【K12教育学习资料】2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(6)

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

阅读理解训练(6)
阅读理解。

阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。

Education in the United States is compulsory for children up to about the age of sixteen. Most young people stay in school longer than that. Most graduate from high school at the age of 17 or 18.
Almost half of these high school graduates continue their education at a college or university. Education for most young people in this country is free up to the time they graduate from high school. There are private schools, but most parents send their children to public schools, where students do not pay tuition. When young people go to college, however, they must pay tuition at a public university or a private university. University costs are going up a lot:private universities have become very expensive because the government does not help them.
Who pays? The parents of children in college may have to pay more, or often students may have to find jobs. These students have to worry about assignments and grades and also about their jobs. If they work too much at their jobs they may be absent from class or miss assignments or make too many errors on tests. They may even fail their courses and have to leave the university.
For many students, the problem of getting an education is not just a problem of homework and exams. They also have to make money to pay for tuition. And professors don't teach them how to do that!
1.In the United States, almost half of the high school graduates________.
A.go to colleges and universities
B.need not pay any tuition
C.have to enter open universities
D.work hard to avoid errors on tests
答案:A 本题考查细节题。

由文章第二段第一句“Almost half of these high school graduates continue their education at a college or university”可知,几乎有一半的中学生毕业都在大学或学院里继续深造。

2.Which of the following statements is NOT true?
A.Most parents prefer to send their children to public schools rather than to private schools due to tuition.
B.Education is not free until the students graduate from high school.
C.University costs are on the increase.
D.The students may be absent from class if they work overtime.
答案:B 本题考查细节理解。

由文章第二段第二句“Education for most young people in this country is free up to the time they graduate from high school.”可知,在这个国家,大多数年轻人接受的免费教育可持续到中学毕业,而这正与B的意思相反,因此B 是正确答案。

3.The private university students have to pay more money for tuition because________.
A.the government does not finance the private universities
B.none of companies support the private universities
C.the teaching quality of the private universities are superior to public ones D.they have some trouble in passing the exams
答案:A 本题考查细节理解。

由文章第二段第五句“University costs are going up a lot; private universities have become very expensive because the government does not help them.”可知,私立大学学费高昂的原因是政府不资助私立学校。

4.The main idea of the passage might be________.
A.selecting a good university costs in the United States
B.the increase on university costs in the United States
C.the argument about education in the United States
D.the problem of getting an education in the United States
答案:D 本题考查主旨大意。

