北京市2019中考英语二轮复习阅读理解8(含解析)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
北京2019中考英语阅读理解(八)
专题十八阅读理解
第8讲北京海淀二模阅读理解CD篇
教学目标
1. 掌握本篇阅读理解中出现的高频词及长难句。
2. 掌握阅读理解的解题技巧, 并能够指出本篇阅读理解中运用到的解题技巧。
3. 通过阅读理解高频词、长难句等语料的积累, 及阅读理解解题技巧的练习, 灵活应对各种阅读理解题。
C篇
名师点拨
知识篇
“巧妇难为无米之炊”, 在英语学习的过程中, 语料的积累至关重要。
对于阅读理解高频词和长难句的梳理, 能够为我们今后的学习和提升打下良好的基础。
亲爱的同学, 老师已经为你梳理出了本篇文章中的一些高频词和长难句, 快来看看你掌握了吗?
高频词(课前检测学生的词汇量储备, 以教师提问的形式进行。
能够准确翻译的为优, 模糊翻译的良, 不会翻译的为差。
)
单词/短语词性词义拓展掌握情况
优良差
suggest v. 暗示,建议n.
suggestion
act v. 行动,表演,n. action
起作用
connect v. 连接,使…有
联系
stylish adj. 时髦的,流行
的
appearance n. 外貌,外观
positive adj. 积极的opp.
negative
receive v. 收到,接待
social adj. 社会的n. society
no longer 不再
check v. 检查,核对
despite prep. 尽管
purposeful adj. 有目的的,故
意的
particular adj. 特别的
outdoor adj. 室外,户外的opp. indoor
l
personally adv. 亲自地,就个
人而言地
长难句(课前检测学生的句型储备, 以教师提问的形式进行。
能够准确翻译的为优, 模糊翻译的良, 不会翻译的为差。
)
1. Not only does it show us the time, but it also acts as a fitness monitor and a messaging device that can be connected with an iPhone.(优良差)
______________________________________________________________________________________________ ___
句意:它不仅为我们展示时间,也扮演着一个健康检测仪和一个能够与iPhone连接的信息装置。
本句中包含了初中常见句型“not only…but also…”,意为“不仅…而且…”,前面几讲中已经涉及到,此处再次强调,可以用在写作中。
2. Thanks to the invention of the smart watch, we will no longer have to reach for our phones to check our messages.(优良差)
______________________________________________________________________________________________ ___
句意:多亏了这个智能手表的发明,我们将不再必须拿出我们的手机来检查信息了。
本句中包含着两个短语:1. thanks to…“由于,多亏”;2. no longer “不再”,翻译时要注意。
3. A group of friends sitting at a table in a restaurant will overlook each other as everyone will be too busy watching their wrists in expectation of a new message.(优良差)
______________________________________________________________________________________________ ___
句意:餐馆里坐在桌子旁的一群朋友将忽视彼此,因为每个人都忙着看手腕,期待着一条新信息的到来。
本句为现在分词短语sitting at a table作后置定语修饰a group of friends,两者是主动关系。
方法篇
“方法得当, 事半功倍。
”只有语料的积累, 没有好方法的辅助也是不够的。
对于阅读理解解题方法的梳理, 能够帮助我们更好地理解阅读理解的命题逻辑, 在有足够语料积累的基础上, 能够帮助我们争取高分。
亲爱的同学, 老师已经为你精心整理了阅读理解的解题技巧, 快来看看你掌握了多少?
