内蒙古赤峰二中高二6月第二次月考英语卷
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2020-2021学年内蒙古赤峰二中高二6月第二次月考英语卷学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读选择
I was desperately nervous about becoming car-free. But eight months ago our car was hit by a passing vehicle and it was destroyed. No problem, I thought: we’ll buy another. But the insurance payout didn’t even begin to cover the costs of buying a new car—I worked out that, with the loan we’d need plus petrol, insurance, parking permits and tax, we would make a payment as much as £600 a month.
And that’s when I had my fancy idea. Why not just give up having a car at all? I live in London. We have a railway station behind our house, a tube station 10 minutes’ walk away, and a bus stop at the end of the street. A new car club had just opened in our area, and one of its shiny little red Peugeots was parked nearby. If any family in Britain could live without a car, I reasoned, then surely we were that family.
But my new car-free idea, sadly, wasn’t shared by my family. My teenage daughters were horrified. What would their friends think about our family being “too poor to afford a car”? (I wasn’t that bothered what they thought, and I suggested the girls should take the same approach.)
My friends, too, were astonished at our plan. What would happen if someone got seriously ill overnight and needed to go to hospital? (an ambulance) How would the children get to and from their many events? (buses and trains) People smiled as though this was another of my mad ideas, before saying they were sure I’d soon realize that a car was a necessity.
Eight months on, I wonder whether we’ll ever own a car again. The idea that you “have to” own a car, especially if you live in a city, is all in the mind. I live—and many other citizens do too—in a place that has never been better served by public transport, and yet car ownership has never been higher. We worry about rising car costs, but we’d be better off asking something much more basic: do I really need a car? Certainly the answer is no, and I’m a lot richer because I dared to ask the question.
1.The author decided to live a car-free life partly because ______.
A.most families chose to go car-free B.the cost of a new car was too much C.he was hurt in a terrible car accident D.the traffic jam was unbearable for him 2.What is the attitude of the author’s family toward his plan?
A.Disapproving. B.Supportive. C.Optimistic. D.Unconcerned. 3.What did the author suggest his daughters do about their friends’ opinion?
A.Argue against it. B.Take their advice. C.Leave it alone. D.Think it over. 4.What conclusion did the author draw after the eight-month car-free life?
A.Life cannot go without a car. B.Life without a car is a little bit hard. C.His life gets improved without a car. D.A car-free life does not suit everyone.
Street art can be found on buildings, sidewalks, street signs and even trash cans from Tokyo to Paris to New York City. This special kind of art can take the form of paintings, sculptures, cloth or even stickers. It has become part of a global visual culture. Now, even art museums and galleries are collecting the works of street artists.
It is not easy to provide an exact history of the street art movement. This kind of art has developed in many kinds of ways in places all over the world. Also, because it is illegal to paint on public and private property without permission, street artists usually work secretly. This secretive nature of street art and its countless forms make it hard to define exactly. And people have different opinions about the movement. Some think street art is a crime and destroys property. But others see this art as a rich form of non-traditional cultural expression. Many experts say the movement began in New York City in the 1960s. Young adults would use paint in special cans to spray their “tag” on walls and train cars around the city. This tag was a name they created to identify themselves and their artwork. This colorful style of writing is also called graffiti (涂鸦). It is visually exciting and energetic. Some graffiti paintings were signs marking the territories of city gangs or illegal crime groups.
Graffiti also became a separate movement expressing the street culture of young people living in big cities. Graffiti art represented social and political rebellion (叛逆). This was art that rejected the accepted rules of culture and power. These artists could travel around areas of the city making creative paintings for everyone to see. Sometimes this street art created a conflict between artists and city officials. Graffiti artists created their images and city officials quickly painted over them.
During the 1980s, two New York painters—Keith Haring and Jean Michel began showing their work in art galleries and museums. This is when street art started to become part of the more general popular culture.
5.What can we infer from the first paragraph?
A.Street art has become popular and is accepted as a kind of culture.
B.Street art is very special compared with other forms of popular art.
C.Many people are beginning to learn street art.
D.Street art is better developed in big cities than in rural areas.
6.Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A.“TAG” was a word created by people to distinguish street artists and the other artists. B.There are three reasons explaining why it is hard to define the history of street art. C.The movement of street art began in the 1980s in New York City.
D.All the people don’t think that the street art is a rich form of cultural expression.
7.The city officials used to get rid of graffiti probably because ________.
