高中英语单元加餐练2Unit2Poems(含解析)新人教版选修

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

单元加餐练
Ⅰ.完形填空
The Lost Letter
I was doing well as a department head in a Mumbai firm,but my relationship with the boss had become tense.Not wanting to put up with this,I __1__ rather impulsively (冲动地).But with no other job offer in hand,I soon became __2__.
Then,one morning,an ad I spotted __3__ a person like me,and at an ideal location.I phoned a friend,a placement agent,for tips.“I don't think you __4__ the bill,” he said.“They'd prefer MBAs with experience in international business,so don't wast e your time.” My wife __5__.“Go by your instinct,” she said.“You've got nothing to __6__.”
So,carrying my __7__ typed CV(简历) and covering letter in an envelope on which I had __8__ both “To and From” addresses,I __9__ a packed train to get to Mumbai's post office.Getting off the train,I __10__ the crowd out of the station and onto the street.Suddenly,I noticed,my __11__ was missing!
I rushed back to the __12__.The train was still there.A search of the compartment in which I travelled drew a blank.I __13__ impatiently for the train to pull away.It hadn't fallen __14__ the tracks either.
The __15__ thing to do was to go home,sit at my typewriter,make a new CV and covering letter and mail it.But losing the envelope was like a bad __16__ ,so I gave up.
Three weeks passed.I received a __17__,inviting me for a meeting with the company's managing director.I was surprised.I soon got the job,and worked there as general manager __18__ I took voluntary retirement in 2012.
I still think about my __19__ reaching its addressee (收件人).I imagine someone found it.He or she might have asked others on the train.Finding no claimant and realizing it would be __20__ to a fellow citizen,the finder took it to a post office,stuck the stamps and mailed it.To that unknown friend,I want to say:Thank you for a little act that proved to be so big for me.
本文属于记叙文,叙述了作者辞职以后又一次寻找工作的幸运的过程。

1.A.escaped B.resigned
C.struggled D.objected
答案:B
解析:escape逃离,逃跑;resign辞职;struggle努力;object反对。

根据下文我出去找工作可知,我在冲动之下辞职了。

故B正确。

2.A.hesitant B.aggressive
C.lazy D.anxious
答案:D
解析:hesitant犹豫的;aggressive好斗的,有侵略性的;lazy懒惰的;anxious焦虑的。

根据上文的“But with no other job offer in hand”可知,作者辞职后因为没有工作,不久就变得有些焦急(anxious)。

其余三项不符合语境。

3.A.convinced B.attracted
C.sought D.employed
答案:C
解析:convince使……相信;attract吸引;seek寻找;employ雇佣。

根据下文的“typed CV(简历)”可知,作者想去应聘,空处应指作者看到一个公司的一则招聘广告上正在寻找一个人,似乎自己符合对方的要求。

故选C项。

4.A.fit B.pay C.charge D.receive
答案:A
解析:fit适合;pay支付;charge要价;receive接受。

这位朋友认为我不适合那一份工作。

故A正确。

5.A.declared B.suggested
C.disagreed D.warned
答案:C
解析:前句中“so don't waste your time”朋友认为我不要去浪费时间,认为我不适合这份工作,但是妻子告诉我“Go by your instinct”,说明妻子不同意他的观点。

故C 正确。

6.A.concern B.lose
C.reward D.select
答案:B
解析:concern担心;lose失去;reward奖励;select选择。

我现在处于失业状态,即使这次的面试不成功,也不会失去什么。

故B正确。

7.A.neatly B.quickly
C.poorly D.slowly
答案:A
解析:neatly整洁地;quickly迅速地;poorly可怜地;slowly缓慢地。

因为要去应聘,那么作者的简历当然要打印得很整洁(neatly)。

故A正确。

8.A.signed B.printed
C.marked D.written
答案:D
解析:sign签署;print印刷;mark做符号;write写。

本句表示我在信封上写了两个地址。

A项过于正式,故D正确。

9.A.chose B.booked
C.boarded D.found
答案:C
解析:choose选择;book预定;board登机,上船;find发现,找到。

我登上了火车,
并前往Mumbai邮局。

故C正确。

10.A. joined B.watched
C.heard D.organized
答案:A
解析:根据该空后的“the crowd out of the station and onto the street”可知从车里下来的人很多,街上的人也很多,所以说作者“加入(join)”了人群中,也是形象地说明作者挤进人海中。

11.A.wallet B.envelope
C.ticket D.bag
答案:B
解析:由16空前“losing the envelope”可知我的信封丢了。

