2020年湖南省张家界市九年级(上)期中英语试卷
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
期中英语试卷
一、完形填空(本大题共15小题,共15.0分)
Meet the kangaroo rat.(1) live in North America.They are very good (2) jumping.
The rat has large back legs,just like a (3).They can (4) up to 2.75 meters in the air.That is 34 times (5) than its body length.Also,they can quickly change their direction between jumps,(6)they can run away from enemies.They have (7) superpower.They can live for
a long time without (8) water.It is because they can get water from seeds(种子).
1. A. He B. They C. It
2. A. at B. for C. to
3. A. fox B. bird C. kangaroo
4. A. run B. fly C. jump
5. A. higher B. high C. highest
6. A. and B. so C. but
7. A. another B. other C. others
8. A. drink B. drinking C. drunk
Tea is (9) everyday drink in China.(10) British people like drinking tea,too.Afternoon tea is popular in Britain.It is (11) lunch and dinner.There are many(12) of tea:green tea,black tea,flower tea,fruit tea and so on.British people usually have snacks(小吃)(13) afternoon tea.They put food on a three-layer plate(三层碟).On the(14) there are (15)on the bottom,scones with jam in the middle and cakes at the top.People usually start from the bottom and finish at the top.
9. A. the B. a C. an
10. A. So B. For C. But
11. A. between B. both C. from
12. A. kind B. kinds C. kindes
13. A. of B. at C. with
14. A. tea B. plate C. food
15. A. sandwiches B. sandwich C. sandwichs
二、补全对话(本大题共1小题,共10.0分)
16.A:Hey,Li Ming.(1) ?
B:Yes,I did.I bought Little Women in Xinhua Bookstore yesterday.(2) ?
A:Yes,I have.But I'm reading Alice in Wonderland these days.
B:Oh,I've heard of it,but I have never read it.(3) ?
A:I think it's fantastic.
B:(4) ?
A:In three days.
B:I'd like to read it,too.(5) ?
A:Of course.I think you will be interested in it.
B:Thank you!
三、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)
A
Beijing Museum of Natural History
You will know everything about the natural world and science.You can study hundreds of animal,plants,rocks and more.
Open time:
9:00a.m-4:00p.m.from Tuesday to Sunday.
The National Art Museum of China
It is a national art museum with many are collections,research and exhibitions of artistic works in China.
Open time:
9:00-17:00(No Entry after 16:00)Closed on Mondays.
Beijing Lu Xun Museum
This is a great place for book-lovers.There are photographs of this famous writer,some of his books written by hand,as well as many special postcards with the great writer's photos for you to buy.No camera here.
Open time:
9:00a.m.-4:30p.m.from Tuesday to Sunday.
17.If someone is interested in wild animals,he or she can go to ______ .
A. Beijing Museum of Natural History
B. The National Art Museum of China
C. Beijing Lu Xun Museum
18.In Lu Xun Museum,you can't ______ .
A. buy postcards
B. take photos
C. read Lu Xun's books
19.On which day can't you go to any of the museums?______
A. On Monday.
B. On Tuesday.
C. On Saturday.
20.How many museums are mentioned(提及)in this passage?______
A. One.
B. Two.
C. Three.
21.Which place is open the longest every day?______
A. Beijing Museum of Natural History.
B. The National Art Museum of China.
C. Beijing Lu Xun Museum.
B
The classics are really great.Some of them can even change our life.I have a cousin who is eight years older than me.He is very good at writing now,because he has read many classics before.Those novels(小说)help him do well in writing.He thinks the classics are part of his life.He can't live without them.He has read 26 classics.As for me,I have read Little Women,Tom Sawyer and Treasure Island.
-Mike,14 years old
Reading the classics is good for us.Some classics such as Oliver Twist,Treasure Island,Tom Sawyer and Little Women are good books.I have read all of them.But if students spend too much time reading the classics,they won't get good grades,either.
-Susan,16 years old
22.How old is Mike's cousin?______
A. 14 years old.
B. 8 years old.
C. 22 years old.
23.Mike's cousin ______ .
A. is not good at writing
B. has been a famous writer
C. has read 26 classics
24.According to Susan,we can infer(推断)that ______ .
