2015年江苏省淮安市中考英语试题(解析版)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
江苏省淮安市2015年中考试卷
(第I卷共55分)
I. 单项选择(共15小题;每小题1分,共15分)
【2015江苏淮安】1. My PE teacher often teaches us how to play ______football.
A. a
B. an
C. /
D. the
1. C【解析】考查冠词的用法。
一日三餐、球类、棋类、游戏名称前不用冠词,故选C。
【2015江苏淮安】
2. —Hi, Jack. Is this your new bike?
—No. ________is over there. It’s a present from my uncle.
A. Mine
B. Y ours
C. Hers
D. His
2. A【解析】考查物主代词的用法。
Mine我的;yours你的,你们的;hers她的;his他的。
根据句意“—你好,杰克。
这是你的新的自行车吗?—不。
我的在那边。
它是我的叔叔给我
的一个礼物”,这里的“我的”指的是“我的新自行车”,起名词的作用,所以用名词性物主代
词,故选A。
【2015江苏淮安】3. Steven, go to bed now. You should _____before six tomorrow, or you will miss the plane.
A. get off
B. get up
C. get on
D. get along
3. B【解析】考查短语辨析。
get off下(车、马、飞机等);get up起床;get on上(车、马、
飞机等);get along相处;进展;前进。
根据句意“史蒂文,现在睡觉吧。
你明天应该六点之
前起床,否则你将错过飞机”,这里应该填起床,故选B。
【2015江苏淮安】4.During the May Day holiday, we stayed in a mountain village with _____ trees around.
A. thousand of
B. thousand
C. thousands
D. thousands of
4. D【解析】考查数词的用法。
hundred, thousand, million等前面若有具体数词,要用单数
形式表示确数;其后若有of, 则要用复数形式且前面不能加具体的数词,表示约数。
thousands
of trees意为“数以千计的树木”。
根据句意“在五一假期期间,我待在一个有数以千计棵树环
绕的山村里。
”,故选D。
【2015江苏淮安】5. We________ wait until the traffic light turns green when we cross the road.
A. must
B. can
C. need
D. may
5. A【解析】考查情态动的用法。
must必须,应该,一定;can能,可以;need需要;may
可以,许可。
根据句意“当我们过马路的时候,我们必须等到交通灯变成绿色”,等绿灯过马
路是法律规定的,所以用“必须”,故选A。
【2015江苏淮安】6. —Jenny, shall we watch the movie Fas
t t &&Furious 7 this weekend?
—It sounds _________! I can’t wait to see it.
A. strange
B. bad
C. great
D. awful
6. C【解析】考查形容词的用法。
strange奇怪的;bad坏的;great好极了;awful可怕的,
糟糕的。
根据句意“—珍妮,周末我们去看电影《速度与激情7》好吗?—它听起来好极了。
我迫不及待地想看它”。
“ 听起来好极了”用sound great, 故选C。
【2015江苏淮安】7. I was writing a diary _____my brother was watching TV yesterday evening.
A. before
B. after
C. until
D. while
7. D【解析】考查连词的用法。
before在……之前;a er在……之后;un l直到……;while
然而,均可引导时间状语从句。
其中while为并列连词,用来连接两个同时进行的长动作,
表示对比。
根据句意“昨天晚上,我在写日记的时候,而我的兄弟在看电视”,是两个同时
进行的动作,故选D。
【2015江苏淮安】8. —Mr. Smith. ________is the new bridge?
—Oh, let me see! It ’s about 800 meters.
A. How old
B. how long
C. how much
D. how often 8. B 【解析】考查特殊疑问句。
对年龄进行提问用how old ;对长度,距离,一段时间
进行提问用how long ;对不可数名词的量,事物的体重,数字计算的结果,价格等进行提问
用how much ;对频率进行提问用how o en. 根据句意“—史密斯先生,这座新的桥有多长?
—哦,让我看看。
它大约800米”,这里是问长度,故选B 。
【2015江苏淮安】9. Helen is friendly and she always has a smile ______her face.
