湖北省宜昌市葛洲坝中学2018_2019学年高一英语上学期期中试题(含解析)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
宜昌市葛洲坝中学2018-2019学年第一学期高一年级期中考试试卷英
语试题
考试时间:2018年11月
第一部分听力(共两节;满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。
录音结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5 分,满分7.5 分)
听下面5段对话。
每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。
听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
每段对话仅读一遍。
1. Where are the speakers going?
A. A restaurant.
B. A bank.
C. A bookstore.
2. What will the man do?
A. Attend a meeting.
B. Do the woman a favor.
C. Have the woman’s car repaired.
3. What does the man say about the novel?
A. The language was good.
B. The story was difficult.
C. The ending was satisfying.
4. What will the man probably do next?
A. Have a taste of the salad.
B. Eat some ice cream.
C. Add some salt to the salad.
5. How was the biology course last term?
A. Well-organized.
B. Not so good.
C. Very interesting.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。
每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。
听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. When does the conversation probably take place?
A. After an English reading class.
B. Before an English listening class.
C. During an English listening class.
7. What seems to be the woman’s major problem?
A. She takes no interest in English.
B. She doesn’t know how to use a headphone.
C. She can’t ove rcome her nervousness.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What color packing paper does the man choose?
A. Red.
B. Blue.
C. Light purple.
9. What else did the man buy for his wife?
A. A necklace.
B. A ring.
C. A handbag.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How can Diana achieve high scores according to herself?
A. She works very hard.
B. She gets help from others.
C. She is a genius.
11. What is TRUE about Diana’s IQ?
A. Very low.
B. Above average (平均水平).
C. Average.
12. What will the speakers do afterwards?
A. Buy some books.
B. Test their EQs.
C. Go to the library.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. How did the girl learn most of the computer skills?
A. By herself.
B. From school.
C. From her parents.
14. What kind of computer does the girl have now?
A. A laptop.
B. A P
C. C. An iPad.
15. What does the girl want to get?
A. A new personal computer.
B. A new laptop.
C. A new iPhone.
16. What can be known from the conversation?
A. The woman is a college student.
B. The man and the woman have known each other for a long time.
C. Young people communicate often through the internet.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is Spain famous for?
A. Its foods.
B. Its unusual lifestyle.
C. Its wine.
18. What time do Spanish people have dinner?
A. At 7:00 p.m.
B. At 9:00 p.m.
C. At 10:00 p.m.
19. What do Spanish people love doing?
A. Walking.
B. Cooking.
C. Drinking.
20. When do Spanish people often go for a trip?
A. On National Day.
B. On Christmas Day.
C. On New Year’s Day.
第二部分阅读理解(共两节;每小题2分,满分40分)
第一节阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
A Guide to the University
Food
The TWU Cafeteria is open 7am to 8pm. It serves snacks(小吃), drinks, ice cream bars and meals. You can pay with cash or your ID cards. You can add meal money to your ID cards at the Front Desk. Even if you do not buy your food in the cafeteria, you can use the tables to eat your lunch, to have meetings and to study.
If you are on campus in the evening or late at night, you can buy snacks, fast food, and drinks in the Lower Café located in the bottom level of the Gouglas Centre. This area is often used for entertainment such as concerts, games or TV watching. Relaxation
The Globe, located in the bottom level of McMillan Hall, is available(可获得的) for relaxing, studying, cooking, and eating. Monthly activities are held here for all international students. Hours are 10 am to 10 pm, closed on Sundays. Health
Located on the top floor of Douglas Hall, the Wellness Centre is committed to physical, mental and social health. A doctor or a nurse is available if you have health questions or need immediate medical help or personal advice. The cost of this is included in your medical insurance. Hours are Monday to Friday, 9 am to noon and 1:00 to 4:30 pm.
Academic Support
All students have access to(接近,可以使用) the Writing Centre on the upper floor of Douglas Hall. Here, qualified volunteers will work with you on written work, grammar, vocabulary, and other academic skills. You can sign up for an appointment on the sign-up sheet outside the door: two 30–minute appointments per week maximum. This service is free.
