2020届高三英语四月调研测试(湖北省武汉华师一附中) 答案

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

答案及解析
一.听力1-5BACCC6-10BACBB11-15ACABC16-20BAACB
二.阅读理解:21-23BCA24-27CDAB28-31DDCC32-35BDAB36-40FECBD
三.完形填空:41-45ADCAB46-50CCABA51-55BDBCA56-60CDBAD
A
21-23BCA
本文是应用文。

文章介绍了四个为学生制定的间隔年学习项目。

21.B【解析】细节理解题。

根据第二个项目的最后一句话,可知答案。

22.C【解析】推理判断题。

根据第四个项目的第三句话,可知EF Gap Year可以让学生自主地设定学习时间和地点,
即它可以提供个性化的学习项目。

23.A【解析】细节理解题。

通过对比四个项目的特点,可知它们都包括志愿工作。

词汇积累:an insight into....理解/了解....specialize in专长于....be committed to doing....承诺做/保证做......
B
24-27CDAB
本文是记叙文。

作者和父亲都热爱科幻小说,它不仅帮助作者与父亲建立了深厚的感情,而且帮助作者实现了梦想。

24.C【解析】细节理解题。

根据第一段描述,可知作者与父亲都喜欢看科幻小说,因此他们有相同的兴趣。

25.D【解析】推理判断题。

第二段举例说明尽管时过境迁,但作者与父亲的关系依旧非常好。

26.A【解析】细节理解题。

根据第三段最后两句话,可知科幻小说促使作者追求自己想要的职业,并帮助他成为一
名科学作家。

27.B【解析】主旨大意题。

文章第一段第一句话点明了主题。

词汇积累:transform/change/turn....into...把...转变成...,enable sb to do,think critically批判性思考critical thinking批判思维
C
28-31DDCC
本文是说明文。

如今塑料垃圾已经严重地污染了我们的环境,尤其是海洋环境,人类应该采取措施改变这一现状。

28.D【解析】推理判断题。

作者在第一段提及假如最初的移民者向北美大陆进发时就携有塑料的话,那么这些塑料
垃圾极有可能被遗留到今天,这说明塑料垃圾对海洋有着深远持久的影响。

29.D【解析】细节理解题。

根据第四段最后两句话,可知很多海洋生物把塑料垃圾当成了食物。

30.C【解析】推理判断题。

最后一段Ted Siegler说到,虽然我们都知道怎么去应对海洋垃圾的问题,但是我们要付
出实际行动,例如,我们要建立必要的制度和体系。

31.C【解析】推理判断题。

该篇文章是关于海洋垃圾和海洋生物保护的,最有可能出现在环境报告中。

词汇积累:plastic-wrapped adj塑料包装的,took off脱下/起飞/开始成功.走红,figure n数字/体形/人物/画像/塑像/图表.图形v计算/认为.估计
D
32-35.BDAB
D篇:本文是说明文。

文章介绍了科学家们研究出的一种“安检新设备”。

这种设备利用Wi-Fi网络查看包内物品的体积和形状以确定包中物品是否是危险品。

该设备既能提高许多公共地方的安全性,又能保护人们的隐私。

32.B【解析】主旨大意题。

第三段主要讲了这项设备的运行方法。

33.D【解析】细节理解题。

根据第四段“noting its design can inspect bags or luggage without being an exposure to privacy”,
可知这项设备的优点之一就是可以保护人们的隐私。

34.A【解析】细节理解题。

根据第五段Yingying Chen的介绍,可知在机场这样的地方安装常规的安检设备要很高
的成本,也需要很大的人力去实施安检工作,所以研究者们希望研究出一种能省钱省人力的安检设备。

35.B【解析】词义猜测题。

文章第四段讲到,这种设备的准确性能达到95%,但包内物品被包裹起来的时候,准确
性只能达到90%。

可知未来的研究将会关注提高该设备检测的准确性。

36.F在任何面试中向我讲述一下你自己,是一个必然会被问到的问题。

由空后的However以及句意然而,分享一些简历以外能表现自己的事情是一个好主意可知,F项很多人对这个问题的回答(方式)都是复述他们的简历符合语境。

37.E下文列举:你参加过运动比赛,你是一个技艺高超的钢琴师以及你正在写第一本侦探小说。

该空起承上启下的作用,故E项"以一种让人印象深刻的方式介绍自己也很重要"符合语境。

38.C根据上文The person also wants to know what your sense of passion and purpose is.以及下文It doesn’t matter how big or small the accomplishment is,as long as it shows you’re struggling to improve yourself.可知,你要让面试官知道你的激情和目标是什么。

