(浙江专用)高考英语二轮复习第三部分题型强化训练专题一阅读理解第4课时顺藤摸瓜-明辨词义猜测类题目

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

专题一阅读理解第4课时顺藤摸瓜-明辨词义猜测类题目
题组一体验真题
Passage 1
体裁:记叙文话题:一次非同寻常的投递词数:254 时间:6′(2016·全国卷Ⅰ,C)I am Peter Hodes,a volunteer stem courier.Since March 2012,I’ve done 89 trips of those,51 have been abroad,I have 42 hours to carry stem cells(干细胞)in my littl e box because I’ve got two ice packs and that’s how long they last.In all,from the time the stem cells are harvested from a donor(捐献者) to the time they can be implanted in the patient,we’ve got 72 hours at most,So I am always conscious of time.
I had one trip last year where I was caught by a hurricane in America.I picked up the stem cells in Providence,Rhode Island,and was meant to fly to Washington then back to London.But when I arrived at the check-in desk at Providence,the lady on the desk said:“Well,I’m really sorry,I’ve got some bad news for you—there are no flights from Washington.”So I took my box and put it on the desk and I said:“In this box are some stem cells that are urgently needed for a patient—please,please,you’ve got to get me back to the Un ited Kingdom.”She just dropped everything.She arranged for a flight on a small plane to be held for me.re-routed(改道)me through Newark and got me back to the UK even earlier than originally scheduled.
For this courier job,you’re consciously aware that in that box you’ve got something that is potentially going to save somebody’s life.
【语篇解读】这是一篇记叙文。

作者Peter Hodes是一名干细胞快递员。

他在文中讲述了遭遇飓风之后的一次非同寻常的投递经历。

1.Which of the following can replace the underlined word“courier” in Paragraph 1?
A.provider B.delivery man
C.collector D.medical doctor
答案 B [词义推断题。

由下文及作者在机场的经历可知,他是一名志愿者,从事干细胞递送的工作。

所以答案为B。

]
2.Why does Peter have to complete his trip within 42 hours?
A.He cannot stay away from his job too long.
B.The donor can only wait for that long.
C.The operation needs that very much.
D.The ice won’t last any longer.
答案 D [事实细节题。

根据“...because I’ve got two ice packs and that’s how long they last.”一句可知,用于冷藏干细胞的两个冰块42小时之后就会融化,因此正确答案为D。

]
3.Which flight did the woman put Peter on first?
A.To London. B.To Newark.
C.To Providence. D.To Washington.
答案 B [事实细节题。

由第二段可知,由于没有飞往华盛顿的航班,航空公司为作者安排了一架小型飞机。

根据“...re-routed me through Newark and got me back to the UK even earlier than original scheduled.”一句可知答案非B莫属。

]
Passage 2
体裁:记叙文话题:一个有趣的故事词数:304 时间:7′(2016·全国卷Ⅲ,B)On one of her trips to New York several years ago,Eudora Welty decided to take a couple of New York friends out to dinner.They settled in at a comfortable East Slide café and within minutes,another customer was approaching their table.
“Hey,aren’t you from Mis sissippi?” the elegant,white-haired writer remembered being asked by the stranger.“I’m from Mississippi too.”
Without a second thought,the woman joined the Welty party.When her dinner partner showed up,she also pulled up a chair.
“They began telling me all the news of Mississippi,” Welty said.“I didn’t know what my New York friends were thinking.”
Taxis on a rainy New York night are rarer than sunshine.By the time the group got up to leave,it was pouring outside.Welty’s new friends immediately
sent a waiter to find a cab.Heading back downtown toward her hotel,her big-city friends were amazed at the turn of events that had changed their Big Apple dinner into a Mississippi.
“My friends said: ‘Now we believe your stories,’” Welty added.“And I said: ‘Now you kno w.These are the people that make me write them.’”
Sitting on a sofa in her room,Welty,a slim figure in a simple gray dress,looked pleased with this explanation.
“I don’t make them up,” she said of the characters in her fiction these last 50 or so years.“I don’t have to.”
Beauticians,bartenders,piano players and people with purple hats,Welty’s people come from afternoons spent visiting with old friends,from walks through the streets of her native Jackson,Miss.,from conversations overheard on a bus.It annoys Welty that,at 78,her left ear has now given out.Sometimes,sitting on a bus or a train,she hears only a fragment(片段) of a particularly interesting story.
【语篇解读】本文是一篇记叙文,主要讲述了Eudora Welty在纽约请朋友吃饭时发生的有趣的故事。

