江西省新余市第一中学2019-2020学年高一下学期第二次月考英语试题(解析版)

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

新余市高一下学期第二次月考英语试题
第Ⅰ卷
命题人:高一英语组
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。

每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。

听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。

每段对话仅读一遍。

例:How much is the shirt?
A £19.15. B. £9.15. C. £9.18.
答案是B.
1. What does the man ask the woman to do?
A. Give her ID card to him.
B. Move a table.
C. Sign for a parcel.
2. What does the woman think of cleaning the shirt?
A. Easy.
B. Time-wasting.
C. Impossible.
3. How does the woman most probably go to work?
A. By car.
B. By bike.
C. By bus.
4. What relation is Tom to the woman?
A. Her teacher.
B. Her agent.
C. Her husband.
5. What are the speakers mainly talking about?
A. A picnic.
B. The weather.
C. A forecast.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。

每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。

听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。

每段对话或独白读两遍。

听第 6 段材料,回答第 6、7 题。

6. Who will be sent to Singapore?
A. Jenny.
B. John Taylor.
C. Brian.
7. How does the man feel now?
A. Nervous.
B. Proud.
C. Disappointed.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。

8. What does the woman advise the man to focus on about the coffee maker?
A. The price.
B. The quality.
C. The model.
9. What will the speakers do next?
A. Go to the cashier.
B. Visit a gym.
C. Continue to shop.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。

10. What is between the student restaurant and the student union?
A. The old library.
B. The medical services.
C. The new library.
11. Where is the media center on the map?
A. In the middle.
B. At the bottom left corner.
C. At the bottom right corner.
12. What can the students borrow from the old library?
A. Financial books.
B. Sports magazines.
C. Entertainment magazines.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。

13. What did the man do on the weekend?
A. He went on a sailing trip.
B. He went fishing.
C. He went to a park.
14. What did the woman play on the weekend?
A. Basketball.
B. Tennis.
C. Badminton.
15. What do we know about Joe?
A. He took part in a competition.
B. He won a prize.
C. He got injured.
16. What will the speakers do next weekend?
A. Watch films at home.
B. Go to the beach.
C. Play football.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。

17. When was the speaker born?
A. In 1932.
B. In 1937.
C. In 1942.
18. What did the speaker buy at the cinema?
A. Ice cream.
B. Sweets.
C. Chocolate.
19. What were films like in those days according to the speaker?
A. The sets were special.
B. Each scene lasted a few seconds.
C. Actors’ performances were satisfying.
20. What influence did the experience have on the speaker?
A. He became interested in films.
B. He began to act in films.
C. He loved characters in films.
四、阅读理解
A
The city of Toronto is the capital of Ontario and is a popular tourist destination with its beautiful city attractions. During your time in the city, you can find theme parks, historic locations, beautiful nature areas, and great shopping centers. Prepare for an unforgettable vacation with many of the locations listed below.
Canada’s Wonderland
This amazing 330-acre theme park allows for the entire family to enjoy their time in Toronto. The park offers different rides for all ages including thrilling rides and roller coasters and amazing live shows. During the warmer months, the park also includes a 20-acre water park to cool off and relax together with fun slides, pools, and more. To make the park a full-day adventure, there are many restaurants as well for a bite to eat when hunger sets in.
Toronto Helicopter (直升机) Tours
Toronto has a lot to offer from its skyline including historic locations, skyscrapers, and more. With Toronto
Helicopter Tours, you can see all of these amazing sights from high ab ove the sky for the perfect bird’s eye v iew of the city. The tour will be the perfect opportunity to get photos of the city and of your travels as you fly up to 2,000 feet over the beautiful downtown Toronto sky.
Hop On-Hop Off City Tour
See the beautiful city of Toronto with this amazing hop on and hop off city tour. This city tour allows you to get around the city in an one-of-a-kind way to see many popular locations in the downtown area. It allows you to hop off at any time to see the sites and then hop on again to continue getting around the city. The full tour without hopping off takes 2 hours if you are wanting to get a great overview of the city to decide where to go first. Locations along the way of the tour include the Bata Shoe Museum, Casa Loma, Dundas Square, Park Hyatt, CN Tower, Union Station, and so much more.
1. Where can our family get fun in a water park on a hot day?
A. Canada’s Wonderland
B. Toronto Helicopter Tours
C. Hop On-Hop Off City Tour
D. CN Tower
2. What can you experience in the helicopter tour?
A. Thrilling rides and roller coasters.
B. Driving a plane as a pilot.
C. 2 hours of getting around the city.
D. A great overlook of the city.
3. What place can Hop On - Hop Off City Tour lead visitors to in the passage?
A. The downtown area.
B. Toronto’s Universities
C. The Theme Park.
D. Ontario’s other areas
【答案】1. A 2. D 3. A
【解析】
这是一篇应用文。

