小学小升初英语阅读理解专项习题含答案

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

小学小升初英语阅读理解专项习题含答案
一、阅读理解
1.阅读理解阅读理解
My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house. It’s near the gym, but it’s far from school.
I go to school by bus. I have a little pet cat. It’s yellow and white. I like my cat. I like to play with it. Ann is my friend. She is eleven years old. She lives near my home. She likes to play ping-pong. On Saturday or Sunday, we go to the gym with my pet cat.
(1)How old is Ann ?
A. She is 10 years old .
B. She is 11 years old .
C. She is 12 years old .
(2)Where does Lucas live ?
A. He lives in a house.
B. He lives in a gym.
C. He lives in a school. .
(3)How does Lucas go to school ?
A. By bike .
B. By bus .
C. By car .
(4)What does Ann like ?
A. She likes to play with a pet .
B. She likes to play ping-pong .
C. She likes to go to the gym .
【答案】(1)B
(2)A
(3)B
(4)B
【解析】【分析】短文描述了卢卡斯住在一所房子里,它在健身房附近,乘公共汽车上学,他有一只宠物猫,安是他的朋友,她十一岁了。

她住在他家附近。

她喜欢打乒乓球。

在周末他们和宠物猫一起去健身房。

(1)根据所给的短文,Ann is my friend. She is eleven years old.安是我的朋友。

她十一岁了。

可知安十一岁了,故答案为B.
(2)根据所给的短文,My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house.我叫卢卡斯。

我十岁了。

我住在一所房子里。

可知卢卡斯住在一所房子里,故答案为A.
(3)根据所给的短文,I go to school by bus.我乘公共汽车上学。

可知卢卡斯乘公共汽车上学,故答案为B.
(4)根据所给的短文,She likes to play ping-pong.她喜欢打乒乓球。

可知安喜欢打乒乓球,故答案为B.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。

2.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误
Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. His father was a craftsman, too. He usually worked with his father and learned a lot from him. One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf.
He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. He thought he could make a
tool with teeth to cut things quickly. That was a saw. People still use the tool today.
(1)Lu Ban is a famous craftsman today.
(2)Lu Ban's father's hand was hurt by a leaf one day.
(3)Lu Ban found many sharp teeth on the leaf.
(4)People still use the saw today.
【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了鲁班怎样发明锯的故事。

(1)句意:鲁班是当今著名的工匠。

根据Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. 可知鲁班很久以前是中国著名的工匠,故答案为错误。

(2)句意:鲁班父亲的手有一天被树叶弄伤了。

根据One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf. 可知鲁班的手有一天被树叶弄伤了,故答案为错误。

(3)句意:鲁班在叶子上发现了许多尖牙。

根据 He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. 可知鲁班在叶子上发现了许多尖牙,故答案为正确。

(4)句意:今天人们仍在使用锯子。

根据 People still use the tool today. 可知今天人们仍在使用锯子,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

3.阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。

A
Mr Li is 55 years old now.He makes toys from dough(生面团).His hands are rough(粗糙的)because he works with dough all the time.Mr Li makes dough toys of different sizes.Only a small piece of dough and some simple tools are required to make a dough toy.He uses his hands to turn the dough into different characters,for example the Monkey King.Dough of different colours is used to make the toys more interesting.I like Mr Li's toys because they are lovely.
(1)Mr Li's hands are rough because he works with dough all the time.
(2)Mr Li's dough toys have the same size.
(3)To make a dough toy, Mr Li only needs a small piece of dough.
(4)Different colours of dough can make the dough toys more interesting.
(5)The writer(作者)thinks Mr Li's dough toys are lovely.
【答案】(1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)1
【解析】【分析】大意:讲述李先生擅长用面团制作各种玩具。

(1)根据His hands are rough(粗糙的)because he works with dough all the time,可知李先生的手确实因为经常做面团而粗糙。

故选正确。

(2)根据Mr Li makes dough toys of different sizes,可知李先生制作不同尺码的面团玩具。

故选错误。

(3)根据Only a small piece of dough and some simple tools are required to make a dough toy,可知李先生制作面团玩具需要一块面团还有几样简单的工具。

故选错误。

(4)根据Dough of different colours is used to make the toys more interesting,可知,不同颜色的生面团使玩具更加有趣生动。

故选正确。

(5)根据I like Mr Li's toys because they are lovely,可知作者喜欢李先生制作的玩具。

故选正确。

【点评】考查阅读理解,首先阅读全文,理解大意。

其次阅读问题,根据关键句子进行判断。

4.阅读理解阅读短文,完成下列任务
There are four people in Lily's family. Here's some information(信息)about her family. Her father's name is John. He is 187 cm and 92 kg. He's a tall man and looks very strong. Linda is her mother, she is a very short woman and looks fat. She's 149 cm and 67 kg. Her elder brother looks very thin, he's 176 cm and 57 kg. His name is Bob. Lily is shorter but heavier than her elder brother. She's 166 cm and 59 kg.
(1)根据短文信息完成下列表格。