一、阅读理解解题步骤
第一步快速浏览全文,了解文章
大概。
浏览时要注意以下句子:每段的开头和结尾,重要的情
节句子,如果遇到未学或不认识的单词或不理解的句
子,可以根据上下文猜测,切不可停留而放慢速度。
第二步浏览问题,明确要求。
把文章后每个题目内容看明白,这样又能辅助进一步理
解文章的主要内容,具体做题时就能对号入座,找到文
章中确切表达所要回答问题的关键句子。
第三步通篇寻读,确定段落。
也就是带着问题去读,找到要回答问题的关键词、句或
意群,以及任何有关答题的信息,用铅笔画下来,以便
为下一步答题做好充分准备。
第四步逐条分析,对号入座。
把需要回答的问题和寻读中找到的信息逐条分析,对号
入座。
一般来说,出题者问题设计都是按照文章内容自
上到下顺序设计的,根据难度先解决容易的,最后解决
深层次的理解题。
第五步复读全文,验证答案。
全部题目做完后,必须再仔细阅读一遍全文,进一步加
深对文章理解,核实所选答案是否正确。
二、阅读理解解题技巧
初中英语选择型阅读理解题主要分为四种题型,分别是细节理解题,推理判断题,猜测词义题和主旨大意题。
接下来我们将从这四种题型的定义,设题方式和解题技巧三方面进行介绍。
题型题型一:细节理解题
解释本类试题主要考察学生对阅读材料中的某一特定细节或文章的主要事实的理解能
力。
问题包括询问人(who)、物(what)、时间(when)、地点(where)、原因(cause)、
结果(effect)、文中的数据(data)等。
新闻、说明文、广告信息等常常考察这些细节。
设题方式1. Which of the following statements is true/false?
2. Which of the following is (not) mentioned?
3. According to the passage, when( where, why, how, who, etc)…?
解题技巧1. 细心审题,直接就题找答案
2. 变通理解,间接转述找答案
3. 多点归纳,综合事实找答案
典题精析Which hand do you use when write? About 8 to 15 percent of people are left handed. They often have to use tools that are designed for right-handed people. So it is difficult for left-handers to use most tools. If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkwa rd(别扭的).
If right-handers cut up potatoes with their left hand, they will .
A. get hurt
B. give up cutting
C. feel awkward
D. change their tools
本题可以运用到解题技巧1. 细心审题,直接就题找答案
浏览题干,确定关键短语为cut up potatoes with their left hand,浏览段落,确定关键句 If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkward(别扭的).“如果你是一个习惯用右手的人,用左手拿刀把土豆切成块。
如果你感到别扭并不让人惊讶。
”,根据句意即可推断出正确答案,故选C。
题型题型二:推理判断题
解释推理判断题着重考察学生的逻辑思维能力,即要求学生根据文章的逻辑关系进行推理判断。
此类题目难度大,涉及面广,如人物的性格、心理,故事的结局、寓意,文章的出处、体裁,作者的倾向、态度等。
设题方式1. It can be inferred from the text that_____.
2. From the text we know that _____.
3. With which of the following does the author agree?
4. The passage is probably taken from a _____.
解题技巧1. 通过文章陈述的事实进行推断
2. 根据文章所提供的的背景,人物的表情,动作和语言进行推断
3. 根据作者的意图和态度进行推断
典题精析Boredom is often linked with loneliness, but a writer named Meera Syal said boredom had helped her in developing her mind. She told researchers about her childhood. Having few things to do, Syal often talked with her neighbors. She also tried to do things like learning to bake cakes. “But importantly, I Thought and wrote a lot, because I was bored,” Syal said. She kept a diary, filling her time with short stories and poems she made up.
Grayson Perry, an artist, grew up in a family with little money. He enjoyed himself by making up stories, drawing pictures for his stories and reading many books in the library. Bored but free, he spent hours looking out of the window, watching the changing clouds and seasons. Perry filled up his free time with what he liked. He became creative, because he could think freely.
The writer talks about Syal and Perry to .
A. stress the great differences between them
B. introduce a popular writer and a famous artist
C. suggest good ways of going through boredom
D. show effects of boredom on developing creativity
本题可以运用到解题技巧2. 根据文章所提供的的背景,人物的表情,动作和语言进行推断
题干意为“作者谈论Syal 和Perry的例子的目的是什么?”。
两个段落很长,我们首先要精读段落,抓住两个人物的态度,第一段中关键句为a writer named Meera Syal said boredom had helped her in developing her mind.意为“Meera Syal 说无聊帮助她发展了她的思想”,第二段关键句为He became creative, because he could think freely.意为“他变得积极,因为他能够自由思考”,由这两句关键句可知两个人都认为“无聊可以发展创造力,”,故选D。
题型题型三:词义猜测题
解释单词的猜测能力是阅读理解能力的主要组成部分,是考查对文中关键词语的理解。
而且,所考察的词或短语的意义往往不停留在字面上,要根据文中语境来判断。
设题方式1. The underlined sentence in the last paragraph means ______.