文章介绍了加拿大安大略省的首府多伦多,推荐了几个度假的选择。

【1题详解】
细节理解题。

根据Canada’s Wonderland中“During the warmer months, the park also includes a 20-acre water park to cool off and relax together with fun slides, pools, and more”在温暖的月份里,公园还包括一个20英亩
的水上公园,可以让人们凉快一下,放松一下,还有滑梯、游泳池等等。

和“This amazing 330-acre theme park allows for the entire family to enjoy their time in Toronto.这座占地330英亩的主题公园让整个家庭都能在多伦多度过美好时光。

”可知,Canada’s Wonderland可以满足“水上公园”和“全家游玩”两个要求,符合题意。

故选A项。

【2题详解】
细节理解题。

根据第三段中“With Toronto Helicopter Tours, you can see all of these amazing sights from high above the sky for the perfect bird’s eye view of the city.”可知,乘坐直升机可以从高处领略整个城市的风光,与D选项描述相符。

故选D项。

【3题详解】
细节理解题。

根据最后一段中“This city tour allows you to get around the city in an one-of-a-kind way to see many popular locations in the downtown area.”这个城市之旅让你以一种独一无二的方式游览城市,可以看到市中心很多受欢迎的地方。

可知,Hop On-Hop Off City Tour主要是带游客观赏闹市区的景观。

故选A项。

B
For many years, Bruce Bexler dreamed of going where no human had gone before. He wanted to cut a path through unexplored lands and discover rare species.
That might sound like an impossible dream, but Bexler turned it into a reality.
In December 2015, he and a team of Australian scientists explored an isolated rainforest on the island of New Guinea. They were the first pe ople to enter the region. “As time was limited, we were dropped in by helicopter. Once we were on the ground, there were no trails anywhere; it was really hard to get around,” Bexler says.
Within minutes of landing, the team spotted a black chicken-like bird with strange orange skin hanging from its neck. The scientists soon determined that the unusual creature was a type of honeyeater — the first new bird species to be sighted on New Guinea in 60 years.
The honeyeater wasn’t the only surprise for the scien tists. They discovered more than 40 previously unknown plant and animal species —13 birds of paradise, 20 frogs, four butterflies, and five palms. “We were like kids in a candy store,” Bexler recalls. “Everywhere we looke d, we saw amazing things we had ne ver seen before.”
The newfound species didn’t shy away from the scientists. Two long-nosed echidnas — primitive egg-laying mammals — let the visitors pick them up and take them back to camp to study them.
Bexler thinks the animals weren’t frightened because they had never seen humans before. “In almost all parts of New Guinea, animals are hunted for food, and because of this, they are very cautious of people,” he explains. “This area gives scientists a place where they can go to study the behaviors of animals that have not yet learned to be afraid
of people.”
Scientists believe the area is probably the largest untouched forest in Asia. Bexler and his team did not have enough time to study the area completely. They hope to return to record more undiscovered s pecies. “We just scratched the surface,” Bexler says. “Anyone who goes there will come back with a mystery.”
4. Which word best describes Bruce Bexler?
A. Modest.
B. Adventurous.
C. Optimistic.
D. Confident.
5. What does Bruce Bexler mean in Paragraph 5 wh en he says the scientists “were like kids in a candy store”?
A. They didn’t have enough food and were hungry.
B. They were very excited about what they saw.
C. They were behaving like naughty children.
D. They knew that if they kept searching, they’d find sugar.
6. Why did some of the animals allow the scientists to pick them up?
A. The scientists seemed to be very friendly.
B. The scientists were good at handling animals.
C. The animals had been well-trained by the local people.
D. The animals had no experience or fear of people.
7. What can we conclude about the area Bruce Bexler explored?
A. The best way to explore the area is by helicopter.
B. The area has not been visited by scientists for many years.
C. The area still contains many plants and animals unknown to science.
D. The locals are unwilling to allow the scientists to enter the deep woods.
【答案】4. B 5. B 6. D 7. C
【解析】
这是一篇记叙文。

