2021高考译林版英语一轮复习: 必修3 Unit 2 Language (A卷)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
课后分层集训
必修三Unit 2Language (A卷) Ⅰ.阅读理解
A
(2021·成都高三二诊)Facebook chief operating officer Sheryl Sandberg and Anna Maria Chavez,chief of Girl Scouts of the USA,are leading a campaign to discourage the use of the word “bossy〞.Does the term destroy the confidence of young girls?
The campaign claims that terms lik e “bossy〞are improperly applied to females,preventing schoolgirls from seeing themselves as future “leaders〞.From its first application,the word has been definitely connected more with women than with men.It first appeared in 1882,according to the Oxford English Dictionary,mentioning “a lady manager who was extremely bossy〞.As later as 2021,the word appeared in reference to females four times more often than males,claim the Ban Bossy campaigners.“To men,the reference is always in association with women,〞says Helen Trim,director of FreshMinds.“I have three brothers and my family still call me ‘bossy’today.〞Her father is the only other family member who could be considered in that way,says Trim,but nobody would ever call him so.
Some educators recommend that the word should be reclaimed,rather than banned.“But the thing with ‘bossy’is that there's an infantile (幼稚的) element to it,〞says Sara Mills,professor at Sheffield University.“You think of ‘bossy’as being like a little kid who's claiming more than he has the right to claim.〞It's not just “bossy〞under_fire.“Pushy〞is another target.The implication is that women shouldn't present themselves as powerful and confident,Mills suggests,which some women are willing to listen to and accept.Trim points out that many modern female business role models are able to be bosses without being labeled “bossy〞.And she rarely,if ever,hears the word used within her company.But she says that the damage may be done much earlier in a woman's life.“It does come about from those early teenage years,〞she says.“I think it's impossible to ban a word,
but if people are replacing it with words like ‘confidence’or ‘assertiveness’,we would all be in a much better place.〞
【语篇解读】本文讲述了Facebook的首席运营官谢丽尔·桑德伯格和美国女童子军首席执行长安娜·玛利亚·查韦斯二人最新发起的Ban Bossy运动不鼓励使用“专横〞这个词描述女性,旨在鼓励培养女性的领导力。
1.More evidence is provided to show “bossy〞is more applied to females by ________.
A.the Oxford English Dictionary
B.the Ban Bossy campaigners
C.Helen Trim at FreshMinds
D.some experts in education
B[细节理解题。
根据第二段中的“As later as 2021,the word appeared...claim the Ban Bossy campaigners〞可知,选B。
]
2.Trim's family still consider her bossy because ________.
A.she is expected to lead in her family
B.she is the boss of her company
C.she is a powerful and confident female
D.her father considers her that way
C[推理判断题。
根据第二段的内容可知,“bossy〞这个词主要用来指女性,并以Helen Trim为例进展说明;结合文章最后一段内容可推知,Trim强大并且自信,所以家人才说她专横。
应选C。
]
3.The underlined part “under fire〞most probably means “________〞.
A.definitely replaced
B.strongly criticized
C.improperly applied
D.eagerly expected
B[词义猜想题。
根据空后的“‘Pushy’ is another target〞并结合上文中的
Ban Bossy运动不鼓励使用“bossy〞这个词描述女性可知,画线词意为“遭受强烈批评〞。
应选B。
]
4.How does the author sound when referring to the campaign against “bossy〞?
A.Objective. B.Angry.
C.Doubtful. D.Optimistic.
A[推理判断题。
本文只是在表达Facebook的首席运营官谢丽尔·桑德伯格和美国女童子军首席执行长安娜·玛利亚·查韦斯二人最新发起的Ban Bossy运动,并未陈述作者个人的观点,故作者的态度是“客观的(objective)〞。
应选A。
]
B
(2021·湖北沙市中学高三上学期考试)Suppose you become a leader in an organization.It's very likely that you'll want to have volunteers to help with the organization's activities.To do so,it should help to understand why people undertake volunteer work and what keeps their interest in the work.
Let's begiers have identified several factors that motivate people to get involved.For example,people volunteer to express personal values related to unselfishness,to expand their range of experiences,and to strengthen social relationships.If volunteer positions do not meet these needs,people may not wish to participate.To select volunteers,you may need to understand the motivations of the people you wish to attract.
People also volunteer because they are required to do so.To increase levels of community service,some schools have launched compulsory volunteer programs.Unfortunately,these programs can shift people's wish of participation from an internal factor (e.g.,“I volunteer because it's important to me〞) to an external factor ( e.g.,“I volunteer because I'm required to do so〞).When that happens,people become less likely to volunteer in the future.People must be sensitive to this possibility when they make volunteer activities a must.