A.they caused arguments between people
B.they were ugl y in someone’s eyes
C.they were not painted under proper guidance
D.they didn’t express traditional culture
8.Which is the best title of the passage?
A.The Way to Become a Street Artist
B.What Does Graffiti Art Stand For?
C.The History of Street Art Movement
D.The Work of Street Artists
It is amazing to note that the Internet is still such a new device,and yet it is one of the fastest and most powerful media tools. But think about it for a moment. On the Internet, a big online company can be run by only two guys in their garage. So it is only reasonable then, that people shopping online would be a littleleeryof the security levels.
Internet giants such as Microsoft knew consumer confidence was the key to getting virtual shopping off the ground, and they work hard to make people feel safe to shop online.
Credit card companies, too, quickly saw the potential for online shopping, and have installed things like online shopping insurance for people. If you ever have a problem with your online credit purchases, many credit card companies will happily refund your money and then set their claws on the company that wronged you. Now that’s buying power!
There are other bonuses for online shoppers, of course. No line-ups, for one. No annoying mall shopping carts with broken wheels and kids crying because their parents won’t get them
what they want.
When shopping online, consumers can sit down, have a coffee, and wear their slippers, not having to worry about their hair or parking, and just clicking through sale after sale. Comparison shopping couldn’t be any easier. And thanks to courier companies(快递公司)getting in on the act, you never need to wait longer than a day or two to get those all important purchases delivered right to your door.
No wonder so many companies are shaking their heads at traditional advertising and instead looking to the “virtual” world to attract online shoppers.
9.The underlined word leery means _________.
A.distrustful B.confident
C.hopeful D.disappointed
10.Consumer confidence in online shopping mainly relies on _________.
A.shopping freedom B.shopping convenience
C.Internet access D.Shopping security
11.Which groups of words would the writer use to describe current online shopping? A.Adventurous, enjoyable, fast, unreal
B.Unsafe, cheap, slow, convenient
C.Safe, convenient, fast, comfortable
D.Reliable, popular, convenient, slow
12.The following companies are thought to have made contributions to the popularity of online shopping EXCEPT ________.
A.Internet companies
B.advertising companies
C.courier companies
D.credit card companies
Dear Ms. Wang,
I am writing to inform you of some arrangements about my composition course and Latin course next year.
I’ve decided to re-establish the 5-paragraph essay as the goal for the composition course. I interviewed some of my former students and they all agreed that being able to write critically and continuouslywas important to them.
So next academic year, Term 1 will be like always: sentences to paragraphing. And Term 2 will work toward the 5-paragraph essay. The final 3 weeks of Term 2 will be reserved tointroduce writing for TOEFL and CEE. By that time, if the students have done their job correctly, then they should be able to write quite well.
As for the Latin course, I will post notices around campus next week so that the students will understand what’s on offer before I actually introduce the course. A number of students already emailed me about the course.
I am sure you don’t understand what a big deal our opening this program at our school is. People around the world are interested in what we plan to do. There are many rewards available to the students who succeed in the course. Please share what I have said with the administration. I want them to understand the importance of this course. The reason I have contacted these colleagues (actually Oxford contacted me) isthatI have confidence in our students and in myself. I know that when those professors meet our students and hear them speaking and reading Latin, they are going to be amazed. It will open all sorts of doors for students that they never even thought of knocking on.
Well, that’s it for now. I’ll see you soon.
Yours,
Edward Johnson
13.According to the letter, what will Edward teach about writing in Term 1?
A.Critical thinking.
B.5-paragraph essay.
C.Sentences to paragraphing.
D.Writing for TOEFL and CEE.
14.We can learn from the letter that Edward’s Latin course______.
A.has aroused students’ interest
B.enjoys a nationwide reputation
C.has won a number of awards
D.benefitsanyone who takes it
15.Why does Edward write this letter?
A.To seek assistance from the administration.
B.To inform the school of his course plans.
C.To show his achievements in Latin.
D.To apply for the teaching position.
二、七选五
Third-Culture Kids
Did you grow up in one culture, your parents came from another, and you are now living in a totally different country? If so, then you are a third-culture kid!
The term “third-culture kid” (or TCK) was coined in the 1960s by Dr. Ruth. She first came across this phenomenon when she researched North American children living in India. Caught between two cultures, they form their very own. 16.About 90 percent of them have a university degree, while 40 percent pursue a postgraduate or doctor degree. They usually benefit from their intercultural experience, which helps them to grow into successful academics and professionals.
