河南省八市重点中学2020届高三9月月考英语试题 Word版含解析
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2019~2020学年度上期八市重点高中联盟
“领军考试”高三英语试题
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。
录音内容结東后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1听下面5段对话。
每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选听完毎段对话后,你都有10秒钟的时间米回答有关小题和阅读下一小题。
每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt?
A. £19:15
B.£9.18
C. £9.15.
答案是C
1. What will James do tomorrow?
A. Watch a TV program.
B. Give a talk.
C. Write a report,
2. What can we say about the woman?
A. She s generous.
B. She’s curious
C. She’s helpful
3. When does the train leave?
A. At 6:30
B. At 8:30.
C.At10:30.
4. How does the woman go to work?
A. By car. B, On foot. C By bike
5. What is the probable relationship between the speakers? A. Classmates. B. Teacher and student C. Doctor and patient. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分2.5分) 听下面5段对语或独自。
每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
每段对话或独白读两。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What does the woman regret? A. Giving up her research B. Dropping out of college C. Changing her major.
7. What is the woman interested in studying now?
A. Ecology.
B. Education.
C. Chemistry
听第7段材料,回答第8、9题
8. What is the man?
A.A hotel manager.
B. A tour guide.
C. A taxi driver
9. What is the man doing for the woman?
A. Looking for some local foods.
B Showing her around the seaside.
C. Offering in formation about a hotel
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Where docs the conversation probably take place?
A. In an office.
B. At home
C. At a restaurant.
11. What will the speakers do tomorrow evening?
A. Go to a concert.
B. Visit a friend
C. Work extra hours
12. Who is Alice going to call?
A. Mike
B. Joan
C. Catherine
听第9段材料,回答第13至16题
13. Why does the woman meet the man?
A. To look at an apartment.
B. To deliver some furniture
C. To have a meal together.
14.What does woman like about the carpet?
A. Its color
B. Its design
C. Its quality.
15. What does the man say about the kitchen?
A It's a good size. B. It's newly painted. C It's adequately equipped
16. What will the woman probably do next?
A. Go downtown.
B. Talk with her friend
C. Make payment.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Who is the speaker probably talking to?
A. Movie fans
B. News reporters
C. College students
18. When did the speaker take English classes?
A. Before he left his hometown
B. After he came to America
C. When he was 15
years old.
19. How does the speaker feel about his teacher?
A. He's proud
B. He's sympathetic
C. He's grateful
20. What does the speaker mainly talk about?
A. How education shaped his life.
B. How his language skills improved
C How he managed his business well
第二部分阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Millions of people are familiar with if -snoring(打鼾). The number one annoyance in the bedroom at night. About one i two men and one in four women of middle age or older snores in their sleep. Previously dismissed as just an annoying disturbance of the peace, snoring is now recognized as a serious sleep and health disorder. These nightly problems in sleep can even be life-threatening!
When snoring, loud breathing noises occur in the upper airways during sleep, as loud as a passing truck. That' s the sound many people fall asleep to, Men over 50 years old, especially snore. As many as 60 to 80 Percent in this age group are affected.
Now there's a revolutionary helper that immediately improves nasal( 鼻
的)breathing and can thereby prevent snoring. It is called the SilentSnore, and its the first small and easy-to-use device for combating bothersome snoring noises. Tens of thousands of people have already used this little wonder to sleep better and more peacefully at night. And indeed-snoring can easily be combated with this method!
The SilentSnore gently widens the nostril(鼻孔) to reduce respiratory(呼吸系统) resistance in the nose in other words, air can flow better into the lungs through the nose. As soon as the body registers that nasal breathing is working without restriction again, it unconsciously switches to (much healthier)nasal breathing. In contrast to things like chinstraps, SilentSnore docs not disturb you while you sleep.
