宁夏银川市金凤区六盘山高级中学2021届高三英语模试试题四(含解析)

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

宁夏银川市金凤区六盘山高级中学2021届高三英语模试试题四(含解
析)
第一部分听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1.When can a guest order and eat inside the restaurant?
A.At 9:00pm.
B.At 10:00pm.
C.At 11:00pm.
2.What is the possible relationship between the two speakers?
A.Actor and actress.
B.Customer and salesgirl.
C.Husband and wife.
3.How does the woman think Jack will succeed?
A.By giving friends more support.
B.By keeping on working hard.
C.By trying to be more intelligent.
4Where is the man now?
A.In a hotel.
B.In the lost and found.
C.At home.
5.Why can't David answer the phone?
A.Because he is preparing lunch.
B.Because he is taking out his lunch.
C.Because he has gone out for lunch.
第二节(共5小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白.每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,井标在试卷的相应位置.听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题听完后,各水题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍.
6(1)Where does the conversation most probably take place?
A.In a library.
B.In a bookstore.
C.In a classroom.
(2)Why did the man refuse to give the woman his telephone number?
A.He couldn't wait.
B.He didn't believe her.
C.He didn't like the book.
7.(1)What are the two speakers talking about?
A.The time of a move.
B.The place for a new company.
C.The choice of a place.
(2)How will the man probably make the decision?
A.By asking the woman's opinion.
B.According to the weather change.
C.Judging by the result of the survey.
8.(1)What is the problem with the man's computer?
A.It can't be started any more.
B.It breaks down again and again.
C.It keeps working very slowly.
(2)What is the man's requirement?
A.To change it for a new one.
B.To ask for an apology.
C.To refund it or have it repaired.
(3)How is the problem solved?
A.The man will get the computer repaired.
B.The woman will have the computer refunded.
CThe man will get a completely new computer.
9.(1)Who has ups and downs in life in the last ten years?
A.Mary.
B.Bob.
C.Jenny.
(2)Why was it hard for Bob to make two ends meet for first years?
A.Because his wife lost her job.
B.Because both he and his wife had low income.
C.Because his wife was still studying.
(3)Where does the man's wife work now?
A.In a trading company.
B.At a law firm.
C.At a university.
(4)Why does the man want to hold a party this Saturday?
A.To welcome his old classmate.
B.To celebrate his new move.
C.To memorize their graduation.
10.(1)Which brand held the first place in the smartphone market in India in Q4 2021?
A.Xiaomi.
B.Samsung.
C.Vivo.
(2)How many more Samsung's smartphones were sold in India in 2021 than in 2021?
A.158 million.
B.45 million.
C.13 million.
(3)What mainly helped Vivo beat Samsung in the Indian smartphone market?
A.Its sales channel.
B.Its high popularity.
C.Its low﹣priced phones.
(4)How were Xiaomi's smartphones sold before in India?
A.In physical stores.
B.Through online channels.
C.Online and offline as well.
第二部分:阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共4小题;每小题6分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.
A
Known for its plenty of ancient ruins,sunny beaches,tasty cuisine and friendly atmosphere
it is no wonder that Greece ranks among Europe's top travel destinations. But the reason that tourism exists in the first place is that it's just so beautiful here.Often,you'll also find that beauty on some islands.
Thessaloniki
Thessaloniki is Greece's second﹣largest city and the capital city of the Macedonia region of Northern Greece. Lively festivals, social events and a colorful nightlife make this city the cultural capital of Greece. Consisting of a historic city center and commercial district, Thessaloniki offers both old and new attractions from its Byzantine walls to museums and art galleries. Thessaloniki's nightlife is unmatched.Zagori
Zagori is a region of great natural beauty, with striking geology and two national parks, in northwestern Greece. Forests and mountains are surrounded by powerful rivers and traditional villages, many featuring grand stone houses dating from the late 18th century. The best way to enjoy the area is by hiking the numerous paths connecting the villages. The most accessible and rewarding target is the wonderful Vikos Gorge.
Halkidiki
Halkidiki has sporting excellent beaches. Its three separate peninsulas(半岛)can be roughly summarized as follows: Kassandra has the nightlife, Sithonia has the beaches and Athos has the monks(僧侣).Being closes to Thessaloniki, Kassandra is more built﹣up, while the more quiet Sithonia has campgrounds, hidden bays and clear waters. Both are popular with Greek and Eastern European tourists. Much of the easternmost peninsula is accessible by boat and open to males only.
1. Which place is the cultural center of Greece?
A. Zagori.
B. Sithonia.
C. Halkidiki.
D. Thessaloniki.
2. What is the most worth visiting in Zagori?
A. Vikos Gorge.
B. Byzantine walls.
C. Two national parks.
D. Historic stone houses.
3. What do we know about the three places?
A. They all lie on some islands of Greece.
B. They are Europe's top travel destinations.
C. Their ancient ruins are the most rewarding.
D. Greece has the best tourism only because of them.
【答案】1. D 2. A 3. A
【解析】
本文是一篇说明文阅读。

