江西省2020学年高一英语上学期期中试题(含解析)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
高一英语上学期期中试题(含解析)
第一部分听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。
每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
每段对话仅读一遍。
1. What color is Joe’s T-shirt?
A. White.
B. Yellow.
C. Black.
2. How is the weather in Dubai at the moment?
A. Grey and rainy.
B. Sunny and warm.
C. Sunny and hot.
3. Where does the conversation take place?
A. At home.
B. At school.
C. At a sports center.
4. When will the man hold his birthday party?
A. On August 13th.
B. On August 14th.
C. On August 15th.
5. What are the speakers mainly discussing?
A. How the man’s car was damaged.
B. When the man had an accident.
C. Where the man parked his car.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。
每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What does the woman want to know?
A. How to save energy.
B. How to cut down family expenses.
C. How to get used to the high temperature.
7. How did the man’s father feel about the saving at first?
A. Disappointed.
B. Surprised.
C. Pleased.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What does the woman mainly worry about?
A. She may get hurt when exercising.
B. It’s too late to start exercising.
C. She walks too slowly.
9. What does the man suggest the woman do?
A. Walk faster.
B. Take the bus.
C. Go swimming.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What does the man decide to buy in the end?
A. An alarm clock
B. Some records.
C. A CD player.
11. How much will the man pay in the end?
A. $25.
B. $30.
C. $50.
12. How will the man pay?
A. In cash.
B. By cheque.
C. By credit card.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Why was the man late for his flight?
A. He looked for his suitcase.
B. His arranged taxi didn’t turn up.
C. He went back home to get his passport.
14. How did the man get to Lombok from Bali?
A. By ship.
B. By taxi.
C. By air.
15. What happened when the man was swimming?
A. He was hurt by a fish.
B. He had a sudden headache.
C. He couldn’t head back to the beach.16. What did the man do in Lombok? A. He climbed the mountain. B. He helped a taxi driver. C. He enjoyed the sunset. 听第10段材料,回答第17至20题。
17. How did the man spend his childhood? A. He taught himself. B. He stayed with his classmates. C. He played with his cousins. 18. When did the man first find it difficult being an only child? A. When he was ten. B. When his family moved house. C. When he moved away from his family. 19. Why did the man feel hard when he was a teenager? A. He had nobody to study with.
B. He failed to draw his parents’ attention.
C. Nobody shared responsibility with him.
20. How does the man probably feel about being an only child now?
A. Sad.
B. Stressed.
C. Proud.
第二部分阅读理解(共两节满分30分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Everyday Food
by Martha Stewart
No matter how busy you are, at the end of the day you want meals that are easy to prepare. And you want lots of choices and variations. You'll find all of that in this book: 250 simple recipes for delicious meals that bring freshness and nutrition.
Paperback, published by Random House, $16.79
Zeroes
By Scott Westerfeld, Margo Lanagan, Deborah Biancotti
The New York Times best-selling author Scott Westerfeld teams up with Margo Lanagan and Deborah Biancotti in the book about six teenagers with amazing abilities. These teenagers have powers that set them apart. They can do things ordinary people can’t.
Paperback, published by Simon & Schuster, $12.99
Mighty Jack
By Ben Hatke
Jack dislikes summer. But he’s got a good reason: summer is when his single mom takes a second job and leaves him at home to watch his sister, Maddy. It's lots of responsibility, and it's boring, too, because Maddy doesn't talk. But one day, at the market, Maddy does talk—to tell Jack to trade their mom's car for a box of mysterious seeds. It's the best mistake Jack has ever made.
Hardcover, published by First Second, $14.15
Only Daughter
By Anna Snoekstra
She’s caught stealing. She’s homeless and on the run. But she happens to look the same as a girl who went missing a decade ago, Rebecca Winter. She takes Rebecca’s identity, using it as a way out. Little does she know her new life as Rebecca is itself a prison and it looks like a killer might be after her.