Transportation
The TWU Express is a shuttle(班车) service. The shuttle transports students between campus and the shopping centre, leaving from the Mattson Centre. Operation hours are between 9 am and 3 pm, Saturdays only. Round trip fare is $1.
1. What can you do in the TWU Cafeteria?
A. Do homework and watch TV.
B. Have meals and meet with friends.
C. Buy drinks and enjoy concerts.
D. Add money to your ID and play chess.
2. Where and when can you cook your own food?
A. The McMillan Hall, Sunday.
B. The Lower Café, Sunday.
C. The TWU Cafeteria, Friday.
D. The Globe, Friday.
3. The Guide tells us that the Wellness Centre _______.
A. gives advice on mental health
B. offers services without paying money
C. trains students in medical care
D. is open six days a week
4. What is the function (功能) of TWU Express?
A. To carry students to the lecture halls.
B. To provide students with campus tours.
C. To take students to the Mattson Centre.
D. To transport students to and from the stores.
【答案】1. B 2. D 3. A 4. D
【解析】
【分析】
本文为广告类文章。
介绍了大学里的部分服务项目的信息,如自助餐厅咖啡馆营业的项目及时间、地点。
【1题详解】
细节理解题。
根据文章Food第一段首尾句The TWU Cafeteria is open 7am to 8pm. It serves
snacks(小吃) drinks ice cream bars and meals.和Even if you do not buy your food in the cafeteria you can use the tables to eat your lunch to have meetings and to study 可知在这里你可以吃东西也可以和朋友见面或者学习。
故B符合题意。
【2题详解】
推理判断题。
根据Relaxation部分的The Globe located in the bottom level of McMillan Hall is available for relaxing studying cooking and eating.和closed on Sundays.可知The Globe可以cooking也就是自己做饭。
只在星期天是关门的,所以周五可以在这里做饭。
故D符合题意。
【3题详解】
推理判断题。
根据Health部分中Located on the top floor of Douglas Hall the Wellness Centre is committed to physical emotional and social health. A doctor and nurse is available if you have health questions or need immediate medical help or personal advice.可知这个中心致力于身体,精神上的健康问题。
如果你有健康问题或者需要立即的医疗帮助或者个人建议,医生或者护士可以帮你。
也就是说如果你有健康方面的问题,就到这里寻求建议和帮助。
分析选项可知,A符合题意,故选A。
【4题详解】
细节理解题。
根据文章最后一部分中的The TWU Express is a shuttle(班车) service.The shuttle transports students between campus and the shopping centre leaving from the Mattson Centre.可知The TWU Express 就是班车服务。
它的作用就是在学校和购物中心之间运送学生。
分析选项可知D项符合题意,故选D。
【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。
这种题型包括判断题和推理题。
这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。
推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。
如第2小题就属于推理判断题。
根据Relaxation部分的The Globe located in the bottom level of McMillan Hall is available for relaxing studying cooking and eating.和closed on Sundays.可知The Globe可以cooking也就是自己做饭。
只在星期天是关门的,所以周五可以在这里做饭。
故D符合题意。
推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。
也就是说,要做到判断有据, 推论有理, 忠实原文。
切忌用自己的观点代替作者
的本意,切忌片面思考,得出片面结论。
B
When my daughter Sara was in the fifth grade, she came to me with a problem. “Marcy hates me!” she cried. “Because Kathy is my friend, too. She wants me to be her friend and nobody else’s. You talk to Marcy. You tell her that I want to be her friend, but I can have other friends, too!”
Oh! I looked at her for a few moments, wondering how I got into this mess (困境), when suddenly an idea came to me.
Picking up two baskets from the living room, I explained, “When everyone is born, he or she has a little basket. This little one here is yours. The big one is mine. As you grow, so does the basket. You can see your little basket is inside mine because when you were born, there were too many things you couldn’t do for yourself. I did everything you couldn’t do on your own.”
She nodded.
“Well, as you grew older and began to do some things on your own, I began placing a few more things in your basket. When you learned to tie your shoes, that went in your basket.”
She said softly, “I can tie my own shoes.”
“Right. As you grow older, there will be more and more things you must do on your own.” As I spoke, I gradua lly took her basket out of mine and handed it to her. “You will finally carry your own basket with things only you can do.”
