2019年高考英语一轮优练题Unit5Music(含解析)新人教版必修2练习

合集下载
  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

2019年高考英语一轮优练题Unit5Music(含解析)新人教版必修2
练习
李仕才
一、阅读理解。

Nowadays, especially in China, everything seems to favor social intercourse, such as gatherings of friends, KTV, group travel, dining tighter, playing cards and Mahjong, plus the Chinese-style “street-cro ssing group.” Back home, discussions can still be boisterously carried on within the “circle of friends” of WeChat.
However, these scenes cannot always ease a sense of loneliness. Zhu Ziqing, a well-known professor of Tsinghua University
These days, it is not easy to calm down totally and return to one’s true self. Willpower, intellect and discipline are required. Einstein said: “It is not your working time but your spare time that determines the possibility of whether you will be successful or not.” The “spare time” he referred to could be taken as “spending time by yourself.”
Lonely life could be either dull, boring and tasteless or abundant, interesting and colorful, depending on one’s quality, ambition and inspiration.
Just as the body constantly requires energy, the mind and soul also demand unceasing inputs. However, information, to processed and integrated(融入)into knowledge, thoughts and feelings, instead of bustle(忙碌)seems to be the right condition. Successful careers in all walks of life worldwide have proved that “the soul grows in peace and talent is nurtured in loneliness”. In a sense, it may be reasonable to say that “Happiness tends to be shallow while loneliness involves profundity”.
Man, in fact, needs loneliness more than happy time, and only abundant loneliness can produce quality happiness.
1.Which of the following can replace the underlined the word “boisterously” in paragraph 1?
A. surprisingly
B. sadly
C. busily
D. peacefully
2.What can we infer from the second paragraph?
A. Being alone marks people depressed.
B. Social intercourse improves our happiness.
C. One may feel lonely even when surrounded by people
D. We should attend social intercourse to decrease our loneliness.
3.What can we know from Einstein’s words?
A. You should be successful if you spend all your time by yourself.
B. You should exercise more if you want to keep your minds healthy.
C.
D. You will be more successful if you can make your lonely time meaningful.
4.Which may be the best title for this passage?
A. Live On Your Own
B. Happiness and Loneliness
C. The secret of success
D. Practice Your Social Ability
【文章大意】这是一篇议论文,讲述了幸福和孤独之间的关系。

作者认为幸福是肤浅的,孤独是深刻的。

人比快乐更需要孤独,只有丰富的孤独才能产生幸福。

2.C 【解析】推理判断题。

根据后面的“One popular song today is also called “A
lonely man in crow ds.” Actually, engaging in social intercourse requires ability, while being alone involves the whole character.”可知,即便是周围有人,之间忙碌于各种场合并不能总能缓解孤独感。

故选C。

3.D 【解析】推理判断题。

爱伊斯坦的话说“不是你的工作时间,而是你的业余时间决定了
你是否会成功”,所以可知,只有把业余时间或者说独自度过时光过得更加充实和有意义才会成功。

故选D。

4.B 【解析】主旨大意题。

这是一篇议论文,讲述了幸福和孤独之间的关系。

故选B。

二、单句语法填空
1.The workers will break the old cars for their parts.
答案:up
2.The experiment (perform) in the 1990s showed that many plants tolerate
a wide range of light conditions.
答案:performed
3.On her birthday, she received a nice present from her parents which a
note was attached, saying “We love you so much”.
答案:to
4.It’ teenagers today know much using them in all aspects of
life.
答案:that; with
5.Luckily, we brought some drinks with us, without all of us would have
been thirsty to death.
答案:which
6.If you haven’t read this book, please don’t pretend (read) it.
答案:to have read
7.He said he would not go to the party without (invite).
答案:being invited
8.If you want to make progress in your study, above ,you must be
strict with yourself.
答案:all
9.Not having been here for a long time, I had to rely on my friends (help) me find a job.
答案:helping/to help
10. (form) good bedtime habits will surely do you more good than taking sleeping pills.
答案:Forming
三、完形填空。

