重庆市2022年中考英语真题B卷(含答案)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
重庆市2022年中考英语真题试卷(B卷)
姓名:__________班级:__________考号:__________
题号一二三四五六七八总分评分
一、单项选择,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
(每小题1分,共10分)
1.I usually have_______egg and some bread for breakfast.
A.a B.an C.the D./
2.Father's Day comes_______June every year.
A.in B.on C.at D.to
3.It's raining heavily.Please take the_________.
A.stone B.flower C.umbrella D.postcard
4.I________a party/next Saturday.I hope you can come.
A.had B.was having C.have had D.will have
5.Believe in__________and you can make it.
A.myself B.yourself C.himself D.herself
6.The new year is coming.Teachers encourage us_________new hobbies.
A.develop B.developing C.to develop D.developed
7.__________Zhang Guimei isn't in good health,she works hard to help her students.
A.Although B.If C.Because D.When
8.Last year,a new old people's home__________in our community.
A.builds B.built C.is built D.was built
9.Roy is a great dancer.He dances___________than others.
A.beautifully B.more beautifully
C.less beautifully D.most beautifully
10.—Excuse me,do you know__________?
—Yes.Next Friday
A.when will the volunteers come back B.when the volunteers will come back
C.how will the volunteers come back D.how the volunteers will come back
二、完形填空。
(每小题1.5分,共15分)
根据短文内容,从A、B、C D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
It was a sunny afternoon.Sam and his sister Lily were helping Mom11.the room
"Hey,Sam,"said Mom."Would you please put these paper—toweltubes(纸巾内管)in the bin?"Sam looked at the tubes and something came to him.He asked"Could I use them to make a12.?""Great idea!"said Mom."Do we have any other good recycling materials(可回收材料)?"asked Sam."Come on.Let's go and see what else we can find in13.house,"said Mom.
Then,they walked around and kept14."This box would be good,"Sam pointed out."15.it's full of books.""I was going to put those books on the shelves(书架).Can you give me a16.?Then you can have the box,"said Mom."Sure,no problem!"said Sam17."Now I only need several more things."Sam happily collected all his materials.He sat on the floor,cutting and gluing all afternoon.
"I like your robot,"said Lily."Thanks.But his head is broken,and I can't18.it,"said Sam."Hmm,"said Lily.She came up with an idea.She ran away and ran right back with an old hat"Remember this hat?"asked Lily."I wore it when I was a baby.Now it's too19.for me.""Thanks,it's perfect!"said Sam."What do you think,Mr. Robot?"
"I love it,"said Mr.Robot,in a funny voice."You are really good20.making things out ofre cycling materials."
11.A.fill up B.clean out C.build up D.find out
12.A.box B.book C.robot D.plane
13.A.our B.your C.their D.its
14.A.running B.listening C.cutting D.searching 15.A.Because B.But C.So D.Or
16.A.pen B.hat C.leg D.hand
17.A.sadly B.carefully C.angrily D.excitedly 18.A.see B.find C.fix D.hit
19.A.big B.small C.perfect D.new
20.A.at B.to C.for D.with
三、阅读理解,阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。
(共35分)
阅读理解
A man gets out of his car.He rushes into a doctor's office"DOCTOR!Please help me!I think I must be seriously ill."
"Tell me what's wrong,"the doctor says beside his desk
"Everywhere I touch on my body,it hurts!"the man answers."Come on and sit on the chair.Please show me."
So the man touches his left foot and cries out of pain.Then he touches his right knee and cries,"Ouch."Then he touches his back and jumps out of the chair.
As he is about to continue,the doctor says,"That's enough.Let me see."After a while,the doctor says,"Oh,I
know.Feel your finger."
21.The man thinks he must be_______.
A.seriously ill B.really heavy C.very healthy D.terribly thin
22.The doctor asks the man to sit________.
A.in his car B.on the chair C.on the floor D.on the desk
23.The doctor finds the man probably breaks__________.
A.his foot B.his knee C.his back D.his finger
阅读理解
Orangutans
Orangutans are nature lovers.They like hanging out in the tree.They spend95%of their time up there in the tree. They sleep and eat in their nests(巢).The nests are big enough for even a10-year-old kid to play in.
