高中英语真题-2016高考英语语法填空和阅读理解精品练习(13)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
高中英语真题:2016高考英语语法填空和阅读
理解精品练习(13)
In white shirt,blue pants,black cloth shoes and two pigtails(辫子),Jingqiu gives off an air of great“pure beauty”in Zhang Yimou's new movie Under the Hawthorn Tree.
The film tells the story of the sad romance of Jingqiu
and a handsome young man named Laosan.Set at the
end of the“cultural revolution”(1966~1976),
the pair managed to fall in love although they came from differ ent political environments.
Before it was released,moviegoers speculated(推
测)on just what this“pure beauty”could be.Director Zhang com plained of how long it had taken him to find the right girl for th e part of Jingqiu—
a character so innocent that she believed simply lying on the
same bed with a man would make her pregnant.
It was 18yearold Zhou Dongyu who stood out from the crowd. According to Zhang,
Zhou had“eyes that are clear like a fountain on a mountainsid e”.Born of an ordinary worker's family,
the Shijiazhuang girl was in her final year of high school and working hard for a place in an art college.
While some teenagers consider such“pure beauty”illusory(虚幻的),others believe that it speaks of something soulful. Purity is all about the innocence that shines through from withi n,thinks 16yearold Tan Mengxi of Nanjing.
“Being pure can be simple,
not having complicated thoughts and being inexperienced.Ho wever,it doesn't mean an ignorant or naive(天真
的)person.So,
a person is pure in his or her nature if he or she is always ent husiastic and able to deal with difficult matters independently. This purity doesn't pass with time,”she said.
【语篇解读】本文介绍了电影《山楂树之恋》引发的“纯美”大讨论。
1.What image does Jingqiu give to audiences in the movie Under the Hawthorn Tree?
A.A simple girl B.A pure girl
C.A romantic girl D.A silent girl
解析细节理解题。
根据第一段
“Jingiu gives off an air of great ‘pure beauty’ in Zhang Yimou's new movie Under the Hawthorn Tree.”可知。
答案B
2.What kind of girl looks pure according to the passage? A.A girl in white shirt,blue pants,
black cloth shoes and two pigtails.
B.A girl has eyes that are clear like a fountain on a mountain side.
C.A girl who was born into an ordinary worker's family. D.A girl wears accessories and makeup.
解析细节理解题。
第三段中讲到导演张艺谋抱怨很难找到这么纯的女孩,第四段中说周冬雨脱颖而出,从张对周冬雨的描述可知B答案正确。
答案B
3.What's the opinion of Tan Mengxi about purity?
A.It is of whether someone is ignorant or naive.
B.Being pure can be simple,
not having complicated thoughts and being inexperienced.
C.It is of whether someone is always enthusiastic.
D.Purity is a matter of internal quality and doesn't pass with time.
解析推理判断题。
从最后两段可知此答案,A、B、C是这种内在品质的外在表现。
核心内容是
“purity is all about the innocence that shines through from with in”以及“This purity doesn't pass with time.”故选D项。
答案D
4.Which do you think is the best title for the passage? A.What makes a pure girl?
B.A debate on the movie Under the Hawthorn Tree C.Opinions on the character Jingqiu
D.It's hard to find the character Jingqiu
解析主旨大意题。
本文从电影中静秋这个角色给观众的印象展开,到后面人们对这个角色的评论,讲的是电影《山楂树之恋》引发的“纯美”大讨论。
答案A
阅读理解。
Some people think that as more and more people have televis
ions in their homes,
fewer and fewer people will buy books and newspapers. Why read an article in the newspaper,
when the TV news can bring you the information in a few min utes and with pictures? Why read the life story of a famous m an,
when a short television program can tell you all that you want to know?