4.What happened when Welty was with her friends at the cafe?
A.Two strangers joined her.
B.Her childhood friends came in.
C.A heavy rain ruined the dinner.
D.Some people held a party there.
答案 A [细节理解题。

根据第一段最后一句...another customer was approaching their table.和第三段中的When her dinner partner showed up,she also pulled up a chair.可知两个陌生人加入了她们。

故选A。

]
5.The underlined word “them” in Paragraph 6 refers to Welty’s________.A.readers B.parties
C.friends D.stories
答案 D [词义猜测题。

根据上一句“My friends said:‘Now we believe your stories,’” Welty added.和本句中的动词write. 可知,them代替是stories。

故选D。

]
6.What can we learn about the characters in Welty’s fiction?
A.They live in big cities
B.They are mostly women
C.They come from real life
D.They are pleasure seekers
答案 C [推理判断题。

根据倒数第二段中的“I don’t make them up,” she said of the characters in her fiction these last 50 or so years.“I don’t have to.”推知,Welty小说中的人物都来自现实生活。

故选C。

]
Passage 3
体裁:说明文话题:项目介绍词数:300 时间:6′(2015·全国卷Ⅰ,C)Salvador Dali (1904-1989) was one of the most popular of modern artists.The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings,sculptures,drawings and more.Among the works and masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces,most importantly The Persistence of Memory.There is also L’Enigme sans Fin from 1938,works on paper,objects,and projects for stage and screen and selected parts from television programmes reflecting the artist’s showman qualities.
The visitor will enter the World of Dali through an egg and is met with the beginning,the world of birth.The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.
The exhibition shows how Dali draws the viewer between two infinities (无限).“From the infini ty small to the infinity large,contraction and expansion coming in and out of focus:amazing Flemish accuracy and the showy Baroque of old painting that he used in his museum-theatre in Figueras,” explains the Pompidou Centre.
The fine selection of the major works was done in close collaboration (合作)with the Museo Nacional Reina Sofia in Madrid,Spain,and with contributions from other institutions like the Salvador Dali Museum in St.Petersburg,Florida.
【语篇解读】这篇短文主要介绍了现代著名艺术家Dali的作品风格及the world of Dali中的展品情况。

7.Which of the following best describes Dali according to Paragraph 1?
A.Optimistic. B.Productive.
C.Generous. D.Traditional.
答案 B [推理判断题。

短文首段介绍了艺术家Dali的作品。

由“...with an exhibition bring together over 200 paintings,sculptures,drawings and more.”一句可知,Dali的作品众多,是一个多产画家。

故答案为B。

]
8.What is Dali’s The Persistence of Memory considered to be?
A.One of his masterworks.
B.A successful screen adaptation.
C.An artistic creation for the stage.
D.One of the best TV programmes.
答案A[推理判断题。

根据第一段“...the visitors will find the best pieces,most importantly the Persistence of Memory”可知,该作品在Dali的最佳作品中是最重要的,由此可以推断它是Dali的杰作之一。

]
9.How are the exhibits arranged at the World of Dali?
A.By popularity. B.By importance.
C.By size and shape. D.By time and subject.
答案 D [事实细节题。

根据第二段末句中的“...follows a path of time and subject.”可知,Dali的作品是按时间和主题进行布展的。

答案选D。

]
10.What does the word “contributions” in the last paragraph refer to?
A.Artworks. B.Projects.
C.Donations. D.Documents.
答案 A [词义猜测题。