无论成就大小,只要它表明你在努力提高自己就行。

该空应该是列举出"努力"的事例。

故C选项正确。

空前一句中的shows是关键信息。

39.B根据下一句Relax,be yourself and tell the truth.以及该段的下文可知,该空是本段的中心句,表示面试要有真诚的态度。

故B项正确。

40.D如果你夸大你所做的,或者编造一个关于你自己的故事,那么你就会有所暴露。

一旦暴露,那么你讲述
D。

完形填空
【语篇导读】作者是一位血液捐献者,无论天气如何,作者都会遵守诺言,甚至冒着生命危险,到当地血液中心如期献血。

每次捐赠,作者都感到很自豪,因为血液救的有可能是一个陌生人,但有一天,需要血液的人可能是你或我,也可能是一个心爱的人。

41.但令我惊讶的是,我的约会没取消(指去做捐献者的约定)。

故选A。

42.我冒着生命危险也要去遵守我的诺言。

keep one’s word的意思是信守诺言。

故本题选D。

43.不管下不下雪,我都会准时到当地血液中心如期献血。

故选C。

44.当我到达那里时,我发现我并不孤单。

下文Four more“hero-types”were already lying back in donor chairs...是提示。

故选A。

45.四个人已经躺在捐赠者的椅子上,他们的血管上连接着抽血管。

A.exposed暴露;B.attached附属,连接;
C.applied应用;
D.added增加。

故选B。

46.机器静静地抽着,以收集他们的救命礼物(血液)。

故选C。

47.我躺在我的捐赠者的椅子上,准备改变我从未见过的人的生命。

make a difference to sth./sb.“对......产生影响”,此处表示“改变......”。

故选C。

48.我躺在我的捐赠者的椅子上,准备改变我从未见过的人的生命。

故选A。

49.但是几个月前,在我的一次定期捐赠中,我了解到我的血液是专门为一个癌症患者和一个新生婴儿准备的。

故选B。

50.但是几个月前,在我的一次定期捐赠中,我了解到我的血液是专门为一个癌症患者和一个新生婴儿准备的。

A.regular定期的;
B.unexpected意外的;
C.special特殊的;
D.pleasant快乐的。

故选A。

51.从那时起,我就对我到血液中心的献血行为有了不同的看法。

A.wisely英明地;B.differently不同地;C. hesitantly犹豫地;D.carefully小心地。

故选B。

52.我的妻子凯伦也是一个捐赠者。

A.receiver接受者;B.doctor医生;C.patient病人;D.donor捐献者。

故选D。

53.自从她报名为患有白血病的幼儿园小朋友提供骨髓以来。

该题考查动词短语辨析。

A.built up逐步建立,增进;B.signed up报名;C.gave up放弃,投降;D.took up占用,开始从事,接受。

故选B。

54.她的测试结果仍然在档案里,比对结果和别人匹配。

A.risk冒险;B.customer顾客;C.match相配的人(或物);D.partner伙伴。

故选C。

55.这是与时间(死神)赛跑。

race against time短语中的race指“to try to do sth.very quickly because you want to be the first to do it,or because there is very little time available”。