Television has not killed reading, however. Today,newspapers sell in very large numbers. And books of every ki nd are sold more than ever before. Books are still a cheap wa y to get information and enjoyment.Although some books wit h hard covers are expensive,
many books are printed today as paperbacks(平装本),which are quite cheap. A paperback collection of short stories ,for example,
is always cheaper than an evening at the cinema or the theat er,and you can keep a book for ever and read it many times. Books are a wonderful provider of knowledge and pleasure an
d som
e types o
f books should be in every home.Every hom
e should have a good dictionary.A good encyclopedia(百科全书),though expensive,is useful,too,
because you can find information on any subject.Besides,
you can have such books as history books,
science textbooks,cookbooks,
and collections of stories and poems.Then from time to time you can take a book of poems off your shelves and read the t houghts and feelings of your favorite poets.
1. It can be inferred from the passage that___.
A.TV programs are a chief provider of knowledge B.cinemas are the best choice in getting information C.reading is a cheap way of learning and having fun D.newspapers are an expensive way to enjoy oneself 2.What does the sentence“Television has not killed reading ,however.”underlined
in the second paragraph suggest?
A.People only need reading,
though. B. is still necessary today.
C. is more fun than television. D.Watching television doe sn’t help reading.
3.Which of the following is mainly discussed in the last para graph?
A.Types of books. B.Kinds of dictionaries.C.Lists of history books. D.Collections of storie s and poems.
4.What can we learn from the passage?
A.Fewer and fewer people will buy books.
B.A good dictionary should be kept in every home.C.Books with hard covers sell better than paperbacks. D.More people like TV programs about famous men.
【参考答案】1—4、.C B A B
语法填空。
阅读下面材料,在空白处填入适当内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。
【全国新课标卷题型】
A lecturer was giving a lecture to his students on stress mana gement. He raised a glass of water and asked the audience, “How heavy do you think this glass of water is?” The students' answers ranged from 20g to 500g. It doesn't matter on the ab solute__1__(weigh). It depends on how long you hold__2__. If I hold it for a minute, it is OK. If I hold it for an hour, I'll have__ 3__ache in my right arm. If I hold it for a day, you will have to call an ambulance. It's the exact same weight, but the__4__(lo ng) I hold it, the heavier it becomes. If we carry our burdens__ 5__the time, sooner or later, we won't be able to carry on, the burden__6__(become) increasingly heavier. What you've to d o is to put the glass down, rest for a while before holding it up
again. We've to put down the burden periodically, so that we c an__7__(refresh) and are able to carry on.
__8__you return home from work tonight, put the burden of wo rk__9__.Don't carry it back home. You can pick it up tomorrow . Whatever burdens you're having now on your shoulders, let i t down__10__a moment if you can. Life is short, enjoy it! 1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
6.______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______
答案:
1.weight 做介词on的宾语应用名词weight。
2.it it指代a glass of water。
3.an 根据上下文语境可知用冠词,而ache以元音音素开头,故用不定冠词an。
4.longer the more...the more是一个固定句型,从上下文语境可以知道一杯子水拿的时间越长就越觉得重,故用longer。
5.all 如果我们总是带着负担,迟早我们会带不动的。
all the time表示“总是,一直”。
6.becoming 独立主格结构,与逻辑主语是主动关系,故用现在分词。
7.be refreshed 主语与refresh之间存在被动关系,应用被动语态。
8.Before 从本段第二句话可知不要把它带回家,故应该是
在回家之前,用连词before。
9.down 放下工作负担。
put down“放下”。
10.for 本句的意思是:现在无论你的肩上有什么样的负担,如果可能的话把它放下一会儿吧。
故此处用介词for。
语法填空。
阅读下面材料,在空白处填入适当内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。
【辽宁卷题型】
Monika:Lois,I noticed that you have a poster(海
报) of a footballer(足球运动员) by your desk.
Lois:
I do. I think__1__he is quite a handsome man and a talented f ootballer. __2__his recent performance was maybe not quite_ _3__it should have been, I think he has been a very good role model for people in .