She looked up at me and said, “I understand. There are some things that I have to do for myself because they are in my basket.”
5. W hat was Sara’s problem?
A. She didn’t have a basket.
B. She didn’t want her own basket.
C. She couldn’t deal with her friendship.
D. Her mother was too hard on her.
6. What did the author feel when she heard her daughter’s problem?
A. Angry.
B. Crazy.
C. Proud.
D. Helpless.
7. We can infer that Sara ________.
A. would talk to Marcy herself
B. wouldn’t make friends with Kathy
C. was too young to deal with anything
D. managed to persuade her mother to help her
8. The baskets mentioned in the passage refer to ________.
A. gifts given by God when everyone is born
B. something that people use to keep vegetables
C. growing abilities as you grow up
D. friendship that needs repairing
【答案】5. C 6. D 7. A 8. C
【解析】
本文为记叙文。
作者的女儿在处理和朋友之间的关系时遇到了一个棘手的问题。
于是她要作者帮忙解决,作者用一种开导的方法让女儿解决自己的问题。
【5题详解】
推理判断题。
根据文章第一段中Sara和作者所说的话she came to me with a problem. “Marcy hates me!” she cried. “Because Kathy is my friend, too. She wants me to be her f riend and nobody else’s. You talk to Marcy. You tell her that I want to be her friend, but I can have other friends, too!”可知Marcy想让Sara只做她的朋友,但Sara既想和她作朋友,也想有其他的朋友,由此可知Sara和Marcy之间的友谊出了问题,无法解决。
故选C项。
【6题详解】
细节理解题。
根据文章第二段的“I looked at her for a few moments, wondering how I got into this mess ”可知,对于女儿的哭诉,作者一时不知道怎么办,感到无能为力。
分析选项可知D项符合题意。
【7题详解】
推理判断题。
根据文章最后一段Sara所说的话“I understand. There are some things that I have to do for myself because they are in my basket.”文章开头,Sara因为不知如何处理与Kathy的关系,才向作者求助的,所以在作者的开导下,她决定自己解决自己的问题,就是自己会与Marcy谈。
分析选项可知A符合题意。
【8题详解】
推理判断题。
根据文中作者和女儿的对话可知,作者把一个孩子能独立做的事比喻成可放在
篮子的东西。
随着孩子长大,自己能独立做的事就越来越多,篮子就越来越大。
由此可知,文中的篮子就是随着孩子的长大,自己能独立做事的能力。
分析选项可知C项符合题意。
C
As computers become more popular in China, Chinese people are increasingly relying on computer keyboards to input (输入) Chinese characters. But if they use the computer too much, they may end up forgetting the exact strokes(笔画)of each Chinese character when writing on paper. Experts suggest people, especially students, write by hand more.
Do you write by hand more or type more? In Beijing, students start using a computer as early as primary school. And computer dependence is more wide-spread among university students. Almost all their assignments and essays are typed on a computer.
All the students interviewed say they usually use a computer.
It’s faster and easier to correct if using a computer. And that’s why computers are being applied more and more often to modern education.
“When I’m writing with a pen, I find I often can’t remember how to write a character, though I feel I’m familiar with it.”
“I’m not in the mood to write when faced with a pen and paper.”
Many students don’t feel this is something to worry about. Now that it’s more convenient and efficient to write on a computer, why bother to handwrite?
Many educators think differently. Shi Liwei, the headmaster of a famous primary school in the capital, said, “Chinese characters enjoy both practical and aesthetic (审美的)value. But those characters typed with computer keyboards only maintain their practical value. All the artistic beauty of the characters is lost. And handwriting contains the writer’s emotion. Through one’s handwriting, people can get to know one’s thinking and personality. Beautiful writing will give people a better first impression of them. ”
To encourage students to handwrite more, many primary schools in Beijing have made writing classes compulsory(必修的)and in universities, some professors are asking students to turn in their homework and essays written by hand.