17.In fact many hardships may arise from this phenomenon. A third-culture kid may not be able to adapt themselves completely to their new surroundings as expected. Instead, they may always remain an outsider in different host cultures. Max, for example, experienced this fundamental feeling of strangeness throughout his life as a third-culture kid. 18.While this can be a way to create a network of friends all around the world, it can be difficult for a
third-culture kid like Max to maintain close friendships and relationships.
For a third-culture kid, it is often easier to move to a new foreign country than to return to their “home” country. After living in Australia and South Korea for many years, Louis finally returned to Turkey as a teenager. But she felt out of place when she returned to the country where she was born. 19.She did not share the same values as her friends’ even years after going back home.
While a third-culture kid must let go of their identity as foreigner when he/she returns, the home country can prove to be more foreign than anything he/she came across before. The peer group they face does not match the idealized image children have of “home”.20.As a part of the growing “culture”, TCKs may find it a great challenge for them to feel at home in many places.
A.Yet being a third-culture kid is not always easy.
B.In general, they often reach excellent academic results.
C.This often makes it hard for them to form their own identity.
D.However, their parents can help them see the opportunities of a mobile lifestyle.
E.Their experience abroad helps them to gain a better understanding of cultural differences.
F.Unlike other teens of her age, she didn’t know anything about current TV shows or fashion trends.
G.Additionally, making new friends and saying goodbye to old ones will at some point become routine for a third-culture kid.
三、完形填空
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、 B、 C和D)中,选出可以填入空白
处的最佳选项。
One afternoon, the high school boy Clay Jensen received a mysterious package
with no return address. When he opened it, he was to find seven tapes, which were by Hannah Baker, his classmate who had committed suicide (自杀) two weeks earlier. Clay had secretly been in love with her but never had the to
tell her about it.
On the tapes, Hannah had thirteen reasons for ending her own and Clay
was one of the reasons. Hannah had even left him a marking places with dots
for him to visit.
Clay walked out of his home and with her voice in his ; he wandered all
over the town trying to uncover the reasons why she felt her life had to end
so tragically.
American author Jay Asher wove (编织) Hannah and Clay’s story , a sad story
of confusion and desperation in his novel, Thirteen Reasons Why, which had on The New York Times best-selling list for eight weeks.
As Clay anxiously how he played a part in her suicide, he noticed how a number of little, seemingly unimportant can add up to a terrible high school existence for someone else.
It us all that sometimes when something is said or done to another intentionally, it can have effects and can even lead to other major events
in that person’s life.
The theme of the story is that we are all our own actions. Hannah admitted
it was her to end her life. However, if someone had differently, she could have changed her decision.
it is an imaginary story, many of us will connect parts of Hannah’s high school career with something in our life and may know someone showing warning signs of suicide. And we can act and prevent such a tragedy. 21.A. shocked B. delighted C. disturbedD. excited
22.A. brought B. sent C. bought D. recorded
23.A. timeB. courageC. atmosphereD. mood
24.A. statedB. told C. found D. expressed
25.A. loveB. schooling C. lifeD. story
26.A. tapeB. map C. noteD. number
27.A. headB. heartC. faceD. ear
28.A. on B. fromC. through D. into
29.A. leftB. stayedC. keptD. continued
30.A. found out B. gave awayC. made outD. thought about
31.A. accidents B. eventsC. incidentsD. affairs
32.A. informs B. remindsC. proves D. indicates
33.A. hurtB. praiseC. damage D. comfort
34.A. lastingB. important C. different D. instant
35.A. concerned about B. careful ofC. devoted toD. responsible for 36.A. taskB. rule C. choice D. dream
37.A. thought B. repliedC. saidD. acted
38.A. As though B. Even though C. In case D. Now that
39.A. evenB. too C. stillD. ever
40.A. thankfully B. hopefully C. equally D. Similarly
四、用单词的适当形式完成短文
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Two businessmen 41.(fly) to Australia to play in a weekend golf match.Their team won and they both received green jackets. 42.their last night in Australia, they stayed up late drinking beer.They were still drunk in the morning, 43.they drove their rented car to the airport.The road was empty.Suddenly, something jumped in front of the car.The driver couldn’t stop in time and the car hit it.
