云南省昆明市高考英语训练(1)
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
昆明市2014高考英语训练(1)附答案
[社会生活型阅读理解(一)]-----(一)
I've spent over a year in India, and in those 365 plus days, I've learned a lot about getting around Indian cities. My biggest lessons have been learned through being cheated, particularly by taxi and rickshaw (人力车) drivers, but that doesn't mean those are bad ways to travel, as long as you know what you're doing. Below are the best ways to get around the city of Delhi, India, and tips for how to keep from being the victim of scams (欺诈).
Taking taxis is a great way to get around the city of Delhi and chances are, if you arrive in Delhi by plane, as soon as you make it through customs, you'll be swarmed by Indian taxi drivers. At the Delhi airport, be sure to arrange for a taxi to your hotel at one of the two Delhi Traffic Police Taxi Booths. One is inside the airport, and one is outside. The key is to make sure to go to a booth run by the police, rather than by independent taxi drivers.
Rickshaws are one of my favourite ways to get around Indian cities, in part because it's how the locals often travel. Autorickshaws are more common, but bicycle rickshaws are still used in Old Delhi. If you do have a chance to take a bicycle rickshaw, you should do it at least once for a unique experience that should only set you back about 15 rupees. Autorickshaw rates around Delhi range between 30 and 80 rupees, depending on the distance.
If you really want to travel around Delhi like the locals, take a public bus. Indian buses become very crowded and most do not have air conditioning. They are, however, very cheap. A bus trip won't set you back any more than 15 rupees, as long as you stay within the city limits. Since Indian buses get so crowded, try to board the bus at th e start of the route so you can get a seat.
The train is a great way to get around within the city of Delhi. Fares are reasonable, between 6 and 22 rupees. All departure announcements are in both Hindi and English, and tokens can be purchased for between 6 and 22 rupees.
1.The author is trying to ________ in Delhi through this text.
A.give some advice of travelling
B.expect us to travel around
C.show his/her experiences
D.explain the difficulties of travelling
2.To avoid being cheated, you ought to ________ if you want to take a taxi at the Delhi airport.
A.pay more to the drivers to keep safe
B.show your ticket to the driver
C.go to a policerun booth
D.go out of the airport
3.The author suggests taking a rickshaw in order to ________.
A.save some money
B.enjoy the comfortable trip
C.gain a unique experience
D.help the local rickshaw drivers
4.What can we infer from the passage?
A.You won't have to pay much if you travel around by bus in India.
B.It will be difficult for you to get a seat if you get on the bus halfway. C.A rickshaw driver only charges whatever amount you give him.
D.You'll have to speak English if you travel around in India.
5.Which may be the topic that follows?
A.Hotel recommendations in Delhi.
B.Weather conditions in Delhi.
C.Food and drink in Delhi.
D.Car rentals in Delhi.
(一)
【要点综述】本文作者就在印度德里旅行时的交通方面提出了几点建议。
1.A 细节理解题。
通读全文我们可以看出,作者在本文中给读者提出了一些建议,告诉读者在德里旅行时应注意的几个问题。
因此,本文的写作目的是要给读者提出建议。
2.C 细节理解题。
根据第二段的最后一句我们可以知道,在机场搭乘出租车时,应到警察经营的摊位。
3.C 细节理解题。
根据第三段的第三句我们可以知道,作者建议乘坐人力车以获得一种独特的体验。
4.B 推理判断题。
根据第四段的最后一句我们可以知道,为了上车后能有一个座位,作者建议最好从起点站上车。
这就意味着如果中途上车的话,就很难有座位了。
5.D 推理判断题。
由本文第一段的最后一句可知,本文主要介绍关于德里交通方面避免受骗的几个建议。
因此,在所给的几个选项当中,只有D项与交通有关。
据此,我们可以确定后面接着讨论的最有可能是汽车租赁业务。
社会生活类阅读理解
When it comes to friends, I desire those who will share my happiness, who possess wings of their own and who will fly with me. I seek friends whose qualities illuminate(照亮) me and train me up for love. It is for these people that I reserve the glowing hours, too good not to share.