Kindle edition, published by Harlequin Enterprises, $8.88
1. Who wrote a book to help you cook a meal?
A. Martha Stewart.
B. Anna Snoekstra.
C. Ben Hatke.
D. Scott Westerfeld.
2. How much should readers pay for a story about a boy’s amazing experience?
A. $8.88.
B. $12. 99.
C. $14. 15.
D. $16. 79.
3. What do we know about Only Daughter?
A. Its heroine enjoys her life on the run.
B. Its heroine lives with a false identity
C. It provides different kinds of editions.
D. It is written by Harlequin Enterprises.
【答案】1. A 2. C 3. B
【解析】
本文为一篇说明文。
介绍了四本不同种类的书。
【1题详解】
细节理解题。
根据“Everyday Food by Martha Stewart”中“No matter how busy you are, at the end of the day you wan t meals that are easy to prepare.”可知Martha Stewart 写的书对准备饭菜有帮助。
故选A项。
【2题详解】
细节理解题。
根据“Mighty Jack”中“But one day, at the market, Maddy does talk—to tell Jack to trade their mom's car for a box of mysterious seeds. It's the best mistake Jack has ever made.”,可知“Mighty Jack”描述了一个小男孩的有趣的经历,根据“Hardcover, published by First Second, $14.15”可知读者应该付$14. 15。
故选C项。
【3题详解】
细节理解题。
根据“She takes Rebecca’s identity, using it as a way out.”,女主人公假装自己是Rebecca而以虚假身份生活。
故选B项。
B
Surviving Hurricane Sandy (飓风桑迪)
Natalie Doan, 14, has always felt lucky to live in Rockaway, New York. Living just a few blocks from the beach, Natalie can see the ocean and hear the wave from her house. “It’s the ocean that makes Rockaway so special,” she says.
On October 29, 2012, that ocean turned fierce. That night, Hurricane Sandy attacked the East Coast, and Rockaway was hit especially hard. Fortunately, Natalie’s family escaped to Brooklyn shortly before the city’s bridge closed.
When they returned to Rockaway the next day, they found their neighborhood in ruins. Many of Natalie’s friends had lost their homes and were living far away. All around her, people were suffering, especially the elderly. Natalie’s school was so damaged that she had to temporarily attend a school in Brooklyn.
In the following few days, the men and women helping Rockaway recover inspired Natalie. Volunteers came with carloads of donated clothing and toys. Neighbors devoted their spare time to helping others rebuild. Teenagers climbed dozens of flights of stairs to deliver water and food to elderly people trapped in powerless high-rise buildings.
“My mom tells me that I can’t control what happens to me,” Natalie says. “but I can always choose how I deal with it.”
Natalie’s choice was to help.
She created a website page matching survivors in need with donors who wanted to help. Natalie posted introduction about a boy named Patrick, who lost his baseball
card collecting when his house burned down. Within days, Patrick’s collection was replaced.
In the coming months, her website page helped lots of kids: Christopher, who received a new basketball; Charlie, who got a new keyboard. Natalie also worked with other organizations to bring much-need supplies to Rockaway. Her efforts made her a famous person. Last April, she was invited to the White House and honored as a Hurricane Sandy Champion of Change.
Today, the scars (创痕) of destruction are still seen in Rockaway, but hope is in the air. The streets are clear, and many homes have been rebuilt. “I can’t imagine living anywhere but Rockaway,” Natalie declares. “My neighborhood will be back, even stronger than before.”
