2019届高考英语(外研版)一轮复习练习:必修2 3 Module3考点配套练习 Word版含解析

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

Ⅰ阅读理解
A
(2018·太原模拟)Opera is an art form that celebrates the human voice. No other art form creates excitement and moves the heart in the way that opera does, especially when performed by a great singer. Opera is an important part of the Western classical music tradition. It uses music, words, and actions to bring a dramatic story to life. Opera started in Italy at the end of the 16th century and later became popular throughout Europe. Over the years, it has responded to various musicals. In recent decades, much wider audiences have been introduced to opera through modern recording technology. Some singers have become celebrities thanks to performing on radio, on TV, and in the cinema.
However, in recent years, opera has been facing serious challenges. One current challenge to opera is economics. The shortage of money raises the broader question of how much should be paid to support opera singers and other artists. Society seems to accept the large salaries paid to business managers and the multi-million-dollar contracts given to sports athletes. But what about opera singers? Somehow, people have the idea that artists can be creative only if they suffer in poverty, but this is unrealistic. If artists, including opera singers, lack the support they need, valuable talent is wasted.
Not only the shortage of money, but also the way money is managed in the opera world has led to hardships. Principal singers are generally paid performance fees once they complete a show. They typically receive nothing during the many weeks of rehearsal(排练) before a show starts.
Another problem faced by opera is how to meet the demands of audiences who are influenced by popular entertainment. Pop singers are often judged as much on the basis of how they look as how they sound. These demands may be unrealistic and possibly harmful. Opera singers simply cannot make a sound big enough to fill a large theater or concert hall without a microphone if their body weight is too low. Emphasizing physical appearance over singing ability may cause audiences to miss out on the human voice at its best.
There are no easy solutions to opera’s problems and there are many different opinions about the value of opera. However, every year many young people register for music courses with hopes and dreams of developing their talent in this special art form. The fact that opera has survived many obstacles and continues to attract the rising generation shows that it remains a respectable art form full of value.
【解题导语】本文主要讨论了歌剧所面临的挑战和困难。

1.Which of the statements is TRUE according to the passage?
A.Opera singers’life stories are dramatic.
B.Opera will soon appear on TV and in films.
C.Opera fans thank celebrities for performing.
D.Opera develops by adapting to new conditions.
D解析:推理判断题。

根据第一段中的“Over the years, it has responded to various musicals.”可推知,歌剧适应新的状况而得以发展,故选D。

2.What can we know from Paragraphs 2 and 3?
A.Opera singers are financially insecure.
B.Opera singers waste their valuable talent.
C.Opera singers get paid before the show.
D.Opera singers perform better if they are poor.
A解析:细节理解题。

根据第二段中的第二句以及第三段第一句可知,歌剧演唱家的经济是有问题的,不稳定的,故选A。

3.What does the author try to say in Paragraph 4?
A.Popular culture has had a positive influence on opera.
B.Audiences know best how opera should be performed.
C.Microphones should be used to make opera more enjoyable.
D.Opera singers’voices should be valued more than their looks.
D解析:推理判断题。

根据第四段最后一句可知,歌剧演唱家的声音要比外貌重要得多,故选D。

4.What would be the best title for this passage?
A.The Economic Challenge to Opera
B.Opera Faced with the Difficulties
C.Opera as Part of Popular Culture
D.The Historical Context of Opera
B解析:标题归纳题。

根据最后一段第一句并结合全文的整体内容可知,本文主要讨论的是歌剧所面临的问题和挑战,故选B。

B
(2018·陕西西北六校模拟)With Halloween just around the corner, today we will explore the world of ghosts in this program!
The Merriam­Webster online dictionary says the word “ghost”goes back a thousand years to the “earliest recorded evidence of the language”. The first meaning of “ghost” was “the seat of life or intelligence”. And it still has that meaning in some expressions.
However, today, the word “ghost”usually means the soul of a dead person. This meaning is based on the idea that a person’s spirit and body are separate. The spirit can continue existing long after the body has died.
During Halloween, kids dressed as ghosts are common sights. The costume is very simple:just throw on a white cloth that covers you from head to foot. But do not expect to win any
costume competitions! You would not have a ghost of a chance. People use this expression to mean that something is very unlikely to happen.
The sight might even make you turn pale as a ghost. This is used when people lose color in their face. Sometimes this happens when a person is scared. But a bad cold or flu can also turn you as pale as a ghost.
“Ghost”can also be a verb. In the 1880s the term “ghost”meant a person who works in secret for another person. Ghostwriters produce speeches for politicians. They also produce books for authors who want to tell their life stories but are not professional writers.
And sometimes ghostwriters are involved in a series of books, like the children’s stories based on the teenage detective Nancy Drew. The series began in 1930. The author given credit was Carolyn Keene. But she was not even real! Ghostwriters did all the work.
Another expression using “ghost”as a verb is simply to ghost. This does not mean to die. It means to leave a place or event without saying “goodbye” to anyone. You can ghost from your job. You can ghost from a party. Yon can even ghost from a relationship. This is when you stop communicating with someone because you are simply no longer interested in them.
But I will not ghost from Words and Their Stories.
【解题导语】本文主要对“ghost”一词进行了深入探索。