Pigs
Pigs may not look so cute when they find mud(泥)holes.They like playing in the mud—it is like their natural playground.And when it is hot,they stay in the mud to cool themselves.They don't care how dirty they get.
Sea turtles
Sea turtle eggs are like ping—pongballs.After baby turtles break out of the eggs they get themselves out of the sand and hurry to leave the beach for the sea.They swim for24hours in the sea to stay away from danger.
24.In which part of a newspaper can you probably read the passages?
A.Sports.B.Health C.Nature D.News. 25.Orangutans like hanging out__________.
A.in the tree B.on the beach C.in the sea D.in the mud
26.On hot days,pigs like to play in the mud to________.
A.look for food B.lean skills
C.fall asleep D.cool themselves
27.Which of the following is true according to the passages?
A.Sea turtles have eggs like soccer balls.B.Baby sea turtles are good swimmers
C.Sea turtles lay their eggs in the sea.D.Baby sea turtles are safe on the beach.
阅读理解
Free time is a good chance for teenagers to have fun.What about free time with parents around?Some teenagers want free play without parents'supervision(监管)while parents and experts(专家)may think differently Lin Tao,a middle school student,thinks teenagers should be free to play."Last time I played with my parents around,I was nervous and just couldn't enjoy myself to the fullest,"Lin says."And my friend Chen Xiaoxin has
similar experiences.Once,he went out to play with his classmates.Everyone felt uncomfortable with his mother's supervision."
Wang Min,a mother of a14-year-old boy,thinks playtime needs supervision.She explains"People usually say I like to control my kid,but that's not true.I am just worried that he will get into trouble.Some guys may have a bad influence on him and some games like LARP(剧本杀)may mislead him.He might even get indulged in the stories and can't get back to real life."
Mr.Ma,a doctor of social studies,says it's understandable for teenagers to wish for freedom.Free play helps them to be independent.Parents can give them more space.They don't have to supervise them all the time.However, teenagers should find out the exact details(细节)about the activities before playtime.Then they can communicate with their parents and decide together whether they can go out to play alone.
28.According to the passage,free time is a good chance for teenagers to______.
A.study hard B.have fun
C.get into trouble D.mislead parents
29.Lin Tao supports his own idea by______.
A.listing numbers B.raising questions
C.comparing facts D.giving examples
30.The underlined words"get indulged in"in Para.(段落)3probably mean________.
A.get lost in B.get interested in
C.be tired of D.be proud of
31.According to the passage,which of the following may Mr.Ma support?
A.He Kai's parents are around every time he plays with his friends.
B.Feng Zhongfan's parents never ask him about whom he plays with.
C.Liu Xiang goes out without knowing anything about the activities.
D.Xie Hao talks to his parents about the exact details before playtime
阅读理解
①On January4,the China National Traditional Orchestra(中央民族乐团)played some well-known traditional music in their concert.Audiences(观众)enjoyed the beautiful sounds guzheng,the powerful tunes of suona,the tearful notes of erhu and so on.Each traditional Chinese musical instrument tells its own story
②"I've fallen in love with the sounds of traditional instruments,especially pipa,four—stringed(弦)instrument with a history of more than2,000years.It can produce different sounds,such as the sounds of falling snow and raindrops.Every time I listen to a pipa tune have a strong feeling of peace,"said Yang Tian,an audience of the concert.
③However,a recent report suggests.To wake up people's love for tradition music,something creative has been done.
④In some traditional music concerts,VR(虚拟现实)technology is used to bring the star sky or the beautiful sandy view of Dunhuang to the music hall.It makes the experience like watching a3D movie.
⑤Li Xiaobing,a music teacher from Beijing,mixes traditional folk(民间)singing,opera and Chinese instruments through technology.People are surprised at his works and they lo them!
⑥Some musicians try to add something new to traditional music.They bring modern music like pop and rap into traditional music.When the east meets the west,the new form of mus wins the hearts of both the old and the young
⑦Traditional music shows the beauty of our culture,and with some creativity,great thin happen. 32.Which of the following can be put in the▲?
A.pipa can not produce the sound of falling snow
B.traditional music is much better than modern music
C.the number of traditional music listeners is dropping
D.more young people show interest in traditional music
33.To wake up people's love for traditional music,Li Xiao bing____________.
A.tells many tearful stories B.makes good3D movies
C.mixes traditional music D.sings pop and rap songs
34.The structure(结构)of the passage is___.
