2020-2021学年山东夏津三中初一下第二次教学质量检测英语试卷
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2020-2021学年山东夏津三中初一下第二次教学质量检测英
语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读单选
Mike was a small boy, and he hated soap and water. Three or four times every day his mother said to him, “ Mike, your hands are very dirty again, go and wash them.” But Mike never really washed them well. He only put his hands in the water for a few seconds and then took them out again.
Mike’s uncle and aunt lived in another city. One day they came to stay with Mike’s parents, and they brought their son, Ted, with them. Ted was a younger than Mike. And he didn’t like soap and water, either.
The boys sat with their parents for a few minutes, but then they went outside. When they were alone, Mike looked at Ted’s hands and then said proudly,“My hands are dirtier than yours!”“Of course they are,” Ted answered angrily. “You are a year older than I am.”
1.Mike and his parents lived ______.
A.in a town B.in the country
C.in a city D.in a school
2.Mike’s mother would ask her son to wash his hands ____ times a day.
A.three or four B.two or three C.four or five
3.When Mike washed his hands,________.
A.he washed them clean B.he used soap and water
C.he never washed them clean D.he felt very happy
4.Who was older, Ted or Mike?.
A.Ted B.Mike C.Mike was as old as Ted 5.Which of the following is true?
A.Mike was one year younger than Ted.
B.Mike was Ted’s friend.
C.Ted’s hands were not so dirty as Mike’s.
D.Ted was one year older than Mike.
It was a Saturday in May. When Mrs. Black opened the door and looked out, she smiled and
said,“It’s going to be a beautiful day.” She woke her little son up at eight thirty and said to him,“Get up, Todd. We’re going to the zoo today. Wash your hands and face, brush your teeth and have breakfast quickly. We are going to New York by train.
Todd was six years old. He was very happy because he liked going to the zoo very much, and he also liked going by train. He said,“I dreamed about the zoo last night, Mum.”
His mother was in a hurry, but she stopped and smiled at her little son,“What did you do in the zoo in your dream?” Todd laughed and answered,“You know. You were there in my dream, too.”
6.How old is Todd?
A.Five B.Seven C.Six D.Eight 7.Mrs. Black decided to go to the zoo mainly because ____.
A.it was Sunday
B.it was going to be a sunny day
C.She had nothing to do on Saturday
8.At _______ she woke her son that morning.
A.7:15B.8:15C.8:30D.7:45
9.Why was Todd happy that day?
A.He was going to take a train.
B.It was his sixth birthday
C.He liked New York very much.
D.He didn’t go to school.
10.What did Todd do in the zoo in his dream?
A.He saw a lot of animals.
B.He played with a monkey.
C.He saw some beautiful birds.
D.The story doesn’t tell us.
11.If Simon goes to school, he will go past _______ on River Street.
A.Lisa’s house B.a train station
C.a museum D.a hospital
12.The _______ is on Ford Road and opposite the supermarket.
A.bank B.cinema C.hospital D.swimming pool 13.Lisa’s house is _______.
A.opposite the school B.next to the train station
C.near the museum D.next to the cinema
14.If Lisa wants to see a doctor, she can go to the hospital on _______.
A.River Street B.Ford Road
C.John’s Street D.Oak Road
15.From the train station, walk up River Street and cross Ford Road. You will find _______ on your left.
A.a park B.a cinema
C.a clothes store D.a bookstore
When you are in England, you must (必须) be very careful (小心) in the streets because the traffic (交通) drives (行驶) on the left. Before you cross a street, you must look to the right first, and then the left.
In the morning and in the evening when people go to or come back from work, the streets are very busy. Traffic is the most dangerous.
When you go by bus in England, you have to be careful, too. Always remember: the traffic goes on the left. Have a look first, or (否则) you may (可能) go the wrong (错) way.
In many English cities, there are big buses with two floors (双层). You can sit on the second
floor. From there you can see the city very well. It’s very interesting.
16.Traffic in England drives on the _____.
A.right B.left C.evening D.mornin 17.When you walk across the streets, you must look to the _____ first.
A.right B.left C.clock D.buses 18.The big buses have _______ floors.
A.one B.two C.three D.four 19.When are the street very busy?
A.in the morning B.in the afternoon
C.in the evening D.both A&C
20.On the second floor of the bus, you can see _______.
A.many people are on the bus
B.the bus is very big
C.the streets are very dangerous
D.the city is interesting
二、完型填空
Beakley gets a letter from his grandma. It says, “Please come and visit me soon.”
Beakley puts his green toothbrush (牙刷) and socks into his bag. He takes his favourite toy Bunny too. His friend Weber goes with him.