Monika:
So__4__is it that makes everyone think he is handsome? Lois:
Everything about him is perfect. He's got a lovely body. The o nly thing__5__I don't really like about his body is his tattoos. H e's just had a new tattoo__6__the back of his neck.
Monika:Well,and how tall is he?
Lois:
Taller than me, but I __7__(know) exactly how tall he is. So do you think he is a__8__(good) football player or a better model ?
Monika: Whoa ! Tricky !
Um, possibly at the moment a better model, and maybe he sh ould spend less time__9__(concentrate) on that and more tim e on his football. Does he have any children?
Lois:
He has two children. One is called Andrew and __10__is calle d Sam, not really sure where they got their names from ,but yeah, two young children.
1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
6.______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______
答案:
1.that 考查宾语从句。
从句中主系表结构完整,因此填that。
2.Although/Though 考查状语从句。
前文说他最近的表现不是太理想,下文却是表扬他的,可见前后是转折关系,用although/though引导让步状语从句。
3.what 考查名词性从句。
这句话的系动词是was,后面接
what引导的表语从句。
what在从句中同时又充当表语的成分。
4.what 考查疑问代词。
本句是强调句型,去掉强调句型的标志性成分it is...that之后,就变成了
what makes everyone think he is handsome。
填空时,将疑问语序转换成正常语序即可。
5.that 考查定语从句。
先行词是the only thing,只能用that。
6.on 考查介词。
他的背上有文身,“在某人背上”用on。
7.don't know 考查谓语动词。
由but和exactly可推知为否定形式,再结合对话的时态,可以推断出答案。
8.better 考查形容词的比较级。
根据句意可知,这个问句是让Monika在football player和model之间二选一,而model 前面用的就是比较级better,表示“哪一个更好,更适合”,因此此处也应该是good的比较级better。
9.concentrating 考查动词短语。
spend time(in) doing sth=spend time on sth,作“花费时间做某事”讲,因此应填concentrate的ing形式。
10.the other 考查固定搭配。
前文说了他有两个孩子,one...,the other...是二者之间的“一个……,另一个……”。
2016高考英语语法填空和阅读理解精品练习
(13)
In white shirt,blue pants,black cloth shoes and two
pigtails(辫子),Jingqiu gives off an air of great“pure
beauty”in Zhang Yimou's new movie Under the Hawthorn
Tree.
The film tells the story of the sad romance of Jingqiu
and a handsome young man named Laosan.Set at the
end of the“cultural revolution”(1966~1976),
the pair managed to fall in love although they came from different political environments. Before it was released,moviegoers speculated(推
测)on just what this“pure beauty”could be.Director Zhang complained of how long it had take n him to find the right girl for the part of Jingqiu—
a character so innocent that she believed simply lying on the same bed with a man would ma ke her pregnant.
It was 18yearold Zhou Dongyu who stood out from the crowd.According to Zhang,
Zhou had“eyes that are clear like a fountain on a mountainside”.Born of an ordinary worker' s family,
the Shijiazhuang girl was in her final year of high school and working hard for a place in an ar t college.
While some teenagers consider such“pure beauty”illusory(虚幻的),
others believe that it speaks of something soulful.
Purity is all about the innocence that shines through from within,
thinks 16yearold Tan Mengxi of Nanjing.
“Being pure can be simple,
not having complicated thoughts and being inexperienced.However,
it doesn't mean an ignorant or naive(天真的)person.So,
a person is pure in his or her nature if he or she is always enthusiastic and able to deal with d ifficult matters independently.This purity doesn't pass with time,”she said.
【语篇解读】本文介绍了电影《山楂树之恋》引发的“纯美”大讨论。
1.What image does Jingqiu give to audiences in the movie Under the Hawthorn Tree? A.A simple girl B.A pure girl
C.A romantic girl D.A silent girl
解析细节理解题。
根据第一段
“Jingiu gives off an air of great ‘pure beauty’ in Zhang Yimou's new movie Under the Hawthor n Tree.”可知。
答案B
2.What kind of girl looks pure according to the passage?