A. reading the classics can help students do well in writing
B. students shouldn't spend too much time reading the classics
C. reading the classics is more important than studying
25.Which book has Susan ever read,but Mike hasn't?______
A. Oliver Twist.
B. Tom Sawyer.
C. Treasure Island.
26.Which of the following is true?______
A. Susan thinks all classics are good.
B. Susan has read Alice in Wonderland.
C. Mike has already read three classics.
C
My friend Anna was worried about her cat.She asked for my help.
Her cat was ill,but it was not serious enough to take it to the vet.She also thought the illness was so little that it was not easy to describe to the vet,but still she worried.I finally said to her,"You must do something." "But there's nothing to do," Anna said."Call the vet and talk to him," I said."That doesn't make sense because the vet won't know anything from what I tell,and he may ask me to take my cat to see him,and I know it's not that serious," she said."Yes,I understand," I said."But you need to do that for you,not for the cat.By not doing anything you are worrying yourself." "Okay," she said."I see what you mean," When she called,the vet quickly found the problem.He told her to bring the cat in.And if he was right about the cat,he could treat it right away.
If you worry about anything,you should act on it,not just think about it.You can make the actions very small and easy,as long as you take one.Even small actions will send away your worries.When there's action,there's no fear.
27.The underlined word " make sense" in the passage means ______ in Chinese.
A. 建议
B. 有感觉
C. 讲得通
28.Anna was worried about her cat because it was ______ .
A. ill
B. angry
C. missing
29.If you were Anna,you would ______ .
A. be still worried.
B. act on it.
C. think about it.
30.Which of the following is TRUE according to the last paragraph?______
A. Where there is action,there is fear.
B. Taking actions can stop you from worrying.
C. You shouldn't worry about anything.
31.What did the vet say on the phone?______
A. Bring the cat in.
B. It's nothing serious.
C. You need to do that for you,not for your cat.
四、任务型阅读-简答(本大题共1小题,共10.0分)
32.Do you know what TEDx is?It is a program that started in 2009.It mainly holds
meetings for people to share their ideas.In these meetings,speakers from around the world talk about their fresh ideas about something.
My hometown held such a meetings last month.When I got to the meeting,I found many people walking around in T-shirts and always with smiles on their face.There were cookies and sandwiches for us to eat during breaks.I liked the easy atmosphere(氛围).At the meeting,each speaker had 15 minutes to share their ideas.Their speeches were interesting.They talked about daily life but very differently.A doctor said that we
should all learn to be good at giving up.An architect(建筑师)said school building affect(影响)children's learning.It was the first time that I had heard such ideas.The meeting greatly opened people's eyes.It inspired(激发)us to think of problems from different angles(角度).
When did TEDx start?
______
What does TEDx do?
______
Did the writer's hometown hold the TEDx last month?
______
How long could the speaker talk about his/her ideas?
______
What does the writer think of the meeting?
______
五、书面表达(本大题共1小题,共15.0分)
33.随着中国的发展,世界各地掀起了学习"汉语热".作为中国人,我们更应该学好汉
语.请以My Chinese Learning为题,写一篇短文.
提示:1.为什么要学好汉语;
2.结合自己学习汉语经历,介绍1-2条学习汉语的方法.
要求:1.包括以上内容要点,可适当发挥,使短文连贯,通顺.
2. 80词左右,标题和开头已给出,不计入总词数.
My Chinese Learning With the development of China, Chinese is becoming more an
d mor
e popular..
答案和解析
1.【答案】
【小题1】B 【小题2】A 【小题3】C 【小题4】C 【小题5】A 【小题6】B 【小题7】A 【小题8】B
【解析】本文主要讲述的是有关于有袋老鼠的事情.它们有两个超强的能力,一个是擅长跳跃,能够跳跃高达2.75米,另外一个就是可以长时间不喝水.
对于完形填空题目,首先应该阅读全文,了解有袋老鼠的事情,然后根据题目意思进行分析,确定答案.
