高二(普通版)10月月考英语试题
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
河北省邯郸市大名县第一中学2020-2021学年高二(普通版)
10月月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读选择
You probably know who Marie Curie was, but you may not have heard of Rachel Carson. Of the outstanding ladies listed below, who do you think was the most important woman of the past 100 years?
Jane Addams (1860-1935)
Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank. Addams helped the poor and worked for peace. She encouraged a sense of community by creating shelters and promoting education and services for people in need. In 1931, Addams became the first American woman to win the Nobel Peace Prize.
Rachel Carson (1907-1964)
If it weren’t for Rachel Carson, the environmental movement might not exist today. Her popular 1962 book Silent Spring raised awareness of the dangers of pollution and the harmful effects of chemicals on humans and on the world’s lakes and oceans.
Sandra Day O’Connor (1930-present)
When Sandra Day O’Connor finished third in her class at Stanford Law Sch ool, in 1952, she could not find work at a law firm because she was a woman. She became an Arizona state senator and in 1981, the first woman to join the U.S. Supreme Court. O’Connor gave the deciding vote in many important cases during her 24 years on the top court.
Rosa Parks (1913-2005)
On December 1,1955, in Montgomery, Alabama, Rasa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott(抵制). It lasted for more than a year, and kicked off the civil-rights movement. “The only tired I was, was tired of giving in,” said Parks.
1.What is Jane Addams famous for in history?
A.Her social work. B.Her teaching skills.
C.Her efforts to win a prize. D.Her community background.
2.What was the reason for O’Connor’s being refused by the law firm?
A.Not having training in law. B.Her identity as a woman.
C.Her poor financial conditions. D.Her little work experience in court. 3.Who made a great contribution to the civil-rights movement in the U.S.?
A.Jane Addams. B.Rachel Carson.
C.Sandra Day O’Connor.D.Rosa Parks.
An eight-year-old child heard her parents talking about her little brother. All she knew was that he was very sick and they had no money. Only a very expensive operation could save him now and there was no one to lend them the money. When she heard her daddy say to her tearful mother, “ Only a miracle(奇迹)can save him now,” the little girl went to her bedroom and pulled her money from its hiding place and counted it carefully.
She hurried to a drugstore with the money in her hand.
“And what do you want?” asked the salesman. “ It’s for my little brother,” the girl answered. “ He’s really, really sick and I want to buy a miracle.” Pardon?” said the salesman.
“My brot her Andrew has something bad growing inside his head and my daddy says only a miracle can save him. So how much does a miracle cost?” “We don’t sell a miracle here, child. I’m sorry, “ the salesman said with a smile.
“Listen, if it isn’t enough, I can try and get some more. Just tell me how much it costs.”
A well-dressed man heard it and asked, “ What kind of a miracle does your brother need?”
“I don’t know.” she answered with her eyes full of tears.” He’s really sick and mum says he needs an operation. But my daddy can’t pay for it, so I have brought all my money.”
“How much do you have?” asked the man. “ $ 1.11, but I can try and get some more,” she answered.
“Well, what luck!” smiled the man. “ $ 1.11, the price of a miracle for your little brother.”
He t ook up the girl’s hand and said, “ Take me to where you live. I want to see your brother and meet your parents. Let’s see if I have the kind of miracle you need.”
That well-dressed man was Dr. Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was successfu l and it wasn’t long before Andrew was home again.
How much did the miracle cost?
4.In the eye of the little girl, a miracle might be______ .
A.something interesting B.something beautiful
C.some good food D.some wonderful medicine
5.The little girl said ag ain and again “ I can try and get some more.” That shows______ .
A.she had still kept some money B.she hoped not to be refused
C.there was no need to worry about money D.she thought money was easy to get 6.What made the miracle happen?
A.The girl’s love fo r her brother. B.The girl’s money.
C.The medicine from the drugstore. D.Nobody can tell.
7.From the passage, we can infer(推断)that ______ .
A.Andrew was in fact not so sick as they had thought
B.the little girl is lovely but not so clever
C.the doctor didn’t ask for any pay
D.you are sure to get anything you want if you keep trying
Do you always agree to do things that you are unwilling to do? Are you the type of person who always says "yes"? I've come to learn that it is very important to learn to say NO! It's okay. People are still going to like you. They may even respect you more because they know you are honest.