This ingenious little device controls snoring when sleeping without interfering
the normal sleep cycle. A normal and healthy sleep cycle should include at least 25% at deep sleep, by relieving snoring effectively, stop disturbing your sleeping partner immediately, and/ guarantee your body rest and regenerate well. You can place your order online through the official website in China. Your SilentSnore will be delivered to your doorstep.
1. Why should we try to prevent snoring?
A. Because loud breathing noises occur in the upper airways during sleep.
B. Because it's the number one annoyance in the bedroom at night and it can be life threatening.
C. Because as many as 60 to 80 percent in this age group are affected by snoring
D. Because snoring was recognized as a serious sleep and health disorder
2. If there are 24 girls in your class, how many of them will probably snore when sleeping?
A. 12
B. 6
C. 8
D. We don't know
3. SilentSnore has the following advantages except_______
A. promoting better breathing
B. reducing and stopping snoring.
C. interfering the normal sleep cycle
D. Being small and easy to use
【答案】1. B 2. D 3. C
【解析】
本文是一篇说明文,首先文章介绍了打鼾的害处以及打鼾的人的年龄和数量。
然后推出了防止打鼾的装置 SilentSnore,介绍了这款产品的功能。
【1题详解】
细节理解题。
根据文章第一段“Previously dismissed as just an annoying dis turbance of the peace, snoring is now recognized as a serious sleep and health disorder. These nightly lapses in sleep can even be life-threatening”可知,打鼾会产生让人烦恼的噪音,甚至会让人有生命危险因此要阻止打鼾。
故选B。
【2题详解】
细节理解题。
文章第一段中About one or two men and one in four women of middle age or older snores in their sleep.(大约有一到两名男性和四分之一的中年或老年女性在睡梦
中打鼾。
)提到了中年以上的男人和女人打鼾的比例,第二段中That' s the sound many people fall asleep to, Men over 50 years old, especially snore. As many as 60 to 80 Percent in this age group are affected.(这是许多人睡觉时听到的声音,50岁以上的男人尤其喜欢打鼾。
这个年龄段有60%到80%的人受到影响。
)提到了 50 岁以上的男人打鼾的比例,没有提及高中阶段的女孩子。
因此不知道如果你们班有24个女生,有多少人会在睡觉的时候打鼾。
故选D。
【3题详解】
细节理解题。
根据文章倒数第二段“This ingenious little device controls snoring when sleeping without interfering the normal sleep cycle.(这个精巧的小装置可以在不干扰正常睡眠周期的情况下控制打鼾。
)” 可知 SilentSnore这种装置在睡觉时可以控制打鼾但是不会干扰正常睡眠周期。
干扰睡眠周期也不可能是 SilentSnore的优势。
故选C。
B
As much as seventy years ago, in the city of Boston, there lived a small girl who had the naughty habit of running away.
Her parents, Mr. and Mrs. Alcott, from first to last, had had a good many frights about this flyaway Louisa. Once when she was only two years old they were traveling with her on a steamboat, and she darted away, in some moment when no one was noticing her, and crawled into the engine-room to watch the machinery. Of course her clothes were all grease and dirt, and she might have been caught in the machinery and hurt.
Except for this one fault, Louisa was a good child, so she felt much ashamed that she had caused her mother, whom she loved dearly, so much worry. She made up her mind that she would never frighten her so again. No-she would cure herself of the running-away habit!
After that, whenever she felt the least desire to slip out of the house without asking permission, she would hurry to her own little room and shut the door tight. To keep her mind from bad plans she would shut her eyes and make up stories-think them all out, hers, you know. Then, when some of them seemed pretty good, she would write them down so that she would not forget them. By and by she found she liked making stories better than anything she had ever done in her life
Her mother sometimes wondered why Louisa grew so fond of staying in her little
chamber the head of the stairs, all of a sudden, but was pleased that the runaway child had changed into such a quiet, like-to-stay-at-home girl.