A. on
B. with
C. at
D. for
9. A 【解析】考查介词的用法。
wear/ have a smile on one’s face 意为“某人脸上面带微笑”。
是固定词组,故选A 。
【2015江苏淮安】10. Her son ________the army for two months. She misses him very much. A. has joined B. has been in C. joined D. was in
10. B 【解析】考查现在完成时的用法。
该句中“for two months ”为持续性时间状语,故要
把非延续性动词转换成延续性动词。
join 应该转换成be in/ be a member of,其现在完成时结
构为has/ have been in 或has/ have been a member of, 故选B.
【2015江苏淮安】11. —Is there _________in today ’s newspaper? —Yes, quite a lot.
A. anything interesting
B. something interesting
C. interesting anything
D. interesting something
11. A 【解析】考查修饰不定代词的用法。
该句型为there be 结构的一般疑问句,故不定代词
应该用anything ,而形容词修饰不定代词应该后置,再根据句意“—今天的报纸上有一些有
趣的东西吗?—是的,相当多。
”,故选A 。
【2015江苏淮安】12. —What are you doing? —I ’m reading the book _______you lent me last week.
A. what
B. who
C. when
D. that
12. D 【解析】考查定语从句的用法。
句意“—你正在干什么?—我正在看你上周借给我的
那本书”。
在定语从句中,当先行词为物时,应选用关系代词that/ which 来引导定语从句。
此定语从句的先行词为a book, 应选用关系代词that/which 。
故选D 。
【2015江苏淮安】13. —I don
’t know Kate ’s address. Do you know _______? —Sorry. I don
’t know either. A. why she lives there B. why does she live there
C. where she lives
D. where does she live
13. C 【解析】 考查宾语从句的用法。
根据宾语从句应该用陈述句语序可排除选项B 、D. 根
据句意“—我不知道凯特的地址。
你知道她住在哪里吗?—对不起。
我也不知道”,故选C.
【2015江苏淮安】14. I still like those good old songs I often listened to ____myself in my spare time.
A. enjoy
B. enjoying
C. to enjoy
D. enjoyed
14. C 【解析】考查非谓语动词的用法。
根据句意“在我的业余时间里,我仍然喜欢那
些我经常听的好的老歌曲来愉悦我自己”可知该题考查动词不定式短语作目的状语。
故选
为C 。
【2015江苏淮安】15.
—All the people of Huai ’an need to work together to make our city more beautiful.
—Tha That’
t’t’s it. ____________. s it. ____________.
A. Practice makes perfect
B. Many hands make light work
C. When in Rome, do as the Romans do
D. A friend in need is a friend indeed.
15. B 【解析】考查谚语的用法。
A. 熟能生巧;B. 人多力量大;C. 入乡随俗;D. 患难见真
情。
根据句意“—所有的淮安人需要齐心协力使我们的城市更加的美丽。
—正是如此。
________”可知是人多力量大。
故选B 。
II. 【2015江苏淮安】完形填空(共15小题;每小题1分,共15分) I I still
still still remember remember remember my my my kindergarten(kindergarten(幼儿园)teacher, )teacher, Mrs. Mrs. White. She looked just like Snow
White, 16 she had the same bright eyes and short dark hair.
We used to 17 a lot. And I would show what I wrote to
Mrs. White for correction (批改). She would look at my writing
and and see see see many many many mistakes mistakes mistakes in in in it. it. it. But But But she she 18 18 made made made any any any red red
correction and she always gave a star. I was feeling 19 of my writing each time I got a star. But it
20 my mother. So one day, when she met Mrs. White at a parent-teacher meeting, Mum asked her why she never corrected my 21 and why she never said no to her child.
Mrs. White said, “The children are just beginning to get 22 about using words. Spelling and
grammar can wait. We can ’t 23 that interest with a red pen.” As it was a long time ago, my mother could only remember the main idea of 24 Mrs. White said about my writing. However, I grew up learning to use words with loving care and 25 like that.
If Mrs. White had used her red pen more often, I 26 wouldn
’t be telling you about this now. Whenever I look back on those encouraging 27 from Mrs. White, I feel they just look 28
real ones in the night sky —bright, shiny, and guiding me on my way somewhere, I do believe she was such a 29 teacher, who tried to use a red pen less to keep the joy, wonder and excitement in a child ’s 30 .