由最后一段可知,展出的作品主要来源于两个途径:一是与马德里的一家艺术馆密切合作;一是靠像Salvador Dali Museum这样的机构的捐赠。

联系全文大意及前一分句不难推测其它机构捐赠的是艺术作品。

因此答案为A。

]
Passage 4
体裁:记叙文话题:享受生活词数:330 时间:7′(2015·四川卷,B)Nothing could stop Dad.After he was put on disability for
a bad back,he bought a small farm in the country,just enough to grow food for the family.He planted vegetables,fruit trees and even kept bees for honey.
And every week he cleaned Old Man McColgin’s chicken house in exchange for manure(肥料).The smell really burned the inside of your nose.When we complained about the terrible smell,Dad said the stronger the manure,the healthier the crops,and he was right.For example,just one of his cantaloupes filled the entire house with its sweet smell,and the taste was even sweeter.
As the vegetables started coming in,Dad threw himself into cooking.One day,armed with a basket of vegetables,he announced he was going to make stew(炖菜).Dad pulled out a pressure cooker and filled it up with cabbages,eggplants,potatoes,corns,onions and carrots.For about half an hour,the pressure built and the vegetables cooked.Finally,Dad turned off the stove,the pot began to cool and the pressure relief valve sprayed out a cloud of steam.If we thought Dad’s pile of chicken manure was bad,this was 10 times worse.When Dad took off the lid,the smell nearly knocked us out.
Dad carried the pot out and we opened doors and windows to air out the house.Just how bad was it?The neighbors came out of their houses to see if we had a gas leak!
Determined,Dad filled our plates with steaming stew and passed them around.It didn’t look that bad,and after the first wave had shut down my ability to smell,it didn’t offend the nose so much,either.I took a taste.It would never win a prize in a cooking competition,but it was surprisingly edible,and we drank up every last drop of soup.
【语篇解读】本文主要讲述了作者的父亲买了一个小农场,在里面种满了各种蔬菜、果树甚至还养了蜜蜂。

但作者的父亲收获的时候,他炖了一锅蔬菜,闻到味道时,作者和其他人觉得烧得很糟糕,但是最后全部都吃光了。

11.Why did Dad clean Old Man McColgin’s chicken house regularly?
A.To earn some money for the family.
B.To collect manure for his crops.
C.To get rid of the terrible smell.
D.To set a good example to us.
答案 B [细节理解题。

根据文章第一段的And every week he cleaned Old Man McColgin’s chicken house in exchange for manure(肥料).可知是为了收集肥料。

]
12.What can we infer about Dad’s stew?
A.It is popular among the neighbors.
B.It contains honey and vegetables.
C.It looks very wonderful.
D.It tastes quite delicious.
答案 D [推理判断题。

根据最后一段的 we drank up every last drop of soup.可知选择D。

意为父亲的炖菜非常美味。

]
13.What does the underlined word “offend” in the last paragraph mean?
A.To attract. B.To upset.
C.To air. D.To shut.
答案B[词义判断题。

根据文章上文的the first wave had shut down my ability to smell可知,此处指的是鼻子闻不到那种味道,意为搅乱。

]
14.What can we learn about Dad from the text?
A.He is an experienced cook.
B.He is a troublesome father.
C.He has a positive attitude to life.
D.He suffers a lot from his disability.
答案 C [推理判断题。

根据文中内容可知,父亲在背部受伤后,不愿意休息,而是自己经营着小农场,而且在收获后,还自己种菜。

可知父亲对生活有着积极的态度。

]
题组二尝试模拟
Passage 1
(2016·济宁模拟)Many studies have shown that students learn in different ways and that good results can be achieved if they are taught by a teaching method that suits them best.Similarly,students’ performance varies in what types of test they are given.Therefore,it may seem reasonable to give students the chance to choose how they wish to be tested.However,this would mean
teachers would be forced to prepare many different methods of assessment for the exact same material.Teachers are already very busy,creating tests,grading,coming up with interesting lesson plans,teaching classes,not to mention holding parent-teacher conferences,and creating new tests would only add to their burden.
Another strain teachers would have to face is how to grade fairly and objectively if students were tested on the same material in a variety of ways.For instance,how do you compare a student who wrote an essay on one small topic of a book to another who answered every multiple choice question correctly over the entire book?Maybe the student who wrote the essay only read a small part of it in depth enough so that they could write the essay.But perhaps the student taking the multiple choice test only had a base understanding of the book and couldn’t write a critical essay about something in it.
This is not to say,however,that students should be graded in the same manner every time.This would be equally unfair as again,different students test better when assessed by different methods.Therefore,teachers need to be sure to give essay tests,multiple choice tests,as well as other multi-media (多媒体) projects to assess their students,just not over the same material.This gives students the opportunity to show off their abilities and make up for tasks that they’re not good at.For instance,a student that is a bad test taker could make up for their grade with a well-performed project.Another option is to provide students with extra credit opportunities.As such,students could be allowed to choose the method in which they wish to complete their extra credit.If a student is a strong essay writer,they could write an extra essay to make up for their poor test grade.This would allow students to compensate for poor grades in areas in which they aren’t as accomplished.
【语篇解读】本文是议论文。

不同的学生所擅长的考试方式不尽相同,那么是否应该让学生自己选择考试方式呢?作者对此问题展开讨论。

1.We know from Paragraph 1 that if students could choose how they are tested,teachers would ________.
A.have more work
B.lose their authority
C.change their lesson plans
D.prepare more testing materials
答案 A [细节理解题。

