2019高中英语 课时分层作业5 Unit 2 Heroes 北师大版必修1
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
课时分层作业(五)
[语言知识练习固基础]
Ⅰ.单句语法填空
1.Harvard,founded(found) in 1636,is one of the most famous universities in the United States. 2.The children talked so loudly at dinner table that I had to struggle to be heard(hear).
3.The island is equally(equal) attractive in spring and autumn because of the pleasant weather in both seasons.
4.Isn't it amazing(amaze) how the human body heals itself after an injury?
5.When completed(complete) the museum will be open to the public next year.
6.You may not agree,but personally(personal) I think university is not the only way to success. 7.Two dogs were struggling with each other for a piece of bone.
8.The war came to an end,to the satisfaction of everybody.
9.One must fight against his bad habits to make greater progress.
10.Do look out for spelling mistakes when you check your work.
Ⅱ.完成句子
1.来自整个城市的二十个队来这儿为了金牌相互竞争。
Twenty teams from the whole city came here to compete with each other for the gold medal.
2.当进入教室时,所有的学生都好奇的抬头看着我。
When entering the classroom,all the students looked up at me curiously.
3.我仍然记得第一次见到詹妮弗的那一天。
I still remember the day when I first met Jennifer.
4.到上个月末为止,他在那条船上已待了两年了。
By the end of last month,he had been on that ship for two years.
5.他挣扎着站起身,一句话也没说就走了。
He struggled to his feet and left without a word.
[高考题型练习提能力]
Ⅰ.阅读理解
Men playing female roles in stage performances can be dated back to Ancient Rome and were widely seen in Shakespeare's plays.Well,that phenomenon is not exclusive(独有的) to the west.In traditional Chinese operas,such as Peking Opera many female characters are performed by male actors.
Li Yugang is one of the most popular actors currently singing and performing in drag on stage in China.He is one of the two Chinese singers to successfully hold their own concerts in the Sydney Opera
House.
In 2005,his performance in Europe drew lots of attention.The European Times featured him on the first page,declaring that he had brought Opera art out of China.But his golden time was still to come.
Li Yugang was born in a village in Jilin Province in Northeast China.He loved performing even when he was little.At the age of 17,he was given an offer by an art college.He chose instead to work as a waiter in a nightclub in Changchun,the capital city of Jilin Province,because his family was too poor to afford his study.He started his new life with a small suitcase and 200 yuan or 25 US dollars.That was all he had to his name.
One accident changed his life,forever.During an important show,a female singer was absent.Li Yugang proposed to the boss that he could finish the show for her.Everyone had their doubts.It was a formal show,not some silly drama.Could Li sing two roles? The result couldn't have been better.From that point on,people flocked to see his performances.Li Yugang gradually found his confidence and discovered the huge market potential of female impersonation.
In 2006,Li Yugang participated in a national TV singing contest.When the pretty woman on stage turned into a handsome young man,the audience went wild.They had rarely seen a show like that before,especially outside of opera theaters.
As he attained national attention,he became the talk of the town,for both praise and criticism.Artistically,Li Yugang is far less skilled than some female impersonators in Peking Opera art circles.Many professional opera actors disapprove of Li for using Peking Opera to glorify his pop culture performances.However,I always think if young people can learn more about Peking Opera from Li Yugang's mixture of the traditional and pop culture,it shouldn't necessarily be a bad thing. 【语篇解读】文章讲述了李玉刚传奇的演艺经历。
从蜚声海内外的辉煌成果到生平介绍,无不渗透着李玉刚的传奇人生。
1.The passage is mainly about Li Yugang's .
A.tradition and culture
B.success and hardship
C.success and culture
D.tradition and necessity
B[主旨大意题。
文章第一段概述了反串的历史渊源,为下文李玉刚取得的成功埋下伏笔,第二、三段重点讲述了李玉刚的成名(success),而第四、五、六段讲述了李玉刚取得成功背后的艰辛(hardship)。
故选B。
] 2.From the passage,we know that Li Yugang .
