2021年高考英语一轮复习 第15期55分钟课堂练习
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2021年高考英语一轮复习第15期55分钟课堂练习
第一部分阅读理解
A
The practice of students endlessly copying letters and sentences from a blackboard is a thing of the past. With the ing of new technologies like puters and smartphone, writing by hand has bee something of nostalgic (怀旧的)skill. However, while today’s educators are using more and more technology in their teaching, many believe basic handwriting skills are still necessary for students to be successful---both in school and in life.
Virginia Berninger, professor of educational psychology at the University of Washington, says it’s important to continue teaching handwriting and help children acquire the skill of writing by hand.
Berninger and her colleagues conducted a study that looked at the ability of students to plete various writing tasks---both on a puter and by hand. The study, published in xx, found that when writing with a pen and paper, participants wrote longer essays and more plete sentences and had a faster word production rate.
In a more recent study, Berninger looked at what role spelling plays in a student’s writing skills and found that how well children spell is tied to know
well they can write. “Spelling makes some of the thinking parts of the brain
实用文档
active which helps us access our vocabulary, word meaning and concepts. It is allowing our written language to connect with ideas.” Berninger said.
Spelling helps students translate ideas into words in their mind first and then to transcribe(转换) “those words in the mind written symbols on paper or keyboard and s creen,” the study said. Seeing the words in the “mind’s eye” helps children not only to turn their ideas into words, says Berninger, but also to spot(发现) spelling mistakes when they write the words down and to correct them over time.
“In our puter age, some people believe that we don’t have to teach spelling because we have spell checks,” she said. “But until a child has a functional spelling ability of about a fifth grade level, they won’t have the knowledge to choose the correct spelling among the options given by the puter.”
1. What makes writing by hand a thing of the past?
A. The absence of blackboard in classroom.
B. The use of new technologies in teaching.
C. The lack of practice in handwriting.
D. The popular use of smartphones.
2. Berninger’s stud y published in xx ___________.
A. focused on the difference between writing by hand and on a puter.
B. indicated that students prefer to write with a pen and paper.
C. found that good essays are made up of long sentences.
实用文档
D. discussed the importance of writing speed.
3. What does “mind’s eye” in paragraph 5 mean?
A. Window
B. Soul
C. Picture
D. Imagination
4. What conclusion could be drawn from the passage?
A. puters can help people with their choice of words.
B. Spell checks can take the place of spelling teaching.
C. Handwriting still has a place in today’s classrooms.
D. Functional spelling ability develops fast in the fifth grade.
B
William Butler Yeats, a most famous Irish writer, was born in Dublin on June 13, 1865. His childhood lacked the harmony (和睦) that was typical of a happy family. Later, Yeats shocked his family by saying that he remembered "little of childhood but its pain". In fact, he inherited (继承) excellent taste in art from his family —both his father and his brother were painters. But he finally settled on literature, particularly drama (戏剧) and poetry.
Yeats had strong faith in ing of new artistic movements. He set himself the fresh task in founding an Irish national theatre in the late 1890s. His early theatrical experiments, however, were not received favorably at the beginning. He didn't lose heart, and finally enjoyed success in his poetical drama.
实用文档
pared with his dramatic works, Yeats's poems attract much admiring notice. The subject matter includes love, nature, history, time and aging. Though Yeats generally relied on very traditional forms, he brought modern sensibility to them. As his literary life progressed, his poetry grew finer and richer, which led him to worldwide recognition.
He had not enjoyed a major public lift since winning the Nobel Prize in 1923. Yet, he continued writing almost to the end of his life. Had Yeats stopped writing at age 40, he would probably now be valued as a minor poet, for there is no other example in literary history of a poet who produces his greatest works between the ages of 50 and 75. After Yeats's death in 1939, W. H. Auden wrote, among others, the following lines:
Earth, receive an honored guest:
William Yeats is laid to rest.
Let the Irish vessel (船) lie
Emptied of its poetry.
5. Which of the following can describe Yeats's family?
A. It filled Yeats's childhood with laughter.
B. It was shocked by Yeats's choice.
C. It was a typically wealthy family.
D. It had an artistic atmosphere.
实用文档
6. According to the passage, what do we know about Yeats's life?
A. Yeats founded the first Irish theater.
B. Yeats stuck to modern forms in his poetry.
C. Yeats began to produce his best works from the 1910s.
D. Yeats was not favored by the public until the 1923 Noble Prize.
7.What kind of feeling is expressed in W. H. Auden's lines?