Thanks to Mrs. White, I have no fear about writing. Also, I
’m not afraid of any mistakes in my life!
( ) 16. A. because B. though C. if D. but
( ) 17. A. run B. cry C. write D. Speak
( ) 18. A. always B. never C. often D. sometimes
( ) 19. A. lonely B. tired C. helpless D. proud
( ) 20. A. protected B. worried C. pleased D. attracted
( ) 21. A. spirits B. designs C. mistakes D. messages
( ) 22. A. nervous B. excited C. afraid D. bored
( ) 23. A. stop B. keep C. save D. show
( ) 24. A. that B. when C. which D. what
( ) 25. A. sadness B. fear C. confidence D. pains
( ) 26. A. probably B. gently C. hardly D. luckily
( ) 27. A. dreams B. stars C. gifts D. pens
( ) 28. A. at B. through C. for D. like
( ) 29. A. careless B. strict C. wonderful D. common
( ) 30. A. mind B. hand C. arms D. eyes
【主旨大意】本文是一篇记叙文。
作者回忆自己幼儿园的老师,在批改自己作文的时候,经
常忽视单词、语法等方面的错误,每次都给他一颗鼓励的红星。
作者的妈妈非常担心老师的
教育方法,但是与老师沟通过后,明白了老师的良苦用心。
多年之后,作者终于明白当年的
幼儿园老师的鼓励性的教学方式,使自己在今后的人生当中不再惧怕犯错误。
16. A 【解析】考查连词辨析。
根据句意“她看起来很像白雪公主,因为她有着和白雪公主
一样的明亮的眼睛和黑色的短发”,故选A 。
17. C 【解析】used to do sth.意为“过去常常做某事”。
根据上下文之间的联系可知,作者过
去常常写文章。
故选C 。
18. B 【解析】考查频度副词的用法。
always 总是; never 从来不; often 经常; sometimes
有时。
根据句意“但是她从来不做红色的批注,而是总是给我一颗星星”,故选B 。
19. D 【解析】考查形容词辨析。
lonely 孤独的; tired 累的; helpless 没有希望的; proud
自豪的;骄傲的。
根据句意“每次我得到一颗星星的时候,我都感到自豪”,故选D 。
20. B 【解析】考查动词辨析。
protect 保护; worry 使……担忧; please 使高兴,使满意;
attract 吸引。
根据上下文可知“它使我的妈妈非常的担忧”。
故选B 。
21. C 【解析】考查名词辨析。
spirits 精神; designs 设计; mistakes 错误; messages 口信,
信息。
根据上下文可知“……,妈妈问老师为什么她从来不改出我的错误,并且从来不对她
的学生说不”,故选C 。
22. B 【解析】考查形容词辨析。
nervous 紧张的; excited 激动的;兴奋的; afraid 害怕得;
bored 乏味的。
根据上下文可知句意是:“怀特夫人说‘孩子们刚开始对用词感到兴奋的时
候。
’”,故选B 。
23. A 【解析】考查动词辨析。
Stop 阻止; keep 保持; save 挽救; show 展示。
根据句意
“我们不能用一支红笔阻止了学生的兴趣”,故选A 。
24. D 【解析】考查宾语从句。
根据句意“……,我的妈妈仅仅记得怀特夫人说的关于我的
写作的主要内容”可知该宾语从句的引导词应该用what ,表示怀特夫人所说的话的内容。
故
选D 。
25. C 【解析】考查名词辨析。
Sadness 悲伤; Fear 恐惧; confidence 信心; pains 痛苦。
根据句意“在我的成长过程当中,我学会用爱心和信心来学习单词”,故选C 。
26. A 【解析】考查副词辨析。
probably 可能的; gently 温和地; hardly 几乎不; Luckily
幸运地。
根据句意“如果当时怀特夫人经常性用她的红钢笔,我很有可能不会告诉你现在的
这些”,故选A 。
27. B 【解析】考查名词辨析。
dreams 梦想; stars 星星; gifts 礼物; pens 钢笔。
根据句
意“无论什么时候,当我回顾我从怀特夫人那儿得到的鼓励性的星星……”,故选B 。
28. D 【解析】考查介词辨析。
look like 意为“看起来像”。
故选D 。
29. C 【解析】考查形容词辨析。
综合全文可知,怀特夫人是一名优秀的老师。
故选C 。
30. A 【解析】考查名词辨析。
i n one’s mind 意为“在某人的脑海中”。
故选A 。
III. 阅读理解(共15小题;A 、B 两篇每小题2分,C 篇每小题1分,满分25分)
A 【2015江苏淮安】
One One Sunday
Sunday Sunday evening, evening, evening, it it it was was was quite quite quite dark dark dark when when when old old old Stanley Stanley Stanley went went went for for for his his his walk. walk. walk. He He He was was was walking walking along the sidewalk. Suddenly, he saw a white car coming around the corner at high speed. It was going too fast and crashed into a red car in the street where he was walking. He rushed up to the cars to see if anyone was hurt and needed help.