It was a long time before Louisa dared to mention the stories and rhymes she had hidden in her desk but finally she told her mother about them, and when Mrs. Alcott had read them, she advised her to keep on writing. Louisa did so and became one of the best American story-tellers. She wrote a number of books, and if you begin with Lulu's Library, you will want to read Little Men and Little Women and all the books that dear Louisa Alcott ever wrote
4. What do es the underlined word “darted away” in paragraph 2 mean?
A. disappeared
B. left quickly
C. lost herself
D. hid herself
5. Why did Louisa crawl into the engine room?
A. Because she wanted to watch the machinery.
B. Because she wanted to make her parents frightened
C. Because she liked to make Jokes.
D. Because otherwise, she might have been hurt.
6. How did Louisa cure herself of running-away habit?
A. She asked permission before going out of the house
B. She found making stories more interesting and gave up her run-away plan at once.
C. Her mother made her enter her own room and shut the door tight.
D. She made up stories and then wrote them down
7. Which of the following can best describe Louisa?
A. Caring.
B. Ambitious
C. Strong-minded.
D. Demanding.
【答案】4. B 5. A 6. D 7. C
【解析】
【分析】
这是一篇记叙文。
本文主要讲述了作家路易斯•奥尔科特小时候的一段经历。
她从很小的时候起就喜欢独自“逃跑”,父母为此饱受惊吓,后来她下定决心改正这个习惯,每当有“逃跑”计划时,她就把自己关起来,编故事,写故事,后来她成了作家。
【4题详解】
词义猜测题。
根据上文As much as seventy years ago, in the city of Boston, there lived a small girl who had the naughty habit of running away.(大约70年前,在波士顿城,住着一个小女孩,她有一个顽皮的习惯,那就是逃跑。
)以及Her parents, Mr. and Mrs. Alcott, from first to last, had had a good many frights about this fly away Louisa.(她的父母,阿尔科特先生和阿尔科特太太,对Louisa的出走,从始至终,感到非常害怕。
)可知Louisa喜欢“逃跑”,因此在有一次当他们和她一起乘汽船旅行的时候,Louisa在没有人注意她的时候,Louisa又飞快地跑开了。
故划线短语意思为“快速离开”,故选B。
【5题详解】
细节理解题。
根据文章第二段中Once when she was only two years old they were traveling with her on a steamboat, and she darted away, in some moment when no one was noticing her, and crawled into the engine-room to watch the machinery.(有一次,当她只有两岁的时候,他们和她一起乘汽船旅行,在没有人注意她的时候,她飞快地跑开了,爬进机舱去看机器。
)可知Louisa爬进机舱,因为她想看机器。
故选A。
【6题详解】
细节理解题。
根据文章第四段中To keep her mind from bad plans she would shut her eyes and make up stories-think them all out, hers, you know. Then, when some of them seemed pretty good, she would write them down so that she would not forget them.(为了不让自己的头脑受到坏计划的影响,她会闭上眼睛编造故事——把它们都想清楚,你知道,这都是她的。
然后,当其中一些看起来很不错的时候,她会把它们写下来,这样她就不会忘记它们了。
)可知Louisa编造故事,然后把它们写下来,以便改掉逃跑的习惯。
故选D。
【7题详解】
推理判断题。
根据第四段中To keep her mind from bad plans she would shut her eyes and make up stories-think them all out, hers, you know. Then, when some of them seemed pretty good, she would write them down so that she would not forget them.(为了不让自己的头脑受到坏计划的影响,她会闭上眼睛编造故事——把它们都想清楚,你知道,这都是她的。
然后,当其中一些看起来很不错的时候,她会把它们写下来,这样她就不会忘记它们了。
)可知Louisa下定决心改正缺点,把自己关在房间里,编故事写故事,说明她是一个意志坚强的人。
故选C。
【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为
① 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。
如文中常用refer to,be called或that’s to say,such as等。
② 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand,since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。
③ 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。
④ 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。
⑤ 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。
如第一小题,根据上文As much as seventy years ago, in the city of Boston, there lived a small girl who had the naughty habit of running away.(大约70年前,在波士顿城,住着一个小女孩,她有一个顽皮的习惯,那就是逃跑。
)以及Her parents, Mr. and Mrs. Alcott, from first to last, had had a good many frights about this fly away Louisa.(她的父母,阿尔科特先生和阿尔科特太太,对Louisa的出走,从始至终,感到非常害怕。
)可知Louisa喜欢“逃跑”,因此在有一次当他们和她一起乘汽船旅行的时候,Louisa在没有人注意她的时候,Louisa又飞快地跑开了。
故划线短语意思为“快速离开”,故选B。
C
One young lady is being praised for perfect manners for an apology note she wrote to the National Park, after she reportedly took a rock home as a souvenir (纪念品).In expressing her regret, the girl also returned the stolen rock to the park and even gave a donation.