文章主要介绍了希腊的一些岛屿上的值得游览的美景。

【1题详解】
细节理解题。

根据第二段"Thessaloniki is Greece's second﹣largest city and the capital city of the Macedonia region of Northern Greece。

Lively festivals, social events and a colorful nightlife make this city the cultural capital of Greec.塞萨洛尼基是希腊第二大城市,也是希腊北部马其顿地区的首府.热闹的节日、社交活动和丰富多彩的夜生活使这座城市成为希腊的文化之都。

可知Thessaloniki是希腊的文化中心。

故选D。

【2题详解】
细节理解题。

根据第三段"The most accessible and rewarding target is the wonderful Vikos Gorge。

最容易到达也是最有价值的目标,是奇妙的维克斯峡谷。

可知扎戈里最值得一游的是Vikos Gorge。

故选A。

【3题详解】
细节理解题。

根据第一段"Known for its plenty of ancient ruins,sunny beaches, tasty cuisine and friendly atmosphere,it is no wonder that Greece ranks among Europe's top travel destinations.But the reason that tourism exists in the first place is that
it's just so beautiful here.Often, you'll also find that beauty on some islands.希腊以其丰富的古代遗迹、阳光明媚的海滩、美味的菜肴和友好的氛围而闻名,难怪希腊跻身欧洲顶级旅游目的地之列.但旅游业之所以存在,首先是因为这里太美了。

通常,你也会在一些岛屿上发现这种美景。

可知这三个地方它们都位于希腊的一些岛屿上。

故选A。

B
While Jennifer was at home taking an online exam for her business law class, a monitor(监控器)a few hundred miles away was watching her every move.
Using a web came ra equipped in Jennifer’s Los Angeles apartment, the monitor in Phoenix tracked how frequently her eyes moved from the computer screen and listened for the secret sounds of a possible helper in the room. Her Internet access was locked -remotely-to prevent Internet searches, and her typing style was analyzed to make sure she was who she said she was: Did she enter her student number at the same speed as she had in the past? Or was she slowing down?
In the battle against cheating, this is the cutting edge and a key to encourage honestly in the booming field of on line education. The technology gives trust to the entire system, to the institution and to online education in general. Only with solid measures against cheating, experts say, can Internet universities show that their exams and diplomas are valid—that students haven’t searched the Internet to get the right answers.
Although online classes have existed for more than a decade, the concern over cheating has become sharper in the last year with the growth o f “open online courses.” Private colleges, public universities and corporations are jumping into the online education field, spending millions of dollars to attract potential students, while also taking steps to help guarantee honesty at a distance.
Aside from the web cameras, a number of other high-tech methods are becoming increasingly popular. Among them are programs that check student’s identities using personal information, such as the telephone numbers they once used.
Other programs can produce unique exams by drawing on a large list of questions and can recognize possible cheaters by analyzing whether difficult test questions are answered at the same speed as easy ones. As in many university classes, term papers
are scanned against some large Internet data banks for cheating.
4. Why was Jennifer watched in an online exam?
A. To correct her typing mistakes.
B. To find her secrets in the room.
C. To keep her from dishonest behaviors.
D. To prevent her from slowing down.
5. The underlined expression “cutting edge” in Paragraph 3 is closest in meaning to ________.
A. sharpening tool
B. advanced technique
C effective rule D. dividing line
6. Some programs can find out possible cheaters by ________.
A. scanning the Internet test questions
B. checking the question answering speed
C producing a large number of questions
D. giving difficult test questions
7. Which of the following is the best title of this passage?
A. The Advantages of Online Exams
B. The High-tech Methods in Online Courses
C. The War against the Booming of Online Education
D. The Fight against Cheating in Online Education
【答案】4. C 5. B 6. B 7. D
【解析】
这是一篇新闻报道。