A.B.C.D.
35.According to the passage,the writer believes__________.
A.traditional music should only be played in concerts
B.the ways to play traditional music must be changed
C.traditional music must remain unchanged all the time
D.traditional music with creativity will be more popular
阅读理解
The Beijing2022Winter Olympics was a great success.Chinahas kept the promise to hold a green Olympics. Many green actions made itpossible,like providing environmentally friendly smart beds,using new energy(能源)cars supportingsporting places with100%clean energy and reusing rain and snow water
Take making ice as an example.China didn't use R507a commonmaterial to make ice because it isn't friendly enough to the environment.Through18months'hard work,China independently developed the CO2directcooling technology.
A net of tubes runs under the ice.High-pressure liquid(液态)CO2goesthrough them to create heat(热)exchange. The CO2evaporates(蒸发)under the ice surface.The evaporationtakes in heat and turns water on the surface into ice. And the CO goes intoanother circle.This technology helps to make ice better and faster.And aboveall,it is much greener because there's no new CO2produced.Amongall the15ice sporting places in the Winter Olympics,7used the CO2direct cooling technology to make ice.As a result,much less pollution wascaused.
Beijing did so much more to save energy.Beijing built thenew sporting places with green materials.As for the old ones,Beijing used newglass walls to take the place of traditional walls
tolet more natural light in.70%of the waste heat was also reused to keep warmand dry.And a large number of new energy cars were used at the Beijing2022Winter Olympics
The Beijing2022Winter Olympics is the first to trulyachieve carbon neutrality(碳中和),and it has set new standards in green technologies.Somenewspapers say China has set an example for the world in environmentalprotection and green development.
36.How long did it take China to develop the CO direct cooling technology?
A.18months.B.100weeks C.15days.D.7years
37.The writer writes Para.3to show_________.
A.why the CO goes into another circle B.how the new ice-making technology helped C.how sporting places used the new technology D.why the liquid CO2runs through the net of tubes 38.According to the passage,we can infer(推断)that________.
A.all the buildings will be built with glass walls in the near future
B.the CO direct cooling technology may be widely used in the world
C.the high-pressure liquid CO will totally take the place of R507soon
D.no new standards in green technologies may be set after the Olympics
39.Which of the following can be the best title for the passage?
A.A New Green Ice-making Technology B.Green Technologies Used in Sports
C.A Shared Future of Green Development D.The Green Beijing Winter Olympics
四、口语应用,(每小题1分,共5分)
阅读下面对话,从方框内7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。
A:What happened?
B:Congratulations,Henry.
C:I had a headache in the morning
D:I am here to help you.
E:Have you travelled around China?
F:Anything interesting at school?
G:What a pity!
A:Hey,Henry
B:Hi,e in and take a seat.
A:I didn't see you at school today.40.
B:I went to a speech competition.
A:Great.Did you win?
B:Yes.I won the first place.
A:41.I always know you can do it.
B:Thanks.42.
A:Yes.We had an exciting geography class.We learned much about food around China.
B:43.I missed it.
A:Cheer up,Henry.44.DI have the textbook with me.
B:Thank you,Bill.It's really kind of you
A:You are welcome.
五、任务型阅读。
(65—67小题,每小题2分,68小题3分,共9分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
"Do you want to grow your own vegetables?"Mom asked"Yes!"My eyes got wide Mom smiled at my excitement.She gave me a book on gardening,and I carefully planted some seeds(种子)in the back yard.
After supper,I rushed to see how much they might grow.Nothing!My mouth dropped"Someone stole my seeds!"Mom laughed from ear to ear.She said"Johnny,go and check the book."I hung my head down.I read the book and I knew something needed to be done
Early the next morning,I ran to the back yard.Everything looked the same but I wasn't that disappointed(失望). As the book said,I lightly watered my seeds and stuck my finger in the soil(泥土)to make sure it wasn't too dry.That evening,I couldn't help going to check my garden again.No sign of anything green.Just dirt.
The next morning I raced to the garden again No changes."Why is it taking so long for the seeds to grow?"I asked."Grow up!"I shouted."Please,just grow,"I almost cried.Mom was too busy with housework to help."Read the book,and wait patiently"So I read again.I removed(除去)the grass from the soil and watered the seeds.
