Scientistsandexp...
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
1. Scientists and experts have proved the uniqueness of finger-prints and discovered that no exactly similar pattern is passed on from parents to children, though nobody knows why this is the case.
The ridge (隆起) structure on a person's fingers does not change with growth and is not affected by surface injuries.Burns, cuts and other damage to the outer part of the skin will be replaced in time by new one, which bears a reproduction of the original pattern.2. Some criminals make use of this fact to remove their own finger-prints but this is a dangerous and rare step to take.
Finger-prints can be made very easily with printer's ink.They can by recorded easily.3. Because of the simplicity and economy of this system, finger-prints have often been used as a method of solving criminal case.A suspected man may deny a charge but this may be in vain.4.
When a suspect leaves finger-prints behind at the scene of a crime, they are difficult to detect with the naked eye.
5. Some of the marks found are incomplete but identification is possible if a print of a quarter of an inch square can be obtained.
A.Special techniques are used to "develop" them.
B.A fingerprint is an impression of the friction ridges of all part of the finger.
C.It is only when the inner skin is injured that the arrangement will be destroyed.
D.With special methods, identification can be achieved successfully within a short time.
E.A latent print is the chance reproduction of the friction ridges deposited on the surface of an item.
F.His finger-prints can prove who he is even if his appearance has been changed by age or accident.
G.Every human being has a unique arrangement of the skin on his fingers and this arrangement is unchangeable.
1.G
2.C
3.D
4.F
5.A
【解析】
试题分析: 本⽂讲述了指纹的唯⼀性和它在刑事案件侦破中的重要作⽤。
⼈的指纹是具有唯⼀性的,⼈的成长,变⽼,表⽪受伤等都不会改变⼀个⼈的指纹,即使只有⼀⼩部分也可以通过技术⼿段绘出⼈的指纹,正是利⽤这⼀点警⽅才会破获了很多的犯罪案件,但是如果是⼑伤,烧毁就⽆法显⽰指纹了,但这是很危险的。
1.考查对上下⽂的理解和推理判断能⼒。
根据前句内容“科学家们和专家们都证明了指纹的独特性, 并且还发现⽗母没有遗传给⼩孩相同的纹路排列,然⽽没⼈知道这是为什么”可知这句话提到了指纹的唯⼀性,⽽G选项内容“每个⼈⼿指上都有着独⼀⽆⼆的纹路排列,⽽且这种排列是不会改变的,”同样也提到了这⼀特性,是对上⼀句内容的进⼀步补充,故选G
2.考查对上下⽂的理解和推理判断能⼒。
上句内容提到“烫伤,割伤和其它的表⽪损害都会被新⽪肤给取代,⽽且还会长出原有的纹路来”,⽽且第四句说“⼀些罪犯利⽤这点⽽去销毁他们的指纹,但是⾛这⼀步是危险和罕见的”,可知如消除指纹特征,表层⽪肤受损不会改变特征,那么只有深层⽪肤受损可改变了,故选C。
3.考查对上下⽂的理解和推理判断能⼒。
前句内容是“由于这种系统的简单和经济,指纹鉴定已经经常被⽤作解决刑事案件⼀种⽅法,可知指纹的唯⼀性可指证⾝份”,⽽D项内容是“使⽤特殊的⽅法,⾝份确认可以在很短时间内成功的达成”,内容符合语境,故选D。
4.考查对上下⽂的理解和推理判断能⼒。
由前句内容“嫌疑犯可以否认对他的指控但是这也许是在徒劳”,可知由于指纹唯⼀性,即使年龄、⾯貌或其他特征改变,指纹也不会变,⽽F项意思“即使他的外表或许因为年龄或者事故⽽改变,但是他的指纹能证明他是谁”,内容可以承接上⽂,故选F。
5.考查对上下⽂的理解和推理判断能⼒。
上⽂提到“当⼀个嫌疑犯在犯罪现场留下指纹印的时候,是很难⽤⾁眼察觉的”,⽽A
项内容是“特殊的技术被⽤于使之现形”,内容符合语境,可以承接上⽂,故选A。
考点:考查信息匹配。