文章主要讲述随着“开放式网络课程”的蓬勃发展,对作弊的担忧变得越来越尖锐,一些大学和学院开始采用各种方法来防止作弊的问题。

【4题详解】
细节理解题。

根据第二段倒数第二句"and her typing style was analyzed to make sure she was who she said she was: Did she enter her student number at the same speed as she had in the past? "可知,监控Jennifer的原因是为了确保她不作弊。

故选C,就是不诚实的行为。

【5题详解】
猜测词义题。

根据a key to encourage以及下一句的the technology可以知道答案。

cutting edge与key是并列关系,同时二者都可以做到鼓励诚实行为。

前面this所指代的为上文中提
到的防作弊科学技术,由此得知cutting edge应该为advanced technique。

故B项正确。

【6题详解】
细节理解题。

根据最后一段的第一句"Other programs can produce unique exams by drawing on a large list of questions and can recognize possible cheaters by analyzing whether difficult test questions are answered at the same speed as easy ones. "可知,通过生成大量的有难也有易的问题,然后通过分析回答困难问题是否与回答容易问题速度一样来发现可能的作弊者。

故选B。

【7题详解】
主旨大意题。

文章主题句位于第三段第一句"In the battle against cheating, this is the cutting edge and a key to encourage honesty in the booming field of online education."以及文中多次出现cheating,可知本文主要讨论网络课程的防作弊问题,故选D。

C
In the winter of 1910, Dr. Wu Lien-Teh stepped off a train in the northern Chinese city of Harbin. He was there to solve a medical mystery, at great personal risk. Over the past few months, an unknown disease had swept along the railways of northeast China, killing 99.9% of its victims. The Qing Imperial court had sent the Cambridge-educated Dr. Wu north to stop the epidemic.
When Dr Wu arrived in Harbin on Christmas Eve, 1910, he carried little in the way of medical instruments and had only one assistant. One of Wu' s first acts upon arrival was to set up special quarantine(隔离) units and to order lockdowns to stop infected persons from traveling and spreading the disease. He had teams check households for possible cases, and even managed to convince authorities to completely close the railways in the early weeks of 1911. Of particular concern was the upcoming Chinese New Year holiday, which had become a great annual migration of people traveling across the country to see their families.
Thanks to Dr. Wu's efforts, the number of plague victims began to die down, and by March 1, 1911, the epidemic was fully contained. The pneumonic (肺炎的) plague outbreak of 1910-1911 lasted nearly four months, affected five provinces and six major cities, and accounted for over 60,000 deaths. It is clear that without the brave and decisive actions taken by Dr. Wu, it could have been much worse. Had the epidemic
gone unchecked, allowing holiday rail passengers to spread the disease to the rest of China could have meant a catastrophic loss of life and possibly a global health crisis.
In April 1911, Dr. Wu chaired an International Plague Conference in Shenyang, attended by scientists from 11 counties including the United States, Great Britain, Russia, Japan and France. They praised Dr. Wu for his handling of the 1910-1911 outbreak. For a time, Dr. Wu was the world's most famous plague fighter, a title be defended in a malaria epidemic in China in 1919, and a return of plague in 1921.
8. What was Dr Wu's mission in 1910?
A. To take personal risk.
B. To end an epidemic.
C. To provide medical education.
D. To investigate the number of victims.
9. Which of Dr Wu's acts stopped the disease from spreading nationwide?
A. Setting up special quarantine units around the country.
B. Treating infected persons with his medical instruments.
C. Checking households himself for possible cases.
D. Convincing authorities to close the railways.
10. What can we infer from the last two paragraphs?
A. The disease worsened after Mach 1, 1911.
B. 60,000 would have died without Dr Wu's efforts.
C. A global health crisis followed the 1910-1911 outbreak.
D. The plague broke out again about 10 years later.
11. What can be the best title of the text?
A. A Plague Fighter
B. A Global Health Crisis
C. The Beginning of the Chinese Public Health System
D. A Plague Outbreak
【答案】8. B 9. D 10. D 11. A
【解析】
这是一篇记叙文。

