近年高考英语一轮复习第一部分教材重点全程攻略Unit1Greatscientists限时规范特训新
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2019版高考英语一轮复习第一部分教材重点全程攻略Unit 1 Great scientists限时规范特训新人教版必修5
编辑整理:
尊敬的读者朋友们:
这里是精品文档编辑中心,本文档内容是由我和我的同事精心编辑整理后发布的,发布之前我们对文中内容进行仔细校对,但是难免会有疏漏的地方,但是任然希望(2019版高考英语一轮复习第一部分教材重点全程攻略Unit 1 Great scientists限时规范特训新人教版必修5)的内容能够给您的工作和学习带来便利。
同时也真诚的希望收到您的建议和反馈,这将是我们进步的源泉,前进的动力。
本文可编辑可修改,如果觉得对您有帮助请收藏以便随时查阅,最后祝您生活愉快业绩进步,以下为2019版高考英语一轮复习第一部分教材重点全程攻略Unit 1 Great scientists限时规范特训新人教版必修5的全部内容。
Unit 1 Great scientists
Ⅰ。
完形填空
Persistence Brings about Success
When my sister Diane began playing the violin, she was seven。
How did she sound? Terrible. But she didn’t __1__。
At twelve, she asked our parents if she could __2__ a fulltime music school。
They said no. Actually, everyone agreed that my sister __3__ talent。
I was better at my __4__。
My teacher had told my parents that I had great __5__. So my parents found the best piano teacher in the area to __6__ me. But the only time he was __7__ was Saturday afternoons at 3 pm. Back then, I was __8__ about the British TV show “The Avengers”,which was __9__ every Saturday at 3 pm。
I let nothing take up my “Avengers” hour. So I __10__ this amazing opportunity。
Today,I don’t even have a __11__ in my house.
My sister became an engineer, but she __12__ stopped making music. When she was in her 40s, she switched __13__. She went back to college,got a(n) __14__ in music education, and became a music teacher. She starts kids out on their first instrument and gives them all the encouragement and support she never __15__。
Recently, she and a pianist pal put on a recital (演奏会)。
A big crowd of friends and family __16__ for her。
As she played, I looked around at the __17__。
Everyone was __18__ enjoying the music. It occurred to me that I was the only person who remembered that 7yearold kid making those perfectly __19__ sounds and knew how far she had come, __20__ everything。
Talent is important, but enthusiasm is even more important。
篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文.作者的妹妹小时候喜欢音乐,但是大家都认为她没有天分.相反,作者的老师认为作者在音乐方面有很大的潜能。
但是,作者因为痴迷于电视节目而拒绝了学习钢琴的机会。
多年以后,妹妹放弃了工程师的工作转学音乐,成为了一名优秀的音乐教师。
只有作者知道妹妹
成功的背后付出了多少努力。
这让作者明白了天分固然重要,但是更重要的是一个人的热情.
