2021年山东省泰安市中考英语试卷及答案解析
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
2021年山东省泰安市中考英语试卷
第二部分完形填空(共10小题;每小题10分,满分10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A.B、C三个选项中,选出能填人短文相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.(10分)A young man went for a job interview in a big company.The employer (雇主)found that the young man' s college grades were excellent.Then he asked the young man who paid for his(1)C.The young man told the employer that his parents did and they(2)A as laundry (洗衣店)workers.
The employer noticed that the young man's hands were(3)and perfect.He asked,"Have you ever helped your parents wash clothes?"
"No.My parents always make me study. (4)A,they wash clothes faster than I do."
The employer asked the young man to go back home and wash his parents' (5)C.
When he got home,he told his parents that he wanted to wash their hands.His parents felt surprised but (6).Then the young man began to wash their hands slowly.
He was in tears.He(7)A his parents' hands were so rough (粗糙的)and pale because of washing a lot of clothes in the cold water.There were also many injuries (伤口)in their hands.(8)C washing his parents' hands,the young man quietly washed all the(9)C clothes.
The next morning,the young man went to the employer's office.The employer noticed the young man's(10)hands.He told the young man that he was employed.
(1)A.journey B.training cation .
(2)A.worked B.knew C.moved
(3)A.dirty B.smooth C.ugly
(4)A.Besides B.Except C.However
(5)A.clothes B.feet C.hands
(6)A.sorry B.happy C.angry
(7)A.found B.made C.expected .
(8)A.Before B.Through C.After
(9)A.selling B.missing C.remaining
(10)A.nice B.pale C.perfect
【分析】父母对孩子的爱总是伟大而无私的,但是我们不能因此就将他们的付出视作理所应当。
本文通过讲述一个小故事告诉我们要对父母心存感激。
【解答】(1)C 名词辨析。
A旅行,B训练,C教育,根据上句The employer (雇主)found that the young man' s college grades were excellent.雇主发现这个年轻人的大学成绩很好。
这里应该是问谁付的学费,故答案是C。
(2)A 动词辨析。
A工作,B知道,C移动,根据as laundry (洗衣店)workers.应该是作为洗衣店工人的工作,故答案是A。
(3)B 形容词辨析。
A脏的,B光滑的,C丑陋的,根据后面and perfect.很完美,and 是并列关系,前面应该是很光滑,故答案是B。
(4)A 连词辨析。
except侧重于排除在外,从整体里减去。
besides表示补充意义,即"
除了…尚有",而且,However然而,根据语境:而且,他们洗衣服比我快,故答案是A。
(5)C 名词辨析。
A衣服,B脚,C手,根据下文his parents' hands 可知是洗手,故答案是C。
(6)B 形容词辨析。
A抱歉的,B开心的,C生气的,根据His parents felt surprised 前面说感觉惊讶,后面but转折,应该是很开心,故答案是B。
(7)A 动词辨析。
A发现,B使,C期待,根据后面his parents' hands were so rough (粗糙的)and pale 应该是发现他们的手粗糙和苍白,故答案是A。
(8)C 连词辨析。
A在...之前,B穿过,C在...之后,根据语境:年轻人给父母洗手后,悄悄地把剩下的衣服都洗了,故答案是C。
(9)C 动词辨析。
A卖,B错过的,C剩下的,根据语境:年轻人给父母洗手后,悄悄地把剩下的衣服都洗了,故答案是C。
(10)B 形容词辨析。
A漂亮的,B苍白的,C完美的,根据上文年轻人给父母洗手后,悄悄地把剩下的衣服都洗了。
洗了很多衣服,这里的手应该是苍白的,故答案是B。
【点评】考查完形填空。
根据所给的短文对意思有所了解,然后根据短文的大体意思,选择每个符合题意的答案,使短文更通顺。
第三部分阅读理解(共两节;满分30分)第一节阅读下列短文或图表,从每题所给的A.B.C、
D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(共4小题;每小题8分,满分30分)
2.(8分)What a shiny scooter (踏板车)!Sophie couldn't keep her eyes off it.Her dad noticed.