文章介绍了“抗疫斗士”伍连德博士的相关事迹。

1910年,伍连德博士带着抗击疫情的医学任务来到哈尔滨。

在伍博士的努力下,瘟疫的受害者人数下降并完全得到控制。

如果疫情没有得到控制,疾病传播到中国其他地区,可能意味着灾难性的生命损失。

因此伍博士为抗击疫情做出了巨大贡献。

【8题详解】
细节理解题。

根据第一段的最后一句话The Qing Imperial court had sent the Cambridge-educated Dr. Wu north to stop the epidemic.(清朝廷派剑桥大学毕业的伍博士北上,以阻止疫情的蔓延。

)可知1910年伍博士的使命是去结束这场流行病。

故选B项。

【9题详解】
细节理解题。

根据第二段中的He had teams check households for possible cases, and even managed to convince authorities to completely close the railways in the early weeks of 1911. Of particular concern was the upcoming Chinese New Year holiday, which had become a great annual migration of people traveling across the country to see their families.(他让一些小组检查家庭是否有可能发生这种情况,甚至说服当局在1911年的前几周彻底关闭铁路。

特别值得关注的是即将到来的春节假期,这已经成为全国各地旅游探亲者每年的一次大迁徙。

)可知伍博士的说服当局关闭铁路的行为阻止了这种疾病在全国的传播。

故选D项。

【10题详解】
推理判断题。

根据最后一段中的For a time, Dr. Wu was the world’s most famous plague fighter, a title be defended in a malaria epidemic in China in 1919, and a return of plague in 1921. (有一段时间,伍博士是世界上最著名的抗疫斗士,1919年在中国的一场疟疾疫情中,伍博士的“抗疫斗士”头衔被捍卫,1921年疫情又卷土重来。

)可知在1911年疫情结束大约10年后,瘟疫再次爆发。

故选D项。

【11题详解】
主旨大意题。

根据第三段中的Thanks to Dr. Wu’s efforts, the number of plague victims began to die down, and by March 1, 1911, the epidemic was fully contained. (在伍博士的努力下,瘟疫的受害者人数开始下降,到1911年3月1日,瘟疫完全得到控制。

)及最后一段中的For a time, Dr. Wu was the world’s most famous plague fighter, (有一段时间,伍博士是世界上最著名的抗疫斗士)及总览全文可知文章主要描述了“抗疫斗士”伍连德博士的伟大抗疫事迹。

因此A项(抗疫战士)为最佳标题。

故选A项。

D
If there was such things as perfect food,eggs would be one of them.They're readily available,easy to cook,affordable and packed with protein.
But for decades,eating eggs has also been controversial due to their high cholesterol(胆固醇)content.One egg contains around 185 milligrams of cholesterol,which is more than half of the 300mg daily amount of cholesterol that the US dietary guidelines recommended until recently.
Researchers haven't definitively linked consumption of cholesterol to an increased risk of cardiovascular(心血管的)disease.As a result,US dietary guidelines no longer have a cholesterol restriction;nor does the UK.Instead,emphasis is placed on limiting how much fat we consume,which can increase the risk of developing cardiovascular disease.
Research published earlier this year,though,challenged the common opinion that eggs have no harm to our health.Researchers looked at data from 30,000 adults followed for an average of 17 years and found that each additional half an egg per day was significantly linked to a higher risk of heart disease and death.Despite the study being one of the largest of its kind to address this specific relationship between eggs and heart disease,it was observational,giving no indication of cause and effect.
While researchers are a long way from understanding why eggs affect us differently,the vast majority of recent research suggests they pose no risk to our health,and are much more likely to provide health benefits.
Even so,having eggs for breakfast every day probably isn't the healthiest option,either—at least as it's recommended that we have a varied diet…rather than put all our eggs in one basket.
12. Which section on a newspaper could you probably find this article?
A. Society
B. Health
C. Travel
D. Fashion
13. Why has eating eggs been controversial for decades?
A. Because they are readily available.
B. Because they are easy to cook.
C. Because they are affordable and packed with protein.
D. Because they contain much cholesterol.
14. What can we infer from the research mentioned in the 4th paragraph?
A. Cholesterol has strong link to the increased risk of disease.
B. The UK dietary guidelines no longer have a cholesterol restriction.
C. Having two eggs per day would lead to health problems.
D. Eggs is not harmful to our health.
15. What is suggested by the author in the last paragraph?
A. Having eggs everyday for breakfast.
B. Recommending our friends to have at least one egg per day.
C. Balancing our diet with different kinds of food.
D. Putting all eggs in one basket when your buy them.
【答案】12. B 13. D 14. C 15. C
【解析】
本文为说明文,文章介绍鸡蛋虽好,但是不能多吃,因为它里面胆固醇含量高。