Then one morning,I walked out to my garden.I wasn't expecting to see anything yet.To my surprise,a little bit of green came into my eyes.I got down on my knees for a closer look"They grew!"I shouted.I could see little
green leaves growing everywhere!I was so excited"They finally grew!"The book is right.It took several days for the seeds to be in the soil before popping up.
45.Did Johnny want to grow his own vegetables?
46.Where did Johnny plant the seeds?
47.Soil and water helped.What else did it take for the seeds to grow according to the passage?(List2things) 48.Do you think Mom teaches Johnny in a good way?Why or why not?
六、完成句子。
根据所给提示,完成句子。
每空一词,含缩略词。
(每空1分,共10分)
49.I was doing my homework at seven last night(变成否定句)
I my homework at seven last night.
50.They have P.E.four times a week now.(对划线部分提问)
do they have P.E.now?
51.Please tell me where we can put our mobile phones.(改为同义句)
Please tell me put our mobile phones.
52.学生不应该熬夜,因为他们需要充足的睡眠。
(完成译句)
Students should no because they need enough sleep
53.这些书太有趣了,孩子无法停止阅读。
(完成译句)
These books are interesting the children can't stop reading them.
七、短文填空。
(每空2分,共16分)
根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个最恰当的词,使短文完整、通顺。
As students,you should study hard.More importantly,you should study in a smart way.Try these methods below Spaced Repetition
According to Ebbinghaus,you'll54.easily if you don't review in time.After you read your study material for the first time,you'd better come back to it6hours later,then24hours later,3days later,7days later or even14days later and above.Repeat it55.least5times,and you can almost remember everything.
Jim Kwik's Technique(方法)
According to Jim Kwik an expert on reading and the memory,the key to understanding your reading material is to ask question.You can put a line down the56.of a piece of
paper.On the left,take notes of key information,while on the right,write down3kinds of questions—how,when and why.Among the questions,the most important57.is how you can use the key information.Connect it
with the knowledge you've58.known.And think about what real life problems you can solve by using it.This helps to keep the information your mind.
The Feynman Technique
Studies show students can understand what they've learned better when they59.someone else.The Feynman technique includes4basic steps.First,study.Second,teach what you've just learned to someone with zero knowledge of the subject in60.words.Third,find out which pars you can explain well and which parts you can't go back to the book and try to topic without looking at the book.understand the topic once again.Fourth,repeat the steps above61.you can explain the
八、书面表达。
(满分20分)
62.有效控制愤怒能帮助我们恢复理智,找回方向,解决问题。
你校English Coner将进行"Control Your Anger and Solve Your Problem"的成长分享。
请你写一篇发言稿,讲述你通过有效控制愤怒,成功解决某一问题的小故事,并分享你的感悟。
要求:
1)180—120词,开头和结尾已给出,不计入总词
2)文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:参考词汇:anger n.愤怒
1)有效控制愤怒,成功解决问题的小故事(起因、经过、结果)
2)你的感悟(保持冷静、学会反思、有效沟通……);
3)……
Control Your Anger and Solve Your Problem
Have you ever controlled your anger and solved a problem better?
Thanks for listening.