On Aug, 17, the National Park shared the tale of the note to their Facebook page, where it has since been liked over 5, 200 times, and shared about 700.
“Dear Park Ranger( 护林员), Deep Creek was awesome! I especially liked Tom Branch Falls,” the youngster, named Karina, began her letter, “ I loved it so much, I wanted to have a souve nir to come home with me.”
“So I took a rock. I’m sorry, and I want to return it, " she said. " Also, here’s a donation!”
Lucky for Karina, the park rangers were moved by her sincere apologies for the petty theft, and even wrote back. “Dear Karina, Thank you so much for returning the rock! It has made its way back to Tom Branch Falls. We are so glad you enjoyed your visit, "the park officials wrote in their Facebook post.
“Already, you are becoming an amazing steward( 35) for the park. Thank you for recognizing that what is in the park should stay in the park. If every visitor took a rock home, that would mean 11 million rocks would be gone from the park every year! "they shared.
The park rangers went on to explain the importance of rocks in the Natural Park as homes for “hundreds” of creatures, including salamanders.
“Now that you know to leave nature the way you find it, we hope you will help share this message with others,” the officials concluded, "It is always a good thing to give another the chance to d iscover!”
8. Why did the young lady take the rock home from the natural park?
A. Because it's valuable.
B. Because she liked Tom Branch Falls and wanted to have a souvenir.
C. Because it looks nice.
D. Because Deep Creek was so awesome that she wanted to have a souvenir. 9. Besides writing an apology note, what did the girl do? A. Return the stone and give a donation B. Become a steward for the park C. Share the note to her Facebook page. D. Take the stone back to Tom Branch
Falls
10. From this passage, we can learn that________
A. Not all the visitors can take a rock from the natural park.
B. The salamanders are a kind of rare plants.
C. when we go to the natural park, we should leave nature the way we find it.
D. It's always a good thing to share messages with others.
11. What's the best title of this passage?
A. A pretty thief
B. A Rock from the Natural Park
C. A Girl Who Have Perfect Manners
D. An Apology Note
【答案】8. B 9. A 10. C 11. D
【解析】
这是一篇说明文。
本文主要讲述了一个女孩在自然公园拿了一块石头又幡然悔悟,她归还了石头,写了道歉信,而且还捐了款。
这件事情告诉我们,我们一定要保护自然环境中的一切,如果每个人都取走一块石头,那自然公园的石头也就最终所剩无几了。
【8题详解】
细节理解题。
根据文章第三段“I especially liked Tom Branch Falls" “I loved it so much, I wanted to have a souvenir to come home with me.(我特别喜欢汤姆·布兰奇瀑布。
”“我太喜欢它了,我想带个纪念品回家。
)”可知这位年轻的女士从自然公园把石头带回家,因为她喜欢Tom Branch瀑布,想留个纪念。
故选 B。
【9题详解】
细节理解题。
根据文章第一段In expressing her regret, the girl also returned the stolen rock to the park and even gave a donation.(为了表示后悔,女孩还把偷来的石头还给了公园,甚至还捐了款。
)可知除了写道歉信,女孩还把石头还给了他,并捐了款。
故选A。
【10题详解】
细节理解题。
根据文章最后一段“Now that you know to leave nature the way you find it, we hope you will help share this message with others,” the officials concluded, "It is always a good thing to give another the chance to di scover!”(官员们总结说:“既然您知道如何以发现自然的方式离开大自然,我们希望您能与他人分享这一信息,给他人另一个发现的机会总是一件好事!”)可知到自然公园时,我们应该按照发现自然的方式离开自然。
故选C。
【11题详解】
主旨大意题。
根据文章第一段One young lady is being praised for perfect manners for an apology note she wrote to the National Park, after she reportedly took a rock home as a souvenir (纪念品).(据报道,一位年轻女士以完美的举止为她向国家公园写的道歉信表示敬意。
据报道,她把一块岩石带回家作纪念。
)文章从一封道歉信开始,然后这封道歉信被在网上分享,最后护林员回信,都说明这篇文章是围绕道歉信展开的,所以最佳答案为D。
D
The evolution of fashion has changed our shopping habits. Fast fashion arrived, making stylish clothes more affordable. Then trend cycles sped up and shopping became a form of entertainment.