The men got out of the car and found a large kangaroo 44.(lie) on the road.The drunken
men began to laugh and decid ed to take some photos with the “dead” kangaroo.One of the men decided to put the jacket on 45.kangaroo.So they dressed the poor kangaroo in a green jacket.Then they posed with it for some photos.Suddenly, something amazing happened.The kangaroo opened 46.eyes.It was not dead.But it was very 47.(anger).The kangaroo hit the two men and knocked them out.Then it ran 48..In the kangaroo’s new green jacket were the car keys,a passport, and the air tickets.
Later that day, a motorist phoned the police.“You’re 49.going to believe this,”he said,“but a kangaroo in a green golf jacket 50.(run) along the road to the airport.”The police finally found out the whole story, and they punished the two drunken men.
五、短文改错
51.短文改错
以下短文中共有10处错误,每句中最多有两处。
每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者 (从第11处起) 不计分。
One night, while Xiao Ming and his father were sleeping, a thief which face was covered with a piece of cloth entered into the room quietly, held a knife in his hand. Although he tried to walk as quietly as possibly, Xiao Ming and his father were woken up. Realising what had happened, they fight bravely against the thief. Suddenly Xiao Ming came up an idea. He threw a drawing pin on the floor where the thief might pass. Like expected, the thief stepped on a pin and was badly hurt. Screaming in great pain, the thieves fell down. Xiao Ming and his father took the chance to tie the thief up. With Xiao Ming’s clever, they finally won the unexpected battle.
六、提纲类作文
52.今年4月23日是第21个世界读书日(World Book Day or World Book and Copyright Day),请你以“I Like Reading”为题目写一篇稿,参加校学生会在读书日来临之际举办的征文活动。
要点如下:
1. 你为什么喜欢读书;
2. 你喜欢哪一类的书(例如:历史、科学、文学等)?请给出至少两个理由。
注意:词数120左右。
参考答案
1.B
2.A
3.C
4.C
【分析】
试题分析:文章讲述了因为车被撞坏,而保险金又不足以买辆车,作者决定利用城市里便捷的交通资源,这一想法遭到了子女和朋友的强烈反对,他们认为即使生活在城市里也需要拥有一辆车。
但作者坚持自己的想法,作者发现没有车反而提高了他的生活质量。
1.D 细节理解题。
根据第一段中But the insurance payout didn’t even begin to cover the costs of buying a new car—I worked out that, with the loan (贷款) we’d need plus petrol, insurance, parking permits and tax, we would make a payment as much as £600 a month.可知,买一辆新车的费用太高,故答案选D。
2.A 细节理解题。
根据第三段第一句But my new car-free idea, sadly, wasn’t shared by my family.可知,作者的家人并不支持他,故答案选A。
3.C 细节理解题。
根据第三段中I wasn’t that bothered what they thought, and I suggested the girls should take the same approach.可知,她的想法并没有影响到我,我反而认为她应该采取跟我一样的想法,故答案选C。
4.D 细节理解题。