The two drivers were arguing.
“You came around the corner too fast,
” one man said. “No!No!”
” said the driver of the white car, “That That’’s not true! Your car was parked in a wrong place ”. Stanley listened to their argument and then said the white car driver was wrong to drive too
fast. The driver of the red car asked Stanley to prove he was right in court(法庭). Stanley gave the driver his name and telephone number.
Next Thursday morning, Stanley was asked to go to the court. The lawyer(律师) for the driver of the white car asked him a lot of questions about what he had seen. Then he asked Stanley how old he was.
“I am eighty-two.” answered Stanley.
“Do you usually wear glasses?
” asked the lawyer. “Yes, I do.
” answered Stanley. “Were you wearing them on the night of the accident?
” the lawyer asked.
“No, ” replied Stanley.
Then Then the
the the lawyer lawyer lawyer said, said, said, ““Why Why should should should the the the court court court believe believe you?you?”” You are eighty-two years old, you were not wearing your glasses, and it was dark. How far can you see in the dark?
Stanley thought about for a minute,
“Well,Well,””he said, “when it ’s dark, I can see the moon. How far is that?”
31. The car accident happened ____________.
A. one Sunday morning
B. next Thursday morning
C. one Sunday evening
D. next Thursday evening
32. The cause of the accident is that ___________.
A. the red car was going too slowly
B. the white car was going too fast
C. the drivers were sleepy
D. Stanley was in their way
33. Stanley was asked to go to the court because ____________.
A.he wanted to make money
B. he promised to be a witness
C. he was a lawyer
D. he was badly hurt in the accident
34. Maybe the red car driver contacted Stanley by ________.
A. writing a letter to him
B. sending an email to him
C. paying a visit to him
D. making a phone call to him
35. We can learn from the story that ____________.
A. Stanley was a clever and humorous man
B. Stanley wore glasses when the accident happened
C. The lawyer thought that Stanley could see clearly
D. Stanley was not able to see the moon
【主旨大意】本文是一篇记叙文。
在一个周日的晚上,天非常的黑。
一辆白色的汽车在拐弯
处由于车速过快撞上了街上的一辆红色的汽车。
两位车主争论不休。
目击证人Stanley 是一
名82岁的老人,在法庭上,面对来律师的提问,他给出了睿智而又幽默的回答。
31. C 【解析】细节理解题。
根据文章第一句“One Sunday evening, ...” ,故选C.
32. B 【解析】细节理解题。
根据文章第一段中“he saw a white
car coming around the corner at high speed. It was going too fast and crashed into a red car in the street where he was walking. ”,
故选B.
33. B 【解析】推理判断题。
题干意思为:Stanley 被叫到法庭上,因为___________.
he wanted to make money. 他想挣钱。
he promised to be a witness.他允诺当证人。
he was a lawyer. 他是
一位律师。
he was badly hurt in the accident.他在事故中被伤得很厉害。
综合文意,通过排除
法,推理判断可知是他允诺当证人,故选B 。
34. D 【解析】
【解析】细节理解题。
根据文章第五段中“Stanley gave the driver his name and telephone number. ”,可知他可以打电话联系,故选D 。
35. A 【解析】【解析】推理判断题。
根据文章最后一段中“Stanley thought about for a minute, “Well,”he said, “when it ’s dark, I can see the moon. How far is that?””,可以推断Stanley 是一个聪明而又
幽默的人。
故选A 。
B 【2015江苏淮安】
Foods that are well known to you may not be familiar to people from different places around the world. Tourists and travelers often get to try some unfamiliar. That is part of the fun of traveling. Here are four people ’s experiences with foreign food.