2. The word“…”most likely me ans _____.
3. Which of the following is closest in meaning to the word _____.
解题技巧1. 通过因果关系猜测词义
2. 通过同义词和近、反义词的关系猜测词义
3. 通过构词法猜测词义
4. 通过定义或释义说明来猜测词义
5. 通过描述猜测词义
6. 用知识和生活经验猜测词义
7. 根据上下文的指代关系猜测词义
典题精析Children are expected by their parents to be reading a textbook all the time. However, research shows that it may hamper the development of their imagination, while boredom can give them opportunities to develop creativity.
What does the word “hamper” in Paragraph 2 probably mean?
A. Slow down.
B. Keep up with.
C. Go beyond.
D. Give rise to.
本题可以运用到解题技巧2. 通过同义词和近、反义词的关系猜测词义
浏览本段,会发现本段中存在转折连词while“然而”,while后的句意为“无聊能给他们发展创造力的机会”,所以while之前的句意应该与之相反,进一步推测词义。
A意为“(使)慢下来”,B意为“跟上”,C意为“超出”,D意为“引起,导致”,故选A。
题型题型四:主旨大意题
解释考查学生对文章主题或中心思想的领会和理解能力。
设题方式1. 问标题:What is the main topic of the passage? / The best title for the passage is _____.
2. 问中心:The first paragraph is mainly about the _____. / The passage is mostly about _____.
3. 问目的,态度:The author wants to tell _____. / The purpose of this article is to _____.
解题技巧1. 浏览文章首尾段和各段开头,抓住主旨段或主旨句
2. 浏览全文,抓住关键字眼,把握主旨
3. 以掌握主旨为前提,处理推断作者语气及写作意图
典题精析In the past, people thought it was strange to use the left hand. Young students looked down upon their left-handed classmates. Some children were even punished for using their left hand to write. But these days parents and teachers have accepted that. In almost every school in the world, left-handed students can use their left hand to write.
What is Paragraph 2 mainly about?
A. Causes of being left handed.
B. Encouragement to left-handers
C. Punishment for using the left hand.
D. Changes in opinions on
left-handers.
本题可以运用到解题技巧2. 浏览全文,抓住关键字眼,把握主旨
本题考察的是第二段段落大意,要首先锁定第二段的关键词but,but之前的关键
词in the past和it was strange to use the left hand表明了在过去人们认为
使用左手是奇怪的,but之后的关键词these days和have accepted that表明了
现在人们接受了惯用左手的人。
所以这段主要是讲述了人们关于惯用左手的人的态
度上的转变。
可以判定答案为Changes in opinions on left-handers.,故选D。
语篇精讲
浏览问题
(抓住题干及选项中的关键词,以便有目的性的通读文章)
题号题干及选项
1 Thanks to the invention of the Apple watch, _____.(细节理解题)
A. students don’t use computers in class
B. mobile phones don’t need to be charged
C. messages can be checked without phones
D. outdoor activities have become more popular
2 The underlined word "hinder" in Paragraph
3 probably means “ _______”.
(词义猜测题)
A. make up
B. hold back
C. depend on
D. look
after
3 From the passage, we can learn that the writer _______.(推理判断题)
A. worries about the safety of the smart watch
B. thinks highly of the progress of technology
C. introduces the newest kind of smart phones
D. prefers single-purpose watches that tell the time
4 What is probably the best title for this passage?(主旨大意题)
A. The Apple Watch:The Latest Invention
B. The Apple Watch:Smart and Fashionable
C. The Apple Watch:Technology Gone Too Far?
D. The Apple Watch:A Convenient Way to Exercise?
通篇寻读
(通读文章,根据问题中的关键词标记出文章中的重点词,短语或句子,为逐题分析做准备)
话题体裁字数建议用时实际用时正确率星级
日常生活类议论文422 7分钟__/4 ★★★
For those who haven’t heard of it, the Apple watch is the latest invention
from the creators of the iPhone and Apple Mac. As the name suggests, this
creation is a device(装置)designed to tell us the time. This is Apple, however,
and an Apple watch is never just a watch. Not only does it show us the time,
but it also acts as a fitness monitor and a messaging device that can be
connected with an iPhone.