A. Envy
B. Sympathy
C. Emptiness
D. Admiration
C
"I didn't hear them call my name," explained Shelley Hennig to Active Teens (AT) as she talked about that exciting moment on national television when she won the honor of Miss Teen USA xx. "Are you ready?" is what she heard. Then she said, "I shook my head no, and then they said 'yes' and it was announced again." It was four days after that life changing moment for the seventeen-year-old high school student from Destrehan, Louisiana---she was still on cloud nine. "I was so shocked! I never believed that it could actually really happen." Present in the audience(观众)that day were: her mother and father, older brother, her friends, and her dance teacher.
Understanding why members of her family and her friends would be there, AT asked why her dance teacher had traveled so far to see her pete(比赛)."She's always been my role model.I've danced with her since I was six. She's been through
实用文档
so many difficulties and came through them all. I've learned to get over bad life's experiences and learned how to move on because of her."
One of those bad life's experiences for Shelley happened three years ago when her brother Brad was killed in a drunk driving accident. He was 18. She found writing helped her get through the rough days. She said, "I write a lot about my brother. I write a lot, a lot, a lot..."
As Miss Louisiana Teen, she traveled around the state speaking to teens(青少年)about the dangers of drinking and driving. In her role as Miss Teen USA, Shelley will continue to speak to youth about safe driving, in addition to many other things to help the youth.
When AT asked Miss Teen USA if she had any advice for our readers, she said, "Don't let anyone change you. Hang out with people that make you feel good about yourself. That way, it is easy to be yourself."
8.What do the words "on cloud nine" in Paragraph 2 probably mean?
A. frightened
B. troubled
C. very happy
D. very angry
9. Shelley takes her dance teacher as a role model mainly because she is_____.
A. determined
B. friendly
C. strict
D. experienced
10. How many children did the Hennigs have according to the text?
A. 1
B.2
C. 3
D. 4
11. What suggestion does Shelley give to the teens?
实用文档
A. Be yourself with the support of friends.
B. Meet friends whenever possible.
C. Go easy on yourself and others.
D. Have a good role model.
D
My family and I lived across the street from Southway Park since I was four years old. Then just last year they city put a chain link fence around the park and started bulldozing (用推土机推平) the trees and grass to make way for a new apartment plex. When I saw the fence and bulldozers, I asked myself, “Why don’t they just leave it alone?”
Looking back, I think what sentenced the part to oblivion (别遗忘) was the drought (旱灾) we had about four years ago. Up until then, Southway Park was a nice green park with plenty of trees and a public swimming pool. My friends and I rollerskated on the sidewalks, climbed the tress, and swam in the pool all the years I was growing up. The park was almost like my own yard. Then the summer I was fifteen the drought came and things changed.
There had been almost no rain at all that year. The city stopped watering the park grass. Within a few weeks I found myself living across the street from a huge brown desert. Leaves fell off the park trees, and pretty soon the trees started dying, too. Next, the park swimming pool was closed. The city cut down
实用文档
on the work force that kept the park, and pretty soon it just got too ugly and dirty to enjoy anymore.
As the drought lasted into the fall, the park got worse every month. The rubbish piled up or blew across the brown grass. Soon the only people in the park were beggars and other people down on their luck. People said drugs were being sold or traded there now. The park had gotten scary, and my mother told us kids not to go there anymore.
The drought finally ended and things seemed to get back to normal, that is, everything but the park. It had gotten into such bad shape that the city just let it stay that way. Then about six months ago I heard that the city was going to “redevelop” certain worn-out areas of the city. It turned out that the city had planned to get rid of the park, sell the land and let someone build rows of apartment buildings on it.
The chain-link fencing and the bulldozers did their work. Now we live across the street from six rows of apartment buildings. Each of them is three units high and stretches a block in each direction. The neighborhood has changed without the park. The streets I used to play in are jammed with cars now. Things will never be the same again. Sometimes I wonder, though, what changes another drought would make in the way things are today.
12. How did the writer feel when he saw the fence and bulldozers?
实用文档
A. Scared.
B. Confused.
C. Upset.
D. Curious.
13. Why was the writer told not to go to the park by his mother?
A. It was being rebuilt.
B. It was dangerous.
C. It became crowded.
D. It had turned into a desert.
14. According to the writer, what eventually brought about the disappearance of the park?
A. The drought.
B. The crime.
C. The beggars and the rubbish.
D. The decisions of the city.
15. The last sentence of the passage implies that if another drought came, ______.
A. the situation would be much worse
B. people would have to desert their homes
C. the city would be fully prepared in advance
D. the city would have to redevelop the neighborhood
E
What makes one person more intelligent than another? What makes one person a genius, like the brilliant Albert Einstein, and another person a fool? Are people born intelligent or stupid, or is intelligence the result of where and how you live? 16
实用文档
We know, however, that just being born with a good mind is not enough. In some ways, the mind is like a leg or an arm muscle. 17 Mental exercise is particularly important for young children. Many child psychologists think that parents should play with their children more often and give them problems to think about. 18 If, on the other hand, children are left alone a great deal with nothing to do, they are more likely to bee dull and unintelligent.