根据第一段中的this would mean teachers would be forced to prepare many different methods of assessment for the exact same material及creating new tests would only add to their burden可知,如果让学生自己选择考试方式,那么意味着老师要对同样的考试内容设计不同的考试方式,工作量必然加大。

]
2.What does the underlined word “strain” in Paragraph 2 mean?
A.Possibility. B.Difficulty.
C.Approach. D.Hesitation.
答案 B [词义猜测题。

根据画线词后的how to grade fairly and objectively if students were tested on the same material in a variety of ways可知,如果让学生自己选择考试方式的话,如何公正客观地评价是老师面临的另一个“困难”。

] 3.The author writes the last paragraph in order to ________.
A.draw a conclusion B.offer suggestions
C.predict the future D.prove his point
答案 B [写作目的题。

根据最后一段中的Teachers need to be sure to give essay tests...以及Another option is to provide students with extra credit opportunities可知,本段主要对“让学生自己选择考试方式”如何操作提出了两点建议。

]
4.Where is the text most probably taken from?
A.A textbook.
B.An announcement.
C.A news report.
D.An education magazine.
答案 D [文章出处题。

通读全文可知,本文主要围绕“让学生自己选择考试方式”展
开讨论,属于教育的范畴。

故选D项。

]
Passage 2
(2016·合肥高三第一次质检)
3 Brilliant British Races
BOGNOR BIRDMAN (JULY 18-19)
Every summer,thousands of people from around the world gather in Bognor Regis on the southern coast of England to see who can fly the longest distance in home-made flying machines before jumping into the English Channel.The record,set in 1992,is 292 feet.Frequently,participants compete in special clothes.Dr.Who and his Tardis,a group of flying doughnuts (油炸圈饼),and a skateboarding cow have all taken the leap in past competitions.They didn’t get so far.
WORLD HEN RACING CHAMPIONSHIPS(AUGUST 1)
Chickens are extremely difficult to train,but that doesn’t stop about 50 international hen owners from entering their birds in the World Hen Racing Championships each year in Bonsall,England.Keeping alive a century-old tradition,the hens race along a 50-foot course.While some owners let their untrained chickens “wing__it,” others try to get their chickens into competition shape with daily “sprints(短跑)” during the months leading up to the race.
BRITISH LAWN MOWER RACING ASSOCIATION’S 12-HOUR RACE (AUGUST 8)
Mowing the lawn (刈草坪)for 12 hours straight is some people’s idea of an impossibility.For others,it’s the most interesting part of the summer.Drivers start their engines at 8:00 in the evening,and,in teams of three,work straight through the night until 8:00 the next morning,averaging 25 st year,the winning team finished a record 311 miles on the course in Billingshurst,England,doing justice to the association’s motto:“Per Herbam Ad Astra,” or “Through the Grass to the Stars.”
【语篇解读】本文是应用文。

文章介绍英国几项趣味比赛。

5.The Bognor Birdman event ________.
A.was first held in 1992
B.is actually a local festival
C.features high-tech flying machines
D.has an unbeaten record in recent two decades
答案 D [细节理解题。

第一段中提到The record,set in 1992,is 292 feet可知,这项赛事近二十年没有出现新的纪录。

]
6.The underlined phras e “wing it” in the text probably means ________.A.compete with their wings spread
B.compete without preparation
C.race along the course nonstop
D.race with trained chickens
答案B[词义猜测题。

由下一句的others try to get their chickens into competition shape with daily “sprints” during the months leading up to the race可知,有些人参赛之前会对自己的鸡进行训练,再由While的转折可知,wing it 应该是“临场发挥”的意思。

]
7.What do the three races have in common?
A.They are irregularly scheduled.
B.They are held in the same season.
C.They are all held in coastal areas.
D.They are all traditional competitions.
答案 B [细节理解题。