1. B,考查代词辨析,根据Meet the kangaroo rat有袋老鼠,所以此处讲的是这种生物,动词用的是原形,主语应该用复数,A他,B他们,C它,故选B.
2. A,考查介词辨析,根据jumping跳跃,根据上下文可知是擅长跳跃,A擅长,B对…有好处,C适于,故选A.
3. C,考查名词辨析,根据The rat has large back legs有很大的尾巴,所以是像袋鼠一样,A狐狸,B鸟,C袋鼠,故选C.
4. C,考查动词辨析,根据up to 2.75 meters in the air达到2.75米高,前面提到擅长跳跃,所以是跳起来,A跑,B飞,D跳跃,故选C.
5. A,考查形容词辨析,根据its body length身体长度,所以是跳跃的高度会高于自身身体的长度,用比较级,A更高,B高,C最高,故选A.
6. B,考查连词辨析,根据they can quickly change their direction between jumps跳起来能够改变方向,这是能够躲避敌人的原因,A并且,B所以,C但是,故选B.
7. A,考查形容词辨析,根据superpower特殊能力,所以是除了跳跃,还有另外一个优势,A另外一个,B其他,C部分,故选A.
8. B,考查动词辨析,根据water水,所以是可以长时间不用喝水,without doing sth表示不用做某事,故选B.
9.【答案】
【小题1】C 【小题2】C 【小题3】A 【小题4】B 【小题5】C 【小题6】B 【小题7】A
【解析】本文主要讲述的是茶的事情.在中国,茶是日常饮品.但是英国人也喜欢喝茶,他们一般是下午喝茶,在喝茶的时候还会准备各种小吃,有三明治、烤饼、蛋糕等.
对于完形填空题目,首先应该阅读全文,了解茶的相关事情,然后根据题目意思进行分析,确定答案.
1. C,考查冠词辨析,根据everyday drink in China在中国,茶是日常饮品,泛指,名词以元音音节开头,用an,故选C.
2. C,考查连词辨析,根据everyday drink in China在中国,茶是日常饮品,此处说明英国人也喜欢喝茶,句意发生转折,A所以,B为了,C但是,故选C.
3. A,考查短语辨析,根据Afternoon tea下午茶,所以是在午餐和晚餐之间,A两者之间,B两个,C从…,故选A.
4. B,考查名词辨析,根据green tea, black tea, flower tea, fruit tea and so on绿茶、红茶等等,所以是有很多不同种类的茶,用复数,C格式错误,故选B.
5. C,考查介词辨析,根据British people usually have snacks小吃,所以是在喝茶的同时吃小吃,A的,B在,C伴随,故选C.
6. B,考查名词辨析,根据 They put food on a three-layer plate食物会放在碟子上,所以此处讲的是在碟子上放着食物,A茶,B碟子,C食物,故选B.
7. A,考查名词辨析,根据on the bottom最下层,根据选项可知是最下层放着三明治,复数,C格式错误,故选A
16.【答案】【小题1】Did you buy Little Women yesterday
【小题2】Have you read it
【小题3】What do you think of it
【小题4】How soon will you finish reading it?
【小题5】Could I borrow it
【解析】(1)Did you buy Little Women yesterday?根据下一句
Yes, I did. I bought Little Women in Xinhua Bookstore yesterday.是的,我昨天在新华书店买了《小女人》,可知此句是一般疑问句,问你买了《小女人》吗?故答案是:Did you buy Little Women yesterday?
(2)Have you read it?根据下一句
Yes, I have. But I'm reading Alice in Wonderland these days,是的,我读过.但是这些天我在读《爱丽丝梦游仙境》.可知说你读了它了吗?故答案是:Have you read it?(3)What do you think of it?根据下一句 I think it's fantastic.可知说你觉得怎么样?故答案是:What do you think of it?
(4)How soon will you finish reading it?根据下一句In three days.再过三天.可知说你要多久读完?故答案是:How soon will you finish reading it?
(5)Could I borrow it?根据下一句Of course. I think you will be interested in it.当然.我想你会对它感兴趣的.可知说我能借一下吗?故答案是:Could I borrow it?
A:嘿,李明.你昨天买了小女人吗?
B:是的,我昨天在新华书店买了《小女人》,你看了吗?
A:是的,我读过.但是这些天我在读爱丽丝梦游仙境.