5.The basic meaning of the word “ghost”nowadays is ________.
A.the secret of another person
B.the spirit of a dead person
C.the color of one’s face
D.the origin of intelligence
B解析:细节理解题。

根据文章第三段的第一句“However,today,the word‘ghost’usually means the soul of a dead person.”可知,ghost 现在的基本含义是“一个死人的灵魂”。

6.If someone says “you don’t have a ghost of a chance to win the match”,he means________.
A.without doubt you won’t lose the match
B.the match is unlikely to happen
C.it’s impossible for you to win the match
D.you are too scared to win the match
C解析:细节理解题。

根据第四段的最后一句“People use this expression to mean that something is very unlikely to happen.”可知,题干中引号内的意思是“你不可能赢得比赛”,故选C。

7.What can be inferred about the word “ghost”according to the passage?
A.Kids dressed in a white cloth like ghosts can win a costume competition.
B.A bad cold can turn people as pale as a ghost because they fear illness.
C.It was Carolyn Keene who ghostwrote the children’s stories.
D.A person devoted to his job is unlikely to ghost from his job.
D解析:推理判断题。

根据倒数第二段的第三句“It means to leave a place or event without saying ‘goodbye’ to anyone.”并结合选项可知,一个热爱自己工作的人是不可能轻易离开自己的工作的,ghost的含义和引用的句子呼应,故选D。

8.This passage is likely to appear in________.
A.a radio program
B.a Halloween poster
C.a fashion magazine
D.a newspaper advertisement
A解析:文章出处题。

根据第一段“With Halloween just around the corner,today we will explore the world of ghosts in this program!”可推知,本文选自一个电台的节目,故选A。

Ⅱ完形填空
(2018·成都高中毕业班摸底测试)I worried about my personal image and how I could be remembered during my boyhood.In the fifth grade,there seemed to be only one__1__—to be cool.In the sixth grade,suddenly,there were two choices:be cool,or be invisible.__2__,one day,when a teacher had us fill out a questionnaire with__3__questions,I found the__4__option.
Assuming(假定) the teacher would read our answers privately,I felt it was__5__to share my privacy.To my__6__,she collected and redistributed(重新分发)them to us.We were asked to__7__the name and our three favorite answers to the whole class.My answers went to the meanest boy in class.
The first question was “What’s your favorite movie?” My answer was Beauty and the Beast.A laugh erupted and my cheeks__8__.The next was “Where would you like to travel?”My answer was__9__special—“Wherever a book takes me.”The__10__this time had an explosive quality.
I could__11__remember what happened next;all that I had in mind was the laughter.But something amazing happened.A(n)__12__came,“Guys,cut it out.”The room went__13__.It’s Michelle Siever,a popular and cool girl.Then she__14__,“Why are you laughing?What is the point of__15__if we just laugh at others?”
I can’t remember the teacher or other kids’names,but I remember Michelle’s. When she__16__for me that day,she__17__me we actually have three choices if we want to be remembered.
Be cool,and you might be remembered__18__.Stay invisible,and you won’t be
remembered at all.But if you stand up__19__someone when he or she__20__you most,then you will be remembered as their hero for the rest of their life.
【解题导语】本文是一篇记叙文。

在老师组织的全班问卷调查活动中,“我”的回答引起全班同学哄堂大笑,这时一个女生站起来帮助“我”走出困境。

同时,“我”明白了一个道理:在别人需要你的时候站出来会被别人永远记住。

1.A.tool B.choice
C.chance D.purpose
B解析:根据空后一句中的“In the sixth grade,suddenly,there were two choices”可知,此处表示,在五年级,似乎只有一个选择(choice)来让别人记住自己——装酷。

2.A.However B.In addition
C.Therefore D.In fact
A解析:根据下文内容可知,老师让同学们填调查问卷这件事使“我”改变了原先的看法,故前后为转折关系。