David King
is a Chinese student in France. “I never had cheese or even milk before I came to France. Cows are seldom seen in my part of China. So there is no milk or milk products. I drank some milk when I first arrived in France. I hated it! I tried cheese, too, but I didn ’t like it. I love ice cream, though that ’s made from milk.”
Birgit is is from
from from Sweden. Sweden. Sweden. She She She traveled traveled traveled to to to Australia Australia Australia on on on vacation. vacation. vacation. ““I I was was was in in in a a a restaurant restaurant restaurant that that that was was special in fish. I heard some other people order flake, so I ordered some, too. It It was delicious! was delicious!
Later, I learned that flake is an Australian name of shark. Now, whenever I see a new food, I try it on purpose. You know why? I remember how much I enjoyed flake.” Chandra is is a
a dentist dentist in in in Texas. Texas. Texas. She She She is is from from India. India. India. ““I ’m m afraid afraid afraid to to to try try try new new new foods foods because because maybe maybe there is beef in them. I ’m a Hindu(印度教信徒) and my religion(信仰)stops me from eating meat from the cow. That ’s why I can ’t eat hamburgers or noodles with meatballs.”
Nathan is is from
from from the the the United United United States. States. States. He He He taught taught taught for for for a a a year year year in in in China. China. China. ““My My friend friend friend gave gave gave me me me some some 100-year-old eggs to eat. I didn ’t like their appearance at all. The eggs were green inside, but my friends said the colour was normal. Chinese people put something on fresh eggs. Then they put them in the earth for three months. So the eggs weren ’t really very old. Even so, I didn ’t want to
touch them.”
36. David King is a student in France and he comes from ________.
A. China
B. Sweden
C. India
D. America
37. Birgit ordered ________in a restaurant during her vacation in Australia.
A. cheese
B. eggs
C. hamburgers
D. flake
38. Chandra is afraid to try new foods because _______.
A. she can ’t eat food with beef
B. she doesn
’t like their appearance C. she doesn ’t like foreign food
D. she doesn
’t need any food at all 39. Nathan worked as _____in China for a year.
A. a worker
B. a dentist
C. a teacher
D. a student
40. The passage tells us that _______.
A. David King often drinks milk
B. Flake and shark are the same fish
C. A Hindu eats meat from the cow
D. The egg is put in the earth for a hundred years
【主旨大意】本文是一篇表格式应用文。
说明世界上不同地方的人有着不同的饮食习惯。
文
章列举四个旅行者尝试国外食物的经历。
36. A 【解析】细节理解题。
根据表格一中的“David King is a Chinese student in France. ”,
故选A 。
37. D 【解析】细节理解题。
根据表格二中的“I heard some other people order flake, so I ordered some, too. ”,故选D 。
38. A 【解析】细节理解题。
根据表格三中的“I ’m a Hindu(印度教信徒) and my religion(信
仰)stops me from eating meat from the cow.”,故选A 。
39. C 【解析】细节理解题。
根据表格四中的“Nathan is from the United States. He taught for a year in China. ”,故选C 。
B 【解析】推理判断题。
根据表格一中的“I never had cheese or even milk before I came to France.”可知选项A 是错误的;根据表格二中的“Later, I learned that flake is an Australian name of shark. ”可知选项B 是正确的;根据表格三中的“I ’m a Hindu(印度教信徒) and my
religion(信仰)stops me from eating meat from the cow ”可知选项C 是错误的;根据表格四中
的“..., Then they put them in the earth for three months. So the eggs weren ’t really very old.”可
知选项D 是错误的。
故选B 。
C 【2015江苏淮安】
Monarch butterflies from eastern Canada make the most amazing journey in
the the insect insect insect world. world. world. Each Each Each year, year, year, this this this butterfly butterfly butterfly travels travels travels about about about 3000 3000 3000 miles miles miles to to to its its
winter winter home home home in in in central central central Mexico(Mexico(墨西哥). ). How How How can can can it it it fly fly fly so so so far? far? far? And And And why why
does does it it it make make make this this this long long long and and and dangerous dangerous dangerous trip? trip? trip? Scientists Scientists Scientists still still still don don don’’t t have have have an an
answer.