Though Dad looked tired and weak,his smile was as sure as ever.It was
another __1__ of pneumonia(肺炎).My husband and I stayed with him for the__2__
but had to return to our jobs by Monday morning.Local relatives would see that
Dad was home from the hospital,and they would visit him __3__,prepare his
meals and take him to his doctor appointments.But I __4__ to be able to let him
know that we __5__ ,too,even when we weren't with him.
Then I remembered a family __6__ I started when our children were
small.When leaving their grandparents' home after a visit,each child would
__7__ a love note in the house for them to __8__ after we were gone.They hid
notes somewhere.For days after our __9__ ,their grandparents would __10__ as
they discovered these reminders of our love.
So as I __11__ Dad's rooms,I began writing notes.Some were __12__.“Dad,I
put the milk in the fridge so it wouldn't __13__.”Some expressed my
love.“Dad,I hope you sleep well in your new bed.”Most notes were __14__
where he would lived for several weeks until he regained __15__ ,but one note I hid upstairs under his pillow.“Dad,if you have found this note,you must be feeling better.We are so __16__ !”
While others cared for Dad's daily __17__ ,we,of course,would stay in touch by phone.But our notes were a __18__ reminder of our love and concern for him during this recovery period.Just like his medicines improved him physically,these“__19__ vitamins”(维生素)would improve his spiritual health.Several weeks later,Dad phoned and said,“I'll tell you that I just found your __20__ under my upstairs pillow!”I smiled at last.
1.A.experience B.attack
C.disaster D.pain
2.A.weekday B.night
C.weekend D.holiday
3.A.regularly B.rarely
C.suddenly D.occasionally
4.A.happened B.dreamed
C.agreed D.longed
5.A.feared B.cared
C.calmed D.regretted
6.A.hobby B.game
C.tradition D.business
7.A.hide B.write
C.copy D.leave
8.A.recall B.remember
C.enjoy D.find
9.A.exchange B.departure
C.arrival D.escape
10.A.weep B.sigh
C.smile D.scream
11.A.tidied B.entered
C.designed D.equipped
12.A.brief B.serious
C.sincere D.practical
13.A.spill B.spoil
C.boil D.freeze
14.A.upstairs B.downstairs
C.outside D.indoors
15.A.sense B.wealth
C.strength D.consciousness
16.A.glad B.fortunate
C.anxious D.busy
17.A.exercises B.needs
C.feelings D.sufferings
18.A.final B.visual
C.smooth D.concrete
19.A.emotional B.expensive
C.effective D.excellent
20.A.gift B.love
C.note D.letter
【解题导语】本文是一篇记叙文。

父亲得了肺炎后,作者夫妻俩由于工作日要工作,不能照顾父亲,心中感到非常难过。

这时作者想起了家庭的传统,于是便带着孩子一起在父亲家里藏各种各样的表达爱的纸条,帮助父亲一起从疾病中康复过来。

1.B 考查名词辨析。

根据语境可知,此处指父亲第二次肺炎发作。

A项意为“经历”;B项意为“发作,侵袭”; C项意为“灾难”;D项意为“疼痛”。

故选B项。

2.C 考查名词辨析。

根据空格后的“but had to return to our jobs by Mon day morning”可知,此处指“我”和丈夫周末陪父亲。

A项意为“工作日”;B项意为“晚上”;C项意为“周末”;D项意为“假期”。

故选C项。

3.A 考查副词辨析。

根据空格后的“prepare his meals and take him to his doctor appointments”并结合四个选项可知,此处指亲戚们定期地去家里看望父亲,给他准备吃的,带他去看医生。

A项意为“定期地,有规律地”;B项意为“很少”;C项意为“突然”;D项意为“偶尔”。

故选A项。

4.D 考查动词辨析。

根据语境可知,此处指“我”渴望让父亲知道“我们”也关心他,甚至在“我们”不在他身边的时候。

A项意为“发生”;B项意为“梦想”;C项意为“同意”;D项意为“渴望”。

故选D项。

5.B 考查动词辨析。

上文提到亲戚们会定期去家里看望父亲,照顾他,此处承接上文,指“我”渴望让父亲知道“我们”也关心他。

A项意为“害怕”;B项意为“关心,关怀”;C项意为“使镇静”;D项意为“后悔,遗憾”。

故选B项。

6.C 考查名词辨析。

根据下文内容可知,此处指一个家庭的传统。

A项意为“爱好”;B项意为“游戏”;C项意为“传统”;D项意为“生意”。

故选C项。

7.A 考查动词辨析。

根据下文“They hid notes somewhere.”可知,此处指每个孩子在屋子都会藏一张爱的纸条。

A项意为“藏,隐蔽”; B项意为“写”;C项意为“复制,抄写”;D项意为“离开”。

故选A项。

8.D 考查动词辨析。

根据下文中的“their grandparents would ________ as they discovered these reminders of our love”可知,此处指当“我们”离开后,“我”的父母会找到这些爱的纸条。

