

56.考查非谓语动词。

本句主语Alice是tell动作的执行者,returned和tell动作几乎同时发生,因此选择telling。

句意:爱丽丝从经理办公室回来,告诉我老板要立即见我。

故填telling。

57.考查短语。

短语avoid doing sth.主语I与invite之间为被动关系,故用被动语态。

句意:我想要准备考试,所以我离开了朋友,为了避免被邀请参加今晚的聚会。

故填being invited。

58.考查时态。

句型It is the + 序数词+ time that sb + 现在完成时。

句意:我过去常常宿营。

所以这不是我第一次在帐篷里睡觉。

故填have slept。

59.考查时态。

根据时间状语till now可知用现在完成时。

句意:上个月爆发了一场可怕的疾病,但是到现在为止很多病人幸存下来。

故填have survived。

60.考查非谓语动词。

短语be covered with被覆盖,在句中作定语,故用过去分词。

句意:我真的很自豪,我的三分之二个家乡被绿树覆盖着。

它真的是一座美丽的城市。

故填is covered。

61.考查非谓语动词。

句中主语The expert与interview之间为被动关系,故用过去分词。

句意:刚才记者采访的专家是该委员会的一名成员。

故填interviewed。

62.考查固定结构。

“the+比较级,the+比较级”表示“越……,就越……”。

句意:你听英语越多,你就越容易感觉说英语越容易。

故填easier。

63.考查短语。

短语be accessible to ...能进入的。

句意:洪水切断了进村的唯一通路,所以现在无法到外面去。

故填accessible。

64.考查短语。

短语be supposed to do 应该做某事。

句意:根据新法律,你不应该在公共汽车上吸烟。

故填to smoke。

65.考查副词。

修饰动词lose,前用副词形式。

句意:如果他不参加比赛,这个队肯定会输。

故填definitely。

66.
【分析】
本文是一篇记叙文。

文章主要讲述我表弟热爱科学,在一次做实验的时候弄伤了手指,姑姑很担心他,希望他放弃。

但他坚持并成功的完成这项实验。

【详解】
第一处:短语用法错误。

短语be interested in对……感兴趣。

句意:我的表弟对科学非常感兴趣。

故将interesting改为interested。

第二处:冠词用法错误。

名词scientist为可数名词,故前用不定冠词a。

句意:虽然他的父母想鼓励他成为一名伟大的科学家。

故在great前加a。

第三处:连词用法错误。

这里为引导时间状语,故用连词when/while。

句意:当我表弟在做实验时,他伤了拇指。

故将if改为when/while。

第四处:时态用法错误。

根据文章的时态可知用一般过去时。

当我表弟在做实验时,他伤了拇指。

故将hurts改为hurt。

第五处:词性用法错误。

系动词felt后接形容词形式。

句意:我姑姑很伤心,希望他停止做。

相关文档
最新文档