高考英语阅读理解二轮系列答案_2
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
陕西延安中学2016高考英语阅读理解二轮系列(3)答案
阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。
Yes, but what did we use to do before there was television? How often we hear statements like this! Television hasn’t been with us all that long, but we are already beginning to forget what the wor ld was like without it. Before we admitted the one-eyed monster into our homes, we never fond it difficult to occupy our spare time. We used to enjoy civilized pleasures. For instance, we used to have hobbies, we used to entertain our friends and be entertained by them, we used to go outside for our amusements to theatres, cinemas, restaurants and sporting events. We even used to read books and listen to music and broadcast talks occasionally. All that belongs to the past. Now all our free time is regulated by the goggle box. We rush home or gulp down our meals to be in time for this or that programme. We have even given up sitting at table and having a leisurely evening meal, exchanging the news of the day. A sandwich and a glass of beer will do –anything, providing it doesn’t interfere with the programme. The monster demands and obtains absolute silence and attention. If any member of the family dares to open his mouth during a programme, he is quickly silenced.
Whole generations are growing up addicted to the telly. Food is left uneaten, homework undone and sleep is lost. The telly is a universal pacifier. It is now standard practice for mother to keep the children quiet by putting them in the living-room and turning on the set. It doesn’t matter that the children will watch rubbishy commercials or spectacles of sadism and violence – so long as they are quiet.
There is a limit to the amount of creative talent available in the world. Every day, television consumes vast quantities of creative work. That is why most of the programmes are so bad: it is impossible to keep pace with the demand and maintain high standards as well. When millions watch the same programmes, the whole world becomes a village, and society is reduced to the conditions which obtain in preliterate communities. We become utterly dependent on the two most primitive media of communication: pictures and the spoken word.
Television encourages passive enjoyment. We become content with second-hand experiences. It is so easy to sit in our armchairs watching others working. Little by little, television cuts us off from the real world. We get so lazy, we choose to spend a fine day in semi-darkness, glued to our sets, rather than go out into the world itself. Television may be s splendid medium of communication,
but it prevents us from communicating with each other. We only become aware how totally irrelevant television is to real living when we spend a holiday by the sea or in the mountains, far away from civilization. In quiet, natural surroundings, we quickly discover how little we miss the hypnotic tyranny of King Telly.
1.What is the biggest harm of TV?
[A] It deprives people of communication with the real world.
People become lazy.
[C] People become dependent on second-hand experience.
[D] TV cons umes a large part of one’s life.
2.In what way can people forget TV?
[A] Far away from civilization.
To a mountain.
[C] By the sea.
[D] In quiet natural surroundings.
3.What does a mother usually do to keep her children quiet?
[A] Let them watch the set.
Put them in the living room.
[C] Let them watch the rubbish.
[D] Let them alone.
4.What does the first sentence in the first paragraph mean?
[A] We found it difficult to occupy our spare time.
We become addicted to TV.
[C] What we used to do is different from now.
[D] We used to enjoy civilized pleasures.
Vocabulary
1.goggle 转动眼珠,瞪眼
goggle box (英俚)电视机
2.gulp 狼吞虎咽
3.telly 电视机
4.pacifier 平息者,抚慰者。
这里指平静人,使人不吱声的东西。
5.rubbishy 垃圾的,无价值的
6.sadism 施淫虐
7.glue 胶(水);粘牢
glue to the sets 和电视机粘在一起,指成了电视迷
8.hypnotic 催眠的
难句译注
1.There is a limit to the amount of creative talent available in the world.
