2023年山西省吕梁市中考英语二模试卷(含解析)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2023年山西省吕梁市中考英语二模试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。
回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。
3.考试结束后,本试卷和答题卡一并交回。
1. FRIENDS (3)
N:@Jack You look unhappy today.(1)______
J:@Nick Well,I didn't do well in my math exam.
S:@Jack How come?(2)______
J:@Sarah Yes,but everyone makes mistakes.
S:Did you tell your parents about the exam result?
J:No,I didn't.I'm afraid to tell them about it.(3)______
N:l know your parents are strict with you.But I think you should talk about it with them.
J:Oh,no.They will be angry if they know about it.
S:(4)______ You are hard-working.I'm sure they will be understanding.
J:Thanks for your advice.(5)______
A.Don't worry.
B.I'll have a try.
C.How about you
D.What's the matter
E.What should I do
F.I'm here to help you.
G.I know you are good at math.
(1)
(2)
(3)
The 65-year-old Simon lived very happily in a village and he had a big warm family.As his children(1)______ and got married,they moved to different cities.Now they usually visit him with their kids on weekends.
Last Saturday,Simon cleaned the house and cooked some foods to(2)______ his grandchildren as usual.After he finished working,he realized his watch was missing.He looked for it but he couldn't find it anywhere.He was very upset(3)______ the watch was from his wife and he treasured it very much. When Simon's grandchildren came,they(4)______ him they would find the watch.The children looked for more than two hours in the house,but they couldn't find it.When they were ready to give up,one grandson asked all of them to keep quiet.Everyone was very(5)______ to see the boy and wondered how he was able to find the watch.A few minutes later,without making a noise,they heard the " tick,tick " sound from the sofa.A look(6)______ joy appeared on Simon's face.It was his watch! Simon(7)______ took the things on the sofa away and finally found the watch in the seam(接缝)of the sofa." Kids,this is the power of(8)______ .If we stay calm(冷静),we will be able to find the ways of solving problems."
2. A. got up B. grew up C. made up
3. A. welcome B. praise C. invite
4. A. unless B. because C. though
5. A. believed B. noticed C. promised
6. A. tired B. worried C. surprised
7. A. at B. of C. for
8. A. quickly B. clearly C. early
9. A. courage B. love C. silence
C
Why do so many foreigners who have been to China praise China so much Do you want to go to China
Answer Follow 82Request
Al1 related(65)⇩
Stuart Morgan
I've lived here for 6 years,and yes,I do love China.The people are the friendliest in the countries I have traveled to.And,people are HAPPY!I haven't experienced any racism (种族歧视)towards foreigners here.Chinese police are very friendly,helpful and welcome.Of course,if you break the law,that's a problem in every country.
Lom Harshni
A taxi driver once told me it was not necessary to worry about security in Shenzhen,even at 1 a.m.at night—there are so many cameras around on the streets.It would have to be a mad person to try to do something.In China I walked home from KTV at 2 a.m.in the morning and never had the sense of being in danger.
Robert Vannrox
Food is delicious and affordable in China.You will NEVER go hungry in China. There is actually a lot of freedom in your daily life.In China,bars venues and food stalls can stay open all night.Restaurants are filled 24 hours with people enjoying themselves.Foreigners can enjoy themselves without having to show ID to gain entrance.
Norman Tan
It just amazes me that hundreds of millions of people have been lifted out of poverty(贫困)in the past few years.The Chinese government has done well for the people.
Ray Williams
What makes me call WeChat amazing creation is not its function of sharing life and chatting,but the fact that you can use it to make medical appointments,book tickets,pay for shopping,and even order food in restaurants.That makes life easier.
10. Stuart Morgan loves China because ______ .
A. the people are friendly
B. he can travel to many places in China.
C. the police can help him solve the problem
11. The underlined word " security " means " ______ ".
A. 交通
B. 安全
C. 气候
12. According to Robert Vannrox's words,we can know ______ in China.
A. the restaurants provide delicious food for free all night
B. foreigners aren't allowed to enter the restaurants without ID.
C. people can enjoy themselves in the restaurants during 24 hours
13. Ray Williams praises ______ .
A. Chinese taxi drivers
B. Chinese creation
C. Chinese government
14. We can learn that ______ in China from the passage.
A. hundreds of millions of people are still in poverty
B. we will get into danger if we stay outside at night
C. people can use WeChat to do almost everything in life
D
You might think ice cream is a modern kind of food,but actually,ice cream was probably first eaten in China more than 2,000 years ago.It was made from rice and milk.In Europe around 2.000 years ago,Roman leaders also enjoyed a kind of frozen dessert.Snow and fruit were used to make it.It wasn't true ice cream,though,as it had no milk or cream in it.