根据最后一段中I live—and many other citizens do too—in a place that has never been better served by public transport, and yet car ownership has never been higher.可知,在车主的花费越来越高的情况下,作者的无车计划反而提高了他的生活质量,故答案选D。
考点:考查故事类阅读
5.A
6.D
7.D
8.C
【分析】
试题分析:本文属于说明文阅读,主要介绍的是街头涂鸦艺术的发展过程以及在发展过程中
人们对这种艺术形式的不同态度。
5.A 推理判断题。
根据第一段最后两句. It has become part of a global visual culture. Now, even art museums and galleries are collecting the works of street artists. 可知街头涂鸦艺术已经成为全球文化的一部分,很多博物馆以及艺术展上都有涂鸦艺术。
说明它很流行并得到人们的承认。
故A项正确。
6.D 推理判断题。
根据第二段最后两句Some think street art is a crime and destroys property. But others see this art as a rich form of non-traditional cultural expression.可知一些人认为街头
艺术是犯罪行为,另外一些人认为这种艺术形式是一种非传统的艺术。
说明并不是所有人都认为它是一个文化的表达形式。
故D项正确。
请特别注意D项是部分否定的用法。
7.D 推理判断题。
根据第四段最后两句Sometimes this street art created a conflict between artists and city officials. Graffiti artists created their images and city officials quickly painted over them. 可知街头艺术家和城市管理的官员对于街头涂鸦的观点是不一样的,官员们经常会把这些涂鸦清理掉,因为它们并不是传统的艺术形式,没有被人们广泛接受。
故D项正确。
8.C 主旨大意题。
本文属于主旨大意题中的标题概括题,本文主要介绍的是街头涂鸦艺术的发展过程以及在发展过程中人们对这种艺术形式的不同态度。
ABD三项内容与文章无关。
考点:考查说明文阅读
9.A
10.D
11.C
12.B
【分析】
试题分析:本文属于生活类阅读,作者在文章中详细分析了网购流行的几个重要的因素。
9.A 词义猜测题。
根据横线前句On the Internet, a big online company can be run by only two guys in their garage.可知很多网络公司是有住在车库里的年轻人经营的。
那么人们对这些网站的安全性能就会产生怀疑。
所以人们产生怀疑是很合理的事情。
故该词指distrustful。
故A正确。
10.D 推理判断题。
根据第二段Internet giants such as Microsoft knew consumer confidence was the key to getting virtual shopping off the ground, and they work hard to make people feel safe to shop online可知网络公司都知道消费者在网络消费的信心来自于他们对于网络安全性的信
任程度,所以他们才会努力让人们认为网购很安全。
故D正确。
11.C 推理判断题。
根据文章第三段内容可知现在的网络购物和安全,根据第四段内容可知网络购物很方便舒适,第五段内容告诉我们网购很快捷。
故C项说法正确。
12.B 细节理解题。
根据文章第五段可知快递公司在网购的流行中起着重要的作用,根据第三段可知行用卡公司也十分重要,根据文章第二段可知网络公司在网购的流行中起着推波助澜的作用。
只有广告公司的作用没有体现出来。
故B项正确。
考点:考查社会生活类阅读
13.C
14.A
15.B
【分析】
试题分析:本文是Edward Johnson写给学校的信,告诉对方自己新学期的课程教学计划。
13.C 细节理解题。
根据第一段第三句So next academic year, Term 1 will be like always: sentences to paragraphing.可知在Term1, Edward会从句子教到段落。
故C项正确。
14.A 推理判断题。
根据第四段最后一句A number of students already emailed me about the course. 很多学生已经写信给我关于拉丁语课程的事情。
说明拉丁课程已经引起了他们的注意。
故A项正确。
15.B 细节理解题。
根据文章第一句I am writing to inform you of some arrangements about my composition course and Latin course next year.[Z+X+X+K可知Edward Johnson写信就是为了告诉对方自己的课程教学计划。
故B项正确。
考点:考查应用文写作
16.B
17.A
18.G
19.F
20.C
【分析】
试题分析:
16.B后文涉及到大约90%的人都是大学学历,40%的人有着更高的学历研究生或博士,可知大体而言,他们都有着很高的学历,所以答案是B。
17.A本段提到TCK实际上也会遇到很多的困难,所以答案是A。
18.G 前文提到TCK要经历一段陌生的经历,要交的朋友,并且和过去说再见,所以答案是G。
19.F TCK回到自己出生时的国家,跟同龄的孩子并不一样,他们对时尚趋势和电视节目不同,而且和朋友们的价值观也不一样,所以答案是F。