However, fast fashion now faces a bottleneck. With decreased sales volumes and competition from H&M, Zara and The Gap in the Chinese market, US clothing brand Forever 21 announced it will fully withdraw(撤退) from China.
Fast fashion may not be as popular as it once was, Discounts, clearance sales and closures clearly show that demand for fast fashion is getting worse. Research from Us-based fashion resale website Thredup points out that one in four women aged 18-25 plans to quit fast fashion in 2019. A major reason is to be more eco-friendly.
On the one hand the constant demand for clothing puts enormous stress on land and water resources. Farming cotton for clothing ruins the soil, and pesticides are overused. So are harmful dyes, It makes the fashion industry the second largest polluter of clean water.
On the other hand, fast production also means that more clothes are disposed( 处置)quickly, which creates a huge amount of waste. Old clothes go to landfills (填埋场), which will further increase the pollution of soil and water.
Fast fashion also puts incredible stress on workers. More than 1, 100 people died in a clothes factory collapse (崩溃)in Bangladesh six years ago. The collapse uncovered the bad situation of the workers. They worked overtime against their will. Some averaged up to 14 hours a day, making only $2(about 14 yuan). Furthermore, most of them were women with children to feed.
British designer Vivienne Westwood once said, “Buy less, choose well, make it last.” Buying is what makes the fashion world go round It's time to start questioning fast fashion and see the true cost of those cheap T-shirts.
12. which one of the following is not the reason why US clothing brand Forever 21 will fully withdraw from China?
