2020嘉兴中考英语综合模拟测试卷(试卷+答案)

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

2020嘉兴中考英语综合模拟测试卷(试卷+答案)【⽂库独家】
2020浙江省初中毕业⽣
学业⽔平模拟考试(嘉兴卷)英语
卷Ⅰ
⼀、听⼒(本题有15⼩题,第⼀节每⼩题1分,第⼆、三节每⼩题2分;满分25分)(略)
⼆、单项填空(本题有10⼩题,每⼩题1分;满分10分)
请从A、B、C、D四个选项中选出可以填⼊空⽩处的最佳选项。

16.—Whose is pen on my desk?
—It s Mary s.
A.a
B.an
C.the
D.不填
17.Please pick me up at the.My plane arrives at8:00am.
A.hotel
B.airport
C.museum
D.theatre
18.Tom is very.He never cleans his room.
/doc/230e9e5175232f60ddccda38376baf1ffc4fe336.html zy
B.active
C.smart
D.healthy
19.It isn t warm today,the sun is shining.
A.or
B.and
C.because
D.although
20.—May I use your calculator?
—Sorry,I left at home.
A.it
B.one
C.this
D.that
21.Most students like the teachers can understand them well.
A.who
B.when
C.what
D.which
22.Let me your phone number and I ll call you when I m free.
A.cut down
B.turn down
C.look down
D.write down
23.—Mike,why are you watching TV again?
—I my homework.
A.finish
B.finished
C.have finished
D.had finished
24.The fire last night destroyed many buildings.,no one was killed.
A.Actually
B.Simply
C.Luckily
D.Immediately
25.—Oh,we ve missed the6o clock film.
—.It ll be on again in two hours.
A.Have fun
B.Don t worry
C.Sounds great
D.You re welcome
三、完形填空(本题有15⼩题,每⼩题1分;满分15分)
阅读下⾯短⽂,掌握⼤意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Eric was standing in front of a large,gray house in the countryside.He had just been dropped off by his mum,who left after telling him that he was going to26the next twelve days there with no TV,no mobile phone and—worst of all—no27.
Just then,a man appeared28the gate of the house.When he saw Eric,he went up to him
immediately.“I m29you are Eric.Welcome to Camp Reboot,”said the man proudly.“I m Tony,the camp leader,but you
will30me‘Sir’.Now you tell me31you re here.”
Eric quickly replied,“My mum made me32!”When Tony looked angrily at him and did not say33,Eric realised his mistake and added,“Sir!”
“And do you know why your mother sent34here?”asked Tony.
“She thinks I spend too much time online—that I can t live without the Internet...Sir,”answered Eric.“It s not just her opinion—it s the35!Look at you—tired,unfit and certainly not getting36sleep.You re here because you think your world on the Internet is much37than the real world.But you re wrong!The real world has much more to offer.At Camp Reboot,you re going to go hiking,boating,rock-climbing and stay outdoors most of the 38,”said Tony.
Eric s heart broke.
“But it s not going to be all fun and games,”Tony continued.“We have rules here.39you break them,you ll never be sent home40!Instead,you ll have to sweep the floor,wash the dishes or do an extra hour of exercise!”
“Oh,my God!”cried Eric.“What have you got me into,Mum?”
26.A.saveB.keep C.show D.spend
27.A.radio B.camera C.recorder /doc/230e9e5175232f60ddccda38376baf1ffc4fe336.html puter
28.A.at B.on C.in D.to
29.A.sad B.sure C.worried D.surprised
30.A.call B.make C.wish D.describe
31.A.what B.how C.why D.when
32.A.cook B.play /doc/230e9e5175232f60ddccda38376baf1ffc4fe336.html e D.work
33.A.something B.anything C.everything D.nothing
34.A.it B.you C.him D.her
35.A.answer B.story C.truth D.excuse
36.A.short B.quick C.enough D.terrible
37.A.older B.darker C.poorer D.better
38.A.timeB.life C.year D.journey
39.A.If B.Until C.Before D.While
40.A.loudly B.early C.slowly D.carefully
四、阅读理解(本题有15⼩题,每⼩题2分;满分30分)
阅读下⾯材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