文章讲述了Bruce Bexler和一支澳大利亚的科学团队探索了一座人迹罕至的岛屿,在那里发现了许多从未见过的生物。

【4题详解】
推理判断题。

根据第一段“For many years, Bruce Bexler dreamed of going where no human had gone before. He wanted to cut a path through unexplored lands and discover rare species.”可知,Bruce Bexler一直梦想着去人类没有去过的地方,探索一些未知的地方,由此判断出他是一个喜欢冒险的人。

故选B项。

【5题详解】
推理判断题。

根据划线句后一句“Everywhere we looked, we saw amazing things we had never seen before.”可知,在他们所看到的地方都是从未见过的神奇事物,其实就是表达科学家们面对新发现时的兴奋、激动之情。

故选B项。

【6题详解】
细节理解题。

根据第七段第一句“Be xler thinks the animals weren’t frightened because they had never seen humans before.”可知,这些动物们不惧怕人类是因为它们根本没见过人类。

所以为什么动物允许人类把它们带回来是因为这些动物没有接触过人类,不怕人类。

D选项“这些动物没有接触过人类,不怕人类”符合文意。

故选D项。

【7题详解】
推理判断题。

根据最后一段中“They hope to return to record more undiscovered species.”和Bexler所说的“We just scratched the surface”可知,文中科学团队在无人岛屿上发现的物种还只是冰山一角,仍然有许多动植物是未知的。

由此判断出,这个地区仍然有许多科学上未知的动植物。

故选C项。

C
At your next meeting, wait for a pause (停顿) in conversation and try to measure how long it lasts.
Among English speakers, it is probable that it will be a second or two at most. But while this pattern may be universal, our understanding of silence differs greatly across cultures.
What one culture considers a confusing or embarrassing pause may be seen by others as a valuable moment of thought and respect for what the last speaker has said. Research in Dutch (荷兰语) and also in English found that when a silence in conversation lasts four seconds, people start to feel uneasy. However, another study of business meetings found that Japanese people are happy with silences of 8.2 seconds—nearly twice as long as in Ame ricans’ meetings.
In Japan, it is recognized that the bes t communication is when you don’t speak at all. It’s already a failure to understand each other by speaking because you’re repairing that failure by using words.
In the US, it may originate from the history of colonial (殖民地的) America as a crossroads of many different races (种族). When you have difference, it’s hard to reach common understanding unless you talk and there’s understandably a kind of anxiety unless people use words to establish a common life. This applies also to some extent to London.
However, when there’s more homogeneity, perhaps it’s easier for some kinds of silence to appear. For example, among your closest friends and family it’s easier to sit in silence than with people you’re less well know.
8. Which of the following people might have the longest silence in conversation?
A. The Dutch
B. The American
C. The English
D. The Japanese
9. What might the Japanese agree with in a conversation?
A. Speaking more gives the upper hand.
B. Speak out what you have in your mind.
C. Great minds think alike without words.
D. The shorter talking silence, the better.
10. What can we learn from the text?
A. A four second silence in conversation is universal.
B. It’s hard for American to reach a common agreement.
C. English speakers are more talkative than Japanese speakers.
D. The closer we and our family are, the easier the silence appears.
11. What does the underlined word “homogeneity” in the last paragraph mean?
A. Similarity
B. Difference
C. Disagreement
D. Misunderstanding
【答案】8. D 9. C 10. D 11. A
【解析】
【分析】
这是一篇说明文。