A. Fast fashion now faces a bottleneck.
B. Shopping became a form of entertainment
C. Sales volumes are decrease
D. There are many competitors in the Chinese market.
13. Why does one in four women aged 18-25 plan to quit fast fashion?
A. Because fast fashion may not be as popular as it once was
B. Because demand for fast fashion is getting worse.
C. Because fast fashion is not so eco-friendly
D. Because stylish clothes are not affordable.
14. How do fast fashion clothes pollute water?
A. Pesticides are overused on the farm.
B. Dyes are harmful and old clothes go to landfills
C. People have to farm more cotton
D. Fast fashion puts incredible stress on workers
15. From the last paragraph, we know that______________
A. we should buy cheap T-shirts
B. we should buy expensive clothes
C. We should buy clothes that last long
D. We can't throw away the cheap clothes
【答案】12. B 13. C 14. B 15. C
【解析】
这是一篇说明文。
本文主要介绍了领潮流的时尚品牌遇到瓶颈,销售量下滑,人们已经开始理性购物,注意环保。
【12题详解】
细节理解题。
根据文章第二段However, fast fashion now faces a bottleneck. With decreased sales volumes and competition from H&M, Zara and The Gap in the Chinese market, US clothing brand Forever 21 announced it will fully withdraw(撤退) from China.(然而,快时尚现在面临着瓶颈。
随着销售量的下降以及H&M、Zara和Gap在中国市场的竞争,美国服装品牌Forever 21宣布将全面撤出中国。
)可知快时尚现在面临着瓶颈、销量下降以及中国市场上有许多竞争者都是Forever 21宣布撤出中国的原因,只有B选项没有提及。
故选B。
【13题详解】
细节理解题。
根据文章第三段“Research from Us-based fashion resale website Thredup
points out that one in four women aged 18-25 plans to quit fast fashion in 2019. A major reason is to be more eco-friendly(美国时尚转售网站Thredup的研究指出,在18-25岁的女性中,有四分之一的人计划在2019年退出快时尚。
一个主要原因是为了更环保)”可知在18岁至25岁的女性中,有四分之一的人打算退出快时尚,因为快时尚并不环保。
故选C。
【14题详解】
细节理解题。
根据文章第四段So are harmful dyes. It makes the fashion industry the second largest polluter of clean water.(有害的染料也是如此。
这使得时装业成为清洁用水的第二大污染者。
)和第五段 Old clothes go to landfills, which will further increase the pollution of soil and water.(旧衣服被扔进垃圾填埋场,这将进一步增加土壤和水的污染。
)可知快时尚的衣服污染水,因为有害的染料和去垃圾填埋场的旧衣服。
故选B。
【15题详解】
推理判断题。
根据文章最后一段中British designer Vivienne Westwood once said, “Buy less, choose well, make it last.”(英国设计师薇薇恩·韦斯特伍德曾说过:“少买,选好,用久。
”)可知我们应该买耐穿的衣服。
故选C。
第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最性项,选项中有两项为多余选项.
When we talk to our friends online, typing can become a little boring. We turn to memes( 表情包)to make our conversations more fun.___16___
At least 10 students who were admitted to Harvard University lost their chance to study there after posting offensive(攻击性的) memes in a private Facebook group,the university’s student newspaper,the Harvard Crimson, reported on June 5. Rather than just regular jokes, the memes “went to truly dark and ugly place, joking about Orthodox Jews(犹太教徒), the gas chambers(毒气室),Mexican children and suicide,” reported CNN___17___But later, some students set up another group where they traded several offensive memes. When Harvard University found out about the group, it took back the students’ offers,___18___
“I appreciate humor, but there are so many topics that just should not be joked about,” incoming freshman Jessica Zhang told the Harvard Crimson. “I do not know how those offensive images could be defended”.___19___“It sounds like Harvard is
going too deeply into the private lives of students, Alan Dershowitz, a retired Harvard Law School professor, told The Guardian. “It may affect them for life.”
___20___ Last year, a similar Facebook group for admitted Harvard students drew criticism from the university after some of its members posted racist jokes.