When I was in the eighth grade, I had a friend. We were shy and“too serious” about our studies when it was becoming fashionable with our classmates to learn acceptable social b ehaviors. We said little at school, but she would come to my house and we would sit down with pencils and paper, and one of us would say: “Let’s start with a train whistle today. “ We would sit quietly together and write sep arate poems or stories that grew out of a tra in whistle. Then we wo uld read them aloud. At the end of that school year, we, too, were changed into social creatures and the stories and poems stopped.
When I lived for a time in London, I had a friend. He was in despair(失望) and I was in despair. But our friendship was based on the idea in each of us that we would be sorry later if we did not explore this great city because we had felt bad at the time. We met every Sunday for five weeks and found many excellent things. We walked until our despairs disappeared and then we parted. We gave London to each other.
For almost four years I have had a remarkable friend whose imagination illuminates mine. We write long letters in which we often discover our strangest selves. Each of us appears, sometimes in a funny way, in the other’s dreams. She and I agree that, at certain times, we seem to be parts of the same mind. In my most interesting moments, I often think: “Yes, I must tell. . . “ We have never met.
It is such comforting companions I wish to keep. One bright hour with their kind is worth more to me than the lifetime services of a psychologist(心理学家), who will only fill up the healing(愈合的)silence necessary to those darkest moments in which
I would rather be my own best friend.
1. In the eighth grade, what the author did before developing proper social behavior was to .
A. become serious about her study
B. go to her friend’s house regularly
C. learn from her classmates at school
D. share poems and stories with her friend
2. In Paragraph 3, “We gave London to each other” probably means.
A. our exploration of London was a memorable gift to both of us
B. we were unwilling to tear ourselves away from London
C. our unpleasant feelings about London disappeared
D. we parted with each other in London
3. According to Paragraph 4, the author and her friend .
A. call each other regularly
B. have similar personalities
C. enjoy writing to each other
D. dream of meeting each other
4. In the darkest moments, the author would prefer to .
A. seek professional help
B. be left alone
C. stay with her best friend
D. break the silence
5. What is the best title for the passage?
A. Unforgettable Experienc es.
B. Remarkable Imagination.
C. Lifelong Friendship.
D. Noble Companions.
【参考答案】54.1-5 DACBD
[史地自然型阅读理解(二)]---- (三)
Earlier this year, the Environmental Protection Agency proposed a stricter nationwide health standard for smogcausing pollutants that would bring substantial benefits to millions of A mericans. With a final rule expected by the end of this month, some opponents, mainly from industrial and oilproducing states, are pushing back. They say investments required to produce cleaner air are too expensive and not
scientifically justified.
Lisa Jackson, the E.P.A.administrator, needs to stick to her guns. This is only the first of several political tests to come this fall, as she also seeks to tighten rules governing individual pollutants like mercury and global warming gases like carbon dioxid e.
The health standard she is proposing covers groundlevel ozone, commonly known as smog, which is formed when sunlight mixes with pollutants from factories, refineries, power plants and automobiles. Ozone is a major health threat, contributing to heart disease and various respiratory (呼吸道的) problems.
Ms Jackson's proposal—to reduce the permitted level of smog in the air from the current 75 parts per billion to between 60 parts per billion and 70 parts per billion—is sensible, no matter what industry's defenders may claim. It had been recommended by the agency's independent scientific panel but rejected by the Bush administration, which proposed a weaker standard.
Industry will have to make investments in cleaner power plants, and new technologies may be required. As it is, about half the countries that monitor ozone levels are not yet in compliance with current standards, let alone the proposed standard. Fears about burdening industry raised by critics like George Voinovich, a Republican of Ohio, and Mary Landrieu, a Democrat of Louisiana, cannot be dismissed out of hand, especially in the middle of a recession (萧条). But the health benefits, E.P.A.says, far outwei gh the costs, and the time frame for compliance is generous.
1.Why are some people strongly against a stricter limitation of smogcaused pollutants? A.Because they have to live a poorer life.
B.Because they think they have to spend more money.
C.Because they hold different political views.
D.Because they want to make more money.
2.What does Ms Jackson propose to do?
A.To reduce the permitted smog level as much as possi ble.
B.To raise the permitted smog level as much as possible.