For For many
many many years, years, years, people people people in in in Mexico Mexico Mexico wondered wondered wondered where where where the the the orange-and-black orange-and-black orange-and-black butterflies butterflies butterflies came came from every winter. Then, in 1937, a scientist started to follow and study the butterflies. For the
next 20 years, he discovered that one butterfly started its journey in Canada. Four months later, it arrived in Mexico.
The length of the butterflies
’ trip is only one part of the mystery. Another amazing thing is that the butterflies always return to the same area in central Mexico.
How do the butterflies find their way back to the same place? This is an interesting question because only every fourth generation (代) makes the trip south. In other words, the butterfly that travels travels to to to Mexico Mexico Mexico this this this year year year is is is the the the great-great-grandchild great-great-grandchild great-great-grandchild of of of the the the butterfly butterfly butterfly that that that traveled traveled traveled there there there last last
year.
Each Each year,
year, year, four four four generations generations generations of of of a a a Monarch Monarch Monarch butterfly butterfly butterfly family family family are are are born. born. born. Each Each Each generations generations generations of of of the the family has a very different life. The first generation is born in the south in late April. It slowly moves moves north, north, north, reproduces(reproduces(繁衍) ) , and , and then die. Each of these generations generations of butterflies of butterflies lives lives for for
generations are born, reproduces, and die. Each of these generations of butterflies lives for only two or five weeks. In the autumn, the fourth generation of butterflies is born. This generation has a much longer life. It lives for about eight months. This generation of butterflies makes the amazing journey back to the winter there, and in the spring they reproduce and then die. Their offspring
will be the first generation of the next circle of life.
Today, people are still studying the Monarch butterfly. But they are not clear about everything. 41. The best title of the passage can be __________.
A. Family of Monarch butterflies
B. Mystery of Monarch butterflies
C. Monarch butterflies ’ birthplace
D. Monarch butterflies
’ winter home 42. It took the scientist ______to find out that Monarch butterflies came from Canada.
A. 20 years
B. four months
C. five weeks
D. eight months
43.We know that the ___generation of Monarch butterflies travel back to central Mexico.
A. first
B. second
C. third
D. Fourth
44. The underlined word “offspring” in the passage is closest in meaning to ______.
A. seasons
B. butterflies
C. children
D. parents
45. Which statement is true according to the text?
A. Monarch butterflies spend winter in eastern Canada.
B. The four generations have the same length of life.
C. Some generations die on the way north of Canada.
D. Scientists are clear about everything of the butterflies.
【主旨大意】本文是一片说明文。
本文说明了一种来自加拿大东部的神秘的黑脉金斑蝶,每
年这些神秘的蝴蝶要长途迁徙3000英里到墨西哥中部过冬,途中它们会繁衍四代。
科学家
们对这些蝴蝶迁徙的路程和为什么每年它们会回到墨西哥中部相同的地方,无法给出明确的
答案。
41. B 【解析】主旨大意题。
本文主要说明一种神秘的黑脉金斑蝶(Monarch butterflies).
42. A 【解析】
【解析】细节理解题。
根据文章第二段中的“For the next 20 years, he discovered that one butterfly started its journey in Canada.
”,故选A。
43. D 【解析】细节理解题。
根据文章第五段中“In the autumn, the fourth generation of butterflies
is born. This generation has a much longer life. It lives for about eight months. This generation of
”,故选D。
butterflies makes the amazing journey back to the winter there, ...
44. C【解析】词义猜测题。
根据“Their offspring will be the first generation of the next circle of life.”的句意“它们的后代将是下一个生命轮回的第一代”,猜测offspring的含义为“子孙,
后代”。
45. C【解析】推理判断题。
A.Monarch butterflies spend winter in eastern Canada.
黑脉金斑蝶在
加拿大东部过冬。
根据文章第一段中“Each year, this butterfly travels about 3000 miles to its winter home in central Mexico”可排除选项A。
B. The four generations have the same length of life.四代有着相同时间的寿命。
根据文章第五段中“In the autumn, the fourth generation of butterflies is born. This generation has a much longer life”可知选项B是错误的;C. Some generations die on the way north of Canada.