1.A.advance B.quit
C.reflect D.listen
答案:B 根据下一句中的“she asked our parents 。
.。
music school”可知,黛安娜还询问父母自己是否能够上全日制的音乐学校,说明她没有停止追求音乐的梦想。
quit意为“停止",符合语境。
2.A.inspect B.open
C.attend D.visit
答案:C 根据上一句可知,黛安娜并没有放弃自己的音乐梦想,结合本句中的“full.time music school”可知,她询问父母自己是否能上一所全日制的音乐学校。
attend school意为“上学”,符合语境。
3.cked B.spotted
C.possessed D.admired
答案:A 根据本段第三句“Terrible。
”和倒数第二句“They said no。
”可知,黛安娜拉小提琴的水平很糟糕,且父母拒绝了她上全日制音乐学校的请求,说明大家都认为她在音乐方面缺乏天分。
lack “缺乏",符合语境。
4.A.major B.project
C.composition D.instrument
答案:D 根据本段第三句中的“my parents found the best piano teacher”可知,相反,作者更擅长演奏乐器,所以,父母给作者找到了最好的钢琴老师。
instrument意为“乐器”,符合语境。
5.A。
patience B.doubt
C.potential D.ambition
答案:C 根据下一句中的“my parents found the best piano teacher”可知,父母为作者找了最好的钢琴老师,说明他们认为作者在音乐方面有很大的潜能。
potential意为“潜能”,符合语境。
6.A。
train B.examine
C.correct D.challenge
答案:A 作者的父母给作者找了最好的老师的目的是让老师来培训作者。
train意为“训练;培训”,符合语境。
7.A。
punctual B.skillful
C.occupied D.available
答案:D 根据本句中的“Saturday afternoons at 3 pm。
”可知,这个
老师只有在星期六下午3点的时候才会有空余的时间来给作者上课.available意为“有空的;可获得的”,符合语境。
8.A.sensitive B.crazy
C.serious D.particular
答案:B 根据下句“I let nothing take up my ‘Avengers’ hour。
”
可知,作者当时痴迷于电视节目,所以对于练习弹钢琴没有充分的热情。
be crazy about意为“痴迷于”,符合语境。
9.A.filmed B.designed
C.aired D.commented
答案:C 根据本句中的“British TV show ‘The Avengers’”可知,
作者痴迷于看电视节目,而这个电视节目正好就是在星期六的下午3点开始播放. air在此处作动词,意为“播放;广播”,符合语境.
10.A。
jumped at B.turned down
C.waited for D.opened up
答案:B 根据上一句中的“let nothing take up my ‘Avengers’ hour”可知,作者沉迷于看电视节目.在这个时间段,作者只看电视,不练习钢琴,所以拒绝了一个很好的学习钢琴的机会。
turn down意为“拒绝”,符合
语境。
11.A。
tutor B.violin
C.musician D.piano
答案:D 父母想让作者练钢琴,但是她却痴迷于电视节目,放弃了学习钢
琴的机会,所以至今家里连一架钢琴(piano)都没有.
12.A。
never B.once
C.already D.even
答案:A 根据本句中的“became an engineer"和but以及“stopped making music”可知,作者的妹妹黛安娜虽然最后成了一名工程师,但是她
却从来没有(never)停止学习音乐。
13.A.attitudes B.careers
C.plans D.positions
答案:B 根据上文中的“became an engineer"可知,黛安娜本来是一名
工程师,再结合下文“She went back to college .。
and became a music teacher。
”可知,妹妹虽然成了工程师,但后来却放弃了事业,成了一名音
乐教师.结合上下文可知,黛安娜的职业发生了翻天覆地的变化.career意为“事业”,符合语境。
14.A。
scholarship B.sponsor
C.degree D.assistant
答案:C 根据本句中的“went ba ck to college"和“and became a music teacher”可知,黛安娜为了转换职业,先回到大学,学习新的专业并获得相应的学位.degree意为“学位”,符合语境.
15.A。
provided B.imagined
C.received D.expected
答案:C 黛安娜成为音乐教师之后,开始教授孩子们演奏乐器,而且会给孩子们很多鼓励和支持。
而这些是她在童年的时候没有从家人那里得到的.receive意为“得到",符合语境.
16.A.voted B.feared
C.stayed up D.turned up
答案:D 根据上一句中的“a pianist pal put on a recital (演奏会)”可知,最近,黛安娜和另外一个朋友举办了一场演奏会,很多朋友和家人都来支持她。
turn up意为“出现;到场”,符合语境.
17.A.students B.audience
C.spotlights D.platform
答案:B 根据上一句“A big crowd of friends and fam ily __16__ for her.”可知,很多人来参加黛安娜的演奏会。
作者观察这些观众,发现他们都沉浸于美妙的音乐中。
audience意为“观众;听众”,符合语境。
18.A。
obviously B.desperately
C.appropriately D.anxiously
答案:A 根据本句中的“enjoying the music”可知,作者发现,这些观众显然都很喜欢妹妹演奏的音乐。
obviously意为“显然地",符合语境.