I'm not saying to say "no" to someone who really needs your help. I'm talking about refusing that meeting that you really do not want to attend or that birthday party that you don't want to be a guest at.
Think for a moment how you feel when you say YES to something that you really don't want to do. If you're like I once was,you can't sleep at night and you think about it too much. It weighs on your mind. You try to find ways out. Whatever you're saying to yourself,if you really wanted to go,you wouldn't have all of these thoughts.
So,why not just say NO from the beginning? Maybe you feel like if you don't show up at the meeting (by the way,it is not the one you must attend) your boss isn't going to like you or your co-workers won't respect you. Maybe you feel as if your mom,dad or sisters won't love you as much if you don't do everything for them that they ask every occasion.
If these people are your true friends,family members,or a good boss,they will like or love you the same no matter what. People treat you the way you teach them to, and if you're someone who always says "yes", then that's what they're expecting.
You need to do what is right for you. Of course we do have real obligations in life to fulfill,but we do not have to do everything others want us to do.
8.Which of the following statements would the writer agree with?
A.We should try to do what our friends ask us to do.
B.We should help others in need.
C.Always saying "no" means you are brave.
D.Always saying "yes" means you are dishonest.
9.What does the underlined word '' It" in Paragraph 3 refer to?
A.Saying "yes".
B.A friend's birthday party.
C.Something you're unwilling to do.
D.Something you think difficult to do.
10.The writer believes that if you say "no" to your family members,you'll ______. A.upset them
B.disappoint them
C.have a loose relationship with them
D.have the same relationship with them as before
11.What would be the best title for the passage?
A.Learn to Make a Right Choice
B.To Be Yourself
C.Learn to Say No
D.Do What You Want to Do
On the third Sunday in June, Americans take time to recognize and thank a special person in the family--fathers! Father’s Day celebrates the importance of fathers, young and old and the men thought of as father figures.
The words “the child is father of the man” come from William Wordsworth’s poem My Heart Leaps Up. It means people’s personalities form when they are children. They will most likely have the same qualities as an adult that they had as a child.
Used in everyday speech, one could say, “In his case, the child was father of the man; he loved nature as a child and now works as a botanist(植物学家)”.
Let’s say you want to tell a child a story about something that happened long before they were born. You could say it happened when they “were just a twinkle in their father’s eyes.” This expression has a humorous and dreamy feel. Here, the word “twinkle” suggests the interest your father had in your mother.
When a much older man is interested in a much younger woman and supports her with his money, he is called her “sugar daddy.” The money part is very important-that’s the sugar.
Sometimes fathers are not a good influence or active in the lives of the children. In that case, a person may look for a father figure, a man who is not actually the person’s father but who acts like one.
The relationship between a man and his son can be complex. But the relationship between a father an d daughter is often simpler. The expression “daddy’s little girl” is understood to mean that, in a father’s eyes, his daughter can do no wrong.
There is usually not a dry eye at any wedding during the traditional father-and-daughter dance, especially if th ey are dancing to a song like Michael Buble’s “Daddy’s Little Girl.”12.Which of the following expressions has a dreamy feel?
A.He is just a twinkle in his father’s eyes B.He is his sugar daddy
C.Like father, like son D.The child is father of the man
13.Wh at do you know about “the child is father of the man”?
A.A child is often spoiled by his father.
B.People’s characters are formed when young.
C.A boy will become a father when growing up.
D.A child always shows his true nature.
14.According to the passage, the song Daddy’s Little Girl is likely to be ________. A.moving B.frightening C.crazy D.funny 15.The author writes the passage mainly to ________.
A.introduce the origin of Father’s Day B.show a boy should respect his father C.explain the importance of fathers D.tell people several expressions about father
二、七选五
How to fight summer weight gain
When it comes to summer, most of us think of outdoor fun. So it seems like we should naturally lose weight over the summer—not gain it. In reality, though, summe r isn’t all about beach volleyball and water sports. Lots of summer activities can work against our efforts to stay at a healthy weight.16.
Get going with goals. When we don’t have a plan, it’s easy to spend summer moving from
couch to computer, with regular stops at the fridge. 17.Just be sure to plan for some downtime so you can relax a little!