9. Which of the following can best serve as the title of the passage?
A. To Type or to Handwrite
B. The Importance of Handwriting and Typing
C. Writing by Computer Will Replace Writing by Hand
D. Practical and Aesthetic Value of Chinese Characters
10. The students interviewed prefer to write using a computer mainly because _____.
A. they are usually asked to e-mail their homework and essays
B. they find it not easy to remember how to write a character
C. they can correct the mistakes they make quickly and conveniently
D. computers have become a trend and fashion in China
11. Which of the following statements is NOT true about advantages of handwriting?
A. Handwriting contains the writer’s emotion.
B. Handwriting can impress people well and build their self-confidence.
C. The writer’s thinking and personal ity are shown in his or her handwriting.
D. Chinese characters enjoy both practical and aesthetic value.
12. We can draw the conclusion from the passage that _____.
A. more and more students will give up writing on a computer
B. writing by hand will give way to typing by computer one day
C. the typing article better expresses one’s feelings and quality
D. more and more students will pay attention to handwriting
【答案】9. A 10. C 11. B 12. D
【解析】
【分析】
本文为议论文。
随着电脑越来越流行,中国人写汉字越来越少,这也带来了很多问题,引起了人们的担心。
为了鼓励学生多用手写,许多学校进行了一系列的活动来锻炼学生的书写能力。
【9题详解】
主旨大意题。
本文主要讲述的是现在随着电脑越来越流行,中国人写汉字越来越少,引起了人们的担心。
为此许多学校进行了一系列的活动来锻炼学生的书写能力。
主题句是第一段的“But if they use the computer too much, they may end up forgetting the exact strokes (笔画)of each Chinese character when writing on paper”结合最后一段的“To encourage
students to handwrite more, many primary schools in Beijing have made writing classes compulsory(必修的)and in universities, some professors are asking students to turn in their homework and essays written by hand”这两处可知,全文是关于电脑输入和手写汉字的问题。
文章反复出现的单词是type 、Handwrite,这与选项A中的To Type or to Handwrite相照应。
分析选项可知A符合题意,故选A。
【10题详解】
细节理解题。
根据文章第三段的“It's faster and easier to correct the mistakes if using a computer. And that’s why computers are being used more and more often in modern education.”说明用电脑输入修改很方便,这是人们使用电脑的主要原因,故C正确。
【11题详解】
细节理解题。
根据文章倒数第二段“Shi Liwei ,… said, “Chinese characters enjoy both practical and aesthetic (审美的) valu e.…. Besides, handwriting contains the writer's emotion. Through one's handwriting, people can learn one's thinking and personality. Beautiful writing will give people a better first impression.”史利伟说:“汉字既有实用价值,又有审美价值。
……手写的东西有作者的情感。
通过手写的东西(书法),人们可以了解一个人的思想和个性。
漂亮的书写会给人们留下更好的第一印象。
”可知,A、C、D三项都是手写汉字的优点,只有B项文章没有提及,故B正确。
【12题详解】
推理判断题。
根据文章倒数第二段“Chinese characters enjoy both practical and aesthetic (审美的) value.…. Besides, handwriting contains the writer's emotion. Through one's handwriting, people can learn one's thinking and personality. Beautiful writing will give people a better first impression.”可知用手书写有许多好处。
最后一段“To encourage students to handwrite more, many primary schools in Beijing have made writing classes compulsory and in universities, some professors are asking students to turn in their homework and essays written by hand.”说明北京许多小学也鼓励学生多用手写,大学教授要求学生交手写的作业和论文。
因此由最后两段的内容可以推断出越来越多的学生也会注意自己的书写。
分析选项可知D项符合题意,故选D 项。
【点睛】确定最佳标题的方法。
在阅读文章时,要注意文章中反复出现的或强调的信息,寻找与文章大多数内容相关的信息。
找出覆盖全文的核心词汇,看选项内容是否切中文章的中
心论题。
也就是要看选项内容与作者的写作目的是否一致。
如第1小题,文章反复出现的单词是type 、Handwrite,handwriting这与选项A中的To Type or to Handwrite相照应。
寻找文章的主题句也是确定最佳标题的方法之一。
文章主要论题的关键是找到文章的主题句。
主题句通常在文章的首段,也可能在文章的末段,在文章的某一段落,或分散在文章的各个段落中。
本文主要讲述的是现在随着电脑越来越流行,中国人写汉字越来越少,引起了人们的担心。
为此许多学校进行了一系列的活动来锻炼学生的书写能力。
第一段的“But if they use the computer too much, they may end up forgetting the exact strokes(笔画)of each Chinese character when writing on paper”是主题句,和最后一段的“To encourage students to handwrite more, many primary schools in Beijing have made writing classes compulsory(必修的)and in universities, some professors are asking students to turn in their homework and essays written by hand”这两处都说明了全文是关于电脑输入和手写汉字的问题。
分析选项可知A符合题意。
D
The meaning of silence varies among cultural groups. Silences may be thoughtful, or they may be empty when a person has nothing to say. A silence in a conversation may also show stubbornness, uneasiness, or worry. Silence may be viewed by some cultural groups as extremely uncomfortable; thus efforts may be made to fill every gap(间隙) with conversation. Persons in other cultural groups value silence and view it as necessary for understanding a person’s needs.