19.A.booming B.pleasing
C.awful D.powerful
答案:C 根据第一段第三句“Terrible.”可知,在黛安娜七岁的时候,她演奏的小提琴非常难听,而现在,作者依然还记得她演奏时发出的难听的声音.awful意为“可怕的;糟糕的”,符合语境。
20.A.despite B.through
C.under D.across
答案:A 作者想到,自己是那个唯一记得那个七岁的小女孩制造出来的难听的声音的人,也是唯一知道妹妹如何不顾一切,历经艰辛获得现在的成就的人.despite意为“不管;尽管”,符合语境。
Ⅱ.阅读理解
A
[2018·湖南桃江一中月考]Now a group of scientists, including ones from CalTech, MIT and the LIGO Scientific Collaboration finally found the gravitational waves (重力波). They announced they were able to see ripples in the structure of spacetime。
What are these gravitational waves? Well, imagine throwing a rock into a pond。
When the rock hits the flat surface of the water, it creates ripples。
Spacetime is like the surface of the water。
So gravitational waves are like the ripples moving out from where the rock hits the water。
It was Einstein who said these gravitational waves should be observable。
But these are not huge waves. They are smaller than the size of an atom, which is why it took so long to find them。
Since 2002, scientists have been watching for these gravitational waves, using a giant scientific tool called LIGO. They have been watching two black holes in another faraway galaxy (星系)。
The two were spinning around each other, moving closer and closer together。
When they finally crashed into each other, gravitational waves were caused. With great power and force, they rang throughout the universe,like a giant bell。
Those waves, traveling at the speed of light, finally reached the Earth, some 1.3 billion years later. The National Science Foundation said that each of the black holes was 29 to 36 times the mass of our sun.
This discovery means our understanding of the heavens has changed greatly.
篇章导读:本文是一篇说明文。
文章介绍了重力波,爱因斯坦早期就相信重力波可以被观察到。
1.The author explains the gravitational waves by ________。
A.presenting recent research findings
B.drawing a vivid picture
C.comparing them to something familiar
D.using proper examples
答案:C 细节理解题。
根据第二段第四、五句可知,作者通过和相似东西对比来解释重力波。
故选C。
2.According to the author, finding the gravitational waves means ________。
A.there is a better way to deal with physical problems
B.we have a better understanding of the universe
C.we have reached a new level in earth studies
D.there exists another galaxy in the universe
答案:B 细节理解题。
根据最后一段“This discovery means our understanding of the heavens has changed greatly."可知,发现重力波意味着我们对宇宙有更好的理解.故选B。
3.What does the word “they" in Paragraph 4 refer to?
A.The black holes。
B.The gravitational waves.
C.The scientific tools。
D.The galaxies.
答案:A 指代判断题.根据画线词所在句的前两句“They have been watching two black holes in another faraway galaxy (星系). The two were spinning around each other, moving closer and closer together。
"可知,they指的是“黑洞”。
故选A.
4.This passage mainly talks about ________。
A.a new theory of gravitational waves opposite to Einstein’s B.a description of the scientific research on black holes
C.the relationship between black holes and gravitational waves D.the discovery of gravitational waves Einstein believed observable
答案:D 主旨大意题。
根据第一段第一句及第三段第一句可知,文章介绍了发现了爱因斯坦相信可以观察到的重力波.故选D.
B
My family moved around a lot when I was growing up. In 2nd grade, I lived here in Washington DC, where I made an amazing group of friends。
I was upset when my parents told me we were moving again and I would have to leave all my best friends behind。
In 7th grade, we moved back to Washington DC. And I could not have been more excited and I felt like I was finally home again. But things had changed. There were two new girls, who decided that they didn't like me, which meant no one else could, not even all my former best friends.
And then one day during school, I opened my locker, only to find a note lying on the floor. The note said:Die。
Nobody likes you.