A
Mr and Mrs Cheng often felt unwell.They went to see Dr Fang at least once a week.Dr Fang was always cheerful.He listened to Mr and Mrs Cheng carefully.Then he told them a joke:
Yesterday a lady came nervously.She touched her arm,her leg and her stomach.“Doctor,”she said,“when I touch these places,I feel a pain(疼痛).What s the matter with me?”I told her,“Your finger is broken!”
Mr and Mrs Cheng laughed.They felt better and went home.The next week they visited Dr
Fang again.He told them another joke:
Two days ago a man came to see me.He said he could see two of everything.When I asked him to sit on the chair,he asked me,“Which one?”
Mr and Mrs Cheng both laughed and went home feeling better.A week later,the Chengs went to see Dr Fang again.He told them a new joke:
Last week a lady told me that when she drank coffee,she got a pain in the head.I told her to take the spoon out before she drank it!
The Chengs laughed and left happily.
41.In the first joke parts of the body are mentioned.
A.two
B.three
C.four
D.five
42.In the second joke something may be wrong with the man s.
A.arms
B.eyes
C.legs
D.ears
43.In the last joke the lady got a pain in the head when she.
A.saw a doctor
B.heard jokes
C.sat on a chair
D.drank coffee
B
Zoos are places where different kinds of animals are kept and shown for the public.At most modern zoos people can
see,smell and hear animals in their natural way.Some zoos even have“friendship farms”where people can touch some of the animals.Here are four reasons why people need zoos.
Firstly,zoos educate people about animals and their natural environment.They give interesting information about each animal,such as where it comes from and how it lives.Special teachers at the zoo help children to understand more about the animals.Trained guides show visitors around the zoo.
Secondly,zoos are working hard to find out more about animals.New knowledge leads to improved ways of looking after animals in the zoo,and better understanding of the same animals in the wild.
Thirdly,zoos play a part in protecting animals and stopping them from disappearing.Zoos work together with each other to help the animals in danger.For example,gorillas(⼤猩猩)from Taronga Zoo were sent to live with gorillas at the Melbourne Zoo in the hope that they would give birth to babies.
Finally,zoos are important for people s enjoyment.People enjoy getting close to animals without having to cross the plains(平原)of Africa or climb the mountains of China.In the past,animal shows were common in zoos.Visitors were excited by monkeys in human clothes,and they even took rides on elephants or horses.However,today people prefer to see animals behaving
naturally.
So a modern zoo is a place where animals are well cared for.
44.Special teachers at the zoo.
A.show visitors around the zoo
B.ride elephants or horses
C.look after animals in danger
D.help children know about animals
45.From the passage we know were sent from Taronga Zoo to the Melbourne Zoo.
A.horses
B.gorillas
C.monkeys
D.elephants
46.According to Paragraph5,visitors to the zoos enjoy themselves because they.
A.can get close to animals
B.prefer to cross plains
C.like climbing mountains
D.can organize animal shows
47.Which of the following is NOT TRUE according to the passage?
A.Modern zoos have improved ways of looking after animals.
B.At modern zoos people like to see animals behaving naturally.
C.At modern zoos baby animals are usually born on the“friendship farms”.
D.Modern zoos educate people about animals and their natural environment.
C