Stick to a schedule. With school out, we lose our daily routines. If you don’t have a specific job or activity to get up for, it’s easy to sleep late, watch too much TV, and snack more than usual.18.For example, get up at the same time each day and eat meals at set times. Plan activities for specific times, like exercising before breakfast, for example. If you have time on your hands, offer to make dinner a couple of nights a week so your family can enjoy a sit-down meal together.
19.Summer means picnics and barbecues — activities that revolve around an unlimited spread of food. Pace yourself. Don’t overload your plate. Avoid going back for seconds and thirds. Choose seasonal, healthy foods like fresh fruit instead of high-sugar, high-fat desserts. Appropriate summer eating sets you up on the right track!
Stay busy. 20.In addition to helping you avoid the cookie jar, filling your days with things to do can give you a sense of accomplishment. That’s especially true if a dream summer job or planned activity fell through. Limit your screen time — including TV, computer, and video games — to no more than 2 hours a day.
A.Plan more activities.
B.Think about what and how you eat.
C.Make sure your summer days have some routines.
D.Most of us, however, don’t take summer weight gain seriously.
E.When we’re bored, it’s easy to fall int o a trap of doing nothing.
F.The good news is that we can avoid problems if we know what to do.
G.Avoid this by setting a specific goal, like volunteering or mastering a new skill.
三、完形填空
When I was in elementary school, I enjoyed telling lies. That was a lot of 21 . As I got older, my 22 continued. I enjoyed people’s reactions to my seemingly amazing life. But when I was 15, that all 23 . I met someone I really 24 , who put me on the path to honesty.
In my usual fashion, I told him lies just like telling other people. I made up 25 to get him to be more interested in me 26 I wasn’t sure if the truth would be enough to make him want to continue working with me . But he knew me so well.
One day he told me ,”I can’t talk to you on the 27 anymore because I can’t see your eyes, and so I am not sure when you are lying to me. “That 28 shocked me, because I didn’t know he knew I had been lying to him, and he was willing to end our 29 for those lies. I 30 at that moment that I would never lie to him again. It was a 31 transition(转变)to make because I was used to exaggerating(夸大) experiences to get attention. But because of him, I made a deal with myself never to tell any lie again. 32 , his trust in me was rebuilt.
That was how I learned the 33 of honesty. I felt more 34 when I told the truth. As Merlin said in a movie,”when a man lies, he murders some part of the world.” It is 35 .
21.A.pride B.relief C.care D.fun 22.A.blaming B.lying C.struggling D.designing 23.A.changed B.spread C.returned D.completed 24.A.helped out B.put away C.looked up to D.caught up with 25.A.orders B.stories C.poems D.songs 26.A.though B.while C.because D.but 27.A.stage B.ground C.phone D.street 28.A.nearly B.gradually C.slowly D.really 29.A.friendship B.journey C.love D.discussion 30.A.proved B.promised C.prayed D.imagined 31.A.hard B.smooth C.frequent D.violent 32.A.At once B.At first C.For long D.In time 33.A.cost B.tradition C.value D.condition 34.A.lonely B.careful C.powerful D.independent 35.A.true B.lucky C.possible D.silly
四、用单词的适当形式完成短文
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Many people have the hobby of collecting things, e.g. stamps, postcards or antiques. In the 18th and 19th centuries, 36.(wealth) people travelled and collected plants, historical objects and works of art. They kept their collection at home until it got too big 37.until they died, and then it was given to a museum. The 80,000 objects collected by Sir Hans Sloane, for example,
38.(form) the core collection of the British Museum 39.opened in 1759.
The parts of a museum open to the public 40.(call) galleries or rooms. Often, only a small part of a museum’s collection 41.(be) on display. Most of it is stored away or used for research.
Many museums are lively places and they attract a lot of visitors. As well as looking at exhibits, visitors can play with computer simulations (模拟) and imagine 42.(they) living at a different time in history or 43.(walk)through a rainforest. At the Jorvik Centre in York, the city’s Viking settlement is recreated, and people experience the sights, sounds and smells of the old town. Historical 44.(accurate) is important but so is entertainment. Museums must compete 45.people’s spare time and money with other amusements. Most museums also welcome school groups and arrange special activities for children.