20.C前文提到他们所面对的同龄人和他们家乡的观念并不相符,这样就很难形成自己的认知,所以答案是C。
【名师点睛】
七选五解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。
我们可以通过词汇衔接的方法来解题,词汇衔接又可以具体分为三种:代词、同义词/近义词、上下义词/同一范畴词对应关系。
1. 代词:英语表达中的代词出现的频率极高,代词的作用是指代前面提及的名词或形容词概念,巧妙利用这样的指代关系和根据代词的单复数差异可以准确而快速地解题。
2. 同义词/近义词:英语前言后语之间往往有同义词、近义词、近义表达语甚至相同词汇的重复使用,这是我们解题的一个很好的判断线索。
其实就其本质而言,上文讲的代词和下文将涉及的上下义词和同一范畴词都是特殊的同义/近义词。
3. 上下义词/同一范畴词:什么是上下义词和同一范畴词?举个例子你们就明白了。
Fruit和apple之间就是上下义词,因为前者包含了后者,或可以说后者是前者的一个子集。
Apple 和orange之间则是同一范畴的关系,都属于fruit。
利用前后句中这样的特殊的同义关系常常可以很轻松地解题。
考点:日常生活类阅读。
21.A
22.D
23.B
24.A
25.C
26.B
27.D
28.D
29.B
30.A
31.C
32.B
33.A
34.A
35.D
36.C
37.D
38.B
39.A
40.B
【解析】
试题分析:Clay Jensen 的同学Hannah自杀了,她写信给Clay Jensen告诉他自杀的原因,作者以此告诉我们许多看似微小、不重要的事情是怎样给高中生带来巨大的影响的。
21.A考查动词。
动词shock使...震惊;delight使...高兴;disturb打断,打扰;excite 使...兴奋;根据语境可知:当他打开包裹的时候,他震惊地(shocked)发现里面有七盒磁带,这些磁带是他的同班同学Hannah Baker录制的(recorded),她已经在两周前自杀了。
故A正确。
22.D考查动词。
当他打开包裹的时候,他震惊地(shocked)发现里面有七盒磁带,这些磁带是他的同班同学Hannah Baker录制的(recorded),她已经在两周前自杀了。
故D正确。
23.B考查名词。
名词time时间;courage勇气;atmosphere气氛;mood情绪;根据语境可知:Clay曾经一直在暗恋她,但是他没有勇气(courage)告诉她。
故B正确。
24.A考查动词。
动词state陈述;tell告诉;find找到,发现;express表达;根据语境可知:在磁带里,Hannah陈述(state)了她结束自己的生命(life)的十三条理由,其中Clay就是其中的原因之一。
故A正确。
25.C考查名词。
在磁带里,Hannah陈述(state)了她结束自己的生命(life)的十三条理由,其中Clay就是其中的原因之一。
故C正确。
26.B考查上下文串联。
根据下文可知:Hannah甚至给Clay留下了一张地图(map),上面
标出了他需要拜访的地方。
故B正确。
27.D考查常识。
当Clay走出家门,她的声音在他的耳边(ears)萦绕。
与声音有关的器官是耳朵。
故D正确。
28.D考查介词。
根据语境可知:通过(through)Hannah和Clay的故事,美国作家Jay Asher 创作出了小说Thirteen Reasons Why,这本书处于(stay)The New York Times的畅销书单长达八周的时间。
故D正确。
29.B考查动词辨析。
动词leave离开;stay逗留,停留;处于keep保持;continue继续;通过(through)Hannah和Clay的故事,美国作家Jay Asher创作出了小说Thirteen Reasons Why,这本书处于(stay)The New York Times的畅销书单长达八周的时间。
故B正确。
30.A考查动词短语。
当Clay焦急地查明(find out)他在她的自杀事件中究竟扮演什么角色时,他注意到许多看似微小、不重要的事情(incidents)是怎样给其他的高中生带来巨大的影响的。
故A正确。
31.C考查名词。
名词accident事故;event事件,比赛项目;incident小事件;affair 事务;当Clay焦急地查明(find out)他在她的自杀事件中究竟扮演什么角色时,他注意到许多看似微小、不重要的事情(incidents)是怎样给其他的高中生带来巨大的影响的。
故C正确。
32.B考查动词。
这提醒(remind)我们所有人,有时候当有些话或者事情给他人带来伤害(hurt)时,这种伤害会造成持续的(lasting)影响,甚至能导致在他人生活中发生一些生死攸关的事情。
故B正确。
33.A考查动词。
动词hurt伤害;praise表扬;damage破坏;comfort安慰;有时候当有些话或者事情给他人带来伤害(hurt)时,这种伤害会造成持续的(lasting)影响,甚至能导致在他人生活中发生一些生死攸关的事情。
故A正确。
34.A考查形容词。
有时候这种伤害会造成持续的(lasting)影响,甚至能导致在他人生活中发生一些生死攸关的事情。
故A正确。
35.D考查形容词短语。
短语be concerned about担心....;be careful of...当心...;be devoted to致力于;be responsible for对...负责。
本篇故事的主题是我们都要为我们的行为负责(responsible)。
故D正确。
36.C考查名词。
名词task任务;rule规则;choice选择;dream梦想;名词根据语境可知:Hannah自己承认自杀是她自己的选择(choice)。
