2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)

合集下载

2020-2021年阅读理解记叙文经典题型带答案(word)

2020-2021年阅读理解记叙文经典题型带答案(word)

2020-2021年阅读理解记叙文经典题型带答案(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解Sitting among the cheering fans of the Chinese Women's Volleyball Team in Rio de Janeiro, a Polish fan caught a lot of attention. It is not because he is not Chinese, but because he has followed the team closely from the very beginningThe 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012. The Polish man was crazy about the performances of the young team, especially by its core player Hui Ruoqi. Before that Jozef was a loyal fan of his home team﹣ the Polish men's volleyball.Since then, Jozef has become crazy about the team and has kept track of almost all their international competitions. Back in the 2013 Montreux Volley Masters of Switzerland, the Polishman, for the first time, came to cheer up for the team on site. He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship.The hardcore fan traveled hundreds of miles from Poland to Brazil, and booked tickets for allmatches of the Chinese Women's Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV and has been recognized by not just fans, but millions of Chinese TV audience.The" Polish grandpa" was a nickname given by Chinese volleyball fans. He has 18,000 followers on Sina Weibo, China's answer to Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013.(1)Why did Jozef get much attention?A. He was interviewed by Chinese TV.B. He is a famous and loyal Polish fan.C. He has supported the Chinese team from the start.D. He was sitting among the fans of the Chinese team.(2)When did Jozef first become interested in the Chinese Women's Volleyball Team?A. In 2012.B. In 2013.C. In 2014.D. In 2015.(3)How did Jozef come to Italy to support the Chinese Woomen's Volleyball Team?A. By carB. By busC. By bikeD. By plane(4)What can we learn from the passage?A. Jozef has already had millions of fans in Poland.B. Jozef has been a fan of his home team since 2012.C. Jozef first cheered up for the Chinese team on site in 2014.D. Jozef has followed most of the international matches of the Chinese team.(5)What has Jozef been doing on Sina Weibo?A. Giving support to the Polish teamB. Sharing his love for the Chinese teamC. Answering questions about playing volleyballD. Booking tickets for matches of the Chinese team【答案】(1)C(2)A(3)A(4)D(5)B【解析】【分析】文章大意:短文介绍了中国女排的铁杆球迷“波兰爷爷”。

四年级2020-2021年阅读理解专项练习经典(word)

四年级2020-2021年阅读理解专项练习经典(word)

2020-2021年阅读理解专项练习经典(word)一、四年级语文阅读理解练习1.阅读下文,回答问题呵护世界我曾经在一个开满鲜花的公园里散步,当我走进一座花坛时,有一个小女孩挡住了我,轻轻地说:“叔叔,你不要过去,那边有只漂亮的蝴蝶,你不要惊吓了它。

”在我看来,这个小女孩呵护的不仅仅是一个美丽的小生灵,她关爱的是自己面对着的美好的世界。

在我们面对着自己时时接触的生活,面对与你打交道的人们时,你是不是像这个小女孩一样地小心呵护,给人以关爱?我们是否常常因为自己的________斥责、________怒容、一句搪塞,或是一时的冲撞,就这么弄伤了对方的心灵,或是大煞风景,破坏了美好的景致?当然,我们承受着生活的压力,常常有不顺心的时候,会常常在心里怀着一股怒气和怨恨,如果任凭这些情绪流泻感染,就会使眼前的世界变得灰暗,没什么美好可言。

正因为每个人的生活都不容易,所以这个世界更需要我们投入关爱和呵护。

我通过一段文字,看到了这样一幅温馨的画面:有个常怀关爱之心的绅士走进一家花店,要求把橱窗里的花取出一部分,店里的人照着他的话去做,并问他要买多少。

这个绅士出人意料地回答:“我不想买花,只是看它们太拥挤了,怕它们被压坏,想让它们轻松一下。

”他就是英国文学家王尔德。

在我们生活的每一个地方,是否都能常常怀着这样的关爱,为他人也为自己留心保护一片美丽的世界!在接触那些容易碎的物品时,我们总是小心翼翼的,只怕弄坏了它们,那我们也不妨将这份细致带到日常生活里来,小心呵护和善待我们所生存着的这个世界。

(1)选择合适的词语写在下面横线上。

一声一气一脸一片________斥责 ________怒容(2)从文中找出恰当词语填空。

例:(呵护)世界 ________世界 ________世界(3)此文告诉人们________的道理,并说明了理由________。

①世界是美好的,有很多荚的景致;②我们承受着压力;③有人觉得眼前的世界是灰暗的;④每个人的生活都不容易;⑤我们生存在这个世界上。

2020-2021年 阅读理解记叙文练习题基础、提高、难题_汇总(含答案)

2020-2021年 阅读理解记叙文练习题基础、提高、难题_汇总(含答案)

2020-2021年阅读理解记叙文练习题基础、提高、难题_汇总(含答案)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.根据短文内容,判断正误。

I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on with me.Sometimes people asked me embarrassing (使人难堪的) questions. Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on(瞧不起)me. Yet mum would say to me, "Hold your head up high and face the world." I began to depend on that saying. As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I found that when I held my head up high, people liked me.In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say," Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance(外貌) ."My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident(自信的) but also to have deep compassion(同情) for others. "Hold your head up high "has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me will live on.(1)The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance. (2)People always asked her embarrassing questions.(3)The writer's mum said "Hold your head up high" to her to make her more confident. (4)The writer understood the saying very well as a child.(5)The writer is living with a warm and brave heart now.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】本文讲了作者小时候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮助之下改变自己并变得自信的故事。