"Sophie,you have a scooter already,a really nice one!"
"I know,but this one is so shiny and new," Sophie said.
"It is great,but we have to go," said her dad.
They left the store.Sophie knew her scooter was nice,and it still worked.She just couldn't stop thinking of that new scooter!
A few weeks later,Sophie and her dad were back in the store.The scooter was just there,
with a big sale sign on it!The girl ran right over to it.Her dad looked at the price.
"I know you've been thinking about this scooter a lot,Sophie.The sale price is pretty good,though it's still a lot of money.I can't just buy this for you.But what if I pay for part of it,then lend you the money for the rest,and you promise to pay me back?" her dad asked.
"Really?" Sophie said excitedly. "I promise 1 will pay you back!"
As they were walking towards the cashier desk (收银台),her dad asked Sophie if she knew what it meant to borrow money.
"Yes,it means that I have to give it back to you," Sophie answered.
Her dad responded,"You' re right,but you can give it back to me a little at a time.Now you get five dollars a week for your allowance (零用钱).You could pay it back to me once a week until you pay off your part of the scooter.It will take several months.
"Thank you,Dad!I will pay you back with my allowance until I return all the money."
(1)Sophie wanted a new scooter because C.
A.her old scooter was broken
B.she didn't have one
C.the one in the store was so shiny
D.the one in the store was very cheap
(2)Sophie's father asked her to return the money until it was paid off.
A.once a month
B.with her allowance
C.by borrowing her mother's money
D.by doing housework
(3)Why did Sophie's father let her pay for part of the scooter?D
A.Because she had too much allowance.
B.Because he didn't take enough money with him.
C.Because their family was very poor.
D.Because he wanted Sophie to know money doesn't come easily.
(4)What can we know from the passage?A
A.Sophie promised to return the money happily.
B.Sophie didn't want her old scooter any more.
C.Sophie's father would buy a third scooter for her.
D.Sophie regretted paying for her part of the scooter.
【分析】文章讲了索菲的父亲通过让她付一部分踏板车的钱想让苏菲知道钱来之不易。
索菲高兴地答应了还钱。
【解答】(1)C.细节理解题。
根据文中"I know,but this one is so shiny and new," Sophie said.可知,"我知道,但这一个是如此闪亮和新的,"索菲说。
所以索菲想要一辆新的踏板车,因为商店里的那个太亮了。
故选C。
(2)B.细节理解题。
根据文中Her dad responded,"You' re right,but you can give it back to me a little at a time.Now you get five dollars a week for your allowance .You could pay it back to me once a week until you pay off your part of the scooter.It will take several months."可知,她爸爸回答说:"你说得对,但你可以一次把钱还给我一点,现在你每周有五美元的零用钱,你可以一周还我一次,直到你付清你那部分的钱。
这需要几个月的时间"。
所以索菲的父亲让她用她的零用钱把钱还了直到付清为止。
故选B。
(3)D.推理判断题。
根据文中As they were walking towards the cashier desk ,her dad
asked Sophie if she knew what it meant to borrow money.可知,当他们走向收银台时,她爸爸问索菲她是否知道借钱意味着什么。
所以我们可推测索菲的父亲让她付一部分踏板车的钱因为他想让苏菲知道钱来之不易。
故选D 。
(4)A.细节理解题。
根据 "Thank you ,Dad!I will pay you back with my allowance until I return all the money."可知,"谢谢你,爸爸!我会把零用钱还给你,直到我把钱都还了为止。
"所以从这篇文章我们能知道索菲高兴地答应了还钱。
故选A 。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
3.(6分)
California Tower
Location (位置):
1350 El Prado ,San Diego ,CA 92101
Hours :10:00 a.m. ﹣5:00 p.m ,
Telephone : (619)720﹣8188
Website : https :/ /museum of / exhibits/ california ﹣ tower
Timken Museum of Art Location : 1500 El Prado ,San Diego ,CA 92101 Hours ;Closed until further notice Telephone : (619)239﹣5548
Website :http :/ / House of Pacific Relations International Cottages
Hours :
●Open Houses :noon ﹣5:00 p.m ,
every Saturday and Sunday , showcase the national traditions from many lands. Lawn (草坪)programs :2:00 p.m ﹣5 :00 p.m on Sundays from March through October
Telephone : (619)234﹣0739
Website :http ://www.sdhpr ,org
Spreckels Organ Pavilion
Location :Pavilion ﹣Pan American Place ,San Diego ,CA 92101 Hours : ●Sunday concerts at 2 :00 p.m.