A.is the first man to play female roles in stage performances in China
B.first held his own concert as a Chinese singer in the Sydney Opera House
C.was published on the first page of The European Times because of his performance
D.first replaced a female singer in order to gain his confidence in a nightclub in Changchun
C[推理判断题。
A项与第一段不符;B项与第二段不符;C项与第三段表述相符;D项与第五段事实不符。
] 3.We can infer from the sixth paragraph that .
A.a male singer completed his national contest
B.a pretty woman on stage attracted the audience
C.a handsome young man went wild on stage
D.the audience was deeply shocked
D[推理判断题。
由第六段中的“When the pretty woman...turned into a ha ndsome young man,the audience went wild.They had rarely seen a show like that before”可推断,观众极为震惊。
]
4.The author's attitude towards Li Yugang is .
A.positive B.unfavorable
C.critical D.doubtful
A[推理判断题。
由最后一段中的“However,I always think...,it sho uldn't necessarily be a bad thing”可推断,作者对李玉刚持肯定的态度。
]
Ⅱ.完形填空
It was a cold winter morning.Half asleep at the train station,I stared into the distance, 1 for the train to take me to my 2 in Boston.The world was quiet.The very few people on the street kept to themselves, 3 their steaming cups of coffee.
Reaching into my pocket as the 4 was getting close,my hand searched for the $20 bill to pay my fare.The pocket was 5 !I searched through my bag and then I felt 6 .Unless the money dropped from the sky,I'd be 7 here.
“What's the matter?” A short,elderly man stood before me.
“Oh,nothing....Well,I 8 my money and now I can't pay for the ticket.I'm going to 9 my maths class,and the train is leaving.”
“Here,use this.”
The man held a $20 bill.I looked up, 10 .People just didn't do that anymore.Everyone worried about their own 11 ,rarely stopping to think about others,especially teenage strangers.
“Thank you,but no,I can't.”
“ 12 it—go!” The man pushed me 13 the train.I bought a roundtrip ticke t,and he refused the change I 14 to give him back.I did not know what to say—a million thoughts raced through my mind,yet I stood 15 .
On the train ride I was wordless.I began to see the world through 16 eyes.That man made a difference with such a simple 17 .
A week later I was at the train station again,with an extra $20 18 I saw the man.And there he was.
“Excuse me,sir,I believe I owe you this.” I 19 the money into his hand.
Failing to refuse,he said,“Just remember to do the same for someone in your shoes someday.”
I smiled,content.
The elderly man is my hero.For many,heroes are famous,but my hero is a 20 stranger who taught me a lesson in life.I will never forget his kindness.