2020-2021年阅读理解记叙文

2020-2021年阅读理解记叙文

2020-2021年阅读理解记叙文一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

The year was 1859. America and England had already fought two wars. Now, they were at peace. But one day a pig got hungry. And it nearly caused another war between the two countries.The pig was owned by a British man who lived on a small island. The island was just off the western part of North America. Both England and the US said the island was theirs. Across the island from the British man lived some American farmers. Everyone on the island got along peacefully. But the peace ended the day the British man's pig decided to eat some of an American farmer's potatoes.One of the American farmers shot and killed the pig. Then the pig's owner wanted $100 from the man who shot the animal. That was a lot of money, so the farmer refused to pay it. The British and Americans began to argue, and the situation got worse. The farmers asked the governor over the island at that time for help. He sent a group of soldiers to protect the farmers. The British answered by sending 2, 000 soldiers. The British were on one side of the island, and the Americans were on the other. The problem that began with the pig was about to become a shooting war.When news of the problem reached Washington and London, both leaders were surprised. Neither country wanted another war. They sent some men to try to fix the problem. After a discussion, it was decided that each country would keep a small group of soldiers on the island. They would stay there until the two countries could decide who owned the island. Then the others would have to leave.Twelve years went by. Neither side wanted to give u the island, but they knew they had to do something. They asked the leader of Germany to help decide. After nearly a year of discussion, a decision was made. America would get the island.Finally, the Pig War was over and only one shot was fired. That was the shot that killed the pig!(1)What caused the problem on the island according to the passage】A. An American shot a British man.B. A group of soldiers came to the island.C. British men destroyed an American's farmland.D. A British man's pig ate some potatoes of an American farmer's.(2)The underlined word "they" in Paragraph 4 refers to ________.A. the farmersB. the leadersC. the soldiersD. the Germans(3)According to the passage, the real purpose of the two countries was ________.A. to own an islandB. to kill a pigC. to get more moneyD. to start a war(4)Which of the following might be the best title for the passage A. The Pig Island B. The Pig War C. The Pig on the Island D. The Island War【答案】(1)D^(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】文章大意:英美两国因一头英国人饲养的猪吃了美国人种植的土豆引起的争端,其实他们最终的目的就是争夺小岛的所有权,(1)细节理解题。

2020-2021年阅读理解记叙文压轴试题分类汇编及答案经典

2020-2021年阅读理解记叙文压轴试题分类汇编及答案经典

2020-2021年阅读理解记叙文压轴试题分类汇编及答案经典一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.根据短文内容,选择最佳答案。

Jackie visited his grandparents on their farm. And he was playing with a slingshot(弹弓) in the woods. He practised in the woods but he could never hit the target. As he was walking back, he saw Grandma's pet duck. Without thinking, he shot, hit the duck in the head and killed it. He was very afraid. He knew Grandma loved the duck. She would be sad or even angry if she knew that her duck was killed He then hid the dead duck under a tee His sister Susan saw it all, but she said nothing.After lunch that day Grandma said, "Susan, let's wash the dishes. "But Susan said, "Grandma. Jackie told me he wanted to help in the kitchen today, didn't you, Jackie?" And then she whispered(小声说) to him, "Remember the duck? "So Jackie did the dishes.Later Grandpa asked if the children wanted to go fishing, but Grandma sad, "Tm sorry but I need Susan to help clean the house." But Susan smiled and said, "Well, that's all right because Jackie told me he wanted to help."And she whispered again, "Remember the duck?" So Susan went fishing with Grandpa and Jackie stayed.These "remember the duck" went on for many days. Then finally Jackie couldn't stand it any longer. He came to Grandma and told her that he had killed the duck. She gave him a hug, and said, "Sweetheart, I know. You see, I was standing at the window and I saw the whole thing. But because I love you, I forgave you. But I just wanted to see how long you would let Susan make a slave(奴隶) of you."(1)What's probably the meaning of the word "target" in this passage?A. 树干B. 地面C. 动物D. 目标(2)What did Jackie hit with the slingshot at last?A. The targetB. A rabbitC. The pet duckD. A pet dog(3)Susan didn't tell Grandma about Jackie's secret becauseA. she wanted Jackie to do something for herB. she was afraid Grandma would be very sadC. she didn't want to make Grandma angryD. she loved her brother very much(4)Jackie helped clean the house instead of going fishing with Grandma becauseA. he liked cleaning the houseB. Grandma asked him to clean the houseC. he didn't like going fishingD. he wanted Susan to keep his secret(5)What can you learn from the passage?A. It's dangerous to play with a slingshot on a farm.B. It's impossible to let girls keep secrets for you.C. It makes you feel better to tell than to hide.D. It's dangerous to let others see what you've done.【答案】(1)D(2)C(3)A(4)D(5)C【解析】【分析】本文主要讲了Jackie不小心把祖母的宠物鸭用弹弓打死了,他不敢说,但是妹妹看到后一直要挟他,最后他告诉了祖母实情。

2020-2021年阅读理解记叙文真题 (word)1

2020-2021年阅读理解记叙文真题 (word)1

2020-2021年阅读理解记叙文真题(word)1一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读下列短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项。