Marco Polo,who came from Italy,spent a lot of time in China during the late thirteenth
century.People believe that he saw ice cream being made while he was on his travels there.He then brought the recipe(食谱)for it back home when he returned.This was the first time true ice cream was made in Europe.Perhaps this is why Italians are considered the European masters of ice cream making,they have had more time than other countries to practice the recipe!
In the seventeenth century,King Charles I of England was introduced to the pleasures of cream by his new French chef(厨师).He was so surprised by its beautiful taste.
Ice cream cones(蛋卷筒)are a popular way to serve ice cream.They're easy to hold ice cream and there is no waste at all because they can be eaten up along with the ice cream.So they're environmentally friendly as well as tasty.It's believed they were invented in 1904 in the US.
Ice cream quickly won the hearts of people in the middle of the twentieth century.At that time,the first fridges became available to the public.Owning one meant you could then keep ice cream at home.It also meant you had a bigger chance of eating ice cream.
15. When was ice cream probably first eaten?______
A. Over 2,000 years ago.
B. In the 13th century.
C. In the 17th century.
16. Where was the recipe for making ice cream from?______
A. China.
B. Italy.
C. England.
17. Why were Italians considered the European masters of ice cream making?______
A. Because Marco Polo was a master of ice cream making.
B. Because Italians had more time to practice making ice cream.
C. Because the recipe for making ice cream first appeared in Italy.
18. What can we know from the passage?______
A. The first fridges were environmentally friendly.
B. Ice cream cones were invented by a French chef.
C. Ice cream became popular in the middle of the 20th century.
19. What is the best title of the passage?______
A. Marco Polo's Spirit
B. Development of Ice Cream
C. The Recipe for Making Ice Cream
20. Not all self-disciplined(自律的)people are excellent,but nearly all excellent people are self- disciplined ones.(1)______ It is the ability to control yourself and to make yourself work hard or behave in a special way without needing anyone else to tell you what to do.It is in fact
self-management .For example,someone is in good shape,it shows that he knows the ways of staying fit and he's able to stick to a plan that uses those ways.(2)______ The importance and advantages need not be said,but how to become a self-disciplined person?
Taking having meals as an example,you need fixed(固定的)time and fixed place to enjoy them.(3)______ What makes a thing become a routine(惯例)?It is to repeat one thing every day. (4)______ Sometimes it is easy to stick to one thing by working together.What you will see from your teammates is persistence(坚持),one after another.
As the saying goes," The journey of a thousand miles begins with one single step."(5)______ You can write down your reasons for wanting to achieve it and list all the things you need to do to achieve this goal.And start to work on them,one at a time.
The more self-discipline you are,the easier life will be.Only through self-discipline can you truly own your bright future.
A.It is helpful to join a team.
B.Then what is self-discipline
C.It's a truth to make things routine.
D.Self-discipline is a skill and anyone can improve it.
E.To be a self-disciplined person,you need to set a goal.
F.It means that this person is good at managing himself well.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
21.
Greatness comes out of the common people.You can find the
answer in the TV program Touching China.And ten people were awarded
for their moving stories and significant contribution to the society.Now
let's step into Xu Mengtao's story.
Xu Mengtao won the gold medal in women's freestyle skiing aerials (自
由式滑雪女子空中技巧决赛)in the 2022 Beijing Winter
Olympics.From her first show in 2010 to her championship,Xu has waited for twelve years.
Xu's father loves sports very much.When he discovered his daughter's good flexibility (灵活性),he decided to train her to become a professional gymnast(体操运动员).At that time.Xu's family made a living by setting up a barbecue stall(烧烤摊)so their economic situation was not good.His father made a simple training ground to help her training.
At the age of 12,she was more than 1.60 meters tall and had few advantages in continuing to practice gymnastics.So Xu's father sent her to train for freestyle skiing.That year,Xu's life.changed and a"Snow Princess"was born.