答案解析部分
1.【答案】B
【解析】【分析】句意:我通常早餐吃一个鸡蛋和一些面包。
根据空格后egg,蛋,名词,可知a/an+单数可数名词,egg,为元音音素,应用an,故选B。
【点评】考查冠词,注意识记an用于元音音素前的用法。
2.【答案】A
【解析】【分析】句意:父亲节在每年的六月份。
根据空格后June,六月,名词,in用于年,月,季节,世纪前,on用于具体的某一天,at用于具体的时间点,应用in,故选A。
【点评】考查介词辨析,注意识记时间介词的用法。
3.【答案】C
【解析】【分析】句意:天正在下大雨,请带雨伞。
A:stone石头B:flower花C:umbrella伞D:postcard 明信片,根据上文天正在下雨,可知要带雨伞,应用umbrella。
故选C。
【点评】考查名词辨析,注意识记名词的词义。
4.【答案】D
【解析】【分析】句意:我下星期六要办一场派对,我希望你能来。
根据空格后next Saturday,下星期六,时态为一般将来时,应用will have,故选D。
【点评】考查一般将来时,注意识记will的用法。
5.【答案】B
【解析】【分析】句意:相信自己,你可以成功。
A:myself我自己B:yourself你自己C:himself他自D:herself她自己,根据空格后you,主语为你,可知应是相信你自己,应用yourself,故选B。
【点评】考查反身代词,注意识记反身代词的用法。
6.【答案】C
【解析】【分析】句意:新年即将到来,老师鼓励我们培养新的爱好。
固定搭配,encourage sb to do sth,鼓励某人做某事,应用to develop,故选C。
【点评】考查固定搭配,注意识记encourage sb to do sth的用法。
7.【答案】A
【解析】【分析】句意:虽然张桂梅没有好的身体,但是她努力工作帮助她的学生。
根据回答她总是帮助学生,可知是虽然身体不是很好,但依然能够帮助他人,应用although,故选A。
【点评】考查连词辨析,注意识记although的用法。
8.【答案】D
【解析】【分析】句意:去年,一所新的养老院在我们社区被建成。
根据last year,去年,可知时态为一般过去时,又因主语home与build,家应该是被建造,被动语态,又根据主语为单数,应用was built,故选D。
【点评】考查一般过去时的被动语态,注意识记被动语态的用法。
9.【答案】B
【解析】【分析】句意:Roy是一名优秀的舞蹈家,他比其他人跳舞更加优美。
根据空格后than,可知是比较级,又因上句说明她是很好的舞者,说明比其他人跳的更好,应用more beautifully,故选B。
【点评】考查副词的比较级,注意根据语境选出正确的比较级。
10.【答案】B
【解析】【分析】句意:——打扰一下,你知道志愿者什么时候回来吗?——是的,星期五。
根据空格前know,知道,动词,后接宾语从句,又因宾语从句要用陈述句语序,根据回答星期五,可知与时间有关,应用when 提问,故选B。
【点评】考查宾语从句,注意识记宾语从句的用法。
【答案】11.B;12.C;13.A;14.D;15.B;16.D;17.D;18.C;19.B;20.A
【解析】【分析】本文主要介绍莉莉和塞姆帮助妈妈打扫房间,突发奇想利用旧物品做机器人的故事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:萨姆和他的妹妹莉莉正在帮妈妈打扫房间。
A:fill up填满B:clean out清理C:build up建造D:find out查明,根据下文"Hey,Sam,"said Mom."Would you please put these paper—toweltubes(纸巾内管)in the bin?""嘿,萨姆,"妈妈说。
"请你把这些纸巾筒放进垃圾箱里好吗?,可知是在帮助妈妈打扫房间,故选B。
12.句意:我可以使用它们做机器人吗?A:box盒子B:book书C:robot机器人D:plane飞机根据下文"I like your robot,"said Lily.可知他是想做一个机器人,故选C。
13.句意:来吧。
我们去看看房子里还能找到什么,"妈妈说。
A:our我们的B:your你的C:their他们的D:its它的,根据空格前主语we,我们,此处要与主语保持一致,应用our,故选A。
14.句意:然后,他们走了一圈一直在寻找,说:"这个盒子很好,A:running跑B:listening听C:cutting
切D:searching寻找根据上文去看看房子里还能找到什么,可知他们是在寻找物品,故选D。
15.句意:但是盒子里装满了书。
A:Because因为B:But但是C:So所以D:Or或者,根据上文This box would be good,"Sam pointed out."可知这个盒子很好,与盒子里面装满了书,应是转折关系,应用but,故选B。
16.句意:你能帮我一下吗?A:pen钢笔B:hat帽子C:leg腿D:hand手根据下文Then you can have the box,然后你就拥有这个盒子,可知妈妈想让他帮忙一起把书整理到书架中,固定短语give sb a hand,给某人帮助,故选D。
17.句意:塞姆兴奋地说,当然没问题。
A:sadly悲伤地B:carefully认真地C:angrily生气地D:excitedly 兴奋地,根据前文妈妈要把书放到书架中去,可知塞姆应是非常高兴地回答,故选D。
18.句意:但是他的头坏了,我不会修理。
A:see看见B:find找到C:fix修理D:hit撞击,根据上文But his head is broken,可知头坏了需要修理,因此是不会修理,故选C。
19.句意:现在它对我来说太小了。
A:big大的B:small小的C:perfect完美的D:new新的,根据空格前I wore it when I was a baby,当我是小孩子的时候我穿它,可知现在对于莉莉来说太小了,应用small,故选B。
20.句意:你真的很擅长用回收的材料做东西,固定短语,be good at doing sth,擅长做某事,应用at,故选A。
【答案】21.A
22.B
23.D
【解析】【分析】本文主要讲一个男人觉得自己得了重病去看医生,医生发现可能是伤了手指的故事。