Once there was a small hotel whose keeper was always caring about money.One day, a businessman arrived. The keeper looked at the man's thick wallet and thought, "Oh, I wish that all the money could be mine!" The businessman didn't notice that, so he ordered the most expensive room and went to his room to dress for dinner.Around the hotel, there were some beautiful ginger(姜)plants. Many people said that eating the buds(芽) of ginger would make a person forgetful.The keeper thought, "If I serve some buds of ginger to the businessman, he may be forgetful to take his wallet!" Then she went to the kitchen.Soon, businessman came downstairs and asked for dinner. The keeper was very excited as she served the dish to him. "Delicious!" said the rich man. When dinner was finished, he went to bed happily.In the next morning, the keeper saw the businessman leaving from the front door. As soon as he was out of sight, she ran up to his room. She looked all over the room for the wallet, but she couldn't find it. Suddenly, she noticed a piece of paper on the floor. It was the businessman's bill (账单). He had forgotten to pay it! She ran down the stairs, out of the front door, and across the road until she was out of breath, but the businessman was already far, far away. "I'm so silly!”" cried the keeper.(1)The keeper came up with an idea to own the businessman's money when __________.A. she dressed herselfB. she cooked the meal in the kitchenC. the businessman went upstairs happilyD. she thought of the buds of ginger around her hotel(2)The keeper ran into the businessman's room as soon as he left because __________.A. she wanted to find the man's billB. she wanted to find the key to the man's roomC. she wanted to check if the man had left his money thereD. she wanted to see if the man had broken anything in the room(3)Which if the following is NOT true according to this passage?A. The keeper realized the buds of ginger didn't work in the end.B. The keeper ran after the businessman because of the bill.C. The businessman didn't know the rumor (谣言) about the buds of ginger.D. The businessman didn't pay the keeper's bill because he lost his money.【答案】(1)D(2)C(3)D【解析】【分析】文章大意:一个贪财的旅店老板整天惦记着钱,一天一个商人来住店了,他认为商人有很多钱,于是就动了心思,他记着有些人说吃了姜芽可以让人失去记忆,于是他就给商人吃了姜芽,第二天当商人出门之后,他去了房间找钱,但是啥也没有,只发现了一个账单,那是住店的账单,这是他想起来了,商人还没有结账就走了。

2020-2021年阅读理解记叙文专题(含答案)

2020-2021年阅读理解记叙文专题(含答案)

2020-2021年阅读理解记叙文专题(含答案)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

Cinyee Chiu, an artist from Taiwan, is always happy to try something new. Her amazing works won lots of prizes. Among them, "24 Solar Terms(节气)" is the most popular.Ancient Chinese divided a year into 24 parts according to the changes of the weather. It's the 24 solar terms. But not everyone knows them well. Cinyee Chiu put the 24 solar terns in pictures to help people understand them better.Cinyee turned each solar term into an animal. But these animals are not just animals. You can also find seasonal fruits, vegetables or beautiful flowers on them.When spring comes, water gets warm and fish start to swim around. So Cinyee chose fish as a symbol of Start of Spring. Also, she drew spring vegetables, Chinese chives on the back of the fish. White Dew falls on about Sept. 8. It shows the beginning of the cool autumn. There are colorful leaves and cooler nights at this time of year. As the temperature falls, white dew(露珠)is often seen on the grass and trees at night. For White Dew, Cinyee chose a raccoon—a small animal with thick hair. She drew white spots(小圆点) on the raccoon to show dew. And she used the dragon fruit to show the rich colors in autumn.The young artist really gave the ancient Chinese culture a new look.(1)The writer gave ____ examples to show Cinyee's "24 Solar Terms".A. twoB. threeC. fourD. five(2)From Paragraph 5, we know that ____.A. a raccoon likes fishB. Start of Spring falls on about Dec. 8C. White Dew shows the end of the autumnD. Cinyee used white spots to show dew(3)According to the passage, Picture ____ can't be from Cinyee's "24 Solar Terms".A.B.C.D.(4)The writer mainly wants to talk about ____.A. why Cinyee made herself knownB. who divided a year into 24 partsC. how Cinyee showed the 24 solar termsD. what Start of Spring and White Dew mean【答案】(1)A(2)D(3)D(4)C【解析】【分析】文章大意:艺术家辛业秋以图片的形式将中国的二十四节气变成24种动物及相应的季节性的水果、蔬菜或美丽的花朵,帮助人们更好地理解它们。

2020-2021年阅读理解(人生百味)单元测试题(含答案)(word)

2020-2021年阅读理解(人生百味)单元测试题(含答案)(word)

2020-2021年阅读理解(人生百味)单元测试题(含答案)(word)一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1.阅读理解The following are some tips for becoming a successful businessman by Michael Bloomberg. They are based on his experience of building a company from the ground up, leading New York City as mayor(市长), and so on.Take RisksLife is too short to spend your time avoiding failure.In 1981, at the age of 39, I lost my job. The next day I took a big risk and began my own company. In 2001, when I was debating whether to run for mayor, most people advised me not to do it. But one person said, “If you can imagine yourself giving a concession(败选)speech, then why not go for it?” That was the best advice I received, and I followed it.In order to succeed, you must first be willing to fail— and you must have the courage to go for it anyway.Make your own luckLuck plays a part in success. The harder you work, the luckier you get.Whatever you choose to do, even if it's not the job of your dreams, always work hard at it. Be the first person at work in the morning and the last to leave at night. Hard work creates chances. Never stop learningThe most powerful word in English language is “why”. There is nothing so powerful as an open, inquiring mind(探究精神). Whatever field you choose for starting a business — be a lifelong student.Give backYou are responsible for your success and failure, but you only succeed if you share the reward with others.My first donation was a $ 5 check to my alma mater (母校) . And while the checks(支票)may be bigger today, they come with the same spirit.You don't have to be wealthy to give back. You can give back by giving your time and talents. (1)In this passage, Michael Bloomberg is the name of a .A. newspaperB. placeC. companyD. person(2)What did the writer do at the age of 59?A. Lost his job.B. Ran for mayor.C. Built a company.D. Became a teacher.(3)From the passage, we can infer that the writer .A. is a young mayorB. seldom cares about othersC. is lucky all the timeD. is a hard-working man(4)Which of the following isn't mentioned in the tips?A. Failure is the mother of success.B. It's never too old to learn.C. Money is everything.D. Luck comes from hard work.(5)In which of the following columns(栏目)can you find the article?A. Family LifeB. Interesting StoriesC. Experience SharingD. Adventures【答案】(1)D(2)B(3)D(4)C(5)C【解析】【分析】文章大意:短文介绍了成功的商人迈克尔·布隆伯格获取成功的一些秘诀。