Is this a smart invention or technology gone too far? While the Apple watch is stylish in appearance, I can’t help but question certain aspects(方面)of the new device. Is it a positive thing to be able to receive messages through a watch, or is this another way of letting technology upset our social lives?
Thanks to the invention of the smart watch, we will no longer have to reach for our phones to check our messages. Imagine the possible results. A group of friends sitting at a table in a restaurant will overlook each other as everyone will be too busy watching their wrists in expectation of a new message. Students will have a way of checking their inbox during school, despite the fact that using mobile phones is not allowed in class. The list goes on. Although smart watches may make communicating through technology easier, it seems that using them could actually hinder face to face communication.
Much like a phone, the watch would also need to be charged(充电)every day. This is yet another aspect of the device which sets it apart from any “normal” watch. If, like me, you struggle when remembering to put your phone on charge, this is not necessarily a positive thing.
I do have to agree, however, the watch has some interesting and purposeful functions(功能). As a fitness monitor, the device can be used to create and record exercise activities. This could be of particular interest to outdoor fans. While there are several existing Android Apps that can already do this, I can see that the Apple watch would be a more convenient way of exercising without a mobile phone. The question remains, however, is the price worth the benefits?
While there are clearly both advantages and disadvantages when it comes to Apple’s latest invention, I personally like my single-purpose watch that simply tells me the time!What about you? Would you be interested in having a smart watch?
逐题分析
语篇解读:本文是一篇日常生活类的议论文。
通过对Apple watch的描述,来论述这种高科技的发明到底是智能发明还是科技浪费?
1. Thanks to the invention of the Apple watch, _____.
A. students don’t use computers in class
B. mobile phones don’t need to be charged
C. messages can be checked without phones
D. outdoor activities have become more popular
解析:C.
细节理解题。
根据题干可将答案锁定在文章第三段中,根据段首句Thanks to the invention of the smart watch, we will no longer have to reach for our phones to check our messages.“多亏了这个智能手表的发明,我们将不再必须拿出我们的手机来检查信息了。
”,故选C。
2. The underlined word "hinder" in Paragraph 3 probably means “ _______”.
A. make up
B. hold back
C. depend on
D. look after
解析:B.
词义猜测题。
A意为“编造,组成”;B意为“抑制,阻止”;C意为“依赖,取决于”;D意为“照顾”,划线词所在句意为“尽管智能手表借助科技手段使交流变得更容易,但看起来使用它们真的_____面对面交流。
”,这里要注意although的使用,代表前后为转折关系,所以应该是“虽然使交流变得容易了,但是却抑制了面对面沟通”,故选B。
3. From the passage, we can learn that the writer _______.
A. worries about the safety of the smart watch
B. thinks highly of the progress of technology
C. introduces the newest kind of smart phones
D. prefers single-purpose watches that tell the time
解析:D.
推理判断题。
本题询问的是作者的观点。
根据最后一段关键句I personally like my single-purpose watch that simply tells me the time!“我个人喜欢只告诉我时间的单一目的的手表。
”,故选D。
4. What is probably the best title for this passage?
A. The Apple Watch:The Latest Invention
B. The Apple Watch:Smart and Fashionable
C. The Apple Watch:Technology Gone Too Far?
D. The Apple Watch:A Convenient Way to Exercise?
解析:C.
主旨大意题。
通篇浏览文章,根据第二段关键句Is this a smart invention or technology gone too far?“这是智能发明还是科技浪费?”可知作者要讨论的主题,以下的文章都是针对这个主题进行描述的,故选C。
精讲笔记
(学生在教师的指导下, 回顾本讲中积累的阅读理解的知识和方法)
语篇中积累的词汇(至少积累10个)
单词词性及词义单词的运用(鼓励学生用所学词汇造句)
语篇中的学到的方法(至少掌握2种)
1
细节理解
题
推理判断
3
题
2
词义猜测
题
4
主旨大意
题
能力提升
基础过关
一、词汇/短语英汉互译★
单词/短语词性词义
v. 暗示,建议
v. 行动,表演,起作用
connect v.
stylish adj.
appearance n.
adj. 积极的
v. 收到,接待
adj. 社会的
no longer
v. 检查,核对
despite prep.
purposeful adj.
particular adj.
adj. 室外,户外的
adv. 亲自地,就个人而言地
二、句子英汉互译★★
1. 感谢Bob和他的一家人,我们周末在那里的派对很愉快。
_____________________________________________.
2. 站在树下的女孩子真的很迷人。
______________________________________________.
3. Not only does it show us the time, but it also acts as a fitness monitor and a messaging device that can be connected with an iPhone.