4. When Natalie returned to Rockaway after the hurricane, she found ______.
A. some friends had lost their lives.
B. her neighborhood was destroyed.
C. her school had moved to Brooklyn.
D. the elderly were free from suffering.
5. According to paragraph 4, who inspired Natalie most?
A. The people helping Rockaway rebuild.
B. The people trapped in high-rise building.
C. The volunteers donating money to survivors.
D. Local teenagers bringing clothing to elderly people.
6. How did Natalie help the survivors?
A. She gave her toys to the kids.
B. She took care of younger children.
C. She called on the White House to help.
D. She built an information sharing platform.
7. What does the story intend to tell us?
A. Little people can make a big difference.
B. A friend in need is a friend indeed.
C. East or West, home is best.
D. Technology is power.
【答案】4. B 5. A 6. D 7. A
【解析】
Natalie是一个14岁的孩子,她生活的地方Brooklyn遭到了飓风桑迪的袭击,受灾严重。
看到人们在帮助家乡重建,Natalie也加入进去,Natalie创建网站来分享求助信息,帮助捐赠者找到需要的受助者。
Natalie的行为得到了社会的认可和表扬。
【4题详解】
段落大意题。
A项文章未提及;根据第三段“Natalie’s school was so damaged that she had to temporarily attend a school in Brooklyn”可知学校没有搬走,而是暂时去Brooklyn 上学,排除C;根据“people were suffering, especially the elderly”排除D;根据“When they returned to Rockaway the next day, they found their neighborhood in ruins.”可知他们的街区被飓风毁了,故选B。
【5题详解】
细节理解题。
根据第四段“In the following few days, the men and women helping Rockaway recover inspired Natalie.”可知,那些帮助Rockaway恢复重建的人给了Natalie鼓舞,故选A。
【6题详解】
细节理解题。
根据倒数第三段“She created a website page matching survivors in need with donors who wanted to help.”可知,Natalie创建了一个网站来分享和匹配求助信息和捐赠信息,故选D。
【7题详解】
写作意图题。
根据倒数第二段“Her efforts made her a famous person. Last April, she was invited to the White House and honored as a Hurricane Sandy Champion of Change.”可知,Natalie的助人行为得到了社会的认可和赞扬,说明小人物也可以有大作为,故选A。
考点:人物故事类短文阅读。
【名师点睛】故事类文章是高考阅读理解常选材料之一。
这类文章常通过叙述突出人物性格特征或讲述个人经历与感悟,以及逸闻趣事。
文章的要素有时间、地点、人物、事件等。
有些是按事件发展的经过为主线叙述的,在叙述的过程中有详有略;有些是按时间的顺序叙述的,有顺叙、倒叙等。
解题技巧:
1、高考选用的此类文章常常为幽默类或情感类故事,其目的或阐明某种观点,或抨击某种陋习,或赞扬某种品德,所以要关注作者表达的个人感悟,提出的个人意见,或故事中出其不意的变化,而这些往往体现文章中心或写作意图,属于必考点。
如本题中的第62题:通过Natalie帮助他人的行为告诉读者小人物也可以有大作为这一道理。
2、该类文章语言流畅、有趣,命题往往从故事的情节、人物或事件之间的关系、作者的意图和态度、故事的前因和后果等方面入手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
这类文章同学们常有文章易懂,题目不易做的感觉。
要注意培养自己快速阅读的习惯。
切不可在个别难懂的词句上停留太久,耽误时间。
3、对整篇短文内容有了一定的了解后,要马上看短文后的问题,带着问题去选择或判断答案。
要确定所需查找的信息范围,并注意所查找信息的特点。
例如:如果问题或选项涉及到人名、地名,就应该找首字母大写的单词;如果问题或选项涉及时间、日期、数字,就应该寻找具体的数据。
C
If you ask most people what water tastes like, they’ll probably tell you that water has no taste and they may give you a funny look. But if you were a fruit fly, asking another fruit fly, that question might have a different answer.
To a fruit fly, water has a taste. Scientists want to know how the fruit fly knows water because this information may help in learning how other animals — or even individual cells — manage to use water in the right way. Water is vital to life, but too much or too little can be deadly to a living creature. So by understanding how the fruit fly tastes water, researchers may learn more about other living things.
According to the new study, a protein(蛋白质) called PPK28 makes it possible for a fly to taste water. Proteins build cells and tissues, fight disease and carry messages between cells. It’s not surprising that a prot ein is responsible for the fruit fly’s ability to taste water.
The PPK28 protein is part of a larger family of similar proteins. One of these related proteins is used by mammals (including humans) to taste salt. Scientists have not found a protein that ena bles humans to “taste” water.