三项比赛在7、8月份举办,都是夏季。

]
Passage 3
(2016·武汉高三调研)America used to have a strong college education system for prison inmates (prisoners).It was seen as a way to rehabilitate men and women in prison by helping them go straight when they got out.
Those taxpayer-supported college classes were put to an end in the 1990s.But New York Governor Andrew Cuomo would like to bring them back in the state,setting off a fierce new debate.
A number of lawmakers in New York have promised to kill Cuomo’s proposal (提议).
Cuomo says reintroducing taxpayer-funded college classes in New York’s prisons is a common-sense plan that will reduce the number of inmates who commit new crimes.
“You pay $60,000 for a prison cell for a year,” Cuomo responded.“You put a guy away for 10 years,and that’s $600,000.Right now,chances are almost half.Once he’s set free,he’s going to come right back.”
Cuomo says helping inmates get a college education would cost about $5,000 a year per person.He argues,“It’s a small amount of money if it keeps that inmate from bouncing back into prison.”
But even some members of the governor’s own party hate this idea.State Assemblywoman Addie Russell,whose upstate district includes three state prisons,says taxpayers just won’t stand for inmates getting a free college education,while middle-class families struggle to pay for their kids’ college fees.
“That is the vast majority of feedback (反馈) that I’m also getting from my constituents (选民),”she says.“You know,‘Where is the relief for the rest of the population who obey the law?’”
“I was very disappointed that the policy had been changed,” says Gerald Gaes,who served as an expert on college programs for the Federal Bureau of Prisons in the 1990s.In 1994,President Clinton stopped federal student aid programs for inmates.
Gaes says research shows that college classes actually save taxpayers’ money over time,by reducing the number of inmates who break the law and wind up back in those expensive prison cells.
“It is cost-effective,” he says.“Designing prisons that way will have a long-term benefit for New York State.”
【语篇解读】本文是议论文,美国纽约州正在激烈辩论是否应该向犯人提供高等教育的问题。

8.The underlined word “rehabilitate” probably means “________”.A.let people know more about prisoners
B.help someone have a normal life again
C.allow prisoners to experience the world
D.encourage someone to help other people
答案 B [词义猜测题。

联系全文主旨,由helping them go straight when they got out可以推断,rehabilitate应该是“使某人重新恢复正常生活”的意思。

] 9.What is the debate about?
A.Lawmakers’ rights in New York.
B.College classes for New York’s citizens.
C.Higher education in New York’s prisons.
D.Punishments given to New York’s criminals.
答案 C [推理判断题。

由第二至四段可知,这是一场关于纽约州监狱内高等教育问题的辩论。

]
10.Cuomo does the calculations to prove ________.
A.almost half of prisoners are likely to come back into prison
B.college classes for inmates can save taxpayers’ money
C.the costs of running prisons in the US are on the rise
D.it is very difficult to reduce the number of inmates
答案 B [推理判断题。

由第五、六两段可知,Cuomo州长进行这些估算是为了证明面向犯人的大学课程能够为纳税人省钱。

]
11.Most of Russell’s constituents believe Cuomo’s proposal ________.A.is unfair to middle-class families
B.will benefit citizens obeying laws
C.will be useless for improving prisons
D.is based on m ost taxpayers’ feedback
答案 A [细节理解题。

由第七、八两段可知,大多数Russell的选民认为Cuomo州长的提议对中产阶级家庭不公平。

]
Passage 4
(2016·绵阳市第二次诊断考试)Long live language.That’s the message Edmonton Mayor Don Iveson and city councillor Amarjeet Sohi voiced when they declared Feb.21 to be International Mother Language Day (IMLD) in Edmonton,the capital
of the Canadian province of Alberta.
The pair were on hand for the International and Heritage Languages Association’s (IHLA) 12th annual Mother Language Day celebrations in an effort to save endangered languages.
“Keeping languages alive is important for the richness of our culture and the diversity that strengthens Edmonton,” said Iveson.
I here are nearly 7,000 unique languages spoken worldwide,but according to data from the United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization (UNESCO) half of those languages are at risk of going extinct in just a few generations.
For example,there are currently over 3,000 languages spoken throughout Africa.This sounds impressive until you realize that there were over 10,000 languages spoken on the continent before colonization during the 19th century.
“People who lose their language experience suffering,” said Olenka Bilash,professor of second language education at the University of Alberta.Bilash likened the loss of language to the loss of cultural identity.
“As a multicultural society,it is very important to continue to preserve and pass on to future generations the language,culture,traditions and customs that we bring to Canada,” said IHLA presi dent Olga Prokhorova.
While the City of Edmonton’s citizen and new arrival centre in city hall provides services in 150 languages,Bilash said research shows that “most people are still uncomfortable speaking their own language in public spaces.”
Bilash hopes the official announcement of International Mother Language Day in Edmonton—which echoes International Mother Language Day declared by UNESCO in 1999—will be a step toward encouraging more language diversity in order to preserve the cultures tied to them.
“Our words define us; our expressions and vocabulary define who we are as people,” said Marueen Kubinec,Alberta’s minister of culture and tourism.“Our words are living examples,perhaps the best that there are,of human creativity.”
【语篇解读】本文是新闻报道。

