沪教版牛津上海六年级上册英语阅读理解题及答案

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

沪教版牛津上海六年级上册英语阅读理解题及答案
一、阅读理解
1.阅读理解阅读短文,判断正误。

It was Christmas morning. Lynn got up at 7:00. She saw a gift on her bed. It was a box. It had her name on it. She opened it quickly. There were some toys in it. She thought Santa brought her the toys. She was very happy.
(1)Lynn got up at 6:30.
(2)Lynn's gift was under her bed.
(3)There were some toys in the box.
(4)Lynn thought Santa brought her the toys.
(5)Lynn was very happy.
【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)1
(5)1
【解析】【分析】该文章主要介绍 Lynn在圣诞节收到礼物的事情。

(1)细节理解,根据Lynn got up at 7:00. 得知她七点起床,故答案为:错误。

(2)细节理解,根据She saw a gift on her bed.得知礼物在床上,故答案为:错误。

(3)细节理解,根据There were some toys in it. 得知盒子里有些玩具,故答案为:正确。

(4)细节理解,根据She thought Santa brought her the toys. 得知她认为圣诞老人给她的礼物,故答案为:正确。

(5)细节理解,根据She was very happy.得知她很开心,故答案为:正确。

【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,然后做出选择,完成题目。

2.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。

Which season is your favourite season, spring, summer, autumn or winter? I like autumn best. Autumn is the time for harvest(收获). In autumn I can eat many different fruits:apples, pears, grapes and so on. I can also eat fresh vegetables. Autumn is cool. I feel comfortable(舒适的). I am happy to see the leaves turn red and yellow.
(1)My favourite season is ________.
A. spring
B. summer
C. autumn
(2)I can eat many different ________ in autumn.
A. leaves
B. fruits
C. food
(3)The weather in autumn is ________.
A. hot
B. cool
C. cold
(4)The ________ turn red and yellow in autumn.
A. fruits
B. leaves
C. vegetables
(5)There are ________ seasons in a year.
A. four
B. five
C. three
【答案】(1)C
(2)B
(3)B
(4)B
(5)A
【解析】【分析】该短文主要介绍“我”喜欢秋季的原因。

(1)细节阅读,根据I like autumn best. 得知最喜欢的季节是秋季,故选C。

(2)细节阅读,根据In autumn I can eat many different fruits:apples, pears, grapes and so on.得知秋季能吃很多不同的水果。

故选B。

(3)细节阅读,根据Autumn is cool. 得知秋天天气凉爽,故选B。

(4)细节阅读,根据I am happy to see the leaves turn red and yellow.得知树叶变红变黄,故选B。

(5)细节阅读,根据 Which season is your favourite season, spring, summer, autumn or winter?得知一年有四个季节,故选A。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。

对于此类题型的解答,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。

然后做出选择。

3.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。

Many parts of the world have four seasons. They are spring, summer, autumn and winter. In spring, the weather becomes warmer and the days get longer. Plants begin to grow and many animals have babies. Summer is the hottest season. Plants grow fast. In autumn, the weather turns cool. Trees may lose their leaves. Some birds fly to warmer places. Winter is the coldest season. Plants stop growing and many trees are bare(光秃秃的).
(1)All parts of the world have four seasons.
(2)Many animals have babies in summer.
(3)Summer is the hottest season.
(4)The weather turns cool in autumn.
(5)Winter comes. The plants stop growing.
【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)1
(5)1
【解析】【分析】该文章主要介绍春夏秋冬四个季节的情况。

(1)细节理解,根据 Many parts of the world have four seasons.得知世界很多地方有四季,而不是所有地方,故答案为:错误。

(2)细节理解,根据Plants begin to grow and many animals have babies得知春天很多动物生产,故答案为:错误。

(3)细节理解,根据Summer is the hottest season.得知夏天是最热的季节,故答案为:正
确。

(4)细节理解,根据 In autumn, the weather turns cool. 得知秋天天气变凉爽,故答案为:正确。

(5)细节理解,根据Winter is the coldest season. Plants stop growing and many trees are bare(光秃秃的).得知树叶停止生长,故答案为:正确。

【点评】考查对对话的把握和细节的辨别能力。

答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

4.阅读理解阅读对话完成海报
S1:Shall we see the Panda Story?
S2:What is it about?
S1:It's a story about a baby panda cannot find her mum.She goes on a Journey to look for her mum.
S2:How is the story?
S1:It's interesting!
S2:Ok.Shall we see it at Sunny Cinema?
S1:Great.It's not far from here.
Let's go and see the Panda Story this afternoon.
a baby panda cannot find her mum.She goes on a journey to look for her mum.;interesting
【解析】【分析】(1)根据语句“Shall we see it at Sunny Cinema?”中的“Sunny Cinema”可知答案为:Sunny
(2)根据语句“Shall we see the Panda Story?”可知电影的名字(Movie’s name)是:Panda Story
(3)根据语句“It's a story about a baby panda cannot find her mum.She goes on a Journey to look for her mum.”可知答案为:a baby panda cannot find her mum.She goes on a journey to look for her mum.
(4)根据语句“How is the story? It's interesting!”可知“它是一个(有趣的)故事。

”,“interesting”的中文是“有趣的”。

故答案为:interesting
【点评】本题考查正确分析海报内容和正确理解句意,注意在海报中寻找答案。

5.阅读理解阅读短文,判断下列句子是否正确
I was only nine years old when I learnt how to use a computer.My mother is my first teacher.I know how to type,how to copy a file,and how to visit a website on the
Internet.One day,mom was not at home.I turned on the computer and began to learn how to chat on net.The first one I met there was a boy called Tom.He greeted me politely.When he knew that I was only a 9-year-old girl and almost knew nothing about chatting on net,he started showing me how to use the chatting tools,how to download,and how to send e-mails.I learnt a lot from him.
(1)I was only nine years old when I learnt how to use a computer.
(2)When mom was at home.I began to learn how to chat on net.
(3)The first one I met on net was a boy called Tom.
(4)Tom is my first computer teacher.
(5)He showed me how to use the chatting tools.
【答案】(1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【解析】【分析】本文主要关于作者学电脑的事。

⑴题意:当我学会如何使用电脑时,我才九岁。

比较本小题题干和短文第一句可知内容是一模一样的,故答案为:正确 .
⑵题意:当妈妈在家里,我开始学着上网聊天。

根据短文中语句“One day,mom was not at home.I turned on the computer and began to learn how to chat on net.”可知我是妈妈不在家时开始学着上网聊天的。

这与题意不符,故答案为:错误 .
⑶题意:我在网上遇到的第一个是一个叫汤姆的男孩。

短文中语句“The first one I met there was a boy called Tom.”的句意是“我在那里遇到的第一个是一个叫汤姆的男孩。

”。

这与题意相符,故答案为:正确.
⑷题意:汤姆是我的第一个计算机老师。

根据第一句和第二句可知妈妈是我的第一个计算机老师。

这与题意不符,故答案为:错误 .
⑸题意:他给我看如何使用聊天工具。

短文中语句“he started showing me how to use the chatting tools,”的句意是“他开始教我如何使用聊天工具。

”。

这与题意相符,故答案为:正确.
【点评】本题考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意在短文中寻找答案。

相关文档
最新文档