In the experiment, Cameron and his team compared normal fruit flies with fruit flies whose taste cells had been disabled. The fruit flies were given a special
chemical that would glow(发光) when the fly used the PPK28 protein. Then the scientists led the flies to water. When the normal flies tasted the water, the PPK28 protein lit up — showing that it was in use.
The fruit fly in particular is so interesting that some scientists are hard at work creating a complete map of the fruit fly brain. This map will show all of a fly’s neurons and help scientists understand how the neurons work together.
8. How do most people feel when asked the taste of water?
A. Amused.
B. Frightened.
C. Disappointed.
D. Disgusted. 9. Why do scientists want to know how the fruit fly knows water? A. To decrease the number of the fruit fly. B. To know more about other creatures. C. To manage to use water correctly. D. To describe the taste of water. 10. What do we know about the PPk28 protein? A. It can make humans taste salt. B. The fruit fly can’t live without it.C. It enables the fruit fly to taste water. D. The fruit fly uses it to avoid illnesses. 11. What will the scientists continue to work at? A. Studying the fruit fly’s neuron systems.B. Telling more information about cells. C. Creating maps of human brains. D Making the PPk28 protein. 【答案】8. A 9. B 10. C 11. A
【解析】
【分析】
本文是一篇科学研究,讲述了科学家研究发现对果蝇来说,水有滋味。
科学家想知道果蝇是如何知道水的,因为这些信息帮助人类了解其他动物甚至是单独细胞如何正确的使用水。
以及果蝇的神经元是如何协同工作的。
【8题详解】
细节理解题。
根据第一段If yo u ask most people what water tastes like, they’ll probably tell you that water has no taste and they may give you a funny look.得知当人们被问及水的滋味时,他们会感到这个问题很可笑。
故选A。
【9题详解】
推理判断题。
根据第二段Scientists want to know how the fruit fly knows water because this information may help in learning how other animals — or even individual cells — manage to use water in the right way..得知科学家通过研究果蝇如何知道水来了解其他动物。
故选B。
【10题详解】
细节理解题。
根据第三段According to the new study, a protein(蛋白质) called PPK28 makes it possible for a fly to taste water.得知科学家发现一种蛋白质PPK28使得果蝇能够品尝处水的味道。
故选C。
【11题详解】
细节理解题。
根据最后一段This map will show all of a fly’s neurons and help scientists understand how the neurons work together.得知科学家们会继续致力于研究果蝇的神经元是如何协同工作的。
故选A。
【点睛】阅读理解所设试题主要考查细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查题干和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。
考生首先要浏览短文后的小题题干,标出关键词(组),带着问题去阅读,能够做到心中有数,目的明确;然后再仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握细节信息,并标出能得出答案的有效信息。
如第4小题“What will the scientists continue to work at?”,题干要求回答科学家会继续致力研究什么,题干关键词为continue to work at,那么我们在最后一段This map will show all of a fly’s neurons and help scientists understand how the neurons work together..能找到对应点,于是我们知道了,科学家们会继续致力于研究果蝇的神经元是如何协同工作的。
于是我们在文章中标识出这一句话,并标上第4小题的题号。
在这里提醒同学们,在做阅读理解题时,一定要细心,这样才能准确找到正确答案。
D
A while back I caught a news report on something called ―couch surfing and the network of trusting souls who make this phenomenon possible. They offer to put up travelers free of charge and help them on their ways. At first, it sounded unbelievable.
I mean, inviting strangers into one’s home for one or two nights? Give me a break.
However, I was intrigued. I decided to find it out. The only way to truly learn about this phenomenon was to dive in. So I planned a trip to Finland, a country I’ve always wanted to explore. I would couch surf at every stop there.
If ever any anxiety existed when stepping into the unknown, it disappeared when my first host met me at the train station. Ari looked like my idea of a typical Finn: tall and blue-eyed. Finns were also supposed to be famously reserved (寡言少语的). Ari was anything but. He was a live wire, giving me a warm welcome and walking with me to his apartment, where he showed me the sleeper sofa, served me tea, and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.