B:哦,我听说过,但我从来没读过.你觉得怎么样?
A:我觉得太棒了.
B:你要多久读完?
A:再过三天.
B:我也想看看,我能借一下吗?
A:当然可以,我想你会感兴趣的.
B:谢谢!
首先要通读对话,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,据此确定某处的意思,选择恰当的词语来填空,就可以确定正确答案.
17.【答案】
【小题1】A 【小题2】B 【小题3】A 【小题4】C 【小题5】B
【解析】本文主要是关于三个博物馆的简介以及它们的营业时间.
先通读全文,以理解整个段落和整篇文章为主,在涵盖出题点的句子上用心捉摸.
1. A.推断题.根据Beijing Museum of Natural History
You will know everything about the natural world and science. You can study hundreds of animal, plants, rocks and more.北京自然历史博物馆您将了解有关自然界和科学的一切.您可以学习数百种动物,植物,岩石等等.可知喜欢野生动物可以去北京自然历史博物馆.故选A.
2. B.细节理解题.根据 No camera here 这里不能拍照.故选B.
3. A.细节理解题.根据9:00a.m-4:00p.m. from Tuesday to Sunday…9:00-17:00(No Entry after 16:00)Closed on Mondays…9:00a.m.-4:
30p.m. from Tuesday to Sunday.9:00 a.m-4:00p.m.从星期二到星期日… 9:00-17:00(16:00之后不入场)星期一休息…9:00 a.m.-4:30p.m.从星期二到星期日.可知周一三个博物馆都不开门.故选A.
4. C.细节理解题.根据
Beijing Museum of Natural History…The National Art Museum of China…Beijing Lu Xun Museum 北京自然历史博物馆…中国国家美术馆…北京鲁迅博物馆.可知提到了三个.故选C.
5. B.细节理解题.根据Beijing Museum of Natural History 9:00a.m-4:
00p.m…The National Art Museum of China…9:00-17:00…Beijing Lu Xun Museum 9:00 a.m.-4:30p.m.北京自然历史博物馆9:00 a.m-4:00p.m…中国国家美术馆…9:00-17:00 …北京鲁迅博物馆9:00 a.m.-4:30 p.m.可知中国国家美术馆开门时间最长.故选B.
22.【答案】
【小题1】C 【小题2】C 【小题3】B 【小题4】A 【小题5】C
【解析】本文章主要讲述了汤姆和苏姗对于经典著作的看法,以及介绍了自己读过的经典著作.
首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案.最后再通读全文,核对答案.
1. C.细节理解题.根据I have a cousin who is eight years older than me.我有一个比我打8岁的表哥;Mike,14 years old.迈克14岁.可知他的表哥22岁了,故选C.
2. C.细节理解题.根据He has read 26 classics.他读了26部经典著作,故选C.
3. B.推理判断题.根据But if students spend too much time reading the classics,they won't get good grades,either.但如果学生花太多时间阅读经典著作,他们也不会得到好成绩.可知,学生不能花过多的时间来读经典著作,故选B.
4. A.细节理解题.根据As for me,I have read Little Women,Tom Sawyer and Treasure Island.至于我,我读过《小女人》,《汤姆•索耶》和《金银岛》;Some classics such as Oliver Twist,Treasure Island,Tom Sawyer and Little Women are good books.I have read all of them.《雾都孤儿》、《金银岛》和《汤姆索耶》等经典名著都是好书,我都读过.可知,汤姆没有读过《雾都孤儿》,故选A.
5. C.推理判断题.根据As for me,I have read Little Women,Tom Sawyer and Treasure Island.至于我,我读过《小女人》,《汤姆•索耶》和《金银岛》.可知,迈克读过3本经典著作,故选C.
27.【答案】
【小题1】C 【小题2】A 【小题3】B 【小题4】B 【小题5】A
【解析】本文章主要作者有一个名叫安娜的朋友,她的猫生病了.安娜很着急,并给作者求助,作者劝说她给兽医打电话咨询.最后再向兽医咨询后,确定了小猫的病,并让安娜带去看看.通过这个故事向我们传递了一个信息:当有担心的事情的时候,一定要采取行动,那样才能更好的解决问题.