●International Organ Festival concerts , Monday nights ,7:30 P.m.
Telephone : (619)702﹣8138
Website :https ://
(1)If you're interested in music,you can go to C.
A.Califonia Tower
B.Timken Museum of Art
C.Spreckels Organ Pavilion
D.House of Pacific Relations International Cottages
(2)When can you visit House of Pacific Relations International Cottages?
A.At 3:30 p.m.on Mondays.
B.At 2:00 p.m.on Sundays in May.
C.At 11:00 a.m.on Sundays in October.
D.At 8:00 a.m.every Saturday and Sunday.
(3)What can we know from the ads above?A
A.Timken Museum of Art isn't open now.
B.California Tower is at 1500 EI Prado,San Diego,CA 92101.
C.You can enjoy Lawn programs every Saturday and Sunday.
D.We can call (619)702﹣8138 for more information about California Tower.
【分析】本文是四则广告,分别介绍了四个可以参观或游玩的地点。
【解答】(1)C.细节理解题。
根据第四则广告中的介绍Sunday concerts at 2 :00 p.m,在周日下午2点有音乐会,因此如果对音乐感兴趣,可以去Spreckels Organ Pavilion,即D 项符合题意。
故选D。
(2)B.细节理解题。
根据第三则广告中Open Houses:noon﹣5:00 p.m,every Saturday and Sunday知,开放时间是每个周六周日的中午至下午5点,以及Lawn programs:2:00 p.m﹣5 :00 p.m on Sundays from March through October知,其草坪节目是从三月到十
月、周日的下午2点至5点,因此B项表述(在五月的周日下午2点)符合题意。
故选B。
(3)A.推理判断题。
根据第二则广告中Hours;Closed until further notice知,其营业时间关闭直至另行通知,因此Timken Museum of Art(Timken艺术博物馆)现在不营业。
故选A。
【点评】解答本篇阅读理解题时,需先通读全文,了解文章大意,再根据各题的考查点,在原文对应的细节处,仔细研读,方能正确解答。
4.(8分)When Wang Haiyan was young,her favorite toys weren't Barbie dolls.Instead,she started learning to make shadow puppets (皮影)from her father at 13.Now 43,Wang has spent 30 years practicing and spreading the art.
Shadow puppetry is a form of theater that uses puppets made from leather (皮)or paper,accompanied (伴奏)by music and singing.It was invented during the Western Han Dynasty (206 BC﹣AD 24).It tells us about folk tales and historical stories,passing down culture and customs over thousands of years.
Shadow puppetry is all about creating the puppets and performing with them.Wang 's hometown of Hua county,Shaanxi,is known as the birthplace of the folk art.
Puppet﹣makers must follow 24 steps to make the puppets including washing the leather,carving (雕刻)and painting,according to Wang.Carving is the most difficult part.
"We have a special carving skill﹣﹣moving the leather under the knife," Wang said.It took Wang three years to master this skill.She used a brick (砖块)to strengthen her left hand while practicing.It takes about 3,000 carves to make a shadow puppet,"The complex (复杂的)steps make it hard to hand down the folk art," she said.