五、提纲类作文
46.假定你是李华, 上周日你校举办了5公里越野赛跑活动。
请你为校英文报写一篇报道, 内容包括:
1. 参加人员:
2. 跑步路线:从校门口到南山脚下:
3. 活动反响。
注意:
1. 写作词数应为80左右:
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
A Cross-Country Running Race
___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________
六、读后续写
47.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
续写的词数应为150左右。
In the far away land, there was a beautiful kingdom with its unique rule. The rule said, everyone may become the king, with all of his rights to govern the country for five years. After that he must be caught, his body will be tied and he will be thrown away to a remote island
where the jungle is thick and there are plenty of wild animals and no human.
Then, one by one, people becam e the king. The first man said, ‘‘Ok, I'm ready to be the king." And he became a king for five years. What he did in his five years was enjoying his position. He threw big parties, went to many beautiful places, married many women, collected many luxurious things and did other things that pleased himself Those were all he did and he never prepared anything for his future. Until one day the time came. One morning when the king woke up, suddenly strong soldiers came to his palace and said, " We came here under the order of constitution. Now it's time for you to be thrown away to the remote island." The king wasn't surprised but he felt that time passed by too fast. He had enjoyed himself in the past five years but now he had to accept his destiny with tears in his eyes. The soldiers sent him to the dangerous island and left. All they heard was the voices of the wild animals and the long scream of the former king; and then silent again.
Every other king was the same until a young man came and declare his wish. By the constitution he was granted his wish. He would be a hug for five years before being thrown away to the island. But if other kings would follow their passion for having fun, he didn't. The king was always seen to be thinking.
Paragraph 1
And not very long after that, he made a surprising decision.
___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ _______________
Paragraph 2
Finally the time came when the king had to be thrown away to the island.
___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ _______________
参考答案
1.A
2.B
3.D
【分析】
本文是一篇说明文。
文章主要介绍了四位伟大又有影响力的女性。
1.
细节理解题。
根据Jane Addams部分的“Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank.. Addams helped the poor and worked for peace. She encouraged a sense of community by creating shelters and promoting education and services for people in need.” 任何接受过社工帮助的人都要感谢简亚当斯。
亚当斯帮助穷人,为和平而工作。
她通过建立庇护所和促进对有需要的人的教育和服务来鼓励社区意识。
可知,珍妮•亚当斯在历史上以她的社会工作而闻名,故选A。
2.
细节理解题。
根据Sandra Day O'Connor部分的“she could not find work at a law firm because she was a woman.”因为是女性,她在律师事务所找不到工作。
可知,桑德拉•戴•奥康纳被律师公司拒绝是因为对妇女的歧视,故选B。
3.
细节理解题。
根据Rosa Parks部分的" Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott(抵制).…and kicked off the civil-rights movement."可知,罗莎•帕克斯因为在公共汽车上拒绝为白人让座而拉开了民权运动的序幕,所以是罗莎•帕克斯对美国民权运动做出了巨大的贡献,故选D。
4.D
5.B
6.A
7.C
【分析】
这是一篇记叙文。
文章讲述了一个小女孩为病重的弟弟去买“奇迹”,遇到一个著名的医生,
最后弟弟得救的故事。
4.
推理判断题。
由文章第二段“She hurried to a drugstore with the money in her hand.”(她手里拿着钱匆匆赶到药店)和第三段中的“ He’s really, really sick and I want to buy a miracle.”(他病得很重,我想买个奇迹)可知,小女孩去药店买奇迹,在小女孩眼里,奇迹是一种神奇的药。
故选D选项。
5.
推理判断题。
由第五段中的“Listen, if it isn’t enough, I can try and get some m ore. Just tell me how much it costs.”(听着,如果钱不够我可以去拿更多,请告诉我它多少钱)和第二段“She hurried to a drugstore with the money in her hand.”(她手里拿着钱匆匆赶到药店)第七段中的““I don’t know.” she answered with her eyes full of tears.“ He’s really sick and mum says he needs an operation. But my daddy can’t pay for it, so I have brought all my money.” ”(她眼里充满了泪水,回答说:我不知道。
他病得很重,妈妈说他需要动手术。
但我爸爸付不起钱,所以我把钱都带来了”)可知,小女孩一直重复:“我可以拿更多钱来”,是想救自己的弟弟,是希望不要被拒绝。
故选B选项。
6.