文章讲述了不同文化和语言中,谈话时会让人感到不自在的停顿时间,其长短是存在差异的,表达的意义也是不一样的,文中列举了一些国家和语言作为例证。

【8题详解】
细节理解题。

根据第三段最后一句“However, another study of business meetings found that Japanese people are happy with silences of 8.2 seconds”然而,另一项关于商业会议的研究发现,日本人对8.2秒的沉默很满意。

可知日本人交谈时能忍受的停顿时长是最长的。

故选D项。

【9题详解】
推理判断题。

根据第四段“In Japan, it is recognized that the best communication is when you don’t speak at all. It’s already a failure to understand each other by speaking because you’re repairing that failure by using words”可知,
在日本,人们公认最好的交流方式是你根本不说话。

通过说话来理解对方已经是一种失败,因为你在用语言来弥补这种失败。

由此判断出,日本人在谈话中会同意英雄所见略同,无需多言。

故选C项。

【10题详解】
细节理解题。

根据全文最后一句“For example, among your closest friends and family it’s easier to sit in silence than with people you’re less we ll know.”可知,与熟络的人进行对话,更容易出现沉默不语的情况。

所以我们和家人越亲密,沉默就越容易出现。

故选D项。

【11题详解】
词义猜测题。

根据最后一段中所举例子“For example, among your closest friends and family it’s easier to sit in silence than with people you’re less well know.”可知,亲人、朋友等这些与你比较亲近、相似的人,更容易出现沉默相对的情况。

所以判断出,当有更多的相似之处时,也许更容易出现某种沉默。

所以划线词的意思是“相似”。

故选A项。

【点睛】词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,要求考生准确理解文中某些关键单词或词组的含义,包括对超纲词义的推断以及熟词生义的猜测,需要通过上下文得出其在特定场合的含义。

猜测词义的方法一般有以下几种:1.通过构词法(派生、合成、转化)猜测。

2.通过已有的同义词或反义词猜测,即在上下文找出该生词的其他表示方法,由此推断其含义。

3.通过同位语猜测。

4.通过解释性的词语,如that is,that is to say,in other words等,以及标点符号,如破折号、括号等引出的对该词的解释性词、句猜测。

5.通过具体语境中体现出来的某种关系,如因果关系、转折关系等进行猜测。

第4小题就要用具体语境中的关系来猜测,根据最后一段中所举例子“For example, among your closest friends and family it’s easier to sit in silence than with people you’re less well know.”可知,亲人、朋友等这些与你比较亲近、相似的人,更容易出现沉默相对的情况。