But Wang has found a way to do so.In recent years,she has made shadow puppets based on some cartoon series and given a livestreaming performance.She used colors like blue and purple that were hardly seen in shadow puppetry and added more sticks to the puppets to make the performance more lively. "I hope more and more young people enjoy shadow puppetry and pass it down," she said.
(1)Making the puppets includes the following steps except D.
A.painting
B.carving
C.washing the leather
D.making bricks
(2)What does Paragraph 2 mainly tell us? B.
A.Where shadow puppetry was invented.
B.What shadow puppetry is.
C.Why people like shadow puppetry.
D.When Wang began to learn shadow puppetry.
(3)What does the underlined phrase"hand down" mean in the fifth paragraph? A.
A.传承.
B.提高.
C.酷爱.
D.放弃.
(4)Which of the following statements about Wang Haiyan is TRUE? C.
A.She learned all by herself to make shadow puppets.
B.She didn't master the carving skill until she was 43.
C.She expected more young people to spread shadow puppetry.
D.She was more interested in cartoon series than shadow puppetry.
【分析】本文主要讲了王海燕学习皮影戏并且弘扬这一艺术形式的故事。
【解答】(1)D.细节理解题。
根据文中Puppet﹣makers must follow 24 steps to make the puppets including washing the leather,carving and painting,according to Wang.Carving is the most difficult part.可知,据王说,木偶制作者必须遵循24个步骤来制作木偶,包括洗皮、雕刻和绘画。
雕刻是最难的部分。
故选D。
(2)B.段落大意题。
根据文中Shadow puppetry is a form of theater that uses puppets made
from leather or paper,accompanied by music and singing.It was invented during the Western Han Dynasty(206 BC﹣AD 24).It tells us about folk tales and historical stories,passing down culture and customs over thousands of years.可知,皮影戏是一种戏剧形式,用皮革或纸制成的木偶,伴着音乐和歌唱。
皮影戏发明于西汉时期(公元前206年﹣公元24年)。
它讲述了民间故事和历史故事,传承了几千年的文化和习俗。
所以第2段主要告诉我们什么是皮影戏。
故选B。
(3)A.词义猜测题。
根据文中"The complex steps make it hard to hand down the folk art,"
she said.可知,"这些复杂的步骤让民间艺术很难传承下来,"她说。
所以第五段中带下划线的短语"hand down"是传承的意思。
故选A。
(4)C.推理判断题。
根据"I hope more and more young people enjoy shadow puppetry and pass it down," she said.可知,她说:"我希望越来越多的年轻人喜欢皮影戏,把它传下去。
" 所以以下关于王海燕的陈述,她希望更多的年轻人传播皮影戏表达是正确的。
故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
5.(8分)Scientists say they've developed a new system (系统).It can use"machine learning"
to predict when and where lightning (闪电)will strike (闪击).The research was led by engineers from Switzerland.
European researchers have estimated (估算)between 6,000 and 24,000 people are killed by lightning worldwide each year.The strikes can also cause power cuts,destroy houses and start forest fires.For these reasons,some climate scientists have studied to develop methods to predict and control lightning.But no system has been created to effectively predict lightning.
The new system is being tested in the experiments (实验).It used a combination of data (数据资料)from weather stations and machine learning methods.The researchers developed
a prediction model.It was trained to tell weather conditions that were possible to cause
lightning.
The model was created with some data.The data was collected over a 12﹣year period from 12 Swiss weather stations in cities and mountain areas.The data related to(与……有关)four main surface conditions:air pressure,air temperature,relative humidity (相对湿度)and wind speed.
The atmospheric (大气的)data was put into a machine learning algorithm (计算程序),
which compared it to records of lightning strikes.Researchers say the algorithm was then able to learn the conditions under which lightning happens.
Amirhossein Mostajabi is a PhD student who led the development of the new system.He said,"Common systems for collecting such data are slow and complex,and they require expensive collection equipment (设备)like radar or satellites (卫星)."
"Our system uses data that can be gotten from any weather station,"Mostajabi said. "This will improve data collection in the areas which are not covered by radar and satellites or in places where communication systems have been cut," he added.