所以选A。

3.A.personal B.funny
C.various D.strange
A解析:根据下文中的“share my privacy”可推知,此处表示老师要求回答的是我们的私人(personal)问题。

所以选A。

4.A.wrong B.former
C.third D.latter
C解析:根据上文内容可知,到六年级,“我”突然认为被别人记住有两个选择,但是通过老师让同学们填调查问卷这件事,“我”发现了第三种选择。

所以选C。

5.A.terrible B.safe
C.nervous D.interesting
B解析:根据上文内容可知,假如老师私下阅读我们的回答,“我”就感觉分享的隐私是安全的(safe)。

所以选B。

6.A.surprise B.anxiety
C.delight D.expectation
A解析:根据下文可知,老师没有私下阅读我们的回答而是重新分发,让同学之间互读(read),这种做法让“我”感到吃惊(surprise)。

所以选A。

7.A.repeat B.remember
C.compare D.read
D
8.A.ached B.paled
C.changed D.burned
D解析:根据空前的“A laugh erupted”及常识可知,“我”对第一个问题的回答引起了同学们的大笑,由此可知,“我”当时面颊发烫(burned)。

选项D符合语境。

9.A.even B.still
C.never D.always
B解析:根据下文中的“this time had an explosive quality”可知,“我”对第二个问题的回答仍然(still)是特别的,因此这一次笑声(laughter)更加强烈。

still“仍然,还是”,符合语境。

10.ughter B.question
C.air D.class
A
11.A.nearly B.exactly
C.hardly D.surely
C解析:根据空后的“all that I had in mind was the laughter”可知,此处指“我”几乎不能(hardly)记得后面发生了什么,所以选C。

12.A.request B.message
C.order D.voice
D解析:根据下文中的“Guys,cut it out.”可知,Michelle Siever的声音(voice)传来,所以选D。

13.A.crazy B.silent
C.angry D.empty
B解析:根据上下文可知,这个声音使整个房间安静(silent)了下来。

14.A.announced B.smiled
C.added D.stopped
C解析:根据空后的两个问句可知,Michelle Siever继续在说,即补充道(added)。

15.A.talking B.chatting
C.arguing D.sharing
D解析:根据全文的内容,尤其是老师要求我们填调查问卷然后交换并在全班朗读这一活动过程可知,这是同学们之间的一次交流分享(share)活动。

所以选D。

16.A.talked about B.calmed down
C.left behind D.spoke up
D解析:根据上文内容可知,“我”对两个问题的回答引起全班的大笑,这时Michelle Siever的话使全班安静下来,据此可推断她在替“我”辩护。

所以选D。

speak up(for sb./sth.)“(尤指为……)说好话,辩护”。

17.A.reminded B.promised
C.showed D.persuaded
C解析:她替“我”辩护这件事向“我”展示(showed)了如果想要被人们记住,我们有三种选择。

所以选C。

18.A.for a while B.finally
C.again and again D.hopefully
A解析:通过这件事,“我”知道装酷只能被别人记住一时(for a while)。

所以选A。

19.A.before B.with
C.for D.by
C解析:根据上文内容可知,“我”之所以能够摆脱困境是因为Michelle Siever为“我”辩护。

所以“我”总结出想要被别人记住的第三种选择是:当人们需要(needs)你时,你站出来为(for)他们说话,这样你就会被他们当作英雄一样被铭记一生。

所以选C。

20.A.misses B.needs
C.values D.loves
B
Ⅰ阅读理解
(2018·兰州高考实战模拟)In many developed countries, people
who have high degrees begin to work longer than those who don’t.
About 65% of American men aged 62-74 with a professional degree
are in the workforce(劳动人口), compared with 32% of men who only
finish high school. This gap is part of a deepening divide between the well-educated wealthy and the unskilled poor. Rapid technological advance has raised the incomes of the highly skilled while squeezing those of the unskilled. The consequences, for individuals and society, are profound.
The world is facing an astonishing rise in the number of old people, and they will live longer than ever before. Over the next 20 years the global population of those aged 65 or more will almost double, from 600 million to 1.1 billion. The experience of the 20th century, when greater longevity(长寿) translated into more years in retirement rather than more years at work, has persuaded many observers that this shift(变化) will lead to slower economic growth, while the swelling(渐增的) ranks of pensioners will create government budget problems.
Policies are partly responsible. Many European governments have abandoned policies that used to encourage people to retire early. Even the better­off must work longer to have a comfortable retirement. But the changing nature of work also plays a big role. Pay has risen sharply for the highly educated, and those people continue to reap(获得) rich rewards into old age
because these days the educated elderly are more productive than the preceding(先前的) generation. Technological change may well reinforce(强化) that shift: the skills that complement(补充) computers, from management know­how to creativity, do not necessarily decline with age.
【解题导语】本文主要讲述了在发达国家有专业技能的人的工作年限更长及其原因分析。