After winning her first silver medal at the Winter Olympics,Xu was never satisfied."I'm going to hide this silver medal and won't take it out until I get a gold one."She dreamed to have her own Olympic gold medal hanging on the wall at home one day.Xu broke out with 101.10 points in 2022.Her dream finally came true.
"She has gone through four major operations(手术).Her first serious injury(伤)was at the age of 19,and shortly after recovering from it,she competed in the Vancouver(温哥华)Winter Olympics with a steel nail(钢钉)in her knee..."Xu's father lists the injuries she has suffered.
Xu never gives up even in her hardest time.She said,"Injuries make me know I love this sport.I believe I will realize my dream through my efforts."
Xu Mengtao won the honor as one of the top ten people touching China in 2022.Let's step into Xu's(1)______ story.Xu Mengtao won the gold medal in women's freestyle skiing aerials in the 2022 Beijing Winter Olympics.She had waited too long for this gold medal.Xu's father is a sports(2)______ .When he discovered his daughter's good flexibility,he decided to help her to become a professional gymnast,even though his family set a barbecue stall to(3)______ a living.When Xu was twelve,her father made a decision to send her to train for freestyle skiing.Xu's life changed.She won her first silver medal at the Winter Olympics,but she was never (4)______ with it.She dreamed to have her own Olympic gold medal.Over the years,Xu always suffered from injuries.However,she kept training hard.She broke out with 101.10 points in 2022.She (5)______ realized her dream.
22. Arbor Day is also called Tree Planting Day.It is a time for people to get their hands in the dirt and plant or care for trees.On Arbor Day,people are encouraged to plant trees along roads,in parks and forests to care for the natural environment.Trees have also been planted to commemorate(纪念)outstanding persons and social causes.
Arbor Day in Different Countries
Chart 1
Arbor Day in China
In 1915,Chinese Arbor Day was set on April 5,Qingming Festival.In order to commemorate Dr.Sun Yat-sen's death,Tree Planting Day was changed to March 12 in 1928.In February 1979,Chinese government made a resolution that March 12 would be taken as Chinese Tree Planting Day,requiring the whole country to carry out
tree-planting activities on this day and support the construction(建设)of forestry.Since 2020,it has been made clear by law that March 12 is Arbor Day every year.Tree-planting in the spring has become a bit of tradition for the Chinese.
Chart 2
This Year,Chinese President Xi Jinping and other leaders planted
trees during a voluntary tree planting activity in Beijing.It is the 11th
year that Xi has taken part in the tree-planting activity.He called on
people across the country for tree planting during this season of
growth to work for a beautiful China.
Digging holes,watering trees,Xi planted different types of trees.While planting trees,Xi expected young students around him to love work and become healthy and wise people with skills and energy."A tree must be kept upright at the very beginning of its growth,"he said."Just like raising children,a child must be educated to be upright as well at a very early age to avoid going wrong." (1) What's the purpose of setting up Arbor Day?
______
(2) Was the Arbor Day first set up in the United Kingdom or in the United States?
______
(3) Please write down the name of the country in Chart 1.
______
(4) Please complete the fact about Chinese Arbor Day in Chart 2.
______
(5) What is Xi's expectation for young students?
______
(6) In your opinion,why do Chinese leaders take part in the tree-planting activity every year?
______
23.
Lulu,a Hungarian(匈牙利的)student at Tsinghua University,first
came to Beijing in 2017.She soon fell in love with the city.And she found her
greatest(1)______ is Peking Opera.
Lulu said,"the costume and the movements were so amazing .The
face-painting was(2)______ ,too.It is so much different(3)______
Western opera."
Lulu is so interested(4)______ the Peking Opera,then she joins the Peking Opera group of Tsinghua University.There(5)______ other international students in the group." There is really,really huge cultural and historical background,which is very important in Peking Opera"
The group's members practice twice a week.Mostly,(6)______ practice singing and movements.The biggest(7)______ that Lulu has is learning the Asian way of singing." In the beginning,my throat used to hurt,(8)______ I was using my voice in the wrong way," she said.But with the help of teachers,she has improved a lot.
"I really love Peking Opera(9)______ brings us together," she said."I do believe that art has no boundaries(界限).I hope I can share my hobby(10)______ people outside China."