If this was what couch surfing was all about—trust and friendship—then I had gotten off to a good start. As I boarded my next train to continue my journey, I began to think about this couch-surfing idea. What encouraged these people to open their homes to strangers? I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.
Seven cities in 14 days. Seven hosts. Seven new friends. If couch surfing taught me anything, it’s this: Most people are good and generous. Where will couch surfing take me next? Who knows? But I can’t wait to find out.
12. Which of the following best explains the underlined word in the second paragraph?
A. relaxed.
B. bored.
C. interested.
D. pleased.
13. What can we know about Ari?
A. He was reserved like most Finns.
B. He talked less but he was friendly.
C. He treated the author as a friend.
D. He saw off the author at the train station.
14. Why did people offer couch surfing to strangers?
A. To take an adventure with strangers.
B. To exchange houses for a short time.
C. To learn more about others’ f amily lives.
D. To enrich their own lives by helping others.
15. What can be the best title for the text?
A. Travel on Trust and Couches
B. A Free Travel in Finland
C. Experiences in Strangers’ Houses
D. A Plan for Couch Surfing
【答案】12. C 13. C 14. D 15. A
【解析】
本文为一篇记叙文。
记叙了我在探索“沙发冲浪”时获得了友情和信任。
【12题详解】
词义猜测题。
根据“However, I was intrigued.I decided to find it out.”,推断此处我应该对沙发冲浪很感兴趣,故推断“intrigued”与“interested”具有相同含义。
故选C 项。
【13题详解】
细节理解题。
根据第四段“If this was what couch surfing was all about—trust and friendship—then I had gotten off to a good start.”,作者认为作者和Ari已经有了信任与友谊,Ari把作者当作朋友。
故选C项。
【14题详解】
细节理解题。
根据倒数第二段“I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.”作者得出结论向陌生人提供沙发冲浪是为了通过帮助别人来丰富自己的生活。
故选D项。
【15题详解】
主旨大意题。
结合全文,文章记叙了我因为对沙发冲浪感兴趣,在探索中收获了信任与友谊。
A项“靠信任与沙发进行旅行”符合文章主旨。
故选A项。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
选项中有两项为多余选项。
Happiness has become a big deal in the past ten years. Hundreds of books, lectures and even the media tell us that happiness is within our reach. All we have to do is follow some simple steps, like meditation, living in the moment and doing yoga. ____16____ In fact, feeling deeply sad is a normal part of the healing (治愈) process.
It’s said that if you are going through a hard time, it’s important to do what you can to feel better.
___17___ Perhaps they can work for you too.
___18___ But if you’re not anywhere near an ocean, lake or river, looking at images of moving water on TV can make you feel peaceful.
We have to get our happiness where we can find it. If you have lost the ability to find any pleasure in your daily life or the people around you, something deeper is going on. ___19___
Think about the times you were at your happiest. That may sound a little strange. ___20___
We can’t allow natural and normal emotional low points rule our lives, but we can’t ignore them either. They must be processed, so we can move on.