1.What is the common phenomenon in the workforce in rich countries?
A.Younger people are replacing the elderly.
B.Well­educated people tend to work longer.
C.People with no college degree cannot find any job.
D.Unemployment rates are decreasing year after year.
B解析:细节理解题。

根据文章第一段的第一句“In many developed countries, people who have high degrees begin to work longer than those who don’t.”可知,在发达国家,受过良好教育的人的工作年限更长,故选B。

2.In view of the experience of the 20th century, many observers predict that________.
A.economic growth will slow down
B.government budgets will decrease
C.more people will try to receive higher education
D.there will be more competition in the job market
A解析:细节理解题。

根据第二段的最后一句“The experience of the 20th century, when greater longevity(长寿) ... pensioners will create government budget problems.”可知,选A。

3.According to the text, what is the result of policy changes in European countries?
A.Unskilled workers may choose to retire early.
B.More and more people have to go abroad to hunt for jobs.
C.People may be able to use computers to do more complicated work.
D.Even wealthy people must work longer to live comfortably in retirement.
D解析:细节理解题。

根据最后一段的第三句“Even the better-off must work longer to have a comfortable retirement.”可知,欧洲国家政策的变化导致富有的人也必须工作更长时间才能过上舒服的退休生活,故选D。

4.The underlined word “know-how” in the last paragraph probably refers to “________”.A.a completely different environment
B.practical knowledge and technical skills
C.a better understanding of policy changes
D.the courage to face difficulties and dangers
B解析:词义猜测题。

根据最后一段的最后一句“Technological change may well reinforce(强化) that shift: the skills that complement(补充) computers, from management know­how to creativity, do not necessarily decline with age.”可知,know­how是对skills的限定修饰,由此可推知,know-how指相应的技能和知识,故选B。

Ⅱ七选五
(2018·南昌高三模拟)Your first step toward healthy living is to get a handle on your health status right now. Here’s your to-do list:
Assess your activity.How much physical activity do you get in a typical week?
1.________?How much variety do you get in your activity, and how much do you enjoy it? The CDC recommends that adults get at least two and a half hours per week of moderate-intensity aerobic activity or one hour and 15 minutes per week of vigorous-intensity aerobic activity, plus muscle-strengthening activity at least two days per week.
Keep a food diary. Write down everything you eat for a day—and no fair skipping the items you’re embarrassed about. “2.________,”says Kathianne Sellers Williams, MEd, RD, a nutritionist, wellness coach, and personal trainer with Cafe Physique in Atlanta. “You can’t change what you’re not aware of or don’t acknowledge.”
Check your mood and energy. Healthy living includes emotional wellness and adequate rest. How has your mood been lately? 3.________?Do you usually sleep well for seven to eight hours a night?
4.________. How strong are your connections with family and friends? Are you plugged into social or spiritual groups that enrich your life? “People have a fundamental need for positive and lasting relationships,”C.Nathan DeWall, assistant professor of psychology at the University of Kentucky, tells WebMD.
If you’re not thrilled with the answers to some of those questions, remember that the point is to figure out where you are today so you can set your healthy living goals. It’s not about being “good”or “bad”,“right”or “wrong”. 5.________.
A.How intense is that activity
B.Consider your social network
C.The idea is to write it down without judgment
D.It’s time to learn something about the social apps
E.It’s OK if you leave out some items in your food diary
F.It is the awareness of your own state of health that matters
G.Are you experiencing any symptoms of depression or anxiety
【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了掌握自身健康状况的方法。

1.A解析:根据该段主题句“Assess your activity.”以及关键词activity可知A项与此
处匹配。

A项与“How much physical activity do you get in a typical week?”及“How much variety do you get in your activity, and how much do you enjoy it?”为并列问句。

2.C解析:根据空前的“Write down everything you eat for a day—and no fair skipping the items you’re embarrassed about.”可知,空处应讲的是不做评判地记下一天要吃的食物。

所以C项正确。

3.G解析:空前一句“How has your mood been lately?”中的关键词mood与G项中的“any symptoms of depression or anxiety”相呼应;G项与空后的“Do you usually sleep well for seven to eight hours a night?”为并列问句。

4.B解析:根据空后的“How strong are your connections with family and friends? Are you plugged into social or spiritual groups that enrich your life?”和“People have a fundamental need for positive and lasting relationships”可知,本段主要讲述的是要有社交活动,B项中的“social network”与此呼应。