【12题详解】
推理判断题。

根据第二段的But for decades, eating eggs has also been controversial due to their high cholesterol content.但几十年来,吃鸡蛋也一直有争议的,由于他们的高胆固醇,可知,文章是关于鸡蛋对健康的影响,应该在报纸的健康版。

故选B项。

【13题详解】
细节理解题。

根据第二段的But for decades, eating eggs has also been controversial due to their high cholesterol content.但几十年来,由于鸡蛋胆固醇含量高,吃鸡蛋也一直备受争议.可知,吃鸡蛋几十年来一直备受争议,因为鸡蛋含有大量胆固醇。

故选D项。

【14题详解】
推理判断题。

根据第四段的Researchers looked at data from 30,000 adults followed for an average of 17 years and found that each additional half an egg per day was significantly linked to a higher risk of heart disease and death.研究人员研究了
平均17年的30000名成年人的数据,发现每天每多出半个鸡蛋,与心脏病和死亡的风险有很大的关联。

可知,每天吃两个鸡蛋会导致健康问题,故选C项。

【15题详解】
细节理解题。

根据最后一段的Even so,having eggs for breakfast every day probably isn't the healthiest option,either—at least as it's recommended that we have a varied diet…rather than put all our eggs in one basket.即便如此,每天早餐吃鸡蛋可能也不是最健康的选择——至少建议我们有多种饮食……而不是把所有鸡蛋放在一个篮子里。

可知,作者建议我们用不同的食物平衡我们的饮食。

故选C项。

第二节根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中的两项为多余选项.
Things Could Happen If You Keep Rubbing Your Eyes Rubbing eyes can often result in significant damage, from causing eye disease to making existing conditions worse and increasing your risk of infection. Here are things that can happen if you keep rubbing your eyes.
______16______
People who are nearsighted may find that rubbing eyes results in worse eyesight. Nearly 9.6 million people are what is known as highly nearsighted and their eyes degraded over time, according to research from the American Academy of Ophthalmology. •You'll give yourself an infection
______17______they can still pick up thousands of germs every day. Touching your eyes with your hands, especially when you never wash your hands can transfer bacteria that can cause eye disease, for example, pink eye, according to the American Optometric Association.______18______, a warm press may help calm it. Don't miss these easy ways to improve your vision.
•You'll make your eyelid go loose
______19______It may also make the eyelid lose flexibility over time. That's a less serious problem, but still not something we want to happen. Is there any safe amount of rubbing your eyes?It is recommended that you apply the same amount of pressure to your eyes that you would if you are drying your face with a towel. •You'll get bloodshot eyes and dark circles
If you rub your eyes hard enough you might cause tiny blood vessels in your eyes to break. That could result in bloodshot eyes. The blood will then flow to surrounding tissue.______20______
A. If your eyes get infected
B. No matter how often you wash your hands
C. You'll lose your eyesight and become blind
D. Since not all know the harm of rubbing eyes
E. You'll make your nearsightedness much worse
F. Rubbing eyes can injure more than your eyeballs
G. This might give you those dark circles under your eyes
【答案】16. E 17. B 18. A 19. F 20. G
【解析】
这是一篇说明文。

本文介绍了揉眼睛带来的各种危害,会导致加深近视,造成感染等问题,呼吁读者不要用手揉眼睛,注意眼部卫生。

【16题详解】
根据后文 People who are nearsighted may find that rubbing eyes results in worse eyesight.可知近视的人可能会发现揉眼睛会导致视力变差。

由此可知,揉眼睛会使你的近视更严重。

故E选项“你的近视会更严重”符合本段小标题。

故选E。

【17题详解】
根据后文They can still pick up thousands of germs every day. Touching your eyes with your hands, especially when you never wash your hands can transfer bacteria that can cause eye disease, for example, pink eye, according to the American Optometric Association.可知他们仍然可以每天收集上千种细菌。