______________________________________________.
4. Thanks to the invention of the smart watch, we will no longer have to reach for our phones to check our messages.
______________________________________________.
5. A group of friends sitting at a table in a restaurant will overlook each other as everyone will be too busy watching their wrists in expectation of a new message.
______________________________________________.
阅读练习
话题体裁字数建议用时实际用时正确率星级
日常生活类议论文403 7分钟__/4 ★★★
Being busy can become a way of life. Our lives are always filled with emails and text messages. They make us feel wanted and important, but in a tiring and empty way. Being busy has a dangerous allure (诱惑). If you are busy all the time, it’s hard to sit quietly with your thoughts or to really feel what you’re feeling. Why not let everything become a choice — how we spend time, who we reply to and how much or little we write?
Many of us are busy because our self-worth goes up when people make demands (需求) on our time. Why don’t we free ourselves from needing, or even wanting? Why don’t we make the best use of the time and space to be productive in a way that it best serves us? That may be consciously (主动地) keeping ourselves not busy. In fact many great discoveries were made by people who built while space into their day.
Imagine asking “How are you?” to one of the most successful people you know like Warren Buffet. I’ve never heard anyone at that level answer “busy” though most people believe they are.
What are they doing differently?
First, they aim to project an image that things are under control. Second, they actually have things under control. They’ve had excellent staff, implemented (实施) thoughtful processes and they spend time only on critical tasks that require their attention. They make high-level strategic decisions with a large effect.
It’s time to end the glory of being busy and spend time setting up processes that make sense, rather than simply working more hours. To do this, you need to change your way of thinking. It’s cool to say you’re busy, but it’s better to be busy helping someone carry a stroller up the subway stairs or busy finishing a book.
How to free us from the trend of being busy? Start with small steps. For one day, be mindful of every daily activity. Consider each thing a choice and decide proactively (预先) if it’s necessary or simply a habit you can get rid of or do in half the time. Next, stop saying how busy you are. Then, figure out what you want to achieve with your day and begin doing it, Put your time
and energy where you want to be.