They take a yellow taxi to the airport. “This airport is very big,” says Beakley, “I am scared (惊恐的) of flying. Maybe we should drive there.” “No,” says Weber, “it’s too far. The pilot can fly over buildings and trees just like a bird.”
Flying is fantastic and soon they land (着陆). And then Beakley takes a big purple boat with Weber. It crosses the sea to a big island (岛). On the island, Beakley and Weber take a train. After getting off the train, they rent (租) a bike. “This goes very fast. This is fun,” says Beakley.
Finally they get to a pink house and Grandma waits for them.
21.What’s in Beakley’s bag?
A.Some socks.B.A small bird.
C.Some fruits.D.A good book.
22.The underlined word “pilot” means ______ in Chinese
A.宇航员B.飞行员C.驾驶员D.测试员23.What does Beakley think of riding a bike?
A.It’s hard.B.It’s interesting.
C.It’s not fast.D.It’s dangerous.
24.Which of the following is TRUE according to the time order (依据时间顺序)? A.Plane→bike→train→taxi→boat
B.Taxi→boat→plane→bike→train
C.Taxi→train→bike→boat→plane
D.Taxi→plane→boat→train→bike
25.What’s the best title (标题) for the passage?
A.Beakley and his grandma B.Beakley’s toy Bunny
C.Beakley and Weber’s trip D.Beakley and his friends
三、单词填空
阅读短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词
Do you know the story of Snow White? Well, she was the prettiest girl in the kingdom! But the queen wanted to kill her. So she was taken to the forest by a servant. The servant didn’t kill her but let her run away. The Snow White ran to the forest and home of seven little dwarfs. She 26. k____ on the door, and wanted to go into the room. But nobody 27.a_____ . He 28.w_____ a moment outside the door .It was quiet inside .So she 29.p______ the door gently(轻轻地). She found that that there were seven clean and tidy beds in the room. At that moment, she was tired and 30.h_____. So she took a piece of cake and soon fell 31.a_____ in a bed. In the evening, seven little dwarfs came back. At first, they didn’t32.n______ the girl lying in bed. After the girl woke up, she wanted to 33.r____ out of the house .But seven little dwarfs saw her, and said ,“You’re welcome to hide here at our house!”The Snow White was very happy
But the ugly queen found her! She dressed up like an old beggar woman and gave Show White an enchanted apple. She took one bite and fell into a deep sleep. The little dwarfs cried because they couldn’t awaken Snow White. So the dwarfs put her in a glass case. One day, a handsome prince came by and awakened Snow
White with a magic kiss. Snow White was so happy,and all the dwarfs yelled “Hooray!” And she and the prince got34.m _______the next day.
Finally, they35.r_____ to their home in the Kingdom together.
完成短文(共5空,计5分)根据上下文情境从方框中选出恰当的选项完成对话,其中有两项多余
A:Excuse me. I’m new here. 36._____________
B:Oh, it’s on the left of the hospital.
A:37._________________________
B:You can go there by bus.
A: 38.___________________________
B: You can take the No.39 bus.
A: 39.____________________________________
B: Sure,if you like. It’s not far. You can go straight
on Heping Road,and then go across Jiefang Road.
You can see it on your left.
A: 40._____________________________
B:About 20 minutes.
A:Thank you very much.
B: That’s all right.
四、填空
阅读表达
What will the life be like in the year 2025? Life will be different in the future.
Let’s have a look.
We will get up at seven o’clock in the morning. Our breakfast will be ready. We won’t(A)________by ourselves. We will have robots at home. They will cook it for us. (B)heavy/they/will/help/also/us/some/do/work. We won’t go to work in the offices. We will stay at home and do our work on the computers. We will finish our work in a short time. We will have more free time to do other things. If we want to buy something, we will use our computer to do it at home. If we want to see our friends, we will use the visual(可视的)phones. (C)We will see and talk with them on the phone.
Our life will be better at that time.
41.将A处补充完整。
(only two words)_____ _____
42.将B处连词成句。
______________________
43.将C处翻译成汉语。
_______________________。
44.在文中找出同义句We will have a different life in the later days.