My heart started beating faster and I felt the blood rushing to my face。
I had no idea what to do。
The note wasn't signed and I had no idea who had written it, but I figured the new girls were behind it。
I had to sit in class all day with my head down, wondering who else knew about this shame。
I felt horrible and sure that nothing would ever be good again。
I decided that the perfect way to end all of this was with another note, left on the bathroom mirror at school。
It's sad for someone to bully (欺负) other classmates to make themselves feel better or look cool. Bullying others is a way to impress others。
It’s common, but that doe sn’t mean it's Okay. Looking cool is not worth making others feel bad。
Obviously I'm very happy now,but it doesn't mean I'll ever forget about that note or how it made me feel。
And to those of you that are current victims of bullying—know that you are NOT alone. It will get better。
I promise。
篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文.家庭的搬迁会给孩子的生活和学习带来一些问题,但本文小作者以积极且坦诚的心态去面对,用颇具建设性的办法解决问题,值得读者们学习、借鉴.
5.Why was the author unhappy when she left Washington DC?
A.She couldn't adapt herself.
B.She had to leave her best friends.
C.She was growing up there。
D.She hated traveling a lot。
答案:B 细节理解题.根据文中第一段最后一句可知,答案是B。
6.When the author opened the locker, she felt________.
A.surprised B.annoyed
C.amused D.ashamed
答案:D 细节理解题.根据文中第四段倒数第二句可知,小作者当时感到很羞愧.
7.In the end, the author turned things around________.
A.under her teacher's guide
B.by compromising to others
C.with her best friends’ help
D.through her own efforts
答案:D 推理判断题。
根据文章最后二段可知,小作者用颇具建设性的办法解决了问题,即在学校的浴室镜子上留言。
8.What suggestion does the author give to the teens?
A.Meet friends whenever possible。
B.Make efforts to fight back hard。
C.Go easy on yourself and others。
D.Be optimistic and let a thing slide。
答案:D 推理判断题。
根据最后一段,即小作者自己的留言的内容可推知,她的建议是:遇到逆境时,一定要冷静乐观,对伤害自己的人和事不必看得过重。
故D项正确。
Ⅲ。
短文改错
Not having passed the exam, Xiao Ming remained in the classroom after school. When asking,he told me he didn’t dare to go home because of he was afraid of being scolded or beaten by his dad。
Hearing that he said,I felt sorry for him and couldn’t help think of the “wolf father”.
Children will behave well if they are punishing when they do something wrong and that punishment should be physical punishment, which is an extreme important educational concept to many parents。
But I think this violent way harms children mental growth and the forming of their good characters。
No one can avoid making mistake。
Parents should help our children correct mistakes and encourage them make progress.
答案:
Not having passed the exam, Xiao Ming remained in the classroom after school. When 错误!, he to ld me he didn’t dare to go home because 错误! he was afraid of being scolded or beaten by his dad。
Hearing 错误!he said, I felt sorry for him and couldn’t help 错误! of th e “wolf father”.
Children will behave well if they are 错误! when they do something wrong and that punishment should be physical punishment, which is an 错误! important educational concept to many parents. But I think this violent way harms 错误! mental growth and the forming of their good characters。
No one can avoid making 错误!。
Parents should help 错误! children correct mistakes and encourage them ∧
make progress。
⑩to
1.asking→asked考查状语从句的省略。
when asked相当于“when he was asked”。
2.去掉because后的of 考查原因状语从句的引导词。
because of后跟名词、名词短语或what从句。
而because引导从句.
3.that→what考查宾语从句的连接词。
what he said作hearing的宾语,what又在从句中作said的宾语。
4.think→thinking考查固定搭配.can’t help doing 。
.. “忍不住做……”。
5.punishing→punished考查动词的语态。
they与punish之间为被动关系,故用被动语态。
6.extreme→extremely考查副词。
副词extremely修饰形容词important.
7.children→children’s考查名词的所有格。
此处需表达“……的”,因此用children’s。
8.mistake→mistakes 考查固定搭配。
make mistakes或make a mistake “犯错误”。
9.our→their考查代词.此处指上文提到的parents,故用their。
10.make前加to 考查固定搭配。
encourage sb。
to do sth。
“鼓励某人做某事”。