综合第五段文意,可知四代黑脉金斑蝶在北上加
拿大的长途迁徙当中,不断的繁衍,死去。
故选项C是正确的;D. Scientists are clear about everything of the butterflies. 科学家们对黑脉金斑蝶的一切都很了解。
根据文章最后一段可知
是错误的。
第II 卷(非选择题共65分)
IV IV. . 【2015江苏淮安】词汇运用(共15小题;妹小题1分,满分15分)
A)【2015江苏淮安】根据句子意思,从方框中选用恰当的单词或短语填空
lead to, fall behind, once a month, take care of, terrible,
on business, closed, chopsticks, the most expensive
’t __________.
1.Simon works hard all the time so he won
’t afford it.
2.This is ____________watch in the shop. I can
3.Amy goes to the reading club ___________.
4.It It’’s our duty to _______our parents when they are old.
5.A ______earthquake hit Nepal on April 25, 2015 and many people gave a helping hand.
6.My father has gone to Hong Kong ________. He will stay there for two weeks.
7.The local government _____the factories which caused water pollution in that area.
8.Those western students in our school try to use _____when they have meals.
1. fall behind 【解析】根据上文“西蒙学习一直很努力”推知“他不会落后的”
【解析】根据上文“西蒙学习一直很努力”推知“他不会落后的”。
2. the most expensive 【解析】根据下文“我买不起”推知“这是商店里最昂贵的一块手表”
3. once a month 【解析】根据上文“艾米去阅读俱乐部”推知后面应该是表示频度的副词或副词短语。
4. take care of 【解析】考查句型“It’s one’s duty to do sth.” 意为“做某事是某人的责任”。
根据上下文猜测句意为“当父母年老的时候,照顾他们是我们的责任”。
5. terrible 【解析】根据“a _______earthquake”推断此处应该用形容词作定语。
根据上下文 猜测句意为“一场可怕的地震在2015年4月25号袭击了尼珀尔,许多人伸出了援助之手”。
6. on business 【解析】根据上下文猜测句意为“我的爸爸已经去香港出差了。
他将在那儿待
两周”。
7. closed 【解析】分析句型结构,此题缺少谓语动词。
根据上下文猜测句意为“当地政府关
闭了那个地区导致水污染的工厂”。
8. chopsticks 【解析】根据上下文猜测句意为“在我们学校的那些西方的学生,在他们吃饭
的时候,尝试使用筷子”。
B) 【2015江苏淮安】 根据句意,用括号中所给单词的正确形式填空
9. Please don ’t go _______ (swim) on your own. It ’s too dangerous.
10. The office worker _______ (catch) the early bus to work every day.
11. Emily Emily’’s mother didn ’t allow her to watch her favourite programme Running Man and it made
her ________ (happy).
12. Miss Green advised us to decorate a card for each other with those ______ (leaf).
13. Little Edison is clever enough to learn paper-cutting by ______ (he).
14. It It’’s important for us to use natural resources _______ (wise).
15. Peter and his wife live on the ________ (seven) floor and they go up and down by lift.
9. swimming 【解析】考查“go+v -ing”,表示进行某项具体的活动。
swim 为重读闭音节结尾
的动词,其现在分词形式应该双写最后一个辅音字母,再加-ing.
10. catches 【解析】考查一般现在时。
主语【解析】考查一般现在时。
主语the office worker
为第三人称单数,谓语动词应该用单数形式。
catch 为ch 结尾的单词,第三人称单数要在词尾加-es.
11. unhappy 【解析】考查形容词作宾语补足语。
根据句意“Emily 的妈妈不允许她看她最喜欢
的节目《跑男》,这使她很不高兴”可知应该用happy 的反义词unhappy 作宾语补足语。
12. leaves 【解析】考查名词的复数。
leaf 意为“树叶”,是以f 结尾的名词,变复数时要把
f 变成v, 再加es.
13. himself 【解析】考查反身代词。
by oneself 意为“单独,独自”,he 的反身代词为himself.