(1)According to the passage,the strikes can't cause .
A.power cuts
B.earthquakes
C.forest fires
D.the death of people
(2)What does the underlined word"it" refer to in Paragraph 5?D
A.The lightning strike.
B.The system being tested.
C.The machine learning algorithm.
D.The atmospheric data.
(3)What do the last two paragraphs mainly tell us?C
A.Where weather stations should be built.
B.How the machine learning algorithm works.
C.The advantages of the new system in data collection.
D.The new system has effectively predicted lightning in faraway areas.
(4)Which of the following statements about the new system is TRUE?D
A.Its prediction model has been tested for 12 years.
B.It has been put into use in cities and mountain areas widely.
C.The new system requires expensive collection equipment to collect data.
D.It uses machine learning to predict the time and places of lightning strikes.
【分析】本文主要介绍了科学家发明了一个新的系统能够使用"machine learning"来预测闪电何时何地会发生。
【解答】(1)B.细节理解题。
根据第二段European researchers have estimated (估算)between 6,000 and 24,000 people are killed by lightning worldwide each year.The strikes can also cause power cuts,destroy houses and start forest fires.欧洲研究人员估计,全球每年有6000到2.4万人死于雷击。
雷击还可能导致停电、毁坏房屋和引发森林火灾。
可知,地震未提及。
故选B。
(2)D.代词指代题。
根据第五段段意,这些大气数据被放入机器学习算法中,与雷击记录进行比较。
研究人员表示,该算法能够了解闪电发生的条件。
可知it指代前面提到的The atmospheric data。
故选D。
(3)C.推理判断题。
根据最后两段段意,Amirhossein Mostajabi是一名博士研究生,他领导了新系统的开发。
他说:"一般的收集系统是缓慢和复杂的,它们需要昂贵的收集设备,如雷达或卫星。
""我们的系统使用的数据可以从任何气象站获得,"穆斯塔加比说。
他补充说:"这将改善雷达和卫星没有覆盖的地区或通讯系统被切断的地区的数据收集。
"可知,最后两段主要告诉我们新系统在数据采集方面的优点。
故选C。
(4)D.细节判断题。
根据第一段It can use"machine learning" to predict when and where lightning (闪电)will strike (闪击).它可以使用"机器学习"来预测闪电何时何地会发生。
可知D项表述正确。
故选D。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
第二节根据短文内容,从短文后的方框中选出能填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(共1小题;每小题10分,满分10分)
6.(10分)During the Spring and Autumn Period,there lived a great musician named Yu Boya.He played guqin very well. (1)C Zhong Ziqi was one of them.
One day.Yu Boya came back from a trip to the mountains.He played guqin to express his love for the mountains.
playing guqin,I can almost see the mountains in front of my eyes."
(3)A Then he played another tune (调子).Zhong clapped his hands and cheered again," What a beautiful tune it is!When 1 listen to it,I seem to imagine hundreds of boats are sailing down
big rivers."
Boya was surprised at Zhong's comments (评论). (4)D Whenever he played a new tune,Zhong could tell what Boya was thinking about when he played the tune.
"You appreciate (欣赏)my music and understand my mind.You know me like a true friend," Boya said excitedly.
After that,Boya and Zhong became close friends.After Zhong's death,Boya was so sad that he broke his guqin and decided never to play it again.
This is the story about Yu Boya and Zhong Ziqi.We can learn a lesson from the story.
(5)If you find your true friends,love them and cherish (珍惜)real friendships.
A.Boya was pleased to hear Zhong's words.
B.It is hard to find a true friend.
C.Many people enjoyed his music.
D.He decided to play more tunes for Zhong.
E.Zhong Ziqi stood beside Y u Boya as he was playing guqin.