A. Getting close to nature can help cheer you up.
B. Looking at water while in nature can be calming.
C. You’d better get yourself checked out by a medical doctor.
D. Here are some ways that have helped me and many people.
E. Talk with your friends and try to find your happiness from them.
F. But if you are going through a really difficult time, none of this may feel right.
G. But doing this actually sends chemicals to your brain, and it can make you feel better.
【答案】16. F 17. D
18. B 19. C
20. G
【解析】
本文为一篇说明文。
介绍了一些如何从艰难的时期走出来的一些方法。
【16题详解】
前文提到“幸福就在我们的手边。
”而后文叙述了“事实上,感到深深的悲伤是康复过程中正常的一部分。
”F项“但是如果你正在经历一个非常困难的时期,这些可能都感觉不到。
”与前文形成对比,与后文承接,阐述困难时期的悲伤。
故选F项。
【17题详解】
后文提到“也许它们也对你有帮助”推断前文引出一些方法,D项“这里有一些方法帮助了我和很多人。
”符合语境。
故选D项。
【18题详解】
后文提到“但如果你不在任何靠近海洋、湖泊或河流的地方,在电视上观看流动的水的图像可以让你感到平静。
”推断前文与水有关,B项“在大自然中看着水可以使人平静下来。
”与之对应,“peaceful”与“be calming”相互呼应。
故选B项。
【19题详解】
根据前文“如果你已经失去了在日常生活中或周围的人中寻找快乐的能力,一些更严重的事情正在发生。
”严重的事情发生后,自己已经不再能够解决,只能寻求他人的帮助,C项“你最好去看医生。
”符合语境。
故选C项。
【20题详解】
根据前文“想想你最快乐的时候。
听起来有点奇怪。
”推断后文所填空处为一转折,G项“但是这样做实际上会给你的大脑发送化学物质,它能让你感觉更好。
”解释前文为什么听起来奇怪却还要去做的原因。
故选G项。
第三部分英语知识运用(共两节,满分 45)
第一节(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C 和 D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One day last June, Clifford Luther served a burger and fries to a man passing through his restaurant, Old West Express, in Saskatchewan, Canada. Two ___21___ later, the man returned and wrote him a ___22___ for $500,000. “I thought, they were good burgers and fries, ___23___ they weren’t that good,” Luther told CTV News.
The ___24___ man was Bob Erb of British Columbia, who won Canada’s $25 million Max jackpot (累计赌注) in November 2018 and has been giving money to people ___25___. He’s donated his___26___ to food banks, the old people, and some organizations, and he ___27___ 20 people in Terrace, his hometown, to get necessary care they couldn’t
___28___.
While giving the burger that first afternoon, Luther ___29___ Erb that his
25-year-old daughter had just got cancer in Vancouver, about 1,000 miles away. “He and I had a ___30___ experience. One of my children had cancer, too. But he died four years ago. So, I know the ___31___ a parent has,” says Erb. “I ___32___ on the way home I’d ___33___ him some money so he could go to see his ___34___.”
Two days later when Erb was on his way back to British Columbia, he ___35___ the restaurant for another burger, which Luther ___36___ to buy him because Erb had tipped him well just two days ago. Erb said “no way” and asked the restaurant owner for a ___37___, then wrote the check and left it on the table. “Luther looked at the check and couldn’t ___38___ anything. He just held his arms out,” Erb says.
Erb, 60, ___39___ works on a building site part-time and hasn’t ___40___ twice about the $7 million he’s given to his family, friends, and society. “If you have enough to feed yourself, you help others out,” he says.
21. A. months B. weeks C. days D. hours
22. A. book B. card C. bill D. check
23. A. but B. so C. and D. because
24. A. lucky B. kind C. proud D. funny
25. A. out of work B. in the dark C. on duty D. in need
26. A. food B. money C. clothes D. blood
27. A. encouraged B. allowed C. invited D. helped
28. A. forget B. afford C. refuse D. discover
29. A. wrote B. taught C. told D. advised
30. A. similar B. successful C. strange D.
different
31. A. dreams B. warnings C. worries D. choices
32. A. answered B. decided C. explained D. learned
33. A. leave B. mail C. lend D. pay
34. A. daughter B. boss C. son D. friend
35. A. closed down B. worked at C. broke in D. stopped
at
36. A. failed B. continued C. offered D. proved
37. A. drink B. table C. job D. pen
38. A. say B. ask C. believe D. change
39. A. even B. once C. soon D. still
40. A. lied B. cried C. thought D. prepared 【答案】21. C 22. D 23. A 24. B 25. D 26. B 27. D 28. B 29.
C 30. A 31. C 32. B 33. A 34. A 35.
