高优指导2016高三英语二轮复习专题能力训练十二 阅读理解(三) 含解析
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
专题能力训练十二阅读理解(三)
A
(2014·沈阳质量检测一)
If you bought some candy months ago but never ate it,how can you tell whether it is still safe to eat?The easiest way is to check the “use—by date”printed on the wrapper.If that date has already passed,you’re likely to throw the candy away。
But is that really necessary?
According to a new report from the US Natural Resources Defense Council(NRDC),tons of food is wasted each year,largely because people don’t fully understand what expiration dates,or “use—by dates",actually mean。
Food dating was introduced in the 1970s because consumers wanted more information about the things that they were eating.When they first showed up,use-by dates were only supposed to indicate freshness because producers wanted their products to be tasted in their best conditions。
But the truth is that these dates aren't related to the risk of food poisoning or food—born illness,according to Time News.However,most customers misinterpreted use—by dates and related them to the safety of the food,and they still largely do now。
Eggs,for example,can still be eaten three to five weeks after purchase even though the use—by date is much earlier。
When their use—by dates pass,strawberry—flavored drinks may lose their red color and biscuits may lose their crunch(嘎吱嘎吱的声音),but they are not harmful。
“It’s a confusing subject,the difference between food quality and food safety,”said Jena Roberts,vice president of National Food Lab,a
US food testing company。
“Even in the food industry I have colleagues who get confused。
”
This is why scientists are calling for a standard explanation to be printed following the use-by dates。
“We want this to be clearly communicated so consumers are not misunderstanding the date and contributing to a lot of waste,"said Dana Ganders,a staff scientist with the NRDC。
But this won’t be a mistake that is easy to correct since people have believed it for so long.Another problem is that the quality levels of different foods change differently-some are still safe to eat long after their use-by date while others are not.
As a result,food industry officials are now thinking of changing the use—by date to a date indicating when food is most likely to go bad.
【语篇导读】本文是一篇说明文。
大多数人都认为保质期一到,食物就不能吃了。
读过这篇文章后,你将发现事实并非如此.
1。
The use-by date was first intended to 。
A.tell the freshness of food
B.show the safety of food
C。
give a warning of food poisoning
D.indicate the relation between food and illness
答案:A
解析:细节理解题。
根据第三段第二句中的“When they first showed up,use-by dates were only supposed to indicate freshness” 可知,应选A项。
2.The underlined word “misinterpreted” in Paragraph 4 probably means “”。
A。
made guesses about B。
formed a wrong idea about
C。
made wrong use of D。
took no notice of
答案:B
解析:词义猜测题。
根据文章第四段的第一句和第六段的内容可知,此处指人们误以为这些日期和食品是否有毒或者是过期后食用是否会导致疾病有关。
故选B项。
3.Which of the following is TRUE?
A。
Most customers understand what use-by dates mean.
B。
“Use-by dates"have existed for more than 50 years.
C.Biscuits can't be eaten when not as crunchy as they were bought.
D。
Even after their use-by dates pass,some foods are still safe to eat。
答案:D
解析:正误判断题。
根据第五段的内容可知,很多食品尽管过了保质期,但是仍然能吃,故选D项。
4。
Scientists are calling for a standard explanation to be printed together with the use—by dates because 。
e-by dates are not helpful or reliable
B。
more consumers get worried about food safety
C。
most consumers often misunderstand use-by dates
D。
the quality level of different foods changes differently
答案:C
解析:细节理解题.根据第六段的内容和第七段的第二句可知,科学家解释保质期是因为很多人误解了它的含义。
故选C项.
B
(2014·河北保定一模)
No one knows how much money Dr.Lyle Tullis gave away to students.I was his colleague for nearly a decade and I never stopped being amazed at his generosity。
Our college has a program of providing cross-cultural experiences for students.Lots of students take advantage of。