19 According to some psychologists, if parents are always telling a child that he or she is a fool or an idiot, then the child is more likely to keep doing silly and foolish things. So it is probably better for parents to say very positive things to their children, such as "That was a very clever thing you did." or " 20 "
A. A healthy body contributes to one’s intelligence.
B. Parents should also be careful about what they say to young children.
C. What people want to express is like this.
D. The children are then more likely to grow up brightly and intelligently.
E. It needs exercise.
F. You are such a smart child.
G. These are very old questions and the answers to them are still not clear.第二部分完形填空
实用文档
Years ago when I first heard "empty nest", it sounded like a pleasant position to be in. I had three small kids and the 21 of waking up in the morning 22 rested, instead of having my eyes opened by tiny fingers, was quite 23 .
Oh, the beauty of dinnertime without spilled milk, a house without sounds of 24 , and walls without sticky fingerprints. I could 25 a shopping cart (手推车) that was filled with groceries instead of children!
However, when I 26 that sought-after goal, it was rather a 27 . It no longer looked attractive because these years had 28 the distasteful parts of motherhood. For some time, no one had been crying to be 29 in the middle of the night. 30 needed to be dressed or have their shoes tied ten times a day. Just when the children became pleasant 31 , they moved out. Is there no justice?
I tried not to look into the three empty bedrooms as I passed by them. School books, papers, and toys had all 32 . When I finally moved out of my depression, I 33 my dear husband, Jack, looking almost the same as when I had fallen 34 in love with him. Except for showing a bit of 35 , the years had been good to him. I caught myself 36 when I realized the creases (皱纹) on his face were smile lines, not 37 wrinkles.
Well my nest was not empty after all. It still 38 the one special person
I had chosen to share my life with. In the quiet of the empty nest, it might be
39 for us to find each other. I wondered if maybe we could restart the passion
实用文档
we had. And then, 40 to answer my unspoken question, he looked at me and winked (眨眼示意).
21. A. opinion B. thought C. mind D. view
22. A. slowly B. partially C. fully D. freshly
23. A. annoying B. amusing C. exciting D. appealing
24. A. crying B. laughing C. talking D. singing
25. A. force B. pull C. push D. drag
26. A. stretched B. approached C. extended D. reached
27. A. surprise B. disappointment C. pleasure D. shock
28. A. passed B. solved C. involved D. explained
29. A. fed B. watched C. protected D. treated
30. A. Somebody B. Nobody C. Anybody D. Everybody
31. A. friends B. partners C. pany D. groups
D.
32. A. existed B. left C. faded
disappeared
33. A. watched B. observed C. recognized D. noticed
34. A. early B. quickly C. wildly D. widely
35. A. wear B. sorrow C. suffering D. anxiety
36. A. shouting B. reflecting C. smiling D. relaxing
37. A. worry B. relief C. regret D. fight
实用文档
38. A. liked B. held C. supported D. lived
39. A. smarter B. harder C. easier D. later
40. A. even if B. although C. as D. as if
第三部分语法填空
M: Auntie, your home is very close to the airport. 41 only took half an hour to drive from the airport to your house.
W: Yes, it is very 42 (convenience). Now, would you like to get inside the restaurant and get 43 to eat?
M: That sounds great. I am really hungry.
W: What would you like 44 (eat)?
M: What about some rice and some vegetables?
W: Honey, you are now in America. You should get used to American food. How about 45 (eat) some pizza?
M: I think American pizza is different from 46 I have tasted in China. Therefore, I won’t miss the chance 47 (taste) American pizza now that I’m in America.
W: George might be ing home soon, so we may as well order two large pizzas. M: Who is George?
W: George is 48 American name of your cousin.
实用文档
M: Now that I’m in America, I wish I would have an American name as well. But I have no 49 what name I want.
W: Let us call you Tom, a good American name. And now, it’s time we 50 (start) to enjoy the food.
第四部分短文改错
Here are two types of cars may some day take place of today’s big cars. If everyone drives
such cars in the future, there will be fewer pollution in the air. There will also more space for
parking cars in cities, and the streets will be less crowd. Three such car ca n fit in the space nowbeing needed by one car of the usually size. The littl e cars will cost much less to own and drive.