【分析】短文讲了俞伯牙和钟子期的故事,详细地介绍了两个人相见恨晚,成为知音的一段故事。
【解答】细节推理题。
(1)C.根据后句"Zhong Ziqi was one of them.钟子期就是其中之一。
"可知说的是喜欢他的音乐,结合选项,应说许多人喜欢他的音乐。
故选C。
playing guqin,I can almost see the mountains in front of my eyes.钟说:"你的古琴弹得多美啊!当我听你演奏古琴时,我几乎能看到眼前的群山。
"可知说的是钟子期的评价,结合选项,应说钟子期站在俞伯牙的旁边弹奏古琴。
故选E。
(3)A.根据后句"Then he played another tune (调子)."可知然后他又弹了一首曲子。
结合选项,应说伯牙听了很高兴。
故选A。
(4)D.根据后句" Whenever he played a new tune,Zhong could tell what Boya was thinking about when he played the tune.每当他演奏一首新曲子时,钟都能说出伯牙演奏时的想法。
"可知说的是演奏了很多曲子,结合选项,应说他决定为钟演奏更多的曲子。
故选D。
(5)B.根据后句"If you find your true friends,love them and cherish (珍惜)real friendships.
如果你找到了你真正的朋友,爱他们并珍惜真正的友谊。
"可知说的是成为朋友,结合选项,应说很难找到一个真正的朋友。
故选B。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
第四部分书面表达(共三节)第一节.词汇运用(共两题,满分30分)(一)单词拼写(共5小题;每小题2分,满分10分)根据句意和首字母或汉语提示,将单词的正确形式完整地写在答题卡相应的位置上。
7.(2分)You can spread joy and happiness with a bright s mile.It's one of the best gifts that you can give to others.
【分析】你可以用灿烂的微笑来传播快乐和幸福。
这是你能给别人的最好礼物之一。
【解答】根据spread joy and happiness with a bright 结合首字母可知意思是"你可以用灿烂的微笑来传播快乐和幸福"。
smile微笑。
故答案是smile
【点评】首字母填空要根据所给的单词首字母,既要关注句子的含义,又要考虑语法结构,难度比较大,所以做的时候要细心认真。
8.(2分)The students will put on a new play about f ighting against COVID﹣19 tomorrow evening.
【分析】明晚学生们将上演一出关于抗击新冠肺炎的新剧。
【解答】根据against COVID﹣19结合首字母可知意思是"抗击新冠肺炎"。
fight战斗,介词about后跟动名词。
故答案是fighting
【点评】首字母填空要根据所给的单词首字母,既要关注句子的含义,又要考虑语法结构,难度比较大,所以做的时候要细心认真。
9.(2分)China has passed a law to protect(保护)the Yangtze River,which is the longest river in our country.
【分析】中国已经通过了一项法律来保护长江,它是我国最长的河流。
【解答】根据提示词和题干句意,可知要填入动词保护,protect。
a law to do sth.一个……
的法律,这里用不定式to protect作law的后置定语。
故答案为:protect。
【点评】正确理解提示单词的意思,分析要表达的是什么,注意名词单复数变化及时态和语境。
10.(2分)You must be careful(小心的)when a stranger asks about your personal information.
【分析】当有陌生人问你关于个人信息时你必须要小心。
【解答】根据提示单词可知单词为careful,形容词。
再结合题干可知be careful,小心,是固定搭配,符合题意。
故答案为:careful。
【点评】正确理解所给单词的意思,分析要表达的是什么,注意时态的变化。
11.(2分)To celebrate the 100th anniversary of the founding of the Communist Party of China,our school plans to have some educational activities(活动).
【分析】为庆祝中国共产党成立100周年,我们学校计划开展一些教育活动。
【解答】根据提示单词活动和题干意思,可知需要填入的是名词activity;再结合空前的some,一些,可知要改为复数形式activities。
故答案为:activities。
【点评】正确理解提示单词的意思,分析要表达的是什么,注意名词单复数变化及时态和语境。
(二)综合填空(共1小题;每小题20分,满分20分)根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,使文章通顺完整。
(每词限用一次)
12.(20分)
more,thing,for,clean,plastic,amaze,face,save,make,and
Between the Sea and Shore is a three part documentary that calls for quick action to (1)save sea turtles from dying out.Around the world,sea turtles are known (2)for their beauty and as one of the Earth's oldest
creatures (生物).However,their beauty,(3)plastic pollution and coastal development have threatened (威胁)their lives.