Do you know how important it is to have breakfast?A study of2,000teenagers in the US showed that eating breakfast daily is helpful to young people.
According to the study,teenagers who eat breakfast weigh around5pounds less than teenagers who do not.Although they take in more calories(卡路⾥)in the morning,they are more active during the day because they have more energy.This means they burn more calories than non-breakfast eaters.The breakfast does not even have to be very healthy,as eating anything is better than nothing.
The study also showed that eating breakfast keeps teenagers feeling full for longer,so they will not eat too many snacks(零⾷)later in the day.This is good news as most popular snacks,like sweets and potato chips,are usually unhealthy and full of calories.
Another big advantage of eating breakfast is that it helps teenagers do better at school.This is because it gives them more energy to keep their attention in class.
What s more,a study in the UK showed that adults(成年⼈)who eat breakfast daily put on less weight and also perform better at work.
23B
Whatever your age is,take time to have breakfast every day.
48.The underlined sentence in Paragraph2means that.
A.teenagers should eat something for breakfast
B.breakfast helps teenagers do better at school
C.breakfast must be healthy with lots of calories
D.the energy makes teenagers active the whole day
49.Having breakfast daily makes the teenagers.
A.eat fewer snacks
B.put on more weight
C.relax themselves
D.burn less calories
50.The passage is mainly about.
A.the importance of snacks
B.how the adults perform at work
C.the advantages of having breakfast
D.losing weight without breakfast
51.We can probably read this passage in a(an).
A.story book
B.health magazine
C.movie poster
D.instruction book
D
For thousands of years,people have used plants to make medicines.They used different parts of the plants—the roots,the leaves,the flowers,and the bark(树⽪).Today,doctors have rediscovered more medicinal values(药⽤价值)of some plants.Let s look at some examples.
Foxglove is a common plant.People have used it to make the heart slow down.Recently,scientists have developed another drug from it.This new drug helps prevent other heart problems.
In some areas,malaria has been a problem.Scientists have learned that the bark of a South American tree,the cinchona,can be made into a drug to prevent malaria.For a long time,the Chinese have known that a special plant,wormwood,can also fight malaria.Scientists have been working with it to develop new drugs against malaria.
In Germany,some scientists studied garlic(⼤蒜)for four years.They found that it helps prevent the build-up of plaque(⾎⼩板)because too much plaque is bad for health.This very common plant continues to be studied.
As we know,there are about250,000kinds of flowering plants in the world.Scientists have only studied little more than one percent of plants for their medicinal value.Maybe medicines for AIDS and cancer will be made from the other99percent.
52.What can foxglove be used for?
A.Studying plants.
B.Building up the plaque.
C.Treating AIDS and cancer.
D.Preventing heart problems.
53.What does the underlined word“malaria”in Paragraph3refer to(指的是)?
A.A drug.
B.A scientist.
C.An illness.
D.An animal.
54.How many plants are mentioned in the passage?
A.3.
B.4.
C.5.
D.6.
55.Which of the following is the best title for the passage?
A.Past and future
B.Plants and medicines
C.Health and illness
D.Scientists and doctors
卷Ⅱ
五、词汇运⽤(本题有15⼩题,每⼩题1分;满分15分)
A.根据短⽂内容和所给汉语提⽰,写出短⽂空⽩处各单词的正确形式,每空限填⼀词。