A. The incident has caused fierce debates, both in the university and around the world
B. A world-class university should help students open minds and overcome bias( 偏见)
C. However, others believe the university overstepped the boundaries.
D. The group was originally meant for would-be Harvard freshmen to get to know each other before they began university
E. Jeff Yang, himself a graduate of Harvard, said the university was right to punish the students
F. But sometimes, sending the wrong meme can make trouble.
G. In fact, this is not the first time Harvard has dealt with a case like this 【答案】16. F 17. D
18. A 19. C
20. G
【解析】
这是一篇记叙文。
本文主要讲述了一些学生在某个群体内发送具有攻击性的表情包,结果被哈佛大学拒绝入学的故事。
不同的人就此表达了自己的看法。
【16题详解】
结合下文At least 10 students who were admitted to Harvard University lost their chance to study there after posting offensive(攻击性的) memes in a private Facebook group,the university’s student newspaper,the Harvard Crimson, reported on June 5.(据哈佛大学学生报《哈佛深红报》6月5日报道,至少有10名被哈佛大学录取的学生在Facebook 上的一个私人群组里发布了攻击性的表情包,从而失去了在那里学习的机会。
)可知是在说明表情包带来的麻烦,故F选项:表情包可以使我们的交流更有趣,可是有时候也会产生麻烦。
符合上下文语境。
故选F。
【17题详解】
上一段提到一些学生在群里发送有攻击性的表情包。
以及下文 But later, some students set
up another group where they traded several offensive memes.(但后来,一些学生成立了另一个小组,在那里他们交换了一些攻击性的表情包。
)可知本空继续说明:这个群开始为了使得大学新生们彼此认识,但是后来就出现有攻击性的表情包。
故选D。
【18题详解】
根据下文“I appreciate humor, bu t there are so many topics that just should not be joked about,” incoming freshman Jessica Zhang told the Harvard Crimson.(“我喜欢幽默,但有太多的话题不应该被拿来开玩笑,”即将入学的大一新生Jessica Zhang告诉《哈佛深红报》。
)为讨论这个问题的内容,可知这个问题引起了激烈的讨论。
故选A。
【19题详解】
根据下文“It sounds like Harvard is going too deeply into the private lives of students, Alan Dershowitz, a retired Harvard Law School professor, told The Guardian. “It may affect them for life.”(哈佛大学法学院退休教授艾伦•德肖维茨在接受《卫报》采访时表示:“听起来哈佛大学对学生的私生活干涉得太深了。
“这可能会影响他们的一生。
”)可知论述的是有人不赞成这一行为,认为哈佛大学侵犯了学生的隐私。
故选C。
【20题详解】
根据下文Last year, a similar Facebook group for admitted Harvard students drew criticism from the university after some of its members posted racist jokes.(去年,一个类似的哈佛新生Facebook群遭到了校方的批评,原因是该群的一些成员发布了种族主义笑话。
)说明这不是哈佛大学第一次处理类似的事情。
故选G。
第三部分语言知识运用(共两节,满分45分
第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳
选项,
They are typical job interview questions: “What is your greatest strength? What is your greatest weakness?”
But in my case, the interviewer often___21___. After all, how do you ask a guy who is___22___leg braces(支架) and using crutches(拐杖) about his greatest weakness? It seems both___23___and insensitive.
We all have weaknesses, Mine are just___24___more apparent. So I’ve learned to turn the uncomfortable moment around and___25___the situation head-on.
“My greatest strength is that I am___26___some people call ‘disabled,’” I say.
My last interview was five years ago when a search committee was___27___the next president and CEO of MAP International. a/an___28___that provides medicine and health supplies to those in need around the world. In some ways, it was a___29___made in heaven.
You see, I walk with crutches because I had polio(小儿床痹症) as a child. My life would be different if the polio vaccine( 疫苗)—___30___about 60 cents—would have been___31___to me and my family in Korea where I was born. My passion in life is to help other children___32___the medicine they need to ___33___life-long illness or even death.
So when I told the committee interviewing me about my strengths and weaknesses I could honesty say that I had a lifetime to ___34___ the job of helping bring medicine to those in need. I knew first hand what it meant to___35___because because an inexpensive dose of vaccine was not available.
But I also know that___36___my challenges each and every day makes me a better leader It's true that my daily life is more difficult than most___37___.A simple flight of stairs, a rocky path, a door___38___a difficult handle-these are typical occurrences that are major obstacles for me. Yet I have to prepare myself each day to___39___the unexpected.
Your weakness can become your strength.___40___your weakness is-lack of education, the inability to speak clearly, a physical trait you consider unattractive, a disability—embrace(把抱)it today.