D 36. C 37. D 38. A
39. D 40. C
【解析】
本文为一篇记叙文。
记叙了一位中了巨额大奖的善良的老人帮助别人的故事。
【21题详解】
考查名词辨析。
句意:两天后,那人回来给他开了一张50万美元的支票。
A.months 月份;B.weeks 星期;C.days 天;D.hours 小时。
根据后文“Two days later when Erb was on his way back to British Columbia,”可知,两天后Erb回来给他开了支票。
故选C项。
【22题详解】
考查名词辨析。
句意:两天后,那人回来给他开了一张50万美元的支票。
A.book 书;B.card
卡片;C.bill 账单;D.check 支票。
结合语境$500,000的只能是支票。
故选D项。
【23题详解】
考查连词辨析。
句意:Luther对CTV新闻说:“我以为,它们是很好的汉堡和薯条,但不只
是那么好。
A.but 但是;B.so 所以;C.and 和;D.because 因为。
分析句意可知,“我以为,
它们是很好的汉堡和薯条”与“它们不只是那么好”具有明显的转折含义。
故选A项。
【24题详解】
考查形容词辨析。
句意:这位好心的人是不列颠哥伦比亚省的Bob Erb。
A.lucky 幸运的;B.kind
善良的;C.proud 自豪的;D.funny 有趣的。
后文提到他向有需要的人们捐钱,推断他是一个
善良的人。
故选B项。
【25题详解】
考查词组辨析。
句意:他在2018年11月赢得了加拿大2500万美元的累计赌注,并一直在向
有需要的人捐款。
A.out of work 不工作;B.in the dark 在黑暗中;C.on duty 当值;D.in need
在需要中。
结合语境,捐款的对象应该为有需要的人。
故选D项。
【26题详解】
考查名词辨析。
句意:他把自己的钱捐给了食品银行、老人和一些组织。
A.food 食物;B.money 金钱;C.clothes 衣服;D.blood 血液。
前文提到他得了大奖,因此他向食品银行、老人和一些组织捐出了自己的钱。
故选B项。
【27题详解】
考查动词辨析。
句意:他还帮助家乡的20个人,使他们得到了他们负担不起的必要照顾。
A.encouraged 鼓励;
B.allowed 允许;
C.invited 邀请;
D.helped 帮助。
结合语境可知,他不仅捐了钱还帮助了20个人承担了他们必要的照顾。
故选D项。
【28题详解】
考查动词辨析。
句意:他还帮助家乡的20个人,使他们得到了他们负担不起的必要照顾。
A.forget 忘记;
B.afford 负担得起;
C.refuse 拒绝;
D.discover 发现。
分析语境,需要捐助的人应该为自己负担不起必要的照顾。
故选B项。
【29题详解】
考查动词辨析。
句意:那天下午,Luther在送汉堡包时告诉Erb,他25岁的女儿在1000英里外的温哥华得了癌症。
A.wrote 写;B.taught 教;C.told 告诉;D.advised 建议。
结合语境,Luther在送汉堡包时应该为告诉Erb。
故选C项。
【30题详解】
考查形容词辨析。
句意:我和他也有过类似的经历。
A.similar 相似的;B.successful 成功的;C.strange 奇怪的;D.different 不同的。
根据后文“我的一个孩子也得了癌症。
”可知Erb与Luther有相似的经历。
故选A项。
【31题详解】
考查名词辨析。
句意:所以,我知道父母的担心。
A.dreams 做梦;B.warnings 警告;C.worries 担心;D.choices 选择。
结合前文Luther的女儿得了癌症,Luther作为父亲一定很担心。
故选C项。
【32题详解】
考查动词辨析。
句意:我决定在回家的路上给他留点钱,这样他就可以去看望他的女儿了。
A.answered 回答;
B.decided 决定;
C.explained 解释;
D.learned 学习。
结合语境,我了解到Luther的处境后,决定留下一些钱。
故选B项。
【33题详解】
考查动词辨析。
句意:我决定在回家的路上给他留点钱,这样他就可以去看望他的女儿了。
A.leave 留;
B.mail 邮寄;
C.lend 借;
D.pay 付款。
结合语境,我了解到Luther的处境后,决定留下一些钱。
故选A项。
【34题详解】
考查名词辨析。
句意:我决定在回家的路上给他留点钱,这样他就可以去看望他的女儿了。