To help bring this message to (4)more people of the world,the WildAid ambassador (大使)Eddie starts a long (5)and difficult adventure (冒险)to learn about many problems sea turtles face around the world.
Eddie has long used his voice to raise awareness (意识)of environmental problems."This is my chance to learn about the problems sea turtles face and be a voice for these (6)amazing animals," says Eddie.
In recent years,the number of sea turtles has reduced (减少)greatly because of pollution,and the illegal (非法的)trade in their eggs,meat and shells.Parts of the shell and whole bodies of the endangered turtles are (7)made into artworks.
The oceans are (8)facing very serious challenges to stay healthy.Eddie asks people to save sea turtles by starting with simple (9)things such as saying no to sea turtle products and reducing our use of plastics.
"Keep the oceans (10)clean This natural beauty only belongs in the ocean," says Eddie.
【分析】本文介绍的是纪录片《在大海和海岸之间》的摄制目的和海龟面临的危险,呼吁人们保护海洋,保护海龟。
【解答】(1)save.考查动词。
根据语境可知句意是,《在大海和海岸之间》是一部三集的纪录片,该片呼吁人们立即行动起来拯救海归,使其免于绝迹。
本句是save from句型,意思是"从…中救出;使免受"。
故填动词save,构成不定式。
故填save.
(2)for.考查介词。
本句是be known for句型,意思是"以……闻名"。
句意:海龟以其漂亮和地球最古老的生物而闻名。
故填for.
(3)plastic.考查名词。
根据语境可知句意是,然而,它们的美丽外表、塑料污染和海岸的开发已经威胁到他们的生存。
plastic pollution塑料污染。
故填plastic.
(4)more.考查形容词。
根据语境可知句意是,为了把这个信息传递给世界上的更多人……应填形容词more,修饰people,表示"更多的"。
故填more.
(5)and.考查连词。
应填连词and,来连接两个形容词long和difficult,使其作为并列定语。
句意:野生动物援助组织大使埃迪开始了一次漫长而艰难的冒险,来了解海归在全世界面临的很多问题。
故填and.
(6)amazing.考查形容词。
应填形容词amazing,作为定语,表示"令人惊叹(惊奇)的"。
句意:这是一次机会,让我了解海归所面临的问题,也是一次机会,让我为这些令人惊奇的动物发声。
故填amazing.
(7)made.考查动词。
根据句中"are …into artworks"可知,本句是be made into句型,意思是"被制作成",即主语和动词make是动宾关系,故用被动语态。
句意:龟壳的各部分和全身被制作成艺术品。
故填made.
(8)facing.考查动词。
根据语境可知句意是,要保持健康,海洋正面临严重挑战,本句是现在进行时,故填face的现在分词,表示"面临"。
故填facing.
(9)things.考查名词。
根据语境可知句意是,埃迪请求人们从拒绝购买海归产品和减少使用塑料制品之类的小事情做起。
应填thing的复数,作为介词with的宾语,表示"事情"。
故填things.
(10)clean.考查形容词。
根据下文"This natural beauty only belongs in the ocean"可知,让海洋保持干净。
这种自然之美仅仅存在于海洋中。
应填形容词clean,作为宾补,表示"
干净的"。
故填clean.
【点评】首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。
第二节阅读表达(共6小题;(1)-(3)小题每题2分.(4)-(6)小题每题3分,满分15分)阅读下面的短文,并根据短文后的要求答题。
(请注意问题后的词数要求)
13.(15分)[1]During meal times,more and more young people take out their phones,choose a favorite show,eat while watching and burst into laughter now and then.