故C正确。
37.D考查动词。
根据语境可知:然而如果有人对她的举动采取不同的行动(act),她也许
会改变她的决定。
故D正确。
38.B考查连接词。
两次as though似乎,好像;even though即使;in case以防;now that 既然;即使(even though)这是一个虚构的故事,然而我们许多人仍然会把Hannah的高中的生活经历与我们的现实生活相联系,甚至(even)有人也许知道他人已经表露出自杀的迹象。
故B正确。
39.A考查副词。
副词even甚至;too也;still仍然;ever曾经;我们许多人仍然会把Hannah的高中的生活经历与我们的现实生活相联系,甚至(even)有人也许知道他人已经表露出自杀的迹象。
上下文之间存在递进关系,所以使用副词even。
40.B考查副词。
副词thankfully感激地;hopefully充满希望地;equally同样地;similarly 类似地;而让人充满希望的是(hopefully),我们能够行动起来去阻止这种悲剧的发生。
故B正确。
【名师点睛】
近年来高考完形填空的难度不大,我们可以从以下6个方面着手解题:
1. 利用文章中心主题句解题方法------利用段首句或首段最大限度地获取信息。
为给学生理解文章奠定基础,使学生更易于理解文章内容,出题者在设计完形填空试题时,总是保留一个完整的、或是大半个完整的表达主旨的句子。
大家知道,文章的开头很重要,往往开宗明义点出文章主题。
因此,整篇文章的提示句往往在开头。
考生应充分利用段首句提供的信息,去挖掘文章的思路,寻找文章的脉络与线索。
2.分析认识文章结构,理解领会文章各部分、各层次之间的逻辑关系。
只有明白文章结构,了解各段落之间的关系,才能加深对文章的理解。
明白了各部分是如何为表现主题思想服务的,也就更容易把握带空的句子所需要的是什么内容,因此就更容易选准答案了。
这要求考生具有扎实的英语词组、短语、习惯用法等英语搭配的知识,这对于理解文章的逻辑关系特别有利。
文章的逻辑关系不外乎列举、原因、结果、让步、对照、补充、目的、条件等关系。
表示列举的连词:first, second, third…;firstly,secondly, thirdly…;first, next, then…; in the first place, in the second place…; for one thing, for another thing…;to begin with, to conclude…
表示原因的连词:because, since, as, now that…
表示结果的连词:so, therefore, thus, hence, accordingly, consequently, as a result 表示让步和转折的连词:however, nevertheless, nonetheless, still, though, yet, in
spite of, at any rate, in any case, whoever, whatever
表示对照的连词:on the contrary, in contrast, by contrast, in comparison, by comparison, conversely
表示补充的连词:
also, further, furthermore, likewise, similarly, moreover, in addition, what’s more, too, either, neither, not…but…, not only…but also…
表示时间顺序的连词:when, while, as, after, before, since, until, as soon as, once 表示目的的连词:that, so that, in order that, lest, for fear that
表示条件的连词:if, suppose (that), supposing (that), unless, in case, so (as) long as, so far as, on condition (that), provided (that), providing (that)
3.利用上下文寻找解题信息
由于完形填空的文章是一个意义相关联的语篇,围绕一个话题论述,因此在行文中词语的重复、替代、复现和同现现象是不可避免的。
根据这个原则,某一个空格所对应的答案很可能就是在上下文中复现或同现的相关词,考生可以根据这些词之间的有机联系来确定答案。
所以,解题时应联系上下文寻找相关线索,如某一个词的原词、指代词、同义词、近义词、上义词、下义词和概括词等。
但由于我们在做题时不可能总是重复地阅读文章,因此,在做完形填空时要培养一种捕捉并记忆相关信息的能力。
4.运用词汇、语法等方面的语言知识及搭配关系解题方法做题时应注意文章中的搭配:☆逻辑搭配:包括过渡词、连接手段、指代关系、肯定、否定等;☆语义搭配:包括区别同义词、近义词、反义词、形近异义词、同形异义词;☆结构搭配:指名词、动词、形容词等在句中或文中与其他词的搭配;☆惯用搭配:即通常所说的固定短语。
5.运用排除法解题方法
如果不能很有把握地直接看出某一道题的答案,可以把排除法和词汇、语法分析结合起来运用,从而缩小选择的范围,提高答题准确率。
这种情况有以下几种:☆从时态、语态、语气、名词的数等各个角度分析所填内容是否与上下文一致,从而排除一些备选答案,缩小选择范围;☆分析空白处与前后词之间的语义关联、搭配关系,从而排除一些选项;☆弄清楚该题的句法关系,分析一下它是简单句、并列句,还是复合句;☆判断所填的内容在句中充当什么成分,应是什么词性,并分析备选答案之间的异同,从而排除干扰项选出正确答案。
6. 运用背景知识和社会常识解题方法。