2020-2021年阅读理解记叙文真题 (word)

2020-2021年阅读理解记叙文真题 (word)

2020-2021年阅读理解记叙文真题(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解I am Turere. I come from Kitengela, a farming community on the edge(边缘)of Nairobi National Park of Kenya(肯尼亚). Since the age of nine. I have helped to look after my family's cows. As a child, in my free time. I enjoyed playing with electronics. I made my own inventions, such as electronic toys from car parts and other things. I also built other electronic devices(仪器) for my neighbors.At the age of 13, I invented something that changed my life. It also changed the lives of many people in my community. One night, a lion from the park came into my family's farm and killed one of our cows. I was angry. However, killing the lion, I thought, was not the best way to solve the problem. Instead, I decided to invent a solutionThe first idea I got was to use fire, because I thought lions were scared of fire. But I came to realize that didn't really help, because it was even helping the lions to see through the cowshed (牛棚). So I didn't give up. I continued.And a second idea I got was to use a scarecrow(稻草人). I was trying to trick the lions into thinking) that I was standing near the cowshed. But lions are very clever. They will come the first day and they see the scarecrow, and they go back. But the second day, they'll come and they say, this thing is not moving here, it is always here! So he jumps in and kills the animals.So one night, I was walking around the cowshed with a torch(手电筒), and that day the lions didn't come. And I discovered that lions were afraid of a moving light. So I had an idea.(1)What was Turere interested in when he was a child?A. Tricking the neighbors.B. Looking after cows.C. Playing with electronics.D. Making car parts(2)What does the underlined word "it" in Paragraph 4 refer to?A. The lion.B. The scarcer.C. The cow.D. The cowshed(3)What's the solution to driving the lion away?A. Using a moving lightB. Using a torchC. Using a scarecrow(4)What can we get from the passage?A. The lion killed all the cows.B. Turere killed the lion at last.C. The lion no longer lived in the park.D. Turere's invention made peace with lions.【答案】(1)C(2)B(3)A(4)D【解析】【分析】文章大意:本文主要叙述来自基腾格拉,一个位于肯尼亚内罗毕国家公园边缘的农业社区的男孩Turere。

2020-2021年英语阅读理解记叙文100及答案(word)1

2020-2021年英语阅读理解记叙文100及答案(word)1

2020-2021年英语阅读理解记叙文100及答案(word)1一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。

Your English teacher has introduced a play to your class. Read the play.Characters: Benny, student, 14 years oldPeter, students, 15 years oldSusie, student, 14 years oldGrace, student, 14 years oldTime: One Sunday afternoon in autumnPlace: Sunny Park(The four teenagers have just finished the picnic. They are tidying up.)Benny: Wow! That was a great picnic. I'm so full that I can hardly move.Grace: That's no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the leftover food. Peter, can you put out the fire, please? And clean up the plate.Peter: (Speaking unhappily to himself) How can I always get the dirty and difficult jobs?It's not fair.(Peter throws a bit of water on the fire. Then he picks up the ashes (灰烬) with an old newspaper and wants to throw them into the long grass.)Susie: (Sounding surprised)What are you doing, Peter? That's d…Peter: Whoop s…the newspaper has caught fire.Susie: And the grass… Benny, Grace, help! Help!(Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely.)Peter: Oh, no. What have I done?Grace: You know that we should do everything carefully, don't you?Peter: (With his head in his hands) Yes. What have I done? What have I done?(1)How does Peter feel about his job?A. Clean an easyB. Dirty and difficultC. Great and interestingD. Noisy and harmful (2)What word do you think Susie would say in the sentence "That's d…"?A. dirtyB. difficultC. deliciousD. dangerous(3)Which of the following sentences is true?A. There are five people in the play.B. Peter's carelessness causes the fire.C. They have a picnic in the morning.D. Benny refuses to help others tidy up.【答案】(1)B(2)D(3)B【解析】【分析】文章大意:本文以角色对话的形式展示了文章的内容。

2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)

2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)