”A.daughter 女儿;B.boss 老板;C.son 儿子;D.friend 朋友。
结合前文可知Luther想要去看他的女儿。
故选A项。
【35题详解】
考查动词短语辨析。
句意:两天后,Erb在回不列颠哥伦比亚省的路上,他在餐馆停下来买了另一个汉堡,Luther愿意给他免费提供,因为Erb两天前给了他很多小费。
A.closed down 关闭;B.worked at 任职于;C.broke in 闯入;D.stopped at 停在。
结合语境可知,两天后Erb 在回不列颠哥伦比亚省的路上,他再一次在餐馆停留并且买了另外一个汉堡。
故选D项。
【36题详解】
考查动词辨析。
句意:他在餐馆停下来买了另一个汉堡,Luther愿意给他免费提供,因为Erb 两天前给了他很多小费。
A.failed 失败;B.continued 继续;C.offered 愿意提供;D.proved 证明。
分析句意,因为Erb两天前给了他很多小费所以Luther愿意给他免费提供。
故选C项。
【37题详解】
考查名词辨析。
句意:Erb说“不行”,向餐馆老板要了一支钢笔,然后把写了一张支票留在桌上。
A.drink 饮料;B.table 桌子;C.job 工作;D.pen 钢笔。
分析句意,写了一张支票需要使用钢笔,故推断向餐馆老板要了一支钢笔。
故选D项。
【38题详解】
考查动词辨析。
句意:Luther看了看支票,什么也说不出来。
A.say 说;B.ask 询问;C.believe 相信;D.change 改变。
结合语境可知,Luther看到了巨额支票惊呆了,什么也说不出来。
故选A项。
【39题详解】
考查副词。
句意:现年60岁的Erb仍在一家建筑工地兼职,对于他给家人、朋友和社会的700万美元,他三思而后行。
A.even 甚至;B.once 一旦;C.soon 很快;D.still 仍然。
分析句意,虽然Erb中了巨额大奖,并且已经60岁,但是他仍然在一家建筑工地兼职。
故选D项。
【40题详解】
考查固定搭配。
句意:现年60岁的Erb仍在一家建筑工地兼职,对于他给家人、朋友和社会的700万美元,他三思而后行。
A.lied 撒谎;B.cried 哭;C.thought 想;D.prepared 准备。
thought twice为固定搭配,意为“三思而后行”。
故选C项。
第二节单项选择(共10小题;每小题0.5分,满分5分)
41.I will go on a vacation once all the work is _____.
A. at the end
B. by the end
C. in the end
D. at an end 【答案】D
【解析】
【详解】考查词组辨析。
句意:一旦所有的工作结束,我就去度假。
A. at the end在…….的末端;B. by the end到…为止;C. in the end最后;D. at an end结束。
分析句意,工作结束了之后,我就去度假。
at an end意为“结束”作表语。
故选D项。
42.She looks as if she _____ ten years younger.
A. is
B. was
C. were
D. had been 【答案】C
【解析】
【详解】考查虚拟语气。
句意:她看起来好像年轻了十岁。
分析句子,此处为虚拟语气,她看起来年轻十岁与现在事实相反,主句用一般过去时,be动词都用were,故选C项。
43.As you can see, the number of cars on our roads ________ rising these days.
A. was keeping
B. keep
C. keeps
D. were keeping
【答案】C
【解析】
试题分析:句意:正如你能看见的,道路上汽车的数量这些天一直在增长。
keep doing一直做,the number of …的数量,做主语谓语用单数。
故选C。
考点:考查主谓一致。
【名师点睛】
在英文的运用中,“the number of”和“a number of”有混淆的现象;它们后面的动词和名词的数常会有问题.
在形式上,“the number of ”和“a number of”相差一点点,一个用定冠词 the;另一个用不定冠词 a.可是在语义和用法上,两者的差别就大了.稍微大意,就会犯了谓语动词和真正主语搭配不当的问题.
“A number of”的意思是“若干”或“许多”,相当于 some 或 a lot of,和复数名词连用.。