Dear Father Christmas,
My name is Samuel.I am56(六)years old.I live in New York.Christmas is coming and I know you are going to visit New
York57(不久).I am a very good boy this year,so I hope you will58(拿来)me lots of presents.
I have four wishes.First,I want a new bicycle because my old one is too59(⼩的)for me now.The second thing I want is a60(篮球).You can believe me that I won t play with it in my bedroom.I also want ten61(盒⼦)of chocolates for Christmas.Don t worry,Father Christmas,I will brush my62(⽛齿)every day!Finally,I hope you will give me many colour pencils because
I like 63 (绘画).Will you put them in my Christmas stocking on Christmas Eve?Do you like 64 (⽜奶)and cookies?Will I put them 65 (在……下⾯)the Christmas tree for you?
Love
Samuel
not to 67.On the top of the mountain we could see the whole city us. 68.She returned home after work and made a cup of coffee for .
69.Their children were sent to school,and they had a afternoon.
70.Peter s parents are strict with him and he has to them without question.
六、任务型阅读(本题有5⼩题,每⼩题1分;满分5分)
阅读下⾯五位学⽣对校服的看法,选出他们喜欢的校服。

71.Tony It is important to wear the most comfortable clothes at school.My friends and I all prefer T-shirts in summer.
72.Jimmy We do a lot of sports at school,so it is a good idea to wear clothes that are good for sports.
73.Susan It is getting warmer and warmer.A dress is a perfect choice.Girls look nice in dresses.
74.Johnson Our school has a respect for the traditional Chinese culture.So why not get all the students in Tang Zhuang?
75.Emma We ll have many activities in the coming months.So a suit(a set of clothes)will be the one as
we
A B C
D E 七、书⾯表达(本题有1⼩题;满分20分)
76.“中学⽣是否可以在校使⽤⼿机?”你班就此话题进⾏了讨论。

请你根据以下记录表写⼀篇短⽂, 要求:
①短⽂应包括表中所给信息;②补全表中的理由,同时发表你的观点;③⽂中不得出现与你⾝份相关的信息;④词数:80—100个,开头已给出,不计⼊总词数。

Recently we held a discussion about whether the students should use mobile phones at school or not.Some of us think
⼆、单项填空
16.C句意:——在我桌上的那⽀钢笔是谁的?——它是玛丽的。

本题考查冠词的⽤法。

on my desk是限定范围,所以设空处⽤the,表特指。

17.B句意:请在机场接我。

我的飞机在上午⼋点到达。

本题考查名词辨析。

后⽂My plane 提⽰设空处⽤airport,故选B。

18.A句意:汤姆很懒。

他从不打扫他的房间。

本题考查形容词辨析。

由下⽂“他从不打扫房间”可知,他很懒。

lazy懒惰的;active积极的,活跃的;smart聪明的;healthy健康的。

19.D句意:今天不暖和,虽然太阳在照耀着。

本题考查连词的⽤法。

or或者,否则;and 和;because因为;although虽然。

20.A句意:——我可以⽤你的计算器吗?——对不起,我把它落在家⾥了。

本题考查代词的⽤法。

leave it at home把它落在家⾥,it 指代计算器。

one泛指⼀个;this这(个);that那(个)。

此处是同类同物指代,故选A。

21.A句意:⼤部分学⽣喜欢能很好地理解他们的⽼师。

本句考查定语从句。

先⾏词指⼈,在从句中作主语,关系代词应选who。

22.D句意:让我写下你的电话号码,当我有空时我将给你打电话。

本题考查动词短语辨析。

cut down砍掉;turn down关⼩;look down往下看,瞧不起;write down写下,记下。

由句意可知选D。

评析本题考查了动词短语辨析。

注意不同的动词和down搭配时,意思不同,平时学习要多积累,这常是中考考点。

23.C句意:——Mike,你为什么⼜在看电视?——我已经做完家庭作业了。

本题考查动词时态。

现在完成时表⽰到⽬前为⽌已经完成的动作。

根据句意可知,Mike已完成作业,所以在看电视,故⽤现在完成时。

24.C句意:昨晚的⽕灾毁坏了许多建筑物。

很幸运,没⼈死亡。

本题考查副词词义辨析。

actually实际上,事实上;simply仅仅,只不过;luckily幸运地;immediately⽴刻,马上。

由句意可知选luckily。

25.B句意:——哦,我们已经错过了6点的电影。

——别担⼼。

两⼩时之后它将再次上演。

本题考查情景对话。

由下⼀句It ll be on again in two hours.可知选Don t worry。

Have fun 祝你玩得开⼼;Don t worry别担⼼;Sounds great听起来好极了;You re welcome不客⽓。

三、完形填空
[语篇解读]⼀个沉溺于电脑游戏的男孩被妈妈送到了⼀个营规森严的营地。

那⾥没有电视,没有⼿机,更没有电脑。

在那⾥⼤部分时间得待在室外进⾏活动。

如果违规,将不得不扫地、洗碗、做额外的运动。

26.D句意:他刚被他妈妈弄下车,并且在离开前告诉他,他将在那⾥度过接下来的12天,没有电视,没有⼿机,更糟糕的是,没有电脑。

spend the next twelve days度过接下来的12天。

27.D由第五段She thinks I spend too much time online可知选computer。

28.A at the gate of the house在房⼦的门⼝。

29.B I m sure you are Eric.我确定你是Eric。

sad悲伤的;worried焦虑的;surprised惊讶的。

所以选sure。

30.A I m Tony,the camp leader,but you will call me“Sir”.我是Tony,营地领导,但是你将称呼我“Sir”。