Once people begin to volunteer,what leads them to remain in their positions over time? To answer this question,researchers have conducted followup studies in which
they track volunteers over time.For instance,one study followed 238 volunteers in Florida over a year.One of the most important factors that influenced their satisfaction as volunteers was the amount of suffering they experienced in their volunteer positions.Although this result may not surprise you,it leads to important practical advice.The researchers note that attention should be given to “training methods that would prepare volunteers for troublesome situations or provide them with strategies for coping with the problem they do experience〞.
Another study of 302 volunteers at hospitals in Chicago focused on individual dif ferences in the degree to which people view “volunteer〞as an important social role.It was assumed that those people for whom the role of volunteer was most part of their personal identity would also be most likely to continue volunteer work.Participants indicated the degree to which the social role mattered by responding to statements such as “V olunteering in Hospital is an important part of who I am.〞Consistent with the researchers' expectations,they found a positive correlation (正相关) between the strength of role identity and the length of time people continued to volunteer.These results,once again,lead to concrete advice: “Once an individual begins volunteering,continued efforts might focus on developing a volunteer role identity...Items like Tshirts that allow volunteers to be recognized publicly for their contributions can help strengthen role identity〞.
【语篇解读】本篇讲述志愿者为什么自发去效劳社会,并通过3个实验研究志愿者的意图。
5.People volunteer mainly out of ________.
A.academic requirements
B.social expectations
C.financial rewards
D.internal needs
D[细节理解题。
结合第二段第三句是“...people volunteer to express personal values related to unselfishness,to expand their range of experiences,and to strengthen social relationships.〞可知,人们做志愿工作主要是出于表达无私的个
人价值观、拓展自身的经历、加强社会关系等内在需求。
故正确答案为D。
] 6.What can we learn from the Florida study?
A.Followup studies should last for one year.
B.V olunteers should get mentally prepared.
C.Strategy training is a must in research.
D.V olunteers are provided with concrete advice.
B[推理判断题。
结合第四段最后一句可知,这一研究告诉人们要注意让志愿者为棘手情况作准备,要给他们提供给对问题的策略,即让志愿者有精神准备去应对棘手情况和问题等。
故正确答案为B。
]
7.What is most likely to motivate volunteers to continue their work?
A.Individual differences in role identity.
B.Publicly identifiable volunteer Tshirts.
C.Role identity as a volunteer.
D.Practical advice from researchers.
C[细节理解题。
结合最后一段第二句“It was assumed that those people for whom the role of volunteer was most part of their personal identity would also be most likely to continue volunteer work.〞可知,鼓励志愿者不断参与志愿者工作的是作为一名志愿者的角色认同。
故正确答案为C。
]
8.What is the best title of the passage?
A.How to Get People to V olunteer
B.How to Study V olunteer Behaviors
C.How to Keep V olunteers' Interest
D.How to Organize V olunteer Activities
A[主旨大意题。
结合文章第一段可知,文章是为想找志愿者的组织领导者提供意见的,并从两个方面展开,说明想让人们去做志愿者首先要了解人们做志愿者的动机,还要知道人们是依靠什么维持对志愿工作的兴趣。
由此可知,本文
通篇围绕着如何让人们去做志愿者这一话题。
故正确答案为A。
]
【导学号:92872223】Ⅱ.完形填空
(2021·西安检测)I was in a rush as always,but this time it was for an important date(约会).I found __1__ at a checkout counter behind an elderly woman seemingly in no hurry as she __2__ her groceries.A PhD student without a lot of money,I had hurried into the store to pick up some __3__.I was in a huge rush,thinking of my upcoming evening.I did not want to be __4__ for this date.
We were in Boston,a place not always known for small conversations between __5__.However,the woman stopped unloading her basket and looked up at me.She __6__.It was a nice smile—warm and reassuring—and I __7__ her gift by smiling back.
“Must be a special lady __8__ it is that will be given those beautiful flowers,〞she said.
“Yes,she's special,〞I said,and then to my embarrassment,the __9__ kept coming out.“It's only our second date,but somehow I am just having the feeling she's ‘the one’.〞__10__,I added,“The only problem is that I can't figure out __11__ she'd want to date a guy like me.〞
“Well,I think she's very __12__ to have a boyfriend who brings her such lovely flowers and who is obviously in love with her,〞the woman said.“My husband used to bring me flowers every week—even when times were __13__ and we didn't have much money.Those were extremely good days;he was very romantic and,of course,I __14__ him since he passed away.〞
I paid for my flowers as she was __15__ up her groceries.There was no __16__ in my mind as I walked up to her.I touched her on the shoulder and said “You were right,you know.These flowers are indeed for a very special lady.〞I __17__ her the flowers and thanked her for such a nice conversation.