1. What are many of us busy doing every day?(细节理解题)
A. Sitting quietly and think actively.
B. Meeting people’s demands on our time.
C. Making great discoveries.
D. Taking high-level decisions.
2. Why don’t successful people like Warren Buffet answer “busy”?(细节理解题)
A. Because they value working abilities and attitude.
B. Because they focus on attracting excellent workers.
C. Because they pay more attention to learning management.
D. Because they think well and spend more time on critical tasks.
3. The writer probably agrees that we should ______.(推理判断题)
A. stop considering each thing a choice
B. work more hours to achieve our goals
C. answer emails and messages as soon as possible
D. be mindful where we want our time and energy to be
4. What is the writer’s purpose in writing the passage?(主旨大意题)
A. To advise us to be freed from the trend of being busy.
B. To warn us about the danger of leading a busy life.
C. To show us ways to feel good about being busy
D. To tell us how to fit into the busy modern life.
参考答案
基础过关
一、词汇/短语英汉互译
单词/短语词性词义
suggest v. 暗示,建议
act v. 行动,表演,起作用
connect v. 连接,使…有联系
stylish adj. 时髦的,流行的
appearance n. 外貌,外观
positive adj. 积极的
receive v. 收到,接待
social adj. 社会的
no longer 不再
check v. 检查,核对
despite prep. 尽管
purposeful adj. 有目的的,故意的
particular adj. 特别的
outdoor adj. 室外,户外的
personally adv. 亲自地,就个人而言地
二、句子英汉互译。
1. Thanks to Bob and his family, we had a great party there this weekend.
2. The girl standing under the tree is really charming.
3. 它不仅为我们展示时间,也扮演着一个健康检测仪和一个能够与iPhone连接的信息装置。
4. 多亏了这个智能手表的发明,我们将不再必须拿出我们的手机来检查信息了。
5. 餐馆里坐在桌子旁的一群朋友将忽视彼此,因为每个人都忙着看手腕,期待着一条新信息的到来。
阅读练习
1. B
2. D
3. D
4. A
D篇
名师点拨
知识篇
高频词
单词/短语词性词义拓展掌握情况
优良差
rapidness n. 快,迅速adj. rapid
provide v. 提供,供给
fact n. 事实,实情
website n. 网站
collection n. 收集v. collect
remain v. 保持,依然
produce v. 产生,生产
task n. 任务,工作
responsibility n. 责任,职责
expensive adj. 昂贵的opp. cheap
make sure of 确定,确保
look through 仔细检查
include v. 包括,包含
change v. 改变
record v. 记录,记载
长难句
1. Most students today depend on the rapidness and convenience of the Internet to provide the facts they look for.(优良差)
______________________________________________________________________________________________ ___
句意:现在大多数学生依靠网络的快速和便捷去提供给他们所寻找的事实。
本句为不定式短语to provide the facts they look for.作目的状语。
2. Printed encyclopedias are more or less free of mistakes. However, it is expensive to make sure of the correctness.(优良差)
______________________________________________________________________________________________ ___
句意:印刷版的百科全书差不多摒除了错误。
然而,确保正确性是很昂贵的。
本句涉及到短语more or less“多多少少,差不多”。
3. More changes are likely for encyclopedias, whether in print or online.(优良差)
______________________________________________________________________________________________ ___
句意:百科全书将会有更多的改变,无论是印刷版的还是在线的。
本句涉及到短语whether…or…“是…还是…”.
方法篇
“方法得当, 事半功倍。
”只有语料的积累, 没有好方法的辅助也是不够的。
对于阅读理解解题方法的梳理, 能够帮助我们更好地理解阅读理解的命题逻辑, 在有足够语料积累的基础上, 能够帮助我们争取高分。
亲爱的同学, 老师已经为你精心整理了阅读理解的解题技巧, 快来看看你掌握了多少?
一、阅读理解解题步骤
第一步快速浏览全文,了解文章
大概。
浏览时要注意以下句子:每段的开头和结尾,重要的情
节句子,如果遇到未学或不认识的单词或不理解的句
子,可以根据上下文猜测,切不可停留而放慢速度。
第二步浏览问题,明确要求。
把文章后每个题目内容看明白,这样又能辅助进一步理
解文章的主要内容,具体做题时就能对号入座,找到文
章中确切表达所要回答问题的关键句子。
第三步通篇寻读,确定段落。
也就是带着问题去读,找到要回答问题的关键词、句或
意群,以及任何有关答题的信息,用铅笔画下来,以便
为下一步答题做好充分准备。
第四步逐条分析,对号入座。
把需要回答的问题和寻读中找到的信息逐条分析,对号
入座。
一般来说,出题者问题设计都是按照文章内容自
上到下顺序设计的,根据难度先解决容易的,最后解决
深层次的理解题。
第五步复读全文,验证答案。
全部题目做完后,必须再仔细阅读一遍全文,进一步加
深对文章理解,核实所选答案是否正确。
二、阅读理解解题技巧
初中英语选择型阅读理解题主要分为四种题型,分别是细节理解题,推理判断题,猜测词义题和主旨大意题。
接下来我们将从这四种题型的定义,设题方式和解题技巧三方面进行介绍。
题型题型一:细节理解题
解释本类试题主要考察学生对阅读材料中的某一特定细节或文章的主要事实的理解能
力。
问题包括询问人(who)、物(what)、时间(when)、地点(where)、原因(cause)、
结果(effect)、文中的数据(data)等。
新闻、说明文、广告信息等常常考察这
些细节。
设题方式1. Which of the following statements is true/false?