故选A。

56.我希望我能说这场与时间的赛跑我们赢了。

A.fixed修理,安排,确定;B.finished完成;C.won赢得;D.
shifted转移,转换。

故选C。

57.打电话的人感谢凯伦的参与,并问了几个问题,包括她是否会继续留在捐赠者名单上。

A.rank排列;B.sign 签名;C.appear出现;D.remain保持,依然,留下。

故选D。

58.我不知道我的捐赠可能会影响谁的生命。

A.move使感动,移动;B.affect影响;C.create创造;D.购买。

故选B。

59.最有可能的将是一个陌生人,但有一天,需要血液的人可能是你或我,也可能是一个心爱的人。

故选A。

60.值得我们花时间去捐赠。

故选D。

语法填空:
61.training62.length63.that64.however/how65.limited
66.constantly67.to run68.were inspired69.gatherings70.on
解析:
61.training
62.length
63.that
64.however/how
65.limited
66.constantly
67.to run
68.were inspired
69.gatherings
70.on
短文改错:
71.belief—beliefs
e---comes
73.which—that
74.exact—exactly
75.therefore---However
76.publish—published
77.from—between
78.去掉it
79.were—are
80.添加a
书面表达:
Dear Alice,
Absence makes our heart grow fonder,I miss you so much.Knowing that you have an interest in our national mourning held on this tomb sweeping day,I am writing to share with you the relevant information.
We held this mourning for martyrs who died in the fight against COVID-19as well as for the people dying of the infection with the disease.At10am on April4th,all Chinese people observed three minutes of silence,all national flags flew at half-mast across the country and public recreational activities were delayed.In the meanwhile all the ships,trains and automobiles blasted horns in grief.
Undoubtedly,this mourning will have a far-reaching impact on every one of us and it will be stuck in our mind forever.We will remember all the sacrifices people make in the fight against the outbreak.By saying good bye to them,we will move on mentally,focusing on the future.We will make their sacrifices worthwhile for sure.Besides,this mourning has enhanced our national unity and cultural identity.As we all know,united we stand still rings true today,we Chinese will join hands to make more miracles and have Chinese dream accomplished in the years to st but more
importantly,this activity has rung the warning bell again that we should never take life for granted,as a consequence of which,we are supposed to cherish life and our loved ones,l iving in the moment.As a student,this activity has touched the deepest part of my heart,making my soul purified and my resolve strengthened.I will appreciate all people’s endeavor and go all out to strive harder for a higher aim.Only in this way can I live up to my rosy years.Only in this way can I be a responsible Chinese citizen.
Thanks again for your care and concern.If you still have questions,I am at your service.
Yours,
Text1
M:Our football team has just won the championship match!
W:Wow,we have become the league champion for the fourth time!
M:Cheers!
Text2
W:Do you often listen to the radio?
M:Yeah.I listen to the radio every morning.
W:What programs do you usually listen to?
M:Programs about what happened at home and abroad.
Text3
W:Look at those colorful birds over there.I think you can teach them to sing.
M:But look at the price!I’d rather have a cat.
Text4
W:Mike,how are you getting along with your homework?
M:I have been doing it for two hours.I don’t know if I’ll be able to get it finished.
W:Take it easy.
Text5
M:Pardon me,Miss.Do you have change for a dollar?
W:I’m afraid not,you’ll have to ask someone else.
Text6
W:Excuse me,I’m looking for the…are you the manager?
M:Yes,I am.What can I do for you?
W:I bought this yesterday,but I didn’t look at the receipt until today—and I’m shocked that I didn’t get the discount that you were advertising.I thought that this item would be25%off!
M:May I have a look?Hmm…it says it was checked out on register four---that’s Heather.She is new on staff,so she probably didn’t know about the sale.I’m very sorry about that.I’ll fix the problem right away and get you some cash.
W:Thanks very much.I’ll just be waiting over there.
Text7
M:Oh,dear,I suppose it’s time to start thinking about the summer holidays again.The papers are full of travel articles. W:They always are at this time of year.Do you have somewhere in mind?
M:I just think it would be nice to go somewhere different,for example,Tibet.
W:Where?Tibet?But’s quite far away.It will cost a lot.
M:But I’d like to go somewhere out-of-the-way.Somewhere where there aren’t many tourists.I haven’t been to Tibet,but some people I know told me it’s a wonderful place for a holiday.
W:You might have trouble with food and water.
M:Oh,that won’t be a problem.I can get some information from the travel agency and see what they are offering.Are you coming with me?
W:I’d be quite happy to stay at home and work in the garden.I want to build a path.
Text8
W:Do you keep in touch with your aunt in America?
M:Sure,I usually call her once a month.
W:That sounds kind of expensive.
M:Yeah,a little,I guess.
W:Do you ever have the desire to chat online?
M:Sure.But my aunt is a little older and not really into using the computer.
W:But surely she would want to save a little money.You said she has kids.They must have a computer in the house.You could get one of her kids to teach her how to use the Internet.
M:Yeah,I guess I never really thought about it.I kind of like hearing the sound of her voice.It feels a little closer and more personal.
W:Yeah,I understand.I like hearing my parents’voices too,but I don’t feel like I need to hear them every time we talk. M:Hmm.Maybe I will get her kids to help.It’s a good idea.
Text9
W:Can I see your passport,please?
M:Is this line for non-residents?
W:Yes it is.Residents can queue up in the lines to my right.
M:OK.Here’s my passport.
W:What’s the expiration date(终结期)on your passport?
M:I think it’s coming up,maybe in a few months.It was renewed in Beijing,so the new expiration date is on the last page. W.I see.Yes,you’ll need to renew your passport in a few months.Make sure you don’t let it expire(终结)while you are in the UK.
M:I won’t.
W:Do you have anything to declare?
M:No,I don’t have anything to declare.
W:How long will you be staying in the UK?
M:I’ll be here about a year.
W:What is the purpose of your stay?
M:I’ll be studying.I’m doing an MBA at Nottingham University.
W:Where will you be staying?
M:I have a housing contract with the university.I’ll be in a dorm room on campus.
W:How do you plan on paying for your living costs and tuition fees while you are here?
M:My father has already paid for that in advance.Here are the receipts.
W:OK.Have a good stay.Here’s your passport and your documents.
M:Thank you very much.
Text10
My way to stay young is simple:Give full attention to the part of you that’s young and growing---your brain. Keep your mind active and your body will stay young,too.These are exciting times.Take an interest in the world around you,and make a point of learning one new thing every day.
Never think about your age,it’s not too late to make your life more interesting.I know a house wife who became a famous industrial designer;I know a retired electrical engineer who has become a highly paid artist.
Get over the idea that you are too old to go back to college.I know I man who entered medical school at70.He got his degree with honors and became a top doctor.Another man went to law school at71and is now an active lawyer.
Even if you are getting on in years,staying young is easy for those who live for the future.You can do it if you care enough to try.Keep your mind alive and active;this is the key to staying young,and it will certainly work.。

相关文档
最新文档