Driving will be safe, too, because these little cars can only go 65 kilomete rs per hour. But it will
not be of any use for long trips.
【答案】
21.B 22.C 23.D 24.A 25.C 26.D 27.B 28.B 29.A 30.B 31.C 32.D 33.D 34.C 35.A
实用文档
36.C 37.A 38.B 39.C 40.D
【解析】
21.上一句中提到作者多年前第一次听到"空巢"的时候,觉得听起来是一个舒适的地方,再结合下文可知这是作者的"想法"。
22.根据本句后半部分中的"...instead of having my eyes opened by tiny fingers..."可知作者不想被孩子们吵醒,渴望"充分"休息后再醒来。
23.多年前,受孩子的烦扰,作者难得有好的睡眠,所以充分休息后早上再醒来的想法非常"吸引人"。
24.结合本句提到的洒落的牛奶、墙上的黏指纹可知此处叙述的是孩子带来的烦恼,所以选"啼哭"。
另外,前文的"...had been crying..."也是线索提示。
25.如果没有了孩子的烦扰,作者就可以"推"着装满杂货的手推车,而不是推着几个孩子。
26.上一段叙述的是作者对没有孩子烦扰的美好幻想,结合下文可知此处是作者"实现"了自己追求的目标。
27.根据本句开头的However以及下一句内容可知,作者实现了自己的愿望后才发觉空巢让人相当"失望"。
28.多年来,作者已经熬过了作为母亲的令人讨厌的时光,solve"解决"。
29.根据常识和选项可知这里表示"没有孩子在午夜饿了哭着需要作者喂东西吃"。
30.根据语境可知此处与上一句中的no one相呼应。
31.当和孩子们在一起很开心的时候,他们都搬了出去,此处pany表示"陪伴"。
32.上一句提到孩子的三个卧室都是空的,由此可知课本、试卷和玩具都"消失"了。
实用文档
33.当作者最终从沮丧中走出来时,她"注意到"了她的丈夫。
34.结合本句中的"my dear husband"可知作者当初"疯狂地"爱上了他。
35.除了显示出一点儿"磨损"之外,这些年来他一直很好。
36.当作者意识到他脸上的皱纹是笑纹时,突然发觉自己在"微笑"。
37.此处与前面的smile lines相对,表示他脸上的皱纹是微笑的皱纹,而不是"发愁"的皱纹。
38.作者的巢不再是空的,它仍然"容纳"着自己挑选的共享人生的一个特殊的人,即作者的丈夫。
39.在安静的空巢中,两个人也许更"容易"找到彼此。
40.上一句提到作者猜想两个人也许可以重新开始曾经的激情,再结合本句后半部分中的内容可知他"似乎"是在回答作者未说出的问题。
46.It 47.Convenient 48.Something 49.to eat 50.eating
51.What 52.to taste 53.The 54.Idea 55.started/should start
【解析】
46.考查代词。
根据固定句型It takes/took some time to do sth.可知,此处填It,It 在此为形式主语,指代不定式短语to drive from the airport to your house。
47.考查词性转换。
此处应用形容词作表语,故填convenient(方便的,近便的)。
48.考查代词。
get something to eat弄些东西吃。
49.考查非谓语动词。
根据would like to do sth.可知,此处应填to eat。
实用文档
50.考查非谓语动词。
How about doing sth.?做……怎么样?about后面应用动名词作宾语。
51.考查名词性从句。
what引导宾语从句,并在从句中作宾语。
52.考查非谓语动词。
抽象名词chance后面需用动词不定式作后置定语。
53.考查冠词。
定冠词the在此表示特指。
54.考查固定搭配。
have no idea表示"不知道"。
55.考查虚拟语气。
It’s time+that-clause表示"某人该做某事了",从句中的谓语用过去式或"should+动词原形",should不能省略。
答案与解析:
1. may 前加 that 或 which。
that / which 引导定语从句。
2. place 前加 the。
take the place of 意为“代替”。
3. fewer 改为 less。
因 pollution 为不可数名词。
4. also 后加 be。
句子缺谓语。
5. crowd 改为 crowded。
crowded 为形容词,意为“拥挤的”。
6. car 改为 cars (nmet168)。
7. 去掉being
8. usually 改为 usual。
修饰名词要用形容词。
9. safe改为safer
10. it 改为 they。
they 指代 the cars。
t6V3b27625 6BE9 毩34323 8613 蘓37448 9248 鉈29327 728F 犏 25393 6331 挱35131 893B
褻28072 6DA8 涨 P
实用文档
实用文档。