Many Native Americans value silence and feel it is a basic part of communicating among people, just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what may be implied(暗示) is that the person wants the listener to think about what has been said before continuing. In these cultures, silence is a call for thinking.
Other cultures may use silence in other ways, particularly when dealing with disagreements among people or in relationships of people with different amounts of power. For example, Russian, French, and Spanish persons may use silence to show agreement between parties about the topic under discussion. However, Mexicans may use silence when instructions (指示,命令) are given by a person in authority rather than be rude to that person by arguing with him or her. In still another use, persons
in Asian cultures may view silence as a sign of respect, particularly to an elder or a person in authority.
Nurses and other care-givers need to notice the possible meanings of silence when they come across the personal worries their patients may be experiencing. Nurses should recognize their own personal and cultural construction of silence so that a patient’s silence is not disturbed too early or allowed to go on unne cessarily. A nurse who understands the healing(治愈) value of silence can use this understanding to help in the care of patients from their own and from other cultures.
13. Which of the following people might take silence as a call for careful thought?
A. The Chinese.
B. The French.
C. The Mexicans.
D. The Russians.
14. What does the author advise nurses to do about silence?
A. Let it continue as the patient pleases.
B. Break it while treating patients.
C. Evaluate its harm to patients.
D. Make use of its healing effects.
15. What may be the best title for the text?
A. Sound and Silence
B. What It Means to Be Silent
C. Silence to Native Americans
D. Speech Is Silver; Silence Is Gold
【答案】13. A 14. D 15. B
【解析】
本文是一篇说明文。
主要介绍了沉默在不同文化背景下的不同内涵。
不同的文化对于沉默有着不同的解读。
有的认为沉默意味着深思熟虑或脑海中一片空白;有的认为沉默就是执拗;也有的把沉默当成理解他人的必备谈话技巧而倍加珍视。
【13题详解】
推理判断题。
根据第二段中“just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what may be implied(暗示) is that the person wants the listener to think about what has been said before continuing..” 可知中国人的文化中,认为谈话时人们沉默是在思考谈话内容。
分析选项可知,选A。
【14题详解】
推理判断题。
根据最后一段的最后一句“Nurses should recognize their own personal and
cultural construction of silence so that a patient’s silence is not disturbed too early or allowed to go on unnecessarily.A nurse who understands the healing value of silence can use this understanding to assist in the care of patients from their own and from other cultures.”可推断出,作者建议护理人员对于病人沉默的处理要有技巧,护士要知道如何利用沉默来辅助护理不同文化的病人以达到良好的治疗效果。
分析选项可知D项符合题意,故选D。
【15题详解】
主旨大意题。
全文自始至终都是围绕沉默而展开,论述其在不同文化中的含义及影响。
因此答案为B。
值得注意的是,D项(言语是银,沉默是金)迷惑性较大,但用它作标题,过于片面,不能概括全文。
由此可判断出B项符合题意。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
选项中有两项为多余选项。
___16___
Your school days should be some of the best and happiest days of your life. How can you gain the most from them, and ensure that you do not waste this wonderful chance to learn?