所以判断出,当有更多的相似之处时,也许更容易出现某种沉默。

所以划线词的意思是“相似”。

故选A项。

D
In the fall of 2017, when Paula Aldridge needed to get a job, she found herself at a crossroads. The 50-year-old wasn’t sure she would ever work again, due to health issues.
But Aldridge’s life and care er journey started to turn around af ter she connected with Goodwill of Central Iowa’s skills (技能) training programs. These programs aim to help people develop the specific, real-world skills they need to get and keep a job, through a combination of detailed teaching and hands-on experience.
When Aldridge first connected with Goodwill in September 2017, she was having trouble finding a job. Transportation was challenging, as she didn’t have a driver’s license or own a car. Aldridge also had a limited work history with long employment gaps (间断) , meaning she missed the chances to learn important skills, such as
working a credit card machine. Besides, her physical health issues were also a problem.
According to Kayleigh Duff, a career specialist at Goodwill of Central Iowa, the biggest difficulty Aldridge had to overcome was from within. “She said outwardly that she had all of this confidence and that she knew how strong a worker she was, but I don’t think she truly believed it herself.”
Thankfully, many people offer Aldridge encouragement and guidance. She first started off in the food service training program but was eager to enter the retail (零售) skills program, since she had worked at the Salvation Army and Subway before. When Aldridge mentioned her interest in retail, Duff recognized that her go-getting attitude would be perfect for the program.
The seven-week retail skills training is a systematic program combining classroom teaching with on- the-job experience at a Goodwill store. As Aldridge graduated from the program, she became more confident in her abilities.
Duff said it was great to see how Aldridge grew into the devoted worker she is today. “She has this strong desire, this longing to succeed. And she knows that she’s able to do that, although she has fallen short in the past.”
12. What can be learned about Goodwill’s training programs?
A. They combine theory with practice.
B. They will surely find a good job for people in the program.
C. They are designed mainly for the unemployed.
D. They were set up in the autumn of 2017.
13. What was the biggest problem Aldridge faced according to Duff?
A. Poor health.
B. Poor working skills.
C. Without enough confidence.
D. Not having a driver’s license.
14. Why did Aldridge change her training program?
A. She wanted to attend a more systematic program.
B. She wanted to get some hands-on experience.
C. She was more interested in retail.
D. She follo wed Duff’s advice.
15. What’s the main idea of the text?
A. A 50-year-old devotes herself to Goodwill.
B. Goodwill helps a 50-year-old turn her life around.
C. Goodwill training programs spring up around the world.
D Success is closely connected to good training programs.
【答案】12. A 13. C 14. C 15. B
【解析】
【分析】
这是一篇记叙文。

文章讲述了50岁的Paula Aldridge通过参加一个技能培训项目成功地再次就业,也找回了自信。

【12题详解】
细节理解题。

根据第二段最后一句“These programs aim to help people develop the specific, real-world skills they need to get and keep a job, through a combination of detailed teaching and hands-on experience.”可知,这些培训项目是结合了详细的理论教学和实操经验的,与A选项“结合了理论和实践”相符。

故选A项。

【13题详解】
细节理解题。

根据第四段Duff的原话“She said outwardly that she had all of this confidence and that she knew how strong a worker she was, but I don’t think she truly believed it herself”可知,Aldridge表面上对自己的能力很自信,但其实并不是真正这么相信的,也就是说在Duff看来她最大的问题是缺乏自信。

故选C项。

【14题详解】
细节理解题。

根据第五段第二句“She first started off in the food service training program but was eager to enter the retail (零售) skills program”以及“When Aldridge mentioned her interest in retail”可知,正是出于对于零售业的兴趣,她才选择了改变培训项目。

故选C项。

【15题详解】
主旨大意题。

总览全文,主要讲述的就是50岁的Paula Aldridge通过参加Goodwill公司的一个技能培训项目成功地再次就业的故事,B选项“Goodwill帮助一个50岁的人改变了生活”为短文的主旨大意。

故选B 项。

【点睛】细节理解题是阅读理解中最常见的题型,考生需要清楚,文章中心是论点,事实细节就是论据或主要理由,细节理解题就是有关文章细节的问题,常对文中某个词语、句子、段落的细节及事实进行提问,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。

常用且比较稳妥的方法是排除干扰项,细节理解题中的干扰项一般分为范围过大或过小、偷换概念、正误并存等类型,可逐句在文中寻找根据加以甄别。

第1小题中,B选项表达担保培训结果和C选项指出培训对象,在文中都是没有提及的,而D选项提到的时间点其实是主人公联系到Goodwill公司的时间,属于张冠李戴,这样通过排除也可以得出正确答案。

根据第二段最后一句“These programs aim to help people develop the specific, real-world skills they need to get and keep a job, through a combination of detailed teaching and hands-on experience.”可知,这些培训项目是结合了详细的理论教学和实操经验的,与A选项“结合了理论和实践”相符。