纵观全文,一直谈论的都是在美国教育中遇到的问题,因此D项是正确答案。

阅读理解练习
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

Australia---The vote for euthanasia(安乐死)was finally taken at 3:45 this morning. After six months’ argument and final 16 hours’ hot debates, Australia’s Northern Territory became the first legal authority in the world to allow doctors to take the lives of incurably ill patients who wish to die. The bill was passed by the vote of 15 to 10. Almost immediately word flashed on the Internet and was picked up, half a world away, by John Hofsess, the director of the Right to Die Society of Canada. He sent it on through the group’s on-line service, Death NET. Hofsess says, “We posted
it all day long, because this isn’t just something that happened in Australia. It’s world history.”
The full import may take a while to understand. The NT Rights of the Terminally III law has left physicians and citizens trying to deal with its moral and practical meaning. Some have breathed sighs of relief, but others, including churches, right to life groups and the Australian Medical Association, bitterly attacked the bill and the haste(匆忙,急忙) of its passage. But the tide is unlikely to turn back. In Australia — where an aging population, life extending technology and changing community attitudes have all played their part — other states are going to consider making a similar law to for euthanasia. In the US and Canada, where the right to die movement is gathering strength, observers are waiting for the dominoes(多米诺骨牌) to start falling. Under the new Northern Territory law, an adult patient can request death — probably by a deadly injection or pill —to put an end to suffering. The patient must be diagnosed as incurably ill by two doctors. After a “cooling off” period of seven days, the patient can sign a certificate of request. After 48 hours the wish for death can be met. For Lloyd Nickson, a 54 year old Darwin man suffering from lung cancer, the law means he can get on with living without the fear of his suffering: a terrifying death from his breathing condition. “I’m not afraid of dying from a spiritual point of view, but what I was afraid of was how I’d go, because I’ve watched people die in the hospital fighting for oxygen and clawing at their masks,” he says.
45. According to the text ,which of the following statements is TRUE?
A. Australia now is the only country in the world to pass the law of euthanasia.
B. All pe ople in Australia don’t have the same positive attitude to euthanasia.
C. Many patients will ask their doctors for euthanasia because they are afraid of death.
D. According to the law, if a patient requests death, his or her wish will be met after 48 hours.
46. The underlined sentence in Para 2, “observers are waiting for the dominoes to start falling.” means that observers are waiting to see ___________.
A. the result of the game of dominoes.
B. that people’s attitude to euthanasia will be changed.
C. that the bill about euthanasia in Australia will come to an end.
D. the similar bills will be passed in other countries.
47. Australia was the first country to pass the bill of euthanasia, but not USA or Canada. Which one is NOT the reason ?
A. In Australia, the technology of extending life is advanced.
B. In Australia, it is easy to deal with the moral and practical meaning.
C. In Australia, old people take up great part in the population of the whole country.
D. Australians gradually realize suffering from a terrible disease is worse than immediate death.
48. It can be inferred from the text that _____________.
A. when Lloyd Nickson dies, he will face his death with calm characteristic of euthanasia.
B. physicians and citizens in Australia share the same view on euthanasia.
C. other countries are going to consider making a similar law to deal with euthanasia.
D. under the bill, patients requesting death are sure to be injected by deadly medicine.
49. What’s the author’s attitude to euthanasia?
A. Negative
B. Critical
C. Positive
D. Doubtful
【参考答案】45、B 46---48 DBA
阅读理解练习
【广东省2012届高三考前冲刺卷(四)】
Marie Curie was a Polish physicist and chemist who lived between 1867—1934.Together with her husband,Pierre,she discovered two new elements (radium and polonium,two radioactive elements that they extracted chemically from pitch­blended ore) and studied the x­rays they emitted.She found that the harmful properties of x­rays were able to kill tumors.By the end of World War Ⅰ,Marie Curie was probably the most famous woman in the world.She had made a conscious decision,however,not to patent methods of processing radium or its medical applications.
Marie Curie was born on November 7,1867 in Poland and died on July 4,1934.Her co­disc overy with her husband Pierre Curie of the radioactive elements radium and polonium represents one of the best­known stories in modern science for which they were recognized in 1901 with the Nobel Prize in Physics.In 1911,Marie Curie was honored with a second Nobel Prize,this time in Chemistry,to honor her for successfully isolating pure radium and determining radium’s atomic weight.
As a child,Marie Curie amazed people with her great memory.She learned to read when she was only four years old.Her father was a professor of science and the instruments that he kept in a glass case fascinated Marie.She dreamed of becoming a scientist,but that would not be easy.Her family became very poor,and at the age of 18,Marie became a governess.She helped pay for her sister to study in ter,her sister helped Marie with her education.In 1891,Marie attended the Sorbonne University in Paris where she met and married Pierre Curie,a well­known physicist.
Marie Curie contributed greatly to our understanding of radioactivity and the effects of x­rays.She received two Nobel Prizes for her brilliant work,but died of leukaemia,caused by her repeated exposure to radioactive materials.
36.What is the main idea of the passage?
A.To give us a general introduction to Madame Curie.
B.To show us how Madame Curie discovered radium.
C.To tell us how Madame Curie developed as a scientist.
D.To tell us how Madame Curie received two Nobel Prizes.
37.Madame Curie was given the Nobel Prize in Chemistry because ________.
A.she discovered radium
B.she separated pure radium and calculated its atomic weight
C.she discovered polonium
D.she didn’t patent methods of processing radium
38.Which of the following statements about Madame Curie is NOT true? A.Madame Curie made great contributions to medical science.
B.Madame Curie was very smart and ambitious when she was a child.
C.Madame Curie received two Nobel Prizes in Physics.
D.Madame Curie’s husband helped her a lot in her research.
39.We can infer from the third paragraph that ______.
①Madame Curie got married when she was at college.
②Madame Curie had a great ambition when she was young.
③Madame Curie loved teaching more than anything else.
④Madame Curie must have met a lot of difficulties to get high education.
⑤Her father had a great influence on Madame Curie’s future career.
⑥Madame Curie was very smart when she was a child.
A.①②④⑤⑥ B.②④⑤⑥
C.②③④⑤⑥ D.①②③④⑤
40.Which is the right order about Madame Curie according to the passage? a.married Pierre
b.attended university
c.discovered radium
d.determined radium’s atomic weight
e.won the Nobel Prize in Physics
A.b,c,a,d,e B.b,a,c,d,e
C.b,a,c,e,d D.b,c,a,e,d
36.A [主旨大意题。