推理判断题。
由第五段的“Listen, if it isn’t enough, I can try and get some more. Just tell me how much it costs.”(听着,如果钱不够我可以去拿更多,请告诉我它多少钱),第六段的“A well-dressed man heard it and asked, “ What kind of a miracle does your brother need?” ”(一个衣冠楚楚的男人听到后问道“你弟弟需要什么样的奇迹? ”?)和第七段中的““I don’t know.” she answered with her eyes full of tears.“ He’s really sick an d mum says he needs an operation. But my daddy can’t pay for it, so I have brought all my money.” ”(她眼里充满了泪水,回答说:我不知道。
他病得很重,妈妈说他需要动手术。
但我爸爸付不起钱,所以我把钱都带来了”)倒数第四段中的“ “Well, what luck!” smiled the man. “ $ 1.11, the price of a miracle for your little brother.” ”(“真幸运! ”男人笑了。
“1.11美元,为你弟弟创造奇迹的价格”)可知,是小女孩对弟弟的爱感动了医生,弟弟得到救助,奇迹发生。
故选A选项。
7.
推理判断题。
由倒数第四段中的“ “Well, what luck!” smiled the man. “ $ 1.11, the price of a miracle for your little brother.” ”(“真幸运! ”男人笑了。
“1.11美元,为你弟弟创造奇迹
的价格”),倒数第三段的“He took up the girl’s hand and said, “ Take me to where you live. I want to see your brother and meet your parents. Let’s see if I have the kind of miracle you need.”(他抓住那个女孩的手说,带我去你住的地方。
我想见你哥哥和你父母。
看看我有没有你需要的奇迹”)和倒数第二段“That well-dressed man was Dr. Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was successful and it wasn’t long before Andrew was home again.”(那个衣冠楚楚的男人是Carlton Armstrong,一个著名的医生。
手术很成功,不久Andrew就回家了。
)可知,医生并没有收费。
其他三个选项并未提及,故选C选项。
【点睛】
推理判断题是考查学生分析、综合、归纳等逻辑推理能力。
要求考生文脉逻辑关系(句与句,段与段之间的逻辑关系)。
推理和判断必须以事实为依据,切莫主观臆断。
文章中直接陈述的内容不能选,要忠实与原文,以文章提供的事实和线索为依据,找到文章中的暗示。
如本文第四题, A. Andrew was in fact not so sick as they had thought.;Andrew的病实际上并没有他们想的那么严重。
与文章中内容不符。
B. the little girl is lovely but not so clever. 小女孩很可爱但并没有那么聪明。
D. you are sure to get anything you want if you keep trying. 如果你坚持尝试你一定能得到你想要的东西。
文章中并未提及。
均不能选。
8.B
9.C
10.D
11.C
【分析】
这是一篇议论文。
这篇文章主要讲了当你不愿意做某事时,要勇敢地说“不”,你真正的朋友、家人和老板会像以前一样喜欢你。
8.推理判断题。
答案定位在第二段I'm not saying to say "no" to someone who really needs your help.(我不是说对一个真正需要你帮助的人说“不”。
)由此推知“我们应该帮助有需要的人。
”作者会同意这个观点,故选B。
9.推理判断题。
上文Think for a moment how you feel when you say YES to something that you really don't want to do.说想一下,当你答应了一件你真的不想做的事情的时候,你是什么感觉。
所以'' It"指的是你不愿意做的一些事情,故选C。
10.细节理解题。
答案定位在倒数第二段If these people are your true friends,family
members,or a good boss,they will like or love you the same no matter what.(如果这些人是你真正的朋友、家人或好老板,不管怎样,他们都会喜欢或爱你。
)可知作者认为,如果你对你的家人说“不”,你与他们还会像以前的关系一样,故选D。
11.主旨大意题。
第一段I've come to learn that it is very important to learn to say NO!是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了当你不愿意做某事时,要勇敢地说“不”,你真正的朋友、家人和老板会像以前一样喜欢你。
所以这篇文章最好的题目是“学会说不”,故选C。
12.A
13.B
14.A
15.D
【分析】
本文是一篇说明文。
六月的第三个星期日是父亲节,人们庆祝父亲的节日。
文章主要介绍了几个与父亲有关的表达。
12.
细节理解题。
根据文章第四段中“You could say it happened when they “were just a twinkle in their father’s eyes.” This expression has a humorous and dreamy feel.”可知,“He is just a twinkle in his father’s eyes” 这个表达有一种幽默和梦幻的感觉。
故选A。
13.
