2021年高考英语真题和模拟题分类汇编专题15阅读理解社会生活议论类含解析

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
D.Scientists with new perspectives.
【答案】DBAB
【解析】本文是一篇议论文。文章主要论述了什么是情商,以及情商普及的优势,同时作者提出了对情商研究是未来期望。
1.细节理解题。根据题干信息misunderstanding定位到第一段:Many people now misunderstand… as almost everything desirable in a person's makeup… 分析可知,大多数人认为情商就是构成人性格中几乎所有可取的部分,而后跟的句子such as character, motivation, confidence… 则是作者在列举一些情商中具体的优良品质。选项D:它指的是一个人的优良品质,是该句的同义替换。故选D。
Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such atte interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.
1.What is a common misunderstanding of emotional intelligence?
A.It can be measured by an IQ test.
B.It helps to exercise a person's mind.
C.It includes a set of emotional skills.
专题15 阅读理解社会生活、议论类
I、2021年高考真题
(2021·新高考I卷·D篇)
Popularization has in some cases changed the original meaning of emotional (情感的) intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and "people skills." Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.
(2021·浙江卷·B篇)
We live in a town with three beaches. There are two parks less than 10 minutes' walk from home where neighbourhood children gather to play. However, what my children want to do after school is pick up a screen—any screen—and stare at it for hours. They are not alone. Today's children spend an average of four and a half hours a day looking at screens, split between watching television and using the Internet.
In the past few years, an increasing number of people and organisations have begun coming up with plans to counter this trend. A couple of years ago, film-maker David Bond realised that his children, then aged five and three,were attached to screens to the point where he was able to say "chocolate" into his three-year-old son's ear without getting a response. He realised that something needed to change, and, being aLondonmedia type, appointed himself "marketing director for Nature". He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result wasProject Wild Thing, a film whichchartsthe birth of the Wild Network, a group of organisations with the common goal of getting children out into nature.
C.To present a fact.
D.To make a prediction.
3.What is the author's attitude to the popularization of emotional intelligence?
A.Favorable.B.Intolerant.C.Doubtful.D.Unclear.
2.推理判断题。根据题干信息的paragraph 2,定位到第二段We prefer to describe emotional intelligence as…;分析可知,我们更喜欢把情商称作是一套特定的技能,它既可以用于好的目的,也可以用于坏的目的。而后作者便分别列举了doctor和cheater用于解释说明 "好目的" 和 "坏目的" 。由此我们可以推测,作者提及doctor和cheater是为了阐明前句所提到的关于情商的概念。故选B。
Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视)on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.
4.What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence?
A.Its appeal to the public.
B.Expectations for future studies.
C.Its practical application.
4.主旨大意题。根据题干信息last paragraph定位到最后一段It is our hope that… advances in science will offer new perspectives from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence… may serve to point us in the right direction. 分析可知,我们希望在未来的几十年里,科学的进步将为研究人们如何管理自己的生活提供一个新的视角。而情商也许会给我们指明一个正确的方向。因此可以得知,最后一段作者是在提出对于未来研究的期待和方向。B项中的Expectations for future studies.符合题意。故选B。
3.推理判断题。根据题干信息popularization of emotional intelligence定位到第三段:Although popular beliefs regarding… the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. 分析可知,虽然大众对于情商的普遍认知远远超过了目前研究可以支持的观点,但是宣传的总体效果(对于情商的发展研究) 是利大于弊的。而后作者便进一步列举了好处体现在哪些方面(the most positive aspect of this popularization…)。可知,作者对此态度是正向的、支持的。故选A。
We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.
D.It refers to a person's positive qualities.
2.Why does the author mention "doctor" and "cheater" in paragraph 2?
A.To explain a rule.
B.To clarify a concept.
相关文档
最新文档