It took her a moment to realize that I was giving her the flowers I had just purchased.“You have a __18__ evening,〞I said.I left her with a big smile and my heart __19__ as I saw her smelling the beautiful flowers.
I remember being slightly late for my date that night and telling my girlfriend the above story.A couple of years later,when I finally worked up the __20__ to ask her to marry me,she told me that this story had helped her to be determined—that was the night that I won her heart.
【语篇解读】本文讲述了作者在约会之前在商店买花时遇到一位老妇人,最后把所买的花送给她的故事。
1.B.myself
C.her D.herself
B[find oneself意为“发现某人自己(处于某状态)〞。
在结账的时候,“我〞发现自己的前面站了一位老妇人。
]
2.A.asked for B.sent for
C.looked for D.paid for
D[根据上文的“checkout counter〞可知,老妇人在付款。
]
3.B.drinks
C.flowers D.plants
C[根据8空后的“it is that will be given those beautiful flowers〞可知,“我〞匆忙进商店是为了买花。
]
4.B.early
C.good D.bad
A[根据前文的“I was in a huge rush〞可知,“我〞不想约会迟到。
]
5.B.sellers
C.wives D.strangers
D[“我〞不认识这位老妇人,而在波士顿,一般陌生人之间也不会交谈。
] 6.B.shouted
C.laughed D.cried
A[根据后文中的“It was a nice smile〞可知,她对“我〞微笑了。
]
7.B.returned
C.refused D.forgot
B[根据后文中的“by smiling back〞可知,“我〞也回了她一个微笑。
]
8.B.whenever
C.whichever D.whoever
D[老妇人说“不管是谁,收到花的一定是一位特别的女孩儿〞,whoever 表示“无论是谁〞。
]
9.B.hopes
C.words D.tears
C[根据后文中的内容可知,“我〞说了其他内容。
words是指“我〞说的话。
]
10.B.Sadly
C.Helpfully D.Carefully
A[根据后文的内容“我不知道她为什么会和‘我’谈恋爱〞可推知,“我〞是在开玩笑。
]
11.B.when
C.that D.why
D[参见上题解析。
]
12.B.lucky
C.easy D.free
B[老妇人认为“我〞很体贴,有“我〞当男朋友,女孩儿很幸运。
]
13.B.rich
C.tough D.nice
C[结合后文中的“we didn't have much money〞可知,此处指在日子困难的时候老妇人的丈夫也每周都送花给她。
]
14.B.hate
C.miss D.love
C[老妇人的丈夫去世了,她想念他。
]
15.B.giving
C.thinking D.gathering
D[轮到“我〞付钱的时候,她已经付完,在收拾东西。
gather up表示“整理〞,符合语境。
]
16.B.idea
C.doubt D.problem
C[根据后文的内容可知,当“我〞向她走去的时候,毫无疑问“我〞想把花送给她。
there is no doubt“毫无疑问〞。
]
17.B.handed
C.bought D.made
B[此处指“我〞把花给了老妇人。
hand表示“递,给〞。
]
18.B.terrible
C.strange D.cold
A[她过了一阵子才回过神来。
“我〞祝她度过一个美好的晚上。
]
19.B.hurt
C.recovered D.warmed
D[当“我〞看到老妇人在闻这束花时,“我〞心里暖暖的。
]
20.B.surprise
C.money D.pride
A[几年之后,当“我〞鼓起勇气向女朋友求婚的时候,她告诉“我〞说“我〞的这个故事让她决定和“我〞在一起。
]【导学号:92872224】Ⅲ.书面表达
(2021·西安高三检测)假设你是学生会主席李越,你校将在下周一接待来自美国某中学的学生访问团。
请你写一封邮件给该团的领队Smith先生介绍整个活动安排。
要点:1.对代表团表示欢送;
2.具体活动安排:参观学校、联谊会和篮球赛等。
注意:1.词数100左右;
2.开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear Mr Smith,
I'm Li Yue,chairman of the Students' Union.
_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Yue 【参考范文】
Dear_Mr.Smith,
I'm_Li_Yue,chairman_of_the_Students'_Union.I'm delighted to hear that your students visiting group will pay a visit to our school next Monday for the cultural exchange activity.On behalf of my school,I want to show our warm welcome.
Here are some details about this activity.On the morning of your arrival,we will show you around our school and then a discussion will be held.At 3 o'clock in the afternoon,a basketball match between the two schools will be held on the playground.
What do you think of the plan?Can you give me some advice on how to make the activity better?
I'm looking forward to your early reply.
Yours_sincerely,
Li_Yue。