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
24.
but tool take visit direct instead put they that happy return meaning
It was a holiday weekend.Some students,who succeeded in their careers,got together(1)
______ their teacher.They talked about stress in work and life.
Offering his students coffee,the teacher went to the kitchen and(2)______ with a large pot(壶)of coffee and a couple of cups—porcelain(瓷),plastic,glass,some of them look cheap,some expensive,some delicate(精致).The teacher told them to help(3)______ to the coffee. When all the students had a cup of coffee in hand,the teacher said,"Please notice the cups left,all the nice looking expensive cups(4)______ up by you,leaving behind the cheap ones.
It is normal for you to choose only the best for yourselves,(5)______ I think that is the cause
of your problems and stress.We know that the cup itself can't make the coffee taste better.What all of you really wanted was coffee,not the cup,but you all went for the best cups (6)______ .Now
think about this:Life is the coffee,the jobs,money and power in society are the cups.They are just (7)______ to hold life,and the type of cup we have does not change the quality of life we live.God brews(煮)the coffee,not the cups…So,don't let the cups drive you.(8)______ ,enjoy the coffee."
The(9)______ people don't have the best of everything.They just enjoy everything (10)
______ comes along their way.So please live easily,leave the rest to God.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
25. 在青少年成长过程中,常常会遇到各种烦恼,合适的解决途径有助于调节情绪,排解烦恼。
某校为引导青少年健康成长,针对"解决烦恼的方法",对800名学生进行了问卷调查,下面是相关的统计结果。
假如你是该校的学生,请你根据以上图表信息,用两段话写篇短文。
内容包括:
1.简要说明图表内容:
2.结合自己的经历,讲述你所遇到过的烦恼及解决方法,并谈谈烦恼解决后的感受。
要求:
1.词数不少于80词,首句已给出,不计入总词数;
2.文中不得出现真实的人名、校名。
答案和解析
1.【答案】【小题1】D
【小题2】G
【小题3】E
【解析】(1)根据上句You look unhappy today.(今天你看起来不开心。
)和答语Well,
I didn't do well in my math exam.(嗯,我数学考得不好。
)可知,此处应该询问对方怎么了。
结合
选项,What's the matter?(你怎么了?)符合情境。
故选D。
(2)根据上文How come?(为什么?)和答语Yes,but everyone makes mistakes.(是的,但是
但每个人都会犯错。
)可知,此处语气比较惊讶,应该表示对方数学学得很好。
结合选项,
I know you are good at math.(我知道你擅长数学。
)符合情境。
故选G。
(3)根据上文I'm afraid to tell them about it.(我害怕告诉他们这件事。
)和答语
l know your parents are strict with you.But I think you should talk about it with them.(我知道你的父
母对你很严格。
但是我觉得你应该和他们谈谈。
)可知,这是给对方提出的建议,此处应该询问
对方自己应该做什么。
结合选项,What should I do?(我应该做什么?)符合情境。
故选E。
(4)根据上文They will be angry if they know about it.(如果他们知道这件事,他们会生气的。
)和下句You are hard-working.I'm sure they will be understanding.(你很努力。
我相信他们会理解的。
)可知,此处应该表示不要担心。
结合选项,Don't worry.(别担心。
)符合情境。
故选A。
(5)根据上句Thanks for your advice.(谢谢你们的建议。
)可知,此处应该表示自己将试一试。
结合选项,I'll have a try.(我会试试的。
)符合情境。
故选B。
这是一篇Jack、Nick和Sarah三人之间的聊天记录。
因为Jack的数学没考好而不敢给父母说,因
此两位朋友安慰他并给他建议。
根据上下文情境选择正确的问句和答语,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。
2~9.【答案】B、A、B、C、C、B、A、C
【解析】(1)考查动词短语。