2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.根据短文内容,选择最佳答案。

Jackie visited his grandparents on their farm. And he was playing with a slingshot(弹弓) in the woods. He practised in the woods but he could never hit the target. As he was walking back, he saw Grandma's pet duck. Without thinking, he shot, hit the duck in the head and killed it. He was very afraid. He knew Grandma loved the duck. She would be sad or even angry if she knew that her duck was killed He then hid the dead duck under a tee His sister Susan saw it all, but she said nothing.After lunch that day Grandma said, "Susan, let's wash the dishes. "But Susan said, "Grandma. Jackie told me he wanted to help in the kitchen today, didn't you, Jackie?" And then she whispered(小声说) to him, "Remember the duck? "So Jackie did the dishes.Later Grandpa asked if the children wanted to go fishing, but Grandma sad, "Tm sorry but I need Susan to help clean the house." But Susan smiled and said, "Well, that's all right because Jackie told me he wanted to help."And she whispered again, "Remember the duck?" So Susan went fishing with Grandpa and Jackie stayed.These "remember the duck" went on for many days. Then finally Jackie couldn't stand it any longer. He came to Grandma and told her that he had killed the duck. She gave him a hug, and said, "Sweetheart, I know. You see, I was standing at the window and I saw the whole thing. But because I love you, I forgave you. But I just wanted to see how long you would let Susan make a slave(奴隶) of you."(1)What's probably the meaning of the word "target" in this passage?A. 树干B. 地面C. 动物D. 目标(2)What did Jackie hit with the slingshot at last?A. The targetB. A rabbitC. The pet duckD. A pet dog(3)Susan didn't tell Grandma about Jackie's secret becauseA. she wanted Jackie to do something for herB. she was afraid Grandma would be very sadC. she didn't want to make Grandma angryD. she loved her brother very much(4)Jackie helped clean the house instead of going fishing with Grandma becauseA. he liked cleaning the houseB. Grandma asked him to clean the houseC. he didn't like going fishingD. he wanted Susan to keep his secret(5)What can you learn from the passage?A. It's dangerous to play with a slingshot on a farm.B. It's impossible to let girls keep secrets for you.C. It makes you feel better to tell than to hide.D. It's dangerous to let others see what you've done.【答案】(1)D(2)C(3)A(4)D(5)C【解析】【分析】本文主要讲了Jackie不小心把祖母的宠物鸭用弹弓打死了,他不敢说,但是妹妹看到后一直要挟他,最后他告诉了祖母实情。

2020-2021年阅读理解记叙文

2020-2021年阅读理解记叙文

2020-2021年阅读理解记叙文一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

The year was 1859. America and England had already fought two wars. Now, they were at peace. But one day a pig got hungry. And it nearly caused another war between the two countries. The pig was owned by a British man who lived on a small island. The island was just off the western part of North America. Both England and the US said the island was theirs. Across the island from the British man lived some American farmers. Everyone on the island got along peacefully. But the peace ended the day the British man's pig decided to eat some of an American farmer's potatoes.One of the American farmers shot and killed the pig. Then the pig's owner wanted $100 from the man who shot the animal. That was a lot of money, so the farmer refused to pay it. The British and Americans began to argue, and the situation got worse. The farmers asked the governor over the island at that time for help. He sent a group of soldiers to protect the farmers. The British answered by sending 2, 000 soldiers. The British were on one side of the island, and the Americans were on the other. The problem that began with the pig was about to become a shooting war.When news of the problem reached Washington and London, both leaders were surprised. Neither country wanted another war. They sent some men to try to fix the problem. After a discussion, it was decided that each country would keep a small group of soldiers on the island. They would stay there until the two countries could decide who owned the island. Then the others would have to leave.Twelve years went by. Neither side wanted to give u the island, but they knew they had to do something. They asked the leader of Germany to help decide. After nearly a year of discussion, a decision was made. America would get the island.Finally, the Pig War was over and only one shot was fired. That was the shot that killed the pig! *(1)What caused the problem on the island according to the passageA. An American shot a British man.B. A group of soldiers came to the island.C. British men destroyed an American's farmland.D. A British man's pig ate some potatoes of an American farmer's.(2)The underlined word "they" in Paragraph 4 refers to ________.A. the farmersB. the leadersC. the soldiersD. the Germans (3)According to the passage, the real purpose of the two countries was ________.A. to own an islandB. to kill a pigC. to get more moneyD. to start a war (4)Which of the following might be the best title for the passage~A. The Pig IslandB. The Pig WarC. The Pig on the IslandD. The Island War【答案】(1)D(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】文章大意:英美两国因一头英国人饲养的猪吃了美国人种植的土豆引起的争端,其实他们最终的目的就是争夺小岛的所有权,(1)细节理解题。

2020-2021年阅读理解记叙文总复习经典例题、习题(word)

2020-2021年阅读理解记叙文总复习经典例题、习题(word)

2020-2021年阅读理解记叙文总复习经典例题、习题(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.根据短文内容,判断正误。

I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on with me.Sometimes people asked me embarrassing (使人难堪的) questions. Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on(瞧不起)me. Yet mum would say to me, "Hold your head up high and face the world." I began to depend on that saying. As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I found that when I held my head up high, people liked me.In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say," Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance(外貌) ."My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident(自信的) but also to have deep compassion(同情) for others. "Hold your head up high "has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me will live on.(1)The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance. (2)People always asked her embarrassing questions.(3)The writer's mum said "Hold your head up high" to her to make her more confident. (4)The writer understood the saying very well as a child.(5)The writer is living with a warm and brave heart now.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】本文讲了作者小时候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮助之下改变自己并变得自信的故事。

2020-2021年阅读理解记叙文点+例题_全面解析(word)

2020-2021年阅读理解记叙文点+例题_全面解析(word)