call sb.+宾补,意为“称呼/叫某⼈……”。

31.C句意:现在告诉我你为什么来这⼉?
32.C My mum made me come.我妈妈让我来的。

33.B因为此句是否定句,所以⽤anything。

Tony⽣⽓地看着他,什么也没说。

34.B由do you know和your mother可知本空⽤you。

你妈妈为什么把你送到这⼉来?
35.C句意:那不仅仅是她的观点,那是事实。

answer回答,答案;story故事;truth事实,真相;excuse借⼝。

由上下⽂可知Eric说妈妈认为他上⽹时间太久。

营地领导看他疲惫不堪、不健康,说明妈妈说的是事实。

36.C句意:看看你——疲惫不堪、不健康,当然也没得到⾜够的睡眠。

enough sleep⾜够的睡眠。

37.D句意:你在这⼉是因为你认为你的⽹络世界⽐真实的世界要好。

但是你错了!much better好多了。

38.A most of the time⼤部分时间。

句意:在Reboot营,你将徒步远⾜、划船、攀岩,⼤部分时间待在户外。

39.A句意:我们这⼉有规则。

如果你违反了规则,你将永远不会被早送回家!if如果;until直到……;before在……之前;while当……时候,然⽽。

40.B...you ll never be sent home early!你将永远不会被早送回家!
[长难句]He had just been dropped off by his mum,who left after telling him that he was going to spend the next twelve days there with no TV,no mobile phone and—worst of all—no computer.他刚被他妈妈弄下车,并且在离开前告诉他,他将在那⾥度过接下来的12天——没有电视,没有⼿机,更糟糕的是没有电脑。

who引导⾮限制性定语从句,先⾏词是his mum;that he was going to...是宾语从句。

四、阅读理解
A
[语篇解读]本⽂是⼀篇记叙⽂。

两位病⼈每周⾄少去看⼀次医⽣。

每次医⽣都给他们讲⼀个笑话,这让他们感觉好多了。

41.C细节理解题。

第⼀个笑话提到了那位⼥⼠的arm,leg,stomach(肚⼦)以及finger这四个⾝体部位,所以选C。

42.B推理判断题。

第⼆个笑话中的He said he could see two of everything(他能看见每件东西的两个).说明他的眼睛有问题。

43.D细节理解题。

根据第三个笑话中的when she drank coffee,she got a pain in the head可知选D。

评析本篇阅读考查学⽣查找细节信息的能⼒。

B
[语篇解读]本⽂是关于为什么⼈需要动物园的四个原因。

44.D细节理解题。

从⽂中第⼆段第三句Special teachers at the zoo help children to understand more about the animals.可知选D。

45.B细节理解题。

从⽂中第四段第三句gorillas(⼤猩猩)from Taronga Zoo可知选B。

46.A细节理解题。

根据第五段及第⼆句People enjoy getting close to animals...可知选A。

47.C推理判断题。

此题可运⽤排除法。

由⽂章第三段可知A项正确;由第五段最后⼀句可知B项正确;由第⼆段第⼀句可知D项正确。

只有C项符合题⼲要求,故选C。

[长难句]People enjoy getting close to animals without having to cross the plains(平原)of Africa or climb the mountains of
China.⼈们喜欢接近动物,不需要穿越⾮洲平原,或者爬上中国⼭峰。