Be positive about school! Don’t say things which are difficult or bor ing. Be interested in school life and your school subjects. Join in lots of activities. Be quick to put your hand up. Go round the school with a big smile.
Expect to work. _____17_____. If you are not working, you are not learning, you are wasting your time at school. Teachers cannot make everything enjoyable.
Keep fit. If you do not eat a good breakfast, you will be thinking about food in class. If you go to bed late and do not have enough sleep, you will be sleepy in class. Play some sports to keep your body strong.
___18___. Never put off till tomorrow what you can do today. Do not say you will do things tomorrow. If you get behind the class, it is very difficult to get back in front. You cannot finish a race if you rest all the time.
Don’t be too disappo inted if things sometimes go bad. _____19_____. Friends are not always perfect, and they sometimes say and do unpleasant things. Don’t let small problems seem very big and important.
___20___!
A. Everyone fails some tests, loses some matches and has bad days
B. Ways to have a happy school life
C. Do today’s work today
D. Follow my advice, and have a happy school life
E. Because it means that you are enjoying school and learning more
F. School is not a holiday camp
G. You are making your time of little use unless you are learning hard
【答案】16. B 17. F
18. C 19. A
20. D
【解析】
【分析】
本文属于说明文。
本文作者针对如何拥有一种快乐的学校生活这一问题,给出了自己的一些建议。
【16题详解】
考查对上下文的理解及推理判断能力。
分析本空所在的位置可知,本空是对全文的总结。
第一段作者认为学校生活应该是人一生中最美好、快乐的日子。
怎么才能从学校生活中得到最大的收获,并确保不会浪费这个机会呢?文章对此给出了几种方法会让你有个快乐的学校生活。
因此分析选项可知B项(快乐学校生活的方法)符合题意,故选B项。
【17题详解】
考查对上下文的理解及推理判断能力。
根据主题句“Expect to work”及空后“If you are not working, you are not learning, you are wasting your time at school.”可知,如果不努力,不学习就是浪费在校时间。
此处是说学校不是度假的地方,在学校要努力学习。
分析选项可知,F项(学校不是度假村)符合题意,故选F项。
【18题详解】
考查对下文的理解及推理判断能力。
根据空后的内容“Never put off till tomorrow what you can do today. Do not say you will do things tomorrow.”可知这里指的是不要把今天能做的事情推迟到明天再做。
由此可知就是“今天的事今天做”。
分析选项可知,C项(今天的事今天做)符合题意,故选C项。
【19题详解】
考查对上下文的理解及推理判断能力。
根据上句“Don’t be too disappointed if things sometimes go bad” 如果事情有时很糟,也不要太失望。
可推测出每个人都会有不好过的日子。
分析选项可知,A项(每个人都考试不及格,输了比赛及其它不好过的日子)与其相一致。
故选A项。
【20题详解】
考查对上下文的理解及推理判断能力。
在本文的首段“想有一个快乐的学校生活,就要做到以下几点”。
因此最后一段与句首相呼应:如果你这样做了,就会有快乐的学校生活。
分析选项可知D项(听从我的建议,就会过上快乐的学校生活)符合题意。
故选D项。
【点睛】七选五题型考查学生把握整篇文章的布局和逻辑层次关系和把握微观信息间关联性这种题一般可从以下方面来做:
(1)看首段,跳过空格快速通读全篇,确定文章体裁,抓住文章结构,分析篇章结构,了解文章大意。
首段的末句一般是全文的主题所在,首段的末句对于快速掌握文章的主题具有重要意义。
(2)精读空格前后两句,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。
七选五空出的是整个句子,可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。
本文主要依据空格前后的内容可来判断正确答案。
如第3小题,根据空后的内容“Never put off till tomorrow what you can do today. Do not say you will do things tomorrow.”可知这里指的是不要把今天能做的事情推迟到明天再做。
由此可知就是“今天的事今天做”。
分析选项可知,C项(今天的事今天做)符合题意,故选C项。
(3)看选项,找出与空前空后句中心词同义,近义或相关性的词语。
实现关键词的对接,先易后难,各个突破。
通过阅读选项,有可能根据选项中的关键词找出正确选项。
分析选项可预测出本文先提出方法,最后进行总结。
由此可猜测B项在前,最后D项是总结在后。
前后呼应。
由此可判断第1小题是B项,第5小题是D项。
(4)解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。
尤其要注意代词,连词等。
如表示转折关系的but,though,however 等。
最后,用代入法,检查答案是否合理,将所有选择答案放回空白处,通读全文,检查文章内容是否语义连贯合理、紧扣主题,语篇结构是否通顺连贯、具有一致性、合乎逻辑,写作思路是否清晰明了,格式以及用语是否恰当贴切,从而判断选择的答案是否正确.