2020-2021年阅读理解记叙文点+例题_全面解析(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解Chinese Farmers' Harvest (收获,收割) Festival is the first festival in China for farmers. The festival starting from 2018, falls on the Autumnal Equinox (秋分)each year. The Autumnal Equinox is one of the 24 solar terms(节气)of the Chinese lunar calendar and usually falls between September 22nd and 24th, during the country's harvest season.As we all know, China has the largest population all over the world. It was difficult to feed the largest population in the past. After reform and opening (改革开放), with the development of modern agriculture (农业), people's life is getting better and better, and their living conditions have improved a lot. Chinese Farmers' Harvest Festival shows that our government is paying more attention to agriculture and farmers' life. It will greatly encourage farmers to farm and develop further modem agriculture. China has a long history of agriculture. Chinese Farmers' Harvest Festival, the cultural symbol, helps to show China's long farming culture to the world. It also connects the excellent traditional Chinese culture to modem civilization (文明)and improves the cultural self-confidence and national pride.Since the festival is especially created for farmers, they are encouraged to think of their own ways to celebrate harvest. Some activities are held across the country, but most of the celebrations will take place at a local level that comes from local customs. Also, local government usually hosts all kinds of activities for the festival, such as folk culture performances, food tasting and so on.Some people think the festival is the happiest time of a year, even better than the Spring Festival, because food gives people a sense of safety and hope. For other people, the harvest festival is a time to look back at the past and look forward to the future.(1)We probably celebrate the Chinese Farmers' Harvest Festival on ______________. A. September 20th B. September 23rd C. September 25th D. October 1st (2)The main purposes that Chinese Farmers' Harvest Festival was created don't include _______.A. showing the long history of farming culture of ChinaB. improving Chinese cultural self-confidence and national prideC. encouraging Chinese farmers to give up local customsD. connecting the traditional Chinese culture to modem civilization(3)We can learn from the third paragraph that ______________________.A. the celebrations will be differently based on local customsB. western countries also celebrate the Fanners' Harvest FestivalC. the Farmers' Harvest Festival is one of the Chinese traditional festivalsD. The Farmers' Harvest Festival is created for both farmers and workers(4)Which of the following is TRUE according to the passage?A. The Farmers' Harvest Festival falls on different days in different areas in China.B. The Farmers' Harvest Festival is the best time to harvest crops(庄稼)in the world.C. The Farmers' Harvest Festival has been celebrated twice in our country so far.D. China's modem agriculture has greatly developed because of reform and opening.【答案】(1)B(2)C(3)A(4)D【解析】【分析】文章大意:短文介绍了中国的首届中国农民丰收节。

2020-2021年阅读理解记叙文点+例题-全面解析(word)

2020-2021年阅读理解记叙文点+例题-全面解析(word)

2020-2021年阅读理解记叙文点+例题-全面解析(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解When faced with difficult situations in their lives, many people find them too challenging and give up, especially on their life dreams. But not for Gabriel Heredia.Gabrrel is a 21-year-old Argentinean barber(阿根廷理发师)who was born without hands. But he was able to grow up happy and independent because he always had the support of friends and family. In fact, his inspiration for such work was his mother, who is a hairdresser. At the age of 14, he began to take interest in her work and learned all kinds of hair cutting skills from her. Although he first saw it as an interest, Gabriel quickly decided that this was his dream job.Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro, Peru, which he worked at for one and a half years. There, he met Zlatan Gomez, the president of Argentina Corta, an organization for barbers to connect, do charity (慈善)work, and teach hairdressing. Later, Gabriel became part of Argentina Corta, offering his services to people of all ages so they can build up the skills they need to get a job.Gabriel then moved to Buenos Aires, Argentina where he cuts hair today. As a bright and caring young man, Gabriel tries hard to not only be a barber, but also make a connection with the neighborhood. He says, "The thing that I like the most about my job is that people feel comfortable and stylish with my cuts and that makes me feel happy."Gabriel always does his best to be independent. He never gives up. There is nothing he can't do. Besides cutting hair, he has learned to ride a bike, a motorbike and even to drive a car. He is no doubt inspiring others.(1)When Gabriel was born, what made him different from others?A. He was born without hands.B. His special haircut.C. His life dream.D. His happiness and independence.(2)At first, Gabriel Heredia learned hair cutting skills ________________.A. from Zlatan GomezB. from his motherC. from his friendsD. by himself(3)Which of the following statements about Gabriel Heredia is NOT true?A. He tries hard to make a connection with the neighborhood.B. He can not only cut hair but also drive a car.C. He joined Argentina Corta and taught others hair cutting skills in San Isidro.D. He opened his first barbershop in Buenos Aires with the help of his family.(4)What does Gabriel's story mainly tell us?A. A good beginning makes a good ending.B. You're never too old to learn.C. Nothing is impossible if you don't give up.D. Education changes life.【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】文章大意:很多人在面对困难时会选择放弃,但是加布里埃尔·赫雷迪亚没有放弃,他是一个理发师,生下来就没有双手,但是能够独立的成长,在家人的鼓励和支持下,实现了自己的梦想,后来帮搬到了阿根廷首都,布宜诺斯艾利斯,继续在那里理发。

2020-2021年阅读理解记叙文真题 (word)

2020-2021年阅读理解记叙文真题 (word)