A项意为“回忆”;B项意为“记得”;C项意为“喜欢,享受”;D项意为“找到,发现”。

故选D项。

9.B 考查名词辨析。

根据上文中的“after we were gone”可知,此处指当我们离开后的几天里。

A项意为“交换”;B项意为“离开”;C项意为“到达”;D项意为“逃跑”。

故选B项。

10.C 考查动词辨析。

根据空格后的“as they discovered these reminders of our love”可知,此处指当他们找到这些爱的纸条后,会露出笑容。

A项意为“哭泣”;B 项意为“叹气”;C项意为“微笑”;D项意为“尖叫”。

故选C项。

11.A 考查动词辨析。

根据语境并结合四个选项可知,“我”整理父亲的房间时,开始写纸条。

A项意为“整理,使整洁”;B项意为“进入”;C项意为“设计”;D项意为“装备”。

故选A项。

12.D 考查形容词辨析。

根据下文中的“Dad, I put the milk in the fridge so it wouldn't ________.”可知,一些纸条的内容是实用的。

A项意为“简洁的”; B项意为“严肃的,严重的”;C项意为“真诚的”;D项意为“实际的,真实的”。

故选D项。

13.B 考查动词辨析。

根据常识和语境可知,此处指把牛奶放在冰箱里,这样它就不会变质了。

A项意为“溢出,泼出”;B项意为“变质,变坏,腐败”;C项意为“烧开,煮沸”;D项意为“冷藏”。

故选B项。

14.B 考查副词辨析。

根据下文中的“but one note I hid upstairs under his pillow”可知,此处指“我”把大多数纸条放在了楼下。

A项意为“楼上”;B项意为“在楼下”;C项意为“在外面”;D项意为“在室内”。

故选B项。

15.C 考查名词辨析。

根据下文中的“Dad, if you have found this note,you must be feeling better.”可知,父亲会在楼下待几周直到他体力恢复。

A项意为“感
觉”;B项意为“财富”;C项意为“体力,力气”;D项意为“知觉”。

故选C项。

16.A 考查形容词辨析。

根据上下文和常识可知,当得知父亲身体恢复健康后,“我
们”都非常高兴。

A项意为“高兴的”;B项意为“幸运的”;C项意为“焦急的”;D项
意为“忙碌的”。

故选A项。

17.B 考查名词辨析。

根据下文中的“we, of course, would stay in t ouch by
phone”可知,其他人来照顾父亲的日常需要。

A项意为“练习”;B项意为“需要”;C
项意为“感觉”;D项意为“痛苦,苦难”。

故选B项。

18.D 考查形容词辨析。

根据下文中的“reminder of our love and concern for
him during this recovery period”可知,这些纸条是我们对父亲的爱的具体表达。

A项
意为“最终的”;B项意为“视觉的”;C项意为“光滑的”; D项意为“具体的,确实
的”。

故选D项。

19.A 考查形容词辨析。

根据下文中的“would improve his spiritual health”可
知,这些情感的维生素改善了父亲的精神状态。

A项意为“情感的,情绪的”;B项意为
“昂贵的”;C项意为“有效的”;D项意为“卓越的”。

故选A项。

20.C 考查名词辨析。

根据上文中的“but one note I hid upstairs under his
pillow”可知,此处指父亲告诉“我”,他找到了“我”藏在楼上的纸条。

A项意为“礼
物”;B项意为“爱”;C项意为“便条,短笺”;D项意为“信”。

故选C项。

长难句分析:When leaving their grandparents' home after a visit,each child
would hide a love note in the house for them to find after we were gone.(第二段
第二句)
分析:When引导时间状语从句,此处省略主语each child和be动词;after引导时
间状语从句。

译文:当每一个孩子拜访他们的祖父母之后要离开的时候,他们都会在房子里藏一张
充满爱的纸条让祖父母在他们走后寻找。

四、单句改错
答案:them→which或逗号后加and
2.She is looking at me as if she knows me, but we have never seen each other
before in my life.
答案:knows→knew
3.The jokes the naughty boy played to the old people made many people angry. 答案:to→on
4.He is really considering devoting himself to educate these children of the
poor mountain village.
答案:educate→educating
5.You can rely on that he can turn up on time.
答案:第一个on后加it
五、单元语法——定语从句
1.(2018·海淀期中)Many firefighters tried to rescue the people in the building were injured in the fire.
答案:who
2.(2018·湖南怀化一模)After about an hour’s drive, we reached the small town I was brought up, and is located at the foot of the mountain.
答案:where; which
3.(2018·江苏启东中学月考)Those houses are sold at such a low price people expected.
答案:as
4. difficult childhood has a great influence on his writing.
答案:whose
5.(2018·重庆南开中学月考)However, by the 1940s electricity was available to people in almost all areas of the United States, windmills were
rarely used.
答案:when。

相关文档
最新文档