所以此处应选B项。

12.A.hall B.home
C.conductor D.platform
答案:D
解析:原路返回寻找。

因为是刚刚下了火车离开车站,所以只有platform符合语境。

13.A.waited B.looked
C.prepared D.prayed
答案:A
解析:根据下文的“It hadn't fallen__14__ the tracks either.”可知,作者想等火车离开后去铁轨上找,那么在此期间肯定是不耐烦地等火车开走。

故A正确。

14.A.on B.down
C.over D.off
答案:A
解析:on意为“在……上”,本句中on the tracks意为“在轨道上”,火车离开以后,我在轨道上也没有找到那封信。

故A正确。

15.A.difficult B.regular
C.logical D.last
答案:C
解析:作者在车站找不到丢失的信封,那么接下来作者应该做的就是回去再重新弄,故空后的“go home,sit at my typewriter,make a new CV and covering letter and mail it”是“合乎逻辑的”,故选C项。

16.A.accident B.chance
C.luck D.sign
答案:D
解析:accident事故;chance机会,可能性;luck运气;sign迹象,标志。

根据空后的“so I gave up”可知,作者认为求职路上丢掉求职信是不好的征兆。

故D正确。

17.A.letter B.notice
C.document D.request
答案:A
解析:根据空后“inviting me for a meeting with the company's managing director”表示作者收到了一封信,邀请他和公司主管见面。

故A正确。

18.A.since B.though
C.until D.unless
答案:C
解析:since自从;though尽管;until直到……;unless除非……。

我得到了那一份工作,然后就一直在公司里工作到2012年退休。

本句中until引导时间状语从句。

19.A.message B.complaint
C.information D.application
答案:D
解析:message消息;complaint抱怨;information信息;application申请。

根据上文可知那封信是作者申请工作的信件。

我仍然在想着我那封申请工作的信件,可能有好心人发现了这封信并寄了出去。

故D正确。

20.A.cautious B.important
C.sensitive D.useful
答案:B
解析:根据空后的“the finder took it to...and mailed it”可知,发现这封信的人觉得这封信对失主来说应该很重要,所以发现信的人就自己去寄了,故选B项。

Ⅱ.阅读理解
Post­1990 graduates are likely to become a generation without property ow nership due to more emphasis on personal value,the Chinese Academy of Social Sciences published in a report on Wednesday.
Around 30 percent of the post­90s graduates surveyed live in a property of below 20 square meters one year after graduation.Half of the surveyed said they are unwilling to degrade their living conditions by incurring housing debts.
The report,Society Blue Paper:China Social Situation Analysis and Prediction,surveyed 4,110 students born after 1990 in 12 universities across the country.Of the interviewed,2,730 of them are currently still students at school and 1,380 are graduates.
The survey reveals that in a year after graduation,more than 70 percent of graduates rent houses or live in dormitories provided by their employers.About 20 percent live at home of their parents or relatives and less than 5 percent live in the houses of their own.
“The report shows most post­90s graduates have to purchase a house on their own,” said Tian Feng,deputy director of the research lab for teenagers and social problems affiliated(隶属的) to CASS.It is still a rigid(一成不变的) demand for the post­90s to have their own houses.Only one third of respondents agree to lower their current living conditions to save money to purchase a house,and about 55 percent choose not to buy a house if the investment means a heavy debt burden.
More than half of the graduates believe that property investment is the best way to maintain the value of money for the time being.However,if the graduates had a sum of money for a down payment on a home,most said they would rather use the money on entrepreneurship(创业) or other business endeavors which they say provide a sense of achievement.
Tian said that on the one hand,the post­1990 generations recognize traditional Chinese values which regard property as a necessity to build a family but on the other hand,they prefer a high­quality and free­style life instead of living under the economic restrictions imposed by heavy house loans.
调查发现90后在家庭财产方面更注重个人价值的实现而不愿沦为房奴。

1.Which of the following is NOT about post­1990 graduates' property ownership?
A.They put more stress on personal value.
B.They are unwilling to lower their current living conditions.
C.They want to invest on other things providing a sense of achievement.
D.They needn't purchase a house on their own.
答案:D
解析:细节理解题。

根据第一段中的“due to more emphasis on personal value”可知,A项表述正确;根据第二段中的“Half of the surveyed said they are unwilling to degrade their living conditions”可知,B项表述正确;根据倒数第二段中的“most said they would rather use the money on entrepreneurship(创业) or other business endeavors which they say provide a sense of achievement”可知,C项表述正确;根据第五段第一句中“The report shows most post­90s graduates have to purchase a house on their own”可知,D项表述错误。

2.What does the underlined word “incurring” probably mean?
A.Bearing. B.Leaving.
C.Clearing. D.Removing.
答案:A
解析:词义猜测题。