Interviewer: Hi, Lily. May I ask you some questions about your family?
Lily: Sure! Go ahead.
Interviewer:________
Lily: There are four. They're my father, my mother, my brother and me.
Interviewer: Who's the tallest one in your family?
Lily: My father, of course.
Interviewer: ________
Lily: He's 1.87 metres.
Interviewer: Is your father taller and stronger than your brother?
Lily: ________ He's very thin. And I'm heavier than him.
Interviewer: ________
Lily: I'm 59 kg.
;1.66 metres
(2)How many people are there in your family?;How tall is he?;Yes, he is.;How heavy are you?
【解析】【分析】短文描述了莉莉家有四口人,她父亲的名字叫约翰。

他身高187厘米,体重92公斤,琳达是她的母亲,她身高149厘米,体重67公斤。

她的哥哥他身高176厘米,体重57公斤,他的名字叫鲍伯。

他的妹妹莉莉她身高166厘米,体重59公斤。

(1)根据所给的短文,①Her father's name is John. He is 187 cm and 92 kg.她父亲的名字叫约翰。

他身高187厘米,体重92公斤。

可知约翰体重92公斤,故答案为92kilograms.
②Linda is her mother, she is a very short woman and looks fat. She's 149 cm and 67 kg.琳达是她的母亲,她是一个很矮的女人,看起来很胖。

她身高149厘米,体重67公斤。

可知琳达身高149厘米,故答案为1.49 metres.
③Her elder brother looks very thin, he's 176 cm and 57 kg. His name is Bob.她的哥哥看起来很瘦,他身高176厘米,体重57公斤。

他的名字叫鲍伯。

可知鲍伯体重57公斤,故答案为
57 kilograms.
④Lily is shorter but heavier than her elder brother. She's 166 cm and 59 kg.莉莉比她哥哥矮但重。

她身高166厘米,体重59公斤。

可知莉莉身高166厘米,故答案为1.66 metres.
(2)根据所给的对话上下句联系,①Lily: There are four. They're my father, my mother, my brother and me.莉莉:有四个。

他们是我的爸爸、妈妈、哥哥和我。

问句用how many多少引导,How many people are there in your family?你家里有多少人?故答案为How many people are there in your family?
②Lily: He's 1.87 metres.莉莉:他身高1.87米。

问句用how tall多高引导,指身高,How tall is he?他有多高?故答案为How tall is he?
③Interviewer: Is your father taller and stronger than your brother?Interviewer::你的父亲比你的兄弟更高更强?根据问句是一般疑问句,答语指肯定或是否定回答,可知Yes, he is.是的,他是。

符合题意,故答案为Yes, he is.
④Lily: I'm 59 kg.莉莉:我59公斤。

问句用how heavy多重引导,指体重,How heavy are you?你有多重?故答案为How heavy are you。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,补全表格和补全对话。

5.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致
Chairman Mao was a very famous and important person in Chinese history. He gave Chinese people new life. We can live in China better and better. He was a kind man and he cared about every one of Chinese people and their lives. Chinese people were very poor and hungry in old China before 1949. Chairman Mao led Chinese people to found(建立) new China. Finally, all of the Chinese people work for a better life together. We love Chairman Mao. Chairman Mao is the father of new China.
(1)Chairman Mao was a great man in Chinese history.
(2)Chinese people were very poor in old China after1949.
(3)Chairman Mao cared about every one of Chinese people.
(4)Chairman Mao led Chinese people to found new China.
(5)Chairman Mao is the father of new China.
【答案】(1)1
(2)0
(3)1
(4)1
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了中国历史上一位非常著名和重要的人物毛主席。

(1)句意:毛主席是中国历史上的伟人。

根据Chairman Mao was a very famous and important person in Chinese history. 可知毛主席是中国历史上的伟人,故答案为正确。

(2)句意:1949年以后,中国人在旧中国很穷。

根据Chinese people were very poor and hungry in old China before 1949. 可知1949年以前,中国人在旧中国非常贫穷和饥饿,故答案为错误。

(3)句意:毛主席关心每一个中国人。

根据He was a kind man and he cared about every one of Chinese people and their lives. 可知毛主席关心每一个中国人,故答案为正确。

(4)句意:毛主席带领中国人民建立了新中国。

根据 Chairman Mao led Chinese people to found new China. 可知毛主席带领中国人民建立了新中国,故答案为正确。

(5)句意:毛主席是新中国之父。

根据 Chairman Mao is the father of new China. 可知毛主席是新中国之父,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

相关文档
最新文档