根据美国验光协会的说法,用手触摸眼睛,尤其是不洗手的时候,会传播细菌,导致眼病,比如红眼。

由此可知,不管洗多少次手,手上仍然带有许多细菌。

故B选项“不管你洗多少次手”符合语境。

故选B。

【18题详解】
根据后文a warm press may help calm it.可知热压有助于使它平静下来。

由此可知,本句应当是假设眼睛被感染了的情况,后文提出解决方案。

故A选项“如果你的眼睛受到感染”符合语境。

故选A。

【19题详解】
根据后文It may also make the eyelid lose flexibility over time. That's a less serious problem, but still not something we want to happen.可知随着时间的推移,它还会使眼睑失去弹性。

这是一个不那么严重的问题,但仍然不是我们希望发生的事情。

由此可知,揉眼睛不仅是对眼球造成伤害,还会使眼睑失去弹性。

故F选项“揉眼睛不仅会对眼球造成伤害”符合语境。

故选F。

【20题详解】
根据本段小标题•You'll get bloodshot eyes and dark circles(你会眼睛充血和黑眼圈)以及上文If you rub your eyes hard enough, you might cause tiny blood vessels in your eyes to break. That could result in bloodshot eyes. The blood will then flow to surrounding tissue.可知如果你用力揉眼睛,可能会导致眼睛里的小血管破裂。

这可能会导致眼睛充血。

然后血液就会流向周围的组织。

由此可知,本段主要说明的是揉眼睛会导致出现黑眼圈。

故G选项“这会让你的眼睛下面出现黑眼圈”符合语境。

故选G。

第三部分:英语知识运用
第一节完型填空
I was at the market at 5 p.m. to pick up a few essentials: Cream for coffee, eggs for breakfast and Advil for my___21___. After rushing all day doing jobs, I did not want to be___22___, to say the least. But I told myself it was my___23___stop before going home to put my feet up.
So I___24___a parking place, grabbed a bag from the trunk and found a shopping cart. That’s when I saw her. She was___25___in a shopping cart. She looked to be maybe 9-months old, short blond curls, blue eyes. I couldn’t take my___26___off her. Then I did what I always do with ___27___: I gave her my best smile. It may have looked a bit mad, ___28___ it comes from my heart.
That’s a(an)___29___ I formed long ago when I became a mother. It started with my child, in that ___30___, life-changing moment of her birth.
At times, my smile would fade to a look of___31___or worry, but it never left my face for long. I’ve learned that everyone needs a ___32___sometimes, young and old, friends and___33___, even those at the market in a rush to get home.
She took her___34___deciding just what to make of my smile. But finally,
she___35___. I wish you could have seen her. I laughed and waved goodbye. And
she___36___me a kiss. That put a smile on my face that got a smile___37___from every shopper I passed. I was___38___smiling when I got home and realized I’d forgotten
to get Advil. ___39___, I didn’t need it. My headache was gone.
Somehow, in that simple___40___of smiles, this weary old world becomes a better place. If you’re lucky, maybe they’ll even blow you a kiss and make your headache
go away.
21. A. headache B. toothache C. cough D. cold
22. A. walking B. working C. driving D. shopping
23. A. first B. best C. last D. worst
24. A. spotted B. bought C. got D. drew
25. A. sitting B. sleeping C. lying D. standing
26. A. breath B. eyes C. hands D. bag
27. A. shoppers B. children C. girls D.
strangers
28. A. because B. so C. and D. but
29. A. hobby B. memory C. experience D. habit
30. A. familiar B. imaginary C. unforgettable D. bitter
31. A. fear B. warmth C. curiousness D. fantasy
32. A. comfort B. smile C. greeting D. respect
33. A. strangers B. families C. enemies D.
relatives
34. A. turn B. toys C. courage D. time
35. A. spoke up B. lit up C. stood up D. backed up
36. A. blew B. waved C. hugged D. gave
37. A. in surprise B. with care C. with fear D. in return
38. A. always B. ever C. still D. just
39. A. Regularly B. Sadly C. Luckily D. Frankly
40. A. discussion B. exchange C. creation D. bargain
【答案】21. A 22. D 23. C 24. C 25. A 26. B 27. B 28. D 29.
D 30. C 31. A 32. B 33. A 34. D 35. B 36. A 37. D 38. C
39. C 40. B
【解析】
这是一篇夹叙夹议文。