A.A girl in white shirt,blue pants,black cloth shoes and two pigtails.
B.A girl has eyes that are clear like a fountain on a mountainside.
C.A girl who was born into an ordinary worker's family.
D.A girl wears accessories and makeup.
解析细节理解题。
第三段中讲到导演张艺谋抱怨很难找到这么纯的女孩,第四段中说周冬雨脱颖而出,从张对周冬雨的描述可知B答案正确。
答案B
3.What's the opinion of Tan Mengxi about purity?
A.It is of whether someone is ignorant or naive.
B.Being pure can be simple,not having complicated thoughts and being inexperienced. C.It is of whether someone is always enthusiastic.
D.Purity is a matter of internal quality and doesn't pass with time.
解析推理判断题。
从最后两段可知此答案,A、B、C是这种内在品质的外在表现。
核心内
容是“purity is all about the innocence that shines through from within”以及
“This purity doesn't pass with time.”故选D项。
答案D
4.Which do you think is the best title for the passage?
A.What makes a pure girl?
B.A debate on the movie Under the Hawthorn Tree
C.Opinions on the character Jingqiu
D.It's hard to find the character Jingqiu
解析主旨大意题。
本文从电影中静秋这个角色给观众的印象展开,到后面人们对这个角色的评论,讲的是电影《山楂树之恋》引发的“纯美”大讨论。
答案A
阅读理解。
Some people think that as more and more people have televisions in their homes,
fewer and fewer people will buy books and newspapers. Why read an article in the newspap er,
when the TV news can bring you the information in a few minutes and with pictures? Why re ad the life story of a famous man,
when a short television program can tell you all that you want to know?
Television has not killed reading, however. Today,
newspapers sell in very large numbers. And books of every kind are sold more than ever bef ore. Books are still a cheap way to get information and enjoyment.Although some books wit h hard covers are expensive,many books are printed today as paperbacks(平装本),which are quite cheap. A paperback collection of short stories,for example,
is always cheaper than an evening at the cinema or the theater,
and you can keep a book for ever and read it many times.
Books are a wonderful provider of knowledge and pleasure and some types of books should be in every home.Every home should have a good dictionary.A good encyclopedia(百科全书),though expensive,is useful,too,
because you can find information on any subject.Besides,
you can have such books as history books,science textbooks,cookbooks,
and collections of stories and poems.Then from time to time you can take a book of poems off your shelves and read the thoughts and feelings of your favorite poets.
1. It can be inferred from the passage that___.
A.TV programs are a chief provider of knowledge
B.cinemas are the best choice in getting information
C.reading is a cheap way of learning and having fun
D.newspapers are an expensive way to enjoy oneself
2.What does the sentence“Televisi on has not killed reading,however.”underlined
in the second paragraph suggest?
A.People only need reading,though. B. is still necessary today.
C. is more fun than television. D.Watching television doesn’t help reading.
3.Which of the following is mainly discussed in the last paragraph?
A.Types of books. B.Kinds of dictionaries.
C.Lists of history books. D.Collections of stories and poems.
4.What can we learn from the passage?
A.Fewer and fewer people will buy books.
B.A good dictionary should be kept in every home.
C.Books with hard covers sell better than paperbacks.
D.More people like TV programs about famous men.
【参考答案】1—4、.C B A B
语法填空。
阅读下面材料,在空白处填入适当内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。
【全国新课标卷题型】
A lecturer was giving a lecture to his students on stress management. He raised a glass of w ater and asked the audience, “How heavy do you think this glass of water is?” The students' answers ranged from 20g to 500g. It doesn't matter on the absolute__1__(weigh). It depends on how long you hold__2__. If I hold it for a minute, it is OK. If I hold it for an hour, I'll have__ 3__ache in my right arm. If I hold it for a day, you will have to call an ambulance. It's the exac t same weight, but the__4__(long) I hold it, the heavier it becomes. If we carry our burdens__
5__the time, sooner or later, we won't be able to carry on, the burden__6__(become) increasi ngly heavier. What you've to do is to put the glass down, rest for a while before holding it up again. We've to put down the burden periodically, so that we can__7__(refresh) and are able to carry on.