【语篇解读】文章讲述了作者在火车站准备乘火车时,却发现身无分文,无法买票了。
一位老人看出了他的麻烦,递给他二十美元,解决了他的燃眉之急。
老人的言行感染了作者,他成了作者心目中的英雄。
1.A.watching B.looking
C.reaching D.wishing
A[逻辑推理题。
根据语境可知,作者在凝视远方,可知是火车还没有来,所以作者是在等火车,而不是寻找或盼望,更不是伸手去够。
watch for等候;look for寻找;reach for伸手去够;wish for期盼。
]
2.A.home B.class
C.office D.factory
B[词汇复现题。
根据下文的my maths class可知,这里应该选B。
即赶去上课。
]
3.A.serving B.carrying
C.minding D.making
C[逻辑推理题。
根据上文提到的寒冷的早晨和作者在等火车,街上人少等字眼,可判断出有些人等车时可能是在喝咖啡,他们对火车何时来到并不着急,而只是关心他们自己和他们的冒着热气的咖啡。
mind表示“在意;关心”。
]
4.A.chance B.crowd
C.driver D.train
D[词汇复现题。
根据上文的train station可知作者是在等火车,因此选train。
]
5.A.deep B.empty
C.messy D.tight
B[逻辑推理题。
根据下文内容可知,作者在口袋里怎么也找不到钱,因此这里选empty,即他的口袋空空如也,没有钱了。
]
6.A.hopeless B.useless
C.relieved D.dissatisfied
A[逻辑推理题。
根据下文“除非钱从天上掉下来”可知,我发现自己身上没钱了,但是我还要去上课,而且火车也快到站了,由此可知我当时感到很无望(hopeless)。
]
7.A.blocked B.drawn
C.stuck D.tied
C[逻辑推理题。
根据上文可知作者身上没钱买火车票,所以作者感到无望,他觉得要是天上不掉钱下来的话,他可能会被困在车站了。
be stuck被卡住,被困住。
block堵塞;draw吸引;tie系。
]
8.A.wasted B.counted
C.spent D.lost
D[背景常识题。
根据上文描述,作者发现自己口袋里的钱没了,所以作者对老人说自己的钱丢了。
]
9.A.miss B.skip
C.fail D.stop
A[习语搭配题。
根据上下文可知,作者的钱丢了,没钱买火车票了,而火车又快开了。
作者感到自己是要错过自己的数学课了。
miss class错过课。
skip跳过;fail失败;stop停止。
]
10.A.frightened B.disturbed
C.surprised D.concerned
C[词语辨析题。
根据上文,可知一位老人要给作者二十美元,所以作者抬头看时,感到很惊讶。
frightened害怕的;disturbed打扰的;concerned关心的。
]
11.A.problems B.complaints
C.positions D.challenges
A[逻辑推理题。
当老人帮助我时,我想到的是,没有什么人还会像老人这样做,人们都只会想着自己的问题,很少为别人考虑,尤其是对(像我这样的)陌生少年。
因此A项正确。
complaint抱怨;position位置,职位;challenge挑战。
]
12.A.Bring B.Get
C.Catch D.Take
D[词语辨析题。
老人给作者二十美元,让作者拿着。
take it拿去吧;bring带来;get得到;catch抓住(多指抓住移动的物体,特别是球类)。
]
13.A.in B.beyond
C.toward D.on
C[逻辑推理题。
老人给了作者钱,当然是想让作者赶快去买票,所以是把作者推向火车的方向,而不是推上火车。
]
14.A.offered B.managed
C.happened D.attempted
D[逻辑推理题。
作者买了票后,自然是想把零钱还给老人。
offer to主动提供;manage to成功做到;happen to碰巧;attempt to试图……。
]
15.A.nervously B.silently
C.seriously D.uncomfortably
B[逻辑推理题。
根据前面的a million thoughts raced through my mind和yet可知B项正确,即我有很多(感激的)话想对老人说,但是却站在那里什么也没有说(silently)。
nervously紧张地;silently默默地;seriously 严肃地;uncomfortably不舒服地。
]
16.A.curious B.changed
C.bright D.widened
B[逻辑推理题。
我以一种改变的(changed)眼光看世界。
上文提到过:现在的人好像只关注自己,而不关注其他人。
而在老人给我帮助之后,我改变了这个看法。
所以B项符合语境。
]
17.A.task B.act
C.example D.performance
B[前后照应题。
老人通过自己简单的行动(act)改变了我。
]
18.A.so that B.even if
C.now that D.in case
D[词语辨析题。
一周后我又到了火车站,身上多带了二十美元,如果见到那位老人,就将钱还给他。
由此可知D项符合语境。
so that以便;even if即使;now that既然;in case假使。
]
19.A.dropped B.pushed
C.pressed D.threw
C[逻辑推理题。
作者为了感激老人对他的帮助,特意多带了二十美元。
还钱时,老人很可能不会接受,所以作者将钱塞到老人的手里。
press意思是“将某物按入、塞入”。
]
20.A.giving B.encouraging
C.promising D.respecting
A[前后照应题。
根据前文可知老人是一位给予别人帮助的陌生人。
giving在这里的意思是“给予”。
]。