故选A项。

五、七选五
Many people often find themselves waking up in the middle of the night, unusually awake and
excited.____16____. That’s really frustrating. However, there is no need to worry. Here are some effective ways to help you fall asleep again.
Remain in bed. For you to fall asleep, your heart rate needs to slow down. When you get up, your heart rate goes up. So, avoid going to the bathroom during the night if you can. Do not eat too little or too much for dinner. Do not drink and fill your bladder(膀胱)before bed.____17____. It may make you fall asleep faster, but it may also disrupt your sleep later in the night.
Stay in the dark. When you cannot sleep, LED lights on printers and cable boxes may be the reason. The same is true for light streaming in through cracks in curtains. ____18____. You should cover lights with tape and wear a sleep mask. A popular choice has deep eye cups so your eyes can open and shut while you wear them.
Quiet your mind. Try ways to relax, such as deep breathing, meditation, and mindfulness
exercises.____19____. The point is to keep your brain busy with something that is not demanding and is relaxing.
___20___. If your wake-up time is 6:30 a.m. and your clock reads 3:00 a.m., do not think Oh no! I have only three hours left! Instead, say to yourself, Oh great! I have three more hours to sleep!
You have a problem if you wake three times a week for more than three months. It may affect your quality of life. You need to find a sleep expert who can help identify the cause and fix it.
A. Think in a positive way.
B. Keep a calm attitude.
C. They may keep you awake.
D. Most importantly, avoid drinking in the evening.
E. You can do simple math problems in your head.
F. Getting up to do some mild exercise is also helpful.
G. Tossing and turning in bed, they are unable to fall asleep.
【答案】16. G 17. D 18. C 19. E 20. A
【解析】
【分析】
这是一篇应用文。

人们有时会在半夜醒来,然后辗转反侧难以入眠,文章就此提供了一些快速入睡的建议。

【16题详解】
上句指出人们常常会在半夜醒来,感到清醒而兴奋,后句则表示“这让人很是沮丧”,可见空白处是表述
了一个与半夜醒来相关的问题,G选项“他们辗转反侧,难以入眠”符合语境。