细节理解题。
根据文章第二段中“It means people’s personalities form when they are children.”可知,“the child is father of the man” 意味着一个人的性格是在孩子时期形成的。
故选B。
14.
推理判断题。
文章最后一段提到“There is usually not a dry eye at any wedding during the traditional father-and-daughter dance, especially if they are dancing to a song like Michael Buble’s “Daddy’s Little Girl.”(在任何婚礼上,在传统的父女共舞环节,通常都不会有不流泪的,尤其是当他们随着迈克尔·布雷的《爸爸的小女孩》起舞时)”,根据“there is usually not a dry eye”可以推断,《爸爸的小女孩》这首歌应该很感人。
故选A。
15.
推理判断题。
通读全文,文章讲述了几个关于父亲的表达并对其意义作出解释,如“the child
is father of the man” “they were just a twinkle in their father’s eyes” “sugar daddy” “daddy’s little girl”。
因此文章的目的主要是告诉人们一些关于父亲的表达。
故选D。
16.F
17.G
18.C
19.B
20.E
【分析】
本文是说明文。
关于如何在夏季应对体重增加的问题,作者提出了几条建议。
16.
空前一句提到“许多夏季活动会阻碍我们保持健康体重的努力”;选项F意思为:好消息是,如果我们知道该做什么,我们可以避免这些问题。
下面几段谈到如何应对夏天体重增加的几条建议。
选项F是承上启下。
故选F项。
17.
该段首句提出的一个建议是“制定目标”;选项G意思为:通过设定一个具体的目标来避免这种情况,比如做志愿活动或者掌握一项新技能。
选项G中setting a specific goal和该段首句Get going with goals语义相符。
故选G项。
18.
该段首句提出的一个建议是“坚持计划”;上文提到“因为不上学,我们就失去了日常生活的规律”;选项C意思为:确保你的夏日有一些常活动。
选项C中have some routines与上文的lose our daily routines相对,是词汇复现。
故选C项。
19.
分析文章结构,文章第2、3、5段的首句都是提出一条建议,都是祈使句句式;该空位于第4段的首句,也应该是提出一条建议,是祈使句;下文中多次出现词语food,因此该段的建议是关于夏日如何适当的饮食,以保持健康体重。
选项B意思为:想想你吃什么,怎么吃,可以概括该段的主题。
故选B项。
20.
该段首句提出的一个建议是“保持忙碌”;选项E意思为:当我们无聊的时候,很容易陷入无所事事的陷阱。
选项E中doing nothing和Stay busy语义相关;下文是关于如何让自己在
夏日有事可做。
故选E项。
21.D
22.B
23.A
24.C
25.B
26.C
27.C
28.D
29.A
30.B
31.A
32.D
33.C
34.C
35.A
【分析】
本文是一篇记叙文。
主要讲了作者因为撒谎差点失去友谊,又因为不再撒谎而重获信任的故事,让作者最终明白了诚实的价值。
21.
考查名词词义的辨析。
句意:那很有趣。
A.pride骄傲;B.relief救济;减轻C.care关心;D.fun 乐趣。
根据上文“I enjoyed telling lies. 我喜欢说谎。
”可知“我”认为说谎很有乐趣。
故答案为D。
22.
考查动词词义的辨析。
句意:随着年龄的增长,我继续撒谎。
A.blaming归咎;责备;谴责;
B.lying撒谎;
C.struggling 挣扎;努力;
D.designing设计。
根据下文“I enjoyed people’s reactions to my seemingly amazing life. 我很享受人们对我看似精彩的生活的反应。
”可知作者长大一些后,依然在继续撒谎。
故答案为B。
23.
考查动词词义的辨析。
句意:但当我15岁时,一切都变了。
A.changed改变;B.spread传播;
C.returned返回;
pleted完成。
根据下文“put me on the path to honesty让我走上诚实之路”可知在作者15岁时,以前爱撒谎的习惯改变了。
故答案为A。
24.