通读全文可知。

]
37.B [细节理解题。

根据文中第二段最后一句话可知答案。

]
38.C [根据第二段内容可知居里夫人两次获得诺贝尔奖,第二次是诺贝尔化学奖。

] 39.B [推理判断题。

根据第一、二句话可知居里夫人非常聪明;第三句可知居里夫人的父亲对她有很大影响;第四句可知她有很大的抱负;根据第五句话可知她所遇到的困难。

她当家庭教师只是由于家庭贫穷;根据最后一句话可知她在上大学期间遇到了其丈夫,但结婚不一定是在求学期间。

]
40.C [细节理解题。

根据全文可知答案为C项。

]
阅读理解练习
【广东省2012届高三考前冲刺卷(四)】
Living in the wild can be hard.Finding food and staying safe aren’t easy.Each day,animals struggle to survive in their habitats.Not all animals get by on their own.Some animals form a close partnership with other kinds of animals.These pairings are called symbiotic (共生的) relationships.
In a symbiotic relationship,the animals depend on each other.One animal helps the other meet its needs.Sounds good,right? Not always.Some animals are not very kind to their partners.In some cases,one animal meets its needs but hurts its partner.Take ticks,for example.These insects suck blood to live.To get blood,they attach themselves to other kinds of animals.Ticks can pass germs that cause disease instead of helping their hosts.
In other relationships,animals don’t treat their partners so poorly.Both animals benefit from living with the other animals.
Small animals called cleaner shrimps have found a way of helping fish at coral reefs.As their name suggests,the shrimps clean the fish.They hang out at what scientists call a cleaning station.A fish stops by.Then a shrimp climbs onto the fish and even steps into the fish’s mouth.The shrimp uses its tiny claws to pick stuff off the fish’s body.That can include dead skin,tiny pieces of food,and wee creatures that can hurt the fish.The fish gets a nice cleaning.The shrimp enjoys a tasty meal of fish trash.
Small birds called plovers are also in the cleaning business.They have big customers —crocodiles.Crocs have long snouts (鼻子) filled with sharp teeth.Cleaning them is tricky.When a croc opens its mouth,the plover hops right in.The croc does not snap its snout shut.Instead,it lets the plover eat small,harmful animals attached to the crocodile’s teeth.The plover gets an easy meal while the croc gets clean teeth. 1.The text is mainly about ________.
A.the hard life in the wild
B.some dangerous animals
C.animals living together
D.animals in a symbiotic relationship
2.According to the text,in a symbiotic relationship,______.
A.animals depend on each other
B.birds depend on animals for food
C.both sides can get help
D.not all animals treat their partners well
3.Why do the cleaner shrimps clean the fish?
A.To get fish trash for food.
B.To eat wee creatures.
C.To help fish go out of coral reefs.
D.To get food for fish.
4.When plovers hop into crocodiles’ mouths,they ________.
A.are really to clean crocodiles’ teeth
B.are to make crocodiles happy
C.aren’t afraid of being eaten
D.aren’t happy to clean the crocodiles’ teeth
5.According to the text,it can be inferred that ______.
A.living in the wild can be hard
B.different animals have different living ways
C.crocodiles mainly live on plovers
D.ticks are useful to some animals
参考答案
1.D [主旨大意题。

本文主要是介绍了生物界的一种共生现象,也就是说生物之间相互依存,相互帮助。

故答案选D项。

选项C表达语意不准确,表达范围太广。

]
2.D [深层理解题。

由文章第二、三、四段可知,有共生现象的动物中,有的是相互得到帮助,而有的是单方面的。

故答案为D项。

]
3.A [细节理解题。

由文章第四段可知,cleaner shrimps之所以要帮助鱼清理垃圾,主要是因为想得到它们想吃的食物——fish trash。

故答案为A项。

]
4.C [细节理解题。

由文章最后一段可知,plovers是不担心被鳄鱼咬伤的,因为鳄鱼是希望plovers这样做的,而对于plovers而言,其真正的目的是为了得到自己的食物。

故答案为C项。

]
5.B [推理判断题。

文章第一段就提到有些动物是靠自己去捕捉食物,而文章又举例讲了一
些动物是靠共生来获取食物的,也就是说不同的动物有不同的方式来生存,所以答案为B项。

选项A是文章直接叙述的;选项C表达与原文不一致;选项D是无法推断出的。

]。

相关文档
最新文档