加拿大埃德蒙顿市宣布每年2月21日为该市国际母语日。

12.The example of the languages in Africa is given to show ________.A.there’re many languages in Africa
B.a great number of languages became extinct
C.Africa believes in encouraging cultural diversity
D.Africans are trying to save endangered languages
答案 B [写作目的题。

非洲现在有3 000多种语言,而在19世纪殖民地化之前存在一万多种语言,即很多语言已经消失了。

本段内容承接上一段内容——很多语言濒临灭绝。

]
13.Both Bilash and Prokhorova stress the importance of ________.A.mastering more than one foreign language
B.public policy on Canadian traditions and customs
C.protecting languages and cultures from extinction
D.the official announcement of IMLD by UNESCO
答案 C [细节理解题。

由第六、七、九段可知,Bilash和Prokhorova都强调了保护语言和文化的重要性。

]
14.What does the underlined word “echoes” in the text mean?
A.Suggests. B.Creates.
C.Celebrates. D.Imitates.
答案 D [词义猜测题。

联合国教科文组织于1999年成立国际母语日,如今加拿大埃德蒙顿市宣布每年2月21日为该市国际母语日,此举是效仿联合国教科文组织的做法。

]
15.What can we learn from Kubinec’s words?
A.Your language is your identity.
B.Native language is disappearing.
C.Alberta is rich in language diversity.
D.Language can be saved by creativity.
答案 A [推理判断题。

由最后一段可知,这些话包含的一个意思是:一个人的语言就是一个人的身份。

]
Passage 5
(2016·广州高三模拟)Becoming a lexicographer (词典编纂者) was completely an accident.I came across a want ad for an editorial assistant.I got called for the interview and found out it was for Merriam-Webster.I thought,“Oh,I could do that.” Within a couple of months,I realized this was exactly what I needed to do.
My job is to define new words and update old ones.When I first started,I thought I’d keep a list of words I wrote new entries for.I gave up after a year and a 50-page-long list.The list would grow long and never end.At this point when people ask how many words I’ve entered,I can’t tell them.I have probably looked at every single entry in all of our dictionaries.
To be a new entry,a word must meet three criteria.First,widespread use.Second,it has to have sustained (持续的) usage over a certain period of time (usually years).People think of the dictionary as being the bleeding edge,but it’s not.By the time a word is in a dictionary,most people have at least seen it.Third,it has to have a meaning.
Most words don’t enter the language in a smooth way.Words will drop out,then increase in use again.There’s an uneven upward trend.AIDS,I think,we entered within a year of its first use.It was clear it was not going away anytime soon.
I’ve been at this job for almost 17 years.That’s kind of crazy in this day and age,but it doesn’t get boring.At some time you will have had enough of doing the same work over and over again,but you can find things that are new and fresh and interesting.
【语篇解读】本文是记叙文。

文章介绍了一位词典编纂者的工作。

16.The author’s job as a lexicographer ________.
A.was her dream job
B.disappointed her at first
C.went beyond her expectations
D.was due to several months of effort
答案 C [细节理解题。

根据第一段的completely an accident及下文作者获得这份工作的经历可知,作者进入这一行纯属偶然。

]
17.Why did the author give up on her new entry list?
A.She felt it was useless.
B.There were too many entries.
C.There was no need to keep it.
D.She was too busy to stick to it.
答案 B [推理判断题。

根据第二段的I gave up after a year and a 50-page-long list.The list would grow long and never end可知,作者本打算对自己录入词典的新词做记录,但是一年下来就已经列了50页了,她根本没办法列完,所以她放弃了。

]
18.What does the underlined part “the bleeding edge” in Paragraph 3 mean?
A.Something that is new.
B.Something that is right.
C.Something that is formal.
D.Something that is powerful.
答案 A [词义猜测题。

根据画线部分后的but it’s not.By the time a word is in a dictionary,most people have at least seen it可推测,人们一般认为词典上新加入的词条应该都是非常新的,但事实并非如此。

在某个词条被加入词典之前,大多数人都已经见过了。

由此推断画线部分在此处应该是指“新潮的东西”。

] 19.What does the author think about her job?
A.She likes it.
B.She finds it boring.
C.She is crazy about it.
D.She feels it is challenging.
答案 A [推理判断题。

根据最后一段的but you can find things that are new and fresh and interesting可知,作者干这一行已有差不多17年之久,但她从没感觉厌烦过,她总能从平凡的工作中发现新鲜有趣的东西,说明她喜欢自己的工作。

]。

相关文档
最新文档