句意:随着他的孩子们长大结婚,他们搬到了不同的城市。
A起床,B长大,C编造。
根据they moved to different cities.(他们搬到了不同的城市。
)可知是随着他的
孩子们长大结婚。
故选B。
(2)考查动词。
句意:上周六,西蒙像往常一样打扫了房子,做了一些食物来欢迎他的孙子孙女
们。
A欢迎,B赞扬,C邀请。
根据Simon cleaned the house and cooked some foods (西蒙打扫了房子,做了一些食物)可知是欢迎他的孙子孙女们。
故选A。
(3)考查连词。
句意:他很难过,因为手表是他妻子送的,他非常珍惜。
A除非,B因为,C尽管。
根据He was very upset(他很难过。
)以及
the watch was from his wife and he treasured it very much.(手表是他妻子送的,他非常珍惜。
)可知他很难过,是因为手表是他妻子送的,他非常珍惜。
故选B。
(4)考查动词。
句意:西蒙的孙子孙女们来了,他们向他保证一定会找到手表。
A相信,B注意到,C承诺、答应。
根据When Simon's grandchildren came(西蒙的孙子孙女们来了)可知是西蒙的孙子孙女们来了,他们向他保证一定会找到手表。
故选C。
(5)考查形容词。
句意:每个人都很惊讶地看到这个男孩,都想知道他如何找到手表。
A疲惫的,B担忧的,C惊讶的。
根据When they were ready to give up,
one grandson asked all of them to keep quiet.(当他们准备放弃的时候,一个孙子叫他们都保持安静。
)可知是每个人都很惊讶地看到这个男孩,都想知道他如何找到手表。
故选C。
(6)考查介词。
句意:西蒙的脸上露出了喜悦的表情。
A在,B…的,C为了。
固定短语a look of joy"喜悦的表情"。
故选B。
(7)考查副词。
句意:西蒙迅速地把沙发上的东西拿走,最后在沙发的缝里找到了手表。
A迅速地,B清晰地,C很早地。
根据and finally found the watch in the seam(接缝) of the sofa.(最后在沙发的缝里找到了手表。
)可知是西蒙迅速地把沙发上的东西拿走。
故选A。
(8)考查名词。
句意:孩子们,这就是沉默的力量。
A勇气,B爱,C沉默。
根据
When they were ready to give up,one grandson asked all of them to keep quiet.(当他们准备放弃的时候,一个孙子叫他们都保持安静。
)以及前文句意:西蒙迅速地把沙发上的东西拿走,最后在沙发的缝里找到了手表。
可知这就是沉默的力量。
故选C。
本文主要讲述了爷爷西蒙的手表不见了。
最后,一个孙子帮他找回手表的故事。
首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
10~14.【答案】A、B、C、B、C
【解析】(1)细节理解题。
根据第二个表格中I've lived here for 6 years,and yes,
I do love China.The people are the friendliest in the countries I have traveled to.(我在这里住了6年,是的,我真的很爱中国。
中国人是我去过的国家中最友好的。
)可知,Stuart Morgan爱中国是因
为人们很友好。
故选A。
(2)词义猜测题。
根据划线词所在句
A taxi driver once told me it was not necessary to worry about security in Shenzhen,
even at 1 a.m.at night—there are so many cameras around on the streets.(一位出租车司机曾告诉我,即使在凌晨1点,在深圳也不必担心安全问题。
晚上街上到处都是摄像头。
)可知,security是安全的意思。
故选B。
(3)细节理解题。
根据倒数第三个表格中Restaurants are filled 24 hours with people enjoying themselves.(餐馆里24小时都挤满了自娱自乐的人。
)可知,从Robert Vannrox话中可知,在中国,人们可以在24小时内在餐馆里尽情享受。
故选C。
(4)细节理解题。
根据最后一个表格中
What makes me call WeChat amazing creation is not its function of sharing life and chatting,
but the fact that you can use it to make medical appointments,book tickets,pay for shopping,
and even order food in restaurants.That makes life easier.(让我称之为微信创造奇迹的不是它能分享生活和聊天的功能,而是你可以用它预约医疗、订票、支付购物费用,甚至在餐馆点餐。
这让生活变得更轻松。
)可知,Ray Williams表扬了中国的创造。
故选B。
(5)细节理解题。
根据最后一个表格中
What makes me call WeChat amazing creation is not its function of sharing life and chatting,
but the fact that you can use it to make medical appointments,book tickets,pay for shopping,
and even order food in restaurants.That makes life easier.(让我称之为微信创造奇迹的不是它分享生活和聊天的功能,而是你可以用它预约医疗、订票、支付购物费用,甚至在餐馆点餐。
这让生活变得更轻松。
)可知,在中国,人们可以使用微信做生活中的几乎所有事情。
故选C。
这篇短文主要讲述了几个外国人对中国的看法。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
15~19.【答案】A、A、B、C、B
【解析】(1)细节理解题。