2020-2021年阅读理解记叙文真题(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解Then Alice saw a small glass table. There was a little golden key on it. She picked it and put it in all the locks on the doors but it didn't open any of them. She moved a curtain on one of the walls and discovered another door, a very small one. She put the key in the lock. It was exactly the right size! She opened the door and looked through it. At the end of a low passage she saw a beautiful garden. It was full of brightly coloured flowers and fountains."Oh, how beautiful!" she said. "I'd love to go there but I'm too big to get through the door."She walked back to the table. There was a bottle on it now."I'm sure that bottle wasn't there before," she said, a little confused.She put down the key and picked up the bottle. She read the words "DRINK ME" on it. Alice wasn't a stupid girl. She didn't drink it immediately. First she looked at the bottle carefully. There wasn't a label on it that said "POISON".So she put the bottle to her lips and drank."Mmm, ifs nice," she said. It tasted like cherry tart, pineapple, roast turkey and toast-all the things that she liked to eat-so she drank some more. And some more. Soon the bottle was empty. "What a curious feeling," she said. "I'm getting smaller and smaller.'" It was true! She was now as small as her cat Dinah."Good! I can go through the door into the garden," she said. But, poor Alice! When she got to the door, she didn't have the key! It was on the table. She couldn't reach it because she was too small now. She sat down and cried.After a while she said, "Alice! Stop crying! Crying doesn't help! Dry your tears immediately!"When she looked at the table again, she saw a small glass box under it. She picked it up and opened it. There was a small cake inside. It had the words "EAT ME" on it. She put a small piece of it in her mouth."If I grow bigger I can reach the key," she thought. "And if I grow smaller I can go under the door."But nothing happened so she finished it.(1)From the passage we can know that _______________________.A. at first Alice could go through the door into the garden easilyB. then Alice found there was a little golden key on a small wooden tableC. Alice was as small as her rabbit Dinah after she drank something in the bottleD. Alice saw a small glass box with a small cake in it under the table(2)Alice did the following things in the order of ___________________.a. She saw a beautiful garden at the end of a low passage.b. She moved a curtain and discovered another door.c. She put a small piece of the cake in her mouth.d. She put the bottle to her lips and drank.e. She cried because she couldn't reach the key.A. a- b- c- d- eB. b- a- d- e- cC. d- a- b- e- cD. b- d- e- a- c(3)The underlined word "it" in the last paragraph refers to ______________.A. the small boxB. the glass tableC. the small cakeD. the golden key(4)According to the passage, the best words to describe Alice are ___________________.A. careful and braveB. curious and helpfulC. clever and friendlyD. organized and strange【答案】(1)D(2)B(3)C(4)A【解析】【分析】文章大意:本文主要讲爱丽丝被关到一座房子里,但出不去,里面有一些东西可以使她变小。

2020-2021年阅读理解记叙文难题及答案经典1

2020-2021年阅读理解记叙文难题及答案经典1

2020-2021年阅读理解记叙文难题及答案经典1一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解When faced with difficult situations in their lives, many people find them too challenging and give up, especially on their life dreams. But not for Gabriel Heredia.Gabrrel is a 21-year-old Argentinean barber(阿根廷理发师)who was born without hands. But he was able to grow up happy and independent because he always had the support of friends and family. In fact, his inspiration for such work was his mother, who is a hairdresser. At the age of 14, he began to take interest in her work and learned all kinds of hair cutting skills from her. Although he first saw it as an interest, Gabriel quickly decided that this was his dream job.Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro, Peru, which he worked at for one and a half years. There, he met Zlatan Gomez, the president of Argentina Corta, an organization for barbers to connect, do charity (慈善)work, and teach hairdressing. Later, Gabriel became part of Argentina Corta, offering his services to people of all ages so they can build up the skills they need to get a job.Gabriel then moved to Buenos Aires, Argentina where he cuts hair today. As a bright and caring young man, Gabriel tries hard to not only be a barber, but also make a connection with the neighborhood. He says, "The thing that I like the most about my job is that people feel comfortable and stylish with my cuts and that makes me feel happy."Gabriel always does his best to be independent. He never gives up. There is nothing he can't do. Besides cutting hair, he has learned to ride a bike, a motorbike and even to drive a car. He is no doubt inspiring others.(1)When Gabriel was born, what made him different from others?A. He was born without hands.B. His special haircut.C. His life dream.D. His happiness and independence.(2)At first, Gabriel Heredia learned hair cutting skills ________________.A. from Zlatan GomezB. from his motherC. from his friendsD. by himself(3)Which of the following statements about Gabriel Heredia is NOT true?A. He tries hard to make a connection with the neighborhood.B. He can not only cut hair but also drive a car.C. He joined Argentina Corta and taught others hair cutting skills in San Isidro.D. He opened his first barbershop in Buenos Aires with the help of his family.(4)What does Gabriel's story mainly tell us?A. A good beginning makes a good ending.B. You're never too old to learn.C. Nothing is impossible if you don't give up.D. Education changes life.【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】文章大意:很多人在面对困难时会选择放弃,但是加布里埃尔·赫雷迪亚没有放弃,他是一个理发师,生下来就没有双手,但是能够独立的成长,在家人的鼓励和支持下,实现了自己的梦想,后来帮搬到了阿根廷首都,布宜诺斯艾利斯,继续在那里理发。

2020-2021年阅读理解记叙文综合分类解析经典1

2020-2021年阅读理解记叙文综合分类解析经典1

2020-2021年阅读理解记叙文综合分类解析经典1一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.根据短文内容,判断正误。

I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on with me.Sometimes people asked me embarrassing (使人难堪的) questions. Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on(瞧不起)me. Yet mum would say to me, "Hold your head up high and face the world." I began to depend on that saying. As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I found that when I held my head up high, people liked me.In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say," Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance(外貌) ."My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident(自信的) but also to have deep compassion(同情) for others. "Hold your head up high "has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me will live on.(1)The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance. (2)People always asked her embarrassing questions.(3)The writer's mum said "Hold your head up high" to her to make her more confident. (4)The writer understood the saying very well as a child.(5)The writer is living with a warm and brave heart now.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】本文讲了作者小时候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮助之下改变自己并变得自信的故事。