故选G项。

【17题详解】
本段的主题是呆在床上。

前句指出不要在上床前喝水,后句则表示这可能有助于入睡但会让人再次醒来。

D 选项“最重要的是,晚上不要喝水”在前句句意上递进,也与后句连贯。

故选D项。

【18题详解】
本段的主题是呆在暗处。

前句指出窗帘透出的光会让人无法入睡,后句接着说要用带子捆扎或者戴眼罩,C 选项“它们可能会让你清醒”上下连贯,符合文意。

故选C项。

【19题详解】
本段的主题是宁神静心。

前句建议尝试深呼吸、冥想、正念等方法放松身心。

后句指出关键在于要想一些不费神、让人放松的东西。

E选项“你可以在脑中想一些简单的数学问题”符合段落主题。

故选E项。

【20题详解】
根据本段内容,给出了一个实例,如果半夜醒来,要尝试着去想“还能睡好几个小时呢”,而不是想“只能睡几个小时了”,也就是从心态上做出改变。

A选项“积极地思考”符合主题。

故选A项。

【点睛】七选五题型主要考查考生对文章的整体理解和掌握情况,相当于阅读理解和完形填空的综合。

它不仅需要阅读速度,还要对文章的结构、主旨、写作意图、观点都有所了解。

主要考点包括:1.考查主题句,也就是考查对文章整体内容的概括能力;2考查上下文衔接,即考查文章的过渡部分;3考查中心句,需要考生学会归纳段落大意。

拿到题目时,应该先确定出题位置;读题干,再读需要填入句子的上下句,画出关键词;读文章各段落,确定段落中心句和文章主题句;通读文章确定上下句和选项之间的逻辑关系。

针对不同设空位置选择不同的策略就能事半功倍。

第5小题就是缺少主题句的设空类型,这时要理清文段大意,在此基础上提炼出中心思想:心态对于睡眠的影响很大。

继而在选项中对应找到最符合这一主题的一项,即为正确答案。

六、完形填空
The other day, my husband and I took the kids for dinner at a branch of Pizza Express. There was a very friendly lady ___21___alone at the next table. When the time came for her to pay the ___22___, her bank card was declined. The waitress told her, in a very kind way, that there was a ___23___but that she would call her manager for help. Seeing this, my husband ___24___got up and told the waiting staff that we would pay for the lady's meal.___25___, when the manager arrived, he explained to the lady that although she couldn't use her ___26___, there was no need to ___27___. Pizza Express authorizes (授权) the restaurant to___28___two free meals per month and on this
___29___, they would like to provide her with a free meal.
She was extremely grateful and apologetic that she had been ___30___to pay. We were relieved that the lady had
been ___31___with dignity instead of being placed in a ___32___position.
Then, the manager___33___our table. He said that ___34___we had shown such generosity, he would like to donate the second free meal that the restaurant was able to ___35___to us! we were absolutely ___36___! I had never heard of any chain restaurant behaving in such a(n) ___37___way. We were quite___38___with gratitude. I made sure that the lady was able to get home OK, and then we ___39___the staff and left ourselves. I was really impressed by how the restaurant had treated this ___40___case.
21. A. waiting B. working C. ordering D. dining
22. A. menu B. bill C. service D. recipe
23. A. disadvantage B. solution C. problem D. technique
24. A. immediately B. bravely C. cautiously D. slowly
25. A. Actually B. Finally C. However D. Therefore
26. A. cash B. card C. phone D. check
27. A. worry B. help C. pay D. bother
28. A. let out B. pick up C. give away D. take on
29. A. condition B. demand C. moment D. occasion
30. A. unable B. likely C. ready D. unwilling
31. A. treated B. encouraged C. appreciated D. pleased
32. A. dangerous B. difficult C. painful D. pleasant
33. A. noticed B. remove C. approached D. cleaned
34 A. as B. after C. if D. when
35. A. share B. cover C. spare D. offer
36. A. annoyed B. confuse C. interested D. astonished
37. A. strange B. generous C. abnormal D. awkward
38. A. supplied B. equipped C. filled D. burdened
39. A. praised B. thanked C. greeted D. met
40. A. special B. regular C. unique D. complex
【答案】21. D 22. B 23. C 24. A 25. C 26. B 27. A 28. C 29. D 30. A 31. A 32. B 33. C 34. A 35. D 36. D 37. B 38. C 39. B 40. A
【解析】
本文是一篇记叙文。

主要讲述了作者和家人去餐馆吃饭,看到有位妇女就餐后无法刷卡买单,作者一家提出愿意帮她支付,结果餐馆不但免除了那位妇女的餐费,而且因为作者一家人的善良慷慨也免除了他们的
餐费。