【参考译文】世界上可以获得的创造性才能的数量是有限的。
写作方法与文章大意
这是一篇论说“电视有害”的文章。
采用对比分析手法。
先提出问题,对比过去和现在“过去在业余时间,我们享受文明的欢乐,有各种嗜好,招待朋友,访友,外出娱乐,在家读书听音乐……现在一切受电视支配。
匆忙赶回家,狼吞虎咽地吃完饭为的是准时看某个电视节目。
只要不干扰节目,吃什么都可以!一块三明治,一杯啤酒就行。
看时,谁都不许说话,完全没有了过去的那种悠闲,坐在一起吃晚饭,相互交谈白天的一切。
”
然后列出电视种种恶果:整个几代人成了电视迷,连孩子也不能幸免,电视消耗了大量的创造性工作,人们成为以来电视生存的人,被动娱乐,制止我们和真实世界交流。
最后结论:到大自然去,忘掉电视。
答案详解
1.A它剥夺了人们和真实世界的联系。
文章多次提到现在我们不能探亲访友,一家人互不交流,而一旦离开电视就进入了真是世界。
B. 人变懒。
C. 人们变得依赖二手经验。
D. 电视浪费了人生的大量时间。
这三项只是危害重具体一个组成部分。
2.D在安宁的大自然的怀抱中。
答案在最后一段最后一句“在安详宁静的大自然环境中,我们很快发现我们对催眠的电视暴君连想都不怎么想!”
A. 远离文明。
B.去山上。
C.在海边。
3.A叫他们看电视。
这在第二段第三句起“电视是一个万能安静器。
母亲为使孩子们安静,就把他们放在起居室内,打开电视看。
这是现在最权威的一招。
至于孩子们看的使垃圾般的商业广告,还是施淫虐或暴力片都无关紧要,只要他们安静不闹。
”
B.把他们搁在起居室。
C.让他们看垃圾片。
都是其中的具体一部分。
D.让他们呆着。
没有提到。
4.B 我们都成了电视迷。
第一句“是的,可是没有电视之前,我们常干些什么?”这说明人们已经习惯于电视,以来电视,到了没有电视怎么办的境地。
不知道没有电视前的情况。
第二段“整个几代人越来越迷上了电视,饭不吃,家务不干,不睡觉。
”可以说整篇文章都描写了人们对电视迷恋,依赖。
第一句话是引言。
所以B对。
A. 难以消遣。
只是人们的一种感受。
C.过去和现在不同。
是一种对比,并没有点出这句话的真正内涵。
D.享受文明欢乐。
是过去所作的一个具体例子。
阅读理解。
It was a village in India. The people were poor. However, they were not unhappy. After all, their forefathers had lived in the same way for centuries. Then one day. Some visitors from the city arrived. The told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frog's legs. However, they did not have enough frogs of their own, and so they wanted to buy frogs from other place. This seemed like money for nothing. There were millions of frogs in the fields around, and they were no use to the villagers. All they had to do was catch them. Agreement was reached, and the children were sent into the fields to catch frogs. Every week a truck arrived to collect the catch and hand over the money. For the first time, the people were able to dream of a batter future. But the dream didn't last long. The change was hardly noticed at first, but it seemed as if the crops were not doing so well. More worrying was that the children fell ill more often, and, there seemed to be more insects around lately. The villagers decided that they couldn't just wait to see the crops failing and the children getting weak. They would have to use the money earned to buy pesticides(杀虫剂) and medicines. Soon there was no money left. Then the people realized what was happening. It was the frog. They hadn't been useless. They had been doing an important job---eating insects. Now with so many frogs killed, the insects were increasing more rapidly. They were damaging the crops and spreading diseases. Now, the people are still poor. But in the evenings they sit in the village
square and listen to sounds of insects and frogs. These sounds of the night now have a much deeper meaning.
( ) 1. From paragraph I we learn that the villagers __________.
A. worked very hard for centuries
B. dreamed of having a better life
C. were poor but somewhat content
D. lived a different life from their forefathers
( ) 2. Why did the villagers agree to sell frogs?
A. the frogs were easy money
B. They needs money to buy medicine
C. they wanted to please the visitors
D. the frogs made too much noise
( ) 3. What might be the cause of the children's sickness?
A. the crops didn't do well
B. there were too many insects
C. the visits brought in diseases
D. the pesticides were overused
( ) 4. What can we infer from the last sentence of the text?