首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案.最后再通读全文,核对答案.
1. C.词义猜测题.根据That doesn't make sense because the vet won't know anything from what I tell那是没有道理,讲不明白的.因为兽医从我说的话里什么都不知道.可知,划线短语意为:讲的通,故选C.
2. A.细节理解题.根据My friend Anna was worried about her cat.She asked for my help.Her cat was ill,but it was not serious enough to take it to the vet.我的朋友安娜很担心她的猫.她向我求助.她的猫病了,但还不严重,不能带它去看兽医.可知,安娜的猫生病了,因此阿娜很担心,故选A.
3. B.细节理解题.根据If you worry about anything,you should act on it,not just think about it.如果你担心什么,你应该采取行动,而不是仅仅想它.可知,如果你是安娜,你应该立刻行动,故选B.
4. B.推理判断题.根据Even small actions will send away your worries.即使是很小的行动也会消除你的忧虑.可知,遇到事情采取行动可以消除你的焦虑,故选B.
5. A.推理判断题.根据He told her to bring the cat in.兽医叫安娜把她的猫带去看看,故选A.
32.【答案】【小题1】In 2009./2009.
【小题2】It mainly holds meetings for people to share their ideas./Share their ideas.
【小题3】Yes,it did./Yes.
【小题4】15 minutes./15.
【小题5】It greatly opened people's eyes and inspired them to think of problems from different angles.
【解析】细节理解题.
(1)In 2009./2009.问题:TEDx何时开始?根据
Do you know what TEDx is? It is a program that started in 2009.您知道TEDx是什么吗?这是一个始于2009年的项目.故答案为In 2009./2009.
(2)It mainly holds meetings for people to share their ideas./Share their ideas.问题:TEDx 是干什么的?根据It mainly holds meetings for people to share their ideas.它主要是举行会议供人们分享他们的想法.故答案为It mainly holds meetings for people to share their ideas./Share their ideas.
(3)Yes,it did./Yes.问题:作者的家乡上个月举行过TEDx吗?根据
My hometown held such a meetings last month.我的家乡上个月举行了这样的会议.故答案为Yes,it did./Yes.
(4)15 minutes./15.问题:演讲者可以谈论他/她的想法多长时间?根据
At the meeting, each speaker had 15 minutes to share their ideas.在会议上,每个演讲者有15分钟的时间分享他们的想法.故答案为15 minutes./15.
(5)It greatly opened people's eyes and inspired them to think of problems from different angles.问题:根据The meeting greatly opened people's eyes. It inspired(激
发) us to think of problems from different angles(角度).会议使人们大开眼界.它激发我们从不同角度思考问题.故答案为It greatly opened people's eyes and inspired them to think of problems from different angles.
本文主要是作者向大家介绍了TEDx的相关知识.
先通读全文,找到题干中的关键词,有针对性地到文章中寻找细节,确定答案.
33.【答案】My Chinese Learning
With the development of China,
Chinese is becoming more and more popular.As native speakers,
it's our duty to learn Chinese well.It helps us to understand Chinese culture better.(要点一,学习汉语的重要性.) Chinese was one of
the subjects when I was in a primary school.At first,I used to be weak in it,
and I felt stressed out.My Chinese teacher advised me to read more books.(要点一)From then on,reading played an important role in my life.I often went to the library which was near my home.I made much more progress in Chinese.(要点二,自己学习汉语的经历.) I think reading books is a useful way of learning Chinese well(高分句型二).Also,it's necessary to practice writing as often as we can.Only in this way can we
become a good Chinese learner.(要点三,学习汉语的方法.)
【解析】高分句型一
My Chinese teacher advised me to read more books.
此句是一般过去时的陈述句.运用短语advise sb to do sth "建议某人做某事",此句可翻译为"我的语文老师建议我多读书."
高分句型二
I think reading books is a useful way of learning Chinese well.
此句时一般现在时的陈述句,句
子 reading books is a useful way of learning Chinese well.是动词think 的宾语.运用短语a useful way of doing sth"做某\某事的一种有用的方法",此句可翻译为"我认为读书是学好汉语的一种有效方法."
本题是提纲作文,写作时能够根据提纲提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务.。