所以选B。

5.F解析:根据空前的“It’s not about being ‘good’or‘bad’,‘right’or‘wrong’.”可知,选F项“意识到你自身的健康状况是很重要的”。

Ⅲ语法填空
(2018·山东省实验中学诊断)Most people agree that the best way 1.____________ (improve) your skills in any endeavor is to practice and practice and then practice some more.This applies 2.____________(equal) to playing sports or becoming a good musician, painter or doctor.Of course, natural talent also plays a part in high 3.____________(achieve), but learning the correct techniques and then practicing them will improve anyone’s performance.
The same principle 4.____________(apply) to competent readers.There are certain 5.____________(technique) you can learn and then 6.____________ is up to you to practice.The texts you choose to practice with should not be too difficult or you will soon get frustrated and bored.One way to test 7.____________ a text is at the right level or not is to read the first page.If the percentage of new words is 8.____________(high) than 3%, you will not be able to read the text easily and so will probably not enjoy it.
Reading will also be enjoyable if the subject interests you or you believe it is useful.For example, suppose in biology you were studying how plants reproduce, then you could find an English text about this 9.____________ the Internet.That way you would be practicing reading in English as well as 10.____________(study) biology.
【解题导语】文章向我们介绍了英语阅读练习的相关技巧,强调练习在任何领域都起着重要作用。

1.to improve解析:考查非谓语动词。

句意:大多数人认为在任何尝试中,提升你技能最好的方式是练习、练习、再练习。

the best way to do sth.为固定结构,意为“做某事的最佳方式”,动词不定式结构作后置定语。

2.equally解析:考查词性转换。

句意为:这一点同样适用于体育运动或成为一名好
的音乐家、画家或医生。

分析句子结构可知,apply to为动词短语,应用副词修饰。

故填equally。

3.achievement(s)解析:考查词性转换。

句意:当然,天赋对于取得高成就起着重要作用……设空前为介词in,故填achieve的名词形式achievement(s),作宾语。

4.applies解析:考查动词的时态和主谓一致。

句意:同样的原则适用于有能力的读者。

根据句意及句子结构可知,The same principle为主语,且此处阐述的是客观事实,故谓语动词应用第三人称单数形式。

故填applies。

5.techniques解析:考查名词单复数。

句意:有些特定的技巧供你学习,然后练习取决于你自己。

technique在此意为“技巧”,为可数名词,根据There are可知应用复数形式。

故填techniques。

6.it解析:考查代词。

句意见上一题解析。

It is up to sb.to do sth.为固定句型,it为形式主语,真正的主语是后面的动词不定式。

故填it。

7.whether解析:考查宾语从句。

句意:检测一篇文章是否难度适中的一种方式是读第一页。

分析句子结构可知,test为动词,后接宾语从句,结合句意和空后的or not可知,此处填whether。

8.higher解析:考查形容词的比较级。

句意:如果生词率高于3%,你将很难读懂文章,因此可能也不会喜欢这篇文章。

根据空后的than可知,此处应用形容词的比较级。

故填higher。

9.on解析:考查介词。

句意:……你可以在网上找到有关这一主题的英文文章。

on the Internet为固定搭配,意为“在网上”。

10.studying解析:考查非谓语动词。

句意:你可以用那种方式练习用英语阅读和学习生物。

由as well as可知,practicing和设空处并列,故填studying。

Ⅳ短文改错
(2018·南昌十校模拟)It is clear shown that many middle school students have physical and mental problems.68% of the students surveying have studying anxiety as well as poor eyesight too.And a larger percentage lacks sleep.52% are short of physical exercise.42% of the students won’t obey our parents or teachers.Personally,I think we student should balance our physical exercise and studies.Without sound body,one can’t achieve anything.However,too much attention has been paid only on studies.As a result, I suggest we are given less homework or more time for out-of-classroom activities. Only in this way can we live a happy and healthy life.
答案:
It is
clear
clearly shown that many middle school students have physical and mental
problems.68% of the students surveying
surveyed have studying anxiety as well as poor eyesight
too
\.And a larger percentage lacks
lack sleep.52% are short of physical exercise.42% of the students
won’t obey our
their parents or teachers.Personally, I think we
student
students should balance our
physical exercise and studies.Without ∧
a
sound body,one can’t achieve anything.However,
too much attention has been paid only on
to studies.As a result, I suggest we
are
be given less
homework
or
and more time for out-of-classroom activities. Only in this way can we live a
happy and healthy life.。

相关文档
最新文档