2. Which of the following is (not) mentioned?
3. According to the passage, when( where, why, how, who, etc)…?
解题技巧1. 细心审题,直接就题找答案
2. 变通理解,间接转述找答案
3. 多点归纳,综合事实找答案
典题精析Which hand do you use when write? About 8 to 15 percent of people are left handed. They often have to use tools that are designed for right-handed people. So it is difficult for left-handers to use most tools. If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkward(别扭的).
If right-handers cut up potatoes with their left hand, they will .
A. get hurt
B. give up cutting
C. feel awkward
D. change
their tools
本题可以运用到解题技巧1. 细心审题,直接就题找答案
浏览题干,确定关键短语为cut up potatoes with their left hand,浏览段落,确定关键句 If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkward(别扭的).“如果你是一个习惯用右手的人,用左手拿刀把土豆切成块。
如果你感到别扭并不让人惊讶。
”,根据句意即可推断出正确答案,故选C。
题型题型二:推理判断题
解释推理判断题着重考察学生的逻辑思维能力,即要求学生根据文章的逻辑关系进行推理判断。
此类题目难度大,涉及面广,如人物的性格、心理,故事的结局、寓意,文章的出处、体裁,作者的倾向、态度等。
设题方式1. It can be inferred from the text that_____.
2. From the text we know that _____.
3. With which of the following does the author agree?
4. The passage is probably taken from a _____.
解题技巧1. 通过文章陈述的事实进行推断
2. 根据文章所提供的的背景,人物的表情,动作和语言进行推断
3. 根据作者的意图和态度进行推断
典题精析Boredom is often linked with loneliness, but a writer named Meera Syal said boredom had helped her in developing her mind. She told researchers about her childhood. Having few things to do, Syal often talked with her neighbors. She also tried to do things like learning to bake cakes. “But importantly, I Thought and wrote a lot, because I was bored,” Syal said. She kept a diary, filling her time with short stories and poems she made up.
Grayson Perry, an artist, grew up in a family with little money. He enjoyed himself by making up stories, drawing pictures for his stories and reading many books in the library. Bored but free, he spent hours looking out of the window, watching the changing clouds and seasons. Perry filled up his free time with what he liked. He became creative, because he could think freely.
The writer talks about Syal and Perry to .
A. stress the great differences between them
B. introduce a popular writer and a famous artist
C. suggest good ways of going through boredom
D. show effects of boredom on developing creativity
本题可以运用到解题技巧2. 根据文章所提供的的背景,人物的表情,动作和语言进行推断
题干意为“作者谈论Syal 和Perry的例子的目的是什么?”。
两个段落很长,我们首先要精读段落,抓住两个人物的态度,第一段中关键句为a writer named Meera Syal said boredom had helped her in developing her mind.意为“Meera Syal 说无聊帮助她发展了她的思想”,第二段关键句为He became creative, because he could think freely.意为“他变得积极,因为他能够自由思考”,由这两句关键句可知两个人都认为“无聊可以发展创造力,”,故选D。
题型题型三:词义猜测题
解释单词的猜测能力是阅读理解能力的主要组成部分,是考查对文中关键词语的理解。
而且,所考察的词或短语的意义往往不停留在字面上,要根据文中语境来判断。
设题方式1. The underlined sentence in the last paragraph means ______.
2. The word“…”most likely means _____.
3. Which of the following is closest in meaning to the word _____.
解题技巧1. 通过因果关系猜测词义
2. 通过同义词和近、反义词的关系猜测词义
3. 通过构词法猜测词义
4. 通过定义或释义说明来猜测词义
5. 通过描述猜测词义
6. 用知识和生活经验猜测词义
7. 根据上下文的指代关系猜测词义
典题精析Children are expected by their parents to be reading a textbook all the time. However, research shows that it may hamper the development of their imagination, while boredom can give them opportunities to develop creativity.
What does the word “hamper” in Paragraph 2 probably mean?
A. Slow down.
B. Keep up with.
C. Go beyond.
D. Give rise to.
本题可以运用到解题技巧2. 通过同义词和近、反义词的关系猜测词义
浏览本段,会发现本段中存在转折连词while“然而”,while后的句意为“无聊能给他们发展创造力的机会”,所以while之前的句意应该与之相反,进一步推测词。