【点评】考查阅读理解,细节题要注意从文中寻找答案,了解文章叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的。
21.细节理解题,根据材料I think I must be seriously ill.我想我一定是病得很重,可知他认为自己病得很重,故选A。
22.细节理解题,根据材料"Come on and sit on the chair.Please show me."来,坐在椅子上。
请指给我看。
可知医生让他坐在椅子上,故选B。
23.细节理解题,根据材料the doctor says,"Oh,I know.Feel your finger.医生说:“哦,我知道。
摸摸你的手指。
可知医生认为这个男人可能伤了手指,故选D。
【答案】24.C
25.A
26.D
27.B
【解析】【分析】本文主要介绍猩猩,猪和海龟的生活习性。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题和推断题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
24.推理判断题,根据材料Orangutans are nature lovers.以及下文都是关于动物,可知是报纸上的自然版块,故选C。
25.细节理解题,根据材料They spend95%of their time up there in the tree.它们95%的时间都待在树上。
可知猩猩喜欢在树上待着,故选A。
26.细节理解题,根据材料And when it is hot,they stay in the mud to cool themselves.天热的时候,它们就呆在泥里凉快。
可知猪待在泥里是为了凉快,故选D。
27.细节理解题,根据材料They swim for24hours in the sea to stay away from danger.可知海龟宝宝一天都在海里躲避危险,说明很擅长游泳,故选B。
【答案】28.B
29.D
30.A
31.D
【解析】【分析】本文主要讨论青少年的空闲时间以及父母的角色。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题和词义题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;词义题需要联
系上下文,猜测出需要的意思。
28.细节理解题,根据材料Free time is a good chance for teenagers to have fun.空闲时间是青少年玩乐的好机会。
可知空闲时间是玩乐的时间,故选B。
29.细节理解题,根据材料"Last time I played with my parents around,I was nervous and just couldn't enjoy myself to the fullest,"Lin says."And my friend Chen Xiaoxin has similar experiences.林说:“上次我和父母一起玩的时候,我很紧张,不能尽情地玩。
”我的朋友陈晓欣也有类似的经历。
可知是用举例子的方式支持他的观点,故选D。
30.词义猜测题,根据材料He might even get indulged in the stories and can't get back to real life."他甚至可能会沉迷于故事中,无法回到现实生活中。
”可知无法回到现实生活中,是因为沉迷在故事中,故选A。
31.细节理解题,根据材料However,teenagers should find out the exact details(细节)about the activities before playtime.然而,青少年应该在玩之前找出关于活动确切的细节。
可知做好细节问题,故选D。
【答案】32.C
33.C
34.B
35.D
【解析】【分析】本文主要讲将新技术融入传统音乐中,会使传统音乐更加受欢迎。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题、推断题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联
系上下文,推断出需要的信息。
32.推理判断题,根据材料Audiences(观众)enjoyed the beautiful sounds guzheng,the powerful tunes of suona,the tearful notes of erhu and so on.Each traditional Chinese musical instrument tells its own story,观众享受美丽的声音古筝,唢呐的强大的曲调,二胡的泪流满面等等。
每一种中国传统乐器都有自己的故事,可知传统音乐的听
者数量在急剧下降,故选C。
33.细节理解题,根据材料Li Xiaobing,a music teacher from Beijing,mixes traditional folk(民间)singing,opera and Chinese instruments through technology.People are surprised at his works and they lo them!李小兵,来自北京的一名音乐教师,将传统的民间唱歌,歌剧和中国通过技术手段。
人们对他的作品感到惊讶。
可知李小兵为了唤
醒人们对传统的音乐的热爱,将传统音乐融合,故选C。
34.推理判断题,通读整篇文章,第一段是总说,接下来第二三段分别解释传统音乐的现状,以及接下来要
做的努力,而第四段引入了传统音乐的VR新技术,接下来第五六段分别解释新技术在传统音乐中的融合与应用,而第七段总结传统音乐的美以及未来的大势所趋,故选B。
35.细节理解题,根据材料Traditional music shows the beauty of our culture,and with some creativity,great thin happen,传统音乐展示了我们文化的美,加上一些创造力,伟大的事情发生了。
可知作者相信创造传统音乐可以受欢迎,故选D。
【答案】36.A
37.B
38.B
39.D