根据文章首句You might think ice cream is a modern kind of food,but actually,ice cream was probably first eaten in China more than 2,000 years ago.(你可能认为冰淇淋是一种现代食品,但实际上,冰淇淋可能是在2000多年前在中国首次食用的。
)可知,人们第一次吃冰淇淋大概是2000多年前,故选:A。
(2)细节理解题。
根据第二段前两句Marco Polo,who came from Italy,
spent a lot of time in China during the late thirteenth century.People believe that he saw ice cream being made while he was on his travels there.(来自意大利的马可•波罗在13世纪后期在中国呆了很长时间。
人们相信他在那里旅行时看到了制作冰淇淋的过程。
)可知,制作冰淇淋的配方是从中国来的,故选:A。
(3)细节理解题。
根据第二段最后一句
Perhaps this is why Italians are considered the European masters of ice cream making,
they have had more time than other countries to practice the recipe!(也许这就是为什么意大利人被认为是欧洲冰淇淋制作大师的原因,他们比其他国家的人有更多的时间来练习制作方法!)可知,意大利人被认为是欧洲冰淇淋制作大师是因为意大利人有更多的时间练习做冰淇淋,故选:B。
(4)推理判断题。
根据最后一段
Ice cream quickly won the hearts of people in the middle of the twentieth century.At that time,
the first fridges became available to the public.Owning one meant you could then keep ice cream at hom e.It also meant you had a bigger chance of eating ice cream.(冰淇淋在二十世纪中叶迅速赢得了人们
的心。
那时,第一台冰箱向公众开放。
拥有一个意味着你可以把冰淇淋放在家里。
这也意味着你有更大的机会吃到冰淇淋。
)可推理出,我们可以知道冰淇淋在20世纪中期开始流行起来,故选:C。
(5)标题归纳题。
根据文章首句You might think ice cream is a modern kind of food,but actually,ice cream was probably first eaten in China more than 2,000 years ago.(你可能认为冰淇淋是一种现代食品,但实际上,冰淇淋可能是2000多年前在中国第一次被食用的。
)及全文可知,文章介绍了冰淇淋的历史。
因此这篇文章最好的标题是冰淇淋的发展,故选:B。
文章介绍了冰淇淋的历史。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
20.【答案】【小题1】B
【小题2】F
【小题3】C
【小题4】A
【小题5】E
【解析】推理判断题。
(1)根据下文
It is the ability to control yourself and to make yourself work hard or behave in a special way without ne eding anyone else to tell you what to do.It is in fact self-management (自律是一种控制自己的能力,
不需要别人告诉你该怎么做,就能让自己努力工作或以一种特殊的方式行事。
)可知,说的是自律,结合选项,此处应问"那么什么是自律呢?"符合题意,故选:B。
(2)根据上文For example,someone is in good shape,
it shows that he knows the ways of staying fit and he's able to stick to a plan that uses those ways.(例如,某人身材很好,这表明他知道保持身材的方法,并且能够坚持使用这些方法的计划。
)可知,说的是善于管理自己,结合选项,此处应说"意思是这个人很善于管理自己。
"符合题意,故选:F。
(3)根据下文What makes a thing become a routine?(是什么使一件事成为例行公事?)可知,
说的是例行公事,结合选项,此处应说"把事情变成例行公事是真理。
"符合题意,故选:C。
(4)根据下文Sometimes it is easy to stick to one thing by working together.(有时通过合作很容易
坚持一件事。
)可知,说的是合作,结合选项,此处应说"加入一个团队是有帮助的。
"符合题意,故选:A。
(5)根据下文
You can write down your reasons for wanting to achieve it and list all the things you need to do to achie
ve this goal.(你可以写下你想要实现这个目标的原因,并列出为了实现这个目标你需要做的所有
事情。
)可知,说的是目标,结合选项,此处应说"要成为一个自律的人,你需要设定一个目标。
"符合题意,故选:E。
本文主要讲述了自律的含义及如何自律。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
21.【答案】touching
【解析】细节理解题。
(1)根据第一段
Greatness comes out of the common people.You can find the answer in the TV program Touching China.A nd ten people were awarded for their moving stories and significant contribution to the society.Now let's
step into Xu Mengtao's story.(伟大来自普通人。
你可以在电视节目《感动中国》中找到答案。
十
个人因其感人的故事和对社会的重大贡献而获奖。
现在让我们走进徐梦桃的故事。
)可知,说的