_______________________
45. List three things that are important to our life in the future according to the passage.
①______②______③______
五、材料作文
46.写作
以下是John 下周日(next Sunday)的活动安排,请根据下面所给的内容,介绍他一天的活动计划,要求字数70词左右,可适当发挥。
1.星期日七点半起床。
2.上午和妈妈一起去动物园。
3.中午(at noon)短暂休息(have a break)后去买东西。
4.下午和朋友一起去踢足球。
5. 他擅长阅读,晚上看《西行漫记》(Red Star Over China)
参考答案
1.C
2.A
3.C
4.B
5.C
【解析】
【分析】
试题分析:短文大意:迈克是个小男孩,他讨厌肥皂和水。
迈克的母亲要求迈克每天洗三四次手,但迈克从不认真洗手,每次都洗不干净。
1.C细节理解题。
根据第二段中Mike’s uncle and aunt lived in another city. One day they came to stay with Mike’s parents,可知迈克和他的父亲住在一个城市,所以选C。
2.A细节理解题。
根据第一段中Three or four times every day his mother said to him, “ Mike, your hands are very dirty again, go and wash them.”可知迈克的母亲要求迈克每天洗三四次手,所以选A。
3.C细节理解题。
根据第一段中But Mike never really washed them well可知迈克每次洗手都洗不好,所以选C。
4.B细节理解题。
根据最后一段中Ted answered angrily. “You are a year older than I am.”可知迈克比泰德年龄大,所以选B。
5.C细节理解题。
根据第三段中When they were alone, Mike looked at Ted’s hands and then said proudly,“My hands are dirtier than yours!”可知迈克的手比泰德的手更脏,所以选C。
考点:日常生活类短文阅读。
6.C
7.B
8.C
9.A
10.D
【解析】
【分析】
试题分析:短文大意:这是五月的一个星期六。
当布莱克夫人打开门向外看时,她微笑着说:“这将是一个美丽的一天。
”她在八点半叫醒了她的小儿子,对他说:“起来吧,托德。
我们今天要去动物园。
洗你的手和脸,刷你的牙齿,并迅速吃早餐。
我们乘火车去纽约。
托德很高兴,因为他很喜欢去动物园,而且他也喜欢乘火车。
6.C细节理解题。
根据第二段中Todd was six years old.可知托德六岁。
所以选C。
7.B细节理解题。
根据第一段中It was a Saturday in May. When Mrs. Black opened the door and looked out, she smiled and said,“It’s going to be a beautiful day.”可知布莱克夫人决定去动物园主要是因为天气好,所以选B。
8.C细节理解题。
根据第一段中She woke her little son up at eight thirty可知她在八点半叫醒了她的小儿子,所以选C。
9.A细节理解题。
根据第二段He was very happy because he liked going to the zoo very much, and he also liked going by train.的描述可知托德高兴是因为他将要坐火车,所以选A。
10.D细节理解题。
根据短文最后“What did you do in the zoo in your dream?” Todd laughed and answered,“You know. You were there in my dream, too.”可知托德并没有说他在动物园做什么了,所以选D。
考点:故事类短文阅读。
11.B
12.A
13.D
14.B
15.C
【解析】
【分析】
试题分析:短文大意:该文给出的是一幅城市街道图。
11.B细节理解题。
根据图中描述可知如果西蒙去学校,他会经过河街的火车站。
所以选B。
12.A细节理解题。
根据图中描述可知银行在福特路,在超市的对面。
所以选A。
13.D细节理解题。
根据图中描述可知丽莎的家紧挨着电影院,所以选D。
14.B细节理解题。
根据图中描述可知如果丽莎想看医生,她可以去福特路医院,所以选B。
15.C细节理解题。
根据图中描述可知从火车站出发,沿着河街走,穿过福特路。
你会发现在你的左边有一个服装店。
所以选C。
考点:广告布告类阅读。
16.B
17.A
18.B
19.D
20.D
【解析】
【分析】
试题分析:短文大意:在英国是靠左行驶,所以必须非常小心在你过马路之前,你必须先向右看,然后向左。
在早上和晚上,当人们上下班时,街上都很忙。
交通是最危险的。
当你在英国乘公共汽车时,你也要小心。
永远记住:交通在左边。
16.细节理解题。
根据短文开头When you are in England, you must (必须) be very careful (小心) in the streets because the traffic (交通) drives (行驶) on the left.可知在英国是靠左行驶,所以选B。
17.细节理解题。
根据第一段中Before you cross a street, you must look to the right first, and then the left.可知在你过马路之前,你必须先向右看,然后向左。
所以选A。
18.细节理解题。
根据第四段中there are big buses with two floors (双层).可知大巴士有双层,所以选B。
19.细节理解题。
根据第二段中In the morning and in the evening when people go to or come back from work, the streets are very busy.可知在早上和晚上,人们上下班时,街上都很忙。
所以选D。
20.细节理解题。
根据最后一段中You can sit on the second floor. From there you can see the city very well. It’s very interesting.可知你可以坐在公交车的二层。
从那里你可以很好地看到这个城市。
这是很有趣的,所以选D。
21.A
22.B
23.B
24.D
25.C
【解析】
【分析】