【解析】【分析】本文主要介绍北京2022年冬季奥运会应用的技术,是第一个真正实现碳中和的国家。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
36.细节理解题,根据材料Through18months'hard work,China independently developed the CO2direct cooling technology.可知经过18个月的努力,中国自主研发了二氧化碳直接冷却技术。
故选A。
37.推理判断题,根据材料This technology helps to make ice better and faster.以及As a result,much less pollution was caused.这项技术有助于更好更快地制冰。
以及,更少的污染引起的。
可知这一段主要介绍新技术如何帮助作用的,故选B。
38.推理判断题,根据材料Some newspapers say China has set an example for the world in environmental protection and green development.一些报纸称,中国在环境保护和绿色发展方面为世界树立了榜样。
可知世界可能会广泛应用这种新技术,故选B。
39.主旨大意题,通读全文,都在围绕The Beijing2022Winter Olympics而展开,又根据文章首尾段The Beijing 2022Winter Olympics was a great success.以及The Beijing2022Winter Olympics is the first to truly achieve carbon neutrality(碳中和),and it has set new standards in green technologies.Some newspapers say China has set an example for the world in environmental protection and green development.北京2022年冬季奥运会是第一个真正实现碳中和,并设置新的绿色技术标准。
一些报纸称,中国在环境保护和绿色发展方面为世界树立了榜样。
可知本文就在讲北京2022冬季奥运会,故选D。
【答案】40.A;41.B;42.F;43.G;44.D
【解析】【分析】A:What happened?发生了什么事?
B:Congratulations,Henry.祝贺你。
C:I had a headache in the morning早上我头痛。
D:I am here to help you.我是来帮你的。
E:Have you travelled around China?你周游过中国吗?
F:Anything interesting at school?学校有什么有趣的事吗?
G:What a pity!太遗憾了!
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。
答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
40.根据上文I didn't see you at school today.我今天在学校没见到你。
可知要询问发生了什么,故选A。
41.根据上文Yes.I won the first place.是的。
我得了第一名。
可知得了第一名应给出祝贺,故选B。
42.根据下文Yes.We had an exciting geography class.We learned much about food around China.是的。
我们上了一节令人兴奋的地理课。
我们了解了很多关于中国各地的食物。
可知应询问学校里还有没有其他的事情了,故选F。
43.根据下文I missed it.我错过了,可知错过了这个课表示很遗憾,故选G。
44.根据下文I have the textbook with me.我带着课本。
可知是我来帮助你,我有课本,故选D。
【答案】45.Yes.
46.In the backyard.
47.Remove the grass from the soil,water the seeds and wait patiently.
48.言之有理即可。
【解析】【分析】本文主要讲Johnny通过妈妈给的种子,查阅书籍成功种植的故事。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
45.细节理解题,根据材料"Do you want to grow your own vegetables?"Mom asked"Yes!"可知妈妈问,你想自己种蔬菜吗?“是的!”故答案为Yes。
46.细节理解题,根据材料and I carefully planted some seeds(种子)in the back yard.可知我小心翼翼地种了一些种子在后院。
故答案为In the backyard。
47.细节理解题,根据材料I removed(除去)the grass from the soil and watered the seeds.可知我除去的草地土壤和种子浇水。
故答案为Remove the grass from the soil,water the seeds and wait patiently.
48.细节理解题,根据My mouth dropped"Someone stole my seeds!"Mom laughed from ear to ear.She said"Johnny, go and check the book."I hung my head down.I read the book and I knew something needed to be done,我脱口而出:“有人偷了我的种子!”妈妈笑得合不拢嘴。
她说"约翰尼,去看看书"我低下了头。
我读了那本书,我知道该做点什么了,可知妈妈的教育方法是让孩子自己去发现,是好的教育方法,故答案为Yes。
Because it can help children inspire learning。
49.【答案】wasn't;doing。