A. Happiness comes from peaceful life in the country
B. Health is more important than money
C. The harmony between man and nature is important
D. good old day will never be forgotten
1. C.细节理解题.第一段中有The people were poor. However, they were not unhappy.和C 项意思一致.
2. A.细节理解题.根据第三段和本段第一句This seemed like money for nothing.句中for nothing 是"免费的"意思,说明青蛙容易得到,并能赚到钱,村民才答应买.
3. B.推理判断题.根据倒数第二段中They had been doing an important job---eating insects. Now with so many frogs killed, the insects were increasing more rapidly. They were damaging the crops and spreading diseases.可以推断出庄稼收成不好, 孩子生病与青蛙减少, 害虫增多有关.
4. C.推理判断题.最后一句These sounds of the night now have a much deeper meaning. 现在夜
晚的这些声音具有更深刻的意义. 该句是一个中介句, 说明人们过度捕杀造成生态失衡, 由此也影响了人类,因此,可以推断人与自然的和谐是重要.
阅读理解。
Sitting on the peaceful coast of Galapagos Islands. Ecuador, watching the sun move quietly into the sea, you shouldn't forget that Charles Darwin (1809-1882) arrived here in 1835. He stayed on the islands for five weeks, observing various animals. This finally inspired (启发) his famous work, On the Origin of Species. You can certainly follow Darwin's footsteps and enjoy a trip from four to seven days to the islands. The islands are certainly a paradise (天堂) for wildlife, as there are no natural killers on the islands and the number of boats and visitors is under government control. Though you cannot walk freely as Darwin did about 200 years ago, each day is as impressive as it could be. The most well-known animal of the Galapagos is the giant tortoise(巨型海龟), which can be seen moving slowly around the highlands of Sanra Cruz, the second largest island in the archipelago(群岛). Some of these creatures are so old that they might have been seen in their youth by Darwin himself. Despite strict control over activities and timing, your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air. Travelling between the islands and observing the wildlife that so inspired Darwin, you will feel as though you are getting a special view of an untouched world. At night you will sleep on board the ship, leaving the wildlife in complete occupation of the islands, which are as undisturbed now as they have been since the beginning of time.
( ) 1. What do we know about Darwin's visit to the islands?
A. He studied different creatures on the islands
B. He completed his famous book on the islands
C. He was touched by the geography of the islands
D. He was attracted by well-known animals of the islands
( ) 2. Which of the following plays a role in making the islands "a paradise for wildlife"?
A. Animals on the islands feed on grass.
B. Local government forbids killing wildlife.
C. People cannot visit the islands as they wish.
D. Tourists are not allowed to touch the animals.
( ) 3. Your stay on the islands will be most impressive mainly because of_________.
A. The beautiful sea views
B. Darwin's inspiring trip
C. a closer view of animals
D. various daring activities
( ) 4. Which of the following would be the best title for the passage?
A. A Unique Attraction for Wildlife Lovers
B. Calapagos as a Paradise for Adventures
C. Charles Darwin as a Symbol of Galapagos
D. A Successful Example of Wildlife Protection
【语篇解读语篇解读】本文介绍了一个冒险家的乐园Galapagos Islands,达尔文曾在这儿受到启发写语篇解读出了《物种起源》一书,同时,由于这儿保护得很好,直到现在依然是旅游的好去处.
1. 答案A 【解析】细节理解题.由文中的He stayed on the islands for five weeks, observing various animals.可知达尔文在这儿观察了各种各样的动物.
2. 答案C 【解析】细节理解题.根据文中...strict control over activities and timing...可知,当地对游客的活动和参观时间都是有严格限制的,所以答案选 C 项.
3. 答案C 【解析】细节理解题.根据your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with
a great breath of air.可知,在Galapagos 岛上能与动物亲密接触.
4. 答案A 【解析】主旨大意题.这篇文章主要是向我们推荐Galapagos Islands,因此题目要具有醒目的特点,方能达到吸引读者眼球的目的,故题目以A 为佳.。