文章通过作者在商店里用自己的微笑换来他人微笑的经历,告诉读者要对生活和他人充满笑容和善意。

【21题详解】
考查名词词义辨析。

句意:以及为我的头痛准备的Advil药。

A. headache头痛;B. toothache 牙痛;C. cough咳嗽;D. cold感冒。

与文章最后一句话中的“make your headache”呼应,这里指作者头痛所以要买止痛药。

故选A项。

【22题详解】
考查动词词义辨析。

句意:忙了一天工作后,不夸张地说我都不想购物了。

A. walking走路;
B. working工作;
C. driving驾驶;
D. shopping购物。

与下一句but引导的句子呈现转折关系,这里指作者累到不想购物。

故选D项。

【23题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:但我告诉自己这是回家前的最后一趟购物。

A. first第一个;
B. best最好的;
C. last最后的;
D. worst最差的。

分析语境可知,这是作者劝说自己的话,买了东西马上回家,即回家前的最后一次购物。

故选C项。

【24题详解】
考查动词词义辨析。

句意:所以我到了一个停车点。

A. spotted认出,弄脏;B. bought购买;C. got得到;D. drew牵引,描绘。

后续的动作是从车里拿包去购物,可以推断这里是到了停车点把车停下。

故选C项。

【25题详解】
考查动词词义辨析。

句意:她正在一个购物车里坐着呢。

A. sitting坐;B. sleeping睡觉;
C. lying躺下;
D. standing站立。

下文指出这里的she是一个大约9个月大的孩子,根据常理应该是在购物车里坐着的。

故选A项。

【26题详解】
考查名词词义辨析。

句意:我无法把目光从她身上移开。

A. breath呼吸;B. eyes眼睛;C. hands手;D. bag包。

take one’s eyes off意为“无法从……移开目光”,这里指作者被购物车里的婴儿吸引住了。

故选B项。

【27题详解】
考查名词词义辨析。

句意:然后我对她做了我总是和孩子们做的事。

A. shoppers购物者;B.
children孩子;C. girls女孩;D. strangers陌生人。

与下文的star with my child对应,作者面对孩子们时总是会向他们露出微笑。

故选B项。

【28题详解】
考查连词词义辨析。

句意:可能看起来有点疯狂,但是它是发自内心的。

A. because因为;
B. so所以;
C. and和,并且;
D. but但是。

分析前后句逻辑关系,呈现出句意上的转折,要用转折连词but。

故选D项。

【29题详解】
考查名词词义辨析。

句意:这是一个很久之前我当妈妈时就养成的习惯。

A. hobby爱好;B. memory回忆;C. experience经历,经验;D. habit习惯。

既然是always“总是”这样做,而且搭配动词form“形成,产生”,habit是最符合的。

故选D项。

【30题详解】
考查形容词词义辨析。

句意:我是从我的孩子开始的,在那个她出生时难忘的、改变一生的时刻。

A. familiar熟悉的;B. imaginary虚构的;C. unforgettable难忘的;D. bitter 苦的。

与另一个形容词life-changing并列,显然孩子的出生对于身为母亲的作者是意义重大的,也应当是无比难忘的。

故选C项。

【31题详解】
考查名词词义辨析。

句意:有时候,我的微笑会消逝,被充满恐惧或担忧的面容取代。

A. fear 恐惧;B. warmth温暖;C. curiousness好奇;D. fantasy幻想。

与worry并列,这里指作者的微笑被其他负面的情绪代替,选项中只有fear是符合的。

故选A项。

【32题详解】
考查名词词义辨析。

句意:我发现有时候每个人都需要微笑。

A. comfort安慰;B. smile微笑;C. greeting问候;D. respect尊敬。

smile一词作为文章主题词,贯穿始终,作者想表达每个人都应该经常微笑,给陌生人带去善意。

故选B项。

【33题详解】
考查名词词义辨析。

句意:不论年老年轻,也不论熟悉与否。

A. strangers陌生人;B. families 家人;C. enemies敌人;D. relatives亲戚。

这里与friends形成对照,结合文段中叙述的那个在商店偶遇的小宝宝,应该指不论是熟识的朋友还是不熟悉的陌生人。

故选A项。

【34题详解】
考查名词词义辨析。

句意:她花了点时间决定该如何回应我的微笑。

A. turn机会;B. toys 玩具;C. courage勇气;D. time时间。

与下句的but finally联系,这里指小宝宝过了段
时间才作出了反应。

故选D项。

【35题详解】
考查动词短语辨析。

句意:但是最终,她看起来很高兴。

A. spoke up大声说;B. lit up点火,点亮;C. stood up起立;D. backed up支持,辅助。

从作者后续的反应来看,是从小宝宝那里得到了积极的回应,light up在这里指“露出喜色”。