考查动词短语词义的辨析。
句意:我遇到了一个我非常敬仰的人,他让我走上了诚实的道路。
.A.helped out帮助…摆脱困难;B.put away放好;抛弃;储存;C.looked up to尊敬;敬仰;D.caught up with赶上。
根据下文“ put me on the path to honesty.让我走上诚实之路”以及语境分析可知作者对于这个帮助自己走上诚实之路的人充满了感激、尊敬,结合选项可知答案为C。
25.
考查名词词义的辨析。
句意:我编了一些故事来让他对我更感兴趣,因为我不确定真相是否足以让他愿意继续和我交往。
A.orders顺序;命令;订单;B.stories故事;C.poems诗;D.songs 歌曲。
根据前文作者以前爱撒谎的细节描述及谓语(made up)与宾语语义上的合理搭配可知此处指“我”编故事(说谎)来引起别人的兴趣。
故答案为B。
26.
考查连词词义的辨析。
句意:我编了一些故事来让他对我更感兴趣,因为我不确定真相是否足以让他愿意继续和我交往。
A.though尽管;B.while当…时;与此同时;C.because因为;
D.but但是。
分析空格前后句的句意可知后一句是前一句的原因。
故答案为C。
27.
考查名词词义的辨析。
句意:有一天他告诉我,“我不能再和你通电话了,因为我看不见你的眼睛,所以我不确定你什么时候在骗我。
”A.stage 阶段;舞台;B.ground地面;土地;
C.phone电话;
D.street街道。
根据下文“I can’t see your eyes我看不见你的眼睛”可知此处作者与这个人并不是面对面的沟通谈话,结合选项可知C选项与空格前的词构成的on the phone(通过电话)与此处分析一致。
故答案为C。
28.
考查副词词义的辨析。
句意:这真的让我很震惊,因为我不知道他知道我一直在对他撒谎,而且他竟然因为这些谎言而结束我们的友谊。
A.nearly差不多,几乎;密切地;B.gradually 逐渐地;C.slowly慢慢地;D.really真地。
根据下文“I didn’t know he knew I had been lying to him 我不知道他知道我一直在对他撒谎”可知当我听到他说不愿意继续和我沟通时,我感到十分震惊,结合选项可知答案为D。
29.
考查名词词义的辨析。
句意:这真的让我很震惊,因为我不知道他知道我一直在对他撒谎,而且他竟然因为这些谎言而结束我们的友谊。
A.friendship友谊;B.journey旅程;C.love爱;
D.discussion讨论。
根据前文“working with me”再结合语境可知作者与这个人在平时的工作沟通中建立了友谊,此处指这个人要结束与作者之间的友谊。
故答案为A。
30.
考查动词词义的辨析。
句意:我在那一刻向他承诺我再也不骗他了。
A.proved证明;B.promised 承诺;C.prayed祈祷;D.imagined想象。
根据下文“I made a deal with myself never to tell any lie again. 我跟自己约定再也不说谎了。
”可知此处指作者给这个人承诺再也不说谎了。
故答案为B。
31.
考查形容词词义的辨析。
句意:这是一个艰难的转变,因为我习惯了夸大经历来获得关注。
A.hard艰难的;
B.smooth顺滑的;’
C.frequent流利的;
D.violent暴力的。
根据下文“I was used to exaggerating(夸大) experiences to get attention. 我习惯了夸大经历来获得关注。
”可知说谎已经习以为常了,故要改变是十分艰难的。
故答案为A。
32.
考查介词短语词义的辨析。
句意:最终,他对我的信任得以重建。
A.At once立刻;B.At first 首先;C.For long长久;D.In time及时;最终。
根据下文“his trust in me was rebuilt. 他对我的信任得以重建。
”再结合上文我对他承诺再也不撒谎了可知此处指最终他对我的信任得以重建。
故答案为D。
33.
考查名词词义的辨析。
句意:这就是我如何学会了诚实的价值。
A.cost花费;B.tradition传统;C.value价值;D.condition条件。
根据前文作者因为撒谎差点失去友谊,又因为不再撒谎而重获信任的细节可知此处指作者明白了诚实的价值。
故答案为C。
34.
考查形容词词义的辨析。
句意:当我说出真相时,我感到更有力量。
A.lonely寂寞的;偏僻的;B.careful仔细的;小心的;C.powerful强大的;强有力的;D.independent独立的。
根据前文作者意识到诚实的价值等细节再结合语境可知此处作者认为说出真相会更加地有底气、有力量。
故答案为C。
35.。