根据第二段中的“they are unwilling to degrade their living conditions by incurring housing debts”可知,他们不愿意承担住房债务而降低现有的生活条件,故可推断incurring的词义与bearing相近。

3.According to the passage,at most how many graduates interviewed have their own houses?
A.206. B.137.
C.69. D.55.
答案:C
解析:数字计算题。

根据第三段中的“Of the interviewed...1,380 are graduates.”和第四段中的“less than 5 percent live in the houses of their own”可知,1 380×5%=69,即最多有69个被采访的毕业生有自己的房子。

此题容易误选A,忽略了题干中的graduates。

4.W hat can we infer from the last paragraph about the post­1990 generation?
A.They treat property as a preference to build a house.
B.They prefer a high­quality and free­style life.
C.They have mixed feelings about property ownership.
D.They lack a sense of responsibility.
答案:C
解析:推理判断题。

根据最后一段可知,90后一方面承认传统的价值观,要有自己的住房,另一方面更愿过高质量的、自由的生活而不想由于沉重的房贷而受到经济限制。

故可推断,他们对财产所有权有复杂的感情。

Ⅲ.应用文写作
假定你是李华,正在教你的英国朋友Leslie学习汉语。

请你写封邮件告知下次上课的计划。

内容包括:
1.时间和地点;
2.内容:学习唐诗;
3.课前准备:简要了解唐朝的历史。

注意:
1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

Dear_Leslie,
I_am_Li__is_everything_getting_along_with_you?I'm_
writing_to_tell_you_something_in_details.
To_start_with,what_I_intend_to_stress_is_that_we_are_about_to_
start_our_next_lesson_in_Classroom_8_of_the_Teaching_Building_at_10_am_next_Fri day.What's_more,in_order_to_have_much_knowledge_
of_Chinese_culture,it_is_of_importance_for_you_to_be_aware_of_the_
content_of_Tang_Poetry.
There_is_no_doubt_that_you_are_supposed_to_know_about_the_history_of_Tang_D ynasty_in_advance,which_will_make_the_class_go_
smoothly.
I'll_appreciate_it_if_you_can_reply_to_my_letter_at_your_earliest_convenien ce.
Yours,
Li_Hua Ⅳ.读后续写
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

Why do people become so nice during natural disasters?
We might remember the hurricanes in 2017. Hurricane Harvey struck Houston in August. Hurricane Irma was next, arriving on Florida's doorstep and causing so much damage that the Walt Disney World Resort shut down for the first time in its history.
Natural disasters are, of course, disastrous. But they tend to come with human kindness. Aid organizations rush to help rebuild homes, hotels take in the homeless, and, on a personal level, strangers just seem more willing to give_each_other_a_hand. It's as though everyone becomes family.
To find out why people suddenly become so kind in the face of danger, I talked to Dan Ariely, an Israeli behavioral economist at Duke University who studies human decision­making. According to Ariely, a shift(转变) in perspective has a lot to do with this change.
“When things are really bad, I think smal l things become less important,” Ariely explained.“So all of a sudden,we focus_on the things that are important.”
I knew what he meant. Last year, I was studying in a program in West Virginia. At the very end of the program,we were hit by a series of storms and floods. For three days, the power was out and the system of pipes stopped working.A dry river bed near my house turned into a very powerful river. A neighbor said he saw a house on fire floating down the river.
All of a sudden, we forgot about our studies, our jobs and even whatever tiny dramas had broken out between us.All that mattered was making sure we could find enough food_and_water every day, particularly before the sun went down and we were left in the dark.
Having a common enemy—the_disaster—is another factor that brings people together. Ariely remembers a study where researchers found that, if people are negotiating with each other, and the moderator(仲裁人)is really unpleasant, then something surprising happens. They actually come to the agreement sooner. Apparently, the moderator becomes a common enemy, enabling the people negotiating to work together.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;
3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph 1:
In my own experience, people really did become kind in the face of the storm. We shared food_and_water,_warned each other of falling rocks and encouraged one another not to be afraid. I knew it would be like that. I'd been in a couple of hurricanes,_a tornado or two and a microburst before. My strongest memories from those times weren't about the storms or the destruction. They were about the people around me—friends, family, even total strangers,_who suddenly dropped whatever distance they had before and acted like teammates.
Paragraph 2:
“It's about a common mission,” Ariely told me. “The mission is that we focus our attention on the_disaster and give_each_other_a_hand to survive.In regular life, to live a life we want or get whatever we need, we compete in all kinds of ways. However, when something big happens, we change our competitive relationships, moving from competition to cooperation, because we need to fight together.”。

相关文档
最新文档