14. wisely 【解析】考查副词的用法。
根据句意“对于我们来说,理智地使用自然资源是重
要的”可知该空格处应该用副词来修饰前面的动词短语(use natural resources)。
15. seventh 【解析】考查序数词的用法。
根据句意“彼特和他的妻子住在七楼,他们乘电梯
上上下下”可知答案。
序数词前一般有定冠词the.
V . 【2015江苏淮安】完成句子(共5小题;每小题2分,满分10分)
16. 像往常一样,我们放学后步行回家。
像往常一样,我们放学后步行回家。
_____________, we went back home _________after school.
17. 你最好不要熬夜,这样才能保持健康。
你最好不要熬夜,这样才能保持健康。
You ______________not stay up late, so you can _________.
18. 今天下午我们将上一节关于美国乡村音乐的课,不要迟到。
今天下午我们将上一节关于美国乡村音乐的课,不要迟到。
This afternoon we will have a lesson about American _________. Don ’t _________class.
19. 打开电视好吗?我想知道明天的天气预报。
打开电视好吗?我想知道明天的天气预报。
Would you please _________the TV? I want to know the __________for tomorrow.
20. 这个女孩既不喜欢唱歌也不喜欢跳舞,但她偏爱画画。
这个女孩既不喜欢唱歌也不喜欢跳舞,但她偏爱画画。
The girl enjoys __________________, but she prefers to draw pictures. 16. As usual; on foot 【解析】考查固定短语as usual 意为“像往常一样”;on foot 意为“步行”。
17. had better; keep fit/ healthy 【解析】考查固定短语had better not do sth.意为“最好不要做某
事”;keep fit/ healthy 为系表结构,意为“保持健康”。
18. country music; be late for 【解析】考查祈使句的否定形式。
19. turn on; weather forecast 【解析】考查固定句型“Would you please+动词原形”,意为“做
某事,好吗?”。
turn on 为固定短语,意为“打开”。
20. neither singing nor dancing 【解析】考查“neither...nor”意为“既不……也不……”,连接两个并列成分作宾语。
VI. 任务型阅读(共10小题;每小题2分,满分20分)
阅读下面短文,根据要求完成下列各题。
A 【2015江苏淮安】
Ma Yun became one of the richest men in China when his company Alibaba
went on the stock (股票) market last year with a value of 140 £140 billion —
the largest public offering in history. Here are some stories about him on the
way to success.
Ma made his first trip to the US in 1995 and used the Internet for the first time. After searching for “beer beer”” , he saw that no results came up about China. Then he searched for “China China”” and still saw no results. He decided to set up a Chinese website —the seed for Alibaba was sown(播种).
Ma said he was refused many times in his life. He failed the College Entrance Examination in China three times and few companies offered him jobs, including one at KFC. And he was refused By the famous Harvard University 10 times.
It It was
was was difficult difficult difficult to to to learn learn learn English English English when when when Ma Ma Ma was was was a a a teenager teenager teenager because because because of of of limited limited limited resources. resources. However, However, he he he found found found that that that he he he could could could learn learn learn English English English well well well by by by giving giving giving tourists tourists tourists free free free guides guides guides around around around his his
hometown Hangzhou. And he kept it for nine years. Ma said that tourists opened up a new world for him because everything they said and did was so different from what he had been taught at school and by his parents.
Ma Ma’
’s hero is Forest Gump who never gives up. When he made a speech about his success at Davos(达沃斯论坛) in 2015, Ma said, “Life is like a box of chocolates because you never know what you are going to get ”.
21. When did Ma Yun make his first trip to the US?
_______________________________________________.
22. How many times was Ma Yun refused by Harvard University?
________________________________________________.
23. How did Ma Yun learn English well when he was a teenager?
________________________________________________.
24. Did Ma Yun make a speech at Davos in 2015?
________________________________________________.
25. Why does Ma Yun consider Forest Gump as his hero?
_________________________________________________.
【主旨大意】本文是记叙文。
讲述了马云是怎样成为中国首富的故事。
21. In 1995. 【解析】细节理解题。
题干意为:马云什么时候第一次去美国旅行的?根据文
【解析】细节理解题。
题干意为:马云什么时候第一次去美国旅行的?根据文。