试题分析:短文大意:该文描述了比克利和韦伯一起去他奶奶家的旅程。
21.细节理解题。
根据第二段中Beakley puts his green toothbrush (牙刷) and socks into his bag.可知比克利的书包里有一些袜子,所以选A。
22.词义猜测题。
根据The pilot can fly over buildings and trees just like a bird.可知飞行员可以像鸟一样飞在建筑物和树的上方。
由此可知pilot指的是飞行员,所以选B。
23.细节理解题。
根据文中After getting off the train, they rent (租) a bike. “This goes very fast. This is fun,” says Beakley.可知比克利会认为骑自行车不够快,所以选B。
24.细节理解题。
根据最后两段的描述可知正确的时间顺序是首先乘出租车到了机场,接下来乘飞机,下了飞机后乘船,然后坐火车,最后租用自行车,所以选D。
25.标题归纳题。
细读短文可知该文描述了比克利和韦伯一起去他奶奶家的旅程,所以选C。
26.knocked
27.answered
28.waited
29.pushed
30.hungry
31.asleep
32.notice
33.rush /run
34.married
35.returned
【解析】
试题分析:短文大意:该文介绍的是大家熟知的白雪公主的故事。
26.根据句意:她敲了敲门,想进入房间。
结合所给的首字母可知该填写动词knocked。
27.根据句意:但没有人应答。
结合所给的首字母可知该填写动词answered。
28.根据句意:他在门外等了一会儿。
结合所给的首字母可知该填写动词waited。
29.根据句意:所以她轻轻地推开门。
结合所给的首字母可知该填写动词pushed。
30.根据句意:在那一刻,她又累又饿。
结合所给的首字母可知该填写形容词hungry。
31.根据句意:所以她拿了一块蛋糕很快就在床上睡着了。
结合所给的首字母可知该填写形容词asleep。
32.根据句意:首先,他们没有注意到女孩躺在床上。
结合所给的首字母可知该填写动词notice。
33.根据句意:当女孩醒来的时候,她想冲出去。
结合所给的首字母可知该填写动词 rush /run。
34.根据句意:次日她和王子结了婚。
结合所给的首字母可知该填写married。
35.根据句意:最后,他们一起返回到他们在英国的家。
结合所给的首字母可知该填写动词returned。
考点:综合填空。
36.D
37.A
38.G
39.B
40.E
【解析】
试题分析:该文是一段问路和指引方向的对话。
36.D根据答语:Oh, it’s on the left of the hospital.可知此处是在问路的,所以选D。
37.A根据答语You can go there by bus.可知此处是问如何去那里,所以选A。
38.G根据答语You can take the No.39 bus.可知此处是问乘哪一路车,所以选G。
39.B根据答语Sure,if you like. It’s not far.可知该选B,我可以骑自行车去吗?40.E根据答语About 20 minutes.可知此处是在问距离的,所以选E。
考点:七选五。
41.cook it
42.They will also help us do some heavy work
43.我们可以通过电话和他们碰面和交谈
44.在文中找出同义句Life will be different in the future.
45.Buy something at home, See our friends on the visual phone, Finish our work in a short time,Robots will cook for people
【解析】
试题分析:短文大意:2025年的生活会是什么样的?未来的生活将是不同的。
我们将在很短的时间内完成我们的工作。
我们将有更多的空闲时间去做其他事情。
我们将在家里用电脑买东西。
将用可视手机和朋友们会面交谈。
41.联系上句We will get up at seven o’clock in the morning. Our breakfast will be ready.可知此句是说我们不会自己做早饭,所以填写cook it。
42.句意:他们也会帮助我们做一些重活。
They will also help us do some heavy work 43.本题考查英译汉。
我们可以通过电话和他们碰面和交谈
44.We will have a different life in the later days.=Life will be different in the future.未来的生活将不一样。
45.根据第二段中We will finish our work in a short time.可知。
我们将在很短的时间内完成我们的工作。
根据第三段的描述可知如果我们想买东西,我们将用我们的电脑在家里买它。
如果我们想看到我们的朋友,我们将用可视的手机。
我们会在电话里看到并与他们交谈。
所以作答Buy something at home, See our friends on the visual phone, Finish our work in a short time,Robots will cook for people
考点:任务型阅读。
46.John’ Next Sunday
Hello, everyone. My name is John. Time flies! Next Sunday is coming soon and I am looking forward it.
I am going to get up at half past seven and on Sunday morning, I am going to go to the zoo with my mother. At noon, we will have a break and go shopping. On Sunday afternoon, I am going to play football with my friends. I am good at reading , and I am going to read the Red Star Over China.
So it’s going to be a great weekend- busy but good fun!
【解析】
试题分析:根据题目要求,该文要求据所给的内容,介绍约翰一天的活动计划,所以该文以be going to结构句子为主。
要注意使用准确的语言把每一个要点都表达出来。
写作亮点:该文语句通顺流畅,段落清晰,准确表达了每一个要点,是一篇较好的习作。
考点:提纲作文。