[2]Liu,a 19﹣year﹣old student studying in Beijing,is one of them.A foodie and a video lover,
she is happy to eat while watching food programs on her smartphone.A show she has been recently watching is about two Chinese girls traveling around Japan to find delicious food,and the show has been viewed more than 26,000 times on China's top microblog platform. "The food in the show looks really attractive," Liu explains.Besides this show,she also watches many other online food programs.
[3]It's not unexpected,"said Adrien from France,who is a huge fan of Chinese food. "China and France are both keen on (热衷于)cooking and eating.As for me,I love Chinese food programs very much."
[4]Irina from Russia also loves Chinese food programs very much.She watched a reality show (4)①,her friends.In the show,some Chinese stars cooked seafood and crabs."(5)They cooked the seafood differently from us,but the dish they made looked very delicious," said Irina and her friends.
[5]Beautiful pictures,delicious food,special skills of (4)②and the famous stars﹣﹣all these things can make food programs a perfect meal companion(陪伴)for younger Chinese people,even when they are far away from home.
[6]"After I(4)③China and started my study life in Germany,I found myself always watching A bite of China during supper ,"said Manling.She added that she had only been living there for only two months and she had already missed the home flavor (味道)of China."Chinese flavors are like the comfort zone (区域)that gives me a sense of safety," Manling said.
(1)What kind of programs does Liu like watching?(No more than 10 words)Food programs.
(2)Why do the two Chinese girls travel around Japan according to Paragraph 2?(No more than 10 words)
They travel around Japan to find delicious food.
(3)According to Adrien,in what way is China similar to France?(No more than 10 words)They are both keen on cooking and eating.
(4)Fill in each blank in the passage with one proper word.
①with;②cooking;③left.
(5)Translate the underlined sentence in the fourth paragraph into Chinese.
他们做的海鲜和我们不一样,但他们做的菜看起来很好吃。
(6)In Manling's opinion,what are Chinese flavors like?How do you understand "Chinese flavors"?
Chinese flavors give her the feling of being at home safely.I understand "Chinese flavor" in this way:for those young Chinese far away from home,Chinese flavor is a good companion for those young Chinese far away from home when they are homesick,because Chinese people are keen on cooking and eating.
【分析】文章讲了年轻人喜欢观看许多在线美食节目。
美丽的图片,美味的食物,烹饪的特殊技能和著名的明星——所有这些都可以使美食节目成为中国年轻人的完美伴侣,即使他们远离家乡。
【解答】(1)Food programs.细节理解题。
根据Liu,a 19﹣year﹣old student studying in Beijing,is one of them.A foodie and a video lover,she is happy to eat while watching food programs on her smartphone.可知,在北京学习的19岁学生刘女士就是其中之一。
她是一名美食家和视频爱好者,在智能手机上观看美食节目时,她很开心地吃着东西。
故答案为Food programs.
(2)They travel around Japan to find delicious food.细节理解题。
根据A show she has been recently watching is about two Chinese girls traveling around Japan to find delicious food,and the show has been viewed more than 26,000 times on China's top microblog platform.可知,她最近看的一个节目是两个中国女孩在日本各地寻找美味的食物,该节目在中国最受欢迎的电视节目中被观看了26000多次微博平台。
故答案为They travel around Japan to find delicious food.
(3)They are both keen on cooking and eating.细节理解题。
根据China and France are both keen on cooking and eating.可知,中国和法国都喜欢烹饪和饮食。
故答案为They are both keen on cooking and eating.
(4)①with;②cooking;③left.单词填空题。
根据She watched a reality show (4)①with her friends.可知,她和朋友们一起看了一个真人秀节目。
with 介词,和……一起;根据Beautiful pictures,delicious food,special skills of (4)②cooking and the famous stars ﹣﹣.可知,美丽的图片,美味的食物,特别的烹饪技巧和著名的明星。
cooking烹饪;根据After I(4)③left China and started my study life in Germany.可知,我离开中国开始。