本句是简单句,without...China是介词短语作状语,get close to靠近、接近。

C
[语篇解读]本⽂是说明⽂,介绍了吃早饭的好处。

48.A猜测词义题。

画线句⼦的句意:早饭甚⾄不必⾮常健康,因为吃任何东西都⽐什么也不吃要好。

故选A。

49.A细节理解题。

从⽂中第三段第⼀句可知吃早饭使青少年感觉饱的时候更长,所以他们将在⽩天的晚些时候不吃太多零⾷。

所以选A。

50.C主旨⼤意题。

从⽂中第⼀段第⼀句Another big advantage of eating breakfast...可知,本⽂主要讲述了吃早饭的好处。

51.B推理判断题。

这篇⽂章可能登在健康杂志上。

D
[语篇解读]本⽂是说明⽂,介绍了医⽣们发现的⼀些植物的药⽤价值,并具体举了四种植物作为例⼦。

52.D细节理解题。

从⽂中第⼆段最后⼀句This new drug helps prevent other heart problems.可知答案。

53.C猜测词义题。

从⽂中第三段的In some areas,malaria has been a problem.以及prevent malaria,fight malaria可知malaria是⼀种疾病。

54.B细节理解题。

⽂中提到①foxglove②the bark of a South American tree,the cinchona③wormwood④garlic这四种植物。

55.B主旨⼤意题。

根据本⽂内容可知,⽂章主要讲解植物与药物的关系,即利⽤植物制造成各种不同疗效的药物,故选B。

[长难句]Scientists have learned that the bark of a South American tree,the cinchona,can be made into a drug to prevent malaria.科学家们得知来⾃南美洲的⼀种叫⾦鸡纳的树⽪能够做成⼀种药物⽤来防⽌疟疾。

that引导宾语从句,宾语从句中主语是the bark,can be made into...是谓语部分,表被动。

五、词汇运⽤
A.
56.six
57.soon
58.bring will+动词原形,所以填bring。

59.small
60.basketball
61.boxes ten boxes⼗个盒⼦。

62.teeth brush teeth刷⽛。

63.painting/drawing like doing sth.喜欢做某事,所以填painting/drawing。

/doc/230e9e5175232f60ddccda38376baf1ffc4fe336.html k
65.under
B.
66.allowed句意:在⼤部分学校,学⽣们不被允许在课堂上吃东西。

be allowed to do sth.被允许做某事。

67.below句意:在⼭顶我们能看到下⾯的整个城市。

68.herself句意:下班后她回到家,给⾃⼰冲了杯咖啡。

69.peaceful句意:他们的孩⼦被送到学校,因此他们过了⼀个宁静的下午。

70.obey句意:Peter的⽗母对他很严格,毫⽆疑问他不得不服从他们。

六、任务型阅读
[语篇解读]本⽂是关于学⽣对校服的看法,并选出他们喜欢的校服图⽚。

71.D关键词是T-shirts,所以选D,T恤衫。

72.E关键词是sports,所以选E,运动装。

73.C关键词是dresses,所以选C,连⾐裙。

74.B关键词是Tang Zhuang,所以选B,唐装。

75.A关键词是a suit(a set of clothes),所以选A,套装。

七、书⾯表达
76.[写作要点]
1.本⽂是话题“中学⽣是否可以在校使⽤⼿机?”的讨论结果及⾃⼰的观点;
2.时态主要⽤⼀般现在时,并⽤should的句型;
3.表中所列信息全部要写,省略号下⾯的内容⾃⼰也要补全。

不能遗漏信息。

[参考范⽂]
Recently we held a discussion about whether the students should use mobile phones at school or not.Some of us think mobile phones should be used at school.First,we can surf the Internet for information we need.Second,with mobile phones we can play games for enjoyment in our free time.Finally,we can call our parents easily.
However,some other students don t think so.On the one hand,some students send messages on mobile phones in class.On the other hand,we can use the school public phones.Besides,keeping a mobile phone costs money.
For me,bringing a mobile phone to school is good because I can play games to relax myself when I m free.。

相关文档
最新文档