__8__you return home from work tonight, put the burden of work__9__.Don't carry it back ho me. You can pick it up tomorrow. Whatever burdens you're having now on your shoulders, let it down__10__a moment if you can. Life is short, enjoy it!
1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
6.______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______
答案:
1.weight 做介词on的宾语应用名词weight。
2.it it指代a glass of water。
3.an 根据上下文语境可知用冠词,而ache以元音音素开头,故用不定冠词an。
4.longer the more...the more是一个固定句型,从上下文语境可以知道一杯子水拿的时间越长就越觉得重,故用longer。
5.all 如果我们总是带着负担,迟早我们会带不动的。
all the time表示“总是,一直”。
6.becoming 独立主格结构,与逻辑主语是主动关系,故用现在分词。
7.be refreshed 主语与refresh之间存在被动关系,应用被动语态。
8.Before 从本段第二句话可知不要把它带回家,故应该是在回家之前,用连词before。
9.down 放下工作负担。
put down“放下”。
10.for 本句的意思是:现在无论你的肩上有什么样的负担,如果可能的话把它放下一会儿吧。
故此处用介词for。
语法填空。
阅读下面材料,在空白处填入适当内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。
【辽宁卷题型】
Monika:Lois,I noticed that you have a poster(海报) of a footballer(足球运动
员) by your desk.
Lois:
I do. I think__1__he is quite a handsome man and a talented footballer. __2__his recent perfo
rmance was maybe not quite__3__it should have been, I think he has been a very good role model for people in .
Monika:So__4__is it that makes everyone think he is handsome?
Lois:
Everything about him is perfect. He's got a lovely body. The only thing__5__I don't really like about his body is his tattoos. He's just had a new tattoo__6__the back of his neck.
Monika:Well,and how tall is he?
Lois:
Taller than me, but I __7__(know) exactly how tall he is. So do you think he is a__8__(good) f ootball player or a better model?
Monika: Whoa ! Tricky !
Um, possibly at the moment a better model, and maybe he should spend less time__9__(con centrate) on that and more time on his football. Does he have any children?
Lois:
He has two children. One is called Andrew and __10__is called Sam, not really sure where th ey got their names from ,but yeah, two young children.
1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
6.______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______
答案:
1.that 考查宾语从句。
从句中主系表结构完整,因此填that。
2.Although/Though 考查状语从句。
前文说他最近的表现不是太理想,下文却是表扬他的,可见前后是转折关系,用although/though引导让步状语从句。
3.what 考查名词性从句。
这句话的系动词是was,后面接what引导的表语从句。
what在从句中同时又充当表语的成分。
4.what 考查疑问代词。
本句是强调句型,去掉强调句型的标志性成分it is...that之后,就变成了what makes everyone think he is handsome。
填空时,将疑问语序转换成正常语序即可。
5.that 考查定语从句。
先行词是the only thing,只能用that。
6.on 考查介词。
他的背上有文身,“在某人背上”用on。
7.don't know 考查谓语动词。
由but和exactly可推知为否定形式,再结合对话的时态,可以推断出答案。
8.better 考查形容词的比较级。
根据句意可知,这个问句是让Monika在football player和model之间二选一,而model前面用的就是比较级better,表示“哪一个更好,更适合”,因此此处也应该是good的比较级better。
9.concentrating 考查动词短语。
spend time(in) doing sth=spend time on sth,作“花费时间做某事”讲,因此应填concentrate的ing形式。
10.the other 考查固定搭配。
前文说了他有两个孩子,one...,the other...是二者之间的“一个……,另一个……”。