  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解Everyone faces challenges in their life, but some are more important than others. Daniel Kish had serious problems with his eyes when he was born. And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking(咔嗒)sounds with his tongue(舌头) to help him move around. Much like a bat(蝙蝠), he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works.How does sonar work?"When I make a clicking sound, it makes sound waves. These waves reflect(反射)off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images(图像). It's like having a conversation with the environmentWhen you click, what do you see in your mind?"Each click is like a camera flash. I make a 3D image of the things around me for hundreds of feet in every directionWhat is it like riding a bike using sonar?"It's exciting and enjoyable but requires a lot of focus. I click up to two times per second, much more than I usually do."Is it dangerous to move around the world in this way?"Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine. I have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone (骨头)as a kid.”How challenging is it to teach people to use sonar?"Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes, it's in the mind."(1)What's the main idea of Paragraph 2?A. Kish explains how sonar works.B. Kish teaches people how to use sonar.C. Kish started to move around using sonar.D. Kish is good at riding a bicycle in traffic.(2)How does sonar work? Choose the right order.a. The sound waves reflect off surfaces.b. The person makes a clicking sound.c. The brain makes images with the sounds.d. The sound waves reach the persons ears.A. b-a-c-dB. b-d-a-cC. a-b-d-cD. b-a-d-c(3)What can we know about Kish from the passage?A. He always challenges himself bravely.B. He lives in fear of things that he imagines.C. He became blind when he was 14 years old.D. He broke his bone when climbing as a child.(4)What would be the best title for the passage?A. How Sonar Works.B. Riding a Bike Using Sonar.C. Seeing with the Mind.D. How the Blind Move Around.【答案】(1)C(2)D(3)A(4)C【解析】【分析】文章大意:本文叙述一个能面对生活挑战的人Daniel Kish十四个月打之前由于出生时眼睛有严重问题,双眼都被摘掉了。

但是他现在开始使用声纳。

他擅长骑车,所以在交通中他能骑自行车。

他和他的团队,盲人世界通道,教别人如何使用声纳。

当问到教人们使用声纳有多困难,许多学生都惊讶于结果来得如此之快。

眼见不在眼里,它在心里。

(1)段落大意题。

由 he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works. 可知本段主要说明Daniel Kish现在开始使用声呐来帮助他四处走动。

故选C。

(2)细节理解题。

由a:When I make a clicking sound, it makes sound waves. b:These waves reflect off surfaces all around and d:return to my ears. c:My brain then processes the sounds into images It's like having a conversation with the environment。

可知正确的顺序b-a-d-c,故选D。

(3)推理判断题。

由Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking sounds with his tongue to help him move around. Much like a bat, he now moves about using sonar. He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar.然而,不久之后,他开始做一件了不起的事情。

他开始用舌头发出咔哒声来帮助他四处走动。

就像蝙蝠一样,他现在开始使用声纳。

他擅长骑车,所以在交通中他能骑自行车。

他和他的团队,盲人世界通道,教别人如何使用声纳。

可知他能够开始使用声纳到处走动,并擅长骑自行车同时教会盲人使用声纳。

能像正常人一样生活,已经勇敢地战胜了自我。

故选A。

(4)标题判断题。

由最后段How challenging is it to teach people to use sonar? "Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes, it's in the mind."可知使用声纳不是用眼睛看,而是在用心。

只有选项C才能揭示文章的内容,故选C。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。

Everyone faces difficulties in their life. Daniel Kish was born with a special eye illness and lost his eyesight before he was only 14 months old.Soon after, however, he started to do an amazing thing. He learned to make clicks (咔哒声)with his tongue to help him move around. Kish now moves about using sonar (声纳). He is so good at it that he can ride a bicycle by himself on public roads. And he started the organization World Access for the Blind (WAFTB)in 2000, teaching others how to use sonar. In the interview with National Geographic, he explains how the sonar works."When I make a click sound, it produces sound waves. These waves reflect (反射)off surfaces all around and return to my ears. My brain then deals with the sound and turns it into pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps me make a 3-D picture of my surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation with the environment."Kish feels it is exciting to ride a bike using sonar, although he needs to click twice a second, much more than he usually does. "It may sound a bit dangerous to move around the world in this way," he says. "But most people in the world live in fear of things that they imagine. I love hiking and mountain-biking. I go almost everywhere. And I've never had an accident and hurt myself."He is happy to be able to help more blind children to improve their life. "We've served over 10, 000 students in nearly 40 countries," he tells the reporter. "Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes. It's in the mind."(1)Kish moves around using sonar because ________.A. he is good at making clicksB. it makes him "see" the worldC. he has a great interest in scienceD. it is important for him to keep healthy(2)Which of the following is the right order showing how the sonar works?①The sound waves reflect off surfaces.②The person makes a clicking sound.③The brain turns the sound into pictures.④The sound waves reach the person's ears.A. ①④③②B. ②①④③C. ①④②③D.②③①④(3)What can we learn about World Access for the Blind (WAFTB) from the passage?A. It offers the blind free bicycles.B. It sells sonar products to the blind.C. It teaches the blind to use sonar.D. It helps the blind find more friends.(4)The best title for the passage might be ________.A. Living without fearB. Traveling with the blindC. Hoping for the futureD. Looking around the world【答案】(1)B(2)B(3)C(4)A【解析】【分析】文章大意:丹尼尔虽然失明,但是他能利用声呐帮助他行动。

相关文档
最新文档