故选B项。

【36题详解】
考查动词词义辨析。

句意:她还给我一个飞吻。

A. blew吹;B. waved挥动;C. hugged拥抱;
D. gave给予。

blow a kiss意为“飞吻”,在后文中也有出现,符合文意。

故选A项。

【37题详解】
考查介词短语辨析。

句意:那使得我面带微笑,也让每一个和我相遇的其他顾客面带微笑作为回报。

A. in surprise惊喜地;B. with care小心地;C. with fear害怕地;D. in return 作为回报。

这里指作者对其他人微笑,也换来了他人的微笑以对,可以看作是一种回报。

故选D项。

【38题详解】
考查副词词义辨析。

句意:我到家时还在笑。

A. always总是;B. ever曾经;C. still仍然;
D. just只是。

搭配时间状语从句when I get home可知,作者微笑的动作到家时仍在持续,要用still表示“仍然,还是”。

故选C项。

【39题详解】
考查副词词义辨析。

句意:幸运的是,我不需要它了。

A. Regularly规律地;B. Sadly悲伤地;C. Luckily幸运地;D. Frankly诚实地。

下文指出作者因为心情愉悦头已经不痛了,也就不需要吃止痛药了,这自然是一件好事。

故选C项。

【40题详解】
考查名词词义辨析。

句意:不知怎么地,在这些简单的笑容交换里,这个令人厌倦的陈旧世界变得好起来了。

A. discussion讨论;B. exchange交换;C. creation创造;D. bargain 交易。

作者对着小宝宝笑,小宝宝也作出了回应;她对着其他顾客微笑,其他顾客也以微笑回馈,相当于是在进行微笑的交换和传递。

故选B项。

第II卷
第三部分:英语知识运用
语法填空
Picture a young Chinese woman in a field,_____41_____(dress) in traditional
farming clothing, as she picks flowers to create makeup for her
cheeks. Imagine_____42_____same person making a bamboo sofa,_____43_____(cook)soy sauce from scratch and cooking up all sorts of delicious dishes._____44_____may sound hard to believe, but such a person exists in modern China,and her name is Li Ziqi.On Dec 14,she won Person of the Year in the category of_____45_____(culture)influence awarded by China Newsweek. With a fan base_____46_____more than 21 million people on Sina Weibo and 7 million followers on video﹣sharing site YouTube,
Li_____47_____(make) a name for herself in a series of video_____48_____show off a pre﹣industrial Chinese way of life in rural Sichuan province."I want to do my part_____49_____(let) more people know about Chinese culture," the vlogger told China.org.cn."Much of the popularity of my videos can _____50_____(attribute)to the attraction of Chinese culture."
【答案】41. dressed
42. the 43. cooking
44. It 45. cultural
46. of 47. has made
48. that/which
49. to let 50. be attributed
【解析】
这是一篇说明文。

想象一个年轻的中国妇女在田里,穿着传统农家服装,采花来化妆。

想象一下同一个人在做竹沙发,从头开始做酱油,做各种美味的菜。

听起来可能很难相信,但这样的人在现代中国是存在的,她的名字叫李子柒。

她凭借一系列展示四川农村前工业化时代中国人生活方式的视频已经成名。

这位视频博客作者告诉中国网自己的视频很受欢迎归因于中国文化的吸引力。

【41题详解】
考查过去分词。

句意:想象一个年轻的中国妇女在田里,穿着传统农家服装,采花来化妆。

设空处做定语,be dressed in“穿着......”为固定短语,在本句中作后置定语。

故填dressed。

【42题详解】
考查冠词。

句意:想象一下同一个人在做竹沙发,从头开始做酱油,做各种美味的菜。

修饰 same。

相关文档
最新文档