作者一家既意外又感动。

作者旨在说明人要多施善举,同时也是为自己赢得机会。

【21题详解】
考查动词词义辨析。

句意:有一位非常友好的女士独自在邻桌用餐。

A. waiting等待;B. working工作;C. ordering命令;D. dining吃饭。

根据下文中的“alone at the next table”可知,这位女士是独自一人就餐。

故选D。

【22题详解】
考查名词词义辨析。

句意:当她付账的时候,她的银行卡被拒绝了。

A. menu菜单;B. bill账单;C. service 服务;D. recipe食谱。

结合常识可知在餐馆吃完饭要“买单”。

故选B。

【23题详解】
考查名词词义辨析。

句意:女服务员用一种非常友好的方式告诉她,出了问题但她会打电话给她的经理寻求帮助。

A. disadvantage缺点;B. solution解决方案;C. problem问题;D. technique技术。

根据前面的“her bank card was declined”可知这出现了“问题”。

故选C。

【24题详解】
考查副词词义辨析。

句意:看到这些,我丈夫立刻站起来,告诉服务员我们会为这位女士买单。

A. immediately 立即;B. bravely勇敢地;C. cautiously慎重地;D. slowly缓慢地。

看到这些,我丈夫立即站起来告诉服务员我们要给这位女士买单。

故选A。

【25题详解】
考查副词词义辨析。

句意:然而,当经理到达时,他向这位女士解释说,虽然她不能使用她的信用卡,但没有必要担心。

A. Actually实际上;B. Finally终于;C. However然而;D. Therefore因此。

根据语境可知,作者的丈夫想要替这位女士付账,但是经理来了之后表示可以免除这位女士的餐费,前后两句在句意上是转折关系。

故选C。

【26题详解】
考查名词词义辨析。

句意:然而,当经理到达时,他向这位女士解释说,虽然她不能使用她的信用卡,但没有必要担心。

A. cash现金;B. card银行卡;C. phone电话;D. check检查。

根据上文的“her bank card was declined”可知,这位女士不能用她的银行卡付账。

故选B。

【27题详解】
考查动词词义辨析。

句意:然而,当经理到达时,他向这位女士解释说,虽然她不能使用她的信用卡,但没有必要担心。

A. worry担心;B. help帮助;C. pay支付;D. bother麻烦。

根据下文餐厅为这位女士免除了餐费可知,此处指经理解释说让这位女士不用担心。

故选A。

【28题详解】
考查动词短语辨析。

句意:Pizza Express授权餐厅每月提供两顿免费餐点,在此情况下,他们愿意为她提供
一顿免费餐点。

A. let out泄露;B. pick up捡起;C. give away赠送;D. take on承担。

根据本段最后一句中的“free meal”可知,食物是免费赠送的。

故选C。

【29题详解】
考查名词词义辨析。

句意:Pizza Express授权餐厅每月提供两顿免费餐点,在此情况下,他们愿意为她提供一顿免费餐点。

A. condition条件;B. demand要求;C. moment时刻;D. occasion情况。

短语on this occasion 意为“在这种情况下”。

故选D。

【30题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:她对自己无力支付这笔钱感到万分感激和歉意。

A. unable不能的;B. likely可能的;C. ready准备好的;D. unwilling不情愿的。

be unable to do sth. 表示“不能做某事”。

根据前面的语境以及空格前的“apologetic”可知,她为自己“不能”支付饭钱而感到抱歉。

故选A。

【31题详解】
考查动词词义辨析。

句意:那位女士没有被置于困境,而是受到了有尊严的对待,这使我们感到宽慰。

A. treated 对待;B. encouraged鼓励;C. appreciated欣赏;D. pleased取悦。

根据语境可知,此处指作者一家看到这位女士被这样对待感到很欣慰。

故选A。

【32题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:那位女士没有被置于困境,而是受到了有尊严的对待,这使我们感到宽慰。

A. dangerous危险的;
B. difficult困难的;麻烦的;
C. painful痛苦的;
D. pleasant令人愉快的。

根据语境可知,此处指餐馆照顾到了这位女士的尊严,没有让她处于麻烦的境地。

故选B。

【33题详解】
考查动词词义辨析。

句意:然后,经理走近我们的桌子。

A. noticed注意到;B. remove去掉;C. approached 接近;D. cleaned清理。

根据语境可知,餐馆的老板应该是“走过来”到我们的桌子旁。

故选C。

【34题详解】
考查连词辨析。

句意:他说,由于我们的慷慨大方,他愿意捐出餐厅提供给我们的第二顿免费餐点!A. as因为;B. after在……之后;C. if如果;D. when当……时候。

根据后半句“he would like to donate the second free meal⋅⋅⋅to us! ”可知前后句之间是因果关系。

故选A。

【35题详解】
考查动词词义辨析。

句意:他说,由于我们的慷慨大方,他愿意捐出餐厅提供给我们的第二顿免费餐点!A. share分享;B. cover覆盖;C. spare抽空;D. offer提供。

根据语境可知,老板是说鉴于我们的举动,所以愿意把第二顿免费的晚餐“提供”给我们。

故选D。

【36题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:我们完全惊呆了!A. annoyed恼怒的;B. confuse困惑的;C. interested感兴趣的;。

相关文档
最新文档