2024届高考二轮复习英语课件:阅读理解-主旨大意题(2)
合集下载
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
Passage 1 Passage 2 Passage 3
4.What does the text mainly talk about? A.It’s time to stop doing the math.
√B.“Free” is sometimes the worst deal.
C.Getting something for free is so fun. D.We all love to buy something on sale. 解析 主旨大意题。文章主要讲述了一个有趣的现象,阐述了人们在面对免 费产品时心理的变化,往往会高估免费产品的价值并被其诱导而做出不经 济的决策,同时本文也提醒读者,在面临购买决策时,要全面考虑产品的成 本和收益,并留意背后的意图,避免受到免费赠品的影响而做出错误的决定。 故选B项。
I felt puzzled until it hit me.The purchase of any motorcycle 750cc and under came with a free helmet (头盔).Since my friend also wanted a new helmet,getting one for free was extremely attractive.After all,the math didn’t work.We eventually negotiated $3,200 off the price of the Hayabusa.The free helmet was only worth $250.However,my friend’s final decision was ZX-6R KRT with a free helmet.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
Two months later,my friend traded in his 6R for a 14R.But I don’t think badly of him.We’ve all been blinded by the power of “free”.So whenever something is free,stop and consider the intention,and see “free” as a reason to do even more math.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
In Ove,Backman has created a character who at times can be unreasonable,stubborn and even downright rude—the sort of man whose shocking and morally unacceptable reactions to everyday situations become the subject of comic anecdotes that are retold countless times by enemies and friends alike.
考点分类练(十一) 主旨大意题(2)
(2023辽宁鞍山二模) A few years ago,I went shopping with a friend for a new motorcycle.He didn’t have a particular brand or model in mind except two standards.A big engine—since too much horsepower is never enough—and since he’s tall,a relatively relaxed riding position. I suggested a Hayabusa,which met his standards or an XS-14R.Both were within his budget,especially the Hayabusa since the dealer was offering a $2,500 discount on a previous year’s model.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
He rode them both and loved them both.But then he became very interested in a ZX-6R KRT—a great motorcycle,sure,but with a much smaller motor and a riding position that made him look like a contorted mantis(变形的 螳螂).It seemed like a strange choice.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
3.Why does the author mention the 2017 study? A.To offer his friend a better purchase plan. B.To stress the importance of negotiating skills. C.To tell readers how to get more zero-price products.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
A 2017 study published in Marketing Science found that people tend to significantly overvalue “free”.When faced with a choice of selecting one of several available products,people will choose the option with the highest costbenefit difference;however,decisions about free (zero-price) products differ, because people do not simply take away costs from benefits but instead, consider the benefits associated with free products to be higher.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
(2023江西赣州一模) I saw the Swedish film adaptation (starred by Tobias Almborge and Anna-Lena Brudin) of Fredrik Backman’s incredibly funny,heartbreaking novel “A Man Called Ove”.Toward the end of that film,which was beautifully written and directed by Hannes Holm,there is a scene in which Ove,a widower(鳏夫) in his 60s,takes his neighbours out for a drive.As they ride together,the normally unfriendly and severe Ove sighs,allows himself a rare smile and says:“This is living.” Most viewers probably didn’t give this little comment of Ove’s a second thought.For me,though,it marked the turning point of Ove’s search for renewed purpose in his life.
√D.A powerful and comfortable one.
解析 细节理解题。根据文章第一段中“He didn’t have a particular brand or model in mind except two standards.A big engine—since too much horsepower is never enough—and since he’s tall,a relatively relaxed riding position.”可知,作者朋友想买一辆动力强且舒适的摩托车。
√D.To explain why his friend made such an unwise choice.
解析 推理判断题。根据文章第五段中“When faced with a choice of selecting one of several available products...consider the benefits associated with free products to be higher.”可知,作者引用该研究是为了解释人们在面 对免费产品时会怎样做出决策,以及为什么会产生对免费产品价值的高估, 进而揭示出作者的朋友做出不明智的决定背后的心理因素。
D.The motorcycle’s classical design. 解析 细节理解题。根据文章第四段中“Since my friend also wanted a new helmet,getting one for free was extremely attractive.”及“However,my friend’s final decision was ZX-6R KRT with a free helmet.”可知,ZX-kind of motorcycle did the author’s friend intend to buy? A.A good second-hand one. B.A previous year’s Hayabusa. C.A highly fashionable XS-14R.
[语篇解读]本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了一个有趣的现 象,阐述了人们在面对免费产品时心理的变化,往往会高估免费产品的价值 并被其诱导而做出不经济的决策,同时本文也提醒读者,在面临购买决策时, 要全面考虑产品的成本和收益,并留意背后的意图,避免受到免费赠品的影 响而做出错误的决定。
Passage 1 Passage 2 Passage 3
Passage 1 Passage 2 Passage 3
2.What aspect of the ZX-6R KRT attracted the author’s friend most? A.Its price. B.The motorcycle’s 750cc engine.
√C.Its free gift.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
Many of the people telling those stories don’t realize,though,that much of Ove’s strange behaviour is actually a symptom of his private heartache. Widowed,living alone and recently pushed into retirement,Ove is struggling at the outset of Backman’s story to find something worth living for,and his unwillingness to share with others what he is going through serves only to further separate him from the world.Ove’s situation reminds me of the isolation we all felt during the pandemic.I saw along with everyone else how quickly loneliness and isolation can influence harmony,driving people apart at a time when we need to connect to others the most.