21. A. disagrees B. surprises C. hesitates D. refuses
22. A. wearing B. putting on C. having on D. dressing
23. A. difficult B. obvious C. definite D. vague
24. A. very B. little C. a bit D. a lot
25. A. solve B. face C. experience D. consider
26. A. that B. whom C. who D. what
27. A. looking for B. looking into C. looking at D. looking
after
28. A. hospital B. organization C. workshop D. factory
29. A. match B. miracle C. tale D. game
30. A. spending B. taking C. costing D. paying
31. A. treatable B. affordable C. cheap D.
available
32. A. bring B. accept C. develop D. receive
33. A. avoid B. cure C. treat D. rid
34. A. work on B. do C. prepare for D. finish
35. A. get B. see C. meet D. suffer
36. A. overcoming B. knowing C. forgetting D. escaping
37. A. people B. peo ple’s C. others D. others’
38. A. of B. with C. for D. on
39. A. make B. watch C. find D. hand
40. A. Wherever B. What C. Whatever D. Where
【答案】21. C 22. A 23. B 24. C 25. B 26. D 27. A 28. B 29.
A 30. C 31. D 32. D 33. A 34. C 35. D 36. A 37.
B 38. B
39. D 40. C
【解析】
这是一篇记叙文。
本文主要讲述了作者作为一个残疾人,接受现实,在工作面试的时候坦然
面对各种情况,他的经历告诉我们,很多时候你的最大弱点会变成你的最大的优点。
【21题详解】
考查动词词义辨析。
句意:但在我的情况下,面试官经常犹豫。
A. disagrees不同意;B. surprises惊奇;C. hesitates犹豫;D. refuses拒绝。
工作面试的典型问题就是:“你最
大的优点是什么?最大的缺点是什么?” 但是因为我带着支架,拄着拐杖的样子,面试官会
有犹豫。
故选C。
【22题详解】
考查动词词义辨析。
句意:毕竟,你怎么能问一个戴着腿套、拄着拐杖的人他最大的弱点是
什么呢?A. wearing穿着;戴着;B. putting on穿上;C. having on戴着;D. dressing穿衣。
结合下文leg braces可知是戴着腿套。
wear 除可表示穿衣外,还可表示戴表(花、纪念
章,眼镜手表等)以及留头发或胡须等。
故选A。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。
句意:这似乎既明显又不敏感。
A. difficult困难的;B. obvious明显的;C. definite一定的;D. vague模糊的。
作者戴着腿套、拄着拐杖,因此他的缺点是很明显的。
故选B。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。
句意:我们都有弱点,我的弱点更明显一些。
A. very非常;B. little 完全不;C. a bit有一点;D. a lot许多。
结合句意可知作者的弱点要更明显一些,故选C。
【25题详解】
考查动词词义辨析。
句意:所以我已经学会了把不舒服的时刻转过来,直面问题。
A. solve 解决;B. face面对;C. experience经历;D. consider考虑。
结合下文可知作者学会了面对自己的弱点,故选B。
【26题详解】
考查连接词辨析。
句意:我说:“我最大的优点是我就是一些人所说的‘残疾人’。
”本句为表语从句,从句中缺少宾语,指所说的话,故用what。
故选D。
【27题详解】
考查动词词义辨析。
句意:我上一次接受采访是在5年前,当时一个搜索委员会正在寻找MAP International的下一任总裁兼首席执行官。
A. looking for寻找;B. looking into调查;
C. looking at看着;
D. looking after照顾。
根据下文the next president可知是在找下一任总裁兼首席执行官。
故选A。
【28题详解】
考查名词词义辨析。
句意:我上一次接受采访是在5年前,当时一个搜索委员会正在寻找MAP International的下一任总裁兼首席执行官。
A. hospital医院;B. organization组织;C. workshop车间;D. factory工厂。
根据下文provides medicine and health supplies to those in need around the world 可知MAP International 提供药品和医疗设备给全世界需要的人,它应该是一个组织。
故选B。
【29题详解】
考查名词词义辨析。
句意:在某些方面,这是天造地设的一对。
A. match匹配;比赛;B. miracle 奇迹;C. tale故事;D. game游戏。
It’s a match made in heaven. 这是天作之合。
表示我非常适合这项工作。
故选A。