C.To keep the permitted smog level from 60 to 70 to 75 parts per billion.
D.To lower the permitted smog level from 75 to 60 to 70 parts per billion. 3.What is the attitude of the author to the smogcontrolling issue? A.Objective. B.Subjective.
C.Critical. D.Unknown.
4.Which of the following can serve as the best title of the whole passage? A.Cleaner power plants on the way
B.Say no to smog pollutants
C.Lower smog pollutants, better our life
D.Debate on smog pollutants
(三)
【要点综述】本文论述了美国的环境保护局提出,为了人们的健康,要求各公司各企业采取措施,减少污染物的排放。
可是,提议遭到了一些企业主的反对,他们认为排污的设备和技术的投资太大,一些批评家也说在经济萧条期要做到减少排污量很难。
1.B 细节理解题。
根据“They say investments required to produce cleaner air are too
expensive and not scientifically justified.”可知减少污染的投资太大。
故选B项。
2.D 细节理解题。
根据“Ms Jackson's proposal—to reduce the permitted level of smog in the air from the current 75 parts per billion to between 60 parts per billion and 70 parts per billion—is sensible, n o matter what industry's defenders may claim.”可知选D项。
3.A 作者态度题。
根据“As it is,about half the countries that monitor ozone levels are not yet in compliance with current standards,let alone the proposed standard.”可知,作者只是客观地描述事实,所以A项正确。
4.C 标题归纳题。
根据整篇短文的意思可知,作者在倡导减少污染,还人们美好的生活,故选C项。
社会生活类
Andrew Ritchie, inventor of the Brompton folding bicycle, once said that the perfect portable bike would be“like a magic carpet. . . You could fold it up and put it into your pocket or handbag”. Then he paused:“But you’ll always be limited by the size of the wheels. And so far no one has invented a folding wheel. “
It was a rare—indeed unique—occasion when I was able to put Ritchie right. A 19th-century inventor, William Henry James Grout, did in fact design a folding wheel. His bik e, predictably named the Grout Portable, had a frame that split into two and a larger wheel that could be separated into four pieces. All the bits fitted into Grout’s Wonderful Bag, a leather case.
Grout’s aim:to solve the problems of carr ying a bike on a train. Now doesn’t that sound familiar? Grout intended to find a way of making a bike small enough for train travel: his bike was a huge beast. And importantly, the design of early bicycles gave him an advantage: in Grout’s day, tyres were solid, which made the business of splitting a wheel into four separate parts relatively simple. You couldn’t do the same with a wheel fitted with a one-piece inflated (充气的) tyre.
So, in a 21st-century context, is the idea of the folding wheel dead? It is not. A British design engineer, Duncan Fitzsimons, has developed a wheel that can be squashed into something like a slender ellipse (椭圆). Throughout, the tyre remains inflated. Will the young Fitzsimons’s folding wheel make it into production? I haven’t the foggiest idea. But his inventiveness shows two things. First, people have been saying for more than a century that bike design has reached its limit, except for gradual advances. It’s as silly a concept now as it was 100 years ago:there’s plenty still to go for. Second, it is in the field of folding bikes that we are seeing the most interesting inventions. You can buy a folding bike for less than £1, 000 that can be knocked down so small that it can be carried on a plane—minus wheels, of course—as hand baggage.
Folding wheels would make all manner of things possible. Have we yet got the magic carpet of Andrew Ritchie’s imagination? No. But it’s progress.
1. We can infer from Paragraph 1 that the Brompton folding bike .
A. was portable
B. had a folding wheel
C. could be put in a pocket
D. looked like a magic carpet
2. We can learn from the text that the wheels of the Grout Portable .
A. were difficult to separate
B. could be split into 6 pieces
C. were fitted with solid tyres
D. were hard to carry on a train
3. We can learn from the text that Fitzsimons’s invention .
A. kept the tyre as a whole piece
B. was made into production soon
C. left little room for improvement
D. changed our views on bag desig n
4. Which of the following would be the best title for the text?
A. Three folding bike inventors
B. The making of a folding bike
C. Progress in folding bike design
D. Ways of separating a bike wheel
【参考答案】55.1-4 ACAC。