4.What does the text mainly talk about? A.It’s time to stop doing the math.
√B.“Free” is sometimes the worst deal.
C.Getting something for free is so fun. D.We all love to buy something on sale. 解析 主旨大意题。文章主要讲述了一个有趣的现象,阐述了人们在面对免 费产品时心理的变化,往往会高估免费产品的价值并被其诱导而做出不经 济的决策,同时本文也提醒读者,在面临购买决策时,要全面考虑产品的成 本和收益,并留意背后的意图,避免受到免费赠品的影响而做出错误的决定。 故选B项。
I felt puzzled until it hit me.The purchase of any motorcycle 750cc and under came with a free helmet (头盔).Since my friend also wanted a new helmet,getting one for free was extremely attractive.After all,the math didn’t work.We eventually negotiated $3,200 off the price of the Hayabusa.The free helmet was only worth $250.However,my friend’s final decision was ZX-6R KRT with a free helmet.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
Two months later,my friend traded in his 6R for a 14R.But I don’t think badly of him.We’ve all been blinded by the power of “free”.So whenever something is free,stop and consider the intention,and see “free” as a reason to do even more math.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
In Ove,Backman has created a character who at times can be unreasonable,stubborn and even downright rude—the sort of man whose shocking and morally unacceptable reactions to everyday situations become the subject of comic anecdotes that are retold countless times by enemies and friends alike.
考点分类练(十一) 主旨大意题(2)
(2023辽宁鞍山二模) A few years ago,I went shopping with a friend for a new motorcycle.He didn’t have a particular brand or model in mind except two standards.A big engine—since too much horsepower is never enough—and since he’s tall,a relatively relaxed riding position. I suggested a Hayabusa,which met his standards or an XS-14R.Both were within his budget,especially the Hayabusa since the dealer was offering a $2,500 discount on a previous year’s model.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
He rode them both and loved them both.But then he became very interested in a ZX-6R KRT—a great motorcycle,sure,but with a much smaller motor and a riding position that made him look like a contorted mantis(变形的 螳螂).It seemed like a strange choice.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
3.Why does the author mention the 2017 study? A.To offer his friend a better purchase plan. B.To stress the importance of negotiating skills. C.To tell readers how to get more zero-price products.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
A 2017 study published in Marketing Science found that people tend to significantly overvalue “free”.When faced with a choice of selecting one of several available products,people will choose the option with the highest costbenefit difference;however,decisions about free (zero-price) products differ, because people do not simply take away costs from benefits but instead, consider the benefits associated with free products to be higher.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
(2023江西赣州一模) I saw the Swedish film adaptation (starred by Tobias Almborge and Anna-Lena Brudin) of Fredrik Backman’s incredibly funny,heartbreaking novel “A Man Called Ove”.Toward the end of that film,which was beautifully written and directed by Hannes Holm,there is a scene in which Ove,a widower(鳏夫) in his 60s,takes his neighbours out for a drive.As they ride together,the normally unfriendly and severe Ove sighs,allows himself a rare smile and says:“This is living.” Most viewers probably didn’t give this little comment of Ove’s a second thought.For me,though,it marked the turning point of Ove’s search for renewed purpose in his life.
√D.A powerful and comfortable one.
解析 细节理解题。根据文章第一段中“He didn’t have a particular brand or model in mind except two standards.A big engine—since too much horsepower is never enough—and since he’s tall,a relatively relaxed riding position.”可知,作者朋友想买一辆动力强且舒适的摩托车。
√D.To explain why his friend made such an unwise choice.
解析 推理判断题。根据文章第五段中“When faced with a choice of selecting one of several available products...consider the benefits associated with free products to be higher.”可知,作者引用该研究是为了解释人们在面 对免费产品时会怎样做出决策,以及为什么会产生对免费产品价值的高估, 进而揭示出作者的朋友做出不明智的决定背后的心理因素。
D.The motorcycle’s classical design. 解析 细节理解题。根据文章第四段中“Since my friend also wanted a new helmet,getting one for free was extremely attractive.”及“However,my friend’s final decision was ZX-6R KRT with a free helmet.”可知,ZX-kind of motorcycle did the author’s friend intend to buy? A.A good second-hand one. B.A previous year’s Hayabusa. C.A highly fashionable XS-14R.
[语篇解读]本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了一个有趣的现 象,阐述了人们在面对免费产品时心理的变化,往往会高估免费产品的价值 并被其诱导而做出不经济的决策,同时本文也提醒读者,在面临购买决策时, 要全面考虑产品的成本和收益,并留意背后的意图,避免受到免费赠品的影 响而做出错误的决定。
Passage 1 Passage 2 Passage 3
Passage 1 Passage 2 Passage 3
2.What aspect of the ZX-6R KRT attracted the author’s friend most? A.Its price. B.The motorcycle’s 750cc engine.
√C.Its free gift.
Passage 1 Passage 2 Passage 3
Many of the people telling those stories don’t realize,though,that much of Ove’s strange behaviour is actually a symptom of his private heartache. Widowed,living alone and recently pushed into retirement,Ove is struggling at the outset of Backman’s story to find something worth living for,and his unwillingness to share with others what he is going through serves only to further separate him from the world.Ove’s situation reminds me of the isolation we all felt during the pandemic.I saw along with everyone else how quickly loneliness and isolation can influence harmony,driving people apart at a time when we need to connect to others the most.