是让我们走入徐梦桃的感人故事。
故填touching。
(2)根据第三段Xu's father loves sports very much.(徐的父亲非常喜欢运动。
)可知,徐的父亲
是运动爱好者。
故填lover。
(3)根据第三段When he discovered his daughter's good flexibility,
he decided to train her to become a professional gymnast.At that time.Xu's family made a living by settin
g up a barbecue stall so their economic situation was not good.(当他发现女儿有很好的柔韧性时,他
决定把她培养成一名职业体操运动员。
当时,徐家靠摆烧烤摊谋生,所以他们的经济状况并不好。
)可知,当他发现女儿有很好的柔韧性时,他决定帮助她成为一名职业体操运动员,尽管他的家人
为了谋生而摆了一个烧烤摊。
make a living 谋生,动词不定式to do表示目的。
故填make。
(4)根据第五段After winning her first silver medal at the Winter Olympics,Xu was never satisfied.(在冬奥会上获得她的第一枚银牌后,徐从未感到满足。
)可知,她在冬奥会上获得了她的第一
枚银牌,但她从未对此感到满足。
be satisfied with 对…感到满足。
故填satisfied。
(5)根据第五段Her dream finally came true.(她的梦想终于实现了。
)可知,她终于实现了自己
的梦想。
故填finally。
这篇短文主要讲述了运动员徐梦桃的故事。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。
其次,细读题材,各个击破。
掌握全文
的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获
有关信息。
22.【答案】【小题1】To encourage people to plant trees to care for the natural environment.
【小题2】In the United States.
【小题3】Australia.
【小题4】It was set on April 5,Qingming Festival.
【小题5】To love work and become healthy and wise people with skills and energy.
【小题6】Because they hope people across the country to work for a beautiful China.
【解析】(1)细节理解题。
根据第一段On Arbor Day,people are encouraged to plant trees along roads,in parks and forests to care for the natural environment.(在植树节,人们被鼓励沿着道路、公园和森
林植树,以保护自然环境。
)可知,植树节的目的是鼓励人们种树,以保护自然环境。
故填To
encourage people to plant trees to care for the natural environment。
(2)细节理解题。
根据表格中The United States Known as the"Father of Arbor Day",Julius Sterling Moulton was the first to set up a day for planting trees in the world.(美国朱利叶斯•斯特林•莫尔顿被称为"植树节之父",他是世界上第一个设立植树日的人。
)可知,植树节首先在美国设立。
故填In the United States。
(3)推理判断题。
根据表格中National Tree Day has been set up by Planet Ark,an organization in Sydney since 1996.(国家植树节是自1996年悉尼一个叫Planet Ark的组织设立的。
)可知,说的是澳大利亚。
故填Australia。
(4)细节理解题。
根据表格中In 1915,Chinese Arbor Day was set on April 5,Qingming Festival.(1915年,中国的植树节定在4月5日清明节。
)可知,表二中的1915年,是中国的植树节定在4月5日清明节。
故填It was set on April 5,Qingming Festival。
(5)细节理解题。
根据倒数第一段While planting trees,
Xi expected young students around him to love work and become healthy and wise people with skills an d energy.(在植树的同时,习希望身边的年轻学生热爱工作,成为拥有技能和精力的健康明智的人。
)可知,习希望身边的年轻学生热爱工作,成为拥有技能和精力的健康明智的人。
故填To love work and become healthy and wise people with skills and energy。
(6)观点表达题。
根据题干In your opinion,
why do Chinese leaders take part in the tree-planting activity every year?(在你看来,为什么中国领导人每年都会参加植树活动?)可以回答:因为他们希望全国人民为一个美丽的中国而努力。
故填Because they hope people across the country to work for a beautiful China。
这篇短文主要讲述了植树节。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。
其次,细读题材,各个击破。
掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
23.【答案】【小题1】interest
【小题2】amazing
【小题3】from
【小题4】in
【小题5】are。