第三部分英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节:完形填空 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下列短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Paen Long has had a dream ever since he saw a plane for the first time at the age of six. His dream was to _____21_____ a plane. Last year, the 30-year-old man started building his plane _____22_____. “I was afraid that people would _____23_____ me, so sometimes I worked at night,” he said. It was a long time _____24_____ he put his dream into practice. Paen Long tried to build his own plane, using the money he had _____25_____ from running his own garage. He has spent three years _____26_____ YouTube videos in order to _____27_____ how to make a plane.
It took him a year to build his plane, using mostly recycled materials. The plane’s first _____28_____ came at 3 pm on 8th, March. Local villagers gathered excitedly to watch the plane fly. _____29_____, the plane only got 50 m in the air before crashing (撞击) to the _____30_____. “When all people were looking at me, I felt very _____31_____,” he said.
Although the first try _____32_____, Paen Long remains _____33_____. His next project is to build a seaplane. Paen Long thinks the plane will cost over $10,000. “I never feel _____34_____ for spending all my money building a plane,” he said.
His wife, Hing Muoyheng, _____35_____ about her husband, especially as they have two young sons. However, she has no _____36_____. “I don’t know how planes work and he doesn’t have any _____37_____ to help him. He can only search for information himself,” she said. “I tried to ask him to _____38_____ a few times because I was afraid, but he said he wouldn’t _____39_____, so I have to support his _____40_____.”
21. A. repair B. make C. draw D. buy
22. A. carefully B. impatiently C. secretly D. suddenly
23. A. make use of B. make fun of C. get tired of D. turn to
24. A. before B. until C. when D. since
25. A. expected B. saved C. stolen D. borrowed
26. A. recording B. producing C. showing D. watching
27. A. answer B. learn C. control D. guess
28. A. design B. flight C. interview D. meeting
29. A. Therefore B. Besides C. However D. Otherwise
30. A. ground B. crowd C. house D. park
31. A. angry B. excited C. proud D. embarrassed
32. A. appeared B. continued C. changed D. failed
33. A. determined B. kind C. nervous D. upset
34. A. anxious B. sorry C. hungry D. grateful
35. A. hears B. knows C. talks D. worries
36. A. chance B. aim C. choice D. reason
37. A. experts B. classmates C. volunteers D. workers
38. A. fly B. stop C. help D. leave
39. A. give up B. give in C. give away D. give out
40. A. suggestion B. dream C. conclusion D. research
【答案】21. B 22. C 23. B 24. A 25. B 26. D 27. B 28. B 29.
C 30. A 31.
D 32. D 33. A 34. B 35. D 36. C 37. A 38. B
39. A 40. B
【解析】
本文为记叙文。
Paen Long从小就有个梦想:建造属于自己的飞机。
三十岁的他重拾自己的梦想,用回收材料做了一架飞机。
虽然这次尝试并未成功,但他并不打算放弃。
【21题详解】
考查动词辨析。
repair修理;make做,制造;draw画;buy买。
根据下文started building his plane可知,Paen Long的梦想是“做”一架飞机。
build与make是同义词,故选B。
【22题详解】
考查副词辨析。
carefully 仔细地,认真地;impatiently 不耐烦的;secretly 秘密地,偷
偷地;suddenly突然地。
根据下文“I was afraid that peopleso sometimes I worked at night,” he said. Paen Long有时在夜里工作,可知“偷偷地(secretly)”造他自己的飞机。
故选C。
【23题详解】
考查动词短语辨析。
make use of利用;make fun of取笑,嘲笑;get tired of对….厌烦。